فهرست مطالب

سیاست های راهبردی و کلان - پیاپی 26 (تابستان 1398)

نشریه سیاست های راهبردی و کلان
پیاپی 26 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • داود پرچمی، فاطمه جلالی* صفحات 164-185

    به دلیل تغییرات اقتصادی، تکنولوژیک و فرهنگی بار دیگر کسب وکارهای خانگی به عنوان راهی کم هزینه برای تامین معیشت پایدار مورد توجه قرار گرفته اند. کسب وکار خانگی فعالیتی است مستمر در تولید و یا عرضه کالا و خدمات که برای کسب درآمد، در محل سکونت افراد انجام می شود. هدف این پژوهش آشنایی و شناسایی ویژگی های کسب وکارهای خانگی در کشورهای ایران، انگلستان و هند(به عنوان کشورهایی که دارای حمایت هایی در این حوزه هستند) و ارائه راهکارهایی در سطح کلان برای بهبود شرایط کسب وکارهای خانگی با تمرکز بر ایران است. در این بررسی شباهت ها، تفاوت ها، ویژگی های کسب وکارهای خانگی و همچنین شرایط زمینه ای رشد آن ها مشخص و مورد مقایسه قرار گرفته. این پژوهش با رویکرد تطبیقی-توصیفی و با استفاده از روش تحلیل آمارها، اطلاعات و سیاستگذاری های موجود بدنبال شناخت مقایسه ای عوامل تاثیرگذار بر تداوم و موفقیت کسب وکارهای خانگی است. بررسی انجام شده نشان می دهد هرچند برخی از راهکارهای موفقیت این کسب وکارها به فضای کلی کسب وکار ربط دارد با این حال می توان با انجام برخی اقدامات نظیر ایجاد امکان دسترسی به اطلاعات، آموزش، شبکه های اجتماعی مرتبط، شیوه های تامین مالی که مختص به این کسب وکارها است و... شرایط کاری و امکان دسترسی آن ها به بازارهای مختلف را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: کسب وکار، کسب وکار خانگی، فضای کسب وکار، حمایت دولتی، مطالعه تطبیقی
  • ابوالقاسم گل خندان* صفحات 186-206

    حساسیت منطقه خاورمیانه و وجود مناقشات همیشگی در آن، سبب شده است تا سهم قابل توجهی از تولید ناخالص داخلی کشورهای این منطقه، به بخش دفاعی اختصاص داده شود. بر این اساس، هدف اصلی مقاله حاضر، برآورد تابع تقاضای مخارج دفاعی در 13کشور خاورمیانه طی سال های 2014-1995 می باشد. به این منظور یک مدل عمومی مخارج دفاعی برای این کشورها طراحی و به منظور برآورد آن از روش گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی (SGMM) در قالب داده های ترکیبی پویا استفاده شده است. نتایج برآورد مدل نشان می دهد که متغیرهای مخارج غیردفاعی (به عنوان هزینه فرصت مخارج دفاعی) و تراز تجاری، اثر منفی بر بار دفاعی کشورهای خاورمیانه داشته اند. جمعیت، در سطح معناداری پایین تری نسبت به سایر متغیرها، اثر مثبتی بر بار دفاعی کشورهای خاورمیانه داشته است؛ که نشان می دهد دفاع یک کالای عمومی می باشد. متغیرهای درآمد سرانه، سهم پرسنل نیروهای مسلح از کل نیروی کار و وقفه بار دفاعی، مطابق انتظار، تاثیر مثبتی بر بار دفاعی کشورهای خاورمیانه داشته اند. متوسط بار دفاعی کشورهای خاورمیانه نیز بر بار دفاعی کشورهای این منطقه، اثر مثبتی داشته است که حاکی از وجود یک رقابت تسلیحاتی بین کشورهای خاورمیانه می باشد. هم چنین، متغیر مجازی کشورهای نفتی و متغیر خالص دموکراسی، به ترتیب اثر مثبت و منفی بر بار دفاعی کشورهای خاورمیانه داشته اند.

    کلیدواژگان: بار دفاعی، تقاضا، کشورهای خاورمیانه، گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی (SGMM)
  • جهانگیر کرمی، احسان رسولی نژاد* صفحات 208-225

    در هر کشوری وجوه نقشه راه روشن و معین برای رسیدن به تعالی اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی از اهمیت و ارزش بالایی برخوردار است. چنین نقشه راهی، اولویت ها و مسائل اصلی یک کشور را جهت توجه، تقویت و سرمایه گذاری مالی و اجتماعی بر آنها نشان می دهد. با توجه به اهمیت این موضوع و مفید بودن انجام مقایسه بین کشوری آنها، هدف اصلی این مقاله، انجام مطالعه ای تطبیقی - مقایسه ای میان سیاست های کلی نظام جمهوری اسلامی ایران و اهداف بلندمدت کشور روسیه در حوزه اقتصاد می باشد. روش تحقیق در این مقاله، روش تحلیلی - توصیفی می باشد که در آن از روش کتابخانه ای و استفاده از اسناد بالادستی دو کشور جهت مطالعه و مقایسه استفاده می شود. همکاری های سیاسی و اقتصادی منطقه ای ایران و روسیه و همچنین اقتصاد تحت تحریم هردو کشور لزوم اشنایی با سیاست های کلی اقتصاد کشور روسیه را دارای اهمیت می کند. نتایج این مقاله دارای وجه کاربردی برای سیاست گذاران و صاحب نظران حوزه خط مشی گذاری در کشور ایران می باشد.

    کلیدواژگان: سیاست های بلندمدت اقتصادی، توسعه پایدار، امنیت اقتصادی
  • مرتضی امیدیان، احمد زندوانیان* صفحات 226-247

    هدف مقاله حاضر سطح بندی دیدگاه های مختلف برای بومی سازی دانش درحوزه علوم انسانی (با تاکید بر روان شناسی) و امکان سنجی بومی سازی و تولید دانش بومی در پارادایم اثبات گرا و مابعد اثبات گراست. به این منظور، دیدگاه متفکران مختلف درباره بومی سازی با روش سندی - تحلیلی مورد بررسی و استنتاج قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد که بومی سازی در چهار سطح ورود علم جدید در جامعه میزبان از طریق ترجمه صرف، آغاز پژوهش های علمی در جامعه میزبان، ترجمه مفاهیم علمی با توجه به ملاحظات محیط فرهنگی و اجتماعی جامعه میزبان، و بالاخره تامل نقادانه مفاهیم و نظریات و سازه پردازی و نظریه پردازی بومی قابل بررسی است. در نتیجه، بومی سازی به معنی استفاده از اصول پذیرفته شده علمی برای حل مشکلات جامعه میزبان است و تولید دانش بومی که از یک سو با روش شناسی فلسفی و علمی و از دیگر سو با جهان بینی اسلامی- ایرانی تناسب دارد بالاترین سطح مد نظر است. فرایند بومی سازی در این سطح بندی، مسیری سلسله مراتبی دارد که از دانش کاملا ترجمه ای شروع و به تولید دانش بومی ختم می شود. توجه متناسب به هریک از این سطوح با تاکید بر سطح چهارم ضروری است.

    کلیدواژگان: بومی سازی، علوم انسانی اسلامی، روش شناسی فلسفی، روان شناسی بومی
  • علی ثباتی*، زهرا کریمی موغاری صفحات 248-266

    محیط کسب و کار از عوامل موثر بر عملکرد بنگاه های اقتصادی است که مدیران یا مالکان بنگاه ها نمی توانند آنها را تغییر داده یا بهبود بخشند. هدف این تحقیق شناخت جامعی از میزان اهمیت شاخص های بهبود فضای کسب و کار و ارزیابی عملکرد آنها در سرمایه گذاری حوزه مسکن است، که یکی از مهمترین بخش های اقتصادی کشور محسوب می شود. روش تحقیق و گردآوری مطالب از نوع پیمایشی و تحلیلی مبتنی بر پرسشنامه است که پس از تایید روایی پرسشنامه در اختیار انبوه سازان حقیقی و حقوقی استان مازندران با شرط داشتن تحصیلات دانشگاهی در زمینه عمران، معماری و سایر رشته های مرتبط با امور ساخت و ساز قرار گرفته است. به منظور تجزیه و تحلیل آماری از روش تحلیل اهمیت-عملکرد استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که از میان ده شاخص معرف فضای کسب و کار، سه شاخص چگونگی اخذ اعتبار از نظام بانکی، حمایت از سرمایه گذار، و شرایط و مقررات اخذ مجوز، مهم ترین عوامل موثر بر سرمایه گذاری بخش مسکن هستند و شاخص دسترسی به خدمات زیربنایی نیز از بالاترین عملکرد در این حوزه برخوردار است.

    کلیدواژگان: بهبود فضای کسب و کار، سرمایه گذاری، بخش مسکن، تحلیل اهمیت-عملکرد
  • حمید محمدی*، محمدحسین کریم، خدیجه ثمره هاشمی شعبجره، علیرضا سرگزی صفحات 268-285

    بازار کار یکی از چهار بازار مهم در اقتصاد است که به دلیل ویژگی های خاص آن، از اهمیت به سزایی برخوردار است. در مطالعه حاضر اثرات بلندمدت شوکهای مختلف کلان اقتصادی بر نرخ بیکاری طی سالهای 1395-1353 با استفاده از الگوی تصحیح خطای برداری ساختاری (SVECM) مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس رابطه برآورد شده، دستمزدهای واقعی با بهره وری و اشتغال رابطه مستقیم و با نرخ بیکاری رابطه غیرمستقیم دارد. نتایج تحلیل واکنش تکانه نشان داد در بین شوکها، شوک بهره وری و عرضه دارای اثرات بزرگتری بر بیکاری هستند؛ به طوری که شوک بهره وری در بلندمدت باعث کاهش نرخ بیکاری و شوک مثبت عرضه کار به بیکاری بالاتر منجر می شود. همچنین بر اساس نتایج تجزیه واریانس خطای پیش بینی بیکاری، شوک عرضه نیروی کار، بهره وری و تقاضای نیروی کار عوامل مهم تعیین کننده بیکاری در بلندمدت می باشد. اما مهمترین عامل بیکاری، شوک های عرضه است که در طول زمان این سهم افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: بهره وری، دستمزد، مدل تصحیح خطای برداری ساختاری، نیروی کار
  • محمدرضا کهنسال، فریبا اقبال*، نسیبه زارعی صفحات 286-302

    در این پژوهش تاثیر پنج متغیر کلان اقتصادی شامل نرخ ارز، تولیدناخالص داخلی، قیمت های نسبی کشاورزی، سرمایه بخش کشاورزی و نیز عرضه پول بر صادرات کالاهای کشاورزی و سنتی طی سال های 65-1393 مورد بررسی قرار گرفته است. در پژوهش حاضر مدل خودرگرسیون برداری (VAR) و همگرایی جوهانسن مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج حاصل نشان می دهد که بین متغیرهای نرخ ارز، قیمت های نسبی، عرضه پول و صادرات کالاهای کشاورزی و سنتی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد، و متغیر وابسته رابطه منفی و معنی داری با متغیر سرمایه بخش کشاورزی دارد. همچنین بین نرخ ارز و صادرات و عرضه پول و صادرات رابطه علی یک طرفه وجود دارد. بعلاوه با استفاده از ضریب تعدیل حاصل از مکانیسم تصحیح خطا (ECM) برای متغیرها می توان نتیجه گرفت که در صورت بروز عدم تعادل در صادرات در هر سال، حدود یک چهارم از عدم تعادل حاصل، در دوره بعد تعدیل می شود. برای تعیین رابطه موجود بین متغیرها در بلندمدت از روش جوهانسون، بردارهای همگرا برآورد شده و با اعمال قیود روی روابط همجمعی، تاثیر متغیرها سنجیده شده است. باتوجه به نتایج مطالعه حاضر، پیشنهاد می شود که مسئولین اقتصادی سعی در یکسان سازی نرخ ارز و از بین بردن انحراف نرخ رسمی و نرخ آزاد بهترین راهکار برای ایجاد ثبات ارزی و به دنبال آن ثبات صادرات در بلندمدت نمایند. برای این کار باید با سیاست های پولی و مالی مناسب نقدینگی به سمت تولید هدایت شود و بازار سرمایه تقویت گردد.

    کلیدواژگان: نرخ ارز، مدل خودرگرسیون برداری، عرضه پول، روش جوهانسن، سرمایه بخش کشاورزی
  • یونس نادمی*، سید پرویز جلیلی کامجو صفحات 304-325

    در دهه های اخیر چهره آشکار فقر جایگزین چهره پنهان آن در اقتصاد ایران شده است. دولت رشدمحور در ایران به عنوان ثروتمندترین نهاد تصمیم گیر، مبارزه با فقر را مهم ترین هدف اقتصادی- اجتماعی خود می داند. مخارج دولتی مهم ترین ابزار دولت به منظور نیل به اهداف میانی مانند بهبود سطح آموزش، بهداشت و رشد اقتصادی به عنوان ابزارهایی برای مقابله با فقر است. در بین سطوح مختلف فقر نیز آنچه در کشورهای درحال توسعه مهم تر است فقر مطلق است. به این ترتیب هدف این پژوهش بررسی تاثیر مخارج آموزشی دولت و سرمایه انسانی بر فقر مطلق شهری در ایران است. بدین منظور با مدلسازی عوامل موثر بر فقر و بکارگیری روش مارکوف سوئیچینگ، فرضیه های پژوهش در بازه زمانی 1364-1393 مورد آزمون قرار گرفت. نتایج حاصل از برآورد مدل پژوهش نشان داد که فقر شهری دارای دو رژیم فقر بالا و پایین است که احتمال ماندن در رژیم فقر پایین بیشتر از احتمال ماندن در رژیم فقر بالا است. همچنین نتایج برآورد مدل نشان داد که سرمایه انسانی و نسبت مخارج آموزش و پرورش به کل مخارج دولت تاثیر منفی و معنی داری بر شاخص فقر مطلق شهری داشته است. مبتنی بر نتایج پژوهش پیشنهاد می شود سهم مخارج آموزش و پرورش دولت به منظور کاهش فقر شهری افزایش یابد.

    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، مخارج آموزشی، فقر شهری، ایران
|
  • Davood Parchami, Fatemeh Jalali * Pages 164-185

    Due to economic, technological and cultural changes home businesses has been considered as a low-cost way to provide sustainable livelihoods. A home business is a continuous activity including the production or distribution of goods or services, which is carried out in the home, and generally for the purpose of earning. The aim of this study is to identify the characteristics of home business in Iran, the United Kingdom and India; In addition, this research provides solutions for improving the environment of home business with focus on Iran. In this study, the similarities, differences and characteristics of the home businesses, as well as the context in which they grow have been compared.This research has used a comparative-descriptive approach, the existing statistics, information method, and policy analysis. We have sought which have followed to understand the Effective factors influencing the sustainability and success of home businesses. Finally, based on This research, although some of the solutions for the success of these businesses are related to the overall business environment, can improve working conditions Along with access to different markets by doing some measures such as creating access to information, education, social networks and Financing, which are specific to these businesses.

    Keywords: Business, home business, business environment, government support, comparative study
  • Abolghasem Golkhandan * Pages 186-206

    Sensitivity and persistent conflicts in the Middle East region, has caused until a significant contribution from GDP in this countries to be allocated to the defense sector. Accordingly, the main purpose of this paper is to estimation the demand function of defense spending in 13 Middle East countries during the years of 1995-2014. For this purpose, designed a general model of defense spending for these countries and System Generalized Method of Moments (SGMM) in dynamic panel data form is used in order to estimation it. The model estimation results show that non-defense spending (as the opportunity cost of defense spending) and the trade balance have a negative effect on the defense burden in Middle East countries. Population, at significantly lower levels than other variables, has a positive effect on the defense burden in Middle East countries; that show defense is a public good. Variables of per capita income, the contribution of armed forces personnel of the total workforce and the lag of defense burden, as expected, have a positive impact on the defense burden in Middle East countries. The average burden defense in Middle East countries has a positive effect on the defense burden in Middle East countries that show an arms race between these countries. Also, the dummy variable of oil-exporting countries and democracy net variable, respectively, have been positive and negative effects on the defense burden in Middle East countries.

    Keywords: Defense Burden, demand, Middle East Countries, System Generalized Method of Moments (SGMM)
  • Jahangir Karami, Ehsan Rasoulinezhad * Pages 208-225

    A clear road map as a tool to achieve the social, economic and cultural goals is important and valuable for all nations. Such a road map shows various priorities and expresses main issues of a nation in order to develop the financial and social matters. The main purpose of this paper is to do a empirical comparison of main economic policies in Islamic Republic of Iran and Russian Federation. To this end, I employ an analytical-qualitative method to discover the results. These two countries as two anti-West nations have faced with different economic sanctions, shaping similarities in their economic priorities and leading us to study the Russian economic planning in details. Furthermore, their regional political and economic cooperation leads us to know the Russian economic road maps, helping us to go to reach a better cooperation level. The findings of this research will be useful for Iranian policy makers and economic scholars.

    Keywords: Long run economic policies, Economic security, sustainable development
  • Morteza Omidian, Ahmad Zandvanian * Pages 226-247

    In line with Section 2-77 of the Science, Technology and Innovation Division of the Sixth Development Plan Act, the purpose of the present article is to classify different perspectives on the localization of knowledge in the field of humanities (with emphasis on psychology) and the feasibility of indigenous knowledge production and production in the Positivism and post Positivism paradigm. Therefore, the viewpoints of different thinkers on localization were analyzed and deduced by the analytical documentary method. The findings show that localization at the four levels of the introduction of new science into the host community through mere translation initiated Scientific research in the host community, translation of scientific concepts according to the cultural and social environment of the Cup Host, and finally a critical reflection on indigenous concepts and theories, and constructivism and theorizing are indispensable, and consequently, localization implies the use of scientifically accepted principles to solve the problems of the host community and in the production of indigenous knowledge that, on the one hand, approaches Philosophical and scientific on the other hand is in line with the Iranian Islamic worldview, the highest level being considered, translation initiation; the process of localization in this classification has a hierarchical path that leads from complete knowledge to the production of indigenous knowledge. Appropriate attention is required to each of these levels, with emphasis on the fourth level.

    Keywords: humanities, Islamic psychology, philosophical methodology, indigenous pschology
  • Ali Sobati *, Zahra Karimi Mughari Pages 248-266

    The business environment is one of the effective factors that affecting the performance of businesses which managers or business owners are not able to change or improve them. The purpose of this study is to recognize a comprehensive understanding of the importance of indicators for improving the business environment and assessing their performance in housing investment, which is one of the most important economic sectors in Iran. The method of research and collecting of data is the survey and analytically based on a validated questionnaire, which distributed between mass-builders of Mazandaran province who have a university degree in civil, architecture and other related fields of construction. For statistical analysis, the Importance-Performance analysis model (IPA) has been used. The results of this study show that among the ten indicators of the business environment, three indicators: Getting credit, protecting investors, and Dealing with construction permits are the most important factors affecting the investment of the housing sector, and Getting electricity (Access to infrastructure services) also has the highest performance in this field.

    Keywords: Improving Business Environment, Investment, Housing Sector, Importance-Performance Analyst
  • Hamid Mohammadi *, Mohammad Hossein Karim, Khadije Samare Hashemi Shabjare, Alireza Sargazi Pages 268-285

    The labor market is one of four major markets in the economy which is important because of its special feature. In the present study long-term effects of various macroeconomic shocks on the unemployment rate during the years 1974-2016 has been investigated using the Structural Vector Error Correction Model (SVECM). On the basis of the estimated equation, real wages have a direct relationship with productivity and employment and an indirect relationship with the unemployment rate. Impulse response analysis showed that among the shocks, productivity and supply shocks have a larger impact on unemployment, so that productivity shocks in the long run reduces the unemployment rate and the positive supply shock leads to a higher unemployment. According to the results of analyzing unemployment prediction error variance, labor supply shock, productivity and labor demand are important factors in long-term unemployment. But the most important factor in unemployment is the supply shocks that this share increases over time.

    Keywords: Productivity, Wage, Structural Vector Error Correction Model, Labor
  • Mohammad Reza Kohansal, Fariba Eghbal *, Nasibeh Zarei Pages 286-302

    In this research, had Analysis the effect of five macroeconomic variables including exchange rate, gross domestic product, prices of agriculture, agricultural investment and money supply on agricultural goods exports. In the present study, using Vector Auto-Regressive (VAR) and the Johansen method and during period 65-1393. The results show that agricultural goods exports variable has a positive and significant effect with exchange rate variable, relative prices variable, money supply variable. And it has a negative and significant effect on agriculture investment. There is also a one-way causal relationship between the exchange rate and agricultural exports and the supply of money and agricultural exports, too. In addition, ECM show if agricultural exports are an imbalance, it will balance with decline a quarter in a year. To determine the relationship between variables in the long run used Johansson method. The vectors are convergent. The results of this study suggest that economic authorities try to reform the exchange rate and eliminate the official rate and free rate deviation arbitrarily. That is the best way to establish the stability of the currency and, consequently, long-term export stability. To do this, you have to lead the production of cash and money to produce and boost market capitalization.

    Keywords: Agriculture investment, Exchange rate, Johansen method Vector Auto-Regressive method, Money supply
  • Younes Nademi *, Seyed Parviz Jalili Kamjoo Pages 304-325

    In recent decades the public face of poverty alternative hidden face of Iran's economy. The growth-oriented government in Iran, as the richest decision maker, sees the fight against poverty as its most important socio-economic objective. Government spending is the most important means for achieving intermediate goals such as improving education, health, and economic growth for tackling poverty. Among the different levels of poverty, what is more important in developing countries is absolute poverty. The purpose of this paper is to assess the effect of government spending and human capital on urban poverty in Iran. For this purpose, by analyzing the factors affecting poverty and applying the Markov switching method, the research hypotheses were tested during the period 1985-2014. The results show that urban poverty has two high and low poverty regimes. The probability of staying in a low poverty regime is higher than the probability of staying in high poverty regime. Also, the results show that human capital and the ratio of education expenditures to total government expenditures have had a significant negative effect on the absolute urban poverty index. Based on the results of the study, it is suggested that the share of government education expenditures be increased to reduce urban poverty.

    Keywords: capital, Educational Government Expenditures, urban poverty, Iran