فهرست مطالب

سیاست دفاعی - پیاپی 103 (تابستان 1397)

نشریه سیاست دفاعی
پیاپی 103 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهزاد قاسمی *، محمد مبینی صفحات 9-42

    ایران، از لحاظ تاریخ، فرهنگ، تمدن و جغرافیای سیاسی در میان کشورهای غرب آسیا و به خصوص در منطقه دارای جایگاه ممتاز و موقعیت برتر بوده است. امروزه جمهوری اسلامی ایران برای عمق بخشی در منطقه به عنوان رهبر منطقه‏ای دارای پتانسیل و شاخص‏های رهبری است. هدف مقاله حاضر شناسایی و معرفی شاخص های رهبری منطقه‏ای جمهوری اسلامی ایران است. پژوهش حاضر از نوع بنیادی و روش تحقیق تلفیقی بوده که با استفاده از روش دلفی شاخص های رهبری منطقه ای جمهوری اسلامی ایران شناسایی شده و با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی با عناصر اصلی و چرخش متعامد از نوع واریماکس اعتباریابی شده است. جامعه آماری این پژوهش تمام شمار بوده و شامل کلیه خبرگان دانشگاهی در حوزه مطالعات منطقه ای و مدیریت دولتی بوده و همچنین مدیران و پژوهشگران مراکز تحقیقاتی که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. به منظور شناسایی شاخص های مرتبط با رهبری منطقه ای، در مرحله اول با مرور مبانی نظری و پژوهش های پیشین به گسترش یک مقیاس رهبری منطقه ای متناسب پرداخته شد. در مرحله دوم با مراجعه به خبرگان و انجام مصاحبه های نیمه ساختار یافته نسبت به اصلاح شاخص های احصا شده از ادبیات تحقیق پرداخته شد. در مرحله سوم به منظور تشخیص اینکه کدام شاخص رهبری ابعاد اصلی رهبری منطقه ای را تشکیل می دهد و همچنین شناسایی روابط بین شاخص ها، از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. شاخص های رهبری منطقه ای جمهوری اسلامی ایران، مشتمل بر پنج بعد انرژی درونی، قوانین ممتاز و مجریان توانمند، قوای مسلح و جمعیت، علم، فناوری و اقتصاد و تعاملات (میزان تاثیرگذاری در ملت‏ها) و با دوازده شاخص ، شناسایی گردید. بر اساس نتایج و یافته تحقیق، به نظر می‏رسد با شناسایی شاخص‏های رهبری منطقه‏ای، عمل و استمرار آن، سبب عمق بخشی خارجی انقلاب اسلامی خواهد شد؛ مصادیق و نمونه‏های عینی بررسی شده در مقاله، این فرضیه را تایید می کند.

    کلیدواژگان: رهبری منطقه ‏ای، انرژی درونی، علم و فناوری، تاثیرگذاری بر سایر ملت‏ها، عمق بخشی انقلاب اسلامی
  • علی جمالی * صفحات 43-87
    با توجه به تهدیدهای مکرر نظامی نظام استکباری نسبت به انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی ایران این مقاله بهمنظور بررسی نقش عوامل قدرت نرم انقلاب اسلامی در پیشگیری از تهاجم نظامی نظام سلطه به جمهوری اسلامی ایران انجام شده است. هدف این تحقیق، تبیین نقش عوامل قدرت نرم انقلاب اسلامی در پیشگیری از تهاجم نظامی نظام سلطه به جمهوری اسلامی ایران بوده که برای پاسخ به پرسش اصلی تحقیق و تبیین نقش عوامل قدرت نرم انقلاب اسلامی در عدم تهاجم نظامی نظام سلطه به جمهوری اسلامی ایران، اطلاعات مورد نیاز با روش کتابخانه ای و با کار میدانی، و از طریق پرسشنامه از جامعه نمونه آماری که بیست و هشت نفر بودند با روش تمام شماری گردآوری گردید و با جمع بندی و تجزیه و تحلیل آماری پرسشنامه، نتیجه گیری ارائه شد. نتایج گویای این بود که به طورکلی عوامل قدرت نرم انقلاب اسلامی در پیشگیری از تهاجم نظامی نظام سلطه به جمهوری اسلامی ایران تاثیر قابل توجهی داشته است؛ و بررسی های انجام شده نشان می دهد که در محیط ملی عوامل ایمان و معنویت، توکل به خدا وایمان به نصرت الهی و ایجاد امید و اطمینان به پیروزی و عدم رخنه یاس، روحیه شهادت طلبی و ایثار و ازخودگذشتگی و اعتقاد به اصل ولایت فقیه در جامعه در محیط فراملی، عوامل عمق راهبردی در مناطق حساس و مهم جهان، نفوذ تفکر اسلام انقلابی در جهان (صدور انقلاب اسلامی بیداری مردم کشورهای اسلامی)، حمایت از نهضت های آزادی بخش و مظلومان عالم بالاترین رتبه به عنوان مهم ترین عوامل تاثیرگذار در جلوگیری از تهاجم نظامی نظام سلطه بوده است.
    کلیدواژگان: قدرت نرم، نظام سلطه، انقلاب اسلامی، قدرت، تهاجم نظامی
  • سیدجلال دهقانی فیروزآبادی *، مجتبی عزیزی بساطی صفحات 89-121
    محیط امنیتی پرتلاطم غرب آسیا دارای خصوصیاتی است که سبب می شود موشک های بالستیک با کارایی و اثربخشی جمعی بتوانند به عنوان یک موازنه گر (Equalizer) کلیدی در برابر مزیت های کمی و کیفی و برتری های نظامی دیگر کشورها در نظر گرفته شوند؛ به همین دلیل جمهوری اسلامی ایران در پرتو تجارب جنگ با رژیم بعث عراق و با توجه به تحریم های بین المللی در زمینه خرید و تجهیز تسلیحات مدرن نظامی به اتخاذ رویکرد خوداتکایی دفاعی در برابر تهدیدات منطقه ای و فرامنطقه ای - با تمرکز بر تقویت توانمندی بومی موشک بالستیک روی آورده است. پرسش اصلی مقاله این است که موشک چه جایگاهی در سیاست دفاعی ج.ا. ایران در منطقه غرب آسیا دارد؟ مبنای پاسخ به این سوال نظریه نوواقع گرایی است و در پاسخ این فرضیه مطرح می شود که ج.ا.ایران به دلیل ویژگی ها و امتیازات منحصربه فرد موشک و موانع و محدودیت های ناشی از تحریم های بین المللی به منظور حفظ موازنه قدرت و جلوگیری از شکل گیری هژمون منطقه ای، به تقویت توانمندی بومی موشک های بالستیک (شامل کوتاه برد، میان برد و دوربرد) پرداخته است. موشک بالستیک در نقش ستون فقرات سیاست دفاعی ج.ا.ایران، مهم ترین ابزار این کشور برای ایجاد موازنه قدرت منطقه ای است؛ این پژوهش از نوع کیفی و بر اساس روش توصیفی- تحلیلی و مصاحبه عمیق با نوزده نفر از نخبگان بوده و همچنین شیوه گردآوری داده ها و اطلاعات به صورت کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: توانمندی موشکی، سیاست دفاعی، غرب آسیا، موازنه قدرت و نوواقع گرایی
  • رضا سیمبر *، سعید پیرمحمدی، سجاد نجفی صفحات 123-150
    تدوین افق های میان مدت در ساختار برنامه ریزی راهبردی هسته ای امریکا به طور خاص از زمان پایان جنگ سرد از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار شده است؛ از این جهت، گزارش های مرور وضعیت هسته ای را می توان در زمره اسناد برنامه ریزی راهبردی دسته بندی کرد که سلاح های هسته ای را در درون شبکه پیچیده معماری دفاعی ایالات متحده ادغام می کنند؛ به موازات این روند کلی، اسناد مزبور به عرصه ای برای اعلان رهیافت های سیاست هسته ای امریکا در قبال سایر کشورها و محیط های امنیتی بین الملل تبدیل شده اند. هدف اصلی پژوهش حاضر واکاوی رهیافت های سیاست هسته ای امریکا در قبال جمهوری اسلامی ایران در پرتو تحلیل محتوای اسناد مرور وضعیت هسته ای امریکا منتشرشده در کابینه های بوش پسر و اوباما و هم چنین دوره زمانی پس از روی کار آمدن ترامپ است؛ بر این مبنا سوال اصلی پژوهش حاضر این است که اسناد ان.پی.آر ایالات متحده در دو دهه گذشته (2018-2001) چه رهیافتی را در رابطه با جمهوری اسلامی ایران اتخاذ نموده اند؟ روش مورد استفاده در پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی بوده و اطلاعات موردنیاز هم به روش اسنادی و کتابخانه ای گردآوری خواهند شد. یافته های مقاله نشان می دهد که اسناد گزارش مرور اجرای وضعیت هسته ای امریکا در مقطع زمانی یادشده در راستای تعقیب اهداف امنیت ملی این کشور طیف وسیعی از سازوکارهای سخت، نرم و هوشمند را علیه جمهوری اسلامی ایران به کار گرفته اند.
    کلیدواژگان: سیاست هسته ای، ایالات متحده امریکا، ایران، گزارش مرور وضعیت هسته ای (ان، پی، آر)
  • سید ابراهیم قلیزاده *، مصطفی محمدجانی، بشیر کلاری صفحات 151-190
    از جمله متغیرهای موثر در شکل گیری خط مشی و راهبرد دفاعی کشورها، ویژگی های ژئوپلیتیک آن کشور است؛ به عبارت دیگر راهبرد تا اندازه زیادی متاثر از قابلیت ها و محدودیت های ژئوپلیتیک است. تاثیر ژئوپلیتیک در اتخاذ راهبردهای مناسب و اثرگذار همواره یکی از دغدغه های ذهنی پژوهشگران حوزه مطالعات راهبردی بوده که طی سال های گذشته دوچندان شده است. منطقه خزر ازجمله مناطقی است که با برخورداری از مزیت های ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیکی، جایگاه مهمی در راهبرد دفاعی ج.ا. ایران دارد و نگاه های بسیاری را به سمت خود جلب کرده است؛ از این رو با شناخت منطقه خزر در بستر تحلیل ژئوپلیتیک می توان، سیاست ها و راهبردهای دفاعی مناسب و موثری در این منطقه اتخاذ کرد. هدف از پژوهش حاضر بررسی و تبیین جایگاه ژئوپلیتیک دریایی خزر در راهبرد دفاعی ج.ا.ایران است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی است و به روش توصیفی و تحلیلی انجام شده است؛ داده ها و اطلاعات مورد نیاز آن نیز به روش کتابخانه ای (کتب، نشریات و اینترنت) و پرسشنامه ای گردآوری شده است. یافته های پژوهش نشان داد که دریای خزر به دلیل برخورداری از ویژگی های منحصربه فرد در ابعاد سیاسی، اقتصادی، ارتباطی، فرهنگی، نظامی، ژئواستراتژیکی، زیست محیطی و حقوقی در تثبیت قدرت ملی و پیشبرد راهبرد دفاعی جمهوری اسلامی ایران، نقش مهم و اثرگذاری را ایفاء می کند.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، ژئوپلیتیک، دریای خزر، راهبرد دفاعی
  • رضا محمود اوغلی *، امیرحسین رستمی صفحات 191-216
    این مقاله در پی آن است تا تهدیدات امنیتی روابط راهبردی روسیه و ارمنستان را در قفقاز جنوبی مورد بررسی قرار دهد. ارمنستان، اهداف و ملاحظات راهبردی مانند رفع محاصره سرزمینی و خروج از انزوای ژئوپلیتیکی، حل مشکلات اقتصادی در عرصه داخلی و پاسخ به بحران های اجتماعی مانند بحران هویت و دولت-ملت سازی و حل بحران قره باغ، تضعیف موقعیت و جایگاه دو کشور ترکیه و آذربایجان در روابط خود با روسیه دنبال کرده است؛ روسیه نیز در حال پیگیری نظم موازنه محور مبتنی بر موازنه سخت، در نظام بین الملل کنونی و در برابر هژمونی ایالات متحده آمریکا است. در سیستم موازنه قوا از نگاه روسیه اتحاد با کشورهای پیرامونی به عنوان یکی از اهداف اصلی سیاست منطقه ای این کشور در نظر گرفته شده است. نتایج تحقیق نشان داد که روسیه سعی دارد با تحکیم و تقویت نفوذ امنیتی خود در کشورهای منطقه قفقاز عرصه را برای حضور کشورهای غربی، ناتو و همسایگان رقیب منطقه چون ترکیه محدود سازد. روسیه از طریق فعال سازی شکاف های قومیتی و مرزی در بین کشورهای منطقه به مدیریت این شکاف ها در راستای منافع ملی روسیه می پردازد؛ با این وجود روابط دو کشور در منطقه قفقاز جنوبی با محدودیت ها و تهدیداتی مواجه است که این مقاله به واکاوی این تهدیدات امنیتی می پردازد. چارچوب نظری تحقیق، «واقع گرایی تدافعی»، روش پژوهش «توصیفی -تحلیلی» و ابزار گرداوری داده ها «کتابخانه ای» و «اسنادی» است.
    کلیدواژگان: قفقاز جنوبی، توازن قدرت، ارمنستان، روسیه، ژئوپلیتیک
|
  • Behzad Ghasemi *, Mohammad Mobini Pages 9-42

    Iran has been having a privileged status in the West Asia countries, notably in the region in terms of history, culture, and political geography. As the regional leader, today, the Islamic Republic of Iran has the potentials and indices of leadership to develop Iran's outward depth .The present article aims at identifying and introducing the Islamic Republic of Iran's indicators of regional leadership. The current research is of fundamental type and mixed research method, where the indicators of regional leadership have been identified using Delphi method, and its validity has been established by using exploratory factor analysis with its main elements and with orthogonal rotation of Varimax type. The statistical population in the present research is full enumeration sampling method comprising of the entire academic elite in the field of regional studies and public management as well as the managers and researchers working in research centers who were selected using purposive sampling method. In order to identify the indicators in relation to regional leadership, it addresses, in the first stage, to develop a regional leadership scale by reviewing the theoretical fundamentals and the researches previously conducted. In the second stage, it comes to improve the indicators enumerated in the research literature by referring to the elite and conducting semi-structured interviews. Finally, in the third stage, an exploratory factor analysis was used in order to determine which indicators of leadership constitute the main leadership elements, as well as to establish the relations between the indicators. The Islamic Republic of Iran's regional leadership indicators include five elements, namely internal energy, top regulations, capable executives, armed forces and population with science, technology, economy and interactions (how much they have an influence on nations) also with twelve indicators. It appears, based on the results and findings of the research, that the Islamic Republic of Iran's outward depth will likely be developed through identifying, practicing and continuing the indicators of regional leadership. The objective body of samples and extensions provided in this research substantiate this hypothesis.

    Keywords: regional leadership, internal energy, science, technology, having an influence on nations, developing the Islamic Revolution's outward depth
  • Ali Jamali * Pages 43-87
    Considering the recurring military threats against the Islamic Republic of Iran on the part of the arrogant system, this article has been written in order to explore the role that the soft elements of the Islamic Revolution play in preventing the domination system from launching a military offensive against the Islamic Republic of Iran. This research is aimed at explaining the role that the factors of the Islamic Republic of Iran’s soft power plays in preventing the domination system from starting a military offensive against the Islamic Republic of Iran, where in order to answer the main question in this research and explain the role that the factors of IRI’s soft power play in preventing the domination system from launching a military offensive against the Islamic Republic of Iran, the required information were collected using library method and doing field work where a questionnaire comprising of 28 people was developed with an all count sampling method. Finally, a conclusion was drawn by doing a statistical analysis of the questionnaire. The results revealed that the elements of the Islamic Republic of Iran's soft power were very influential in preventing the domination system from launching a military offensive against the Islamic Republic of Iran. The conducted studies show that in national environments the factors like faith in God and spirituality, trust in God and the Divine Succour, being hopeful that triumph will come and not letting disappointment to affect, martyrdom spirit and self-sacrifice and believing the principle of 'guardianship of the Islamic jurist', and in transnational environments, factors like strategic depth in sensitive and important areas of the world, the propagation of the idea of  'revolutionary Islam' in the world, supporting the liberating movements and the oppressed of the world have been among the most influential factors in preventing military offensives on the part of the domination system.
    Keywords: soft power, domination system, the Islamic Revolution, power, military offensive
  • Seyed Jalal Dehghani FirozAbadi *, Mojtaba Azizi Basati Pages 89-121
    The tumultuous security environment in the West Asia has characteristics that cause ballistic missiles with collective efficiency and effectiveness to be able to serve as an equalizer to work like a key against military advantages and quantitative and qualitative advantages on the part of other countries. For this very reason, the Islamic Republic of Iran has turned to adopting a defense self-sufficiency approach against regional and trans-regional threats, focusing on strengthening its indigenous ballistic missile capability in light of its war experiences with the Baathist Iraq as well as considering the international sanctions on purchasing and procuring modern military weapons. The main question in this article is, "What status does missile have in I.R.I's security policy in the West Asia?" The basis for answering this question is the neo-realistic theory, where this hypothesis set forth: Due to unique advantages and characteristics that exist in missiles as well as the obstacles and limitations that originate from international sanctions, the Islamic Republic of Iran has started to strengthen its indigenous ballistic missile capability (short-intermediate-and long-range) in order to preserve power balance and to prevent the formation of regional hegemony.Serving as a spine for the defense policy of the Islamic Republic of Iran, ballistic missiles count as the most important means for this country to achieve regional power balance. This research is of qualitative type, being based on analytical-descriptive method and a deep interview with 19 of the elites. Also, the data collection was done with the library method.
    Keywords: missile capability, defense policy, West Asia, power balance, neorealism
  • Reza Simbar *, SaeedPirmoahmmadi, Sajad Najafi Pages 123-150
    Framing long-term horizons within the structure of the U.S. strategic nuclear planning has been acquiring a significant status, specifically since the end of the Cold War. For this reason, the nuclear posture review reports can be classified as among the strategic planning documents that integrate nuclear weapons within the U.S. complicated network of defense architecture. Alongside this general trend, however, the above-mentioned documents have turned into an open space for announcing U.S. approaches to nuclear policy before international security environments and other countries. The main objective in the present research is to explore U.S. nuclear policy approaches before the Islamic Republic of Iran in light of analyzing the contents of the nuclear posture review documents that were published in the Bush Jr. and Obama administrations as well as in the time period after the advent of Trump administration. Based on this, the main question in the present research is what approach the U.S. NPR documents have adopted in relation to the Islamic Republic of Iran. The method used in the present research is analytical-descriptive, with the required information having been collected with documentary and library method. The findings in this article show that the U.S. nuclear posture review report documents within the time period mentioned above have employed a wide range of hard, soft, and smart mechanisms against the Islamic Republic of Iran in line with meeting the U.S. national security objectives.
    Keywords: nuclear policy, the United States of America, Iran, nuclear posture review report (NPR)
  • Seyed Ebrahim Gholizadeh *, Bashir Kolari, Mostafa Mohammad Jani Pages 151-190
    Any country's geopolitical characteristics are among the efficient variables that form their defense strategy and policy. In other words, strategy is greatly influenced by geopolitical limitations and capabilities. The effect of geopolitics on adopting suitable and effective strategies have always been a case with which scholars in strategic studies have been mentally preoccupied, something that has doubled during the recent years. The Caspian region is one that has an important status in IRI's defense strategy, and has managed to attract many attentions due to its geopolitical and geostrategic advantages. It follows that efficient and suitable defense policies and strategies can be configured in this region by having knowledge of the Caspian region via geopolitical analysis. The present research aims to study and explain the geopolitical status of the Caspian Sea in I.R.I defense strategy. This research is applied in terms of objective, and has been conducted with analytical-descriptive method. Also, the required data and information have been gathered with library (books, publications and internet) and questionnaire method. The findings of the research showed that the Caspian Sea plays an efficient and important role in consolidating national power and promoting IRI's defense strategy due to having unique characteristics in political, economic, communication, military, cultural, geostrategic, environmental, and law dimensions.
    Keywords: the Islamic Republic of Iran, geopolitics, Caspian Sea, defense strategy
  • Reza Mahmood Oghli *, Amirhosein Rostami Pages 191-216
    This article seeks to address the threats against the Russia-Armenia strategic relations in the South Caucasus. In its relations with Russia, Armenia has invariably pursued a series of objectives such as lifting territorial blockade, shifting from political alienation, solving economic problems at the internal level, responding to social crises such as identity crisis, nation-state building crisis, and Karabakh crisis, and weakening the positions of Turkey and Azerbaijan. Russia is pursuing a balance-centric order based on hard balance in the current international system as well as against the United States of America. In the force balance system, as it is viewed by Russia, building an alliance with the peripheral countries is viewed as one of the main objectives in this country’s regional policies. The results of the research showed that Russia tries to narrow the arena of presence in the South Caucasus for the Western countries, NATO and the rival neighbors in the region like Turkey by consolidating and strengthening its security influence in countries of the South Caucasus. Russia sets out to manage such gaps through activating border and ethnic gaps between the countries of the region in line with Russia's national interests. However, the relations between these two countries in the West Asia face security threats and limitations, which are addressed in this article. The theoretical framework in this research is "defensive realism", the research method is "analytical-descriptive", and the means used for collecting the data is "library" and "documentary".
    Keywords: South Caucasus, power balance, Armenia, Russia, geopolitics