فهرست مطالب

علوم روانشناختی - پیاپی 72 (اسفند 1397)

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 72 (اسفند 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدعلی بشارت*، فرزانه رنجبر شیرازی، فاطمه دهقانی آرانی صفحات 859-872
    زمینه
    سبک های دلبستگی، روان سازه های ناسازگار اولیه و مکانیسم های دفاعی از عوامل تعیین کننده اصلی مشکلات روان شناختی هستند. کشف روابط بین این متغیرها از اهمیت نظری و بالینی برخوردارند.
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای روان سازه های ناسازگار اولیه در رابطه بین سبک های دلبستگی و مکانیسم های دفاعی بود.
    روش
    طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی و روش پژوهش همبستگی و بود. تعداد 400 نفر از دانشجویان دانشگاه تهران (184 دختر، 216 پسر) به صورت داوطلب در این پژوهش شرکت کردند. از شرکت کنندگان خواسته شد که مقیاس دلبستگی بزرگسال (AAI؛ بشارت، 1384، 2011)، پرسشنامه سبک های دفاعی (DSQ؛ اندروز، سینگ و باند، 1993) و فرم کوتاه پرسشنامه روان سازه یانگ (YSQ-SF؛ یانگ و براون، 1999) را تکمیل کنند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که سبک دلبستگی ایمن با مکانسیم های دفاعی رشدیافته رابطه مثبت و با مکانیسم های دفاعی نوروتیک و رشدنایافته رابطه منفی معنادار دارد (0.001p<). سبک های دلبستگی ناایمن با مکانیسم های دفاعی رشدیافته رابطه منفی و با مکانیسم های دفاعی نوروتیک و رشدنایافته رابطه مثبت معنادار (0.001p<) داشتند. همچنین بین سبک دلبستگی ایمن و روان سازه های ناسازگار اولیه رابطه منفی معنادار و بین سبک های دلبستگی ناایمن و روان سازه های ناسازگار اولیه رابطه مثبت معنادار وجود داشت (0.001p<). روان سازه های ناسازگار اولیه با مکانیسم های دفاعی رشدیافته رابطه منفی معنادار و با مکانیسم های دفاعی نوروتیک و رشدنایافته رابطه مثبت معنادار داشتند (0.001p<). نتایج تحلیل مسیر نشان داد که روان سازه های ناسازگار اولیه در رابطه بین سبک های دلبستگی و مکانیسم های دفاعی نقش واسطه ای ایفا نمی کنند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که سبک های دلبستگی و روان سازه های ناسازگار اولیه، مکانیسم های دفاعی را پیش بینی می کنند.
    کلیدواژگان: روان سازه، دلبستگی، مکانیسم دفاعی
  • شهرزاد شیخ حسنی، محمد حاتمی*، بیتا نصراللهی صفحات 873-881
    زمینه
    گرایش به اجتناب از هیجان های منفی، ممکن است در هر فرآیند درمان روانشناختی بروز پیدا کند. در این زمینه رابرت لیهی با ارائه مدل طرحواره های هیجانی این موضوع را بررسی کرده است. او معتقد است هیجان نوعی اطلاعات بشمار می رود. هیجان ها در اثر پردازش موازی اطلاعات گوناگون بوجود می آیند و اغلب آنها خارج از حوزه هوشیاری رخ می دهد، در این زمینه رابرت لیهی با ارائه یک مدل درمانی بر اساس طرحواره های هیجانی سعی کرده براین نقیصه فائق آید. مسئله پژوهش حاضر این است که آیا طرحواره های هیجانی بیماران مبتلا به وسواس اجبار، افسردگی اساسی و افراد عادی، چه تفاوتی با یکدیگر دارند.
    هدف
     پژوهش با هدف مقایسه طرحواره های هیجانی در بیماران مبتلا به اختلال وسواس- اجبار، افسردگی اساسی و عادی انجام گرفت.
    روش
    روش تحقیق حاضر توصیفی از نوع زمینه یابی بود. جامعه آماری تحقیق را تمامی افراد که دارای افسردگی، اختلال وسواس - اجبار و همچنین افراد عادی، تشکیل دادند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 90 نفر (30 نفر دارای اختلال وسواس - اجبار، 30  نفر دارای اختلال افسردگی و 30 نفر از افراد عادی) به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند.  در پژوهش حاضر از پرسشنامه طرحواره های هیجانی لیهی LESS (لیهی 2002) و مصاحبه ساختاریافته استفاده شد. مدل آماری مورد استفاده تحلیل واریانس یک طرفه و تحلیل واریانس چندمتغیری بود.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که «نشخوار ذهنی»، «غیرقابل کنترل بودن» و «ارزش های والاتر» در سطح 0.01 =α  معنی دار و در افراد دارای اختلال وسواسی - اجباری بالا بوده است. همچنین، «گناه» و «سرزنش» نیز در سطح 0.01 =α معنی دار و در افراد افسرده بالاتر از افراد دارای اختلال وسواسی - اجباری و عادی مشاهده شده است.
    نتیجه گیری
     می توان نتیجه گرفت در این مشاهدات افراد دارای اختلال وسواس - اجبار از طرحواره های هیجانی بیشتری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: طرحواره های هیجانی، اختلال وسواس - اجبار، افسردگی اساسی
  • ویان امین نسب، شکوه سادات بنی جمالی*، حمیدرضا حاتمی صفحات 883-892
    زمینه
    اختلال کاستی توجه - بیش فعالی به صورت الگویی از کاستی توجه - بیش فعالی شدید یا بی توجهی مداوم با تکرارشوندگی بیشتر نسبت به کودکان همان سطح رشدی تعریف شده است.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش بازی های ادراکی حرکتی بر سازگاری اجتماعی، تبحر حرکتی و نشانگان اختلال کاستی توجه/ بیش فعالی کودکان 5 و 6 ساله پیش دبستانی دارای این اختلال انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی به صورت پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کودکان مراکز پیش دبستانی منطقه 2 استان تهران بودند که از بین آنها، تعداد 90 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند و به طور تصادفی در گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. داده ها با استفاده از مقیاس رشد اجتماعی (واینلند، 1965)، مقیاس تبحر حرکتی فرم کوتاه برونینکس- اوزرتسکی (1978) و مقیاس مشکلات رفتاری کودکان کانرز- فرم والد (ریتمن و همکاران، 1998) به دست آمدند.  تجزیه و تحلیل داده ها با  استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد آموزش بازی های ادراکی حرکتی موجب بهبود سازگاری اجتماعی (0.0001>P)، مهارت تبحر حرکتی (0.0001>P) و کاهش مجموع نشانگان اختلال کاستی توجه/ بیش فعالی (0.0001>P) در این کودکان می شود.
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گرفت آموزش بازی های ادراکی حرکتی بر بهبود سازگاری اجتماعی، مهارت تبحر حرکتی و کاهش مجموع نشانگان اختلال کاستی توجه/ بیش فعالی می شود و توانمندسازی کودکان با اختلال کاستی توجه/ بیش فعالی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اختلال کاستی توجه، بیش فعالی، بازی های ادراکی حرکتی، تبحر حرکتی، سازگاری اجتماعی
  • مریم حاجی لو، حسن احدی، محمدرضا صیرفی*، سعید شاه بیگی، امین رفیعی پور صفحات 893-897
    زمینه
    یکی از اختلالات ناتوان کننده دستگاه عصبی مرکزی، مولتیپل اسکلروزیس است. مزمن بودن بیماری، نداشتن درمان قطعی، و درگیر ساختن بیماران در سن کم، منجر به اختلالات روانشناختی متعددی می شود که از شایع ترین آنها می توان به اضطراب، افسردگی، استرس اشاره کرد که بر کیفیت زندگی بیماران تاثیر می گذارند.
    هدف
    هدف بررسی اثربخشی آموزش مدیریت استرس مبتنی بر مدل شناختی رفتاری بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به ام اس بود.
    روش
    پژوهش حاضر به روش پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه انجام شد.  بدین منظور 30 نفر از بیماران زن مبتلا به بیماری ام اس که در زمستان 1395 به کلینیک خصوصی مغز و اعصاب واقع در شهر تهران، مراجعه کردند، به روش در دسترس انتخاب شدند و سپس به طور تصادفی به دو گروه 15 نفره آزمایش و گواه تقسیم شدند. پس از گرفتن پیش آزمون، گروه آزمایش تحت 10 جلسه آموزش  مدیریت استرس مبتنی بر مدلشناختی رفتاری، بر اساس برنامه عملی سارا مک نامارا قرار گرفتند. برای سنجش کیفیت زندگی از پرسشنامه کیفیت زندگی 29 سوالی بیماران ام اس استفاده شد. سپس پس از پایان مداخله و نیز 6 ماه بعد داده های پژوهش با استفاده از آزمون طرح آمیخته دو طرفه تحلیل شد.  
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که آموزش مدیریت استرس مبتنی بر مدل شناختی رفتاری بر ارتقا کیفیت زندگی بیماران ام اس موثر بود (0.05>p).
    نتیجه گیری
    این بدان معنی است  که آموزش مدیریت استرس مبتنی بر مدل شناختی رفتاری بر ارتقای کیفیت زندگی این بیماران بیماران اثر دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت استرس، مدل شناختی رفتاری، ام اس، کیفیت زندگی
  • محمود شیرازی، غلامرضا ثناگویی محرر، اکبر سعیدی گراغانی * صفحات 899-905
    زمینه
     با وجود گذشت سال ها از اتمام جنگ، جانبازان هنوز با مشکلات جسمی و روانی زیادی روبه رو هستند که این امر می تواند به طور جدی کیفیت زندگی جانبازان را تحت تاثیر قرار دهد. در این میان هوش معنوی و سخت رویی از متغیرهای مهم در زندگی جانبازان چه نقشی می تواند بر میزان درد داشته باشد.
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه هوش معنوی و سخت رویی بر میزان ادراک درد با نقش میانجی گرانه اضطراب مرگ و مثبت اندیشی  انجام گرفت.
    روش
    روش تحقیق حاضر همبستگی و با روش معادلات ساختاری بود. از جامعه آماری جانبازان استان کرمان 280 نفر بصورت تصادفی با استفاده از لیست موجود انتخاب و مورد ارزیابی قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه های هوش معنوی کینگ (2008)، سخت رویی کوباسا (1992)، کانر و دیویدسون (1998)، ادراک درد مک گیل (2004)، پرسشنامه اضطراب مرگ تمپلر (1998) و خوش بینی شییر و کارور (1985) بودند. برای تحلیل داده ها از تحلیل مسیر در نرم افزار spss-19 و AMOS استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج تحلیل مسیر نشان داد پس از اصلاح مدل اولیه؛ مدل نهایی از برازش مطلوبی برخوردار است. در مدل نهایی نسبت مجذور خی دو به درجه آزادی یا مجذور کای نسبی (2/24)،  شاخص نیکویی برازش تعدیل یافته  برابر با 0/91، شاخص برازندگی هنجار شده برابر با 0/91 و شاخص ریشه میانگین مجذورات خطا  برابر با 0/05 بود.  همچنین بررسی بوت استراپ نیز نشان داد نقش میانجی گرانه اضطراب مرگ و خوش بینی در ارتباط بین هوش معنوی و سرسختی با ادراک درد معنی دار است.
    نتیجه گیری
    هوش معنوی و سرسختی از طریق بهبود خوش بینی و کاهش اضطراب مرگ نقش مهمی در کاهش ادراک درد در جانبازان دارند
    کلیدواژگان: هوش معنوی، سرسختی، اضطراب مرگ، مثبت اندیشی
  • فاطمه جعفری سیاوشانی، رضا نیک بخش*، علی محمد صفانیا صفحات 907-917
    زمینه
    از جمله عوامل مهم در بروز رفتارهای مختلف ورزشکاران در دستیابی به اهداف و عملکرد ورزشی، عامل اشتیاق و غرور است.
    هدف
    هدف از تحقیق، آزمون مدل اشتیاق در بروز رفتارهای اخلاقی و غیراخلاقی ورزشکاران در میادین ورزشی با توجه به نقش میانجی غرور بود.
    روش
    جامعه آماری در این مطالعه ورزشکاران حاضر در لیگ های فوتسال، والیبال، بسکتبال، واترپلو است. با توجه به تعداد متغیرهای مورد بررسی حجم نمونه 200 نفر است. از آزمون t تک نمونه ای در خصوص اختلاف میانگین ها، آزمون پیرسون برای تایید رابطه متغیرها و از آزمون مدل معادلات ساختاری از نرم افزار pls استفاده شده است. پرسشنامه ها شامل اطلاعات فردی و پرسشنامه اشتیاق (والراند،2003)، پرسشنامه غرور (تریسی و رابینز، 2007) و پرسشنامه رفتار (کاووسانو و بوردلی، 2009) است. یافته ها: بررسی مدل نشان داد، ورزشکاران حرفه ای تمایل بیشتری به ابراز رفتارهای غیراخلاقی همچون خشونت، تقلب و خطا نسبت به سایر بازیکنان حریف در بازی داشته و برد و باخت در مسابقات بیشتر جنبه اشتیاق افراطی داشته است و ابزار غرور در آنها جنبه مثبت در جهت پیشرفت مهارت ها و عملکرد بهتر داشته است.
    نتیجه گیری
    اشتیاق با توجه به رفتار اخلاقی اهمیت یافته و پیوند آن با رفتارهای اخلاقی و غیراخلاقی به ترتیب به واسطه غرور واقعی و کاذب تعدیل می گردد. غرور واقعی به رفتار اخلاقی انجامیده اما غرور کاذب موجب سلطه جویی و بروز رفتارهای غیراخلاقی می گردد.
    کلیدواژگان: اشتیاق افراطی، اشتیاق هماهنگ، غرور کاذب، غرور واقعی، رفتار اخلاقی، رفتار غیراخلاقی
  • سولماز دبیری *، فاطمه موسوی، صدیقه نصیری پور صفحات 919-925
    زمینه
    شناسایی مولفه های مثبت گرای شخصیتی و خانوادگی موثر بر کاهش پیامدهای منفی در دختران نوجوان اهمیتی مضاعف دارد. 
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش عملکرد خانواده و تحول مثبت نوجوانی در پیش بینی افسردگی نوجوانان  بود.
    روش
    طرح پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دوره دوم دختر متوسطه شهر تهران بود که در سال تحصیلی 98-97 مشغول به تحصیل بودند. بدین منظور از منطقه 18 آموزش و پرورش شهر تهران به تعداد 293 نوجوان دختر به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از مقیاس عملکرد خانواده اپشتاین و همکاران(1983)، تحول مثبت نوجوانی گلدوف و همکاران (2014) و افسردگی کودکان کواکس و بک(1977) استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS24 مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که شایستگی، اطمینان و ارتباط به ترتیب نقش معناداری در پیش بینی افسردگی داشتند(0/001p=) و در مجموع 39 درصد از واریانس افسردگی را تبیین کردند. مولفه های عملکرد خانواده شامل نقش، حل مشکل و ابراز عواطف هم به ترتیب نقش معنی داری در پیش بینی افسردگی داشتند (0/001p=) و در مجموع 25 درصد از تغییرات افسردگی را تبیین کردند.
    نتیجه گیری
    در مجموع نتایج حاکی از اهمیت عملکرد خانواده با تاکید بر مولفه های تحول مثبت نوجوانی شامل شایستگی، اطمینان و ارتباط در ابتلا به افسردگی نوجوانان بود.
    کلیدواژگان: افسردگی، عملکرد خانواده، تحول مثبت نوجوانی
  • ناهید حسین آباد، محمود نجفی*، علی محمد رضایی صفحات 927-936
    زمینه
    وقوع تغییرات چشمگیر جسمی- روانی- اجتماعی در نوجوانی می تواند رضایت از زندگی و خودکارآمد پنداری در نوجوانان را تحت الشعاع قرار دهد. بنابراین، امکانات محیطی و برنامه های تحولی برای سازش یافتگی  نوجوانان ضرورت دارد.
    هدف
    این پژوهش با هدف  بررسی اثربخشی برنامه تحول مثبت نوجوانی بر رضایت از زندگی و خودکارآمد پنداری  نوجوانان انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر یک مطالعه آزمایشی به شیوه پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. بدین منظور، از بین دانش آموزان دختر مشغول به تحصیل در پایه نهم دبیرستانهای دوره اول متوسطه شهر اراک در سال تحصیلی 97-1396، چهل و هشت دانش آموز دختر به صورت نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش(23 نفر) و گواه (25 نفر) قرار گرفتند. برنامه آموزشی تحول مثبت نوجوانی طی 24 جلسه یک ساعته برای گروه آزمایش اجرا شد. هر دو گروه مقیاس رضایت از زندگی (داینر و همکاران، 1985) و مقیاس خودکارآمد پنداری عمومی (شرر و همکاران، 1982) را در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تکمیل کردند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد در کوتاه مدت و بلند مدت برنامه تحول مثبت نوجوانی بر رضایت از زندگی و خودکارآمد پنداری  نوجوانان موثر است (0/005=p).
    نتیجه گیری
    نتایج پیشنهاد می دهد که برنامه تحول مثبت نوجوانی می تواند برنامه عملی مناسبی برای افزایش رضایت از زندگی و احساس خودکارآمد پنداری  در نوجوانان باشد.
    کلیدواژگان: برنامه تحول مثبت نوجوانی، روانشناسی مثبت، نوجوانان، رضایت از زندگی، خودکارآمد پنداری
  • حسین داوودی، مهدی زارع بهرام آبادی، حسن حیدری، شیرین ایدلخانی * صفحات 937-944
    زمینه
    یکی از مسائل زناشویی که موجبات مشکلات روانی و سردی رابطه و در نهایت طلاق زوجین می شود، دلزدگی زناشویی است. تحقیقات نشان داده که صمیمت جنسی می تواند باعث بهبود ارتباط زناشویی شود اما در زمینه مقایسه اثربخشی آموزش روش چند سطحی فلدمن و مهارت های صمیمانه بر آن شکاف پژوهشی وجود دارد.
    هدف
    این پژوهش با هدف تعیین و مقایسه اثربخشی آموزش روش چند سطحی فلدمن و مهارت های ارتباط صمیمانه بر صمیمیت جنسی زنان با دلزدگی زناشویی بود.
    روش
    این پژوهش از نوع پژوهش های کاربردی و نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با دو گروه آزمایش و یک گروه گواه بود. از جامعه آماری پژوهش زنان دچار دلزدگی زناشویی منطقه 8 شهرستان تهران، طی یک فراخوان عمومی، افرادی که شرایط شرکت در پژوهش را داشتند فراخوانده شدند؛ 36 نفر از این افراد، بصورت تصادفی در سه گروه 12 تایی با عنوان گروه آزمایشی 1، گروه آزمایشی 2 و کنترل جایگزین شدند. روش اجرا بدین ترتیب بود که ابتدا، پرسشنامه صمیمیت جنسی (بطلانی و همکاران، 1389) روی هر سه گروه اجرا شد، سپس جلسات روش چندسطحی فلدمن به مدت 10 جلسه جداگانه برای گروه آزمایش 1 و مهارت های ارتباط صمیمانه برای گروه آزمایشی 2 اجرا شد، اما برای گروه کنترل، هیچگونه مداخله ای اعمال نشد و بلافاصله بعد از اتمام مداخلات آزمایشی برای گروه های آزمایش و کنترل پس آزمون اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج کواریانس چندمتغیره و آزمون تعقیبی نشان داد که هر دو رویکرد آموزشی فلدمن و مهارت های صمیمانه بر افزایش صمیمت جنسی زنان تاثیر دارد (0.001p≤) اما رویکرد آموزش مهارت های صمیمانه تاثیر بیشتری نسبت به روش فلدمن داشت (0.001p≤).  
    نتیجه گیری
    به منظور افزایش صمیمت جنسی می توان از رویکرد آموزش مهارت های صمیمانه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: روش چند سطحی فلدمن، مهارت های ارتباط صمیمانه، صمیمیت جنسی، دلزدگی زناشویی
  • پروین سالاری*، عباس توان صفحات 945-950
    زمینه
    دانشگاه فرهنگیان بستر اصلی تامین نیروی انسانی کارآمد جهت رفع نیازهای نیروی انسانی آموزش و پرورش است.
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی نیازهای حرفه ای نومعلمان دانش آموخته دانشگاه فرهنگیان در زمینه آموزش زبان فارسی در دوره ابتدایی بود.
    روش
    این تحقیق به لحاظ ماهیت از نوع تحقیقات توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، کلیه فارغ التحصیلان رشته علوم تربیتی پردیس های شهید باهنر و خواجه نصیر کرمان بودند که 384  نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته صورت گرفت که ضریب پایایی آن بر اساس آلفای کرونباخ 0/91 بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی (آزمون تی تک نمونه ای و تحلیل واریانس) استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج تحقیق حاکی از این بود که توانایی دانشجو معلمان در چهار بعد واژه آموزی، دانش زبانی، رسم الخط و برگرداندن شعر به نثر از حد متوسط کمتر بود و بین دانشجو معلمان پسر و دختر در توانایی واژه آموزی و دانش زبانی تفاوت معنادار در سطح (0/01>P)، و در دانش رسم الخط تفاوت معنادار در سطح (0/05>P) وجود دارد. همچنین در توانایی برگردان شعر به نثر بین دانشجو معلمان دختر و پسر تفاوت معناداری مشاهده  نگردید.
    نتیجه گیری
     لذا می توان نتیجه گیری کرد، برای تربیت موثر معلمان ابتدا باید ماهیت شغلی آنها و سپس نیازمندی های متناسب با این ماهیت را درک کرد تا بتوان برنامه های آموزشی لازم را در این زمینه طراحی و اجرا کرد.
    کلیدواژگان: واژه آموزی، دانش زبانی، نیازهای حرفه ای، دانشگاه فرهنگیان
  • نورعلی فرخی، اکرم احمدی، فاطمه قائمی * صفحات 951-956
    زمینه
    سرطان یک بیماری ژنتیکی است و در نتیجه تقسیم غیرقابل کنترل سلول ها بوجود می آید که اثرات عوامل محیطی و اختلالات ژنتیکی است. پژوهش های متعدد بر اثربخشی ذهن آگاهی و درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش(اکت) بر درماندگی روانشناختی، اضطراب مرگ  بیماران مبتلا به سرطان تاکید دارد. مساله این است که ذهن آگاهی و اکت بر درماندگی روانشناختی و اضطراب مرگ  بیماران مبتلا به سرطان تاثیر دارد.
    هدف
    هدف از  پژوهش حاضر اثربخشی آموزش ذهن آگاهی و درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر درماندگی روانشناختی، اضطراب مرگ بیماران مبتلا به سرطان شهر اصفهان بود. پژوهش نیمه آزمایشی و جامعه ی آماری  بیماران مبتلا به سرطان اصفهان بود.
    روش
    روش نمونه گیری  45 نفر به صورت هدفمند مطابق معیارهای پژوهش انتخاب شد. ابزار مورد استفاده پرسشنامه (21-DASS) و پرسشنامه اضطراب مرگ تمپلر، پرسشنامه سلامت جنسی مردان روزن و همکارانش (2004) و شاخص عملکرد جنسی زنان نوع ایرانی بود.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که اختلاف معنی دار در ذهن آگاهی و درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر بهبود درماندگی روانشناختی و اضطراب مرگ در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه مشاهده شد(0/05>p).
    نتیجه گیری
    ننایج نشان می دهد که ذهن آگاهی و درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر بهبود درماندگی روانشناختی و اضطراب مرگ اثربخش است.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش، درماندگی روانشناختی، اضطراب مرگ
  • سولماز رضایی شجاعی، پگاه فرخزاد*، فاطمه قائمی، نورعلی فرخی صفحات 957-962
    زمینه
    نشانگان پیش از قاعدگی به مجموعه ای از علائم جسمی و روانی اطلاق می گردد که در فاز لوتئال سیکل قاعدگی روی می دهد. پژوهش های متعدد بر اثربخشی ذهن آگاهی و پیلاتس بر بهبود نشانگان پیش از قاعدگی تاکید دارد. مساله این است که ذهن آگاهی و پیلاتس بر نشانگان پیش از قاعدگی تاثیر دارد.
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر اثربخشی آموزش ذهن آگاهی و پیلاتس بر نشانگان پیش از قاعدگی در دختران تهران بود. پژوهش از نوع نیمه آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه می باشد. جامعه آماری شامل دختران 15 تا 40 سال شهر تهران می باشد.
    روش
    روش نمونه گیری تعداد 45 نفر به صورت هدفمند براساس معیارهای پژوهش انجام شد. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه غربالگری نشانگان پیش از قاعدگی (PSST) گونه ایرانی بود.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد، اختلاف معنی دار در آموزش ذهن آگاهی بر کاهش نشانگان پیش از قاعدگی در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه مشاهده نشد (0.06P>). اما در آموزش تمرینات پیلاتس بر نشانگان پیش از قاعدگی در گروه آزمایش اختلاف معنی دار نسبت به گروه گواه مشاهده شد (سطح معناداری 0.05).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش بیانگر موثر بودن تمرینات پیلاتس بر نشانگان پیش از قاعدگی بود، اما آموزش ذهن آگاهی تاثیر معنی داری نداشت.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، پیلاتس، سندرم پیش از قاعدگی
|
  • Mohammad Ali Besharat*, Farzaneh Ranjbar Shirazi, Fateme Dehghani Arani Pages 859-872
    Background
    Attachment styles, early maladaptive schemas and defense mechanisms are the major determinants of psychological problems. Discovering the relationships of these variables has theoretical and clinical importance.      
    Aims
    The aim of the present study was to investigate the mediating role of early maladaptive schemas on the relationship between attachment styles and defense mechanisms.
    Method
    Method of the present descriptive study was correlational. A total of 400 students (184 females, 216 males) from University of Tehran participated in this study. Participants were asked to complete the Adult Attachment Inventory (AAI; Besharat, 2005, 2011), Defense Styles Questionnaire (DSQ; Andrews, Singh, & Bond, 1993), and Young Schema Questionnaire-Short form (YSQ-SF; Young & Brown, 1999). Reults: The results demonstrated that secure attachment style had a significant positive association with mature defense style and significant negative association with neurotic and immature defense styles (p<0/001). Insecure attachment styles had significant negative association with mature defense style and significant positive association with neurotic and immature defense styles (p<0/001). There was a negative association between secure attachment style and early maladaptive schemas and positive association between insecure attachment styles and early maladaptive schemas (p<0/001). There was a significant negative association between early maladaptive schemas and mature defense style and significant positive association between early maladaptive schemas and neurotic and immature defense styles (p<0/01). Results also showed that early maladaptive schemas did not play a mediating role on the relationship between attachment styles and defense mechanisms.
    Conclusions
    According to the results of the present study, it can be concluded that attachment styles and early maladaptive schemas can predict defense styles.
    Keywords: schema, attachment, defense mechanism
  • Shahrzad Sheikhhassani, Mohammad Hatami*, Bita Nasrolahi Pages 873-881
    Background
     The tendency to avoid negative emotions may occur in any psychological treatment process. In this regard, Robert Leahy reviewed this topic by presenting the model of emotional schemas. He believes that excitement is some sort of information. Excitements arise from the parallel processing of various information and most of them occur outside the scope of consciousness. In this regard,Robert Leahy tries to overcome this disadvantage by offering a therapeutic model based on emotional schemas. The present research question is what difference is between emotional schemas of patients with obsessive-compulsive disorder, major depression and normal people?
    Aims
    The main purpose of the present research was comparing  emotional schemas in patients with obsessive-compulsive disorder, major depression and normal people.
    Method
    The method of this research was descriptive.The statistical population of the study consisted of all individuals with depression, obsessive-compulsive disorder, and normal people. Using available sampling method, 90 people(30 with obsessive-compulsive disorder,30 with depression and 30 of ordinary people)as sample size.In this study,questionnaires Leahy Emotional Schemas  LESS(Leahy, 2002) and Structured Interview were used.
    Results
    The statistical model used was multivariate analysis of variance and the findings showed that "obsessive rumination", "being uncontrollable" and "higher values" had significance level a:0.01, and in people with obsessive-compulsive disorder have been high. also "guilty" and "blame" had significance level a:0.01 ,and in depressed people it was higher than people with Obsessive-compulsive disorder and normal people.
    Conclusions
    This means that the patients with obsessive-compulsive disorder had more emotional schemes than other groups.
    Keywords: Emotional Schemas, Obsessive-Compulsive Disorder, Major Depression
  • Vian Amin Nasab, Shokouh Alsadat Banijamali*, Hamidreza Hatami Pages 883-892
    Background
    Deficit attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) is defined as a pattern of severe attention deficit hyperactivity disorder or continuous neglect with more repetition than children with the same growth rate.
    Aim
    The aim of this study was to determine the effectiveness of cognitive-motor learning training on social adjustment, motor skills and ADHD / ADHD in preschool children aged 5 and 6 years with this disorder.
    Method
    The present study is a semi-experimental pre-test-posttest with control group. The statistical population of this study included all children of preschool centers in 2nd district of Tehran province. Of these, 90 people were randomly selected and randomly assigned to experimental and control group. Data were obtained using Social Development Scale (Winelland, 1965), Brauninx-Oseretsky Motion Excellence Scale short-form (1978), and the Conners-Wald Formula Child Behavioral Scale (Ritman et al., 1998). Data analysis was performed using Multivariate Covariance Analysis.
    Results
    The findings showed that cognitive-motor learning improved social compatibility (P<0/0001), motor skill (P<0/0001) and total reduction of attention deficit / hyperactivity disorder syndrome (P<0/0001) In these children.
    Conclusion
    It can be concluded that the training of perceptual motor games on the improvement of social adjustment, the skill of motor skill and reduction of total ADHD, and the empowerment of children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD).
    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, Perceptual Movement Games, Motorcycle Exercise, Social Adjustment
  • Maryam Hajilou, Hasan Ahadi, Mohammadreza Seirafi*, Saeed Shahbeigi, Amin Rafiepoor Pages 893-897
    Background
    one of the disabling neurological disorders is MS.chornic  process  ,not having definitive treatment and engaging aperson at a yaung age causes many mental disorders in the patient.Among  which are anxiety,depression and stress  are all more prevalent. And affects on quality of life in this patients. 
    Aims
    The purpose  of this study was to investigate the effectiveness of stress management  training Based  on cognitive_behavioral  model  on quality of  life.
    Method
    The samples of this research was 30 persons, who had MS and randomly divided into experimental and control groups. All of the sample groups completed  quality of life questionair  .then Stress management training was conducted during 10 sessions in experimental Group; based on Sara MC Namara `s program;  while the control group did not receive any training. Subsequently, after intervention,and 6 months later, all variables were re-examined Data are collected using  mixed analysis of variance.
    Results
    Finding showed that stress management training based on cognitive _ behavioral model, enhanced the  quality of life  in  MS patients (p<0/05).
    Conclusions
    Also  stress management  training based on cognitive _ behavioral model, enhanced the quality of life in MS patients.
    Keywords: stress management, cognitive behavioral model, multiple sclerosis, quality of life
  • Mahmoud Shirazi, Gholamreza Sanagoei Moharar, Akbar Saeidi Graghani * Pages 899-905
    Background
    Despite years of war, veterans still face many physical and psychological problems that can seriously affect the quality of life of veterans. In the meantime, what is the role of spiritual intelligence and the severity of important variables in the lives of veterans.
    Aims
    The purpose of this study was to investigate the relationship between spiritual intelligence and hardiness on the level of pain perception with the mediating role of death Anxiety and Positive Thinking.
    Method
    The method of this study was correlation with structural equation method.  From the statistical population of Kerman province, 280 people were randomly selected and evaluated using the available list. The instruments of the research were Spiritual Intelligence Questionnaire (2008), kobasa (1992), Connor and Davidson (1998), McGill's Pain Perception (2004), Templar’s Death Anxiety Inventory (1998), and Sheer & Carver's Optimism (1985). For data analysis, the path analysis was used in the spss-19 and AMOS software.
    Results
    The results of path analysis showed that after modification of the initial model, the final model had a good fit. In the final model, the ratio of chi-square to relative degrees of freedom or relative chi-square (2.24), goodness of fit index adjusted for 0.92, normalized fit index equal to 0.91 and root mean square error error equal to 05 It was 0. Bootstrap also showed that the mediating role of death anxiety and optimism was significant in the relationship between spiritual intelligence and hardiness with pain perception.
    Conclusions
    spiritual intelligence and hardiness play an important role in decreasing pain perception among veterans by improving optimism and reducing death anxiety
    Keywords: Wisdom of Spiritual Intelligence, Death anxiety, Thinking positive
  • Fatemeh Jafari Siavashani, Reza Nikbakhsh*, Ali Mohammad Safania Pages 907-917
    Background
    Of the main elements influencing different behaviors of athletes in attaining their objectives and athletic performance, are motivation, passion and pride.
    Aims
    The objective of this research is to review the role of passion model in expressing ethical and unethical behavior of athletes in regard to the mediating role of pride.
    Method
    Statistical population of this study is athletes who have participated in Futsal, Volleyball, Basketball and Water polo. Considering the number of variables under study, sample volume was 200 athletes. one sample run test was utilized for studying difference of averages, Pearson test for confirming relations of variables, and in order to test structural equation model PLS software was used. Questionnaires included individual information, passion (Vallerand, 2003), pride questionnaire(Tracy&Rabins, 2007) and behavior questionnaire (Kavussanu & Boardley, 2009).
    Results
    Study of two models indicated that professional athletes show higher tendency to express unethical behavior such as violence, cheating and fault compared to other players of the rival team and being the winner or loser of the competitions is mostly based on extreme passion and pride is a tool with positive aspect in order to increase one’s skills and better performance.
    Conclusions
    engagement gains importance considering ethical behavior and its relation with ethical and unethical behavior is respectively moderated by authentic and hubristic pride. Authentic pride leads to ethical behavior but hubristic pride will inevitably lead to expression of unethical behavior and authoritarianism.
    Keywords: Obsessive passion, Harmonious passion, Authentic Pride, Hubristic pride, Ethical, Immoral behavior
  • Solmaz Dabiri *, Fatemeh Mousavi, Sedigheh Nasiripour Pages 919-925
    Background
    The identification of positive family and personality factors affecting the reduction of negative outcomes in adolescent girls is important.
    Aims
    This study aimed to study the family function and positive youth development to predict depression in adolescents.
    Method
    The present study was a correlational-descriptive design. The statistical population consisted of all secondary school female students (second period) in the city of Tehran who were studying in the academic year 2018-2019. So, 293 girl adolescents that were selected from 18th district of education regions by method was multi-stage cluster. According to the sample loss, 293 individuals were included in this study. To collect data, Geldhof et al.’s Positive Youth Development Scale(2014), the  Epstein et al.’s Family Assessment Device(1983), and Kovacs and Beck’s Child Depression Inventory(1977) were used. Data were analyzed by using SPSS24.
    Results
    The results revealed that competence, confidence, and connection respectively played significant roles in predicting depression (p= 0/001), and totally explained 39% of the variance of depression. The components of family function including role, problem solving, and emotional expression respectively had significant roles in predicting depression (p= 0/001), and totally explained 25% of the variance of depression.
    Conclusions
    Overall, the results indicated the importance of family function with emphasis on the components of positive youth development including competence, confidence, and connection in adolescent depression.
    Keywords: depression, family function, positive youth development
  • Nahid Hosseinabad, Mahmoud Najafi*, Ali Mohammad Rezaei Pages 927-936
    Background
    The occurrence of significant physical-psychosocial changes in adolescence can affect life satisfaction and self-efficacy in adolescents. Therefore, environmental facilities and developmental programs are necessary for adolescent’s adjustment.
    Aims
    The purpose of this study was to examine the effectiveness of positive youth development program on adolescents' life satisfaction and self-efficacy.
    Method
    The present study was a quasi-experimental study with pretest, posttest, and follow-up design with control group. To this aim, forty-eight students among female students studying in the ninth grade of secondary school in the academic year 1396-97 in the city of Arak were selected by multistage random sampling and randomly divided into two experimental (23) and control groups (n = 25). Experimental group received positive youth development program in 24 one-hour sessions. Both groups completed the life satisfaction scale (Diener et al., 1985) and the general self-efficacy scale (Sherer et al., 1982) in the pretest, posttest, and follow-up stages.
    Results
    The results of covariance analysis indicated that positive youth development program was effective on adolescents' life satisfaction and self-efficacy in short and long term (p=0.005).
    Conclusions
    The findings suggest that positive youth development program can be an appropriate practical program for increasing adolescents’ life satisfaction and self-efficacy.
    Keywords: Positive youth development program, Positive psychology, Adolescents, Life satisfaction, Self-efficacy
  • Hosein Davoodi, Mehdi Zare Bahramabadi, Hassan Heydari, Shirin Eydelkhani * Pages 937-944
    Background
    Marital disturbance is one of the marital problems that causes mental and cold problems and couples' end-to-end divorce.  Research has shown that sexual immorality can improve marital communication, but there is a research gap in comparing the effectiveness of Feldman multilevel education  and intimate communication skills.
    Aims
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of multidimensional Feldman method and intimate communication skills on sexual intimacy of women with marital disturbance .
    Method
    This research was an applied and semi-experimental research with pre-test-post-test design with two experimental and one control groups. From the statistical population of the study, women with disturbing marital status in District 8 of Tehran were summoned in a public call to those who had conditions for participation in the study; 36 of them were randomly assigned into three groups of 12 with the title of experimental group 1, experimental group 2 and control were replaced. The method of doing this was to first perform the sexual intimacy questionnaire on all three groups, then Feldman multidimensional sessions sessions were conducted for 10 sessions for the experimental group 1 and the holistic communication skills for the experimental group 2, but for the control group, no intervention was applied and immediately after the completion of experimental interventions for the test and post-test control groups.
    Results
     The results of multivariate covariance and post hoc test showed that both Feldman's educational approach and sincere skills had an impact on female sexuality (p≤0/001), but the sentimental training approach was more effective than Feldman's method Has (p≤0/001).
    Conclusions
     In order to increase sexuality, a sentimental training approach can be used.
    Keywords: Feldman multilevel method, intimate communication skills, sexual intimacy, marital distress
  • Parvin Salari*, Abas Tavan Pages 945-950
    Background
    Farhangian university is main source of effective manpower for elimination of the needs of human resources education and training.
    Aims
    The purpose of this study was to investigate professional needs of Graduated New teachers of Farhangian University in Farsi language education in elementary school.
    Method
    This research is descriptive survey in terms of its nature. The statistical population of the study was all graduates of Shahid Bahonar and Khajeh Naseer campuses in Kerman province. 384 students were selected by simple random sampling. Data collection was done using a researcher-made questionnaire whose reliability coefficient was 0.91 based on Cronbach's alpha. To analyze the data, descriptive and inferential statistics (one-sample t-test and ANOVA) were used.
    Results
    The results of the research indicated that the ability of student teachers in the four dimensions of teaching, language knowledge, writing and returning poetry to prose was lower than average.There was a significant difference between male and female teachers in the ability of vocabulary and linguistic knowledge to have a significant difference at the level of (P<0/01) and in the level of knowledge, there was a significant difference between(P< 0.05) and(P< 0.05). Also, there was no significant difference in the ability to translate poetry into prose between male and female teacher students.
    Conclusions
    So for effective teacher training, at first should understanding their occupational nature then requirement proportional with nature to design and implementation of training programs.
    Keywords: vocabulary, linguistic knowledge, professional needs, farhangian University
  • Nour Ali Farrokhi, Akram Ahmadi, Fatemeh Ghaemi * Pages 951-956
    Background
    Cancer is a genetic disease resulting in the uncontrolled division of cells, caused the effects of environmental factors and genetic disorders. Researches are emphasized on the effectiveness of mindfulness and acceptance and commitment therapy on psychological distress, death anxiety in patients with cancer.  Issue is that the mindfulness and acceptance and commitment therapy affect on psychological distress and death anxiety in patients with cancer.
    Aims
     The purpose of this study was to effectiveness of mindfulness education and commitment and acceptance therapy on psychological distress, death anxiety  in patients with cancer in Isfahan .
    Method
    The research is semi-experimental. The statistical society includes all patient with cancer. The sampling method was 45 people who were purposefully selected based on the criteria of the research. The instruments were used as follows: DASS-21 Questionnaire, Templar Death Anxiety Inventory.
    Results
    The use of path analysis in spss application was  Findings showed that there was a significant difference in the mindfulness training and acceptance and commitment therapy improvement of about  psychological distress and death anxiety (p <0.05).
    Conclusions
    Therefore, it can be concluded that mindfulness training and commitment and acceptance therapy on variables of  psychological distress and death anxiety have a significant effect.
    Keywords: Mindfulness, Acceptance, commitment therapy, psychological distress, death anxiety
  • Solmaz Rezaee Shojaee, Peghah Farokhzad*, Fatemeh Ghaemi, Noorali Farrokhi Pages 957-962
    Background
    Premenstrual syndrome refers to a set of physical and psychological symptoms that occurs during the luteal phase of the menstrual cycle. Several studies emphasize on the effectiveness of mindfulness and Pilates on the improvement of premenstrual syndrome. The problem is that mindfulness and Pilates effect of premenstrual syndrome.
    Aims
    The aim of this study was to compare the effectiveness of mindfulness training and Pilates on reducing symptoms of premenstrual syndrome of girls in Tehran.
    Method
    Research is semi-experimental pretest-posttest with control group. The statistical population includes girls in Tehran with15-40 years. The sampling method was 45 people who were purposefully selected based on the criteria of the research. The instrument used in this study was a questionnaire for Screening of premenstrual symptoms (PSST) of Iranian species.
    Results
    Results showed that there was not significant difference in mindfulness training on reducing the premenstrual syndrome in the experimental group compared to the control group (P>0/06). However, Pilates training on premenstrual syndrome was significantly different in the experimental group compared with the control group (P<0/5).
    Conclusion
    The results of the study indicated that Pilates exercises were effective on the symptoms of premenstrual syndrome, but mindfulness education did not have a significant effect.
    Keywords: Mindfulness, Pilates, Premenstrual syndrome