فهرست مطالب

چشم پزشکی بینا - سال بیست و چهارم شماره 3 (بهار 1398)

مجله چشم پزشکی بینا
سال بیست و چهارم شماره 3 (بهار 1398)

  • 80 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1398/02/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سلیمان احمدی، سیدعلی اکبر فقیهی، سپهر فیضی، معصومه کلانتریون* صفحات 135-145
    هدف
    امروزه آموزش مداوم در کشورهای پیش رفته و در حال توسعه به عنوان یکی از راه حل های موجود برای اصلاح و تغییر عملکرد پزشکان مورد پذیرش قرار گرفته است. در این فرایند، پزشکان با درمان های جدید و موثرتر آشنا شده و به انجام آن تشویق می گردند. در مطالعه کیفی حاضر تلاش شده تا دلایل شرکت چشم پزشکان در برنامه های آموزش براساس تجارب ایشان نشان داده شود.
    روش پژوهش
     این پژوهش، یک مطالعه کیفی و به روش تحلیل محتوا می باشد که با مشارکت 12 نفر شامل 7 چشم پزشک فوق تخصص و 5 چشم پزشک متخصص صورت گرفت. داده ها با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته و مشاهده در عرصه، جمع آوری شده و با روش گراهامن 2004 تحلیل گردیدند.
    یافته ها
     براساس تجارب مشارکت کنندگان مفاهیم نهادینگی، عوامل انگیزشی و موانع شرکت در برنامه ها، درون مایه اصلی "زمینه های مشارکت چشم پزشکان در برنامه های آموزش مداوم " را تشکیل دادند. پذیرش برنامه، تنوع در شیوه های آموزشی و کسب مرجعیت علمی بیانگر نهادینه شدن برنامه ها و عوامل درون فردی، برنامه ای و نقش فرهنگ چشم پزشکی بیان کننده موانع شرکت در برنامه ها می باشد. 
    نتیجه گیری
     با وجود نهادینه شدن برنامه های آموزش مداوم عواملی مانند عوامل درون فردی، برنامه ای و نقش فرهنگ چشم پزشکان در تضعیف انگیزه آنان برای شرکت اثرگذار بوده است. تاکید مطالعه حاضر، افزایش تعاملات بین ارایه دهندگان و مخاطبین اصلی برنامه (چشم پزشکان) بود به  طوری که پیشنهاد می گردد برای افزایش شرکت چشم پزشکان در برنامه ها، از حضور ایشان به عنوان مدرس و مشاور طراحی و تعیین محتوای برنامه های آموزش مداوم چشم پزشکی استفاده گردد.
    کلیدواژگان: برنامه آموزش مداوم پزشکی، تحلیل محتوا، چشم پزشک، مطالعه کیفی
  • محمدحسن سیفی*، محمد زارع، دانیال روشن دل، زهرا کارجو، علیرضا برادران، مهیا گل علی پور صفحات 146-150
    هدف
    ارزیابی پیامد طولانی مدت پیوند سلول بنیادی لیمبال(LSCT) برای درمان نقص کامل سلول های بنیادی لیمبال ناشی از آسیب شیمیایی در مرکز پزشکی لبافی نژاد (LMC).
    روش پژوهش
     پرونده بیماران با سابقه سوختگی شیمیایی شدید (درجه 3 و 4) چشم که تحت پیوند سلول های بنیادی لیمبال (LSCT) قرار گرفته بودند، بررسی شد و اطلاعات دموگرافیک، حدت بینایی اولیه، مداخلات جراحی و پیامدها استخراج گردید.
    یافته ها
    پنجاه چشم از 50 بیمار با سابقه ملتحمه لیمبال اتوگرافت (CLAU، تعدادN= 24) و کراتولیمبال آلوگرفت (KLAL، تعدادN= 26) با حداقل یک سال پی گیری مورد مطالعه قرار گرفتند. میانگین سن، حدت بینایی اولیه و طول مدت پی گیری تفاوت معنی داری بین دو گروه نداشت. بقای کلی یک و پنج ساله به ترتیب برای CLAU، 100 و 78/1درصد و برای KLAL، 84/4و 53/6درصد بود. پیوند قرنیه به دنبال LSCT در 20 چشم بعد از CLAU و 25 چشم بعد از KLAL انجام شد. بقای یک و پنج ساله پیوند قرنیه به ترتیب 93/3و 63/8درصد بعد از CLAU و 92 و 30/7درصد بعد از KLAL بود. KLAL و پیوند قرنیه هم زمان در 5 چشم انجام شده بود. بقای 5 ساله KLAL و پیوند قرنیه هم زمان 5/37 درصد و صفر بود. بهبود معنی داری در BCVA (1/79 در مقابل 2/17 لوگمار، 0/001>P) در هر دو گروه نسبت به دید اولیه وجود داشت ولی تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
     سوختگی شیمیایی شدید با اختلال عملکرد چشمی قابل توجهی همراه است و پیش آگهی طولانی مدت ضعیفی دارد. انجام هم زمان LSCT و پیوند قرنیه می تواند بقای طولانی مدت هر دو را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: آسیب شیمیایی چشم، پیوند سلول های بنیادی لیمبال، پیوند قرنیه، نقص سلول های بنیادی لیمبال
  • امیر اخوان *، محمدعلی جوادی، سیامک دل فزای، سپهر فیضی، مژگان رضایی، سیدباقر حسینی، گلبرگ پیریایی، مریم نجفی، نازنین بهناز صفحات 151-156
    هدف
    گزارش تظاهرات بالینی، یافته های هیستوپاتولوژی و درمان جراحی یک سری از موارد مبتلا به کلویید قرنیه.
    معرفی موارد
     شش بیمار ایرانی (یک پدر و دو پسرش، یک مادر و دخترش و یک مرد بدون سابقه فامیلی)، بدون داشتن تاریخچه آسیب قرنیه یا بیماری های سیستمیک از لحاظ بالینی و هیستولوژی برای کدورت قرنیه با رشد آهسته، مورد ارزیابی قرار گرفتند. در معاینه با اسلیت لمپ، ظاهر ضایعات قرنیه به صورت ندول با حاشیه کاملا مشخص، منفرد و به رنگ سفید مرواریدی، با سطح صاف و درخشان بود. جهت تغییرات ایجاد شده در حدت بینایی، ضایعه به روش جراحی DALK در دو بیمار برداشته شد. یافته های هیستوپاتولوژی ندول برداشته شده با کلویید قرنیه مطابقت داشت که این یافته ها عبارت بودند از نامنظمی اپی تلیوم، از هم گسیختگی لایه بومن، رشته های کلاژن ضخیم با آرایش نامنظم در استروما و تکثیر سلول های فیبروبلاست. نتایج بالینی این دو مورد که تحت جراحی DALK قرار گرفتند، در این مطالعه گزارش شده است.
    نتیجه گیری
     در این تحقیق، 6 بیمار مبتلا به کلویید قرنیه گزارش گردید که از این بین، الگوی وراثتی در 5 بیمار، اتوزوم غالب با نفوذ متغیر بود. انجام جراحی فقط به موارد با کاهش دید یا وجود مشکلات زیبایی محدود شد. ارزیابی ژنتیکی بیش تر جهت مشخص کردن نقص ژن مسئول لازم است.
    کلیدواژگان: کلویید اولیه قرنیه، هیستوپاتولوژی، DALK
  • محمدرسول صبوری نژاد*، احسان کاظم نژاد، یاسمن مشهودی صفحات 157-164
    هدف
    برآورد اندازه ضخامت کورویید طبیعی در شهر رشت با استفاده از OCT.
    روش پژوهش
     تعداد 108 فرد سالم بالای 20 سال ساکن شهر رشت از طریق کتابچه راهنمای تلفن شهر به صورت تصادفی انتخاب و مورد معاینه کامل چشم پزشکی قرار گرفتند. برای افراد فوق توسط دستگاه SD OCT EDI-2HRA با نرم افزار نسخه 4/5 توسط کارشناس زبده و باتجربه، در هر دو چشم ضخامت سنجی صورت گرفت. اندازه گیری ابتدا در ناحیه مرکز زیر فووآ از خط زیر لایه رنگدانه ای که معادل غشا بروک است تا سطح داخلی صلبیه در سطح افقی انجام شد. سپس اندازه گیری تا 3 میلی متر در دو طرف نازال و تمپورال به فاصله هر 500 میکرون ادامه ‏یافت. ارقام پس از ضبط کامپیوتری توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته‏ ها
    در کل، 75 درصد از انتخاب شدگان برای مطالعه زن و 25 درصد مرد و میانگین سنی 12±48/5سال (دامنه تغییرات 70-20 سال) بود. متوسط ضخامت قسمت مرکزی کورویید 81/51±290/45میکرون در سمت راست و 70/5±296/37میکرون در سمت چپ درج گردید و اندازه ضخامت کورویید در بین جمعیت مورد مطالعه 306-275 میکرون محاسبه شد. ضخامت کورویید در ناحیه زیر فووآ بیشترین مقدار و به تدریج در طرفین با فاصله 3 میلی متر کاهش یافت که این تغییر ضخامت در سمت نازال بیشتر بود (0/001>p). میانگین ضخامت کورویید در هر دو چشم در قسمت مرکز و طرفین مساوی بود و تفاوت آماری قابل اهمیت نداشت. اندازه ضخامت کورویید در نقاط مورد اندازه گیری در دو جنس تفاوت معنی دار نداشت. ضخامت کورویید با افزایش سن در مرکز و در فاصله 3 میلی متر از آن به طور قابل توجهی کاهش یافت. به طوری که به ازای هر ده سال، حدود 20 میکرومتر از ضخامت کورویید کاسته شد.
    نتیجه ‏گیری
     میانگین ضخامت کورویید در ناحیه مرکزی 81/5±290/5میکرومتر محاسبه شد. با در نظر گرفتن فاصله‏ی اطمینان 95 درصد، این نرخ در جامعه‏ی مورد مطالعه (شهر رشت) 306-275 میکرومتر تخمین زده شد.
    کلیدواژگان: رشت، سن، ضخامت کورویید، EDI-OCT
  • عباس باقری*، کوروش شهرکی صفحات 165-170
    هدف
    بررسی تاثیر درمانی تری کلرواستیک اسید (TCA) 10 درصد در درمان کیست های ملتحمه بیماران آنوفتالمیک و افتالمیک.
    روش پژوهش
     در ده بیمار شامل سه کودک، تزریق داخل ضایعه TCA 10 درصد با سوزن شماره 27 زیر میکروسکوپ صورت گرفت و بیماران حداقل شش ماه پیگیری شدند. در این مطالعه، بیماران آنوفتالمیک و افتالمیک مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    طی پی گیری به طور متوسط 18 ماهه، هیچ گونه علایمی از عود کیست در بیماران بروز نکرد. این روش در بیماران با کیست های متعدد، اطفال و به دنبال تخلیه چشم، جراحی استرابیسم یا ضربه با نتایج مطلوب همراه بود.
    نتیجه گیری
     تزریق داخل ضایعه تری کلرواستیک اسید TCA 10 درصد روشی ساده، ایمن و با نتایج مطلوب در تمام گروه های سنی و در شرایط مختلف شامل بیماران آنوفتالمیک و افتالمیک بود.
    کلیدواژگان: آنوفتالمیک، افتالمیک، تری کلرواستیک اسید، کیست ملتحمه
  • آزاده سماییلی* صفحات 171-188
    در دهه 1990، فرضیه ای مبنی بر این که سلول های مسیر خروج زلالیه به طور فعال مقاومت در برابر جریان خروجی معمول را تنظیم می کنند، پیشنهاد شد و باعث آشکار شدن مکانیسم های مولکولی و سلولی جدید در تنظیم فشار چشم گردید. کشف مهم این که دستکاری فارماکولوژیک ساختار اسکلتی سلول های مسیر خروجی باعث کاهش مقاومت در برابر جریان خروجی می شود، توجهی به مسیر Rho کیناز که جهت تنظیم سیکلواسکتال شناخته شده بود، را موجب شد.
         در نهایت جستجو برای مهارکننده ها Rho کیناز به کشف چندین مولکول درمانی منجر شد. امروزه ما دو عامل جدید کاهنده فشار چشم که برای استفاده بالینی مورد تایید قرار گرفته اند، را در اختیار داریم. ریپاسودیل (Ripasodil) در ژاپن و Netarsodi در ایالات متحده. این ها اعضا معرفی شده از اولین کلاس جدید، برای استفاده بالینی جهت کاهش فشار چشم می باشند که همزمان با تایید لاتانوپروست توسط FDA در سال 1996 بوده اند.
    دست یافتن به مهارکننده های Rho کیناز به عنوان یک کلاس دارویی برای کاهش فشار چشم (IOP) در بیماران مبتلا به گلوکوم و هیپرتانسیون چشمی OHTN))، موفقیت در تحقیقات است.
    مهارکننده های Rho کیناز به تنهایی یا در ترکیب با سایر داروهای شناخته شده کاهنده فشار چشم موثر می باشند. آن ها همچنین خاصیت محافظت از عصب (نوروپروتکتیو)، تاثیر مطلوب بر جریان خون چشم و حتی اثر ضدفیبروزی که در جراحی های معمول گلوکوم مفید می باشند، را دارند. با این حال عوارض موضعی، از جمله پرخونی (هیپرمی) ملتحمه، خون ریزی های زیر ملتحمه ای و Verticillata قرنیه ای شایع هستند. مهارکننده های Rho کیناز سلول های مسیر خروج زلالیه و شبکیه را هدف قرار می دهند و ممکن است باعث تاثیرات بیش تری شوند. اهداف این بررسی عبارتند از توصیف علوم پایه زمینه ای مهارکننده های Rho کیناز به عنوان درمانی جهت کاهش فشار چشم (IOP) و خلاصه نتایج مطالعات بالینی که تا به امروز گزارش شده است. خواص نوروپروتکتیو و وازواکتیو مهارکننده های Rho کیناز و همین طور ویژگی آنتی فیبروتیک، به عنوان نقش احتمالی آن ها در درمان طبی و جراحی گلوکوم بررسی می شوند.
    کلیدواژگان: گلوکوم، هایپرتانسیون چشمی، Rho کیناز
  • سعید کریمی*، زهرا کیانی صفحات 189-194
    هدف
    معرفی یک مورد کوروییدال اسکیزیس دور عصب و بیان همراهی این بیماری با گلوکوم و سوراخ سر عصب در یک بیمار مبتلا به نزدیک بینی شدید.
    معرفی بیمار
     آقایی 30 ساله با نزدیک بینی شدید برای بررسی از نظر توده کورویید اطراف عصب بینایی در هر دو چشم ارجاع گردید. در معاینه شبکیه بیمار، دو توده مختصر برجسته، زرد- نارنجی در اطراف عصب بینایی دو چشم مشاهده شد. در چشم چپ خونریزی Splinter در قسمت تحتانی عصب بینایی قابل مشاهده بود. بررسی EDI-OCT دور عصب، منطبق با اسکیزیس کورویید و ایجاد حفره در لایه کورویید دور عصب بود که از طریق سوراخ سرعصب با فضای زجاجیه ارتباط داشت. آزمون میدان بینایی و OCT سر عصب، نشان دهنده آسیب در اثر گلوکوم در هر دو چشم بود.
    نتیجه گیری
     ایجاد حفره و اسکیزیس در کورویید دور عصب در بیماران مبتلا به نزدیک بینی شدید می تواند با سوراخ سر عصب و گلوکوم با فشار چشم طبیعی همراه باشد و باید در تشخیص افتراقی توده های سر عصب در بیماران با نزدیک بینی پیشرفته قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آب سیاه، کروییدال اسکیزیس دور عصب، نزدیک بینی
  • مسعود سهیلیان، محمدحسن بابایی *، یاشار عمی زاده، آرش دانش طلب، سیدمحمدمهدی مشتاقیون صفحات 195-198
    هدف
    معرفی یک مورد رتینوپاتی خورشیدی به دنبال سومصرف متامفیتامین.
    معرفی بیمار
      آقایی 37 ساله با شکایت از بین رفتن ناگهانی و بدون درد بینایی هر دو چشم و سابقه سه ساله اعتیاد به متامفتامین به درمانگاه مراجعه نمود. وی در روز مراجعه پس از مصرف متامفتامین، حداقل به مدت 4 ساعت به خورشید خیره نگاه کرده بود. در معاینه، حدت بینایی در هر دو چشم 400/15 اسنلن چارت بود. در فوندوسکوپی، یک پلاک قرمز دوطرفه (0.5 DA) در مرکز ماکولا و یک لکه با مرکز سفید در پلاک ذکرشده شناسایی شد. رفلکس فووه آدوطرف مختل بود. سر عصب بینایی (ONH) و شبکیه محیطی ناواضح بودند. SD-OCT، یک نقص منطقه ای در بخش خارجی گیرنده های نوری، در ناحیه زیر لکه زرد با حفظ نسبی لایه های داخلی شبکیه را نشان داد. در حالی که RPE نامنظم و غیرعادی بود، قطع (EZ) و (IZ) در ناحیه آسیب دیده یافت شد. آنژیوگرافی فلورسنت (FA) یک اختلال پنجره ای (window defect) نشان داد.
    نتیجه گیری
     تغییر وضعیت مغزی به دنبال مصرف متامفتامین، مصرف کنندگان آن را در برابر عوارض فیزیکی و ذهنی آسیب پذیر می کند. در این مورد، مصرف کننده متامفتامین یک رفتار تکانشی و تکرارشونده از خیره شدن به خورشید را نشان داد و مقدار زیادی انرژی نورانی را در بازه زمانی کوتاهی دریافت کرد. این عمل، آسیب عمقی یووه آرا هر دو چشم را به اوج می رساند و منجر به رتینوپاتی خورشیدی دوطرفه می گردد.
    کلیدواژگان: اپیوم، رتینوپاتی خورشیدی، کانابیس، متامفیتامین
|
  • Masoumeh Kalantarion* Pages 135-145
    Purpose
    Today, Continues Medical Education (CME) is considered as one of the methods to improve knowledge and clinical performance of physicians. In this regard, all physicians will become familiar with new and more effective therapies and are encouraged to follow them. The present qualitative study aims at explaining the reasons for the participation of Iranian ophthalmologists in continuing medical education programs in Iran.
    Methods
    This research is a qualitative study using content analysis, in which 12 participants, consisting of 7 subspecialists and 5 general ophthalmologists were recruited to participate in in-depth interviews and field observations concerning experiences with CME. The study was performed, using content analysis based on Granheim method. The codes, categories, and themes were explored through the inductive process, in which the researchers moved from specific to general.
    Results
    Based on participations experiences, institutionalization concepts, the motivational factors, and barriers to participation in the program, formed the essential theme of “Area of cooperation of ophthalmologist in CME”. The acceptation of the application, variety of ways of training, and obtaining scientific authority represent the institutionalization of programs, intrapersonal factors, programs, and the rate of medical culture ophthalmology represent barriers of participation in programs.  
    Conclusion
    In spite of the institutionalization of CME application, factors such as intrapersonal factors, medical culture of ophthalmology in order to weaken ophthalmologists were considered as effective factors. The emphasis of the present study was to enhance trainers and trainees interaction. So, it is recommended to recruit ophthalmologist as teachers and stakeholders in designing CME programs.
    Keywords: Content Analysis, Continue Medical Education, Ophthalmologist, Qualitative Study
  • Dr Mohammad Hossein Seyfi* Pages 146-150
    Purpose
    To evaluate the long-term outcome of limbal stem cell transplantation (LSCT) for the management of total limbal stem cell deficiency (LSCD) due to chemical burn in Labbafinejad Medical Center (LMC).
    Methods
    Records of patients with a history of severe (i.e. grade III and IV) chemical burns, who were referred to LMC and underwent LSCT, were reviewed and data including demographic characteristics, initial visual acuity, surgical interventions, and outcomes were extracted.
    Results
    A total of 50 eyes of 50 patients with a history of conjunctival limbal autograft (CLAU; N=24) or keratolimbal allograft (KLAL; N=26) with at least 1-year follow-up were included. Mean age, initial visual acuity, and follow-up duration were not significantly different between the two groups. The overall 1-year and 5-year survival was 100% and 78.1% for CLAU and 84.4% and 53.6% for KLAL, respectively. Corneal transplantation was performed after LSCT in 20 eyes after CLAU and 25 eyes after KLAL. The 1-year and 5-year corneal graft survival was 93.3% and 63.8% after CLAU and 92% and 38.4% after KLAL, respectively. Simultaneous KLAL and corneal transplantation were performed in 5-eyes. The 5-year survival of the KLAL and the corneal graft after the simultaneous procedure was 37.5% and 0. There was a significant improvement in LogMAR BCVA (1.79 vs. 2.17, P<0.001) in both groups, but it was not significantly different between the two-group.
    Conclusion
    Severe chemical burn is associated with significant ocular morbidity and long-term prognosis is guarded. Simultaneous LSCT and corneal grafting may decrease the long-term survival of both.
    Keywords: Chemical Ocular Burn, Corneal Transplantation, Limbal Stem Cell Transplantation, Limbal Stem Cell Deficiency
  • Dr Amir Akhavan* Pages 151-156
    Purpose
    To report the clinical presentation, histopathologic findings, and surgical treatment in a series of cases with primary corneal keloid.
    Case Reports
    Six Iranian patients (a father and two sons, a mother and her daughter, and one isolated male patient) without any history of corneal trauma or systemic diseases were clinically and histologically evaluated for a slowly-growing, white opacity in the cornea. On slit-lamp examinations, corneal lesions appeared as a solitary, pearly white, well-circumscribed nodule with a smooth and glistening surface. Because of the deterioration of visual acuity, the nodule was surgically removed by deep anterior lamellar keratoplasty (DALK) in two patients. Histopathology of the excised nodules were consistent with the diagnosis of corneal keloid in terms of epithelial irregularities, Bowman’s layer disruption, thick and haphazardly-arranged stromal collagen fibers, and proliferation of fibroblastic cells that were immune-reactive to-smooth muscle actin antibody. Clinical outcomes of these 2 cases that underwent DALK were presented here.
    Conclusion
    In this series, six cases of corneal keloids were reported, 5 of whom appeared to have an autosomal dominant inheritance pattern of variable penetrance. Surgical interventions are limited to selected patients with decreased visual acuity or cosmetic problems. Further genetic investigations are necessitated to verify the responsible defective genes.
    Keywords: DALK, Histopathology, Primary Corneal Keloid
  • Dr Mohammad Rasoul Saboorinejad* Pages 157-164
    Purpose
    To measure choroidal thickness in normal subjects, using optical coherent tomography (OCT) in Rasht.
    Methods
    Normal subjects older than 20 years, living in Rasht, were selected through systematic random sampling by using the city telephone directory. The subjects underwent comprehensive eye examinations for inclusion in the study. Then, choroidal thickness was measured in both eyes by two experienced operators, using HRA2 SD-OCT EDI (software version 5.4). Choroidal thickness was measured from the line under the retinal pigmented epithelium corresponding to Bruch’s membrane to inner surface of the sclera at a horizontal line. The measurement was first made under the fovea and then at 500-µm intervals up to 3 mm on both temporal and nasal sides. The collected data were entered into the computer and SPSS statistical software version 21 was used for statistical analysis. The paired-samples t test was used to evaluate the differences in choroidal thickness in different regions. Pearson correlation test was used to determine the correlation of choroidal thickness with age. The level of significance was set at 0.05.
    Results
    In total, 75% of the selected women were female and 25% were male with the age range of 20 to 70 years. The mean central choroidal thickness was 290.5 ± 81.5 µm for the right eye and 296.4 ± 70.5 µm for the left eye with the age range of 48.5 ± 12. The 95% confidence interval for mean choroidal thickness for the study population (Rasht) was estimated to be 275 to 306 µm. The choroid was thickest under the fovea and decreased in thickness temporally and nasally (3 mm), with more decreases at nasal region (P<0.001). There was no significant difference in choroidal thickness at various locations between the left and right eyes. Nor was there a significant difference in choroidal thickness at various locations between male and female subjects. A negative significant correlation was found between choroidal thickness and age (P<0.05) with choroidal thickness decreasing by about 2 µm for every 10 years.
    Conclusion
    In this study, the mean central choroidal thickness was 290.45 ± 81.5 µm. The mean choroidal thickness for the population, i.e., Rasht, was 275 to 306 µm with 95% confidence interval.
    Keywords: Age, Choroidal Thickness, Enhanced Depth Imaging-Ocular Coherent Tomography, Rasht
  • Dr Abbas Bagheri* Pages 165-170
    Purpose
    To evaluate the therapeutic effect of intralesional injection of Trichloroacetic Acid (TCA) 10% in patients with conjunctival inclusion cyst.
    Methods
    In 10 patients including 3 children, TCA 10% was injected into the conjunctival cyst and the patients were followed-up for at least 6 months. We included ophthalmic and anophthalmic cases.
    Results
    Mean follow up time was 18 months and all patients were treated successfully. Recurrence was not seen in any cases. This method was used in patients with multiple cysts, pediatrics, followed by eye discharge, strabismus surgery, or blowout with favorable results.
    Conclusion
    Intralesional injection of TCA 10 % is a safe, simple, and successful treatment in all patients with conjunctival inclusion cysts, including ophthalmic cases and anophthalmic cases.
    Keywords: Anophthalmic Eye, Conjunctival Cyst, Ophthalmic Eye, Trichloroacetic Acid
  • Dr Azadeh Samayeli* Pages 171-188
    In an elegant example of bench-to-bedside research, a hypothesis that cells in the outflow pathway actively regulate conventional outflow resistance was proposed in the 1990s and systematically pursued, exposing novel cellular and molecular mechanisms of intraocular pressure (IOP) regulation. The critical discovery that pharmacologic manipulation of the cytoskeleton of outflow pathway cells decreased outflow resistance placed a spotlight on the Rho kinase pathway that was known to regulate the cytoskeleton. Ultimately, a search for Rho kinase inhibitors led to the discovery of several molecules of therapeutic interest, leaving us today with 2 new ocular hypotensive agents approved for clinical use: ripasudil in Japan and netarsudil in the United States. These represent members of the first new class of clinically useful ocular hypotensive agents since the US Food and Drug Administration approval of latanoprost in 1996. The development of Rho kinase inhibitors as a class of medications to lower IOP in patients with glaucoma and ocular hypertension represents a triumph in translational research. Rho kinase inhibitors are effective alone or when combined with other known ocular hypotensive medications. They also offer the possibility of neuroprotective activity, a favorable impact on ocular blood flow, and even an antifibrotic effect that may prove useful in conventional glaucoma surgery. Local adverse effects, however, including conjunctival hyperemia, subconjunctival hemorrhages, and cornea verticillata, are common.
    The development of Rho kinase inhibitors targeted to the cells of the outflow pathway and the retina may allow these agents to have even greater clinical impact. The objectives of this review are to describe the basic science underlying the development of Rho kinase inhibitors as a therapy to lower IOP and to summarize the results of the clinical studies reported to date. The neuroprotective and vasoactive properties of Rho kinase inhibitors as well as the antifibrotic properties of these agents are reviewed in the context of their possible role in the medical and surgical treatment of glaucoma.
    Keywords: Glaucoma, Ocular HTN, Rho Kinase
  • Dr Saeed Karimi* Pages 189-194
    Purpose
    To report a case of peripapillary intrachoroidal cavitation (choroidal schisis) and optic pit in a case of high myopia and open-angle glaucoma.
    Case report
      A 30-year-old high myopic man was referred to our clinic for presumed peripapillary choroidal tumors. In funduscopy, there were two yellow-orange and slightly elevated peripapillary lesions in both eyes with indistinct margins. A splinter hemorrhage was seen inferior to the left optic disc. Peripapillary enhance depth optical coherence tomography (EDI-OCT) revealed peripapillary intrachoroidal cavitations connected to the vitreous cavity via an optic pit. Peripapillary OCT and perimetry were compatible with glaucomatous damage in both eyes.
    Conclusion
    Peripapillary intrachoroidal cavitation (PICC) should be considered in the differential diagnosis of peripapillary choroidal lesions in high myopic eyes. Patients with PICC should be evaluated for glaucoma and optic pit.
    Keywords: Intrachoroidal Cavitation, Myopia, Peripapillary
  • Dr Mohammad Hasan Babayee* Pages 195-198
    Purpose
    To report a case of solar retinopathy following methamphetamine (MA) abuse.
    Case report
     A 37-years-old man was visited with sudden painless loss of vision in both eyes. He was addicted to methamphetamine for three years. He used MA at the day of admission. Excessive sun gazing (4 hours) took place due to using hallucinations secondary to the MA. Visual acuity was 15/400 Snellen chart in both eyes. In funduscopy, a bilateral round reddish plaque (0.5 DA) was detected at the center of the macula. A white central dot was located at aforementioned plaque. Foveal reflex was absent bilaterally. Optic nerve head (ONH) and peripheral retina were unremarkable. SD-OCT illustrated a distorted outer retina at the fovea with relatively spared inner retinal layers. Disruption of (EZ) and (IZ) was found at the damaged area, while the RPE was irregular. The size of disrupted area was around 800 microns in both eyes with a distinct border with the normal retina. A hyporeflective cavity was detected at the outer retina of both eyes located in the central fovea; Fluorescein Angiography (FA) demonstrated a window defect at the center of the fovea.
    Conclusion
    Altered mental status following drug consumption makes the MA abusers vulnerable to the miscellaneous hazardous physical and mental insults. Hallucinations after MA misuse culminated in a profound damage of the fovea in both eyes (solar retinopathy), this MA abuser presented an impulsive behavior of sun gazing and he continued this deleterious behavior for at least 4 hours. Therefore, he received a large quantity of light energy in a short period of time.
    Keywords: Cannabis, Methamphetamine, Opium, Solar Retinopathy