فهرست مطالب

بیمارستان - سال هجدهم شماره 2 (تابستان 1398)

مجله بیمارستان
سال هجدهم شماره 2 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شیما تشرعی، علی جهان*، کامران قدس صفحات 9-20
    زمینه و هدف
    مهم ترین بخش مراقبت های ویژه بخش جراحی قلب باز است که به دلیل آسیب پذیربودن بیماران آن، کوچک ترین اشتباهی در جریان فرایند انتقال و نگهداری و ترخیص آن ها ممکن است صدمات جبران ناپذیری درپی داشته باشد. هدف از این پژوهش شناسایی ریسک های بالقوه در این بخش و پیشنهاد روش هایی برای حذف یا کاهش آن هاست.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش برای اولویت بندی عوامل خطر، روش FMEA به کار گرفته شده که یکی از روش های پرکاربرد در ارزیابی و مدیریت ریسک است؛ اما باتوجه به محدودیت هایی که متوجه این روش است و برای رفع آن ها و رسیدن به نتایجی دقیق تر، از روش های FMEA فازی و TOPSIS فازی نیز استفاده شده و نتایج به دست آمده از این سه روش با یکدیگر مقایسه شده اند.
    نتایج
    رویکرد پیشنهادی، در بخش قلب باز ICU-OH بیمارستان کوثر سمنان اجرایی شد و در نهایت 19 عامل به عنوان اصلی ترین عوامل خطر شناسایی شدند؛ ضمنا برای تمامی عوامل خطر شناسایی شده راهکارهایی نیز تعیین شد که لازم است باتوجه به اولویت های تعیین شده پیگیری شوند.
    نتیجه گیری
    عوامل نبود پایش علائم همودینامیک، کم توجهی به ایمنی و امنیت بیمار و ناتوانی در تفسیر اختلالات پنل گازهای خونی شریانی، در رتبه های اول تا سوم حالات شکست قرار می گیرند و از اهمیت بالاتری نسبت به سایر عوامل خطر برخوردارند. به طورکلی با ارائه آموزش و نظارت بیشتر بر روند کار پرستاران می توان عوارض ناشی از این عوامل را کاهش داد
    کلیدواژگان: حالات شکست، جراحی قلب باز، تکنیک FMEA فازی، تکنیک TOPSIS فازی
  • مهدی جعفری، انور اسماعیلی، جلال عرب لو، عبیدالله فرجی*، رحیم خدایاری صفحات 21-28
    زمینه و هدف
    یکی از مهم ترین دغدغه های مدیران سازمان ها، رفتارهای کاری انحرافی کارکنان می باشد. رفتار کاری انحرافی عبارت است از رفتار ارادی که هنجارهای سازمانی را نقض کرده و سلامتی سازمان و کارکنان یا هر دو را تهدید می کند. هدف این مطالعه تعیین ارتباط هوش هیجانی و رفتار شهروندی سازمانی با گرایش به انحراف کاری کارکنان بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه مقطعی به صورت توصیفی تحلیلی بود. جامعه مورد مطالعه 290 نفر از کارکنان (کارمندان اداری و پرستاران) چهار بیمارستان منتخب شهر تهران شامل شهید مطهری، شهید رجایی، حضرت رسول و دکتر شریعتی بودند. روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بود. ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش سه پرسشنامه هوش هیجانی شوت، رفتار شهروندی سازمانی پودساکف و رفتار کاری انحرافی بنت و رابینسون بود. روایی و پایایی این پرسشنامه ها در مطالعات قبلی تایید شده بود. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس یکطرفه، تست تعقیبی توکی و ضریب همبستگی پارامتری پیرسون استفاده شد.
    نتایج
    از میان متغیرهای دموگرافیک و سازمانی تنها سن با گرایش به رفتارهای کاری انحرافی رابطه آماری معنی دار داشت (p=0/012). میان هوش هیجانی، رفتار شهروندی سازمانی و بعد احترام و تکریم با رفتارهای کاری انحرافی در سازمان رابطه آماری معنادار و معکوس مشاهده شد (p=0/0001).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که هرچقدر افراد سازمان دارای سطح هوش هیجانی بالاتری باشند، نگرش مثبت تری نسبت به سازمان خواهند داشت و حس فداکاری و تعهد کاری بیشتری نسبت به سازمان در خود احساس نموده ، رفتارهای شهروندی بیشتری در سازمان و گرایش کمتری به انجام تخلف کاری دارند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، رفتار شهروندی سازمانی، رفتار کاری انحرافی
  • عباس جهانگیری، حجت رحمانی، شیوا طلوعی * صفحات 29-37
    زمینه و هدف
    طرح تحول سلامت از سال 1393 با هدف حفاظت مالی از مردم، ایجاد عدالت در دسترسی به خدمات سلامت و ارتقای کیفیت خدمات در بیمارستان ها اجرا شد. ارزیابی عملکرد بیمارستانها به منظور پایش طرح تحول سلامت ضروری است. یکی از ابزارهای ارزیابی عملکرد استفاده از روش پویای تصمیم گیری چندشاخصه می باشد. هدف از این تحقیق استفاده از روش تصمیم گیری چند شاخصه پویا به منظور ارزیابی عملکرد بیمارستان پیش و پس از طرح تحول نظام سلامت است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی موردی، عملکرد بیمارستان شریعتی تهران طی 48 ماه متوالی(24 ماه قبل و 24 ماه بعد از طرح تحول نظام سلامت،1394-1391) با استفاده از مدل تصمیم گیری چند شاخصه پویا مورد ارزیابی قرار گرفت که هرماه به عنوان یک گزینه در ماتریس تصمیم در نظر گرفته شد و با در نظر گیری 6 شاخص مهم با استفاده از روش "ارزیابی محصول جمع شده با وزن" به صورت پویا با کمک نرم افزار2010EXCEL  سنجیده شد.
    نتایج
    نمرات عملکرد بیمارستان افت و خیزهایی در طی زمان داشت ولی به طور کلی یک روند افزایشی را در طول چهل و هشت ماه نشان داد. بیشترین و کمترین مقدار به ترتیب مربوط به ماه های 42 و 13 بود (0.4932و 0.9408). علاوه بر این در فروردین هر سال عملکرد بیمارستان کاهش داشت.
    نتیجه گیری
    تغییرات نمرات عملکردی بیمارستان در طی بازه زمانی مورد بررسی حاکی از بهبود عملکرد بیمارستان می باشد. اما به طور قطع این روند افزایشی را نمی توان نتیجه مثبت طرح تحول نظام سلامت دانست. بنابراین، در عین توجه به بهبود مستمر روند کنونی، تداوم ارزشیابی و اصلاح عملکرد بیمارستان می تواند منجر به ارتقا عملکرد بیمارستان شود.
    کلیدواژگان: طرح تحول سلامت، بیمارستان، ارزیابی عملکرد، تصمیم گیری چند شاخصه پویا
  • عباس جهانگیری*، محمد جهانگیری صفحات 39-60
    زمینه و هدف
    مطالعه ی روش های پژوهش مقالات چاپ شده در یک مجله یکی از مهمترین شیوه ها برای ارتقای کمی و کیفی آن مجله می باشد. هدف از این تحقیق بررسی روش تحقیق مقالات مجله ی علمی پژوهشی بیمارستان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی روش پژوهش تمامی مقالات چاپ شده در مجله ی علمی پژوهشی بیمارستان از پاییز 95 تا پاییز 97 از حیث کیفی یا کمی بودن، میدانی یا کتابخانه ای بودن، نحوه ی گردآوری داده ها، نرم افزار تحلیل داده ها، محل انجام تحقیق، ماهیت تحقیق (توصیفی، تحلیلی و... بودن)، موضوع و همچنین از حیث تعداد نویسندگان مورد بررسی قرار گرفته شد.
    نتایج
    داده های 29/55 درصد مقالات کیفی تبدیل شده به کمی، 47/06درصد مقالات به صورت توصیفی-تحلیلی، داده های 68/24درصد مقالات به صورت میدانی، 51/76درصد مقالات از ابزار پرسشنامه، 52/08درصد مقالات از نرم افزار SPSS، محل انجام 45/45 درصد مقالات استان تهران و نهایتا موضوع 23/53درصد مقالات سیاست گذاری، برنامه ریزی، رهبری و مدیریت در بیمارستان ها بود.
    نتیجه گیری
    اکثر نویسندگان مقالات طی دوره زمانی ذکر شده، از یک روش تحقیق بسیار مشابه پیروی نموده اند. لذا ایجاد تنوع در ماهیت تحقیقات، جایگزین نمودن دیگر روش های جمع آوری اطلاعات به جای پرسشنامه، انجام تحقیقات کتابخانه ای بیشتر و همچنین محدود نکردن محل تحقیقات به استان تهران مهمترین پیشنهادهایی به محققین آتی می باشد.
    کلیدواژگان: روش تحقیق، مقاله، مجله، بیمارستان، علوم پزشکی
  • افسانه خادمی، رضا احمدی، علی حیرانی* صفحات 61-73
    زمینه و هدف
    پیچیدگی و نوسانات شدید محیطی همرا با بروز سوانح و خطرات غیره منتظره، احتمال اختلال در زنجیره تامین بیمارستان را افزایش داده است. تاب آوری زنجیره تامین، یکی از راهبردهایی مقابله با این چالش ها و تداوم ارائه خدمات مناسب و کارآمد، بیمارستان در زمان فاجعه است. این پژوهش به منظور شناسایی عوامل موثر بر تاب آوری زنجیره تامین بیمارستان انجام شده است.
    مواد و روش ها
     مطالعه ی حاضر از نوع کیفی است که با روش تحلیل محتوا و در سال 1397 در بیمارستان های دانشگاهی بندرعباس انجام گرفت. مشارکت کنندگان در آن 14 نفر از خبرگان بودند که به صورت هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند و نمونه گیری تا رسیدن داده ها به حد اشباع ادامه پیدا کرد. داده ها از طریق مصاحبه ی نیمه ساختاریافته جمع آوری و تحلیل و کدگذاری آنها با کمک نرم افزار MAXQDA انجام شد.
    نتایج
    پس از تحلیل داده ها، عوامل موثر بر تاب آوری زنجیره تامین بیمارستان در 6 مولفه اصلی و 30 درون مایه شناسایی شد که مولفه های اصلی شامل: «حضور و شایستگی کارکنان»، «ایمنی زیرساخت ها»، «مدیریت فاجعه»، «سیستم های پشتیبانی و ظرفیت»، «تامین کنندگان کالا و خدمات مورد نیاز بیمارستان» و «عوامل بیرونی» هستند.
    نتیجه گیری
    عوامل مربوط به تمرینات کافی کارکنان، برنامه ریزی مدیریت فاجعه، سیستم فرماندهی و ظرفیت بالقوه بیشترین تاثیر را بر تاب آوری زنجیره تامین بیمارستان دارند. لذا پیشنهاد می شود بیشترین تمرکز بر این عوامل گذاشته شود تا تاب آوری زنجیره تامین بیمارستان در زمان بحران ارتقاء یابد.
    کلیدواژگان: تاب آوری بیمارستان، زنجیره تامین بیمارستان، مطالعه کیفی
  • نسرین شعربافچی زاده، علیرضا جباری، مهری هاشمیان* صفحات 75-90
    زمینه و هدف
    یکی از مسائل اساسی در سازمان های بهداشتی و درمانی، توسعه اطلاعات هزینه ای صحیح و مناسب است که می تواند مبنایی برای تصمیمات راهبردی و قیمت گذاری مناسب باشد. مدیران بخش بهداشت ودرمان همواره باید بتوانند منابع موجود را با کاراترین و موثرترین وجه ممکن به کار ببرند. محاسبه بهای تمام شده خدمات، رسیدن به این هدف را ممکن می سازد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و کمی است که به شیوه توصیفی– تحلیلی به صورت مقطعی و گذشته نگر انجام گرفت. اطلاعات در قالب فرم های اکسل طراحی شده، جمع آوری و بهای تمام شده خدمات از طریق مدل TDABC محاسبه گردید.
    نتایج
    بهای تمام شده اکثر خدمات رادیولوژی و کل خدمات سیتی اسکن در واحد دولتی بیشتر از واحد واگذار شده بود و میانگین تفاوت درصد نسبت بهای تمام شده در دو بیمارستان به تعرفه برای خدمات رادیولوژی 17.7 درصد و خدمات سیتی اسکن 22.6 بود. ظرفیت بلا استفاده منابع نیز در بخش دولتی بیشتر از خصوصی بود. زمان انجام خدمات در دو بیمارستان به غیر از رده شغلی تکنسین در بقیه موارد تقریبا مشابه بود.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از بکارگیری مدل نشان داد که در واحد دولتی نیاز به مدیریت منابع انسانی و در واحد واگذار شده، بهبود فرآیندهای ارایه خدمت ضروری به نظر می رسد. استانداردهای کاراترین مراکز ارایه دهنده خدمات، اغلب ارزش الگوبرداری دارند. واگذاری و جایگزینی منابع با هزینه پایین راه حل دیگری است که در کاهش هزینه ها موثر می باشد.
    کلیدواژگان: بهای تمام شده، مدل هزینه یابی بر مبنای فعالیت زمان گرا، رادیولوژی، سیتی اسکن
  • فاطمه اسماعیلی، محمدحسین مهرالحسنی، رضا گودرزی*، محسن بارونی صفحات 91-100
    زمینه و هدف

    رشد شدید هزینه های مراقبت سلامت و محدودیت منابع، توجه به ارتقای کارایی و استفاده بهینه از منابع را به عنوان یکی از اولویت های اصلی نظام سلامت مطرح نموده است. هدف این پژوهش، تعیین کارایی بخش درمان مستقیم واحدهای مدیریت درمان سازمان تامین اجتماعی کشور با استفاده از روش تحلیل مرزی تصادفی طی سال های 1394-1387 بوده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و عملکرد بخش درمان مستقیم 30 واحد مدیریت درمان سازمان تامین اجتماعی کشور ایران با استفاده از روش تحلیل مرزی تصادفی مورد بررسی قرار گرفته است. تعداد تخت فعال، پزشک، پرستار و تعداد پرسنل اداری به عنوان متغیرهای نهاده و متغیر ترکیبی نتیجه تحلیل عاملی به عنوان متغیر ستانده در نظر گرفته شده است. کارایی واحدها با استفاده از نرم افزار Frontier4.1 محاسبه شده و جهت بررسی عوامل موثر بر کارایی، از نرم افزار Stata14 استفاده شده است.

    نتایج

    میانگین کارایی فنی واحدهای مورد بررسی، 816/0 به دست آمده است. با توجه به مقدار شاخص آزمون نسبت درستنمایی (45/100= LR)، تابع تولید کاب- داگلاس به عنوان بهترین مدل در نظر گرفته شده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه، تعدیل نیروی انسانی مازاد، برنامه ریزی اقتضایی جهت افزایش کارایی و مدیریت منابع باید در اولویت اهداف مدیران و مسئولان مربوطه قرار گیرد تا بتوان سطح کارایی را در واحدهای مورد مطالعه افزایش و میزان هزینه ها را به حداقل ممکن کاهش داد.

    کلیدواژگان: کارایی، درمان مستقیم، تحلیل مرزی تصادفی، سازمان تامین اجتماعی، ایران
  • حسین درگاهی، کامران ایراندوست، سید مرتضی مجتباییان* صفحات 101-111
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی میزان آمادگی بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران برای اجرای برنامه های ارتقای کیفیت و ممیزی بالینی از دیدگاه مدیران انجام شده است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر مطالعه ای توصیفی-تحلیلی از نوع کاربردی می باشد که به صورت مقطعی در سال 1397 در چهار بیمارستان منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. جامعه آماری20 نفر از مدیران بیمارستان های منتخب بودند که به روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه دو قسمتی بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. در این مطالعه از نرم افزار SPSS نسخه 23 و همچنین از آزمون های آماری بهره گرفته شد.

    نتایج

    میزان اثربخشی و آمادگی بیمارستان ها در اجرای برنامه ممیزی بالینی درحیطه مربوط به داده ها و اطلاعات، کارتیمی و بازخورد هر کدام برابر60%،  منابع، طراحی و اجرا، مدیریت ممیزی بالینی و شواهد و استانداردها هر کدام برابر 55%، بیماری و آموزش برابر 50 % و نیروی انسانی برابر 45% می باشد. همچنین با افزایش تعداد دفعات ممیزی های بالینی، آمادگی بیمارستان ها برای پروژه های بهبود کیفیت افزایش می یابد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اثر بخشی و آمادگی کم بیمارستان ها در اجرای برنامه ممیزی بالینی به خصوص در حیطه منابع انسانی (45%) لازم است که مدیران و برنامه ریزان برنامه های ممیزی بالینی در بیمارستان ها با شناخت دقیق این عوامل در جهت کنترل محیط سازمانی به بهبود اثربخشی برنامه های ممیزی کمک کنند.

    کلیدواژگان: آمادگی بیمارستان، ممیزی بالینی، ارتقای کیفیت، حاکمیت بالینی
|
  • Shima Tasharoei, Ali Jahan*, Kamran Ghods Pages 9-20
    Introduction
    Intensive Care Unit (ICU) in hospitals is one of the most sensitive and costly units which is really important due to safety and health of patients during their stay in these units. Hence, considering the potential risks in this unit, treatment operations for eliminating or decreasing risks are very important. Among these intensive care units, the most important one is the open-heart surgery unit which may have irreparable damages due to vulnerability of these patients in the process of their transfer, care, and discharge. The present study aims to identify the potential risks and offer solutions for eliminating or decreasing them.
    Method
    In this research, we used Failure Mode and Effect Analysis (FMEA) method, which is a very useful method for evaluating and managing the risks, to prioritize risk factors. Due to some limitations of the method, fuzzy FMEA and fuzzy TOPSIS methods were also used in order to have more precise results and then the results were compared with each other.
    Results
    The suggested approach was implemented in ICU-OH (open-heart) unit of Kowsar hospital in Semnan. Finally, nineteen factors were recognized as major risk factors. Also, corrective actions were determined for all detected risks that can be pursued according to their priorities.
    Conclusions
    Factors including not observing hemodynamic signs, not considering patient safety and security, and inability to interpret arterial gas valve abnormalities are the three top risk factors that can be addressed through training and having more control on nurses.
    Keywords: Failure modes, Open heart surgery, Fuzzy FMEA technique, Fuzzy TOPSIS technique
  • Mehdi Jafari Sirizi, Anvar Esmaili, Jalal Arabloo, Obeidollah Faraji*, Rahim Khodayari Pages 21-28
    Background
    One of the main concerns of managers is work deviant behaviors of employees. Workplace deviance is voluntary behavior that violates significant norms and in so doing threatens the well-being of an organization, its members or both. The study aimed to explore the relationship between emotional intelligence and organizational citizenship behavior with work deviant behaviors.
     
    Materials and Methods
    This study was a cross-sectional descriptive analytical one. This study was conducted on 290 employees (administrative workers and nurses) working in four selected hospitals in Tehran city including Shahid Motahati, Shahid Rajaii, Hazrat-E-Rasol, and Dr. Shariati. Sampling method was stratified random sampling method. Data collection instruments were three questionnaires including Schutte’s emotional intelligence, Padsakof organizational citizenship behavior, Bennett and Robinson’s work deviant behavior. Validity and reliability of the questionnaires has already been verified in studies before. Data analysis was performed using independent T-test, ANOVA, Tukey and parametric Pearson's Correlation Coefficient.
     
    Results
    Among demographic and organizational variables, There was a significant relationship between age and work deviant behavior (P=0.012). Reverse significant statistical relationship between emotional intelligence, organizational citizenship behavior and courtesy with work deviant behavior was observed (P=0.0001).
     
    Conclusion
    The study results revealed that personnel with higher emotional intelligence will have a more positive attitude and more allegiance and commitment toward the organization; therefore they will show more organizational citizenship behavior and less inclined to abuse in the workplace.
    Keywords: Emotional intelligence, Organizational citizenship behavior, Workplace deviant behaviors
  • Abbas Jahangiri, Hojjat Rahmani, Shiva Tolouei * Pages 29-37
    Background
    Iranian health system transformation plan has been implemented since 2014 with the aim of financial protection of people, equity establishment in access to health services and quality improvement of hospital services. Hospital performance evaluation is essential in order to monitor the health system transformation plan. One of the tools for evaluating hospital performance is the dynamic multi-attribute decision-making method. The purpose of this study was to use the dynamic multi-attribute decision-making method to evaluate the performance of the hospital before and after the implementation of the health system transformation plan.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, the performance of Shariati Hospital in Tehran was evaluated for 48 consecutive months (24 months before and 24 months after the Health System Transformation plan, 2012-2016). Each month was addressed as an option in the decision-making matrix and ,with considering six important health indicators, the hospital performance was dynamically assessed  using the weighted aggregated sum product assessment and through EXCEL software 2010. 
    Results
    Hospital performance scores had some fluctuations over time; however, in general, it had an increasing trend over forty-eight months. The highest and lowest values were for months 42 and 13 (0.4932 and 0.9408, respectively). In addition, in the first month of the solar year, the hospital performance score declined significantly for each year.
    Conclusion
    Changes in hospital performance scores during the study period show improvement in hospital performance. Nevertheless, this incremental process cannot be considered as a positive outcome of the health system transformation plan. Therefore, while improving the current process, continuing the hospital performance evaluation can lead to the hospital's performance promotion.
    Keywords: Health sector transformation plan, Hospital, Performance evaluation, dynamic multi-attribute decision-making method
  • Abbas Jahangiri*, Mohammad Jahangiri Pages 39-60
    Background
    One of the most important ways to promote the quality and attractiveness of the journal for readers is the accurate evaluation of the published articles research methodology in the journals. The purpose of this study was to investigate the research methods of the articles published in the Journal of Hospital.
     
    Materials & Methods
    In this descriptive study, the research methods of all articles published in the Journal of Hospital from Fall 2016 to Fall 2018 including qualitative or quantitative, field or library research , data collection methods, data analysis software, location of research, nature of the research (descriptive or analytical, etc.), topics, as well as the number of authors were investigated.
     
    Results
    Data of 55.29% of papers was qualitative that was turned to quantitative, 47.06% of articles had descriptive-analytical method, and 68.24% of papers had employed a field research method. In addition, 51.76% of articles had used questionnaire and the SPSS software was used in 52.08% of the articles. The location of 45.45% of researches was in Tehran province. Finally, the subject of 23.53% of papers was policy making, planning, leadership, and management in hospitals.
     
    Conclusion
    Most authors of the articles have followed a very similar research method during the mentioned period. So, creating diversity in the nature of the researches, using other methods of collecting information rather than questionnaires, doing more library research, and not limiting the researches to Tehran province are the most important suggestions for future researchers.
    Keywords: Research Method, Article, Journal, Hospital, Medical Sciences
  • Ali Heyrani*, Afsaneh Khademi, Reza Ahmadi Pages 61-73
    Background
    The complexity and intensity of environmental fluctuations combined with unexpected accidents and dangers have increased the probability of hospital supply chain disruptions. Supply chain resilience has been suggested as a strategy for dealing with such challenges and for continued provision of appropriate and efficient services in hospital at the time of disaster. The present study intends to identify the factors influencing hospital supply chain resilience.
    Methods and Materials
     This qualitative study was based on the content analysis of semi-structured interviews with 14 experts in the university hospitals in Bandar Abbas in 2018. Participants were selected through purposive and snowball sampling. The interviews continued until data saturation was reached. The obtained data from interviews were coded and analyzed using MAXQDA Software.
    Results
    After analyzing the data, the factors influencing hospital supply chain resilience were identified and classified into six main components and 30 themes. The main components included: staffs’ attendance, suitability, infrastructures safety, disaster management, support and capacity systems, and external factors.
    Conclusion
    Based on the obtained results, it can be concluded that staff training, disaster management planning, command system, and surge capacity are the key factors influencing hospital supply chain resilience. Therefore, they should be taken into consideration while planning to promote hospital supply chain resilience.
    Keywords: Hospital resilience, Hospital supply chain, Qualitative study
  • Nasrin Shaarbafchi Dr, Alireza Jabbari Dr, Mehri Hashemian * Pages 75-90
    Background
    One of the basic issues in health care organizations is the development of appropriate and correct cost information that can be used as a foundation for strategic decisions and proper pricing. Health care administrators should always be able to utilize existing resources in the most efficient and effective possible way. The calculation of the cost of services makes possible to achieve this goal.
    Materials &
    Methods
    The present research is a practical and quantitative study that was done retrospectively and cross-sectional in a descriptive-analytic manner. The information was collected in Excel format, and calculated costs of services using Time- Driven Activity Based Costing (TDABC) method.
    Results
    The cost of most radiology services and total CT scan services in the government unit was more than the delegated to private sector, and the average difference between the percentage of the cost of the two hospitals with tariffs was 17.7% for radiology services and 22.6% for CT scan services. The unused capacity of resources in the public sector was more than private. The time of services in the two hospitals was same except technician's career.
    Conclusion
    The results of the application of the model showed that the government department needs for human resources management and in the delegated department to private sector, improving the processes of providing the service seems necessary. The standards of the most effective services provider centers are often worth the benchmarking. Assignment and replacement of low-cost resources is another solution that is effective in reducing costs.
    Keywords: Cost, Time- Driven Activity Based Costing (TDABC), Radiology, City Scan
  • Fatemeh Esmaili, Mohammadhosein Mehrolhassani, Reza Goudarzi*, Mohsen Barouni Pages 91-100
    Background

    Considering the increasing growth in health care costs along with the resources finitude; therefore, improving the efficiency and efficient use of resources is considered as one of the main priorities of the health system. The aim of this study was to determine the efficiency of direct medical services affiliated with Iranian Social Security Organization using Stochastic Frontier Analysis (SFA) Method in 2008-2015.

    Materials & Methods

     In this descriptive- analytical study, performance of 30 units of direct medical services affiliated with Iranian Social Security Organization was analyzed using Stochastic Frontier Analysis (SFA) Method. The number of active beds, physicians, nurses and staff were used as inputs and combined variables obtained from factor analysis were selected as output. Frontier version 4.1 was used to determine the efficiency and Stata version 14 was used to study the effective factors on efficiency.

    Results

    The average technical efficiency of studied units was 0.816. Based on the value of index of likelihood ratio test ( LR = 100.45 ), Cobb-Douglas production function was selected as the best model.
     

    Conclusion

    Based on the findings of this study, adjusting surplus manpower, congenital planning for increasing efficiency and resource management should be the priority of the managers so that they can increase the level of efficiency of studied units and reduce the costs to the least possible.

    Keywords: Efficiency, Direct treatment, Stochastic Frontier Analysis, Social security organization, Iran
  • Hossein Darghahi, Kamran Irandoust, Seyyed Morteza Mojtabayan* Pages 101-111
    Background

    The present research aimed to assess the readiness of selected hospitals of Tehran University of Medical Sciences to implement quality improvement programs and clinical audits from the viewpoint of managers.

    Materials and Methods

    A descriptive-analytic study was conducted in May 2017 in four selected hospitals of Tehran University of Medical Sciences. The study population of this study was 20 managers of selected hospitals who were selected by census sampling method and entered the study. The data gathering tool was a two-part questionnaire whose validity and reliability were confirmed. In this study, we used SPSS software version 23 and statistical tests to analyze the data.

    Results

    The effectiveness and readiness of hospitals to implement a clinical audit program was equal to 60% in the field of data and information, cardiology and feedback; 55% in resources, design and implementation, clinical audit management, and evidence and standards; 50% in illness and education; and 45% in manpower. Also, with increasing frequency of clinical audits, hospital readiness for quality improvement processes increases.

    Conclusion

    Due to the effectiveness and low readiness of hospitals in implementing a clinical audit program, especially in the field of human resources (45%), it is necessary that managers and planners of clinical audit programs in hospitals have a precise knowledge of these factors in order to control the organizational environment and help improve the effectiveness of audit programs.

    Keywords: Hospital Preparedness, Clinical Audit, Quality Improvement, Clinical Governance