فهرست مطالب

نشریه پژوهش های نوین در تصمیم گیری
سال چهارم شماره 2 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا شهرکی*، زهره طهماسبی ابدر صفحات 1-35
    یکی از ابزارهای پرکاربرد برای شناسایی و اولویت بندی ریسک های موجود در محیط های صنعتی، تولیدی و خدماتی تکنیک تجزیه و تحلیل حالت های شکست و آثار آن FMEA است. FMEA سنتی کاستی های بسیاری دارد. از این رو پژوهش های بسیاری در راستای افزایش عملکرد FMEA انجام شده است. در این پژوهش برای مقابله با کمبود های FMEA سنتی، روش جدیدی برای بیان اطلاعات مبهم و ذهنی از اعداد راف و یک روش توسعه یافته تحلیل رابطه خاکستری (GRA) با عنوان روش طرحریزی رابطه خاکستری (GRP) برای اولویت بندی حالت های بالقوه شکست استفاده شده است. در روش پیشنهادی ارزیابی فاکتورهای ریسک توسط اعضای تیم FMEA به وسیله اعداد راف مدلسازی شده است و سپس روش GRP اولویت های حالات شکست را تعیین می کند. برای نشان دادن کارکرد روش پیشنهادی، یک مثال برای رتبه بندی حالت های شکست، بررسی و مقایسه مدل پیشنهادی استفاده شده است. رویکرد جدید با در نظر گرفتن وزن فاکتورهای ریسک و استفاده از یک روش اولویت بندی با استفاده از روشGRP ، بر کاستی های روش FMEA سنتی مثل ضرب فاکتورهای ریسک و مقادیر ناپیوسته حاصل از آن و بی توجهی به وزن فاکتورهای ریسک غلبه کرده است. روش پیشنهادی با پوشش دادن ابهام و عدم قطعیت در قضاوت های متخصصان به اولویت بندی ریسک موثرتر و دقیق تری دست می یابد. نتایج نشان می دهد که یک رتبه بندی معقول تر و دقیق تری توسط ترکیب اعداد راف و روش GRP برای FMEA در مقایسه باFMEA سنتی حاصل شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، تجزیه و تحلیل حالت های شکست و آثار آن(FMEA)، تئوری مجموعه راف، روش طرحریزی رابطه خاکستری (GRP)
  • محمدرضا مهربان پور*، محمد ابراهیم راعی عزآبادی، روزبه اخلاقی فیض آثار صفحات 37-70
    شرکت های هلدینگ از ساختارهای سازمانی متعارف در بسیاری از کشورها هستند. این شرکت ها از بازیگران اصلی اقتصاد به شمار می روند. این شرکت ها برای دست یابی به کارایی و اثربخشی و نیل به اهداف تعیین شده و نیز دستیابی به حداکثر ارزش و اثرگذاری بر اقتصاد کشور، نیازمند پایش و نظارت مستمر بر واحدهای تابعه خود هستند تا در صورت لزوم اقدامات اصلاحی را انجام دهند و بتوانند در محیط رقابتی به فعالیت خود ادامه دهند. حال یکی از مهم ترین چالش های پیش روی این شرکت ها برای تحقق این امر، عدم وجود یک سیستم جامع، به روز و مکانیزه برای ارزیابی واحدهای تابعه در این شرکت ها است. شاخص های موجود برای ارزیابی نیز بسیار فراگیر بوده و در نظر گرفتن تمامی این شاخص ها برای ارزیابی بسیار دشوار است. در این تحقیق روش کار بدین صورت است که ابتدا با مرور ادبیات و استفاده از نظرات خبرگان و بر اساس مدل کارت امتیازی متوازن، شاخص های ارزیابی و رتبه بندی شرکت های تابعه هلدینگ های چندرشته ای را شناسایی کرده و سپس با بکارگیری تکنیک دیمتل و استفاده از روش فرآیند تحلیل شبکه(ANP) به اولویت بندی این شاخص های پرداخته شده است. در نهایت مدلی را پیشنهاد داده که می تواند به منظور ارزیابی عملکرد و رتبه بندی واحدهای تابعه شرکت های هلدینگ مورد استفاده قرار گیرد. مدل پیشنهادی مدلی جامع بوده اما در عین حال امکان گسترش مدل و طراحی نرم افزار برای ساده سازی اجرای آن نیز وجود دارد.
    کلیدواژگان: هلدینگ، کارت امتیازی متوازن (BSC)، دیمتل(DEMATEL)، فرایند تحلیل شبکه(ANP)، سیستم پشتیبان تصمیم(DSS)
  • محبوبه زارع زاده، زهرا ناجی عظیمی*، علی مروتی شریف آبادی، محمدعلی پیرایش صفحات 71-96
    خون و فرآورده های آن ، سرمایه ای با ارزش در حفظ جان بیماران است و در مواردی تنها داروی حیاتی و شفابخش برای بیماران می باشد، بنابراین باید از ضایع شدن و مصرف غیر بهینه آن خودداری شود. مساله تخصیص خون و فرآورده های آن یکی از انواع مسائل تخصیص می باشد که یافتن جواب بهینه آن، می تواند منجر به کاهش مرگ و میر و اتلاف هزینه شود. در این پژوهش، مساله تخصیص فرآورده های خونی در حالت تصادفی ارائه و مدل تصادفی در سازمان انتقال خون و بیمارستان های استان یزد به کار گرفته شده است. در این مطالعه تمرکز بر روی فرآورده های پلاکت و گلبول قرمزخون به دلیل میزان تقاضای بیشتر و ویژگی فسادپذیری آن ها است. هدف از این پژوهش کمینه سازی هزینه های تهیه، کمبود و اتلاف فرآورده های پلاکت و گلبول قرمز خون با درنظرگرفتن محدودیت های مساله می باشد. مدل ارائه شده به وسیله نرم افزار ILOGCPLEX 12.6.1 در محیط نرم افزاری Microsoft Visual Studio کدنویسی واجرا گردیده است.
    کلیدواژگان: خون و فرآورده های خونی، مساله تخصیص، مدل برنامه ریزی تصادفی
  • فرشید فرخی زاده، عباس طلوعی اشلقی*، رضا رادفر، نقی شجاع صفحات 97-122
    امروزه کسب وکار و فن آوری اطلاعات دو مقوله ی جدایی ناپذیرند، آن چنان که تفکیک این دو در سازمان ها ناممکن به نظر می رسد. سیستم های اطلاعاتی از جمله ابزارهای نوین مدیریتی هستند که سازمان ها را در رسیدن به اهداف کسب وکار خود یاری می رسانند. لذا، جوامع و سازمان ها، به شرط آنکه قادر به توسعه دانش در بستر فناوری اطلاعات و ارتباطات باشند می توانند به توسعه خود امیدوار باشند. بدین منظور سازمان ها در زمینه ورود به عرصه های مختلف دیجیتال در حال برنامه ریزی هستند و ارزیابی از آمادگی الکترونیکی برای سنجش میزان و سطح موفقیت آن ها از اهمیت ویژه برخوردار است. تعیین میزان توانایی پذیرش، استفاده و به کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات و کاربردهای مرتبط با آن در درون و برون سازمان ها از جمله مسائلی است که برای سازمان ها مهم تلقی می شود. در این پژوهش سعی شده است با بررسی مدل های موجود و با در نظر گرفتن نقاط قوت و ضعف هر یک از آن ها، ابعاد و مولفه های آمادگی جهت پذیرش تجارت الکترونیک ارائه شود. به همین منظور ابتدا مدل های مطرح برای ارزیابی آمادگی الکترونیک مورد بررسی قرار گرفته است؛ سپس با استفاده از روش فراتلفیق، طبقه بندی جدیدی از ابعاد و مولفه های ارائه شده است. برای تعیین مولفه ها، پانل دلفی خبرگان و صاحب نظران حوزه تجارت الکترونیک در چهار مرحله تشکیل و مولفه ها استخراج و نهایی شده است. در نهایت مدل تدوین شده برای صنایع کوچک و متوسط شهرک صنعتی شمس آباد تهران، با استفاده از تحلیل دینامیکی مورد شبیه سازی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ارزیابی آمادگی الکترونیکی، تجارت الکترونیک، شبیه سازی پویا، صنایع کوچک و متوسط
  • مینا فولادوند*، علیرضا امیرتیموری، سهراب کردرستمی صفحات 123-144
    در سال های اخیر، مسئله ی تراکم از موضوعات مورد توجه محققان بوده است. هنگامی که افزایش یک یا چند ورودی موجب کاهش یک یا چند خروجی گردد؛ به طوریکه سایر ورودی ها و خروجی ها بدون تغییر باشند (و یا برعکس) اصطلاحا تراکم رخ داده است. این مفهوم از این جهت در اقتصاد حائز اهمیت است که حذف تراکم باعث کاهش هزینه و افزایش خروجی می شود. از طرف دیگر، درفرآیند تولید و یا ارائه ی خدمات، بطور معمول، علاوه بر تولید خروجی مطلوب خروجی های نامطلوب نیز حاصل می شود. مفهوم تراکم در حضور عوامل نامطلوب متفاوت است زیرا مایل به افزایش خروجی های مطلوب و کاهش خروجی های نامطلوب هستیم؛ لذا در حضور عوامل نامطلوب نمی توان تعاریف و تئوری های متداول را برای اندازه گیری تراکم بکار برد. دراین مقاله، ضمن بررسی و مرور برخی مدل های تعیین تراکم با استفاده از تحلیل پوششی داده ها، روش جدیدی برای اندازه گیری تراکم با درنظرگرفتن خروجی های نامطلوب با فرض دسترسی پذیری ضعیف به فرم خطی ارائه شده و کاربرد این روش برای تحلیل اثر تراکم در حضور خروجی های نامطلوب روی عملکرد دانشکده های دانشگاه نشان داده شده است. نتایج نشان می دهد تمامی واحدهای ناکارا دارای تراکم در ورودی می باشند.
    کلیدواژگان: تراکم، خروجی نامطلوب، دسترسی پذیری ضعیف، تحلیل پوششی داده ها، کارایی
  • محمد میرکاظمی مود، علی محقر*، محمدرضا صادقی مقدم صفحات 145-173
    پژوهش در علم طراحی یکی از رویکردهای پژوهشی است که اخیرا توسط محققین حوزه مدیریت مورد توجه قرار گرفته است. با این وجود، تعداد مطالعات تجربی و کاربردی که از روش شناسی پژوهش در علم طراحی برای حل مسائل مدیریتی استفاده کنند به ویژه در ایران، بسیار اندک است. کمبودهایی در پیشینه پژوهش در علم طراحی همچون شفاف نبودن روابط میان جنبه های مختلف روش شناسی پژوهش، عدم پیشنهاد ابزارها و تکنیک های مشخص برای اجرای مراحل روش شناسی و عدم توجه به برخی از فراورده های مهم آن همچون روش ها، می تواند از مهمترین دلایل این عدم اقبال به پژوهش در علم طراحی باشد. مطالعه حاضر قصد دارد تا با بررسی نظام مند پیشینه تحقیق این کمبودها را مورد بررسی قرار دهد و راهکارهایی برای رفع آن ها ارائه دهد. همچنین به منظور انسجام بخشیدن به مباحث مطرح شده، مثالی از به کارگیری پژوهش در علم طراحی برای طراحی یک روش مدلسازی سیستم های پیچیده فنی-اجتماعی بطور خلاصه ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: پارادایم، مبانی فلسفی، اصول و مفروضات اصلی، مصنوعات علم طراحی
  • مهین ثابت سروستانی*، عباس مقبل باعرض، عادل آذر صفحات 175-197
    بسیاری از محصولات در شبکه ای از شرکت های به هم مرتبط تولید می شوند. از دیدگاه شبکه تامین، جایگاه نسبی شرکت ها در ارتباط با یکدیگر بر استراتژی و رفتار آن ها موثر است. علی رغم اهمیت چنین شبکه هایی کمتر درباره الگوهای ارتباطی و پیچیدگی ساختاری آن ها بحث شده است. رویکرد تحلیل شبکه اجتماعی یک روش مناسب برای مدلسازی و شناخت پیچیدگی های ساختاری چنین شبکه هایی است. از این رو در این مطالعه از داده های جمع آوری شده از روابط تامین کننده -خریدار 45 شرکت شبکه تامین فولاد ایران به منظور بررسی اثر متغیرهای مرکزیت برگرفته از تحلیل شبکه اجتماعی بر کارایی اجزای شبکه استفاده شد. در یک فرایند چند مرحله ای از تحلیل پوششی داده ها با مدل BCC ورودی محور برای اندازه گیری کارایی در سطح شرکت ها و از تحلیل شبکه اجتماعی برای محاسبه ویژگی های مرکزیت شبکه تامین استفاده شد. سپس با استفاده از رگرسیون پانلی با اثرات ثابت متغیرهایی که بیشترین ارتباط را با کارایی دارند، شناسایی شدند. نتایج این پژوهش نشان داد که در شبکه روابط لجستیکی، مرکزیت درون درجه ای و بینابینی با کارایی رابطه مستقیم و مرکزیت برون درجه ای با آن رابطه معکوس دارند. همچنین، در شبکه روابط قرادادی نیز مرکزیت درجه رابطه مستقیم و مرکزیت بردارویژه رابطه معکوس با کارایی دارد.
    کلیدواژگان: ساختارشبکه تامین، تحلیل شبکه اجتماعی، تحلیل پوششی داده ها، صنعت فولاد
|
  • Alireza Shahraki *, Zohreh Tahmasbi Abdar Pages 1-35
    Failure modes and effects analysis technique (FMEA) is One of the high usage tool to identify and prioritization of risks in the industrial, production and service environments. traditional FMEA has many shortcomings, Therefore many researches have been done to enhance the performance of FMEA. Also, in this study, a new approach has been proposed to deal with shortcomings of traditional FMEA. In this new approach Rough numbers have been used for representation of vague and subjective information and an improved method of gray relational analysis (GRA) as the Gray relational projection method (GRP) to prioritize potential failure modes. In the proposed method, evaluation of risk factors by members of the FMEA team has been modeled by Rough numbers and then The GRP method determines the priority of failure modes. To illustrate the performance of the proposed method, an example is used for the ranking of failure modes and evaluating and comparing the proposed model. The new approche have been overcame the shortcomings of traditional FMEA like multiplication of risk factors and the resulted discontinuous amounts and inattention to the weight of risk factors, by considering the weight of risk factors and using a method of prioritization by using GRP method. The proposed approach is achieved more affective and more accurate prioritization by covering ambiguity and uncertainty in experts’ judgements. The results indicates that in comparison with the traditional FMEA, a more reasonable and more accurate ranking have been resulted for FMEA method by combination of Rough numbers and GRP method.
    Keywords: risk evaluation, Failure Mode, Effects Analysis, Rough Set Theory, Grey Relational Projection Method
  • Mohammadreza Mehrabanpour *, Mohammad Ebrahim Raei Ezabadi, Rozbeh Akhlaghi Feyzasar Pages 37-70
    In this research is tried to design a Decision Support System for ranking the subsidiaries in Multi-disciplined holding companies. Holding companies are one of the most common organizational structures in many economies. These companies need continuous monitoring on their subsidiaries to meet their objectives, and achieve efficiency, effectiveness, and maximum value. In this regard, designing a Decision Support System for ranking the subsidiaries is considered as a solution to accomplish these goals. Toward designing this decision support system, it is important to identify the indicators, determine their relationships and prioritize them. In this research, the effective indicators of ranking the subsidiaries in holding companies were extracted based on the Balanced Scorecard (BSC) through the literature review and gathering expert opinion. Then, the interrelations among the indicators were identified using the DEMATEL technique. Finally, these indicators were prioritized based on Analytical Network Process (ANP). The findings provide background for designing the decision support system in holding companies.
    Keywords: holding Company, Balanced Scorcard Card (BSC), DEMATEL, Analytical Network Process (ANP), Decision Support System (DSS)
  • Mahboube Zarezadeh, Zahra Naji Azimi *, Ali Morovati Sharifabadi, Mohammadali Pirayesh Pages 71-96
    Blood and its products, is a valuable asset to protect the patients’ lives, and in some cases, are the only vital and sanative medicine for the patients so it should be avoided waste and non-optimal consumption. The assignment of blood and its products to hospitals is one of assignment problems, in which finding the optimal solution can lead to a reduction in mortality and waste of expenditure. In this research, a model for the problem of assignment of blood products in stochastic state has been offered and executed in blood transfusion organization in Yazd province. This study focuses on platelet and red blood cell products, due to their higher demand and their corrosively. The goal of the model is to minimize the preparation, deficiency and waste cost of blood products, while considering the constraints of the problem. The proposed model was coded and solved by ILOG CPLEX 12.6.1 in Microsoft Visual Studio environment.
    Keywords: Blood & Blood Products_Assigning Problem_Stochastic Programming Model
  • Farshid Farokhizadeh, Abbas Toloie Eshlaghy *, Reza Radfar, Naghei Shoja Pages 97-122
    Today, business and information technology are two integral parts, as it seems impossible to distinguish between the two in organizations. Information systems are new management tools that help organizations achieve their business goals. Therefore, communities and organizations, provided that they are able to develop knowledge in the field of information and communication technologies can hope for their development. To this end, organizations are planning to enter different digital arenas and evaluation of e-readiness for measuring their level of success is of particular importance. Determining the ability to accept, use and apply ICT and its related applications within and outside organizations is one of the issues that is important for organizations. In this research, we tried to present dimensions and components of the e-readiness to accept the e-commerce by investigating the existing models and considering the strengths and weaknesses of either of them. For this purpose, firstly, the proposed models for evaluating the e-readiness have been examined. Then, applying the multi-disciplinary method, a new classification of dimensions and components is presented. To determine the components, the Delphi panel has been developed and finalized by the experts and economists of the e-commerce field in four stages. Finally, the model developed for the small and medium sized industries of the industrial city of Shamsabad, Tehran, has been simulated through dynamic analysis. Key words: E-Readiness Assessment, E-Commerce, Dynamic Simulation, Small and Medium Sized Industries.
    Keywords: E-Readiness Assessment, E-commerce, Dynamic simulation, Small, Medium Sized Industries
  • Mina Fouladvand *, Alireza Amirteimoori, Sohrab Kordrostami Pages 123-144
    In recent years, the concept of congestion has been interested to researchers. Congestion has occurred when an increase in one or more inputs reduces one or more outputs, while other inputs and outputs are unchanged (or vice versa). This concept is important in economics, which means that eliminating congestion reduces costs and increases outputs. On the other hand, in production process or the provision of services, in addition to producing the desirable output, undesirable outputs are produced, too. The concept of congestion in the presence of undesirable factors is different because we desire to increase the desirable outputs and reduce undesirable outputs; therefore, in the presence of undesirable factors, the common definitions and theories to measure congestion cannot be used. In this paper, some of the congestion models using data envelopment analysis are reviewed then a new method for measuring the congestion in presence of undesirable outputs with linear weak disposability assumption is presented. The application of this method has been shown to analyze the effect of congestion in the presence of undesirable outputs on the college faculties’ efficiency. The results show that all inefficient units have congestion in input.
    Keywords: Congestion, Undesirable output, Weak disposability, Data Envelopment Analysis, Efficiency
  • Mohammad Mirkazemi Mood, Ali Mohaghar *, Mohammad Reza Sadeghi Moghadam Pages 145-173
    esign science research (DSR) is a modern and contemporary approach which is recently used by system science researchers such as information system scientists and decision support system experts. However, these years, a few studies in decision and management science have employed design science research to solve managerial problems especially in Iran. It is due to the lack of transparency in its theoretical background and some gaps in design science research literature such as inadequate techniques and tools, ignore of some important artifacts like method and vagueness in relations among different components of design science research. The current study aims to do a systematic literature review to discuss these gaps and develop initiatives to solve them. Moreover, it proposes some new techniques and tools to do design science research. Finally, to illustrate applicability of the developed methodology, an example is presented. It uses the developed methodology to design a modeling method of the complex social and technical systems.
    Keywords: paradigm, philosophy, principles, Artifacts, Design science
  • Mahin Sabet Sarvestani *, Abbas Moghbel Baarz, Adel Azar Pages 175-197
    Many products are produced in networks of firms connected to each other by transactions. From a supply network perspective, the relative position of individual firms with respect to one another affects both strategy and behavior. Despite the importance of such networks little is known about relationship patterns and structural complexity of them. Social network analysis (SNA) approach is a proper method for modelling and understanding structural attributes of such networks. Hence, this study identifies those centrality measures of SNA highly related with supply network efficiency, using buyer-supplier relationship data collected from 45 steel companies in Iran. In a multistage procedure, a DEA model (BCC-input oriented) is used to calculate firm level efficiencies and SNA is applied to measure centrality metrics in supply network. Then, these variables are applied in data panel regression with constant effects to identify those variables most relevant to productive efficiency. The results indicated productive efficiency has positive association with in- degree and betweenness centrality and negative association with out-degree centrality in logistic flow network. Also, in the contractual relationship network, productive efficiency has positive association with degree centrality and negative association with eigenvector Researches in the literature have confirmed although not without exceptions
    Keywords: Supply network structure, Social network Analysis (SNA), Data Envelopment Analysis (DEA), steel industry, Productive efficiency