فهرست مطالب

صفه - پیاپی 85 (تابستان 1398)

مجله صفه
پیاپی 85 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کیان دهقان، افرا غریب پور صفحات 5-18
    انطباق کارکرد جدید یک اثر معماری با کالبد تاریخی آن رویکردی قابل توجه در زمینه میراث فرهنگی کشور است. اصلی ترین هدف آن حفظ برخی ارزش های میراثی برای نسل های آتی است. ساکنان خانه های سنتی ارزشمند در شهرهای ایران، که در تناسب کامل با اقلیم محلی، مصالح، و ساختارهای فرهنگی طراحی شده اند، به طور عمده آن ها را تخلیه و رها کرده اند. به منظور محافظت از این میراث ها و همچنین مقابله با کهنگی ناشی از خالی بودن آن ها در بافت های تاریخی، در برخی از این خانه ها عملکرد های جدیدی جاری شده است. پرسش اساسی این است: مهم ترین معیارها در تطبیق پذیری مناسب این میراث ارزشمند با عملکرد های جدید کدامند؟ در این مقاله نخست با کنکاش در ادبیات موضوع به استخراج مهم ترین معیارهای تطبیق پذیری پرداخته می شود و سپس سه نمونه با سه نوع عملکرد متداول در این گونه بناها را بر اساس آن معیارها ارزیابی می گردد. با علم به اینکه پروژه های بی شماری در این خصوص در کشور در حال انجام است، تلاش شده چالش ها و فرصت های استفاده مجدد از خانه های تاریخی، با هدف دست یابی به تطبیق پذیری مناسب تر، با دقت و به طور مفصل بررسی شود. این پژوهش جزء تحقیقات کاربردی و از نوع مطالعه موردی و پیمایشی است. با در نظر داشتن نمونه های مورد مطالعه، بر اساس معیارهای استخراج شده، از متخصص ها و غیر متخصص ها (همراه با توضیح واژه های تخصصی) پرسش هایی می شود و پاسخ ها به پرسش ها با شاخص هایی، که بر اساس پیشینه تحقیق تعیین و شناسایی شده اند، تحلیل می شود همچنین، از طریق بررسی های معمارانه در نمونه ها، تلاش می شود چالش های موجود در این روند شناسایی گردند. نتیجه پژوهش نشان داده است که در هر سه نمونه، هویت فرهنگی پایدار شده، اقتصاد محلی رونق یافته، و منافع زیست محیطی به دست آمده است. با وجود این، مشارکت های ذی نفعان در فرایند استفاده مجدد کمرنگ است و همچنین سازه بنا نیاز به بازنگری و تقویت دارد.
    کلیدواژگان: استفاده مجدد، تطبیق پذیری، خانه، میراث، معماری داخلی
  • علیرضا خضریان، محمد جواد ثقفی، اصغر ساعد سمیعی صفحات 19-36
    صنعتی سازی ساختمان محصولی است سازمانمند، روشمند، و هدفمند و معنای آن استفاده از شیوه های مدرن با بهره گیری از تجهیزات و مصالح مدرن است. در این روش، شاخصه های کیفیت، زمان، و هزینه همواره مهم ترین خواسته ها در کشورهای بهره مند از شیوه های صنعتی ساخت محسوب می شوند. از این رو، جلوه های تجلی آن را می توان در سیاست گذاری این جوامع مشاهده کرد، به گونه ای که با تغییر نگرش، ایجاد راهبردهای لازم، تدوین سازوکارها، و انگیزه های اقتصادی  اجتماعی درصدد اصلاح رویکردهای گذشته ساخت برآمدند. در این پژوهش سعی می شود با نگاهی ژرف به تجربیات علمی و عملی کشورهای هدف، تدابیر و مکانیزم های مرتبط با برنامه های توسعه صنعتی سازی ساختمان و میزان اثربخشی مولفه های آن ها سنجش، تحلیل، و به تبع آن رویکردها و چالش های این روش در برنامه های ملی ایران طی چهار دهه گذشته واکاوی و آسیب شناسی شود. شاکله این پژوهش، بر اساس مصاحبه نیمه ساختاریافته و گردآوری داده ها، از روش اسنادی  کتابخانه ای، و برای تحلیل داده ها، از روش تحلیل محتوای کیفی سازمان یافته نضج یافته است. بنا بر نتایج تحقیق، به دلیل ایجاد نشدن بینش صنعتی در ساختمان از خلال برنامه های توسعه ملی، می توان ناکارآمدی برنامه های تدوین شده، پراکندگی حوزه های تصمیم ساز، نبود راهبردهای مبتنی بر معیارهای سازمانی، فقدان مهارت افزایی، و نبود ثبات و تمایلات اجتماعی را از جمله اثرگذارترین آسیب ها و چالش ها در مسیر تحقق صنعتی سازی در معماری ایران دانست.
     
    کلیدواژگان: راهبردهای معماری صنعتی، مولفه های ساخت صنعتی، برنامه های توسعه ملی، تجربیات معماری صنعتی، چالش های معماری
  • نازیلا رشیدپور، سیدمحسن حبیبی صفحات 37-54
    موجودیت کلان شهر فراتر از کنار هم قرارگیری شبکه حمل ونقل، ساختمان، پارک، و رودخانه، و... است. کلان شهر ترکیبی از موضوعات تولید فرهنگی و به مثابه فضایی مملو از محتوا و معنی است که با دیدگاه صرفا اثباتی (پوزیتیویستی) نمی توان آن را شناخت و بازنمایی کرد. برای دستیابی به شناخت کامل از شهر و ریشه های واقعیات اجتماعی آن تبیین هیروگلیف کلان شهر مدرن بسیار ضروری است. آنچه در سطح ظاهری دیده می شود، برای درک شدن نیروهای زیرساختی عمیقش نیازمند رمزگشایی و تفسیر است. هر نظریه پردازی که قصد تجزیه وتحلیل شهر را دارد، باید بسان یک پژوهشگر، با بررسی آثار موجود به رازهای نهفته شهر پی ببرد. بنا بر این علاوه بر روش های اثباتی برای شناخت یک شهر باید با توامانی از قرائت و تجربه، از روش های نشانه شناسانه و پدیدارشناسانه بهره جست. کلان شهر به مثابه یک متن باید خوانده شود، فرم هایش رمزگشایی و معنایش فهمیده شود، خوانشی قضیه ای (پروبلماتیک) که خود به کثرت و تعدد معانی اش اذعان دارد. شهر باید با نیروی بالقوه هستی شناسانه، که در تجربه انسانی موجود است، درک شود. هر شهر همواره باید پذیرای تفاسیر متنوع از خودش باشد و معنا همیشه باید متکثر و منازعه آمیز باقی بماند. برای شناخت بهتر شهر نه تنها باید تعداد راه های خوانش یک کلان شهر افزایش یابد؛ بلکه باید به تنوع تجربه قشرهای مختلف نیز بها داده شود؛ اما در هرصورت باید در نظر داشت که ارائه یک تصویر همه جانبه، که نمایشی از واقعیت زندگی شهری باشد و شهر را در همه ابعاد و جهات نشان دهد، غیر ممکن است؛ چون اساس شهر در مقام امر منفی امکان بازنمایی شدن به شکل تمام و کمال را ندارد.
    کلیدواژگان: هیروگلیف، کلانشهرمدرن، مدرنیته
  • مینا بیدار، جهانشاه پاکزاد، عباس وریج کاظمی صفحات 55-76
    تعداد زنان در فضاهای شهری تهران افزایش یافته و کیفیت حضور ایشان نیز با گذشته متفاوت شده است؛ اما پژوهشگران طراحی شهری ایران کمتر نگاهی کیفی به نحوه تعامل زنان با جنبه های کالبدی فضاهای شهری تهران داشته اند. محدوده شمالی بازار تهران از جمله فضاهایی است که در آن دگرگونی در کمیت و کیفیت حضور زنان به چشم می خورد. هدف از پژوهش حاضر دریافت این است که چگونه محیط کالبدی و فعالیت های جاری در فضا بر حضور زنان در فضاهای بازار تاثیر می گذارد و از آن اثر می پذیرد. به این منظور با تکنیک های مشاهده مشارکتی و مصاحبه های عمیق بازتولید متقابل جنسیت و فضا در دو فضای سبزه میدان و مشیرخلوت بازار تهران مطالعه شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که ویژگی های این دو فضا جنبه هایی از حضور زنان در محیط را محدود می کند و ایشان را به حاشیه می راند. علی رغم افزایش تعداد زنان در این دو فضای بازار، همچنان این مردان هستند که نقش پررنگ تری در بازتولید محیط کالبدی دارند. سبزه میدان و مشیرخلوت فضاهایی جنسیت دار شده اند و به شکل متعادلی مورد استفاده زنان و مردان نیستند. درعین حال فضای سبزه میدان که هم از نظر کالبدی و هم از نظر فعالیت های حاشیه آن (مثل آبمیوه فروشی و اغذیه فروشی ها) امکان بیشتری برای شکل گیری فعالیت های اختیاری و اجتماعی در عرصه عمومی دارد، به زن ها این امکان را می بخشد که اولا در فضا با اهدافی غیر ضروری حضور یابند و ثانیا با استفاده خلاقانه از فضاها در بازتولید محیط کالبدی نقش فعال تری داشته باشند.
     
    کلیدواژگان: جنسیت، فضای شهری، بازار تهران، اتنوگرافی، تولید اجتماعی فضا
  • شمین گلرخ صفحات 77-94
    در ذیل مفهوم ترجیحات محیطی متاثر از رویکرد «شناختی» در روان شناسی محیطی، چارچوب ها و معیارهایی عام برای تحلیل میزان مرجح بودن فضا در قضاوت افراد پیشنهاد شده است. در این معیارها بر کیفیت های محیط مطلوب تاکید می شود؛ اما در رویکرد «پدیدارشناختی» در روان شناسی محیطی بیشترین اهمیت را به تجربه واقعی و زیسته فرد و احساس ها و تفاسیر و انتظارات وی از یک مکان خاص می دهند. در این پژوهش با تکیه بر معیارهای سنجش ترجیحات محیطی از یک سو، و مفهوم حس مکان از سوی دیگر، کاربست معیارها و مفاهیم مزبور در ارزیابی کیفی یک فضای شهری به آزمون گذارده می شود. برای این منظور، ارزیابی مطلوبیت خیابان قدس برای دانشجویان دانشگاه تهران مبنای این آزمون قرار گرفته است. مطالعات میدانی این پژوهش در دو مرحله اصلی بررسی و با هم مقایسه شده است: نخست بر اساس معیارهای ترجیحات محیطی، خیابان قدس توسط متخصصان آموزش دیده، شامل 20 دانشجوی طراحی شهری، ارزیابی شد. در مرحله دوم، از طریق مصاحبه به روش «با هم پیمودن»، حس مکان 25 دانشجوی دانشگاه تهران مطالعه شد. تحلیل مصاحبه ها به روش تحلیل کیفی محتوا انجام شده است. مقایسه یافته های این دو مرحله نشان می دهد که به کمک مفهوم حس مکان می توان چارچوب ارزیابی متخصص از میزان مرجح بودن یک فضای شهری را تدقیق کرد.
    کلیدواژگان: فضای شهری، ترجیحات محیطی، حس مکان، تحلیل کیفی محتوا
  • عفت صبوحی، محمد مسعود، داریوش مرادی چادگانی صفحات 95-116
    تلاش انسان در رفع نیازهای زیستی و کسب امنیت به شکوفایی و نیز خودباوری او در محیط زندگی اش تاثیر گذاشته و دگرگونی های متنوعی را گاه در کالبد (از خانه سنتی تا مجتمع مسکونی)، گاه در فعالیت (از کارگاه تا کارخانه)، و گاه در کالبد و فعالیت (از بازار سنتی تا بازار مجازی) ایجاد و طبیعت دیروز را به شهر امروز تبدیل کرده است تا مکان زندگی در تعامل با او تا امروز پاینده باشد. در این مقاله هدف مطالعه و تحلیل چگونگی دگرگونی مکان در گذر زمان و تداوم آن در تعامل با انسان است. به این منظور در بازبینی متون مرتبط با چارچوب های تعامل انسان و مکان و به کارگیری روش تحلیل متون مدون، بر پایه روش های پژوهش تحلیل تفسیری  تاریخی و مقایسه ای، زمینه های مشترک انسان، زمان، و مکان، در سه مقیاس زمانی 1) عمر یک انسان، 2) زمان های دگرگونی اندیشه ها و چارچوب های نظری، و 3) تاریخ مدون تمدن بشر، به صورت موازی بر محور زمان، سازمان دهی شده است. یافته های تحلیل های به کاررفته در این مقاله نشان می دهند که مکان همواره از تجربه فضایی انسان در طول زمان شکل می گیرد و برحسب شرایط زندگی، تنوع تجربه ها به تولید مکان های متنوع و درنتیجه شکل گیری سکونتگاه های شهری گوناگون منجر شده است. افزون بر این، دگرگونی های کلان ادراک مکانی با کسب آگاهی های جدید انسان در نقاط عطف شناختی (شامل ادراک حسی، ادراک تجربی، و ادراک عقلی) انطباق دارند و بر پایه این دگرگونی ها استوار شده اند.
    کلیدواژگان: دگرگونی، مکان زمان، انسان، تعامل، تداوم
  • علیرضا حامدی، رسول درسخوان، مهسا فرامرزی اصل صفحات 117-142
    رشد کالبدی شهرهای ایران در دهه اخیر غالبا به صورت گسترش افقی و پراکنده بوده و منجر به تبعات منفی و ناپایداری شهرها شده است. پدیده محیطی پراکنده رویی در کشور با خلا های نظری مواجه است و تاملی درخور می طلبد تا، با شناخت عوامل موثر، راهبردهایی برای مدیریت آن و حرکت به سوی پایداری شهری تدبیر شود. در این تحقیق تلاش شده با بررسی تجربیات و نظریات جهانی موجود و با تعیین شاخص ها، پراکنده رویی شهر ارومیه تبیین و مقدار آن در قسمت های مختلف اندازه گیری گردد تا بتوان راهکارهایی برای پایداری شهری عرضه کرد. برای شناخت ماهیت پراکنده رویی با بررسی دیدگاه های مختلف، شاخص های این پدیده و روش های اندازه گیری و انجام تحقیق حول آن شاخص ها استخراج گردید و سپس منطبق با شرایط ایران و شهر ارومیه 26 شاخص انتخاب شد. با بررسی روند گسترش کالبدی شهر و اثبات پراکنده رویی، محدوده شهر از نظر خصوصیات مورد توجه به 39 ناحیه همگن تقسیم شد و مقادیر 26 شاخص بر مبنای این نواحی از منابع مختلف استخراج گردید و با روش تحلیل عاملی در قالب 7 عامل اصلی، که 88/34 ٪ از تغییرات پراکنده رویی را تبیین می کنند، یکپارچه شد و با استفاده از GIS در نواحی شهر پیاده و میزان آن ها در پنج طبقه، از پراکنده رویی بسیار کم تا بسیار زیاد، تقسیم بندی گردید. بررسی نواحی شهر ارومیه از بعد شاخص های معرف پراکنده رویی نشان داد که تراکم پایین و ضعف اختلاط کاربری بیشترین، و عامل تمرکز خوشه ای و فضای فعالیت کمترین وزن و اهمیت را دارند. در نواحی ای که مجموع امتیاز عوامل در آن ها بالا است (8-10)، پراکنده رویی بسیار زیاد (توسعه های جدید شامل نواحی4، 5، 34 و 35)، و نواحی ای که مجموع امتیاز عوامل در آن ها کمتر است (0-2) پراکنده رویی بسیار کمی دارند (بافت قدیمی شامل نواحی 18، 19 و 20). با تهیه نقشه های تاثیر عوامل هفت گانه، راهکار پایدارسازی شهری با تعدیل اثر عوامل و اولویت بندی نواحی عرضه گردید.
    کلیدواژگان: گسترش شهری، پراکنده رویی، شاخص اندازه گیری، پایداری شهری، شهر ارومیه
|
  • Kian Dehghan, Afra Gharibpour Pages 5-18
    The adaptation of historic built environments with new uses is a significant approach for the country’s cultural heritage, with its main objective being preserving some cultural values for future generations. Designed in full harmony with local climate, materials and cultural structures, valuable traditional houses in Iranian cities are widely abandoned. To preserve this heritage and encounter the dilapidation caused by these voids in historic fabrics, new uses have been introduced into these houses. The main question is ‘what is the most important criteria for appropriate adaptation?’. The present paper starts with investigating the literature extracting adaptability criteria, and then moves on to assess three examples representing types of usual designated new uses. Understanding the fact that countless parallels are currently under way in the country, it attempts to scrutinise challenges and opportunities of such reuses in order to achieve more appropriate ways of adaptation. The paper adopts case studies and surveys as its core approach. Using extracted criteria, questions have been asked from both experts and non-experts, which is helped by architecturally oriented case studies to identify the challenges. The results show that in all three cases the cultural identity is stabilised, the local economy is flourished and environmental gains are achieved. Nevertheless, there has been poor stakeholder participation, and a need was left unfulfilled for structural reviews and reinforcements.
    Keywords: Reuse, House, Heritage, Interior Architecture, Adaptability
  • Alireza Khezrian, Mohammad Javad Saghafi, Asghar Saed Samiei Pages 19-36
    The industrialised building is an organised, methodological, purposeful product implying uses of modern methods, equipment and materials. Of particular importance in the countries taking advantage of these methods are quality, time and costs, manifested in these countries’ policy makings in such ways to constantly correspond with view changes through strategies, mechanisms and socio-economic motivations. The present research is an attempt to scrutinise scientific and practical experiences in target countries in order to analyse and assess measures and mechanisms of construction industrialisation and the effectiveness of their elements, and thereby investigate symptoms of their Iranian counterparts in the past four decades. The research is based on semistructured interviews, library/document-based data collection, followed by structured qualitative content analyses. The results show that a lack of industrial views emerging from national development programmes has resulted in, inter alia, inefficiencies in programmes, dispersed decision making, lack of skills training, instability, and social trends, all having adverse effects on the establishment of industrialisation in Iranian architecture.
    Keywords: Industrialised architecture strategies, Industrial constructionelements, National development programmes, Industrialisedarchitecture experiences, Industrialised architecture challenges
  • Nazila Rashidpour, Seyed Mohsen Habibi Pages 37-54
    The metropolis is more than a collection of transport networks, buildings, parks, rivers and so on. It is an amalgam of cultural products imbued with content and implications, which is well beyond recognition by strictly positivistic views. A deep understanding of the modern metropolis and the roots of its social realities would require deciphering its hieroglyphics. What we see on the surface is the product of deeper underlying forces, and in order to understand these forces we need to explore these deeper levels. The task of any theorist intent on analysing the metropolis is to act like a detective, interrogating these traces and diving into their secrets. Beyond the positivistic methods, there are two alternative models of knowing the metropolis: reading and experiencing. This involves semiological and phenomenological methods. The metropolis as text can be read, meaning of its forms deciphered and its meaning understood: a problematic reading selfconfessing of its multiple meanings. The city should be perceived by ontological potentials of human experience. Any city should always remain recipient of various interpretations of it, with meanings remaining multiple and contentious. In order to better understand the city one should not only keep the multiplicity of the ways in which we read the metropolis, but so too the ways in which any social class experience it. We should be aware of the impossibility of an allencompassing picture of the reality of urban life, because the city fundamentally lacks such representation capacity.
    Keywords: Hieroglyphics, Modern metropolis, Modernity
  • Mina Bidar, Jahanshah Pakzad, Abbas Varij Kazemi Pages 55-76
    The number of women in Tehran urban spaces is on the increase, and it is coupled with differing qualities of presence of women. But urban design researchers in Iran have rarely adopted a qualitative approach to the way women interact with the physical aspects of these spaces. The northern parts of the Tehran bazaar has experienced changes in the quantity and quality of women's presence. The present research aims to find out how the physical environment of the bazaar as well as its activities affects and is affected by women’s presence. In order to do so a study is conducted on reciprocal reproduction of gender and space in Sabzeh Meydan and Moshir Khalvat, using participant observation and in-depth interviews. The results show that the specifications of these spaces constrain some aspects of women’s presence and marginalizes them. Despite the increase in women’s numbers men keep their stronger role in reproducing the physical space in these two spaces. Despite both being gendered spaces not equally used by women and men, Sabzeh Meidan provides some more opportunities for optional and social activities in the public realm, giving women the chance to be present for non-essential purposes whilst participate more proactively in reproduction of the physical environment, which is due to both the physical aspects of this space and around space activities.
    Keywords: Gender, Urban space, Tehran bazaar, Ethnography, Social production of space
  • Shamin Golrokh Pages 77-94
    Influenced by cognitive approach in environmental psychology, the concept of environmental preferences proposes frameworks and general criteria to analyse the preferability of the space in people’s judgement. These criteria refer to qualities of desirable environments. However, the phenomenological approach asserts real, lived experience of an individual and his or her expectations and interpretations as the most important. The present research examines these criteria and concepts in an urban space, using environmental preferences measurement criteria on one hand, and the concept of the sense of place on the other. To do so, the assessment of Quds Street’s desirability for the University of Tehran students has been used as the basis. Field studies have been conducted in two stages and compared with each other. In the first stage Quds Street was assessed by a group of 20 trained urban design students, based on environmental preferences criteria. In the second, a series of interviews were conducted using ‘go-along with’ method, to study the sense of place in 25 students from the University of Tehran. Interviews were then analysed using qualitative content analysis. A comparison between the findings of the above two stages shows that the concept of the sense of place can help experts accurately find how preferable an urban space is.
    Keywords: Urban space, Environmental preferences, sense of place, Qualitative content analysis
  • Effat Saboohi, Mohammad Massoud, Daryoush Moradi Chadgani Pages 95-116
    People’s efforts to fulfil their essential needs such as security, human flourishing and self-esteem have effects on their environment Which had several consequences as well as transformations ranging from transformations in physical spaces (e.g. from traditional homes to residential complexes), to activity spaces (e.g. from workshops to industrial spaces), as well as in both physical and activity spaces (i.e. from traditional marketplaces to the virtual markets). Thus, these changes allow a continuity of living places through interactions with the built environment. The purpose of this article is to survey and analyse how the place is transformed through time and how it will be continued in interactions with people. In so doing, first, the literature of human-place interaction have been reviewed using documentary analysis method, based on interpretive-historical and comparative analysis approaches. Then, it has followed with classifying the texts into three categories, which will have been organized in parallel to the axis of time as follows: 1) Human life span, 2) The transformation of time regarding theories and the adopted theoretical framework, and 3) The documented history of civilization. The findings show that the place has always formed by human spatial experiences through time and consequently to living conditions. Therefore, various experiences have resulted in a variety of placemaking practices as well as urban settlements. Furthermore, large-scale transformations in spatial perception coincide with tipping points in human cognitive awareness including sensory, experimental, and rational cognition.
    Keywords: Transformation, Place, Time, Human interaction, Continuity
  • AliReza Hamedi, Rasool Darskhan, Mahsa Fazamarzie Asl Pages 117-142
    Physical development of cities in Iran often spread out in the form of horizontal and fragmented expansion which resulted in the negative impacts and instability of cities in last decade .The Urban Sprawl known as an environmental phenomenon in the country and required to reflection to understand the effective factors strategies for managing it and moving toward urban sustainability. In this research we tried to study the existing global experiences and theories by determining the indicators Urban Sprawl the Urmia city explained and extent in different parts to make a solution to present sustainable city. For recognition nature of Urban Sprawl with Check out the different views, indicator of Urban Sprawl and technique of measurement and research method extract and match with Iran and Urmia conditions and 26 indexes have been selected. By studying the physical extension of the city and proving Urban Sprawl evidence area of city from the terms of desired properties divided to 39 homogeneous area and 26 index based on these area derivation form the various sources and with method of agent analysis in format of 7 main elements with 88.34 percent of various of outspreading explained, seamlessly take down with GIS in city area which form the five levels divided form so low to so much. Studying different area of Urmia form the representative indices show that weakness of user disorder and low density, the main activity space with least weight and importance. In the area which the points of factors in this higher (10-8) Urban Sprawl is so high (new developments contain 4-5-34- 35 regions) and area which total points in these low (0-2) have a lowest Urban Sprawl (old texture contains 18-19-20 regions) by creating interactive maps of Seven factors, approach of sustainability of city with moderating the effect of factors and prioritization of areas act and presented.
    Keywords: Urban Development, The Urban Sprawl, Measuring theindicators, Urban Sustainability, Urmia City