فهرست مطالب

نشریه نقد ادب معاصر عربی
پیاپی 16 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مصطفی مهدوی آرا*، سید مهدی نوری صفحات 1-24
    موسیقی شعر یکی از عناصر مهم در تصویرآفرینی های شعری و به دنبال آن خیال انگیزی مخاطب است، با این توضیح که شاعر می تواند با انتخاب الفاظ آهنگین، هم نشینی آواها و الهام از وزن عروضی مناسب و موسیقی قافیه، تصویری متناسب با احساس خویش را در ذهن مخاطب ترسیم نموده و خیال وی را برانگیزد. با توجه به اینکه حس شنوایی در زندگی نابینایان جای حس بینایی را می گیرد و به عنوان حس اصلی بکار می رود، تحقیق حاضر درصدد است تا با روش توصیفی- تحلیلی به کارکرد موسیقی شعر در دیوان عبدالله بردونی- شاعر نابینا و معاصر یمنی-پرداخته و میزان موفقیت شاعر را در استفاده از موسیقی، جهت تصویر آفرینی شعری و خیال انگیزی مخاطب ارزیابی نماید. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد: گرایش به بحرهای سبک و پرطنین و بهره گیری از ویژگی های آوایی حروف قافیه، شاعر را در انتقال تجربه ی شعری و تشکیل موسیقی بیرونی کمک نموده است. مهمترین عنصر موثر در تشکیل موسیقی درونی شعر بردونی «تکرار» است؛ گاه تکرار حرف و گاه تکرار کلمه که به صورت های: جناس، طباق، ردالعجز علی الصدر و...نمود یافته است.
    کلیدواژگان: عبدالله بردونی، موسیقی شعر، تصویرگری
  • سیمین غلامی* صفحات 25-45

    رئالیسم جادویی شیوه نوینی در داستان نویسی معاصر است که در آن نویسنده عناصری همچون «سحر و جادو» و «وهم و خیال» را  با رخدادهای واقعی چنان ماهرانه در هم می آمیزد که شخصیت های واقعی و فرا واقعی و رخدادهای داستان برای خواننده کاملا طبیعی و باور پذیر جلوه می نماید. حنا مینه یکی از نویسندگان معاصر سوری به شمار می آید. درون مایه بیشتر داستانهای او، تفاوت میان فقیر وغنی، فاصله بسیار میان آرزوهای انسان با واقعیتهای زندگی روزمره، مبارزه بخاطر عدالت اجتماعی، مبارزه با قیمومیت فرانسه و...است. وی رمان «الرجل الذی یکره نفسه» را به شیوه رئالیسم جادویی به رشته تحریر در آورده است. در مقاله حاضر تلاش شده است، با روش تحلیلی و توصیفی مولفه های رئالیسم جادویی و چگونگی و میزان استفاده حنا مینه از آنها در رمان «الرجل الذی یکره نفسه» مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که او در این داستان، از شیوه داستان نویسی «رئالیسم جادویی» در بیان مشکلات زندگی، فروپاشی زیرساختهای سنتی و اثر پذیری متقابل خود و دیگری به شکل منفی و مثبت به خوبی بهره برده و توانسته با تلفیق واقعیت و خیال دغدغه هایش را برای خواننده به شکل هنرمندانه به تصویر بکشد. علاوه بر آن، می توان گفت که مولفه های رئالیسم جادویی مانند «دوگانگی»، «همزیستی میان واقعیت و جادو»، «اسطوره و نماد» و «استفاده از جادو برای بروکراسی و بی عدالتی در جامعه» در این رمان حضوری پررنگ و برجسته تر دارند.

    کلیدواژگان: رئالیسم جادویی، رمان الرجل الذی یکره نفسه، حنا مینه
  • جهانگیر امیری*، شیوا صادقی، نورالدین پروین صفحات 47-72
    زندان سروده، در ماهیت خویش شرح رنج و اندوه و دلتنگی های یک شاعر دربند است، اما این گونه غنایی نزد ابراهیم مقادمه شاعر، مبارز و شهید فلسطینی همچون دیگر روشنفکران این دیار سوای از انعکاس رنج و اندوه، شعری انگیزاننده است که با برانگیختن شور مبارزه و مقاومت در وجود انسان مظلوم فلسطینی دریچه ای از امید به روی او می گشاید و به افق روشن آزادی و پیروزی رهنمون می سازد. در پژوهش حاضر برآنیم باروشی توصیفی- تحلیلی به خوانش زندان سروده های این شاعر پایداری بر اساس مولفه های سبک شناختی لایه ای بپردازیم تا به این مهم دست یابیم که ابراهیم مقادمه به عنوان شاعری متعهد چگونه از ماهیت و توانمندی لایه های زبانی در راستای القای مفهوم مبارزه طلبی و ایستادگی بهره برده است؟ تحلیل سبک شناختی اشعار ابراهیم مقادمه، بر کارآمدی مولفه های سبک شناختی لایه ای در جهت درک بهتر لایه های زیرین معنا در متون ادبی صحه می گذارد؛ بدین صورت که کاربرد فراوان بحر رمل نشانگر توجه شاعر به اوزان خفیف و ملایم و فراهم ساختن فضایی آرام است که آرامشی درونی را به خواننده القاء کند. در لایه واژگانی تساوی واژگان حسی و انتزاعی و در لایه نحوی، هم سویی جملات خبری و انشایی، میل به تجسم واقعیت و در عین حال القای احساسات یک مبارز را آشکار می سازند. در لایه بلاغی تصویرپردازی های حسی به حسی بیش از هر ابزاری بازنمود رنج و اندوه یک اسیر فلسطینی را برعهده گرفته اند و در لایه ایدئولوژیکی، اشعار مقادمه ایمان راسخ یک مبارز دربند، به ثمربخش بودن پایداری و پیروزی نهایی حق را به تصویر کشیده است.
    کلیدواژگان: ادبیات عرب، شعر پایداری، سبک شناسی لایه ای، زندان سروده، ابراهیم مقادمه
  • عبدالاحد غیبی*، حبیبه خوش نفس صفحات 73-95
    میرال الطحاوی (1968م) از نویسندگان معاصر مصری است که اعتقاد دارد سبک هر نویسنده ای، گویای تحولات اجتماعی و حالات روحی و روانی او است. در رمان «الباذنجانه الزرقاء» روحیات نویسنده در شخصیت های داستان، به وضوح هویداست؛ نویسنده از پی ترسیم شخصیت های داستانی سعی دارد انواع سرکوب های اجتماعی اعمال شده در حق زن شرقی را بیان کند. در این مقاله، شخصیت های رمان «الباذنجانه الزرقاء» بر اساس نظریه روانشناختی کارن هورنای روانشناس سرشناس آلمانی به روش توصیفی- تحلیلی مورد واکاوی قرار گرفته است. هورنای در نظریه های روانکاوی خود، به موضوع فرهنگ و محیط، نگاه ویژه ای دارد. شخصیت های روان پریش رمان «الباذنجانه الزرقاء»، درگیر نوعی روان رنجوری برخاسته از محیط زندگی و آداب مختص به آن هستند که با نظریه های روانشناختی هورنای قابل نقد و تحلیل است. این پژوهش می کوشد شخصیت های این رمان را بر طبق تیپ های سه گانه شخصیت: تیپ مهرطلب، تیپ انزواطلب و تیپ برتری طلب، بررسی کند و راه های تدافعی آنان را برای سیر در بستر جامعه، مورد کنکاش قرار دهد. نتیجه پژوهش نشان می دهد از میان پنج شخصیت اصلی که در داستان نقش ایفا می کنند جز پدر قهرمان داستان، که دارای تیپ شخصیتی سالم و نرمال است دیگر شخصیت ها، در گروه تیپ های شخصیتی نوروتیک و غیر سالمی قرار می گیرند که هورنای به آن اشاره می کند. این شخصیت ها، به دلیل آسیب های محیطی و فرهنگی، دچار اضطراب بنیادینی هستند که به شکل گیری روابط ناهنجار در میان آنان منجر شده است.
    کلیدواژگان: نقد روان شناختی، شخصیت، کارن هورنای، الباذنجانه الزرقاء، میرال الطحاوی
  • نسرین کاظم زاده*، کبری روشنفکر، فرامرز میرزایی، محمد جعفر یوسفیان صفحات 97-120
    حس تعلق مکانی، رابطه ای عاطفی و پر معنا بین شخص و مکان است که آن را قرارگاهی ارزشمند می سازد. این حس، شاخص ویژه مکانی برای یک فرد نسبت به دیگر مکان ها می باشد که ابعاد روان شناسانه، کالبدی و حتی اجتماعی را در بر می گیرد. بیشتر پژوهش های مکان داستانی بر جنبه های توصیفی تکیه دارد، اما مکان داستانی در پرتو این حس توانایی های گوناگون روانی، احساسی و کالبدی را به خود می گیرد که موجب تعلق شدید شخصیت ها به آن و تعامل دوطرفه می گردد و از توصیفات صرف مکانی تا حد زیادی فاصله می گیرد. مکان در رمان «من منتظرت هستم» از سناء ابوشرار نقشی بسیار پر رنگ در تعلق افراد دارد و می توان با تکیه بر رویکرد روان شناسی محیطی، که عمده تمرکز آن بر مکان و ارتباط آن با فرد است، این پدیده داستانی را به شکلی متفاوت تحلیل کرد تا قابلیت های هنری مکان در داستان، بیش از پیش روشن گردد. این پژهش برآن است به روش توصیفی-تحلیلی به چکونگی شکل گیری حس تعلق مکانی در این رمان بپردازد. نتایج نشان می دهد تعلق مکانی در این رمان  منجر به "این همانی" شدید شخصیت ها با مکان شده به نحوی که قهرمانان بدون آن احساس وجود نمی کنند و خود را در سایه ی مکان تعریف می کنند. همچنین شاهد سه بعد تعلق مکانی فردی، کالبدی و فرایند روان شناسانه هستیم که بعد مکانی نقش بارزتری در ایجاد تعلق مکانی افراد دارد.
    کلیدواژگان: حس تعلق مکانی، من منتظرت هستم، سناء ابوشرار
  • سید فضل الله میرقادری*، داوود نجاتی، عفت مردانی صفحات 121-139
    سرایش شعر، زاییده روح تلطیف یافته شاعر است و از ضمیر ناخودآگاه او سرچشمه می گیرد. این آفرینش هنری، از دیرباز، در کام بشر شیرین آمد و به ستایش و تمجید آن پرداخت. از این پس، شاعر که خود را در اوج منزلت ادبی و هنری می یابد، مغرور می شود و خود نیز، سر تعظیم بر آستان هنرش فرود می آورد و زانوی خاکساری بر درگاهش می ساید و زبان به تسبیح و تعظیم اشعار خویش می گشاید. از آنجا که جلوه های این خودستایی شاعرانه در اشعار بارودی، از پیشگامان شعر معاصر عرب، نمود چشمگیری یافته است؛ این پژوهش می کوشد تا با روش توصیفی- تحلیلی، به واکاوی این پدیده و اسباب گرایش به آن در دیوان شاعر بپردازد و نمودهای هنری خودشیفتگی و جنبه های نوآوری آن را تشریح نماید. عوامل تاثیرگذار در خودشیفتگی بارودی را باید در تربیت و بلندپروازی شاعر، اشتغال او در منصب نظامی و پیشگامی کلاسیسم جست وجو کرد که نمودهای آن، در فخر به نوگرایی و احیای سنت شعر، مباهات به نیروی بیان و موهبت شعری و رجحان منزلت شعری خود بر دیگر شاعران تجلی یافته است.
    کلیدواژگان: شعر معاصر عرب، کلاسیسم، بارودی، خودشیفتگی
  • یحیی معروف*، مجید محمدی، جهانگیر امیری، خدیجه محمدی صفحات 141-158
    رضوی عاشور نویسنده مصری با ثلاثیه غرناطه (سه گانه گرانادا) یکی از شناخته شده ترین نویسندگان در جهان عرب است. این رمان، دارای شخصیت های متعدد اصلی و فرعی است که نویسنده در شخصیت پردازی همه ی آن ها سنجیده و با دقت نظر عمل کرده است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی خلاقیت های هنری نویسنده در خلق شخصیت های منحصر به فرد است. روش انجام پژوهش، کتابخانه ای  با رویکردی تحلیلی و نقادانه است. نتیجه ی کلی مقاله این است که عاشور، رویکردی عمدتا نمایشی در پیش گرفته تا شخصیت پردازی رمان از اعتبار هنری و زیبایی شناسانه ی بیشتری برخوردار باشد و موفق شده عنصر گفتگو را هنرمندانه در خدمت عنصر شخصیت پردازی قرار دهد، به عبارتی او با توفیق در زمینه ی استفاده از عنصر گفتگو در جهت شخصیت پردازی، چندآوایگی و چند صدایی، رمانش را نیز تضمین کرده است. عاشور از هر نوع امکانات سنتی و مدرن داستان گویی که در اختیار داشته چون توصیف ظاهر شخصیت، تیپ سازی، آشنایی زدایی، آیرونی، تمایزبخشی بین شخصیت ها و.. بهره برده است تا شخصیت هایی منحصر به فرد بیافریند. ذکر این نکته ضروری است که عنصر شخصیت در این رمان با وجود پرحادثه بودن، همواره در محوریت و اولویت رمان قرار دارد، بنابراین رمان ثلاثیه غرناطه را می توان رمان شخصیت قلمداد کرد.
    کلیدواژگان: عنصر شخصیت، رضوی عاشور، ثلاثیه غرناطه، شخصیت پردازی خلاقانه
|
  • Mostafa Mahdavi Ara *, Sayyed Mahdi Nuri Pages 1-24
    Music in lyrics is one of the important elements that create poetic images and stimulating the imagination of audience. With rhythmic words and suitable classical prosody, a poet can depict in the audience the images that arouse the intended emotions and imagination. Given that the sense of hearing plays a primary role in the blind, the present study seeks to examine the status of music in the poetry of Abdullah Brdony, a Yemeni blind poet, and how it functions to arouse imagination and draw desired mental images. The research, which is based on a descriptive-analytical method, is an attempt to determine how successful the poet has been in creating images using musical lyrics. The results of the study show that Abdullah Brdony has been able to create exquisite images in the mind of the audience by using such prosodic factors as rhyme, rhythm, and short but exciting feet. The major feature of his internal music is the repetition of certain letters or words.
    Keywords: Abdullah Bardony, Music in poetry, Image creation
  • Simin Gholami * Pages 25-45

    Magical realism is a modern method of story writing in which the writer mixes such elements as "mystery and magic" and “imagination and illusion” with real incidents in such a skillful way that real and surreal characters and incidents appear completely natural and plausible to readers. Hanna Mina is one of the capable contemporary Syrian novelists most of whose themes regard the differences between the poor and the rich‚ a far distance between man’s wishes and everyday life realities‚ fighting for social justice, and the French dominance. He has written a novel called "Alrajol allazi yakrah nafsahu" (A man who hates himself) using the magical realism method. The present study is a descriptive–analytical one and aims to review the magical realism parameters and the way they are used in this story. The findings of the research show that the novel is based on magic realism to reflect life problems and collapse of traditional infrastructures as well as the author’s and other people’s mutual impressions in negative and positive perspectives. Also, the novelist has been able to display his concerns to readers by combining reality and dream in an artistic way. Among the parameters used in his novel, the most noticeable ones are the coexistence between reality and magic‚ symbol and legend‚ and bureaucracy and injustice in the society.

    Keywords: Magical realism ‚ Novel writing_Alrajol allazi yakrah nafsahu_Hana Mina
  • Jahangir Amiri *, Shiva Sadeghi, Nouroddin Parvin Pages 47-72
    Prison poem is a poetic text that describes the sufferings of a poet. However, for Ibrahim Moqadami, a Palestinian martyred poet, like other intellectual, this type of poetry is not only a reflection of sufferings and grief’s but also an inspired citation of the passion of resistance and the struggle of oppressed Palestinians to open the doors to hope, freedom and victory. This research is a descriptive-analytical study that aims at the fertility of the prison poems of the poet based on the elements of layer stylistics and seeks to realize how this committed poet has used the capacity of layer linguistic resources to deal with the concepts of struggle and perseverance. The study confirms the layer effectiveness of stylistic components to better understand the underlying layers of meaning in literary texts. The wide use of Bahr-e Ramal in his poems denotes the attention of the poet to gentle rhythms so as to provide the reader with an atmosphere of peace and relaxation. At the lexical level, abstract and concrete items are equally used. At the syntactic level, statements and imperatives are parallel, which serves to embody the truth and impart the feelings of a combatant. Rhetorically speaking, the sensory images in the poet’s text excellently reflect the sufferings of a Palestinian captive. Ideologically speaking, however, his poems depict the firm faith of a jailed combatant who believes in the effectiveness of resistance and the victory that follows.
    Keywords: Layer stylistics, Arabic literature, Poetry of resistance, Prison poem, Ibrahim Moqadami
  • Abdolahad Gheibi *, Habibe Khoshnafs Pages 73-95
    Miral al-Tahawi is an Egyptian contemporary writer who believes that the style of any writer denotes his or her social development and mental state. In the novel "Bazenjan Al-Zarqa", the writer's spirit is clearly evident in the characters of the story. She attempts to express a variety of religious and social suppressions against eastern woman. The characters of her novel have been analyzed in this article through a descriptive-analytical method and based on the psychological theory of Karen Horney, a prominent German psychologist. Horney has paid special attention to the subject of culture and environment in her psychoanalytic theories. The neurotic characters of the novel "Bazenjan Al-Zarqa" are entangled in a kind of neuroticism caused by their living environment and its specific attributes, which can be criticized and analyzed by psychological theories of Horney. This research seeks to examine the characters of the novel according to the three personality types of compliant, aggressive, and detached. Also, their ways of defending in the context of society is investigated. The results of the research show that among the five main characters that play roles in the story, except the father of the hero of the story, who has a normal personality type the other characters are in the group of neurotic and non-healthy personality types. Due to environmental and cultural damages, these characters suffer from radical anxiety that has led to the formation of abusive relationships among them.
    Keywords: Psychological criticism, Personality, Karen Horney, Bazenjan Al-Zarqa, Miral al-Tahawi
  • Nassrin Kazemzadeh *, Kobra Roushanfekr, Faramarz Mirzaei, Mohammad Jafar Yousefian Pages 97-120
    Sense of belonging of a person to an emotional and meaningful place makes that place valuable and distinctly interesting for him or her. This sense is associated with psychological, physical, and even social contexts. So far, most pieces of research on fictional locations have been on descriptive aspects, but dealing with a location in the light of sense of belonging justifies various psychological, emotional, and physical attachments of the characters and their mutual engagement with the story setting. In this regard, the text goes away from being a mere description of a place. The place in the novel “Enni ashtaqho elayk” has a very colorful meaning for Abou Sharar. The corresponding descriptions are based on the approach of environmental psychology that focuses on the place and its relationship with the individual. This fictional phenomenon can be analyzed in such a way so as to indicate the artistic features of the location in the story. This research seeks to explore the formation of a sense of belonging to place in the novel by a descriptive method. The sense is so strong that the characters of the story cannot feel alive without it. From the psychological point of view, there are three dimensions of sense of belonging found in the story including interpersonal and spatial and structural. Of these, the spatial dimension better accounts for the formation of the sense of belonging to the place.
    Keywords: Sense of belonging to a place_Enni ashtaqho elayk_Sana Abou Sharar
  • Seyyed Fazlollah Mirghaderi *, Davood Nejati, Effat Mardani Pages 121-139
    Composing poetry originates from the refined soul of the poet and his subconscious mind. This artistic creation, since ancient times, has been of appeal and praise for mankind. A poet who finds himself at the pinnacle of art and literature becomes proud enough to kneel down to praise the glory of his art. This poetic Narcissism is remarkable in Baroudi's poetry, the pioneer of contemporary Arabic poetry. In this regard, the present study applies a descriptive-analytical method to analyze the phenomenon in his poems through identifying and explaining the artistic expressions of Narcissism there. The factors influencing Baroudi's Narcissism should be sought in his trainings, ambitions, career in military positions, and pursuit of the classical school. These features are manifested in his words and utterances with which he boasts about his modernism, reviving the poetic tradition, power of expression, gift of poetry, and supeiority of his poetry to that of others.
    Keywords: Contemporary Arabic poetry, Classical school, Narcissism, Baroudi
  • Yahya Marof *, Khadijeh Mohammadi Pages 141-158
    Razav Ashour, the writer of "Thrice of Granada", is one of the most famous authors in the Arab world. His novel includes multiple main and supplementary characters, and the writer has performed the characterization of all of them accurately. The main purpose of this paper is to study the artistic creativity of the writer in developing the unique characters in the novel "Thrice of Granada". For this purpose, the library method is used through a critical and analytic approach.The results of the study generally suggest that Razav Ashour has adopted a mainly dramatic approach so as to make the character development of his novel more artistic and aesthetic. He has also been successful in applying the element of dialog with which to establish multiple voices in his novel. Ashour has created unique characters by taking advantage of every traditional and modern narration possibilities, such as physical description of characters, typecasting, defamiliarization, irony, and character differentiation.  It is to be mentioned that the element of character, though being eventful, always moves along the streamline of the novel. So, "Thrice of Granada" can be considered as a character-oriented novel.
    Keywords: Character element, Razav Ashour, Thrice of Granada, Creative characterization