فهرست مطالب

تاریخ اندیش - پیاپی 4 (بهار 1398)

نشریه تاریخ اندیش
پیاپی 4 (بهار 1398)

  • بهای روی جلد: 250,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1398/03/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آسیه ایزدیار صفحه 9
  • جهاندوست سبزعلیپور صفحه 11

    دریای کاسپین یا دریایی که در شمال ایران واقع است، نامش در حوزه های مختلف تاریخ، جغرافیا، سیاست، اقتصاد، دریانوردی، گردش گری و ده های حوزه ی دیگر بر سر زبان هاست. یکی از حوزه هایی که در آن نام دریای کاسپین به چشم می خورد، زبان شناسی است. در زبان شناسی برای اشاره به تعدادی از زبان ها، از اصطلاح زبان های حوزه ی کاسپین (خزر) استفاده می شود. این دریا، که بخشی از شمال ایران را دربرگرفته، باعث شده که ایران شناسان و زبان شناسان همواره از نام این دریا برای اشاره به زبان هایی استفاده کنند که به نوعی در حاشیه ی این دریا گسترده شده اند. مازندرانی، گیلکی، تالشی، تاتی و سمنانی از زبان هایی هستند که اغلب نام شان در حوزه ی زبان های کاسپین به گوش می خورد. در مواردی بین زبان شناسان و ایران شناسان در چگونگی طبقه بندی این زبان ها اختلاف وجود دارد. در این مقاله تلاش شده است به نقش دریای کاسپین در نام گذاری یکی از شاخه های زبان های ایرانی اشاره شود، در بخش دیگری از این مقاله به تعدادی از واژه های هم ریشه با کاسپین در گیلکی اشاره خواهد شد. این واژه ها که از لغت نامه های گیلکی استخراج شده ، نشان می دهد که قوم کاس در این منطقه وجود داشته و یا با ساکنین قدیم این مناطق ارتباط نزدیکی داشته اند.

    کلیدواژگان: دریای کاسپین، زبان های ایرانی، کاس، مازندرانی، گیلکی، تالشی و تاتی
  • حسین کشاورز افشار، اسماعیل سپهوند، محمد علی نعمتی صفحه 25

    از منظر منابع جغرافیایی فارسی، دریای مازندران دارای موقعیت برجسته ای از دیرباز تاکنون بوده و هست. از جمله این منابع؛ جهان نامه و جغرافیای حافظ ابرو می باشد که هر دو اثر به زبان فارسی، اولی در اواخر قرن ششم و اوایل قرن هفتم و دومی در اواخر قرن هشتم و اوایل نهم هجری تالیف شده اند. به طور کلی می توان گفت این دو اثر، جغرافیای ایران را از قرن پنجم تا هشتم هجری پوشش می دهند. در این آثار مولفان در وصف دریای مازندران، به موقعیت رودها و کوه های اطراف این دریا می پردازند. این مقاله نیز با روشی توصیفی _ تحلیلی، سعی در روشن کردن اشارات و توضیحات مولفان پارسی نویس این دو اثر دارد. دستاورد این مقاله می تواند منبعی جهت آگاهی علاقه مندان باشد تا با استناد به چنین پژوهش هایی بتوانند از جغرافیای طبیعی دریای کاسپین برای امورات گوناگون کشور بهره ببرند.

    کلیدواژگان: دریای مازندران، ابن بکران، حافظ ابرو، جغرافیای تاریخی
  • زمانه حسن نژاد صفحه 39

    بازارهای محلی به عنوان بخشی از ساختار اقتصادی جامعه ایرانی، همواره انعکاسی از پیچیدگی های اقتصاد محلی و پیوند آن با تحولات سیاسی بوده است. می توان از بازارهای محلی به عنوان یک خرده-فرهنگ در ساختار شهری نقاط مختلف ایران یاد نمود. بازارهای شمال ایران به عنوان الگوی یک بازار محلی نامتوازن، به شدت از رخدادهای سیاسی و اقتصادی جاری در سطح ملی و بین المللی تاثیر پذیرفت. تحولات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی عصر قاجار، به ویژه ظهور امپراطوری روسیه در همسایگی این ایالت و مطرح شدن روس ها به عنوان یک دولت استعماری، بازارهای شمال ایران را به شدت تحت تاثیر خویش قرار داد. این نوشتار در پی آن است که با اتکاء بر منابع، به بررسی تاثیرپذیری بازارهای محلی شمال ایران از حضور استعماری روس ها، در این ناحیه از ایران، بپردازد.

    کلیدواژگان: اقتصاد، بازار، روسیه، مازندران
  • قربانعلی کناررودی صفحه 53

    دریای خزر همواره مورد توجه دولت و مردم ایران و حکومتهای محلی مناطق شمالی ایران و اقوام و دولت روسیه بوده است. حضور فعال سیاسی روسیه از زمان قاجار در منطقه، نشان دهنده ی علاقه و نفوذ آنان جهت بهره مندی هر چه بیشتر از دریای خزر بوده است. از این تاریخ همواره دو کشور ایران و روسیه با قراردادها و معاهدات مختلفی به دنبال تعیین رژیم حقوقی دریای خزر بودند. هدف این تحقیق، تحلیل چگونگی روند شکل گیری رژیم حقوقی کشتی رانی در دریای خزر، از ابتدای قاجاریه تا پایان پهلوی اول است. در این پژوهش با توجه به تاریخی بودن موضوع، از روش توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر اسناد و مدارک آرشیوی، روزنامه ها و منابع تاریخی استفاده شده، تا به این پرسش که " رژیم حقوقی کشتی رانی در دریای خزر از ابتدای قاجاریه تا پایان پهلوی اول چگونه شکل گرفته و تبیین شده است؟" پاسخ مناسبی دهد. یافته ها و نتایج این پژوهش بیانگر آن است که رژیم حقوقی کشتی رانی در دریای خزر در اثر اهمیت این دریا برای ساکنان مناطق جنوبی و همچنین مردم روسیه در ابعاد سیاسی و اقتصادی گسترده ای از معاهده گلستان در سال1813/ 1228 تا معاهده تجارت و بحرپیمایی1940/ 1336 ه ق شکل گرفته است. با نفوذ سیاسی روسیه در آب های شمالی ایران، تا سالهای 1921 ایران تنها از کشتیرانی تجاری در دریای خزر بهره می برد و حق استفاده از کشتی جنگی را نداشت؛ ولی از این تاریخ حق نگهداری و تاسیس نیروی دریایی در دریای خزر از سوی دولت اتحاد شوروی سوسیالیستی به رسمیت شناخته شد. در بین مفاد معاهدات و امتیازات بازرگانی و تجارت و همچنین بحرپیمایی بین دو کشور، برخی قوانین حقوقی مربوط به کشتی رانی در دریای خزر مورد توجه دولت مردان و شرکت های تابعه دو طرف قرار گرفت و به شکل گیری و تبیین رژیم حقوقی کشتی رانی در دریای خزر منجر شد.

    کلیدواژگان: رژیم حقوقی، کشتی رانی، ایران، روسیه، امتیازات و معاهدات
  • مریم دارا صفحه 71

    اورارتوها از قرن نهم ق.م تا حدود سه سده پادشاهی خود را در اطراف دریاچه های وان، ارومیه و سوان گسترش دادند. دست بند مفرغی از تول تالش با کتیبه ای اورارتویی توسط پژوهشگرانی بررسی شده است و آن را گاه نشان گر بسط مرزهای اورارتو تا این ناحیه یا شیءای به غنیمت گرفته شده یا انتقال یافته، به تول تالش دانسته اند. نگارنده بر این نظرست که این دست بند طبق سنتی باستانی می توانسته از محوطه ای به محوطه دیگر انتقال یابد و شاید از ابتدا از دو قسمت از دو جای مختلف از یک کتیبه ی بزرگ تر ساخته شده و به هم لحیم و به شکل دست بند درآمده و تزیین شده است.

    کلیدواژگان: اورارتو، دست بند مفرغی، تول تالش، مرزهای اورارتوها
  • رسول سعیدی زاده صفحه 81

    در استان گیلان چند زیارت گاه از اهمیت زیادی برخوردار است. زیارت گاه های مهم استان گیلان به ترتیب فراوانی استقبال عبارتند از: امام زاده سیدجلال الدین اشرف در آستانه ی اشرفیه، امام زاده ابراهیم در روستایی به همین نام در شهرستان شفت، امام زاده هاشم در دهکده ای به همین نام واقع در کیلومتر سی اتوبان رشت به تهران، امام زاده اسحاق در شهرستان شفت و سرانجام، امام زاده سیده فاطمه معروف به خواهر امام در محله ای به همین نام در شهر رشت، که بیشتر مورد توجه بانوان است. زیارت گاه سیدجلال الدین اشرف در شهر آستانه ی اشرفیه قدیمی ترین و مهم ترین بقعه از بقاع متبرکه ی استان گیلان است. درباره ی شخصیت مدفون در مزار آستانه ی اشرفیه چند احتمال داده می شود؛ به احتمال قوی صاحب مزار یکی از ایمه ی زیدیه به نام السید الامام اشرف بن زید الحسنی است که در سال 546ق. در منطقه تجن گوکه لاهیجان فوت کرد و سپس طرفدارانش پیکر او را در روستای کوچان از توابع لاهیجان به خاک سپرده-اند. در اینجا ضمن بیان موقعیت جغرافیایی و جغرافیای تاریخی شهر آستانه ی اشرفیه، به معرفی صاحب مزار و پیشینه ی بنا و نوع معماری بقعه ی آستانه ی اشرفیه پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: گیلان، آستانه ی اشرفیه، سادات، سیدجلال الدین اشرف، بقاع متبرکه
  • سمانه شجاعی صفحه 99

    بسیاری از شاعران ایرانی، به فراخور روحیه ی خود یا اجتماع، به طبیعت نگاه خاص داشته اند. در شعرهای قبل از ظهور نیما، نگاه عرفانی به طبیعت، بیشتر بوده و نقش سمبولیک عناصر طبیعت، در ادبیات عرفانی کاربرد پررنگی داشته است. اما علی اسفندیاری، نیما یوشیج، طبیعت ویژه ی شعری دارد. نیما شاعری طبیعت گراست و با نگاه ویژه اش به آن، سبک شخصی به وجود آورده است. سبک خاص نیما در سمبلیسم به جهان بینی فوق-العاده رسیده است که در آثار قبل یا بعد او، کمتر دیده می شود. او با سمبل قرار دادن دریای کاسپین، جنگل، کوهستان یوش و طبیعت بکر مازندران، رنج خود، هم فکران، هم عصران و همه ی مردم ایران را در شعر نشان داده و رسالت شاعری اش را تمام کرده است؛ رسالت شاعری نیما برابر است با رسالت ادبی، تاریخی و اجتماعی. این رسالت همه جانبه ی نیما، از آن جا نشات می گیرد که او در دامان طبیعت رشد کرده و با دریا و جنگل و... انس داشته است. وی شفای تمام دردهای بشری را در دل طبیعت، به خصوص دریای کاسپین و جنگل و کوهستان یوش می داند و به آن اعتقاد دارد و این نقش، در آثارش مشخص است. این پژوهش، با روش توصیفی- کتابخانه ای، سعی خواهد کرد در جهت شناساندن نگاه خاص نیما به دریای کاسپین و طبیعت اطراف او، گامی بردارد.

    کلیدواژگان: علی اسفندیاری، دریای کاسپین، مازندران، سمبولیسم، شعر نیما
  • محسن چلیکی فولادی صفحه 107

    در فرهنگ فولکلور(محلی) حوزه ی مازندران، رفتار خاصی برای نگهبانی از محصولات کشاورزی و دور راندن و ترساندن حیوانات غیر اهلی گیاه خوار از مزارع کشاورزی صورت می گیرد، که از آن با عنوان "شوپه" یاد می شود. اقلیم خاصی که این حوزه فرهنگی را در بر گرفته است، باعث بوجود آمدن شباهت هایی در رفتار و کنش های این مردمان با این نوع خاص از اقلیم و حیوانات وحشی خاص آن شده. البته با فاصله گرفتن از مرکز این حوزه فرهنگی شاهد برخی تفاوت ها در این نوع رفتارها (معماری، محصولات و...) نیز هستیم. در میان مزارع سازه هایی با نام "نفار" وجود دارد که به منظور انجام شوپه ساخته شده است، که با تفاوت اقلیم شاهد تغییرات در این نوع سازه در زمین های کشاورزی نیز هستیم.

    کلیدواژگان: فرهنگ فولکلور مازندران، شوپه، نفار، تفاوت فرهنگی
|
  • Dr. Jahandoost Sabzalipour Page 11

    Caspian Sea or sea located in northern Iran, is famous in various fields: history, Geography, Politics, Economics, Tourism and etc. One of the areas where the name of the Caspian Sea is to be found is linguistics. In linguistics, the term Caspian languages is used to refer to a number of languages. This sea Which is part of the northern part of Iran, Has led linguists to always use the name of this sea to refer to languages that have somehow spread on the shores of this sea. Mazandarani, Guilaki, Taleshi, Tati and Semnani are the languages most often spoken in the Caspian languages. In some cases, there is a difference between linguists about how these languages are Classificated. This article, is concentrated on the role of the Caspian Sea in naming one of the branches of Iranian languages. In another section of this article, a number of words with the Caspian will be referenced in the Guilaki language. These words deriving from the Guilaki dictionaries indicate that the Kas people lived in this area or have long been in connected whit inhabitants of these regions.

    Keywords: Caspian Sea, Iranian languages, Mazandarani, Gulaki, Taleshi, Tati
  • Hossein Keshavarz Afshar, Ismail Sepahvad, MohammadAliNemati Page 25

    Caspian Sea has been and has been a prominent position ever since Among these resources, the world is the letter and geography of Hafez Ebro, both of which are written in Persian, the first in the late sixth and early seventeenth. centuries, and the latter in the late eighth and early nineteenth centuries In general, it can be said that these two works cover the geography of Iran from the fifth to the eighth centuries of the AH. In these works, the authors describe the position of rivers and mountains around the sea in the description of the Caspian Sea. This article is also an analytical-descriptive method, which seeks to clarify the references and descriptions of the writers of the writer of these two works . The achievement of this article can be a source of interest for interested people to use such studies to take advantage of the natural geography of the Caspian Sea for various affairs in the country.

    Keywords: Caspian Sea, Ibn Bakran, Hafez Ebro
  • Dr.Zamane Hasannejad Page 39

    always. a reflection of the complexities of the local economy and its link with political developments. It is possible to mention the local markets as a subculture in the urban structure of different parts of Iran. Mazandaran, as a model of an unbalanced local market, has been heavily influenced by current political and economic events at the national and international levels. The political, social, and economic developments of the Qajar era, especially the emergence of the Russian Empire in the neighborhood of the state and the emergence of the Russians as a colonial state, strongly influenced the markets of Mazandaran and northern Iran. This paper seeks to investigate the impact of the local markets Mazandaran on the colonial presence of Russians in the area based on resources.

    Keywords: economy, market, Russia, Mazandaran
  • Dr Ghorbanali Kenarroudi Page 53

    The Caspian Sea has always been a concern of the government and the people of Iran and the local governments of the northern regions of Iran and the Russian groups and government. The effective presence of the Russian political activists since the Qajar period in the region has shown their interest and influence for the benefits of the Caspian Sea. From that time, Iran and Russia have always sought to establish a legal status for the Caspian Sea under various contracts and treaties. The purpose of this research is to analyze how the legal status of shipping in the Caspian Sea is formed from the beginning of Qajar to the end of the first Pahlavi. In this research, due to the historical nature of the subject, based on archival documents, newspapers and historical sources, the descriptive and analytical method have been used to ask this question: «How the legal status of shipping in the Caspian Sea from the beginning of Qajar to the end of Pahlavi first was shaped and explained? Findings and results of this research indicate that the legal status of shipping in the Caspian Sea had formed based on the importance of this sea for residents of the southern regions as well as the Russian people in the wider political and economic dimensions of the Golestan contract in 1228/1813 until the seafarership contracts of treaties of 1336/1940. With the political influence of Russia on the northern waters of Iran, by 1921, Iran only had commercial shipping in the Caspian Sea and did not have the right to use the warship, but from this date the right to maintain and establish a navy in the Caspian Sea was recognized by the State of the Soviet Socialist Republic. Among the provisions of the treaties and privileges of trade and commerce, as well as the seafarership between the two countries, some legal laws related to shipping in the Caspian Sea were taken into consideration by the statesmen and companies affiliated with each other and led to the formation and explanation of a shipping legal status in the Caspian Sea.a.

    Keywords: Legal status, Shipping, Iran, Russia, Privileges, treaties
  • Dr. Maryam Dara Page 71

    Urartains ruled in the regions in shores of Lakes Sevan, Van and Urmia from about 9th to 6th centuries B.C.E. A bronze bracelet with an Urartian inscription from Tul-e Talesh has been studied by some scholars. Some suggested it could be the proof of development of Urartuian borders to Tul-e Talesh and some belive it is just a gift or offering to be brought to the region from an Urartian site. The author suggested the bracelet could have been brought as an ancient tradition from one place to other and may have been taken from two parts of a bigger inscription and made and decorated as a bracelet.

    Keywords: Urartu, The bronze bracelet, Tul-e Talesh, Urartian borders
  • Rasoul Saeedizadeh Page 81

    Some shrines are very important in Guilan province. The most important ones based on statistical frequency are: Imam zadeh Sayyed Jalal Al-Din Ashraf in Astaneh-ye Ashrafiyeh, Imam zadeh Ebrahim which located in a vilage with same name in Shaft town, Imam zadeh Hashem which is located in a vilage with same name near 30 rd kilometer of Tehran-Rasht highway, Imam zadeh Es-Hagh in Shaft town and finally Imam zadeh Sayyedeh Fatemeh who is known as «Imam’s sister» located in a same district in Rasht city. She is more appreciated by women. The holy shrine of Sayyed Jalal Al_Din Ashraf which is located in Astanehye Ashrafiyeh is the most important and oldest shrine of Gilan Province. Unforetunatly, there is no specific research for this place which has been appreciated by people during centuries.This research is the first detailed professional research provided without any partiality by a researcher and expert in Genealogy of Sadat and Biography. There are some ideas about the real person who was buried in shrine of Astaneh-ye Ashrafiyeh. The most probable idea says that the grave is belong to one of the leader of Zeidiyeh named as Al_Sayyed Al_Imam Ashraf who was died in 1151 A. D. He was died in Tajan Gukeh region of Lahijan and his fans burid him in Kouchan village near to Lahijan. Here, while describing the location and historical geography of Astaneh-ye Ashrafiyeh, the owner of the grave and the history of the building are presented. The mausoleum architecture, as well as the study of the works written in this regard, is discussed in this article too.

    Keywords: Gilan province, Astaneh-ye Ashrafiyeh, Sadat, Sayyed Jalal Al, DinAshraf, Holy shrines
  • Samaneh Shojaee Page 99

    Many Iranian poets in proportion to their morale or society have had special regard to nature. Before Nima emergence, the mystic look to the nature was more customary in the poems and the symbolic role of the nature element had a more strong use in the literature. But, Ali Isfandyari(Nima Youshij) has a special poetic nature. Nima is a naturalist poet and has created his own style by his own look to the nature. Niam s’ special style in symbolism reached to an extraordinary worldview which was seen less in the works before or after him. He showed his pain and the pain of his fellow-thinkers and his contemporaries and all the Iranian people in his poems and has done his poetic mission by symbolizing the Caspian Sea and the Yoush jungle and mountain and intact nature of Mazandaran. The reason of creating such perfect mission was that Nima was reared in the nature and had an intimacy with sea and jungle. He believed that the cure of all man pains was in the nature, specially the Caspian Sea and the Yoush jungle and mountain. The role was obvious in his works. Having used a descriptive – library method, the paper is going to clarify the special look of Nima to the Caspian Sea and it’s around nature.

    Keywords: Ali Isfandyari, the Caspian Sea, nature, Symbolism, Niam poem
  • Mohsen Cheliki Fuladi Page 107

    In folklore basin, specific behavior is to protect agricultural and scare vegetarian wildlife from agricultural fields, it is referred to as «Shupe» or «Shoope”. The particular climate the has embraced this cultural area, has led to similarities in the behavior of residents with its particular wildlife. Of course, moving away from the center of this cultural area is a difference in behavior ( architecture and crops ). Among the agricultural fields there are some structures called «Nefar» for «shupe”. With the difference in climate, we see changes in this type of structure in the fields.

    Keywords: Mazandaran folklore, Shupe, Nefar, cultural differences