فهرست مطالب

نشریه پژوهش دینی
سال هجدهم شماره 38 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مصطفی بروجردی* صفحات 5-21

    در ایام اخیر گلچین روزگار از بوستان پر بار و برگ دانش و فضیلت گلی دیگر را چید و دوستداران علم و اندیشه را به سوگ نشاند. استاد وارسته مرحوم دکتر علیرضا فیض که علاوه بر بهره گیری از محضر بزرگترین استادان فقه و اصول و حکمت و ادب بیش از شش دهه از عمر خود را به تدریس و تربیت دانشجویان صرف کرده بود، در پی بیماری طولانی درگذشت. هرچند آثار ارجمند به جا مانده از آن دانشی مرد برای نسل های آینده قابل بهره برداری است، اما بی تردید جای او در میان استادان ورزیده و ارزنده دانشگاه خالی است. این مقاله، در روش شناسی 4 تفسیر از تفاسیر آیات الاحکام یعنی: کنز العرفان، زبده لبیان، احکام القرآن جصاص و احکام القرآن ابن العربی به پاس بزرگداشت این عزیز سفرکرده نگارش شده و در یک معرفی مقایسه ای به مزایای و  کاستی های هر کدام از این تفاسیر اشاره شده است. قابل ذکر است که دانش تفسیر آیات الاحکام به عنوان یکی از دانش های بین رشته ای میان تفسیر و فقه از دیرباز مورد توجه عالمان اسلامی بوده و آثار مهمی در این زمینه نگاشته شده است.

    کلیدواژگان: آیات الاحکام، کنزالعرفان، زبده البیان، احکام القرآن، فقه، تفسیر
  • سیده فاطمه سلیمی*، کبری راستگو، زهرا اکبری صفحات 23-48

    مفهوم استکبار یکی از مفاهیم ضدارزشی پربسامد قرآنی است که تامل در ابعاد آن جهت تربیت صحیح انسان ها و نجات بشر از ضلالت وگمراهی، ضروری می نماید. مقاله حاضر در تلاش است با استخراج سازه های زبانی در در مصادیق انسانی و غیرانسانی این مفهوم در کلام وحیانی، افزون بر کشف مولفه های معناساز استکبار به تبیین ارکان و نمودهای آن بپردازد. رهیافتهای حاصل آنکه خداوند حکیم با کاربست سازه های مختلف زبانی در سطوح واژگانی، صرفی، نحوی و بلاغی به ارکان استکبار انسانی مانند ژن سالاری، فقر فرهنگی، شانتاژ خبری اشاره داشته چنانچه با استفاده از این مولفه ها، نمودهایی از استکبار را در شکل قدرت گرایی، ترور شخصیتی، تفرقه افکنی و ایجاد اختناق برای خواننده ترسیم نموده است.

    کلیدواژگان: زبان شناسی، استکبار انسانی، ارکان، نمود، گفتمان قرآنی
  • نهله غروی، فاطمه علیان نژادی* صفحات 49-76

    «التعلیقه السجادیه فی شرح من لایحضره الفقیه» شرحی موجز است که ملامراد علی خان تفرشی بر کتاب من لایحضره الفقیه نوشته است. نوشتار حاضر با شیوه توصیفی تحلیلی در صدد پاسخ به چگونگی روش مولف در تبیین و شرح احادیث و نیز تعیین رویکرد عمده وی در تبیین روایات الفقیه بوده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد تعلیق نویسی مولف در فضای متن احادیث با رویکرد فقه الحدیثی و اغلب با استفاده از معانی لغوی، نکات نحوی و ادبی، بهره گیری از آیات قرآن و روایات هم مضمون، نظرات مفسران قرآن، لغویون و مشایخ مولف، به هدف سهولت در فهم عبارات مشکل، روایات و فتواهای شیخ صدوق صورت گرفته است. حضور مولف در آغاز دوران تحول مکتب فکری حوزه از اجتهاد و عقل به مکتب اخباری و با نظر به نگرش او درباره پذیرش صحت و حجیت احادیث مرسل الفقیه و از سویی دیگر شیوه فقه الحدیثی او در این کتاب، می توان دریافت، وی صاحب تفکری اعتدال گرا در مکتب نقل گرایی است.

    کلیدواژگان: تعلیقه ی سجادیه، تفرشی، من لایحضره الفقیه، فقه الحدیث، روش شناسی، شرح نویسی
  • عبدالله غلامی*، محمدحسن ربانی صفحات 77-96

    یکی از مباحث چالش برانگیز مطرح در فقه که با علوم حدیث نیز مرتبط می باشد، تفرد فتوایی و مخالفت با شهرت فتوایی و روایی است؛ هرچند این تفرد مستند به دلیل شرعی از جمله روایات باشد؛ چرا که خلاف شهرت فتوایی یا شهرت روایی در مسئله ای فقهی اظهار نظر صورت می گیرد و جامعه فقهی و چه بسا عرف مردم را به واکنش وامی دارد. یکی از فقهایی که چنین بحثی پیرامون او در کتاب های فقهی مطرح شده، فیض کاشانی است. واکاوی این امر در آثار ایشان و فقهای دیگر می تواند علت تفرد فتوایی او را مشخص سازد و چه بسا این امر به سبب پیروی از مبانی و دلیل معتبر از جمله آیات و روایات صحیح باشد. در نوشتار حاضر، پس از بیان مطالبی پیرامون تفرد فتوایی و رابطه آن با شهرت فتوایی، برخی از فتاوای متفرد فیض کاشانی در مفاتیح الشرایع و الوافی به اختصار مورد بررسی قرار گرفته و مستندات آنها مشخص شده است. در نهایت، روشن شده که وی در بسیاری از تفردات فقهی به دلیل شرعی ازجمله روایات استدلال کرده و در طول تاریخ فقه معتقدانی داشته است.

    کلیدواژگان: فیض کاشانی، تفرد فتوایی، مستند روایی، مفاتیح الشرایع، الوافی
  • علی غلامی* صفحات 97-133

    قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 در موضوع کفائت جانی و مجنی علیه در دین، نسبت به قانون مجازات اسلامی مصوب 1370 دچار تغییراتی شده است. رویکرد قانون گذار در قانون جدید، رفع ابهامات قانون سابق در این موضوع بوده و به همین دلیل در مواد 301، 310 و 311 قانون جدید، بسیاری از فروضی که در قانون سابق مغفول مانده بود، مورد توجه قرار گرفته و به صراحت در خصوص آنها تعیین تکلیف شده است در حالی که قانون سابق تنها در مواد 207، 209 و 210 به بیان کلیاتی در خصوص تساوی در دین بین جانی و مجنی علیه پرداخته بود و بسیاری از فروض، مسکوت یا مبهم باقی مانده بود. البته در قانون جدید نیز مواردی وجود دارد که همانند قانون سابق، مسکوت باقی مانده است. بر همین اساس در این مقاله، تلاش بر آن است که با واکاوی روایات اهل بیت علیهم السلام و نیز استفاده از انظار فقهای بزرگ به بررسی دقیق مبانی فقهی و حقوقی کلیه تغییرات صورت گرفته راجع به این موضوع در قانون جدید پرداخته و ضمن تشریح نقاط ضعف و قوت قانون جدید نسبت به قانون سابق زمینه برای برطرف کردن نقاط ضعف آن از سوی مقنن ایجاد گردد.

    کلیدواژگان: تساوی در دین، مسلمان، کافر، قصاص، دیه، تعزیر
  • جمال فرزندوحی*، فاطمه حیدری صفحات 135-156

    اشتراک لفظی در بخش قابل توجهی از مفردات قرآن به چشم می خورد. از زیر مجموعه های اشتراک لفظی، واژگان اضداد هستند که دارای دو معنای متضادند مانند «عسعس». نکته قابل توجه در مورد این واژگان این است که می توان معنای آن ها را با استفاده از معیارهایی مانند آیات، روایات، کتب لغت و مفسرین به دست آورد. بعد از بدست آوردن معنای واژگان اضداد با استناد به معیارهای ذکر شده، می توان در ترجمه های فارسی قرآن ترجمه آن ها را ارزشیابی نمود. مطالعه واژگان اضداد در ترجمه های آیتی، الهی قمشه ای، انصاریان، حجتی، خرمشاهی، فولادوند، مجتبوی، مشکینی، مکارم و المیزان این نتیجه را به دست داد که بعضی واژگان در همه ترجمه ها به یک معنا (موافق با معیارهای ذکر شده) و بعضی واژگان در یک ترجمه به هر دو معنای ضد آورده شده اند و بعضی واژگان در یک ترجمه به یک معنا و در ترجمه دیگر به معنای دیگر آمده است. روش به کار رفته در این تحقیق توصیفی تحلیلی می باشد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی ترجمه، ترجمه قرآن، واژگان اضداد، واژگان اضداد قرآن
  • عبدالهادی فقهی زاده، مهدی هادیان* صفحات 157-188

    زیارت جامعه کبیره یکی از زیارات ماثوره ای است که آن را هنگام زیارت همه ی امامان معصوم(ع) می توان خواند و یکی از ویژگی های مهم آن، بیان مقامات اهل بیت پیامبر اکرم(ص) است. این زیارت به دلیل قائل شدن برخی ویژگی های خاص و فوق العاده برای آن بزرگواران، از سوی برخی افراد جریان تجدیدنظر طلب در عقاید شیعی به غلوآمیز بودن وصف شده است. از جمله مهمترین نقدهای بیان شده درباره ی مفاد این زیارت، ادعای مغایرت برخی از مضامین آن با برخی آیات قرآنی است. در این پژوهش، نقدهای متنی بیان شده در مورد این زیارت که به موضوع انگاری آن منجر شده، بررسی و بر اساس شواهد قرآنی، ضوابط تفسیری و فقه الحدیثی غیرموجه بودن آن ها اثبات شده است. فهم ناتمام آیات قرآن کریم و انحصارگرایی در معنای دریافت شده برای هر آیه، عدم مراجعه به شروح معتبر حدیثی، عدم توجه به ویژگی های زبانی قرآن و روایات و عدم توجه به مبانی فقه الحدیثی در کشف مراد جدی عبارات این زیارت، باعث این آسیب شده است.

    کلیدواژگان: زیارت جامعه کبیره، احادیث موضوعه، نقد متنی روایات، جریان تجدیدنظر طلب در عقاید شیعی، مفاهیم غالیانه در روایات
  • مجید معارف*، معصومه آعبدالله صفحات 189-205

    وحی و نزول قرآن در شبی مبارک و تفریق همه امور در همان شب، از جمله مسائلی است که در آیات ابتدایی سوره دخان از سور حوامیم سبعه ذکر شده است. با قرینه سازی نزول قرآن در شبی مبارک و آیات ابتدایی سوره قدر مشخص می شود که «لیله مبارکه» همان «لیله القدر» است که شبی از شبهای ماه رمضان است که خود ظرف زمانی نزول قرآن است. (البقره، 185) فراتر از تفسیر آیات ابتدایی سوره های دخان و قدر، این آیات با رویکرد تاویلی نیز حامل حقایق مهمی است. از جمله آنکه بر طبق برخی از روایات «حم» بر رسول خدا (ص)، «کتاب مبین» بر حضرت امیر (ع) «لیله مبارکه» بر حضرت زهرا (ع) و «کل امر» در آیه: «فی ها یفرق کل امر حکیم» بر حجج معصوم الهی انطباق یافته اند. در این تاویلات ارتباط قرآن با اهل بیت (ع) مورد تاکید قرار می گیرد که در بیانات صریح رسول خدا(ص)، حدیث ثقلین بازگو کننده آن است. چگونگی ارتباط «لیله مبارکه» و «حجت معصوم الهی» با رویکرد تاویلی موضوعی است که در مقاله حاضر و با استناد به اشارات آیات و روایات مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: لیله مبارکه، شب قدر، حجت الهی، امر، دخان، رویکرد تاویلی
  • طاهره معصوم زاده*، عبدالرضا مظاهری صفحات 207-229

    خلافت الهی یکی از مباحث عمیق علمی و معرفتی در علوم الهی و انسانی است و نقش عرفای الهی در این زمینه بسیار اساسی است. دو بحث بنیادین در عرفان اسلامی وجود دارد، نخست بحث توحید یا خداشناسی است و با توجه به آیه: «علم آدم اسماء کلها» موضوع آن مقام ربوبیت و اسما و صفات اوست و دیگری بحث انسان شناسی است که با توجه به آیه: «انی جاعل فی الارض خلیفه» به انسان در مقام خلیفه الله می پردازد. یکی از مهم ترین حکیمان و عارفان که در زمینه بحث انسان کامل قلم زده است صائن الدین ابن ترکه می باشد که در این تحقیق با توجه به آراء توحیدی و انسان شناسانه وی، سعی شده سیمای انسان کامل و با ولایت، انسانی که صاحب خلافت الهی می باشد به تصویر کشیده شود. ابن ترکه کتاب مهم خود یعنی "تمهید القواعد" را به این دو بخش اساسی تقسیم کرده است و در هر بخش به این مباحث پرداخته است، در بخش دوم نظرات دقیق و لطیفی را در زمینه خلافت الهی انسان بیان نموده است. در این مقاله بحث از مقام خلافت الهی انسان با توجه به تفاسیر عرفانی از آیات قرآن و با نظر ویژه به آراء صائن الدین ابن ترکه مورد توجه قرار خواهد گرفت.

  • ریحانه ملازاده*، نفیسه فیاض بخش صفحات 231-255

    امروزه تصویرپردازی در تحلیل و نقد متون ادبی جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده است. این ابزار هنری که یکی از مهمترین شیوه های بیانی در کلام بشمار می رود در سایه خیال و کاربردهای مجازی الفاظ، افکار را به صورت حسی انتقال می دهد. این انتقال، معنا را ملموس تر ساخته و به تثبیت آن در ذهن مخاطب کمک می کند.  در پژوهش حاضر با تکیه بر روش توصیفی تحلیلی به بررسی جلوه های تصویری خطبه فدک پرداخته می شود تا از این رهگذر، جایگاه تصویر در کلام حضرت زهرا (س) مشخص شده و ویژگی های ادبی آن نشان داده شود. از آنجا که کلام حضرت از پاکترین احساسات صادقانه و عالی ترین عواطف انسانی سرچشمه می گیرد، تصاویر موجود در خطبه در کنار ابزاری چون خیال، حرکت و موسیقی، تابلویی تاثیرگذار و کامل از دلالت ها و معانی را برای مخاطب به تصویر می کشند. از ویژگی های تصاویر کلامی حضرت زهرا (س) در این خطبه، استفاده فراوان از تصاویر جزئی است. صنعت استعاره در تصویرسازی خطبه، بیشترین کاربرد را داشته و متناسب با سطح درک مخاطب آن دوره آمده است. تصاویر پویا و مبتکرانه ای که در این خطبه به کار رفته، به منظور ارشاد مردم بوده و نشان از وسعت اندیشه و عمق بینش حضرت زهرا (س) دارد.

    کلیدواژگان: خطبه فدک، تصویر سازی هنری، صنایع بیانی، فاطمه زهراء
  • عبدالله میراحمدی*، زهره دانشی صفحات 257-282

    قرآن کریم به عنوان نخستین و معتبرترین منبع استخراج احکام شرعی نزد فقهای فریقین به شمار می رود. با این حال از ظرفیت فقهی توسعه پذیر قرآن به دقت بهره گیری نشده است. در این میان، استفاده از آیات غیر فقهی مانند آیات قصص، برای استنباط احکام شرعی کمتر مورد توجه قرآن پژوهان بوده است. پژوهش حاضر به شیوه تحلیل محتوا، پس از بیان دلایل توسعه پذیری آیات احکام، در راستای بهره گیری از این ظرفیت، به بررسی و استخراج احکام موجود در سوره یوسف و تطبیق آن با عناوین ابواب فقهی پرداخته است. یافته های پژوهش نشان دهنده ظرفیت بالای قصص در استنباط احکام شرعی است؛ به گونه ای که می توان ذیل سه عنوان عبادات، سیاسات و معاملات، احکامی را از سوره یوسف استخراج کرد، از جمله: وجوب قرائت نماز به زبان عربی؛ جواز شرط بندی در سبق و رمایه؛ احکام لقطه؛ مشروعیت تلاش در دفع تهمت؛ قبول ولایت از جانب سلطان جائر؛ مشروعیت کفالت و ضمانت.

    کلیدواژگان: قصص قرآن، سوره یوسف، استنباط احکام، توسعه احکام، تفسیر فقهی
  • حمیدرضا یونسی، عباس همامی* صفحات 283-307

    پژوهش حاضر ضمن بیان تعریفی مختصر از اسم و صفت، به بیان وجوه دلالت اسماء و صفات خداوند متعال بطور اجمال در مکاتب مختلف پرداخته و به این مساله توجه داده است که در کلام معصومین علیهم السلام اسماء و صفات خداوند دلالت بر چه چیزی دارند و ضمن دسته بندی این روایات، بر قاعده مهم اسم الله غیره تاکید نموده و با استفاده از آن بیان نموده که دلالت اسماء و صفات الله بر غیر خدا است.

    کلیدواژگان: اسم، صفت، موصوف، دلالت، الله، معصومین
|
  • Mostafa Boroujerdi* Pages 5-21

    In recent times, lovers of science and knowledge have grieved over the death of a distinguished scholar. The late Dr. Ali-Reza Feiz, a professor who had spent more than six decades teaching and training students in addition to being educated by greatest masters of Islamic jurisprudence, usul al-figh, theosophy and literature, died of a long illness. Although the valuable works this scholar has left behind can be utilized by future generations, he is undoubtedly missed among the highly respected and esteemed university professors. The present article, written in honor of this deceased scholar, examines the methodology of four works of interpretation from among the interpretations of ayat al-ahkam, namely “Kanz al-Erfan”, “Zobdat al-Bayan”, Jassas’ “Ahkam al-Quran” and ibn al-Arabi's “Ahkam al-Quran”, comparatively and introduces the advantages and disadvantages of each of these works of interpretation. It is noteworthy to mention that the science of interpreting ayat al-ahkam, as one of the interdisciplinary sciences between interpretation and usul al-figh, has long been of interest to Islamic scholars and some great works have been written in this field.

    Keywords: ayat al-ahkam (verses dealing with Shari’ah rulings), “Kanz al-Erfan”, “Zobdat al-Bayan”, “Ahkam al-Quran”, Islamic jurisprudence, interpretation
  • Seyyedeh Fatemeh Salimi *, Kobra Rastgu, Zahra Akbari Pages 23-48

    ‘Arrogance’ is one of the frequently-used negative Quranic concepts, and reflection upon its various aspects is necessary for the proper training of human beings and for the salvation of humankind from misdeeds and misguidance. The present article seeks to elucidate the pillars and manifestations of ‘arrogance’ as well as its meaning elements by extracting the linguistic structures of this concept in human and non-human instances in the words of revelation. The findings indicate that God has referred to such pillars of human arrogance as geniocracy, cultural poverty and news blackmail using various language structures at the lexical, morphological, syntactic, and rhetorical levels and has used these elements to depict ‘arrogance’ in the form of power-orientationism, character assassination, disuniting and social asphyxia for the reader.

    Keywords: linguistics, human arrogance, pillars, manifestation, Quranic discourse
  • Nehleh Gharavi Naeini, Fatemeh Aliannejhadi * Pages 49-76

    “Ta’liqeh Sajjadiyyeh fi Sharheh Man Layahzaro al-Faqih” is a concise description written by Molla Morad Ali Khan Tafreshi on “Man Layahzaro al-Faqih”. Using the descriptive-analytic method, the present article seeks to examine the author's method in explaining and describing the hadiths as well as to find out his major approach in explaining the narrations of “Man Layahzaro al-Faqih”. The results revealed that the author has provided the concise description following the fegh al-hadithi (hadith appreciation) approach, and in doing so he has made use of lexical meanings; syntactic and literary points; Quranic verses and narrations having the same implications; the commentaries of the interpreters of the Quran, philologists and prominent authors; and Sheikh Saduq’s narrations and fatwas (jurisprudential decrees). Considering the author's presence at the beginning of the era when the seminary’s approach was changed from ijtihad and rationalism to Akhbari approach and bearing in mind his attitude towards accepting the validity and authority of morsal hadiths (hadiths one or more than one of whose transmitters are not known) of “Man Layahzaro al-Faqih” as well as his figh al-hadithi style in this book, we can conclude that he has a moderate approach in narrational school.

    Keywords: “Ta’liqeh Sajjadiyyeh”, Tafreshi, “Man Layahzaro al-Faqih”, figh al-hadith, methodology, description writing
  • Abdullah Gholami*, Mohammad Hassan Rabbani Birjandi Pages 77-96

    One of the most controversial issues in Islamic jurisprudence which is related to hadith sciences too is tafarrod-e fatwaei (a case in which there is only a single fatwa) and disagreement with shohrat-e fatwaei (popularity of fatwas) though this kind of tafarrod is due to legitimate reasons, including those from narrations, as giving opinion over jurisprudential issues while ignoring shohrat-e fatwaei may provoke the reaction of the jurisprudential community and the public. Feiz Kashani is one of the Islamic jurisprudents about whom such an argument has been raised in the books of Islamic jurisprudence. Scrutinizing this issue in his and in other jurisprudents’ works can help find out the reason for his tafarrod-e fatwaei, which might have been rooted in following valid principles and reasons related to Quranic verses and true narrations. In the present article, after a discussion on tafarrod-e fatwaei and its relation with shohrat-e fatwaei, some examples of Feiz Kashani's tafarrod-e fatwaei in “Mafatih al-Sharayeh” and “al-Wafi” are briefly reviewed and documented. Finally, it is elucidated that, in numerous cases of tafarrod-e fatwaei, he has argued relying on legitimate reasons, including narrations, and, of course, has had some followers during the history of Islamic jurisprudence.

    Keywords: Faiz Kashani, tafarrod-e fatwaei, narrational document, “Mafatih al-Sharayeh”, “al-Wafi”
  • Ali Gholami* Pages 97-133

    The Islamic Penal Code adopted in 2013 on the issue of the kefa’at (sufficiency of reasons) of murderer and the murdered in religion has undergone some changes in comparison to the Islamic Penal Code of 2001. The legislator's approach in the new law is to remove the ambiguities of the former one about the issue in question and, therefore, in Articles 301, 310 and 311 of the new law, many of the assumptions that had been neglected in the former law have been addressed and explicitly resolved while the former law had made general reference to the equality of murderer and the murdered in religion only in Articles 207, 209 and 210, and many assumptions had not been considered or were ambiguous in it. Of course, there are some assumptions which have not been taken into account in the new law either. Hence, in this article, an attempt is made to analyze the jurisprudential and legal foundations of all the changes made in the new law about the issue in question by exploring the narrations from Ahl al-Bayt (a.s.) as well as the opinions of great jurists, while explaining the strengths and weaknesses of the new law and paving the way for the elimination of its weaknesses by the legislature.

    Keywords: equality in religion, Muslim, disbeliever, qisas (law of retaliation), diyeh (money paid in compensation for killing or injuring someone), ta'zir (discretionary punishment)
  • Jamal Farzand Vah-y *, Fatemeh Heidari Pages 135-156

    Homonymy is found in a significant portion of the single words used the Quran. One of the subsets of homonymy is related to antagonyms, which have two opposite meanings, such as the word 'asas'. The remarkable point about these words is that their meanings can be understood using such criteria as Quranic verses, narrations, dictionaries and commentaries. After acquiring the meanings of such words, making use of the above-mentioned criteria, we can evaluate their translation in the Persian translations of the Quran. Studying antagonyms in the translations of Ayati, Elahi Qomshei, Ansarian, Hojjati, Khorramshahi, Fooladvand, Mojtabavi, Meshkini, Makarem and al-Mizan led to the conclusion that some words have the same meaning in all of the translations (in accordance with the mentioned criteria), some words have been taken to have both of the opposite meanings in the same translation, and some other words have one meaning in one translation and another meaning in another translation. The method used in this research is descriptive-analytic.

    Keywords: translation evaluation, translation of the Quran, antagonyms, antagonyms in the Quran
  • Abdulhadi Feqhizadeh, Mehdi Hadian * Pages 157-188

    Ziyarat-e Jame’-e Kabirah is one of the most popular prayers with observable effects that can be recited in honor of the infallible Imams. One of its significant features is that it includes statements from the Prophet’s (p.b.u.h.) Ahl al-Bayt. This prayer has been described by some revisionist Shiites as exaggerative as some special and extraordinary qualities have been attributed to the Ahl al-Bayt in it. Among the most important criticisms expressed about the contents of this prayer is the claim that some of its themes are in contradiction to some Quranic verses. In this study, the textual criticisms expressed about this prayer, that have led to considering it fictitious, have been examined and proven to be unjustified on the basis of Quranic evidence, interpretive criteria, and hadith appreciation. Incomplete understanding of the verses of the holy Quran and being dogmatic about the meaning perceived for each verse, the lack of reference to the authentic hadith commentary, the lack of attention to the linguistic features of the Quran and narrations and the lack of attention to hadith appreciation have caused this problem.

    Keywords: Ziyarat-e Jame’-e Kabirah, apocryphal hadiths, textual criticism of narrations, revisionism in Shiite beliefs, exaggerative themes in narrations
  • Ma’soumeh A-abdullah, Majid Ma’aref * Pages 189-205

    The revelation and the descending of the Quran on a blessed night and the determination of man’s destiny on that night are among the issues mentioned in the initial verses of Surah al-Dokhan, which is one of the seven surahs beginning with the Arabic letters ح   and م. By correlating the descending of the Quran on a blessed night and the initial verses of Surah al-Qadr, it becomes clear that Laylat al-Mobarakah is identical with Laylat al-Qadr, which is one of Ramadan nights during which the Quran was revealed (al-Baqarah, 185). Beyond the interpretation of the initial verses of Surah al-Dokhan and Surah al-Qadr, these verses include important facts which can be disclosed using ta’wili  (allegorical interpretation) approach, including that, according to some narrations, ح  and م correspond to the Prophet of God, ketab-e mobin (the manifest Book) to Imam Ali (a.s.), Laylat al-Mobarakah to Hazrat-e Zahra (a.s.) and koll-e amr (all affairs), in the verse «فیها یفرق کل امر حکیم», to the divine infallible authorities. In these allegorical interpretations, the relationship between the Quran and the Ahl al-Bayt (a.s.) is emphasized, which is explicitly stated by the Prophet (p.b.u.h.) in Hadith-e Saqalein. How Laylat al-Mobarakah and the divine infallible authorities are related on the basis of the ta’wili approach is discussed in the present article, citing Quranic verses and narrations.

    Keywords: Laylat al-Mobarakah (the blessed night), Laylat al-Qadr, divine authority, amr (affair), al-Dokhan, ta’wili approach
  • Taherah Ma’soumzadeh *, Abdoreza Mazaheri Pages 207-229

    The divine vicegerency is one of the deepest scientific and epistemic debates in the divine and human sciences and the role of divine mysticism in this field is crucial. There are two fundamental arguments in Islamic mysticism: the first is about monotheism or divinity and according to the verse «علم آدم اسماء کلها», the subject of this argument is divine lordship and His names and attributes, and the second is the anthropological debate and given the verse«انی جاعل فی الارض خلیفه» ,  it deals with man as the vicegerent of Allah. One of the most distinguished theosophists and mystics who has written on the subject of the perfect human being is Sa'en al-Din ibn Tarakeh. In this research, considering his anthropological and monotheistic views, it has been attempted to portray the perfect human who is the vicegerent of the divine vicegerency. ibn Tarakeh has divided his important book, “Tamhid al-Qava’id”, into these two basic sections, and has dealt with these issues in each section. In the second section, he has offered some accurate and delicate views on man’s divine vicegerency. This article deals with the status of man’s divine vicegerency considering the mystic interpretation of Quranic verses and, particularly, the views of Sa'en al-Din ibn Tarakeh.

    Keywords: divine vicegerency, Islamic mysticism, man, ibn Tarakeh, “Tamhid al-Qava’id”
  • Reyhaneh Mollazadeh *, Nafiseh Fayyazbakhsh Pages 231-255

    Today, imagery has a special place in the analysis and criticism of literary texts. This artistic tool which is one of the most important forms of expression in theology transmits ideas intuitively using fantasy and the figurative applications of the language. This transmission makes the meaning more tangible and helps to consolidate it in the audience's mind. In the present study, using the descriptive-analytic method, the visual effects of Fadak Sermon are examined in order to discover the status of image in the language of Hazrat Zahra (a.s.) and to demonstrate its literary features. As the words of Her Excellency emanates from the purest of sincere feelings and the highest human emotions, the images in the sermon, along with tools such as imagination, motion and music, portray an impressive and complete picture of implications and suggestions to the addressee. One of the features of the verbal images of Hazrat Zahra (a.s.) in this sermon is the frequent use of minor images. Metaphor is most used in the sermon to create imagery and is tailored to the understanding level of the audience of that period. The dynamic and innovative images used in this sermon are intended to guide people and show the breadth of thought and depth of vision of Hazrat Zahra (a.s.).

    Keywords: Fadak Sermon, artistic imagery, figures of speech, Fatemeh Zahra (a.s.)
  • Abdullah Mirahmadi *, Zohreh Daneshi Kohan Pages 257-282

    The holy Quran is regarded as the first and most reliable source of Shari’ah rulings by Shiite and Sunni jurisprudents. However, the Quran's extensible jurisprudential capacity has not been carefully exploited. In the meantime, the use of non-jurisprudential verses, such as the verses of Quranic stories, has received less attention from Quranic scholars to infer Shari’ah rulings. To pave the way for the exploitation of this capacity, the present study, first, explains the reasons behind the versatility of the ayat al-akam (verses including Shari’ah rulings), and then examines and extracts the existing Shari’ah rulings in Surah Yusuf and compares them with the headings of the branches of Islamic jurisprudence. The findings of the study indicate the high capacity of Quranic stories for deducing Shari'ah rulings such that it is possible to derive rulings from Surah Yusuf under the three headings of ibadat (acts of worship), siyasat (rulings dealing with diyeh, ta’zir, hadd and qisas) and mo’amelat (transactions), including the necessity of reciting salat (daily prayers) in Arabic, permission for betting on archery and horse-riding, rulings related to the lost and found property whose owner is not known, legitimacy of trying to avert slander, acceptance of the position offered by a tyrant ruler and legitimacy of kefalat (to stand surety) and zemanat (gaurantee).

    Keywords: stories of the Quran, Surah Yusuf, inference of Shari’ah rulings, extension of Shari’ah rulings, jurisprudential interpretation
  • Hamid Reza Younesi, Abbas Hemami * Pages 283-307

    The present study, while giving a short explanation of the words ‘name’ and ‘attribute’, briefly explicates the meanings of the names and attributes of God, Almighty from the perspective of various schools of thought and highlights the point that, in the words of the infallibles, the names and attributes of God denote some realities other than God. Categorizing the narrations in question, the article further underlines the important principle that asma’ Allah (divine names) signify entities other than Allah, and relying on this principle, it demonstrates that the names and attributes of Allah refer to non-God realities.

    Keywords: name, attribute, mosuf (a noun qualified by an adjective), signification, Allah, the infallibles