فهرست مطالب

مطالعات خاورمیانه - سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 94، زمستان 1397)

نشریه مطالعات خاورمیانه
سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 94، زمستان 1397)

  • بهای روی جلد: 300,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1398/01/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سخن فصل
  • کیهان برزگر صفحات 7-9
  • مقالات
  • ناصر پورحسن*، طاهره گودرزی، عبدالله کریم زاده صفحات 11-34

    صهیونیسم سیاسی برآیند مجموعه ای از تحولات فکری و سیاسی اروپا در قرن نوزدهم و بیستم است. عرصه ادبیات به ویژه شعر در تبدیل صهیونیسم مذهبی به صهیونیسم سیاسی جایگاه ویژ ه ای دارد. تاکنون درباره برخی شاعران فلسطینی پژوهش هایی انجام شده است؛ اما جایگاه شاعران در تولید و تثبیت صهیونیسم سیاسی مورد توجه قرار نگرفته است. با توجه به اینکه صهیونیسم سیاسی با اشغال سرزمین فلسطین، بسیاری از تحولات جهان اسلام و به ویژه خاورمیانه را طی چندین دهه اخیر، تحت تاثیر خود قرار داده است؛ از این رو شناخت عمیق این نظریه سیاسی، ضرورتی اجتناب ناپذیر است. در این راستا این مقاله چگونگی برسازی هویت مدرن صهیونیستی توسط یهودا عمیخای- معرو فترین و پرمخاطب ترین شاعر ادبیات عبری را مورد پرسش قرار داده است. پاسخ اولیه به سوال مذکور با ترکیبی از سه نظریه «هستی شناسی بنیادی « ،» دیالکتیک سکون » و «فرشته تاریخ » اینگونه صورت بندی شده است: عمیخای با انقلاب در شعر عبری هستی تاریخی یهودی را در آثار ادبی خود بازتولید کرد و با پیوند گذشته با حال و آینده جوامع یهودی، در عرصه ملت سازی به برسازی پروژه صهیونیسم سیاسی کمک کرده است. این فرضیه با خوانش بخش عمده اشعار عمیخای و گزینش و تحلیل برخی از آنها به شیوه توصیفی- انتقادی پردازش می شود. نتیجه پردازش فرضیه نشان می دهد که عمیخای در عرصه ادبی بیش از هر متفکر دیگری در بازتولید و تثبیت صهیونیسم سیاسی و خلق هویت صهیونیستی نقش ایفا کرده است.

    کلیدواژگان: یهودا عمیخای، صهیونیسم سیاسی، شعر عبری، فراموشی هستی، دیالکتیک سکون، فرشته تاریخ
  • سید علی نجات*، محمد اولیایی، بهزاد نبیانی صفحات 35-62

    سوریه که تا پایان سال 2010 میلادی از کشورهای باثبات و تاثیرگذار در منطقه خاورمیانه به شمار می رفت؛ از ابتدای سال 2011 به یکی از بی ثبات ترین، رخنه پذیرترین و محوری ترین کانون های کشمکش و رقابت منطقه ای و بین المللی تبدیل شده است. بحران سوریه به دلیل کثرت و تنوع بازیگران تاثیرگذار در سه سطح داخلی، منطقه ای و بین المللی به یکی از غامض ترین و پیچیده ترین بحران های خاورمیانه از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون تبدیل شده است. یکی از بازیگران منطقه ای تاثیرگذار و از طرف های عمده کشاکش در بحران سوریه، قطر است. سیاست خارجی قطر در قبال ناآرامی های داخلی سوریه در ابتدا غیرشفاف و نامعلوم بود؛ به طوری که درابتدا از فعالیت های خشونت آمیز و تظاهرات اعتراض آمیز سور یها ناراضی بود و در کنار بشار اسد ایستاد؛ اما دوحه بعد از مدتی سیاست خود را تغییر داد و علیه بشار اسد موضع گرفت و به پشتیبانی از مخالفین نظام پرداخت. مقاله حاضر با استفاده از رویکرد توصیفی– تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای درصدد پاسخ به این پرسش است که چرا قطر در قبال بحران سوریه سیاست خارجی تهاجمی را اتخاذ کرده است؟ فرضیه پژوهش این است که قطر با هدف افزایش قدرت خود در سطح منطقه ای و برجسته سازی تصویر و نقش خود در سطح بین المللی، رهیافت تهاجمی را در سیاست خارجی خود نسبت به بحران سوریه اتخاذ نموده است.

    کلیدواژگان: بحران سوریه، قطر، قدرت منطقه ای، سیاست خارجی، اخوان المسلمین
  • سید سعید حسن زاده*، مهناز گودرزی صفحات 63-94

    خلیج فارس منطقه ای حیاتی، استراتژیکی و کانون مسیله امنیت منطقه ای و بین المللی است، بنابراین همواره از اعتبار کلیدی در پهنه سیاست خارجی آمریکا برخوردار بوده است. بعد از انقلاب سال 1979 ایران، آمریکا به منظور تامین منافع خود از طریق نهادینه سازی ارزش ها، الگوها و قالب های مورد نظر خود در منطقه، به همکاری بیشتر با متحد استراتژیک خود عربستان سعودی روی آورد. این مقاله با استفاده از چارچوب نظری ریالیست تهاجمی، مبتنی بر این اصل است که در نظام بین الملل ، قدرت های بزرگ نه تنها به فکر افزایش قدرت و امنیت خود هستند، بلکه همواره به دنبال کنترل متخاصمان نیز می باشند. در این حوزه آمریکا نیز در بسیاری از موارد مبنای کنترل خود را بر اساس چارچوب احاله مسیولیت انجام می دهد. به همین دلیل برای کنترل ایران به عنوان قدرت در حال رشد در منطقه خاورمیانه و بالاخص منطقه خلیج فارس، از راهبرد موازنه سعودی- آمریکایی بهره می برد. حال سوال اصلی این است که آمریکا در مقاطع مختلف چگونه از این راهبرد استفاده کرده است و این راهبرد چه تاثیراتی بر امنیت منطقه خلیج فارس گذاشته است؟ باتوجه به یافته های مقاله موازنه سعودی- آمریکایی در سه مقطع زمانی مورد بررسی قرار گرفته است، به جز دوره میانی(موازنه سعودی- آمریکایی بعد از یازدهم سپتامبر). این راهبرد با شیوه های جدید توسط آمریکا و همکاری عربستان سعودی در منطقه در حال اجرا شدن است. درنتیجه این راهبرد بیش از گذشته باعث تعمیق افتراق و عدم همکاری در میان کشورهای منطقه خواهد شد.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، رئالیسم تهاجمی، راهبرد احاله مسئولیت، موازنه قوا، جمهوری اسلامی ایران
  • کامران طارمی صفحات 95-118

    مطرح شدن دکترین اوباما روابط خارجی آمریکا را دگرگون ساخت. یکی از عرصه هایی که این دگرگونی به خوبی در آن قابل رویت است، رویکرد آمریکا نسبت به نحوه مبارزه با تروریسم تکفیری است.به منظور تجزیه وتحلیل چگونگی این دگرگونی، این نوشتار به بررسی پیامدهای دکترین اوباما برای سرکوب داعش در سوریه می پردازد. تلاش بر آن است تا نشان داده شود که دکترین اوباما باعث شد تا آمریکا راهبرد دخالت مستقیم نظامی بر علیه تروریسم تکفیری را که در زمان بوش پسر اتخاذ شده بود کنار گذاشته و به گزینه جنگ نیابتی و یا به عبارت دیگر دخالت غیر مستقیم متوسل گردد. بر اساس این راهبرد نوین دولت آمریکا بار اصلی سرکوب گروه های تروریستی تکفیری را بر عهده متحدین محلی خود می گذاشت و خود عمدتا به پشتیبانی از تلاش های آنها اکتفا می کرد.  هدف آن بود که این رویکرد ضمن شکست دشمن، آمریکا را از تحمل هزینه های سنگین جانی و مالی جنگ نیز مصون بدارد. نظر به برچیده شدن بخش اعظم دستگاه خلافت از خاک سوریه در دوران تصدی اوباما با هزینه های جانی و مالی اندک، می توان این گونه نتیجه گرفت که این استراتژی با توفیق قابل قبولی در سوریه روبرو شد. به همین علت دونالد ترامپ جانشین اوباما نیز به همین راهبرد در سوریه پایبند مانده است.

    کلیدواژگان: داعش، آمریکا، سوریه، کردها، جنگ نیابتی، نیروهای دموکرات کی سوریه، نایب، حامی
  • محمدرضا دهشیری، سید احمدرضا فیاضی * صفحات 119-152

    در سال های گذشته تغییرات و تحولات گسترده ای را در مصر شاهد بوده ایم که این تحولات فراتر از مصر و منطقه خاورمیانه، در ابعاد بین المللی قدرت های بزرگ را نیز مشغول به خود کرد. پس از ناکامی اسلامگرایان و شکست مرسی در کمتر از یک سال و روی کار آمدن ژنرال السیسی، روسیه از این تحولات استقبال کرده و شرایط را برای تجدید روابط سیاسی، نظامی و اقتصادی مناسب دیده است بر همین اساس شاهد افزایش تحرکات روسیه در این کشور هستیم. حال باتوجه به این موارد سوالی که نگارند گان پژوهش حاضر با روش توصیفی - تحلیلی و با بکارگیری نظریه واقع گرایی تدافعی درصدد پاسخ به چرایی آن برآمده اند این است که سیاست خارجی روسیه در قبال مصر پس از روی کار آمدن السیسی چگونه بوده است و روسیه چه اهدافی را دنبال می کند؟ طبق نتایج پژوهش حاضر روسیه پس از کودتای السیسی درصدد بهره برداری از تحولات مصر در جهت اهداف و منافع ملی خود بوده است و سیاست خارجی روسیه در مصر بر مبنای همکاری و ایتلاف با شریک قدیمی و راهبردی و تقویت  روابط سیاسی، اقتصادی و نظامی با مصر در دوران السیسی می باشد.

    کلیدواژگان: کودتای السیسی، روسیه، آمریکا، مصر، سیاست خارجی
  • ابراهیم طاهری*، علیرضا شاطری صفحات 153-172

    پرسش اصلی این پژوهش این است که آینده فدرالیسم در عراق و سوریه چه پیامدهایی بر منافع راهبردی ایران در خاورمیانه خواهد داشت؟ در پاسخ می توان مطرح کرد؛ ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای دارای منافعی چون حضور راهبردی در منطقه شامات برای مهار اسرا ییل، تلاش برای صادرات گاز از مسیر خاورمیانه به اروپا، جلوگیری از سرایت جنبش کردی به درون مرزهای خویش و ممانعت از دسترسی ترکیه به بازارها، منابع انرژی خلیج فارس یعنی نفت و گاز است؛ بنابراین استقلال احتمالی کردستان عراق جایگاه ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای در خاورمیانه را به خطر انداخته و رقبای منطقه ای ایران از جمله ترکیه را به تعیین کننده امور در نظم منطقه ای تبدیل خواهد کرد. هدف این پژوهش بررسی آینده استقلال کردستان عراق و تاثیر آن بر منافع راهبردی ایران در خاورمیانه با استفاده از روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است.

    کلیدواژگان: ایران، عراق، سوریه، فدرالیسم، منطقه، خاورمیانه
  • معرفی و نقد کتاب
|
  • Kayhan Barzegar Pages 7-9
  • Naser Porhassan*, Tahere Godarzi, Abdollah Karimzadeh Pages 11-34

    Political Zionism is a result of intellectual and political developments of Europe in the 19th and 20th centuries. Literature including poetry has a pivotal position in changing religious Zionism into political Zionism. Regarding the Palestinian poets, some studies in Iran have been conducted, but the contribution of the poets to the production and consolidation of political Zionism has been neglected. Considering the fact that through occupying the territories of Palestine, political Zionism has influenced many developments in the Muslim World, it is necessary to probe into this political theory. Accordingly, this paper has questioned the way the Zionist modern identity has been constructed by Yehuda Amichai, the most read and the most famous Hebrew poet. The answer to this question has been articulated by a combination of three theories including Heidegger’s “fundamental ontology” and Benjamin’s “dialectical images” together with his allegory of the “angel of history.” By revolutionizing the Hebrew poetry, Amichai reproduced the Jewish historical existence in his literary works and contributed to the construction of the project of political Zionism via connecting the past with the present and future. This hypothesis is tested through reading and analyzing a selected corpus of Amichai’s poetry in a descriptive-critical method. The result of this analysis demonstrates that Amichai has contributed to the reproduction and consolidation of political Zionism and forging the Zionist identity more than any other thinker.

    Keywords: Yehuda Amichai, Political Zionism, Hebrew Poetry, Oblivion ofExistence, Dialectical Images, Angel of History
  • Seyyed Ali Nejat *, Mohammad Oliyai, Behzad Nabiyani Pages 35-62

    Syria, which by the end of 2010 was one of the most stable and influential countries in the Middle East has become one of the most destabilized, vulnerable and critical centers of conflict and regional and international competition since the beginning of 2011. The crisis has become one of the most difficult and complex Middle Eastern crises since World War II, due to the plurality and diversity of influential actors at the three domestic, regional and international levels. Qatar is one of the most influential regional actors and major contributors to the conflict in Syria. Qatar’s foreign policy was initially unclear and vague towards the internal unrest in Syria. Qatar initially was dissatisfied with the violent activities and protests of the people and stood beside Bashar al-Assad, but Doha changed its policy after some time. It took a stance against Bashar al-Assad and supported the opponents of the system. Using an analytical-descriptive approach, this paper seeks to answer the question of why Qatar has adopted aggressive foreign policy towards the Syrian crisis based on library resources. The research hypothesis is that Qatar has adopted an aggressive approach in its foreign policy towards the Syrian crisis with the aim of increasing its regional strength and highlighting its image and role internationally.

    Keywords: Syrian Crisis, Qatar, Foreign Policy, Muslim Brotherhood
  • Seyed Saeed Hassanzadeh*, Mahnaz Goudarzi Pages 63-94

    The Persian Gulf is a vital and strategic regional, and it is the center of attention for regional and international security, Therefore it has always been a Validation Key in U.S. foreign policy. After the 1979 Iranian Revolution, the United States began to cooperate more closely with its strategic ally Saudi Arabia in order to safeguard its interests by institutionalizing its values, patterns and templates in the region. Using the aggressive realist theoretical framework, this article is based on the principle that in the international system of great powers, not only do they maximize their power and security, but also they always seek to control the hostile powers. Therefore, it uses the Saudi-American balance strategy and assuming responsibility in order to control Iran as a growing power in the region. The main question is how the United States used this strategy at different times? How has this strategy affected the security of the Persian Gulf region? The Saudi-American balance has been investigated in three periods. Except for the middle-term (Saudi-American balance after Sept. 11), the strategy is being implemented by the United States and Saudi Arabia in the region in different forms. As a result, this strategy will further deepen the differences and lack of cooperation among the regional nations. Our research method in this paper is descriptive and analytical, using bibliographical method.

    Keywords: Persian Gulf, Aggressive Realism, Responsibility Strategy, Balanceof Power, Islamic Republic of Iran
  • Kamran Taremi Pages 95-118

    The emergence of the Obama doctrine helped transform US foreign policy. One of the areas where it had the most impact was the American approach to dealing with the threat of Jihadi terrorism. This article examines the ramification of Obama doctrine for the fight against terrorism by focusing on the American campaign against ISIL in Syria. It argues that the Obama doctrine led Washington to discard the Bush era military strategy of large-scale direct military intervention, which was costly in both blood and treasure, in favor of a proxy warfare strategy that minimized such costs. In Syria, this approach led the US to ally with Syrian Kurds against ISIL. It proved successful in dealing a mortal blow to ISIL with minimal costs leading the Trump administration to adopt the same approach.

    Keywords: ISIL, the United States, Syria, Kurds, proxy warfare, Syrian DemocraticForces, sponsor, client
  • Mohammad Reza Dehshiri, Seyed Ahmad Reza Fayyazi * Pages 119-152

    In recent years, we have witnessed widespread developments in Egypt that not only affected Egypt and the Middle East, but in the international dimension has affected the great powers. After Islamists failure and Morsi’s defeat in less than a year and the arrival of General al-Sisi, Russia has welcomed these developments and Putin sought renewed political, military and economic relations. As a result, Russia and Egypt are growing closer. Defensive realism has been used as an analytical framework for understanding the foreign policy of Russia toward Egypt. This research seeks to answer this question “What is Russia’s foreign policy toward Egypt after the arrival of al-Sisi and what goals does Russia pursue?” According to the findings of the research, Russia, after the coup d’état, sought to take advantage of Egypt’s developments for its own national interests, and Russia’s foreign policy in Egypt is based on cooperation and coalition with an old and strategic partner. Russia’s goal is to strengthen political, economic and military ties with Egypt under al-Sisi.

    Keywords: al-Sisi’s Coup, Russia, United States, Egypt, Foreign Policy
  • Ibrahim Taheri *, Alireza Shateri Pages 153-172

    The main question this research seeks to answer is as follows: What implications will the future of federalism in Iraq and Syria bring about for Iran’s strategic interests in the Middle East? The hypothesis to answer the question is that as a regional power, Iran has such interests as strategic presence in the Levant region to contain Israel, making efforts at exporting gas to Europe through the Middle East, preventing spillover effect of the Kurdish movement to its territory and obstructing Turkey’s access to the Persian Gulf markets, and oil and gas energy resources. Therefore, probable independence of Iraqi Kurdistan would endanger Iran’s status as a regional power in the Middle East, turning Iran’s regional rivals including Turkey into the major decision makers concerning regional order. Using a descriptive-analytical method, this paper intends to investigate the future of Iraqi Kurdistan’s independence and its repercussions for Iran’s strategic interests in the Middle East.

    Keywords: Iran, Iraq, Syria, Federalism, Regional Order, Middle East