فهرست مطالب

مطالعات اصول فقه امامیه - پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1397)

نشریه مطالعات اصول فقه امامیه
پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1397)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/11/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • قاسمعلی کوچنانی، علیرضا نوروزی صفحات 7-32

    «قیاس اولویت» قاعده ای اجتهادی است که در فقه کاربرد بسیاری دارد و احکام زیادی با استفاده ازآن استنباط می شود. با توجه به اینکه این مسئله، ریشه در علم اصول دارد در این نوشتار، با ارائه تعریفی دقیق از قیاس اولویت و بررسی سیر تطور آن نزد علما، تلاش شده با بررسی اقوال فقها، حجیت آن با دلیل، اثبات و با بیان مناط حجیت قیاس اولویت به این موضوع پرداخته شود که قیاس اولویت از ادله لفظی محسوب شده و موضوعا از «قیاس مجمع علی بطلانه» خارج است. سپس با الهام از دو روایت از امام صادق× که در جهت گیری مقاله نقش اساسی دارند این مطلب اثبات می شود که هر قیاس اولویتی نمی تواند قیاس اولویت معتبر باشد و به کارگیری این نوع قیاس، نیازمند تدقیق در موضوع است.
    در این پژوهش به عبارات قدما و متاخرین شیعه، توجه شده تا جایگاه قیاس اولویت نزد ایشان، به وضوح روشن شود. تمییز قیاس اولویت معتبر از غیر آن و تعیین مناط دقیق تری در خصوص حجیت قیاس اولویت، از جمله اهداف این مقاله است. روش پژوهش، تحلیل مفهومی، گزاره ای و سیستمی است.


    کلیدواژگان: قیاس اولویت، مفهوم موافق، مناط حجیت، قطع به اولویت، ظهور لفظی
  • سیدمهدی محمدی صفحات 33-54

    از جمله علوم پرکاربرد در علوم دیگر به خصوص علومی که با متون وحیانی سروکار دارد علم اصول فقه است که نوع قواعد آن در سایر علوم حوزوی و دانشگاهی نظیر تفسیر، کلام، حقوق و تاریخ کاربرد دارد. بر این اساس آموزش این علم در حوزه‎های علمی و دانشگاهی مورد توجه و اهتمام قرار گرفته است. در این میان کاربردی کردن و بیان تطبیقات این علم در سایر علوم که نقش انگیزشی در طلاب و دانشجویان و افزایش اهتمام به قواعد آن دارد، امری است که مولفان و محققان حوزه و دانشگاه به آن توجه نموده و در صدد تالیف کتب آموزشی با ویژگی کاربرد و تطبیق در سایر علوم مانند فقه و حقوق برآمدند، کتاب اصول فقه کاربردی از این دست است که به تبیین قواعد اصول در قالب مثال ها و نمونه‎های واقعی از مواد قانونی در علم حقوق پرداخته است، در این نوشتار به پاره ای از موارد نقد کتاب مذکور پرداخته شده تا ضمن تایید شیوه آموزش کاربردی در علوم مختلف از جمله اصول فقه، عرصه ای برای مساعدت علمی در این زمینه فراهم گردد و توجه و اهتمام بیشتری از سوی اهالی علم و فرهنگ به این رویکرد آموزشی ایجاد شود.

    کلیدواژگان: نقد، اصول فقه، علم حقوق، کاربردی
  • عبدالله امیدی فرد، هادی غلامرضا راوی صفحات 55-80

    ظرف و وعاء موضوعات تکوینی با موضوعات تشریعی متفاوت است. به همین جهت بین علوم حقیقی و علوم اعتباری تفاوت ماهوی وجود دارد. علم فقه و اصول از علوم اعتباری و علم فلسفه از علوم حقیقی محسوب می شود. بدین جهت از گزاره های عقلی یا قواعد عقلی نمی توان در علوم اعتباری مانند فقه و اصول و از گزاره های اعتباری برای علوم حقیقی استفاده نمود. البته در صورتی که بتوان صورت مسئله یک موضوع را حقیقی دانست، می توان از قواعد عقلی بهره جست. در بحث کیفیت جعل حکم وضعی، عده ای معتقدند که جعل احکام وضعی، تکوینی و عده ای قائلند که تشریعی است. برخی هم قائل به تفصیل شده اند. اگر بتوان اثبات نمود که احکام وضعی مجعول تکوینی می باشند، در این صورت چون موضوع امری حقیقی می باشد می توان در مسائل آن از علوم حقیقی یعنی قواعد فلسفی بهره جست؛ چرا که موضوع مسئله امری حقیقی است، نه تشریعی.

    کلیدواژگان: احکام وضعی، جعل، تشریع، سبب، فلسفه
  • مصطفی مومنی، فاطمه رجایی صفحات 81-105

    بسیاری از علوم، اعتبار و حجیت خود را از دیگر علوم گرفته اند. اصول نیز دانشی است که در اعتبار و حجیت آن، علم کلام و قواعد آن تاثیر بسزایی دارد. بسیاری از قواعد کلامی در مباحث مختلف اصولی مورد استفاده قرار گرفته‎اند. قاعده «افعال الله معلله بالاغراض» که فی نفسه قاعده‎ای عقلی است: آیات 38 و 39 سوره دخان «و ما خلقنا السماوات و الارض و ما بینهما لاعبین ما خلقناهما إلا بالحق و لکن اکثرهم لا یعلمون» نیز موید آن است. در این نوشتار پس از بیان دیدگاه های متکلمان در خصوص این قاعده و اشاره به نظرات مفسران درباره آیات، موارد تاثیر آن در مباحث اصولی به تفکیک بیان شده و مشخص می گردد که در هریک از مباحث الفاظ، ملازمات عقلیه، مباحث حجت و اصول عملیه چه تاثیری داشته است به نحوی که می‎توان آن را به عنوان پیش فرض یا یکی از مبادی تصدیقی مسائل علم اصول به حساب آورد.

    کلیدواژگان: افعال الهی، نقض غرض، مباحث الفاظ، ملازمات عقلیه، مباحث حجت، اصول عملیه
  • سیدمحمدبشیر یزدانی صفحات 105-132

    مقاله حاضر، بررسی حجیت خبر واحد در موضوعات است. از آنجا که اکثر موضوعات تنها با خبر واحد اثبات می شوند و از طرفی هم اخبار واحد چیزی جز گمان برای ما به ارمغان نمی آورد، این بحث اهمیت چشم گیر و فراوانی دارد.
    نگارنده با طرح این سوال که دیدگاه عالمان دینی درباره اعتبار یا عدم اعتبار حجیت خبر واحد در موضوعات چیست و با این فرض که مواردی را که در آنها یقین و علم شرط نشده است؛ می توان توسط خبر واحد به دست آورد؛ در این مقاله با روش تحلیلی توصیفی و با هدف دستیابی به ادله معتبر بر حجیت یا عدم حجیت خبر واحد در موضوعات و نیز با استفاده از منابع دست اول فقهی، اصولی و... به فرایندهای ذیل دست یافته است: با توجه به وجود سیره عقلایی و عدم اثبات ردع از سوی شارع مقدس و نیز وجود روایات متعدد؛ حجیت خبر واحد در موضوعات به اثبات می رسد و ادله مخالفان مثل خبر مسعده بن صدقه مبنی بر ردع سیره عقلا از سوی شارع مقدس، پذیرفتنی نخواهد بود و به نظر نگارنده، ادله حجیت خبر واحد در موضوعات مثل سیره عقلایی از قوت بیشتری برخوردار است تا حدی که ادله مخالفان نمی تواند در مقابل آن استقامت کند.

    کلیدواژگان: حجیت، خبر واحد، موضوعات، ظن، سیره عقلا، ثقه
  • مهدی ناصر، همایون نوایی صفحات 133-154

    قاعده لاضرر از شناخته شده ترین قواعد فقهی به حساب می آید. این قاعده عینا از روایت مشهور نبوی «لاضرر و لاضرار فی الاسلام» اقتباس شده و از ریشه قرآنی و عقلایی برخوردار است. علاوه بر اختلاف در معنای ضرر و ضرار بین فقی هان، همواره کارکرد این قاعده مورد اختلاف بوده است. با وجود این، تفسیری که بیشتر مورد اقبال واقع شده «نفی حکم ضرری» است. از این قرار که ضرر حاصل از اجرای احکام شرع به وسیله قاعده لاضرر مرتفع می گردد.
    اما آنچه که مورد بحث و اختلاف بین فقی هان بوده است و اکثر فقها آن را نپذیرفته اند این است که آیا این قاعده توانایی رفع ضررهایی را که از نبود حکمی در محیط شرع بر مکلفان وارد می شود را دارد یا خیر؟ با پاسخ به این پرسش، روش های کارآمدی این قاعده در مسائل اجتماعی را می تواند آشکار نماید.

    کلیدواژگان: تشریعی بودن قاعده لاضرر، عدم الحکم، جعل حکم
|
  • Qasim Ali Kouchnani, Ali Reza Nouruzi Pages 7-32

    Priority analogy (Qias awlawiyat) is a juridical principle having a lot of functions in the jurisprudence because many rules can be derived by means of it. Given the fact that this issue is rooted in Ilm al-Usul (principles of jurisprudence), efforts have been made in this study to present a precise definition of 'priority analogy' as well as to examine the history of its development. Moreover, the validity of this principles and the source of its validity have been discussed and elaborated upon resulting in the conclusion that 'priority analogy' is considered to be among the verbal proofs and it is something other than the qiyas (analogy) whose invalidity is agreed upon by Shia scholars. Inspired by two narrations from Imam Sadiq (AS) the writer endeavors to prove that every 'priority analogy' cannot be a valid 'analogy', and that the application of this analogy is in need scrutiny in the subject-matter. In this research, attention has been paid to the words of both early and contemporary Shia scholars so that the significance of 'priority analogy' may well become clear. The differentiation of 'priority analogy' from other tools and means of deduction as well determining of the precise criterion concerning the authority of 'priority analogy' are among the goals of this article. The research follows a method involving the analysis of contents and premises.

    Keywords: 'priority analogy', corresponding concept, criterion of validity, certainty regarding priority, apparent meaning
  • Sayyid Mahdi Muhammadi Pages 33-54

    One of the disciplines extensively applied in other sciences including religious texts is the discipline of the principles of Islamic jurisprudence or what is generally known as Usul-e Fiqh. The principles and rules used in this branch of knowledge are applicable in other disciplines which are studied in the seminaries and universities such as tafsir (commentary of the Holy Quran), theology, law and history. Therefore, attention and importance have been given to teaching of this branch of knowledge in the seminaries and universities. Meanwhile, efforts are being made to make this discipline applicable as well as to demonstrate areas where this discipline can be used. This would motivate the students to learn the significance of this discipline and pay further attention to it. Likewise, Hawzah and university researchers would embark on writing more educational books focusing on the application of this discipline in areas like jurisprudence and law. The book Usul-e Fiqh Karburdi (Applied Principles of Islamic Jurisprudence) is one of such books which seek to explain the principles of Ilm al-Usul in the form of real and solid examples from legal articles in law. In this study, the aforementioned book has been critically assessed so that not only is the applied educational method is affirmed and approved in various disciplines including Usul-e Fiqh but it will also pave the way for scientific assistance causing scholars and academicians to pay more attention to this educational approach.

    Keywords: criticisms, Usul-e Fiqh (principles of jurisprudence), law, applied science
  • Abdullah Omidifard, Hadi Ghulamreza Ravi Pages 55-80

    The container of existential matters is different from that of legislative ones. Therefore, the orientation between real science and mentally-posited sciences is essentially different. Islamic Jurisprudence and it is principles (Usul) are considered to be among the mentally-posited sciences while philosophy is considered to be among the true sciences. For this reason, rational premises or rules cannot be used in mentally-posited sciences such jurisprudence and legal theories. Similarly, mentally-posited premises and statements cannot be used in true sciences. In fact, if the issue can be assumed as true, it is possible to use rational rules. When it comes to making declaratory (wad'ei) laws, some scholars are of the view that the enactment of such laws is existential (takvini) while others believe that it is legislative (tashri'ei), and a third group has adopted a middle approach between the two. If the declaratory laws are proved to be essentially legislated, in this case, since the subject is a real matter, it is then possible to make use of real sciences (e.g. philosophical rules) in its issues because the object of the issue is a real not legislative thing.

    Keywords: statutory laws, enactment, legislation, cause, philosophy
  • Mustafa Momeni, Fatima Rajaei Pages 81-105

    Many disciplines owe their credit and validity to other sciences. Ilm al-Usul is a discipline of Islamic studies which owes its credit and validity partially to theology and its principles. A lot of theological rules have been used in various issues of legal and jurisprudential principles. The principle "God's actions are caused by motives" is a rational principle per se and it has been affirmed by verses 28 and 39 of Chapter al-Dukhan where the Quran says, "And We did not create the heavens and the earth and what is between them in sport. We did not create them both but with the truth, but most of them do not know." This study seeks to mention the opinions of theologians about the rule as well as those of the exegetes about the verses. Thereupon, the effect of those principles and verses on legal studies have been clearly mentioned and it becomes clear as to how far they have influenced the verbal discussions, rational concomitance, validity (authoritativeness) and practical laws in a way that it can be considered as one of the presuppositions of the affirmative foundations of the issues of Ilm al-Usul.

    Keywords: divine actions, counterproductive, verbal discussion, rational concomitance, authoritativeness, practical laws
  • Sayyid Muhammad Bashir Yazdani Pages 105-132

    The present article seeks to study the validity of solitary reports concerning objects. Given that most of the objects are proved through a single report and that solitary reports do not result in anything other than mere surmise, this discussion is crucial to the issue at hand.
    The writer deals with the question which he brings up in the course of studying this topic, "What are the opinions of religious scholars about the validity or invalidity of solitary reports regarding objects?" Assuming that in those cases where certainty and knowledge have not been stipulated, a solitary report can be used to obtain information. By using a descriptive and analytical method and reliable evidence on the authoritativeness of a solitary report in the objects as well as by making use of first hand juridical and legal sources, the author has reached the following procedures: In view of the normative conduct of the wise and that the Lawgiver has not disapproved of it as well as the fact that there are many reports, the authoritativeness of solitary reports is established in the objects, and that the arguments presented by the opponents such as Mas'adah b. Sadaqah to reject the said normative conduct would not be acceptable. According to the writer, the proofs and reasons such as the conduct of the wise to substantiate the authoritativeness of solitary reports are stronger to the extent that the opponents' arguments cannot withstand them.

    Keywords: authority, single report, object, surmise, normative conduct of the wise, trustworthy
  • Mahdi Nasir, Hamayun Nawayi Pages 133-154

    The principle of no harm (Qa'eda la zarar) is one of the best known principles of jurisprudence. This principle derives directly from a well-known saying of the holy Prophet (S) who said, "There is no harming and no self-inflicted harm in Islam" and it is a principle that is corroborated by the Quran and endorsed by man's sound intellect. In addition to discrepancies among jurists surrounding the meaning of zarar and zirar, the function of this principle has always been a matter of controversy. Nevertheless, the interpretation that has been most welcomed is the "negation of any laws that involve harm". Likewise, if there is any law that might involve harm, then the law will cease to be put into practice because of the 'principle of no harm'. What is contended by jurists and a lot of them have not accepted is whether or not they have the ability to repel harms that may come by as a result of the absence of a law in a religious context. An answer to this question shall reveal the efficiency of this principle in social issues.

    Keywords: the principle of 'no harm' being legislative, absence of law, enactment of law