فهرست مطالب

پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی - سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 44، بهار و تابستان 1398)

نشریه پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی
سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 44، بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ناصر آقابابایی* صفحات 1-20
    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی استفاده از روش ترسیم استدلال و روش نقشه مفهومی در عرضه مطالب کتاب درسی بر تفکر نقادانه دانشجویان انجام شد. بدین منظور سه متن درسی برای سه کلاس روان شناسی شخصیت تهیه و در طول یک نیم سال به آن ها داده شد. متن درسی، در کلاس اول، در هر جلسه با یک استدلال ترسیم شده به کلاس عرضه شد و در کلاس دیگر، در هر جلسه با نقشه مفهومی مطالب آن جلسه به کلاس عرضه گردید. همچنین، در کلاس سوم، در هر جلسه با یک استدلال ترسیم شده و نقشه مفهومی به دانشجویان ارائه شد. این سه کلاس که از دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی بودند به صورت غیرتصادفی انتخاب شدند و به صورت تصادفی در یکی از سه حالت یاد شده قرار گرفتند. دانشجویان در آغاز نیم سال و پس از آزمون پایان نیم سال به «آزمون مهارت های تفکر نقادانه کالیفرنیا» پاسخ دادند. نتایج نشان داد که نمره آزمون پایان نیم سال دانشجویان با تفکر نقادانه آنان رابطه مثبت داشت. از میان سه گروه یاد شده، تنها کلاس سوم (گروه ترسیم استدلال همراه با نقشه مفهومی) با افزایش در همه ابعاد تفکر نقادانه، به جز استنتاج، همراه بود. این پژوهش ضمن نشان دادن همایندی تفکر نقادانه با پیشرفت تحصیلی روشن ساخت که استفاده از روش های ترسیم استدلال و نقشه مفهومی در تالیف کتب درسی دانشگاهی می تواند به تفکر نقادانه دانشجویان کمک کند.
    کلیدواژگان: تفکر نقادانه، ترسیم استدلال، نقشه مفهومی، کتاب درسی دانشگاهی
  • نادیا احمدی خلخالی، امیررضا وکیلی فرد*، محمد باقر میرزایی حصاریان صفحات 21-48
    بررسی منابع آموزشی تدوین شده برای اهداف دانشگاهی به منظور ارزیابی میزان دستیابی به اهداف تعیین شده و میزان برآورده کردن نیازهای آموزشی دانشجویان صورت می پذیرد. در این پژوهش، کتاب فارسی ویژه علوم اجتماعی برای فارسی آموزان غیر ایرانی: آموزش یکپارچه راهبرد ها و مهارت های زبانی برای فارسی آموزان غیرایرانی رشته های علوم اجتماعی دانشگاه ها ارزیابی شده است. پژوهش حاضر کاربردی وگردآوری داده های پژوهش به روش میدانی است و شیوه واکاوی داده ها توصیفی است. ابزار پژوهش انگاره ارزیابی مک دانف و شاو (2003) است که گردآوری داده ها در آن با استفاده از پرسش نامه مستقیم و مصاحبه انجام می شود. برای روایی عاملی پرسش نامه پژوهش، از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد، کتاب دانشگاهی مذکور از نظر محتوای تخصصی و راهبردهای آموزشی، با درصد قابل توجهی، با استانداردهای آموزشی و تدوین مواد آموزشی حوزه مورد نظر مطابق است. نتیجه بررسی های آماری نیز نشان می دهد که کتاب مذکور به طور معناداری با نیازهای آموزشی دانشجویان همخوانی دارد. از مهم ترین قوت های آن، آموزش یکپارچه مهارت های یادگیری زبان برای سطح پیشرفته، و از ضعف های آن، عدم تدوین سطوح پایه و میانی برای فارسی آموزانی است که می خواهند فارسی را از همان روزهای آغازین برای هدف های دانشگاهی بیاموزند.
    کلیدواژگان: آموزش زبان فارسی، اهداف دانشگاهی، علوم اجتماعی، ارزیابی مواد آموزشی، انگاره مک دانف و شاو
  • مریم طاهرزاده، زهرا ابوالحسنی چیمه*، زهیر صیامیان صفحات 49-75
    هدف مقاله ارائه الگوی روش شناسی در خوانش انتقادی کتاب های دانشگاهی تاریخ است که از طریق مشخص کردن راهبردهای ایدئولوژیک در متن این آثار ارائه شده است. بازیابی این مولفه ها نشان می دهد مولفان از چه فنون بیانی در بازنمایی واقع نمایانه کنش گران و رویدادهای تاریخی در تاریخ ایران میانه استفاده می کنند، اما در عمل نگرش های همراه با ارزش داوری و خوانش های خویش از گذشته را در اثر خود به خواننده منتقل می کنند. مقاله حاضر نگرشی هنجاری در توصیف تبیینی نویسندگان بومی و غیربومی به تاریخ ایران در دوره های مورد نظر و آشکار نمودن تفاوت ها بین دیدگاه های این نویسندگان، با استفاده از ابزارهای تحلیل گفتمان وندایک است. به این منظور چهار سلسله که در چهار کتاب درسی و دو کتاب مرجع غیربومی منعکس شده است، به عنوان پیکره داده ها به صورت کمی، کیفی و تطبیقی بررسی شده است. به این ترتیب کتاب های تاریخ بومی و غیربومی، از لحاظ وجود راهبردهای ایدئولوژیک در سه محور معنی، سبک و نحو مطالعه شد و با توجه به آمارهای به دست آمده، روشن شد که استفاده از راهبردهای ایدئولوژیک امری اجتناب ناپذیر در روایت تاریخ است. همچنین مشخص شد تفاوت هایی که در دیدگاه مثبت یا منفی نویسندگان ایرانی و خارجی به عنوان «ما» و «آن ها» نسبت به تاریخ ایران وجود دارد، می تواند بر خوانش رویدادهای تاریخی اثرگذار باشد. به عبارت روشن تر، در روایت تاریخ، نویسنده بومی بیشتر بر ویژگی های مثبت ایرانیان، مانند رشادت ها و دلاوری ها، تاکید دارد در حالی که در نوشتار نویسنده غیربومی، ویژگی های منفی آنان مانند اختلاف طبقاتی و نزاع بین اقوام ایرانی منعکس شده است.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی، ایدئولوژی، وندایک، کتاب های تاریخ دانشگاهی ایران میانه
  • ابراهیم ظاهری عبدوند*، جهانگیر صفری صفحات 76-98
    با توجه به نقش کارآفرینی در توسعه جوامع، آموزش کارآفرینی باید متناسب با نیازها در دانشگاه ها و همسو با ویژگی های هر گروه علمی باشد. هدف این پژوهش نیز ارزیابی جایگاه آموزش کارآفرینی در سرفصل های رشته زبان و ادبیات فارسی با تکیه بر رویکرد رفتاری و براساس روش توصیفی تحلیلی است. نتایج پژوهش نشان می دهد تاکنون در رشته زبان و ادبیات فارسی، به مسئله کارآفرینی توجه نشده است؛ در حالی که در زمینه های مختلف مانند طراحی لباس براساس باورهای قومی، نام گزینی، قصه درمانی، گردشگری ادبی و تولید محتوا، ویرایش و آموزش و بازی های رایانه ای قابلیت کارآفرینی وجود دارد. درواقع وجود ضعف هایی در زمینه آموزش و ایجاد مهارت و تجربه، موجب شده است تا دانشجویان با وجود داشتن تحصیلات عالی، نتوانند در زمینه کارآفرینی موفق باشند. در سرفصل های دوره های مختلف این رشته، به مسئله کارآفرینی اصلا توجهی نشده است. برای رفع این آسیب، پیشنهاد می شود با بازنگری در سرفصل ها، واحدهایی مناسب کارآفرینی در رشته زبان و ادبیات فارسی به برنامه آموزشی اضافه شود؛ حتی می توان با راه اندازی گرایش های جدید و به خصوص میان رشته ای، این مشکل را رفع کرد. همچنین دانشجویان رشته زبان و ادبیات فارسی، هیچ گونه تجربه و مهارتی در زمینه کارآفرینی در دانشگاه کسب نمی کنند که می توان با تشکیل هسته های کارآفرینی، برگزاری کارگاه ها، فرستادن دانشجویان به مراکز مختلف به عنوان کارآموز، شبیه سازی های رایانه ای، مصاحبه با کارآفرینان، راه اندازی کسب وکارهای دانشجویی و کاوش های محیطی، در این زمینه موثر واقع شد.
    کلیدواژگان: رشته زبان و ادبیات فارسی، سرفصل، کارآفرینی، آموزش، آسیب شناسی
  • مریم ایزی، خدیجه علی آبادی*، محمدرضا نیلی، علی دلاور صفحات 99-117
    نظریه نسل ها برای هر نسل ویژگی های متمایزی را ترسیم می کند. یکی از نظریه های مهم، نظریه بومیان دیجیتال است. برای بومیان دیجیتال ویژگی های مختلفی بیان کرده اند که در پژوهش حاضر دو ویژگی لذت بردن از خواندن و ترجیح محتواهای دیجیتال بررسی می شود. پژوهش حاضر درصدد پاسخ به این سوال است که آیا بومیان دیجیتال از خواندن لذت می برند و کتاب الکترونیکی را به کتاب چاپی ترجیح می دهند؟ برای پاسخ به این سوال، پژوهشی در دو مرحله انجام شد. در مرحله اول، با استفاده از روش توصیفی پیمایشی داده های 172 دانشجو که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایاز جامعه 300 نفری دانشجویان علوم تربیتی دانشگاه بیرجند به عنوان نمونه انتخاب شده بودند، تحلیل شد. در مرحله دوم بعد از عرضه کتاب الکترونیکی در یک نیم سال تحصیلی، با استفاده از روش علی مقایسه ای الگوی رفتاری مطالعه کتاب الکترونیکی دانشجویان مقایسه شد. از مقیاس سنجش ویژگی های بومیان دیجیتال به عنوان ابزار پژوهش در هر دو مرحله استفاده شد. در مرحله دوم طی یک نیم سال تحصیلی کتاب الکترونیکی به دانشجویان عرضه شد تا ترجیح آن ها به داشتن کتاب الکترونیکی مشخص شود. نتایج تحلیل کرانه ای با استفاده از آزمون تی مستقل نشان داد دانشجویانی که ویژگی های بومیان دیجیتال را بیشتر دارا هستند از خواندن لذت بیشتری می برند. نتایج تحلیل نسلی نشان داد که بومیان دیجیتال کتاب الکترونیکی را ترجیح می دهند؛ اما الزاما دانشجویانی که دارای ویژگی های بومیان دیجیتال هستند کتاب الکترونیکی را به عنوان یک منبع مطالعه درسی ترجیح نمی دهند
    کلیدواژگان: کتاب الکترونیکی، بومیان دیجیتال، رسانه یادگیری، محتوای الکترونیکی
  • شیرین سلیمی بنی*، حسین حیدری تبریزی، اکبر روحی صفحات 118-138
    طراحی برنامه آموزشی واحد درسی از موارد مهمی است که بدون انجام مطالعه تجربی و بررسی نیازهای دانشجویان مترجمی امکان پذیر نیست. پژوهش حاضر به بررسی مواد آموزشی ای می پردازد که استادان در واحد درسی «نقد و بررسی آثار ترجمه شده» در رشته مترجمی دوره کارشناسی ارشد در نظر می گیرند. همچنین نیازهای دانشجویان در محیط کار، به عنوان مترجم و منتقد، با توجه به اهداف آموزشی واحد مزبور بررسی می شود. بدین منظور، دانشجویان کارشناسی ارشد مترجمی، دانشجویان دکتری و استادان این رشته در سه دانشگاه، جامعه آماری را تشکیل داده اند. برای مطالعه نمونه آماری، ابتدا پرسش نامه ای آزمایشی بین دانشجویان جامعه هدف توزیع شد و هم زمان سوالات مصاحبه نیز در جامعه هدف به اجرا درآمد؛ سپس داده ها تحلیل و طبقه بندی و 44 سوال بسته پاسخ مطابق با مقیاس پنج درجه ای لیکرت و 4 سوال چندگزینه ای در 4 حوزه تهیه گردید. بررسی داده ها نشان داد که بین اهداف آموزشی واحد درسی و انتظارات دانشجویان، توازنی وجود ندارد و محتوای آموزشی و برنامه آموزشی کاستی هایی دارد. در پایان، پیشنهاداتی مطابق با یافته ها ارائه شد.
    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، دانشجویان مترجمی دوره کارشناسی ارشد، محتوای آموزشی، نظریه های ترجمه، واحد درسی نقد و بررسی آثار ترجمه شده
  • حسین داوری* صفحات 139-155
    از جمله ویژگی هایی که فرهنگی یک زبانه را از فرهنگی دوزبانه متمایز می سازد، مقوله «معادل» است؛ مقوله ای که به تعبیری، مهم ترین ملاک در تعیین کامیابی یا ناکامی یک فرهنگ دوزبانه برشمرده می شود. به دلیل چنین اهمیتی است که این مقوله، معیاری اساسی در ارزیابی و نقد یک فرهنگ دوزبانه محسوب می گردد. بررسی فرهنگ های دوزبانه موجود بیانگر آن است که با وجود پیشرفت هایی ستودنی و قابل ملاحظه در عرصه تالیف فرهنگ های انگلیسی به فارسی، این روند کمتر در حوزه فرهنگ های فارسی به انگلیسی مشهود بوده است. بنابراین، در این مقاله ضمن معرفی اهمیت و تبیین ظرافت ها و دشواری های شیوه معادل گزینی در فرهنگ های دوزبانه، به طور مشخص برپایه چهارچوب نظری پژوهش، از حیث شیوه معادل گزینی، به بررسی و نقد فرهنگ معاصر کیمیا: فارسی انگلیسی به عنوان فرهنگی مرجع با ابعادی آموزشی که به دلایلی چند در یک دهه اخیر با اقبال کاربران همراه بوده، پرداخته شده است. یافته ها بیانگر آن است که این فرهنگ در هر دو حوزه «انتخاب معادل» و «نحوه ارائه معادل»، به عنوان دو معیار گزینش و سنجش شیوه معادل گزینی، با کاستی هایی جدی همراه بوده است.
    کلیدواژگان: معادل، فرهنگ دوزبانه، توضیح، سطوح کاربردی، حوزه معنایی
  • علی صیادانی*، حسین وظیفه شناس صفحات 156-183
    تالیف کتب آموزشی در رشته مترجمی زبان عربی، کمک شایانی در بهبود وضعیت ترجمه از زبان عربی به فارسی داشته است. بیشترین کتاب های تالیف شده در این زمینه، در موضوعات سیاسی، اقتصادی، رسانه ای، اجتماعی و ورزشی است. نکته قابل توجه در تدوین و تالیف چنین آثاری، این است که در کنار محاسن آن ها نباید از کاستی ها در حوزه نگارش، ساختار و ترجمه غافل بود. کتاب المصطلحات المتداوله فی الصحافهالعربیه جزو این آثار و گزیده ای از مطبوعات عربی و ترجمه آن به زبان فارسی است. اثر مذکور به دلیل تدریس و اعتبار علمی اش، نباید دارای نواقص علمی در این حوزه باشد. با توجه به شواهد مورد نظر در اثر، روش پژوهش حاضر، روش توصیفی تحلیلی براساس داده های موجود در متن است. مقاله حاضر ضمن برشماری محاسن کتاب، به ارزیابی کمبودها و ارائه پیشنهادهایی به منظور رفع آن ها در حوزه های ساختار، محتوا، نگارش و ترجمه می پردازد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که به ساختار کلی کتاب و رعایت الزامات آن از جمله: روزآمدی، ذکر علمی منابع، اشاره به نوع آموزش و تدریس کمتر توجه شده است. همچنین عملکرد مترجم محترم در برگردان جملات و عبارات از مطبوعات عربی به زبان فارسی، به صورت ترجمه تحت اللفظی بوده و از ساخت نحوی زبان مبدا تبعیت کرده و به اصول ترجمه توجه کافی نداشته است.
    کلیدواژگان: ارزیابی کتاب، ساختار، محتوا، ترجمه، محمدرضا عزیزی پور
|
  • Naser Aghababaei * Pages 1-20
    This study aims to investigate the effectiveness of argument mapping method and concept mapping method in introducing textbook material on the critical thinking of students. In doing so, three texts for three personality courses have been prepared and introduced to the students throughout a semester. The text, in the first course, was introduced in each session with a mapped argument. The text, in another class, was introduced in each session with a concept map of that session’s material. The text, in the third class, was presented to students with both a mapped argument and a concept map. These classes that included the graduate students of Islamic Azad University have been selected non-randomly and assigned randomly to one of the above-mentioned conditions. Students, at the beginning of the semester and after the final exams filled out the “California Critical Thinking Skills Test”. The results showed that students’ score on final exam were positively correlated with their critical thinking. Among the three groups, only the third class (i.e. “argument mapping with concept mapping”) showed an increase in all aspects of critical thinking (except deduction). While showing the association of critical thinking and educational achievement, this study revealed that using argument mapping and concept mapping methods in writing university textbooks could help improve critical thinking of university students.
    Keywords: Critical Thinking, argument mapping, concept mapping, University textbook
  • Nadia Ahmadi Khalkhali, Amirreza Vakilifard *, Mohammad Baqer Mirzaee Hesarian Pages 21-48
    Study of the educational resources that have been developed for academic purposes takes place to evaluate the extent to which the goals have been achieved and the extent to which students’ educational needs are met. This research attempts to evaluate a textbook, Persian Specific for Social Sciences: Integrated Teaching of Language Strategies and Skills that has been written for non-Iranian university students of social sciences.The present research is applied and the research data were collected through field study, and the method of data analysis is descriptive. McDonough and Shaw’s evaluation model (2003) is the research tool that collects data through direct questionnaire and interview. Exploratory factor analysis has been used for the factor validity of the research questionnaire. The results show that the textbook is in accordance with educational standards and the standards for developing materials in the field in terms of specialized content and educational strategies. The results of statistical survey also show that the textbook is significantly in accordance with the needs of the students. Integrated teaching of advanced language skills is one of the most important strengths of this textbook. And its weakness deals with the fact that it has not been developed for the basic and intermediate Persian language learners who want to learn Persian at the outset for academic purposes.
    Keywords: Persian Language Teaching, academic purposes, Social sciences, materials evaluation, McDonough, Shaw’s materials evaluation model
  • Zohair Siamian, Zahra Abolhasani chimeh* Pages 49-75
    The present study aims to introduce a methodological model for the critical reading of history university textbooks through identifying ideological strategies in these texts. The retrieval of these components shows that although authors use some expressive techniques to provide a realistic representation of historical actors and events in the Middle era of Iran history, in practice, they transfer their evaluative attitudes and readings from the past to their readers. Using Van Dijk’s discourse analysis tools, this paper aims to give an explanatory description about the normal attitudes of the native and non-native authors to the history of Iran in the Samanid, Ghaznavid, Saljuqid, and Qarakhanid periods. For this purpose, the four above dynasties that have been reflected in four textbooks and two non-native reference books – as data corpus - were quantitatively, quantitatively and comparatively reviewed. Therefore, the native and non-native history books were studied in terms of the ideological strategies that have been applied in their meaning, style and syntax. According to the statistics, it became clear that the use of ideological strategies is inevitable in history narration. Also, by analyzing the ideological strategies in the text, it became clear that the differences that exist in the positive or negative views of the Iranian and foreign authors as “us” and “them” towards Iranian history can affect the readings of historical events. In a more clear sense, in the narration of the native history writers more emphasis is placed on the positive characteristics of Iranians, such as their braveries and valiances, while in the writings of non-narrative writers, their negative qualities, such as class differences and the conflicts between Iranian ethnic groups, are reflected.
    Keywords: Critical Discourse Analysis, ideology, van Dijk, university textbooks for the Middle era of Iran history
  • Ebrahim Zaheri Abdevand *, Jahangir Safari Pages 76-98
    Considering the entrepreneurship role in the development of societies, entrepreneurship education should be tailored to the needs of universities and in line with the characteristics of each scientific group. The current research aims at evaluating the status of entrepreneurship education in the syllabi for Persian language and literature major with an emphasis on behavioral approach on the basis of descriptive-analytical method. The results of the study showed that entrepreneurship issue has not yet received proper attention in the Persian language and literature major, while entrepreneurial capability exists in a variety of areas such as dress design on the basis of ethnic beliefs, naming, story therapy, literary tourism, content production, editing and education, and computer games. In fact, the existence of weaknesses in the area of education and skills and experience development has led to the students’ failure in the entrepreneurship area despite having higher education. In the syllabi of different courses of this major, entrepreneurship issue has received no attention at all. In order to resolve this problem, some units appropriate for entrepreneurship in the Persian language and literature major are suggested to be added to curriculum by reviewing the syllabi. This problem can be resolved even by launching new branches of studies, especially interdisciplinary majors. Moreover, the students of Persian language and literature major gain no entrepreneurial experience and skill at university. Effective measures can be taken in this area by establishing entrepreneurship cores, holding workshops, sending students to various centers as apprentice, computer simulations, interviewing entrepreneurs, setting up student businesses, and conducting environmental explorations.
    Keywords: Persian language, literature major, syllabus, Entrepreneurship, education, pathology
  • Maryam Iziy, Khadije Aliabadi *, Mohammadreza Nili, Ali Delavar Pages 99-117
    The Theory of Generations characterizes distinctive features for each generation; one of the important theories is the Theory of Digital Natives. For digital natives various features have been suggested among which “pleasures of reading” and “preferences for digital content” were investigated in the present study. This research seeks to answer “whether digital natives enjoy reading and prefer e-books to print books”. To answer this question, a research conducted in two steps. In the first step, using descriptive survey method, the data of 172 students who were selected using a cluster sampling method from 300 educational science students population at University of Birjand were analyzed. In the second stage, after presenting the e-books in a semester, using the causal-comparative method, the behavioral patterns of reading e-book by students were compared, and their preferences for e-book were studied. Digital Native Scale was used as a research tool in both research phases. The results of extreme analysis using independent t-test showed that students who have more digital native characteristics are more pleased with reading. The results of a generational analysis of e-book preferences showed that students with digital native features prefer e-books but not as a source of academic study.
    Keywords: e-book, digital native, learning medium, electronic content
  • Shirin Salimi Bani *, Hossein Heydari Tabrizi, Akbar Rouhi Pages 118-138
    Course planning is an important task that is impossible without experimental studies and needs assessment of translation studies students. The present study aimed at investigating the content and materials employed in MA translation criticism course by the instructors of “translated works criticism” unit in the MA course of translation. Moreover, it attempted to analyze translation students’ professional needs as translators and translation critics, regarding the course objectives. To this end, the MA translation students, PhD translation studies candidates, and translation instructors of three state universities were selected as the statistical population of the study. In order to study the statistical population, a pilot questionnaire was distributed among the students of the target population and simultaneously the target population’s views on the course objectives and contents were asked through interview questions. Then, the data were analyzed and categorized, and 44 closed-end questions according to the 5 point Likert scale and 4 multi-choice questions in 4 areas were developed. The study of the answers revealed that there is no balance between the unit objectives and the expectations of the students and the unit has some deficiencies. Finally, some suggestions were made according to the findings.
    Keywords: Content, MA translation students, syllabus, translation criticism unit, translation theories
  • Hossei‎N Davari * Pages 139-155
    Among the features which distinguish a monolingual dictionary from a bilingual one  is the status of “equivalents”. This feature is known as a main criterion in determining the success or failure of a bilingual dictionary. Thus, this criterion is introduced as one of the most significant criteria in any critical study and evaluation of bilingual dictionaries. Study of the present bilingual dictionaries reveals that despite the great breakthroughs in the development of English-Persian dictionaries, this trend cannot be seen in the field of Persian-English dictionaries. Therefore, while introducing the importance of equivalents as well as explaining the complexities and difficulties of equivalent selection in bilingual dictionaries,  this paper on the basis of the theoretical framework of the study, analyzed equivalent selection method in Kimia Persian-English Dictionary as a reference book with didactic dimensions that has attracted many users in recent years. The findings indicate that in both choosing equivalents and presenting them, as two sub-criteria of the study, this dictionary suffers from serious shortcomings.
    Keywords: equivalent, bilingual dictionary, explanation, usage levels, semantic field
  • Ali Sayadani *, Hosin Vazifeshenas Pages 156-183
    Writing textbooks for Arabic translation courses has been a great help to improve the quality of Arabic-Persian translations. Most of the books written in this regard have been on the principles of translation for political, economic, media, social, and sport texts. The important point in evaluation of these books is that while their advantages are appreciated, their shortcomings in terms of writing, structure and translation should not be ignored. Current Terms in Arabic Press is one of the books written on teaching translation and consists of extracts from Arabic press and their translations into Persian. Because of its didactic and academic nature, the book is supposed to be free of academic-related mistakes. On the basis of the observed data extracted from the text, a descriptive-analytical method was used. While appreciating the advantages of the book, this paper assesses its deficiencies, and to remove them, it offers some suggestions about the structure, content, writing style, and renderings. The findings indicate that the author failed to pay enough attention to the overall structure and necessities of the book such as using up-to-date content and methods, providing references, and delineating the teaching method. Moreover, taken literal translation as a method for rendering phrases and sentences from Arabic into Persian, the translator neglected translation principles and followed the source language syntax.
    Keywords: book evaluation, structure, Content, translation, Mohammad Reza Azizipour