فهرست مطالب

عیار پژوهش در علوم انسانی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1395)

نشریه عیار پژوهش در علوم انسانی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد فولادی صفحات 5-28
    بررسی پیوند علم و دین در اسلام، از جمله مهم ترین موضوعات اساسی عصر حاضر است و سابقه ای دیرینه در تاریخ علم در تمدن اسلامی دارد. نظریه های بسیاری در زمینه دینی سازی علم مطرح شده اند. یکی از نظریه های منسجم در این عرصه، رویکرد تاسیسی علم دینی است. نقد، بررسی و ارزیابی این نظریه می تواند به پیشبرد و تکوین علم دینی کمک کند. این پژوهش، با شیوه تحلیل محتوی، و رویکرد نظری و تحلیلی، انتقادی این نظریه را بررسی و نقاط قوت، ضعف و ناکامی ها آن را نشان می دهد. یافته های پژوهش حاکی از این است که رویکرد تاسیسی را می توان در چهار نظریه «دایره المعارفی دین»، «تهذیب جامع»، «تاثیر حداکثری دین در علم» و«گزیده گویی دین» بیان کرد. به نظر می رسد، هر یک از این نظریات دارای ناکامی هایی است. اما در زمینه دینی سازی علم، این نکته حیاتی است که دینی سازی در برخی علوم دینی، تحصیل حاصل است و در برخی دیگر، بی معناست. اما با اصلاح مبانی و پیش فرض های دینی، و بسط روش ها و اصلاح غایت علم، می توان علم را دینی ساخت؛ ضرورتی به تایید تجربی فرضیات هم ندارد.
    کلیدواژگان: دین، علم دینی، رویکرد تاسیسی، نظریه دایره المعارفی دین، تهذیب جامع، و گزیده گویی دین
  • حمید امامی فر* صفحات 29-48
    ابطال پذیری از نگاه طرفداران آن، معیار معنا یا معیار صدق نیست؛ تنها معیاری برای جدا کردن علم، از غیر علم و شبه علم است. پوپر در دیدگاه ابطال پذیری، با طرح اندیشه تقرب به صدق، با استقراگرایان در باور به عقلانیت و پیشرفت علمی همراه می شود و خوش بینی، فلسفه مدرن را به نقش علم در جامعه و تاریخ بشری حفظ می کند. در عین حال، مبنایی تجربی برای نظریه های علمی در نظر نمی گیرد؛ نظریه را حدسی موقت معرفی می کند که برای رفع مشکلات، نظریه های قبلی، پیشنهاد شده است. وی، کارکرد تجربه را منحصر در نقد و ابطال می داند و تاکید می کند که تجربه در اثبات، یا تایید یک نظریه دخیل نیست. وی نه تنها این منطق را در علوم طبیعی جاری می داند، بلکه همین روش و منطق را در نظریه پردازی در علوم اجتماعی هم جاری می داند. این مقاله، مبانی معرفتی و نتایج ابطال گرایی پوپر در علوم طبیعی و اجتماعی را مورد مطالعه و نقد و بررسی قرار داده است.
    کلیدواژگان: پوپر، علوم انسانی، ابطال گرایی، روش شناسی، تقرب به صدق
  • محمد جواد توکلی* صفحات 49-68
    محققان مسلمان به طور عمده بین مکتب و علم اقتصاد اسلامی تفکیک قائل می شوند. این تفکیک، زمینه ساز مباحثی در مورد مفهوم آن دو و تمایز در چگونگی تولید و آزمون نظریات شده است. این مقاله، به بررسی این سوال می پردازد که آیا تمایز در محتوای مکتب و علم اقتصاد اسلامی موجب تمایز در روش مورد استفاده در آنها نیز می شود؟ بنا به فرضیه مقاله، هر یک از مکتب و علم اقتصاد اسلامی، روشی متمایز برای تدوین نظریات خود دارند. این تحلیل، به طور عمده مبتنی بر رویکرد شهید صدر در تعریف مکتب و علم اقتصاد اسلامی و رابطه آنها، است. یافته های مقاله، که به روش تحلیلی سامان یافته، نشان می دهد که نظریات مکتب اقتصاد اسلامی، با استفاده از روش استنباط مستقیم و روش کشفی از منابع اسلامی قابل استنباط است. در مقابل، برای تدوین نظریات علم اقتصاد اسلامی، باید از روش هایی همچون قیاس، استقراء و روش فرضیه ای-قیاسی بهره جست. البته می توان از نوعی همگرایی روشی، بین روش شناسی مکتب و علم اقتصاد اسلامی نیز سخن گفت. از آنجا که یافته های مکتب اقتصادی اسلام، به خصوص در زمینه ساختار مطلوب اقتصاد اسلامی عملا به عنوان پیش فرض ها در علم اقتصاد اسلامی به کار می روند، روش شناسی علم اقتصاد اسلامی، گسسته از روش شناسی مکتب اقتصادی اسلام نیست.
    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، مکتب اقتصادی اسلام، علم اقتصاد اسلامی، روش شناسی
  • سجاد سیف لو* صفحات 69-84
    آنچه نظریه علمی را از سایر روش های کسب دانش متمایز می کند، به کاربردن روش علمی برای دستیابی به دانش است. چارچوب نظری، یکی از مهم ترین اجزای یک تحقق علمی است. در اقتصاد اسلامی، چارچوب نظری پذیرفته شده عمومی، تقریبا وجود ندارد. فقدان چارچوب نظری برای اقتصاد اسلامی و استفاده از چارچوب های اقتصاد متعارف بازی، در زمین اقتصاد متعارف است. در این مقاله، ضمن تبیین روش تحقیق در علوم متعارف و بیان جایگاه چارچوب نظری در آن، چالشی که اقتصاد اسلامی به دلیل قرار گرفتن در آن، توفیق اندکی برای تبدیل شدن به یک رشته و پارادایم علمی داشته، بررسی شده است. برای آزمون تجربی نیز دو مجله «اقتصاد اسلامی» و «مطالعات اقتصاد اسلامی» انتخاب و مورد بررسی قرار گرفته اند. هرچند مطالعه موردی 62 مقاله این دو نشریه به صراحت فرضیه تحقیق مبنی بر فقدان چارچوب های نظری در تحقیق های اقتصاد اسلامی را نمی تواند تایید نماید. ولی بیانگر کاستی های اساسی در نحوه کاربست چارچوب نظری، در تحقیق های مربوط به اقتصاد اسلامی است. کمتر از یک چهارم مقاله هایی که دارای چارچوب نظری تصریح شده بودند، مبتنی بر چارچوب های نظری اسلامی بودند.
    کلیدواژگان: روش تحقیق، چارچوب نظری، اقتصاد اسلامی، مطالعه موردی، پارادایم علمی
  • امیر معظمی* صفحات 85-106
    یکی از مراحل ضرورری و پیش درآمد در تولید علوم انسانی اسلامی، روش شناسی بنیادین نظریه های موجود درعرصه علوم انسانی است؛ چرا که به باور فیلسوفان علوم انسانی، مبانی فلسفی پذیرفته شده توسط یک نظریه پرداز علوم انسانی، تاثیر بنیادین در شکل گیری و تکون نظریات وی داشته ، سنگ بنای نظریات او خواهند بود. از آنجا که بیشتر نظریات علوم انسانی موجود، در بستر مبانی غیراسلامی شکل گرفته اند، لازم است که با استمداد از دانش روش شناسی، به تبیین چگونگی شکل گیری این نظریات از بطن آن مبانی مبادرت ورزیده، آن گاه به ارزیابی آن مبانی از منظر اندیشه اسلامی بپردازیم. بدین سان، با طرد نظریات نادرست و پاسخ گویی به مسائل و پرسش های صاحبان آنها، با اتکای بر مبانی و منابع اسلامی، بستری مناسب را برای تولید نظریات علوم انسانی اسلامی فراهم کنیم. این پژوهش، با ر وشی توصیفی و تحلیلی، به روش شناسی بنیادین نظریه «اخلاق وضعیتی اگزیستانسیالیستی» پرداخته که عمدتا از مبانی فلسفی سارتر نشات گرفته است. سپس، با نگاهی تحلیلی - انتقادی به ارزیابی مبانی فلسفی این نظریه، از منظر اندیشه اسلامی، روی آورده، نشان دادیم که نظریه مزبور از دیدگاه اسلامی نادرست بوده و با عرضه پرسش های این نظریه، به اندیشه اسلامی، به نظریه ای بدیل در حوزه اخلاق دست خواهیم یافت.
    کلیدواژگان: روش شناسی بنیادین، ژان پل سارتر، نظریه اخلاق وضعیتی، آزادی و اگزیستانسیالیسم
  • سیفاللهفضل الهی*، مهدی یوسفی صفحات 107-122
    قوم نگاری، یکی از پژوهش های کیفی است که در طول سال های گذشته، طرفداران فراوانی یافته و به دلیل اطلاعات ژرف و گسترده ای که پیرامون محیط مورد بررسی خویش فراهم می سازد، در زمینه های گوناگون پژوهش های انسانی، همچون علوم اجتماعی، دینی، آموزشی، بررسی و آسیب شناسی های فرهنگی و... مورد استفاده قرار گرفته است. این تاثیرگذاری تا حدی است که برخی پژوهشگران، «قوم نگاری» را به عنوان معادلی برای رویکرد کیفی پژوهش نام برده اند. این گونه پژوهش کیفی، که بر اساس بودن در محیط واقعی پژوهش و ارتباط نزدیک با محیط پژوهش، بنا نهاده شده است، می تواند تصویری کلی و همه جانبه از سوژه مورد پژوهش فراهم آورد و لایه های پنهان و کشف نشده موضوع را آشکار گرداند. در این پژوهش، پژوهشگران با استفاده از روش قوم نگاری به بررسی و واکاوی یکی از مدارس ابتدایی در یکی از روستاهای کنیا با نام اوریری پرداخته و به قوم نگاری کلاس ها، معلمان و دانش آموزان این مدرسه پرداخته اند. نتایج پژوهش بیانگر این است که مدارس ابتدایی کنیا بر اساس ارتباط نزدیک معلم و شاگرد و بدون ابزارهای نوین رسانه ای شکل می گیرند. در این میان، مدرسه و فرهنگ حاکم بر آن، به شدت با اوضاع اجتماعی و فرهنگ حاکم بر جامعه ارتباط داشته و از آن متاثر است. به گونه ای که میزان ثروت، فقر، مشکلات، بزهکاری، جرم، تقاضا و یا عدم تقاضا برای مدرسه رفتن در جامعه و خانواده ها، بر مدرسه و فرهنگ علم آموزی دانش آموزان و ارتباط آنها با معلمان تاثیر گذار است.
    کلیدواژگان: قوم نگاری، معلم، دانش آموز، مدرسه نور، روستای اوریری، کنیا
|
  • Mohammad Fooladi * Pages 5-28
    The relation between science and religion is still a widely discussed topic, and has a long history in the Islamic civilization. Many theories have been made in the field of the science of religion. One of the coherent theories in this field is the founding approach to the religious science. Analyzing, reviewing and evaluating this theory can contribute to the advancement and development of religious science. Using the critical, descriptive-analytical approach as well as content analysis, this paper reviews this theory, and shows its strengths, weaknesses and failures. The findings show that, the finding approach can be expressed in four theories, the theory of "the encyclopedic approach to religion," "the comprehensive refinement," "the maximum effect of religion on science," and "the excerpting approach of religion". It seems that each of these ideas has failures. But the vital point in the field of the religiousization of science is that, the religiousization is acquiring what has been acquired in some religious sciences, and meaningless in some others. But through reforming the religious foundations and assumptions, expanding the methods and reforming the purposes of science, one can make religious sciences; there is no need for empirical confirmation of assumptions.
    Keywords: religion, religious sciences, the finding approach, the encyclopedic approach to religion, the comprehensive refinement, the excerpting approach of religion
  • Hamid, emami far* Pages 29-48
    The falsity from the viewpoint of its followers is not the criterion of meaning or standard of truth, rather, it is the only criterion for separating science from non-science and semiotics. Popper, in the view of falsity with the idea of approaching truth, comes with inductive belief in rationality and scientific progress, and preserves the optimism of modern philosophy for the role of science in society and human history; But he does not consider the empirical basis for scientific theories and introduces the theory as a temporary conjecture that is proposed to solve the problems of previous theories. He considers the function of experience to be in critique and revocation, and emphasizes that experience is not involved in proving or confirming a theory. He not only sees this logic in the current natural sciences, but also sees this method and logic in the theorizing in the social sciences. In this article, we examine the epistemological foundations and the results of Popper's falsification in the natural and social sciences and eventually examine them.
    Keywords: Popper, Humanities, Falsifiability, Methodology, Approaching truth
  • Mohammad Javad Tavakoli* Pages 49-68
    Muslim scholars typically distinguish between normative and positive economics. Such a distinction has been a source for discussions on the meaning of these two concepts and the method of producing and testing them. The current paper deals with the question that whether the difference in the content of normative and positive economics could differentiate their methodology? According to the hypothesis of the paper, each of normative and positive Islamic economics has their own method for building theories. Such a conjecture is mainly based on the definition of Shahid Sadr of Normative and positive Islamic economics and their relationship. The findings of the paper, which is based on an analytical approach, show that theories of normative Islamic economics are discovered by using direct Ijtihad from Islamic sources or by using "the discovery methodology". In contrast, the theories of positive Islamic economics are produces by the aid of deduction, induction and hypothetico-deduction. There is, of course, a methodological convergence between positive and normative economics. Since the findings of normative Islamic economics especially those about the ideal structure of Islamic economy are used as some assumption in positive Islamic economics, the methodology of positive Islamic economics is not totally distinct from the methodology of normative Islamic economics.
    Keywords: Islamic Economics, Normative Islamic economics, Positive Islamic Economics, Methodology
  • Sajjad Seyfluo Pages 69-84
    What distinguishes scientific theory from other methods of acquiring knowledge is the application of a scientific method for acquiring knowledge. The theoretical framework is one of the most important components of a scientific research. In Islamic economics, there is almost no general accepted theoretical framework. Using the conventional economics frameworks, due to the lack of a theoretical framework in Islamic economics, is playing a game on the ground of conventional economics. While explaining the method of research in conventional sciences and expressing the position of its theoretical framework, a challenge that has hindered the transformation of the Islamic economy into a discipline and scientific paradigm has been studied in this paper. For the empirical test, two journals "Islamic Economics" and "Islamic Economic Studies" have been selected. Although the case study of the 62 articles in these two journals does not explicitly endorse our hypothesis i.e. the lack of theoretical frameworks in the research of Islamic economics, it shows the fundamental shortcomings in applying the theoretical framework in research on the Islamic economy. Less than a quarter of the articles with a theoretical framework were based on Islamic theoretical frameworks.
    Keywords: research methodology, theoretical framework, Islamic economics, case study, scientific paradigm
  • Amir Moazami* Pages 85-106
    One of the essential prerequisites for the production of Islamic humanities is the fundamental methodology of existing theories in the field of human sciences; because, according to the philosophers of the humanities, the philosophical foundations of the theorist of the humanities have a fundamental influence on the formation of his ideas, and will be the basis of his ideas. Since most of the existing theories in the humanities are formed in the context of non-Islamic foundations, it is necessary to explain the formation of these ideas and their critique from the Islamic point of view by the methodological knowledge, to provide the conditions for the production of Islamic theological sciences by rejecting false ideas and answering the questions, based on the Islamic sources. Using a descriptive-analytical method, this paper analyzes the fundamental methodology of the theory of existentialist situational ethics, which originates primarily from the philosophical foundations of Sartre. Then, using an analytical-critical method, it analyzes the philosophical foundations of this theory from the Islamic point of view. The findings show that, this theory is incorrect from the Islamic point of view, and by presenting the questions of this theory to Islamic thought, we will get an alternative theory in the field of ethics.
    Keywords: the fundamental methodology, Jean-Paul Sartre, the theory of situational ethics, freedom, existentialism
  • Mahdi Yousefi, Seyfullah Fazlullah* Pages 107-122
    Ethnography is one of the qualitative researches that have gained popularity over the past years, and due to the profound and extensive information that it provides about its case study, this method has been used in various fields of human researches, such as social, religious, educational, cultural studies, cultural pathologies and etc. This impact is to the extent that, some scholars have called ethnography as an equation for a qualitative research approach. Such a qualitative research, which is based on a close relationship with the research environment, can provide a comprehensive overview of the case study, and reveal the hidden and uncovered layers. Using ethnographic methodology, researchers examined classrooms, teachers and students of one of the elementary schools in Uriri, a village in Kenya. The findings show that, elementary schools in Kenya are based on a close relationship between teacher and student, but without modern media tools. Meanwhile, the school and its governing cultures are heavily influenced by the social and cultural context of society to the extent that, the wealth, poverty, problems, delinquency, crime, willingness or unwillingness towards the school, affect the school, the culture of learning and the relationship of students with their teachers.
    Keywords: ethnography, teacher, student, Noor school, Uriri village, Kenya