فهرست مطالب

سیاست خارجی - سال سی و سوم شماره 1 (پیاپی 129، بهار 1398)

فصلنامه سیاست خارجی
سال سی و سوم شماره 1 (پیاپی 129، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • دکترسیدمهدی حسینی صفحات 5-44
    مجموعه مواضع و اقدامات ترامپ در دوسال گذشته درخصوص خروج از معاهدات مهم بین المللی و منطقه ای و نهادهای چندجانبه، سیاست های تنش زا و رفتارهای آن علیه متحدین و شرکای راهبردی مانند جنگ تعرفه ها علیه اروپا و چین و نیز تاکیدات مکرر مبنی بر اینکه ساخت و مناسبات موجود نظام بین الملل بویژه نظم اقتصادی در راستای منافع امریکا نیست، معنا و مفهومی جز نارضایتی از شرایط موجود ندارد. آیین سیاست خارجی ترامپ موسوم به «امریکا نخست» و«بازگشت عظمت امریکا» همراه با سیاست های یکجانبه گرایانه و حمایت گرایانه اقتصادی و تنش زای وی تداعی کننده وجود برنامه هایی برای دگرگونی در نظم موجود بین الملل است. آیا ترامپ بدنبال جایگزین نظم سیاسی و اقتصادی بین المللی لیبرال مبتنی بر تجارت آزاد است و یا می کوشد با حفظ آن، این نظام را بگونه ای اصلاح نماید تا منافع امریکا به بهترین وجه تامین گردد؟ فرضیه مقاله این است که « ترامپ قصد ندارد نظم لیبرال دموکراسی را جایگزین نماید بلکه، هدف وی بازسازی آن به منظور اعاده و یا برقراری موقعیت هژمونیک امریکا است».
    کلیدواژگان: امریکا نخست، آیین سیاست خارجی، ترامپ، نظم بین المللی لیبرال، قدرت های بزرگ، اقتصاد، تجارت آزاد
  • سعید جهانگیری *، احمد ساعی صفحات 45-82
    نخبگان چین با توجه به تغییرات ناشی از جهانی شدن، اولویت سیاستگذاری خود را بر افزایش رشد قدرت اقتصادی به عنوان محور قدرت ملی قرار داده اند. بر این اساس و در راستای استفاده از تمامی ظرفیت های ملی و بین المللی، سیاست خارجی چین در سه دهه گذشته نقشی کلیدی در ایجاد محیطی مناسب برای ارتقای جایگاه این کشور در نظام بین الملل ایفا نموده است. نتیجه این امر توجه به دیپلماسی اقتصادی به عنوان یک رویکرد اقتصاد محور به سیاست خارجی و به تبع آن توجه به الزامات رفتاری آن، همواره مد نظر مقامات این کشور بوده است. در راستای تجزیه و تحلیل این مسئله، مقاله حاضر با استفاده از روش تحقیق کیفی مبتنی بر اسناد تاریخی و کتابخانه ای و همچنین تکیه بر داده های آماری، به تبیین مفهوم، اهداف و عملکرد دیپلماسی اقتصادی در سیاست خارجی چین و نقش آن در قدرتمندی این کشور می پردازد. سوال اصلی مقاله این است که چین در راستای دستیابی به جایگاهی قدرتمند در اقتصاد جهانی، در عرصه سیاست خارجی چه رویکردی در پیش گرفته است؟ در پاسخ به سوال، فرضیه مقاله  این است که چین بعد از مائو، رویکرد دیپلماسی اقتصادی را با هدف قدرتمندی و ارتقای جایگاه جهانی اقتصاد این کشور به صورت فعالانه در پیش گرفته و در این راستا برنامه هایی چون جذب سرمایه گذاری خارجی، تسهیل فضای کسب و کار تجاری، رونق گردشگری، دستیابی به علم و تکنولوژی روز و بهبود تصویر کشور را به اجرا گذاشته است.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری خارجی، سیاست خارجی چین، دیپلماسی اقتصادی چین، رشد اقتصادی
  • حسن شاه بیگ صفحات 83-118
    یکی از موضوعات مهم در اقتصاد سیاسی بین الملل به موضوع پول مربوط می شود. این موضوع از آنچنان اهمیتی برخوردار است که ریشه های جنگ جهانی دوم را نیز به آشفتگی ایجاد شده در زمینه مدیریت بین المللی پول در دهه 1930 نسبت داده اند. بر این اساس، با پایان جنگ، سازوکار جدیدی به نام صندوق بین المللی پول، و براساس دلار آمریکا، به منظور مدیریت امر مزبور ایجاد گردید. با وجود این، بتدریج نظام شکل گرفته بر اساس دلار رو به ضعف نهاد و ورود ارزهای دیگری در این زمینه مورد توجه جهانیان قرار گرفت. در این راستا، تقویت قدرت اقتصادی چین، پس از آغاز سیاست درهای باز از اواخر دهه 1970 توسط این کشور، منجر به توجه فزاینده جهانی به یوآن به عنوان یکی از ارزهای عمده در مقولات مختلف اقتصادی گردید و طی سال های اخیر مقالات و نوشتارهای مختلفی در خصوص بین المللی شدن یوآن به رشته تحریر درآمدند.
    دغدغه ایجاد شناخت از شرایط اقتصادی کشوری همانند جمهوری اسلامی ایران، به عنوان یکی از بازیگران رسمی نظام بین الملل و دارای رویکرد کلی انقلابی و غیرهمسو با منافع غرب، به ویژه با دولت آمریکا، نویسنده نوشتار حاضر را بر آن داشت تا ضمن ارائه نگاهی توصیفی- تحلیلی به موضوع جایگاه یوآن در نظام اقتصادی جهانی و ملزومات بین المللی شدن آن، مقوله روابط اقتصادی دو کشور ایران و چین را در چارچوب آن بویژه در دوره خروج آمریکا از توافق هسته ای برجام و اعمال تحریم های یکجانبه آن کشور علیه جمهوری اسلامی ایران، مورد ارزیابی قرار دهد. تجزیه و تحلیل نوشتارها و سوابق موجود بیانگر آن است که روابط اقتصادی دو کشور ایران و چین بویژه پس از خروج آمریکا از توافق برجام به سمت یوآنی شدن در کلیه ابعاد خود در حال پیش روی است.
    کلیدواژگان: بین المللی شدن یوآن، کنلون، دلار، مدیریت بین المللی پول، صندوق بین المللی پول، حقوق برداشت مخصوص
  • جواد امین منصور* صفحات 119-160
    طی قرن ها، دو موضوع حقوق بشر و محیط زیست در بستر زمان در ذهن بشر به صورتی جداگانه و ضعیف مطرح بوده اند. دوموضوع، با تاسیس سازمان های بین المللی در دستورکار آنها قرار گرفته و باگنجانده شدن در هنجارهای جدید، دچار تحول بی سابقه ای شدند. انجام تحقیقات و گسترش اندیشه بشری باعث روشن ترشدن ابعاد رابطه انکارناپذیر و ناگسستنی بین آن دو گردید و جایی در اسناد حقوقی بین المللی و احکام قضایی دادگاه های ملی و بین المللی چون دادگاه اروپایی حقوق بشر و دیوان بین المللی کیفری باز کرد. هرچند شناسایی رابطه بین حقوق بشر و محیط زیست و قضاوت پیرامون آن درمرحله آغازین خود بسر می برد، پیش بینی می شود که سیاستمداران فعال درگوشه وکنار جهان چاره ای جز به رسمیت شناختن این رابطه و نادیده گرفتن مرزهای سیاسی ندارند. باوجود پیچیدگی های ذاتی این رابطه، دیپلمات ها باید با گفتگو، تحقیق و بررسی بیشتر در گردهمایی های بین المللی نظیر شورای حقوق بشر و مجامع محیط زیستی و با کنارگذاردن ملاحظات سیاسی، حقوق انسانی مربوط به محیط زیست همچون حق استفاده همگان از محیط زیست سالم با همه ویژگی های آن را تعریف و برسمیت بشناسند.
    کلیدواژگان: محیط زیست، حقوق بشر، حق حیات، روابط بین الملل
  • محمد جواد سلطانی*، مهدی خدابخشی صفحات 161-190
    تحولات اخیر جهان عرب ژئوپلتیک قدرت در خاورمیانه را به شدت متاثر کرد. سقوط دولت های اقتدارگرایی همچون بن علی و مبارک، معادله قدرت در خاورمیانه را وارد دوره جدیدی کرد. قدرت های منطقه ای با باز تعریف موقعیت و منافع ملی و منطقه ای خود شروع به گسترش روابط با رژیم های پسا انقلابی کردند. ترکیه به عنوان یکی از قدرت های اثر گذار در منطقه، تحولات عربی را فرصتی برای باز آفرینی نقش و موقعیت تاریخی خود در نظر گرفت. این امر با قدرت گیری اخوان المسلمین در مصر و النهضه در تونس اوج گرفت. حزب عدالت و توسعه که شاخه ای از اخوان المسلمین است، ظهور این جریان ها را در عرصه قدرت در  دو کشور به مفهوم گسترش تمدنی و فرهنگی خود تلقی کرد و این امر را فرصتی برای استراتژیک کردن روابط خود با دولت های جدید در مصر و تونس تبدیل کرد. سقوط این جریان ها از شاکله قدرت در مصر و تونس، استراتژی منطقه ای ترکیه را مختل کرد و این کشور از فاز الهام بخش بودن در تحولات خاورمیانه به فاز نظامی-امنیتی تغییر مسیر داد. تنش در روابط با مصر، مداخله نظامی در سوریه از جمله پیامدهای این سیاست است. این مقاله در پی بررسی آسیب های ترکیه از سقوط اخوان المسلمین و در مرحله بعدی تلاش آنکارا برای بازگشت دوباره این گروه به ارکان قدرت است. فرضیه تحقیق به این شکل مطرح می گردد که سقوط اخوان المسلمین در مصر، ترکیه را از نقش معنوی و فرهنگی در منطقه دور ساخت و موقعیت این کشور را در نظم بخشی به بحران های خاورمیانه تضعیف کرد.
    کلیدواژگان: تحولات عربی، هلال اخوانی، قدرت، خاورمیانه، ترکیه
  • علی صانعیان* صفحات 191-228
    اگرچه آمریکا به عنوان توسعه دهنده اصلی فضای سایبری، کشوری پیشرو در این عرصه تلقی می شود. توسعه همه جانبه اینترنت و وابستگی بیش از حد زیرساخت های حساس امریکا به فناوری اطلاعات آن را در معرض انواع تهدیدات سایبری قرار داده است. شبکه بانکی و مالی تا خدمات عمومی، شبکه های مدنی و نظامی همگی به شبکه وابسته بوده  در صورت اختلال سایبری همگی آنها از کار می افتند. با بررسی رخدادهای سایبری از دوران کلینتون تا ترامپ، به مراحل مطرح شدن تهدید سایبری در دستور کار سیاسی و سپس امنیتی دولت امریکا طبق الگوی مکتب کپنهاک می پردازیم. همچنین، باجزئیات فرایند منطقی که طی شد تا امنیت سایبری از یک موضوع در حاشیه تحت عنوان کلی زیرساخت حساس به صدر تهدیدات امنیتی امریکا صعود کند را بررسی می کنیم. ایجاد و نقش نهادهای درگیر در امنیت سایبری طی فرآیند امنیتی سازی فضای سایبری در امریکا رصد می شود. ساختارهای تصمیم گیری کاخ سفید و کنگره در مورد تامین امنیت سایبری زیرساخت های حساس رویکرد یکسانی ندارند. در این مقاله به تعامل کنگره و کاخ سفید در ایجاد، گسترش یا محدود سازی دستورکار نهادهای سایبری آمریکا خواهیم پرداخت.امریکا ابتدا در دهه نود رویکرد دفاعی حفاظت از زیرساخت های حساس وابسته به شبکه را مد نظر داشته وکنگره و کاخ سفید هردو از خودگردانی و پیشرفت تدریجی فضای سایبری تحت کنترل بخش خصوصی حمایت می کردند. در دوره ریاست جمهوری جرج بوش شرایط تغییر کرده، راهبرد سایبری وارد دوران گذار شد، در نهایت، از دوردوم اوباما رویکرد سایبری تهاجمی که کنترل دولت را بر فضای سایبر لازم می داند، برغم نظرکنگره اتخاذ شد. در دوران ترامپ با وجود تلاطم های بسیار هنوز مواضع سایبری دولت و کنگره تثبیت نشده است. سوال اصلی این مقاله آن است که چگونه راهبرد سایبری دفاعی-خودگردانی در آمریکا تبدیل به راهبرد تهاجمی-دولتی شده است؟
    کلیدواژگان: حملات سایبری، امنیت سایبری، تهدید سایبری، راهبرد سایبری آمریکا
|
  • Dr Seyed Mahdi Hoseini Pages 5-44
    Almost All decisions and measures of the US President, Donald Trump, in the last 2 years such as withdrawal from significant regional and international agreements, adopting controversial policies and behaviors against strategic allies and uncial partners including tariff war with Europe and China, as well as repeatedly challenging that structure of current international order, especially Economic order, is not working in the interest of the United States, but shows that he is unhappy with this situation of international order. Trump’s so called Doctrine of “America First” and “Make America Great Again” along with its unilateral and protectionist policies, explicitly indicates that there are some plans for changing the international order. Does President Trump want to replace the current free trade, political and economic international order with new one? Or would prefer to keep and reform it or to fix and reconstruct it, in a way that could benefit for the United States? This essay assumes that “Trump would not prefer to replace the current international order but he intends to reform and reconstruct this order in order to restore and establish the hegemonic stance of the United States”, which he believes once was existed.
    Keywords: America First, Make America Great Again, International Liberal Order, Free Trade, Great Powers
  • Dr Ahmad Saee, Saeed Jahangiri * Pages 45-82
    China's elites, with the nobility for the transformation of globalization, have placed their policy priorities on promoting economic power as the centerpiece of national power. Based on this and in order to utilize all national and international capacities, China's foreign policy has played a key role in creating the right environment for the country in the international system over the past three decades. As a result, attention has been paid to economic diplomacy as an economic-oriented approach to foreign policy and, consequently, to the consideration of its behavioral requirements. In order to analyze this issue, the present study uses a qualitative research method based on historical and library documents and also relying on statistical data to explain the concept, objectives and practice of economic diplomacy in China's foreign policy and its role in the country's potentiality. The main question of the article is that China has taken a foreign policy approach in order to achieve a strong position in the global economy. In response to the question, the research hypothesis is that China, after Mao, has actively pursued an economic diplomacy approach with the aim of strengthening its global position and has been actively pursuing its goals, including attracting foreign investment, facilitating the business environment, boom Tourism, the pursuit of science and technology, and the improvement of the image of the country.
    Keywords: Globalization, China's foreign policy, China's economic diplomacy, Foreign Investment, Economic Convergence
  • Hasan Shahbeig Pages 83-118
    One of the main subjects in political international economics is the question regarding money. It is such an important issue that many has attributed the roots of the second world war to the disorder encircled international monetary management in the late 1930s. Thus, after the war, in 1944, a new mechanism named International Monetary Fund (IMF) was established based on U.S. dollar; in order to oversee the international monetary system’s stability. Nevertheless, the dollar-dominated system weakened gradually and other currencies got more attention. Meanwhile, China started its Open-Up policy and strengthening its economic power resulting the increasing global attention to its RMB (Ren Min Bi, Official Currency of China) as one of the main currencies in different economic issues, and in recent years there has been written plenty of articles and writings in internationalization of RMB.
    In order to understand the economic conditions of a country like Iran, as a state with revolutionary and nonparallel approaches toward the interests of the west, especially the United States, the author of this article, while providing a descriptive-analytical view toward the position of RMB in global economic system and its internationalization requirements, tries to analyze the economic relations between Iran and China especially after the withdrawal of the United States from Nuclear Deal (JCPOA) and imposition of its unilateral sanctions against Iran.
    In this regard, many writings and precedents of the issue were reviewed. The analyses indicates that economic ties between Iran and China, especially after the withdrawal of the U.S. administration from JCPOA, is moving toward Yuanization in all areas.
    Keywords: Internationalization of RMB, Dollar
  • Dr Javad Amin Mansour Pages 119-160
    The two concepts of "human rights" and "environment" were poorly matters of concern to human-being over the past centuries. The peoples' growing concerns led to the establishment of discrete institutions and adoption of plenty of relevant national, regional and international declarations, legally-binding instruments and regulations for their protection and promotion in recent decades. The ongoing processes and studies disclosed inalienable and undeniable nexus between the two concepts and affected/will affect the rulings of the courts, such as: European Court on Human Rights and International Criminal Court. Although the identification of nexus between human rights and environment is at its preliminary stages, it is predicted that the responsible politicians across the globe have no choice, but to recognize the nexus, while turning a blind eye on the political borders. Despite the complexities therein, it is incumbent upon the diplomats to define further and recognize the environmental-related human rights, such as peoples' right to healthy environment through research and dialogue in international forums, such as: Human Rights Council and environmental gatherings.
    Keywords: human rights, environment, International Relations, Crimenal Court
  • Mohammad Javad Soltani Pages 161-190
    Recent developments in the Arab world have strongly affected geopolitics in the Middle East. The collapse of authoritarian states, such as Ben Ali and Mubarak, brought the Middle East power equation into a new era. Regional powers, by redefining their national and regional interests and positions, began to expand ties with post-revolutionary regimes. Turkey, as one of the influential powers in the region, considered Arab developments as an opportunity to redefine their historical role. This increased with the rise of the Muslim Brotherhood in Egypt and Ennahda in Tunisia. The Justice and Development Party, a branch of the Muslim Brotherhood, saw the emergence of these currents in the two countries in terms of civilian and cultural expansion, making it an opportunity to strategize its relationship with the new governments in Egypt and Tunisia. The collapse of these currents from the power struggle in Egypt and Tunisia disrupted the regional strategy of Turkey, shifting its inspiration from the Middle East to the military-security phase. The tension in relations with Egypt, the military intervention in Syria is one of the consequences of this policy. The study seeks to investigate Turkey's damage to the fall of the Muslim Brotherhood and, at a later stage, Ankara's attempt to return the group to power. The research hypothesis is that the collapse of the Muslim Brotherhood in Egypt left Turkey out of the spiritual and cultural role of the region and undermined its position in ordering the Middle East crisis.
    Keywords: Arab development, Brotherhood crescent, power, middle east, Turkey
  • Ali Saneeyan Pages 191-228
    Although the United States of America, as the main developer of cyberspace, is considered a leading country in this field, it does not mean that the immunity of IT networks from sabotage and cyber attacks has been guaranteed. Incidentally, the comprehensive development of the Internet in their society and the excessive dependence of U.S critical infrastructures on IT have exposed it to a variety of vulnerability and cyber threats. They are all relied on the Internet from the banking and financial network to public utilities and social networks, and if it is disrupted, they will stopped.
    This article discusses the stages that the cyber threat passed from the political agenda to the security agenda in the different United States administrations, and we will explain the steps that have been taken to secure cybersecurity from a marginal issue under the public Infrastructure issue to the top United States security threats.
    In this article we will introduce the institutions involved in United States cybersecurity to reveal two fundamental attitudes toward cyberspace in the United States security system. The differences between the United States Congress and the White House to secure cyberspace and governmental control over it, this is a clear example of the security issue of the Copenhagen School, which will be investigated with all of its bugs and benefits.
    In fact, the United States has been the scene of struggle between cybersecurity theory and cyberself-runnig theory for twenty years. We will discuss this issue and its cyber security effects in the event of the overcome of each one in the conclusion.
    Keywords: Cyber security, Cyber Threats, United States Cyber Strategy, Cyber Attack