فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت اسلامی
سال بیست و هفتم شماره 1 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید محمد مقیمی* صفحات 5-16
    اعتماد عمومی در مدیریت دولتی بر مبنای آموزه های نامه 25 نهج البلاغه اعتماد به عنوان یک مفهوم، منعکس کننده اعتبار، شایستگی، مشروعیت و درستکاری ادراک شده از یک فرد، سازمان یا نهاد است(Lewellyn & Brookes, 2013, p.19 .)هاردین (2004) اعتماد را به عنوان موضوعی که با دانش و باور سر وکار دارد، مطرح می کند. مورونو و همکارانش (2009) معتقدند که اعتماد عبارت است از انتظارات، که هسته مرکزی بیشتر تعاریف اعتماد را تشکیل می دهد .(OECD, 2017, p.37)
    کلیدواژگان: شایستگی، مشروعیت، درستکاری
  • علی اصغر فانی*، محمد مهتری، اصغر مشبکی، عباس عصاری صفحات 13-36
    در چند سال اخیر، فرهنگ جهادی به عنوان یک الگوی مدیریتی و راهکاری برای عبور از بن بست ها و مشکلات پیش روی سازمان ها و شرکت ها در کانون توجه مقام معظم رهبری قرار گرفته است. تحقیق حاضر با هدف طراحی مختصات فرهنگ جهادی در شرکت های متوسط و بزرگ شهرک های صنعتی شهر آران و بیدگل انجام گرفت. به منظور دستیابی به این هدف، مدل فرهنگ جهادی ازطریق اجرای سه مرحله طراحی شده است؛ در مرحله اول، ازطریق مطالعه و مرور ادبیات و پیشینه مرتبط با مفهوم فرهنگ جهادی، شاخص های اولیه طراحی مدل، شناسایی شد. در مرحله دوم ازطریق اجرای مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 20 نفر از خبرگان علمی مرتبط با حوزه جهاد و باتوجه به پیش فرض های مدل فرهنگ، مختصات اولیه فرهنگ جهادی به شیوه ای کیفی طراحی شد. در مرحله سوم، اعتباریابی مدل ازطریق دو دور دلفی در میان 30 نفر از خبرگان و تحلیل داده های حاصل انجام گرفت. درنهایت، مختصات فرهنگ جهادی در شرکت های متوسط و بزرگ شهرک های صنعتی شهر آران و بیدگل درقالب چهار بعد اصلی (فردی شخصیتی، ساختاری، رفتاری و ارزشی جهادی) و 56 شاخص با تحلیل عاملی اکتشافی طراحی و با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و فن مدل معادلات ساختاری (نرم افزار لیزرل) پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: فرهنگ جهادی، عامل فردی شخصیتی، عامل ساختاری، عامل رفتاری، عامل ارزشی جهادی
  • علی عابدینی، حسن زارعی *، حسین عابدینی صفحات 37-63
    هدف از این مقاله، تبیین الگوی سرمایه اجتماعی براساس اندیشه مقام معظم رهبری است که بیش از 30 سال رهبری سرمایه اجتماعی کشور را برعهده داشته اند. در بررسی اسنادی، متن های مکتوب و شفاهی شامل سخنرانی ها و بیانات، پیام ها و نامه های مقام معظم رهبری پیرامون موضوع سرمایه اجتماعی در سایت رسمی ایشان  شامل 430 سخنرانی ایشان از سال 1368 تا سال 1397 بررسی و سعی بر توصیف کیفی محتوای مفاهیم، شده است. پس از کدگذاری سخنرانی های ایشان و با استفاده از روش نظریه پردازی داده بنیاد، الگوی سرمایه اجتماعی براساس اندیشه مقام معظم رهبری طراحی شد. در شرایط علی مفاهیمی مانند احساس مسئولیت، ازخودگذشتگی و اعتماد، و در شرایط پیش برنده مفاهیمی مانند آزادی، تعلیم وتربیت و عدالت، در شرایط بازدارنده اختلافات داخلی، دولتی بودن اقتصاد و عدم حمایت از سرمایه داخلی قرار دارند که در انتخاب راهبردها تاثیر می گذارند. پدیده محوری سرمایه اجتماعی، جمعیت جوان کشور و حضور مردم و درصحنه ماندن آنهاست که با مشارکت داوطلبانه و نقش آفرینی خود به ایجاد یک ثروت ارزشمند برای کشور منجر می شوند. راهبردهای سرمایه اجتماعی را نیز راهبردهای اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، علمی فناوری، فرهنگی و قانونی تشکیل می دهند. این راهبردها به نتایجی منجر شده است که پیامدهای خارجی همچون سربلندی کشور در جوامع جهانی و مایه ترس و یاس دشمنان و پیامدهای داخلی همچون استقلال و بقای کشور و اعتماد به نظام را شامل می شود.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه انسانی، نظام جمهوری اسلامی، مقام معظم رهبری، نظریه داده بنیاد
  • صمد اقامحمدی، مجید جهانگیرفرد*، فرشاد حاج علیان، تورج مجیبی صفحات 65-88
    موضوع شایستگی رهبران نظامی که در مواقع بحران و غیرقابل پیش بینی، تصمیم گیری می نمایند به عنوان یکی از موضوعات و دغدغه های اصلی حوزه دفاعی مطرح است. تجربه سالیان دفاع مقدس ثابت کرد فرماندهان نظامی با قابلیت های رهبری مناسب و با تاسی از دین مبین اسلام، می توانند الگویی موفق از رهبری نظامی را به جهانیان ارائه نمایند. هدف اصلی این تحقیق، تدوین الگوی شایستگی های دینی رهبران نظامی است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، از روش های کمی و کیفی استفاده شده است. ابتدا مروری بر اسناد بالادستی، کتب و پژوهش های پیشین انجام شد و درادامه با استفاده از داده های حاصل از این مطالعات، مصاحبه عمیق حضوری در چندین جلسه با 15 نفر از خبرگان نظامی دانشگاهی به عمل آمد. پس از دریافت نتایج، داده ها به صورت تحلیل مضمون مورد تحلیل کیفی قرار گرفت و چارچوب مفهومی و مدل تحقیق، منتج از کدها و مقوله های به دست آمده، طراحی شد. در ادامه نیز جهت وزن دهی و اولویت بندی مدل، از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد. نتیجه این تحقیق مبین این مطلب است که از مولفه های احصاشده، به ترتیب، مولفه های معنویت، رفتاری، مکتبی و بینشی، بیشترین تاثیر را در شایستگی های دینی رهبران نظامی دارند.
    کلیدواژگان: شایستگی، شایستگی دینی، رهبری، رهبران نظامی
  • سلیم ثنایی*، سارا خلجی صفحات 89-113
    معنویت، شرایط زیستی انسان را در زمان ها و مکان های مختلف در یک نظام فرامعرفتی اعتبار بخشیده است. هدف از انجام این تحقیق، ارائه الگویی برای معنویت در سازمان آموزش وپرورش است. تحقیق ازنظر نوع، اکتشافی و ازنظر روش، کیفی است. جامعه آماری تحقیق شامل 7 نفر از خبرگان، 20 نفر از کارشناسان ارشد و 240 نفر از کارشناسان آموزش وپرورش قزوین بودند. برای شناسایی شاخص ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان و کارشناسان ارشد استفاده شد. اطلاعات به دست آمده از مصاحبه ها با استفاده از روش تحلیل محتوا در سه مرحله کدگذاری (باز، محوری و گزینشی) شدند. درنهایت، 53 شاخص به دست آمده در هفت مولفه و سه بعد دسته بندی شد. براساس پژوهش میلیمن و همکاران (2003)، سه سطح فردی، گروهی و سازمانی و براساس بیانات مقام معظم رهبری به نقل از علوی و اسماعیلی (1397) مولفه های اقامه حق، دینداری، اخلاص عمل، ولایت مداری، بصیرت، فرهنگ شهادت، ساده زیستی و عدالت محوری برای معنویت درنظر گرفته شدند. سپس برای روایی سنجی الگوی به دست آمده پرسشنامه ای تنظیم و بین کارشناسان توزیع شد و با استفاده از فن تحلیل عاملی تاییدی، روایی مدل و کلیه شاخص ها مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: معنویت سازمانی، ارزش های اسلامی، بیانات مقام معظم رهبری
  • عبادالله بانشی، حمیدرضا بوستانی*، مهدی ذکی صفحات 115-140
    هدف از پژوهش حاضر، تبیین ابعاد بازاریابی داخلی ازمنظر اسلام و سنجش رابطه آن با قصد بازدید مجدد گردشگران اماکن مذهبی است. برای انجام این پژوهش در مرحله اول از روش پژوهش داده بنیاد و بررسی اسناد و مدارک استفاده شد. بدین منظور، با استفاده از روش پژوهش داده بنیاد، داده های لازم از منابع اسلامی جمع آوری و سپس مولفه ها معین شد و ازطریق بررسی همکار، مورد تایید قرار گرفت. مرحله  دوم پژوهش حاضر برحسب نوع تحقیق، کاربردی و ازنظر نحوه گردآوری داده ها نیز توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه  گردشگران و زائران حضرت عبدالعظیم حسنی در شهر ری با تعداد 384 نفر پاسخ دهنده برای سنجش قصد بازدید مجدد بودند که باتوجه به جدول مورگان به عنوان نمونه آماری به صورت تصادفی انتخاب شدند. همچنین 112 نفر از کارکنان وابسته به مجموعه، جهت سنجش بازاریابی داخلی به صورت تصادفی و برمبنای روش ثرندایک انتخاب شده اند. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش پایایی گویه ها، پایایی ترکیبی هریک از سازه ها و میانگین واریانس استخراج شده و روایی پرسشنامه ازطریق روایی همگرا و روایی واگرا تایید شد. همچنین برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار PLS-SEM استفاده شده است. ازمنظر آیات و روایات، ابعاد بازاریابی داخلی، شامل تامین امنیت کارکنان، آموزش های متنوع و گسترده، پاداش های سخاوتمندانه، تسهیم اطلاعات، توانمندسازی کارکنان و کاهش تبعیض بین کارکنان می باشد. باتوجه به پژوهش حاضر، مدیران سازمان های گردشگری درراستای ارتقای سطح کمی و کیفی مشتریان خویش در یک کشور اسلامی باید ابعاد بازاریابی داخلی طراحی شده را جهت بهبود خدمت رسانی به بازدیدکنندگان مدنظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: بازاریابی داخلی، قصد بازدید مجدد، گردشگران اماکن مذهبی، بازاریابی اسلامی
  • محمد حکاک*، امیر هوشنگ نظرپوری، بهروز موسی زاده صفحات 141-167
    امروزه با گسترش فضای مجازی و فناوری اینترنت، بیشتر امور بشر از این طریق صورت گرفته و حتی بخشی از امور خیریه افراد نیز ازطریق فضای مجازی انجام می شود. دراین راستا، هدف این پژوهش، بررسی عوامل رفتاری موثر بر اقدام به بخشش و انفاق ازطریق اینترنت در ایران است. نمونه موردمطالعه، مشتریان بانک سامان و بانک شهر استان اصفهان می باشند که ازطریق نمونه گیری خوشه ایساده، تعداد 250 نفر انتخاب شدند. ابزار سنجش، پرسشنامه استانداردی بود که برای هر بخش آن از تحقیقات پیشین استفاده شد. برای بررسی پایایی، از پایایی ترکیبی سازه ها استفاده شد که بیشتر از 85 درصد بود. آلفای کرونباخ آن  88 درصد است و برای روایی آن، از روش بررسی روایی همگرا استفاده شده است که مقدار AVE متغیرها بالای 77درصد بود. یافته های پژوهش حاکی از تاثیر مستقیم عوامل تاثیرگذاری همچون: سازگاری، مزیت نسبی و تسهیلات، بر بخشش اینترنتی است و عوامل اجتماعی و پیچیدگی، تاثیری معکوس با بخشش اینترنتی دارد. همچنین تاثیر بخشش اینترنتی بر رضایت مندی مذهبی، به صورت مستقیم و مثبت است و دارای بیشترین تاثیر به میزان بتای 62درصد می باشد.
    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی، سازگاری، مزیت نسبی، بخشش اینترنتی، رضایت مندی مذهبی
  • حسین عظیمی*، لیلا فلاحی صفحات 169-188
    سلامت سازمانی، از موضوعات مهم جامعه و سازمان هاست و از پیش نیازهای اولیه برای ظهور آن، پذیرش ارزش های محوری سازمان و وجود وجدان کاری می باشد. در این پژوهش، ضمن بررسی تاثیر وجدان کاری بر سلامت سازمانی، نقش ارزش محوری نیز به عنوان متغیر میانجی مورد مطالعه قرار گرفت. این پژوهش کاربردی ازلحاظ روش، توصیفی پیمایشی است و جامعه آماری، مدیران و کارشناسان سازمان های منتخب شهرهای مراغه و زنجان به تعداد 2706 نفر می باشند. داده های تحقیق ازطریق پرسشنامه که با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی، بین 443 نفر از کارکنان سازمان های موردمطالعه توزیع شد، انجام گرفت. پرسشنامه ها دارای پایایی و روایی مناسب بوده و پس از گردآوری اطلاعات، جهت آزمون فرضیه های پژوهش از مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزارهای 20SPSS و PLS استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد وجدان کاری بر سلامت سازمانی با شدت (0/218) و وجدان کاری با نقش متغیر میانجی ارزش محوری بر سلامت سازمانی با شدت (0/657) تاثیرگذار است. همچنین میانگین نمره متغیرهای وابسته وجدان کاری، سلامت سازمانی و ارزش محوری مدیران و کارکنان سازمان های منتخب با استفاده از آزمون آنووا برابر با 4/30، سلامت سازمانی برابر با 64/3 و ارزش محوری برابر با 3/47 است.
    کلیدواژگان: وجدان کاری، سلامت سازمانی، ارزش محوری
|
  • Seyed Mohammad Moghimi * Pages 5-16
    Public Trust in Public Administration Based on the Teachings of Letter of 25 Nahj al-Balagha Trust as a concept reflects the perceived validity, competence, legitimacy, and integrity of a person, organization, or entity (Lewellyn & Brookes, 2013, p.19. Hardin (2004). Trust as a matter of knowledge and belief). Morono et al. (2009) believe that trust is an expectation, which forms the core of most definitions of trust (OECD, 2017, p.37).
    Keywords: Merit, Legitimacy, Integrity
  • Ali Asghar Fani *, Mohammad Mehtari, Asghar Moshabaki, Abbas Asari Pages 13-36
    In recent years, Jahadi culture has been at the center of attention of the Supreme Leader as a management model and a way to overcome the impasses and problems facing organizations and companies. Then, designing the model of Jahadi culture is the target of this research in the middle and large companies of the industrial towns of Aran and Bidgol. For this purpose, in this research various qualitative and quantitative methods are exploited to design and verify this model. In this research, the model of Jahadi culture is designed based on three steps as concept related literature review, semi-structured interviews and Delphi method. In the first step, based on Jahadi culture related literature review, primary indicators of model were detected. At second step, based on semi-structured interviews by 20 Jahadi expert and based on the model assumptions, primary model of Jahadi culture was designed. At two step, based on three rounds of Delphi method between 30 panel experts, the model of Jahadi culture was verified. As a result, the model of jahadi culture was designed by four dimensions (Individual-personality, structural, behavioral and Jahadi values) and 56 indicators. Design of indicators was done by exploratory factor analysis and and confirmed by using confirmatory factor analysis and structural equation modeling (LISREL software).
    Keywords: Jahadi culture, individual-personality, structural, behavioral, Jahadi values
  • Ali Abedini, Hossein Abedini, Hassan Zarei * Pages 37-63
    Since social capital in the fourth development plan and the Islamic Republic of Iran's vision document is emphasized, this capital has been added to the planning and policies of the country. In reviewing the documents, lectures and letters from the Supreme Leader on the subject of social capital on his official site, including 430 lectures from 1989 to 2018, have been reviewed. After coding his lectures and using the method of grounded theory, the social capital model was designed based on the supreme leader's thought. In the Causal conditions, concepts such as responsibility and self-sacrifice, in the Advancing conditions, concepts such as freedom and justice, and in the Deterrent conditions, internal disputes and Governmental economy, affect the choice of strategies. The phenomenon is the young population of the country and the presence of people who create a valuable wealth for the country with their voluntary participation. Strategies are also made up of social, economic, political, scientific, technological, cultural and legal strategies. These strategies lead to external consequences such as the prominence of the country in global societies and the fear of enemies and internal consequences such as the independence of the country and trust in the system.
    Keywords: social capital, human Capital, Islamic republic of Iran, Supreme Leader Ayatollah Khamenei, Grounded Theory
  • Samad Aghamohammadi, Majid Jahangirfard *, Farshad Hajalian, Toraj Mojibi Pages 65-88
    Competence of military leaders in the face of crisis and unpredictability is considered as one of the main issues and concerns in the field of defense. The experience of years of holy defense has proved that military commanders with suitable leadership abilities and following Islamic commands can provide a successful model of military leadership to the world. Therefore, the main objective of this research is to develop a model of religious competencies of military leaders. Quantitative and qualitative methods have been used to analyze the data. First, a review of upstream documents, books and previous studies, and further, using the data from these studies, a deep in-person interview was conducted on several occasions with 15 military academic experts. After receiving the results, the data were analyzed in a thematic analysis and the conceptual framework and the research model derived the codes and categories was designed. Hierarchy analysis method was used for weighting and prioritizing the model. The research result suggests that the achieved spiritual, behavioral, doctrinaire and intuitional components have the most impact on the religious competencies of military leaders, respectively.
    Keywords: competence, religious competence, Leadership, military leaders
  • Salim Sanaei *, Sara Khalaji Pages 89-113
    Spirituality has given human life conditions in different times and places in an epistemic system. The purpose of this research is to provide a model for spirituality in the education organization. Research is exploratory and qualitative. The statistical population of the study consisted of 7 experts, 20 senior experts and 240 Qazvin education experts. Semi-structured interviews were conducted with experts and senior experts to identify the indicators. The information obtained from the interviews was utilized in the content analysis method in three stages of coding (open, axial, and selective). Finally, 53 indicators were categorized into seven components and three dimensions. According to Millen et al. (2003), three levels of individual, group, and organizational, and based on the statements of the Supreme Leader, quoted from Alawi and Ismaili (1397), the components of righteousness, religiosity, practice sincerity, orbit province, insight, martyrdom culture , Simple biology, and axial justice for spirituality. Then, for the validity of the obtained model, a questionnaire was developed and distributed among the experts. Using the confirmatory factor analysis technique, the validity of the model and all the indicators were confirmed.
    Keywords: Organizational Spirituality, Islamic Values, Leader's Statement
  • Ebadellah Baneshi, Hamidreza Boostani *, Mahdi Zaki Pages 115-140
    Purpose
    The purpose of this study is explain the dimensions of internal marketing from the perspective of Islam and its relationship with the revisiting intention of religious sites tourist's.
    Method
    For this purpose in the first step, the necessary data has been collected by using the Grounded theory research method were collected from Islamic resources, determined the dimensions and verified by peer review. The second step of present research has been applied research based on the research type and descriptive-survey based on the collecting method of data. The statistical population of this research includes all tourists and pilgrims of Abdolazim Hosni in Ray city that 384 people were randomly selected according to the Morgan table as a statistical sample. Also, 112 employees were selected randomly based on Thorndike method in order to measure the internal marketing. Reliability of the questionnaire has been confirmed by using the items reliability method, combined reliability of each structure and the average of variance extracted. Questionnaire validity has been confirmed by using the convergent and divergent validity. Also, in order to analyzing data has been used the PLS-SEM software. Findings; Dimensions of Internal Marketing from the perspective of Islam includes employees security, diverse and extensive training, generous rewards, information sharing, employees empowerment and reducing the discrimination between employees.
    Keywords: Islamic internal marketing, revisiting intention, religious sites tourist's
  • Mohammad Hackak *, Amir Hooshang Nazaripour, Behrooz Mosazadeh Pages 141-167
    With the advent of cyberspace and Internet technology today, much of human affairs is done this way, and even some of the charity work is done through cyberspace. The purpose of this study was to investigate the behavioral factors influencing forgiveness and charity through internet in Iran. Samples are Saman Bank and Bank of Isfahan Province, which were selected through simple cluster sampling. The measurement tool was a standard questionnaire that was used for each part of previous research. Reliability of the constructs was higher than 85% to evaluate reliability. Cronbach's alpha was 88% and convergent validity was used for its validity, with AVE variables above 77%. The findings of the study indicate the direct impact of influencing factors such as: adaptation, relative advantage and facilities, on Internet forgiveness, and social and complexity factors have an adverse effect on Internet forgiveness. In addition, the effect of Internet forgiveness on religious satisfaction is direct and positive, with the highest effect being 62% beta.
    Keywords: social factors, Compatibility, Comparative Advantage, Internet Forgiveness, Religious Satisfaction
  • Hossein Azimi *, Leyla Fallahi Pages 169-188
    Organizational health is an important issue of community and organizations. That the basic prerequisites for its emergence are the adoption of valuation of the organization and work conscience. In this study, besides investigating the efficacy of work conscience on organizational health, the role of valuation as a mediating variable has been studied as well. The present applied research is descriptive-survey in terms of method. The statistical population includes managers and employees of selected organizations in Maragheh and Zanjan with 2706 subjects. The data were collected through a questionnaire with a stratified random sampling method, distributed among 443 staff members of the study organization. Questionnaires have adequate validity and reliability and after collecting the data, structural equation modeling of SPSS20 and PLS software was used to test the hypotheses. Results showed that work conscience affects organizational health with severity (0.218), and it affects organizational health with mediating role of valuation with severity (0.657). Also, the Islamic Development Organization allocated the highest mean score of work conscience (4/51) the organizational health score (3/76), and The Foundation of Martyrs and Veterans Affairs (3/70).
    Keywords: : Work Consciences, organizational health, Valuation