فهرست مطالب

فصلنامه میقات حج
پیاپی 108 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسرار و معارف حج
  • مجتبی حیدری* صفحات 7-29
    از مباحث مهم در زمینه حج، بهره مندی از آثار و دستاوردهای معنوی و اخلاقی آن در تمام طول عمر است. باید به دنبال راهکارهایی بود تا با به کار گرفتن آنها بتوان این دستاوردها را در وجود خود حفظ کرد و گسترش داد. به طور کلی، راهکارهای حفظ و گسترش دستاوردهای معنوی حج را می توان در دو دسته جای داد:  الف) راهکارهای فکری و شناختی،    ب)  راهکارهای عملی. *  راهکارهای فکری عبارت اند از: 1. تفکر در جایگاه انسان در عالم هستی؛ 2. تفکر درباره دستاوردهای عظیم عمل حج؛ 3. توجه به احترام و موقعیت اجتماعی به دست آمده به سبب عمل حج؛ 4. یادآوری فضای معنوی حج؛ 5. توجه به قول و قرارها با خدا. *  راهکارهای عملی نیز عبارت اند از: 1. مهار علایق و دل بستگی های دنیوی؛ 2. توجه بیشتر به عبادت و راز و نیاز با خدا؛ 3. التزام عملی بیشتر به اوامر الهی در همه ساحت های زندگی؛ 4. مهار نفس با کنترل ذهن و فکر؛ 5. مراقبت دائم از نفس؛ 6. اهتمام بیشتر به اجتناب از گناهان و توبه به درگاه خداوند؛ 7. پاک نگه داشتن مال و دارایی؛ 8. رعایت حقوق مردم.
    کلیدواژگان: دستاوردهای معنوی حج، حفظ دستاوردهای معنوی حج، معنویت در حج، بندگی در حج
  • فقه حج
  • رضا عندلیبی* صفحات 31-64
    یکی از محرمات احرام برای مردان که کفاره نیز دارد، استظلال (زیر سایه رفتن) است که هر چند تفاصیل آن در کتب فقهی آمده است، اما برخی از مباحث و فروع آن قابلیت بررسی مستقل و دوباره را دارد. حرمت استظلال در حال طی مسیر و جواز استظلال به سایه ثابت در مسیر و منزل مورد تسالم است؛ ولی حکم استظلال زیر سایه متحرک بعد از منزل یکی از مباحث اختلافی است که در این مقاله اقوال و ادله فقها درباره آن مورد واکاوی قرار گرفته و از میان سه نظریه جواز استظلال، عدم جواز و تفصیل بین حالت پیاده و سواره، ادله نظریه اول بی اشکال شناخته شده است. شناخت معنای استظلال نیز در حکم موثر است که در پایان مقاله مورد کنکاش قرار گرفته و مشخص شده که استظلال جانبی جزو استظلال حرام نیست؛ اما بیرون آوردن سر از محمل، مانع از صدق استظلال نمی شود و نبود سقف بر بالای سر در هر صورت لازم است؛ همان طور که استظلال تنها در طول روز یا در شب های بارانی و سرد صادق است و در شب های معمولی مانعی از استظلال نیست.
    کلیدواژگان: محرمات احرام، استظلال، مکه، منزل، ماشین مسقف
  • ابراهیم محمدزاده، رضا حق پناه* صفحات 65-91
    مفهوم «نصب»، در ادبیات فقه و تاریخ، نامی آشناست. بررسی جریان نصب به عنوان رویکردی فرهنگی و سیاسی، اهمیت دارد. این جریان به مثابه نمادی از انحراف عمیق از مبانی و اصول اسلام شناسانده شده است. فقی هان امامی، احکامی چون کفر، نجاست، حرمت  ازدواج  و بسیاری از دیگر احکام کافر حربی را بر ناصبی بار کرده اند. اینکه نصب، در ادواری از تاریخ گذشته فرق و مذاهب بلکه سایر ادیان، به عنوان ابزاری برای طرد مخالفان فکری و مذهبی  به کار گرفته می شده و همواره منشا نگرانی بوده است و آسیب ها و ضررهای جدی ای را به کیان مذهب و دیانت وارد ساخته است؛  لذا این مقاله با مراجعه به آرای فقهای شیعه درصدد ارائه گزارشی تاریخی  فقهی در معرفی مصادیق ناصبی است و شناخت مصادیق ناصبی از لابه لای تالیفات فقهای شیعه، بر شناخت جریان ناصبیگری، خصوصا در مکه و در ایام حج تاثیر بسزایی دارد، تا دایره کفر و طرد هم، بر اساس معیار درستی مشخص گردد.
    کلیدواژگان: اهل بیت، عداوت، نصب، ناصبی، خوارج، تالیفات فقها، شیعه
  • تاریخ و رجال
  • محمدسعید نجاتی* صفحات 93-117
    در این مقاله ضمن معرفی اجمالی سید عبدالحسین بن یوسف از خاندان شرف الدین و ابعاد علمی و فرهنگی وی، به نقش آفرینی های مهم این مصلح اجتماعی شیعه در حرمین شریفین به تفصیل پرداخته می شود. نقش آفرینی های حرمینی شرف الدین در دو محور «سفر حج با پذیرایی شریف حسین در سال 1340 قمری» و «اعتراضات دامنه دار  و بین المللی او به تخریب بقاع بقیع و تلاش برای مقابله با آن» بازمی گردد. در سفر حج، وی امامت جماعات را در مسجدالحرام و مساجد معروف مشاعر مکرمه بر عهده داشت و اعلام رویت هلال ماه ذی حجه با تایید او انجام می شد. وی در این سفر مناظرات و جلسات پرباری را نیز برگزار کرده که گزارش هایی از آن موجود است. دعوت رسمی شریف حسین از شرف الدین و پذیرایی شاهانه از او، به جهت موضع سیاسی شرف الدین در حمایت از شکل گیری دولت عربی به ریاست ملک فیصل فرزند شریف حسین در شامات بود که به تفصیل خواهد آمد.
    در این مقاله، همچنین به بیان تلاش های بین المللی شرف الدین در محکومیت و شکل دهی جبهه متحد ایران و یمن ضد آل سعود، پس از تخریب بقاع بقیع و دعوت به فتوای تعطیل حج برای فلج کردن سعودیان و مجبور کردنشان به بازسازی بقیع پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: شرف الدین، امامت شیعه در مکه، اعتراض به تخریب بقیع، شریفحسین
  • گفت و گو
  • مظاهر حیدری* صفحات 119-146
    گفت وگو و تبادل نظر، در استراتژی تقریب مذاهب و ادیان مختلف، جایگاهی قابل توجه و تاثیرگذار دارد. بهره گیری از ابزار گفت وگو در این عصر، به ویژه در ایام حج و زیارت که میلیون ها نفر از ملیت های مختلف در یکجا جمع شده اند، می تواند فضایی مناسب را برای آگاهی بخشی و رساندن پیام ها به یکدیگر فراهم سازد و مجالی برای شناسایی و فهم افکار و عقاید طرف مقابل و پیگیری راهکارهای تعامل فکری و تبادل آرا و اندیشه ها قلمداد گردد. بدون شک، گفت وگوی علمی و احتجاج و مناظره هایی که بر اساس منطق و اخلاق استوار گردد، می تواند بهترین راهکار برای دستیابی به واقعیت و کشف حقیقت باشد. در این میان، آموزه های دینی به فراوانی، اصول و آداب گفت وگو و چند و چون آن را با هدف برقراری ارتباط گفتاری موثر به شیوه های گوناگون بیان کرده است که در این نوشتار به مهمترین آنها اشاره می شود و مشخصاتی بیان می گردد: مهم ترین مبانی و اصولی که اسلام برای تعامل و گفت وگو ترسیم کرده، عبارت است از:  اصل عدالت، اصل کرامت انسانی، اصل آزادی فکر و عقیده، اصل نفی تعصب و نژادپرستی و... .
    کلیدواژگان: موسم حج، گفت وگو، تبادل نظر، مباحثه، مناظره، محاوره، هم اندیشی، تعامل، ادیان و مذاهب
  • تاریخ و رجال
  • مجتبی ذهابی، اکرم کرم علی* صفحات 147-167
    حج، از فروع اسلام و از مهمترین عرصه های دینی، سیاسی و فرهنگی مسلمانان بوده است. در دوران سلجوقی تغییر و تحولاتی در این عرصه ایجاد شد. از آن جاکه حج ایرانیان پیش از سلجوقیان با مشکلات زیادی رو به رو بوده است؛ تا آن جا که کاروان های ایران از اوایل سده پنجم هجری، کمتر موفق به حج گزاری می شدند. سلجوقیان در راستای مشروعیت دینی و سیاسی  حکومت خود به حمایت از خلافت عباسی و حرمین شریفین و انجام دادن اقدامات سیاسی، نظامی و عمرانی، جهت گسیل داشتن همه ساله کاروان های حج و فراهم کردن امنیت و رفاه حاجیان بسیار کوشیدند. اگرچه مشکلاتی بر سفر حج تاثیر می گذاشت و سبب اختلال آن می شد؛ اما حج ایرانیان از اوایل نیمه دوم سده پنجم هجری تا پیش از حمله مغولان، کم وبیش همه ساله پابرجا و استوار بود. این مقاله در صدد است با روش  تاریخی بر اساس منابع به بررسی نقش سلجوقیان در رقابت سیاسی در مورد حج میان خلافت عباسی و فاطمیان و  اقداماتی که در دوران سلجوقیان برای فریضه حج صورت گرفته است، بپردازد.
    کلیدواژگان: سلجوقیان، حج، فاطمیان، عباسیان، ملکشاه
  • صفحات 169-177
|
  • Mojtaba Heidari * Pages 7-29
    Of the important topics in the field of the Hajj is to enjoy its spiritual and ethical achievements and effects throughout life. Solutions should be sought in order to preserve and extend these achievements. Overall, the strategies for the preservation and development of the spiritual achievements of the Hajj can be divided into two categories: a) cognitive and intellectual solutions, and b) practical solutions. * Cognitive and intellectual solutions include: 1. Thinking about the place of man in the universe, 2. Thinking about the great achievements of the performance of the Hajj, 3. Paying attention to reverence and social status achieved by performing the Hajj, 4. Remembring the spiritual status of the Hajj, and 5. Paying attention to vows of commitment to God.   * Practical solutions include: 1. Controlling worldly interests and dependencies, 2. Paying more attention to worshipping and praying God, 3. More practical commitments to divine commandments in all fields of life, 4. Self-controlling by controlling the mind and thought, 5. Permanent self-caring, 6. More strive to avoid sins and turn to God in repentance, 7. Keeping properties and assets halal, and 8. Observing the rights of people. [1]. Doctor of Psychology and faculty member of the Research Institute of the Hajj and Pilgrimage, m.heidari@gmail.com.
    Keywords: spiritual achievements of the Hajj, preservation of the spiritual achievements of the Hajj, spirituality in the Hajj, servitude in the Hajj
  • Reza Andalibi * Pages 31-64
    One of the forbidden items for the men in the state of ihram, which includes an atonement, is to be under the shadow. Though detailed in jurisprudential books, some of its arguments and minor points should be independently reviewed. There is a consensus on the respect of resorting to shading while going along the path and the permission of resorting to fixing shadow on the route and at home. however, the rule of resorting to moving hading and after leaving home is one of the controversies; the jurisprudents’ words and arguments in this field are discussed in this article. Of the three theories i.e., permission and no permission of resorting to shading, and the elaboration of pedestrian and traveling in a vehicle, the reasons for the first theory are known to have no problems. Understanding the meaning of resorting to shading is also effective in judging discussed at the end of the article; it is suggested that lateral resorting to shading is not forbidden (haram). But taking one’s head out of the mahmel does not prevent the truth of resorting to shading, and absence of a cover over the head is necessary in any case; as resorting to shading is permitted only during the day or at rainy and cold nights, and there is no problem to resort to shading at normal nights.
    Keywords: forbidden items in the state of ihram, resorting to shading, Mecca, Home, covered bus
  • Ebrahim Muhammad Reza, Reza Haqpanah * Pages 65-91
    Dialogue plays a significant role in the strategy of approximation of different religions and sects. Dialogue in this age, especially during the Hajj and pilgrimage, when millions of people of different nationalities come together, can provide a suitable space for informing and conveying messages to one another and an opportunity to identify and understand the ideas and beliefs of the other parties and to follow the strategies of intellectual interaction and exchange of views and opinions. Undoubtedly, scientific discourses, reasonings, and debates based on logic and ethics can be the best ways to discover the truth. In the meantime, religious teachings have often expressed the principles and practices of dialogue and how to communicate effectively in a variety of ways, the most notable of which are: The most important principles that Islam outlines for interaction and dialogue are the principle of justice, the principle of man’s dignity, the principle of freedom of thought and opinion, and the principle of rejection of fanaticism and racism.
    Keywords: the Hajj season, Dialogue, Interaction, debate, Argumentation, consultation, contemplation, religions, and sects
  • Mohammad Said Nejati* Pages 93-117
    Briefly introducing Seyyed Abdul Hussein bin Yousef of the Sharaf al-Din family and his scientific and cultural dimensions, this article explains the important roles played by this Shiite social pacemaker in the holy shrines in details. Sharif Hussein’s roles with regard to Haramayn were in two categories: “the Hajj journey with his reception in 1340 A.H” and “his extended international objection due to the destruction of Baqi’ and trying to prevent it”.  During his pilgrimage, he was the Imam of the congregation prayers in Masjid al-Haram and the famous mosques of the sanctuaries; and the sighting of the crescent of Dhu'l-Hijjah was being announced with his approval. During his pilgrimage, he had debates and held fruitful meetings, there are the reports of these events. Sharif Hussein’s formal invitation and royal reception of Sharaf al-Din was due to the latter’s political stance in supporting the formation of an Arab state headed by King Faisal, the son of Sharif Hussein in Damascus that will be discussed in details. The article also explains Sharaf al-Din’s international efforts in the condemnation and formation of a united front of Iran and Yemen against Al-i Sa’ud, after the destruction of Baqi’ and the fatwa to call for the forbidding the Hajj to defeat the Saudis and force them to reconstruct it.
    Keywords: Sharaf al-Din, Shia Imamate in Mecca, protesting against the destruction of Baqi’, Sharif Hussein
  • Mazaher Heidari* Pages 119-146
    Dialogue plays a significant role in the strategy of approximation of different religions and sects. Dialogue in this age, especially during the Hajj and pilgrimage, when millions of people of different nationalities come together, can provide a suitable space for informing and conveying messages to one another and an opportunity to identify and understand the ideas and beliefs of the other parties and to follow the strategies of intellectual interaction and exchange of views and opinions. Undoubtedly, scientific discourses, reasonings, and debates based on logic and ethics can be the best ways to discover the truth. In the meantime, religious teachings have often expressed the principles and practices of dialogue and how to communicate effectively in a variety of ways, the most notable of which are: The most important principles that Islam outlines for interaction and dialogue are the principle of justice, the principle of man’s dignity, the principle of freedom of thought and opinion, and the principle of rejection of fanaticism and racism.
    Keywords: the Hajj season, Dialogue, Interaction, debate, Argumentation, consultation, contemplation, religions, and sects
  • Mojtaba Zahabi, Akram Karamali* Pages 147-167
    Hajj is one of the forts of Islam and has been one of the most important religious, political and cultural arenas of Muslims. During the Seljuk period, changes were made in this field. Because Hajj before the Seljuqs has faced a lot of problems, until the caravans of Iran from the early fifth century AH were less successful in Hajj. In accordance with the religious and political legitimacy of their government to support the Abbasid caliphate and the Holy Shrines and to carry out political, military and civilian measures, the Seljukis made great efforts to deliver Hajj caravans annually and to provide the security and well-being of the Hajjis. Though there were problems affecting Hajj's journey, it caused disruption, but Hajj Iranians remained firmly established over the course of the second half of the fifth century until the Mongol invasion. This article tries to study the role of the Seljuk in the political competition on Hajj between the Abbasid caliphate and the Fatimids and the actions taken during the Seljuk period for the Hajj hypothesis based on the sources.
    Keywords: Seljuk, Hajj, Fatimid, Abbasian, Maleshah