فهرست مطالب

سلامت روان کودک - سال ششم شماره 2 (پیاپی 19، تابستان 1398)

فصلنامه سلامت روان کودک
سال ششم شماره 2 (پیاپی 19، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/10
  • تعداد عناوین: 19
|
  • عباسعلی حسین خانزاده صفحه 0
  • نظام الدین قاسمی*، لطیفه نوری، سهراب عبدی زرین صفحات 1-12
    زمینه و هدف
    اختلال نارسایی توجه فزون کنشی، الگوی پایدار عدم توجه، فزون کنشی، ورفتارهای تکانشی است که شدیدتر و شایع تر از آن است که معمولا درکودکان با سطح تحول مشابه، دیده می شود. برخی متخصصان متعقدند که تمامی مداخلات درمانی نباید بر کودک مبتلا به این اختلال، متمرکز شود؛ که والدین و دیگر اعضای خانواده نیز باید مورد توجه قرار گیرند. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر برنامه آموزش مدیریت والدین (مادران) برکاهش علایم رفتاری کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه فزون کنشی بود.
    روش
    روش این پژوهش، شبه تجربی با دو گروه آزمایش و گواه، همراه با پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه فزون کنشی  7 تا 12 ساله شهرستان خنج در استان فارس در سال 1396 بود. نمونه مورد مطالعه 30 نفر از مادران کودکان مذکور بودند که به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. برنامه آموزش مدیریت والدین به صورت 8 جلسه یک و نیم ساعته و به صورت هفته ای دو جلسه به گروه آزمایشی ارائه شد ولی گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. از هر دو گروه آزمایش و گواه به کمک پرسشنامه های پژوهش، پیش آزمون و پس آزمون به عمل آمد. این پرسشنامه ها شامل مقیاس درجه بندی والدین کانرز (1987) و پرسشنامه نشانه های مرضی لاویباند (1995) بود.
    یافته ها
    تحلیل داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس نشان داد برنامه های آموزش مدیریت والدین باعث تفاوت معنادار در نمرات مشکلات رفتاری این کودکان در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه هم در سطح نمره کل و هم در سطح خرده مقیاس های مشکلات رفتار هنجاری، اجتماعی، روان تنی، واضطراب- خجالت شده است (0/001P<)، به طوری که میزان مشکلات رفتاری در گروه آزمایش در مرحله پس آزمون، کاهش معناداری داشته است و اندازه اثر 46/0 بود (0/001P<).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه می توان نتیجه گرفت که برنامه مدیریت رفتار از طریق اصلاح شیوه های تعاملی خانواده با کودک مبتلا به اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی، آموزش چگونه رفتار کردن والدین، افزایش درک والدین  از علایم رفتاری اختلال، اصلاح نگرش آنان درباره اختلال، و استفاده از شیوه های صحیح تنبیه و تقویت، باعث بهبود مشکلات هیجانی رفتاری کودکان مبتلا به این اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی می شود.
    کلیدواژگان: آموزش مدیریت والدین، نارسایی توجه، فزون کنشی، علایم رفتاری
  • شیوا منظومه، بهمن اکبری* صفحات 13-26
    زمینه و هدف
    اطلاع از تشخیص سرطان کودک برای والدین بسیار نگران کننده و اضطراب آور است، بنابراین در کنار درمان فرزند مبتلا به سرطان، لزوم استفاده از روش های مداخله کارآمد جهت ارتقای سلامت روان شناختی والدین آنها بسیار ضروری است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر دو شیوه شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و تنش زدایی پیش رونده عضلانی بر شاخص های سلامت عمومی مادران کودکان مبتلابه سرطان خون، انجام شد.
    روش
    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و طرح پژوهش از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. نمونه مورد مطالعه شامل 45 نفر از مادران دارای کودک مبتلابه سرطان خون مراجعه کننده به بخش آنکولوژی بیمارستان 17 شهریور رشت در سال 1396 بودند که به شیوه در دسترس انتخاب و با انتساب تصادفی در 3 گروه ذهن آگاهی (15 نفر)، تنش زدایی (15 نفر) و گواه (15 نفر) جایدهی شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، مصاحبه و آزمایش های تشخیصی سرطان، و پرسشنامه سلامت عمومی بود. پس از مرحله پیش آزمون، مداخلات مورد نظر، به مدت 2 ماه (8 جلسه 2 ساعته)، در دو گروه آزمایشی انجام شد، در حالی که گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. سپس هر سه گروه در مرحله پس آزمون و پیگیری دوماهه، مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر نشان داد که تفاوت های بین گروهی در متغیرهای شکایات جسمانی (0/01 >P,  6/622=F)، اضطراب (0/01 >P, 10/236=F)، عدم کارکرد اجتماعی (0/05 >P,4/452=F)، و افسردگی (0/01 >P, 10/866=F)، معنی دار است. همچنین تفاوت بین مراحل زمانی در پیش آزمون، پس آزمون، و پیگیری در متغیرهای اضطراب (0/01 >P, 46/681=F)، عدم کارکرد اجتماعی، (0/05 >P,12/610=F)، و افسردگی (0/05 >P, 3/870=F)، معنی دار بود ولی در شکایات جسمانی، تفاوت وجود نداشت (0/05 >P, 1/720=F).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که بین تاثیر ذهن آگاهی و آموزش فنون تنش زدایی در بهبود شاخص های سلامت عمومی مادران کودکان مبتلا به سرطان خون، تفاوت معنا داری وجود ندارد ولی هر دو شیوه در بهبود وضعیت روانی مادران موثر هستند. ذهن آگاهی از طریق آموزش مهار توجه و مدیریت زمان، شاخص های سلامت روان را در افراد افزایش می دهد. همچنین تن آرامی ناشی از فنون تنش زدایی در کاهش تنیدگی، اضطراب، و افسردگی افراد نقش دارد. نتیجه این که از هر دو شیوه می توان در کنار هم برای ارتقاء سلامت عمومی والدین کودکان مبتلا به انواع سرطان، استفاده کرد.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، تنش زدایی پیش رونده عضلانی، سلامت عمومی، سرطان خون
  • محمد عاشوری، سوگند قاسم زاده*، فاطمه دلال زاده بیدگلی صفحات 27-39
    زمینه و هدف
    . بیشتر کودکان پیش دبستانی مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی، مهارت های اجتماعی مناسبی ندارند و در سازش با محیط های مختلف و دوست یابی، دارای مشکلات اساسی هستند. برخی متخصصان معتقدند که بازی درمانی مبتنی بر مدل شناختی رفتاری می تواند به کودکان مبتلا به این اختلال در یادگیری مهارت های اجتماعی کمک کند و برخی مشکلات رفتاری آنها را کاهش دهد. بدین ترتیب پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی بازی درمانی مبتنی بر مدل شناختی رفتاری بر مهارت های اجتماعی پسران پیش دبستانی با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر، یک مطالعه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه بود. در این پژوهش 30 پسر با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی 5 تا 6 ساله شرکت داشتند که به روش نمونه گیری در دسترس از از مراکز پیش دبستانی شهرستان آران و بیدگل در سال تحصیلی 1397-1396 انتخاب شده اند و در دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه، جایدهی شدند. گروه آزمایش، بازی درمانی مبتنی بر مدل شناختی رفتاری را در 12 جلسه 40 دقیقه ای دریافت کردند، در حالی که به گروه گواه این آموزش ارائه نشد. ابزار استفاده شده در این پژوهش، مقیاس درجه بندی مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت (1990) بود. داده های به دست آمده از پرسشنامه در قبل و بعد از مداخله با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری و نسخه 23 نرم افزار  SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    تحلیل داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که پس از مداخله، میانگین نمرات مهارت های اجتماعی گروه آزمایش به طور معناداری بیشتر از گروه گواه بود (0/001P< و 57/77=F). همچنین میانگین نمرات همه خرده مقیاس های مشارکت (0/0001<P و 64/30F=) ، ابراز وجود (0/0001<P و 54/48F=)، و مهار خود (0/0001P< و 39/09F=) در گروه آزمایش به طور معناداری بیشتر از گروه گواه بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده در این مطالعه، بازی درمانی مبتنی بر مدل شناختی رفتاری باعث بهبود مهارت های اجتماعی، مشارکت، ابراز وجود، و مهار خود در کودکان پیش دبستانی با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی شد. با توجه به این که در این شیوه مداخله، از فعالیت های هیجانی، عملی، و غیرکلامی استفاده می شود و از لحاظ نظری، تاکید بر تعامل فرد و محیط است، بر بهبود مهارت های اجتماعی کودکان با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی موثر واقع شده است.
    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، فزون کنشی، بازی درمانی، مدل شناختی رفتاری، مهارت های اجتماعی، مشکلات رفتاری
  • طاهره ابراهیمی، عادله اصلی پور*، مهناز خسروجاوید صفحات 40-52
    زمینه و هدف
    رفتارهای پرخاشگرانه فراوان ترین مشکل رفتاری کودکان پیش دبستانی است و عوامل متعددی از جمله فقدان مهارت های اجتماعی نقش مهمی در این زمینه ایفا می کنند. در این راستا بازی یکی از موثرترین شیوه های کاهش مشکلات رفتاری برون نمود کودکان و افزایش مهارت های ارتباطی و اجتماعی آنان محسوب می شود. بدین ترتیب هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر بازی درمانی به شیوه گروهی بر رفتارهای پرخاشگرانه و مهارت های اجتماعی کودکان پیش دبستانی بود.
    روش
    طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی بوده که از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه است. نمونه مورد مطالعه شامل 24 نفر از کودکان پیش دبستانی واجد رفتارهای پرخاشگرانه شهر لاهیجان در سال 95- 94 بود که به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده و به تصادف در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه پرخاشگری کودکان پیش دبستانی واحدی و همکاران (1387) و مهارت های اجتماعی ماتسون (1983) استفاده شد. گروه آزمایش 8 جلسه 45 دقیقه ای (هفته ای دوبار) بازی درمانی گروهی را دریافت کردند و یک هفته بعد از پایان جلسات، مرحله پس آزمون برای هر دوگروه  اجرا شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد بازی درمانی گروهی به کاهش پرخاشگری و مولفه های آن شامل پرخاشگری کلامی- تهاجمی، پرخاشگری فیزیکی- تهاجمی، پرخاشگری رابطه ای، و پرخاشگری تکانشی (0/000 = P)، و افزایش معنادار مولفه های مهارت های اجتماعی مناسب و اطمینان به خود، منجر شد. همچنین این شیوه مداخله باعث کاهش معنادار مولفه های جسارت نامناسب، تکانشگری، حسادت، و گوشه گیری (0/000 = P) شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های به دست آمده در این مطالعه می توان نتیجه گرفت که بازی درمانی این فرصت را در اختیار کودکان قرار می دهد تا احساس های درونی خود را که ناشی از تنش،کام نایافتگی، ترس، و سردرگمی است، نشان دهند و یاد بگیرند چگونه پرخاشگری را مهار کرده یا کنار بگذارند. از آنجایی که کودکان پیش دبستانی در بازی درمانی گروهی، مهارت هایی مانند پیروی از قواعد اجتماعی، نحوه تعامل و همکاری با دیگران، و مدیریت هیجان های منفی در روابط بین فردی را می آموزند، استفاده از این شیوه جهت آماده سازی آنها برای ورود به دنیای اجتماعی بزرگ تر، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: بازی درمانی، رفتارهای پرخاشگرانه، مهارت های اجتماعی، کودکان پیش دبستانی
  • سمیه کشاورز*، علیرضا کاکاوند صفحات 53-67
    زمینه و هدف

    اختلال یادگیری یکی از اختلال های شایع در دانش آموزان است که موجب بروز مشکلات تحصیلی و اختلال های ثانوی در آنها می شود. اختلال یادگیری ریاضی بر طبق ملاک های آسیب شناسی روانی یکی از زیرمجموعه های ناتوانی یادگیری است. کودکان مبتلا به این اختلال مشکلاتی در روابط فضایی و توانایی های مختلف ادراکی دارند. بدین ترتیب هدف از پژوهش حاضر مقایسه ویژگی های شناختی-ادراکی  مانند سرعت پردازش عددی، حافظه آشکار و نهان، فعال و منفعل، توانایی نگهداری ذهنی، و مهارت های دیداری - فضایی در دانش آموزان دارای اختلال ریاضی و بهنجار است.

    روش

    طرح پژوهش، توصیفی از نوع علی-مقایسه ای است. به همین منظور از مراکز اختلال های یادگیری شهرکرج و قزوین 70 دانش آموز دارای اختلال یادگیری به شکل در دسترس و 80 دانش آموز فاقد این اختلال نیز به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب و مورد آزمون قرار گرفتند. جهت جمع آوری داده ها از آزمون هوش وکسلر، آزمون حافظه دیداری- فضایی (کورنولدی 1995)، آزمون حافظه فعال و منفعل (کورنولدی 1995)، آزمون حافظه آشکار و نهان (اسنودگراس و ویندرورت 1980)، آزمون تشخیصی ایران کی مت (کورنولی و همکاران 1976)، آزمون سرعت پردازش عددی (کاپلتی و همکاران 2007) و تکلیف نگهداری ذهنی مایع به روش بوگاردو و روس (1991) استفاده شد. داده ها با روش تحلیل واریانس چندمتغیره تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین گروه ها در مولفه های نگهداری ذهنی مایع، حافظه آشکار، حافظه فعال، سرعت پردازش عددی، و مهارت دیداری - فضایی به لحاظ آماری تفاوت معنادار وجود دارد (0/001>p)، اما بین گروه ها در دو مولفه حافظه نهان و منفعل (0/05<p) تفاوت وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده می توان چنین استنباط کرد که توانایی نگهداری ذهنی، مهارت دیداری - فضایی، و سرعت پردازش عددی از مولفه هایی هستند که بیشتر در گروه های دارای اختلال ریاضی با اشکال روبه رو هستند. این ضعف ها مرتبط به  هوش افراد نیست که مربوط به نارسایی در کنش های اجرایی به طور خاص حافظه فعال است. بنابراین می توان بیان کرد این مولفه ها از ویژگی های متمایزکننده این گروه از دانش آموزان دارای نارسایی ویژه در یادگیری هستند که باید در هنگام شناسایی و برنامه ریزی جهت درمان به آنها توجه خاص داشت.

    کلیدواژگان: ویژگی های شناختی - ادراکی، اختلال یادگیری، اختلال ریاضی، دانش آموزان بهنجار
  • هانیه زراعت کار*، علیرضا مرادی صفحات 68-80
    زمینه و هدف

    پرخاشگری در دوره کودکی و نوجوانی عامل خطری برای ابتلا به سو مصرف مواد، بزهکاری، و خشونت در بزرگسالی است. از آن جا که یکی از عوامل سبب شناسی پرخاشگری در این دوره، فقدان مهارت حل مسئله است، بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارت حل مسئله از طریق داستان بر پرخاشگری دانش آموزان و همچنین مقایسه این روش با  روش معمول آموزش مهارت حل مسئله با کمک راهبردهای ارائه شده توسط دی زوریلا  انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر، شبه آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری نیز شامل تمامی دانش آموزان پسر مقطع پنجم و ششم دبستان در شهر تهران در سال تحصیلی 93-94 بوده است. نمونه مطالعه، 36 دانش آموز پرخاشگر از جامعه مذکور بودند که به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه، جایدهی شدند. گروه های آزمایش طی 10 جلسه یک ساعته، تحت آموزش قرار گرفتند و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. برای تحلیل داده ها از آزمون کوواریانس یک متغیره و چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از این پژوهش بیانگر آن است که اثربخشی هر دو روش بر میزان پرخاشگری آزمودنی ها معنادار بوده است، اما آموزش مهارت حل مسئله از طریق داستان بر کاهش میزان پرخاشگری (0/001P<، 8/78F=) پرخاشگری فیزیکی (0/001>P)، و خصومت (0/001>P) آزمودنی ها نسبت به روش دیگر، موثرتر بوده است. همچنین بین میزان خشم در بین سه گروه، تفاوت معناداری یافت نشد.

    نتیجه گیری

    بنا بر یافته های پژوهش حاضر می توان این گونه نتیجه گیری کرد که داستان ها به دلیل جذابیت محتوایی و بار هیجانی به راحتی به یاد آورده شده و توجه آزمودنی ها را به خود جلب می کنند و باعث می شوند که جلسات درمان، جذابیت بیشتری برای کودک داشته باشد. از سویی دیگر، داستان ها قادر به آموزش بازسازی شناختی و به چالش کشیدن افکار خودآیند کودک  هستند که در نتیجه باعث تسریع فرایند یادگیری و به کارگیری مهارت های آموخته شده می شوند.

    کلیدواژگان: مهارت های حل مسئله، داستان گویی، پرخاشگری، دانش آموزان
  • فاطمه گلی*، ناصر محمدی احمد آبادی صفحات 81-92
    زمینه و هدف

    تربیت جنسی یک مقوله بسیار مهم تربیتی است و در این میان میزان آگاهی، نوع نگرش، و عملکرد مادران بیشترین نقش را در تربیت رفتارهای جنسی سالم فرزندان دارد. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی بر پاسخ گویی مادران به سوالات جنسی دختران پایه ششم، انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه است. نمونه مورد مطالعه شامل 30 مادر دارای  دانش آموز دختر مشغول به تحصیل در پایه ششم دبستان منطقه 2 آموزش و پرورش شهرستان کرج در سال 1396-1395 بود که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه، جایدهی شدند (هر گروه 15 نفر). برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه دانش، نگرش، و عملکرد تربیت جنسی مستوفی و همکاران (1395) استفاده شد. مادران گروه آزمایش، به مدت 9 هفته و هر هفته 11 ساعت تحت آموزش تربیت جنسی قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس یک متغیره و چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد پس از کنترل آماری اثر پیش آزمون، تفاوت معناداری در نمرات پس آزمون مولفه های آگاهی یا دانش، نگرش و عملکرد در دو گروه آزمون و گواه مشاهده می شود (0/05P<).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از پژوهش حاضر، می توان گفت: آموزش تربیت جنسی باعث توانمند سازی مادران در پاسخگویی به سوالات جنسی دختران نوجوان و افزایش دانش، نگرش، و عملکرد آنان می شود. بنابراین، با توجه به اطلاعات ناکافی والدین به ویژه مادران در مورد پاسخگویی به سوالات جنسی نوجوانان، ارائه راهکارها و آموزش هایی جهت افزایش سطح آگاهی مادران و تغییر نگرش آنها، ضروری است.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، تربیت جنسی، نوجوان
  • مهدی شاه محمدی*، غلام حسین انتصارفونی، مسعود حجازی، حسن اسدزاده صفحات 93-106
    زمینه و هدف

    میزان شیوع نسبتا زیاد اختلال یادگیری ریاضی و وجود پیامدهای ناشی از آن که مبتلایان را نه تنها در دوران کودکی با دشواری های ویژه ای روبرو می سازد، که در اغلب موارد، هزینه های مادی و معنوی بسیاری را برای کودک، خانواده، و جامعه به دنبال دارد. برنامه توانبخشی شناختی مشتمل بر آموزش، ذخیره سازی، و پردازش مولفه های حافظه فعال افراد است. هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی برنامه آموزشی توانبخشی شناختی بر افزایش میزان مهارت های هوش غیرکلامی، توجه و تمرکز، و عملکرد تحصیلی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری ریاضی است.

    روش

    روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی و طرح پژوهش از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه بود. نمونه مورد مطالعه شامل 40 دانش آموز دختر و پسر دارای اختلال ریاضی مقطع ابتدایی در دامنه سنی 11-9 شهرستان میانه در سال تحصیلی 97-96 بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه، جایدهی شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل آزمون توجه و تمرکز  بریکن کمپ (2002) ،آزمون هوش غیر کلامی وکسلرکودکان (ویرایش چهارم)، و آزمون ریاضی ایران کی مت (هومن، 1376) بوده است. بعد از اجرای پیش آزمون، مداخلات توانبخشی برای گروه آزمایش در 16 جلسه 60 دقیقه ای، هفته ای 2 بار و به صورت انفرادی انجام گرفت. در نهایت از هردو گروه آزمایش و گواه، پس آزمون گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمد با روش تحلیل کوواریانس نشان داد که استفاده از روش توانبخشی شناختی در شرکت کنندگان گروه آزمایش بر میزان مهارت های هوش غیرکلامی (0/05>P، 4/859 F(1,37)=)، میزان توجه و تمرکز (0/05>P، 95/956 F(1,37)=)، و عملکرد تحصیلی (0/05>P، 66/227 F(1,37)=) دانش آموزان دارای اختلال یادگیری ریاضی، تاثیر معناداری را به دنبال داشته است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده در این مطالعه، برنامه آموزشی توانبخشی شناختی با استفاده از برنامه های تمرینی جذاب که به صورت بازی و سلسله مراتبی طراحی شده بود، توانسته است بخش های مورد نظر مغزی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری را در زمینه های توجه و تمرکز، عملکرد تحصیلی و هوش غیر کلامی، تحریک و تقویت کرده و موجب ارتقاء عملکرد ذهنی و کارایی تحصیلی آنها شود.

    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی، اختلال یادگیری ریاضی، توجه و تمرکز، هوش غیرکلامی، عملکرد تحصیلی
  • مهسا حاتم*، عباس ابوالقاسمی، موسی کافی صفحات 107-118
    زمینه و هدف

    . انسان در طول زندگی خود با حوادث آسیب زای بسیاری مواجه می شود که پیامد های ناشی از آن متفاوت است. بسیاری از کودکان و نوجوانان در طی تحول خود رویداد های تنش گر مانند اعتیاد والدین و مرگ یک خویشاوند سالخورده و مانند آن را تجربه می کنند. اختلال تنیدگی پس از ضربه، اختلال پیچیده و مزمنی است که باعث بروز مشکلات قابل ملاحظه و اختلال در کنش وری اجتماعی و آموزشی می شود. روش ها و روی آوردهای مختلفی برای درمان این اختلال وجود دارد که پیامدهای مختلفی را به دنبال دارند. هدف از  انجام این پژوهش، بررسی تاثیر آموزش همدلی بر حل مسئله اجتماعی دانش آموزان دختر دارای تجربه تروما است.

    روش

    پژوهش حاضر، از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون بود. نمونه مورد مطالعه شامل 36  نفر از دانش آموزان دختر 14-15 ساله مقطع نهم دارای تجربه تروماتیک شهر رشت در سال تحصیلی 97-1396 بود که به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه خودگزارشی سرند کردن حوادث تروماتیک (فورد و همکاران، 2002)، مصاحبه بالینی و فرم کوتاه حل مسئله اجتماعی (دزوریلا، نیزو و مایدیو- الیورز ، 2002) استفاده شد. گروه آزمایش طی 8 جلسه، هر هفته یک جلسه، تحت مداخله آموزش همدلی قرار گرفتند و تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل کواریانس، انجام شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که آموزش همدلی به طور معنی داری  باعث افزایش مهارت حل مسئله اجتماعی و بهبود مولفه های حل مسئله منطقی و سبک اجتنابی می شود (0/01>P)، اما در مولفه های جهت گیری مثبت به مسئله، جهت گیری منفی به مسئله و سبک تکانشی/ بی احتیاطی، تفاوت معنادار دیده نشد.

    نتیجه گیری

    با استفاده از آموزش همدلی و تعمیم آن به بافت های اجتماعی مختلف، می توان حل مسئله اجتماعی افراد دارای تجربه تروماتیک را بهبود بخشید. همچنین این روش درمانی می تواند به عنوان ظرفیتی برای افزایش خودمهارگری جهت جلوگیری از بروز نشانه های اختلال  تنیدگی پس از ضربه در شرایط گوناگون استفاده شود.

    کلیدواژگان: آموزش همدلی، حل مسئله اجتماعی، دانش آموزان، تجربه تروما
  • عزت الله قدم پور*، لیلا امیریان، فاطمه رادپور صفحات 119-131
    زمینه و هدف

    بروز رفتارهای سازش نایافته در بین کودکان رو به افزایش است و شناسایی عوامل اثربخش در کاهش این رفتارها ضروری به نظر می رسد. با این وجود مطالعات نظام مندی در زمینه اثربخشی نقاشی درمانی در کاهش مشکلات روانی و رفتاری دانش آموزان انجام نگرفته است. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی نقاشی درمانی گروهی بر احساس تنهایی، مهار خشم، و سازش یافتگی دانش آموزان ابتدایی انجام شد.
     

    روش

    روش پژوهش حاضر شبه آزمایشی و طرح آن از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. نمونه موطد مطالعه شامل 40  دانش آموزان دختر پایه سوم ابتدایی شهر خرم آباد در سال تحصیلی 96-1395 بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به تصادف به گروه های آزمایش و گواه جایدهی شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل پرسشنامه های احساس تنهایی آشر و ویلر (1985)، سازش یافتگی دخانچی (1377)، و مهار خشم نواکر (1986) بود. پیش آزمون در هر دو گروه آزمایش و گواه انجام گرفت ولی گروه آزمایش طی 10 جلسه 60 دقیقه ای تحت عنوان نقاشی درمانی گروهی قرار گرفت. در پایان مداخله، پس آزمون بر روی دو گروه آزمایش و گواه انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج با استفاده از تحلیل کوواریانس نشان داد با کنترل نمرات پیش آزمون، بین گروه های آزمایش و گواه در نمرات احساس تنهایی (0/001P< و 24/3=F) و نمرات سازش یافتگی (0/001P< و 19/8=F) در مرحله پس آزمون تفاوت معنی دار وجود دارد. همچنین بخش دیگری از یافته ها نشان داد با کنترل نمرات پیش آزمون بین گروه های آزمایش و گواه در نمرات مهار خشم در مرحله پس آزمون تفاوت معنی داری وجود ندارد (0/55P< و 0/36=F).  

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های حاصل از این پژوهش می توان استنباط گرفت که نقاشی نوعی وسیله بیان هیجانات و دنیای درونی است و در شناسایی هوش و عواطف کودک نقش ویژه ای دارند. این نتایج بر اهمیت مداخله نقاشی درمانی برای کاهش احساس تنهایی و افزایش سازش یافتگی اجتماعی دانش آموزان تاکید کرد و از آن به عنوان یک روش موثر بهره گرفت.

    کلیدواژگان: نقاشی درمانی، احساس تنهایی، سازش یافتگی اجتماعی، مهار خشم
  • نیره زمانی، سعید حسن زاده*، محسن شکوهی یکتا، باقر غباری بناب صفحات 132-144
    زمینه و هدف

    یکی از اجزاء سازنده آمادگی برای ورود به مدرسه، آمادگی خواندن است. تدوین ابزارهایی که پیش نیازهای خواندن را در کودکان پیش دبستانی با توجه به زبان و فرهنگ ایرانی ارزیابی کند و دارای روایی و پایایی نیز باشد، یکی از نیازهای آموزشی و بخشی از فرایند تصمیم گیری و جایدهی آموزشی است. هدف از پژوهش حاضر تدوین آزمون آمادگی خواندن برای کودکان پیش دبستانی و بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه مقدماتی است. 

    روش

    نوع مطالعه این پژوهش، توصیفی- تحلیلی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل تمامی کودکان پیش دبستانی شهر تهران بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 64 کودک به عنوان نمونه، مورد مطالعه قرار گرفتند. آزمون در مرحله نخست بر روی 33 کودک در پایان دوره پیش دبستانی و در مرحله دوم بر روی 31 کودک در اوایل دوره پیش دبستانی اجرا شد. سوال ها به منظور سنجش شش خرده آزمون واژگان، تمییز دیداری، تمییز شنیداری، نوشته آگاهی، دانش حروف، و سرعت نامیدن طراحی شده است. اعتبار آزمون با روش بازآزمایی (فاصله دو هفته) و ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت و برای روایی آزمون از روش روایی محتوایی، روایی ملاکی، و روایی سازه استفاده شد.

    یافته ها

    ضریب روایی همزمان آزمون آمادگی خواندن با آزمون  تحول زبان و آزمون آگاهی واج شناختی، همبستگی معناداری را نشان داد. با توجه به معناداری T به دست آمده از مقایسه دو گروه کودکان در اوایل و پایان دوره پیش دبستانی و همچنین کودکان با و بدون تجربه پیش دبستانی، روایی افتراقی آزمون تایید شد. ضریب  اعتبار با روش بازآزمایی از 0/39 تا 0/87 و دامنه ضرایب آلفای کرونباخ از 0/15 تا 0/85 نشان می دهد که آزمون از اعتبار مناسبی برخوردار است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، آزمون دارای روایی و اعتبار مناسبی است، بنابراین می تواند به عنوان ابزاری جهت بررسی مهارت های پیش نیاز خواندن در کودکان پیش دبستانی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ویژگی های روان سجی، آمادگی خواندن، پیش دبستانی
  • بهمن کرد*، معصومه منصوری صفحات 145-157
    زمینه و هدف

    رفتارهای مدنی- تحصیلی زمینه همکاری و مشارکت را در تعامل های اجتماعی فراهم می آورند که به وسیله متغیرهای پیشایندی مانند خودشفقت ورزی و حمایت خودمختاری والدین تاثیر می پذیرد. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه علی خودشفقت ورزی با رفتارهای مدنی-تحصیلی دانش‎آموزان و نقش میانجی گری حمایت خودمختاری والدینی است.

    روش

    روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش تمام دانش‎آموزان پایه های نهم و دهم شهر مهاباد در سال تحصیلی 96-1395 بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای، تعداد 645 دانش ‏آموز انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه ‎ خودشفقت ورزی نف (2003)، پرسشنامه رفتارهای مدنی-تحصیلی گل پرور(1389)، مقیاس سبک های والدگری گرولنیک، دسی و ریان (1997) بود. داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری و نسخه 24 نرم افزار ایموس تحلیل شد.

    یافته ها

    بر اساس مدل معادلات ساختاری، روابط بین متغیرها از برازش قابل قبولی برخوردار بود و یافته ها نشان داد که روابط بین خودشفقت ورزی با رفتارهای مدنی-تحصیلی(0/01 p<)، خودشفقت ورزی با حمایت خودمختاری والدینی (0/01 p<)، و حمایت خودمختاری والدینی با رفتارهای مدنی-تحصیلی (0/01 p<)، معنی دار است. یافته ها حاکی از آن است خودشفقت ورزی و حمایت از خودمختاری30 درصد واریانس رفتارهای مدنی - تحصیلی و خودشفقت ورزی20 درصد از واریانس حمایت از خودمختاری را پیش بینی و تبیین می کند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، حمایت خودمختاری والدینی در رابطه بین خودشفقت ورزی و رفتارهای مدنی-تحصیلی دانش آموزان نقش میانجی گری معنی داری دارد و باعث تسهیل بیشتر در پیش بینی رفتارهای مدنی-تحصیلی دانش آموزان می شود. بنابراین، آموزش و ارتقای خودشفقت ورزی و آموزش مهارت های حمایت خودمختاری والدینی می تواند بهبود عملکرد تحصیلی و  سلامت رفتارهای اجتماعی دانش آموزان را فراهم سازد.

    کلیدواژگان: خودشفقت ورزی، حمایت خودمختاری والدینی، رفتارهای مدنی- تحصیلی
  • سایه ناز صنیعی آباده، احمد عابدی* صفحات 158-167
    زمینه و هدف

    دوره پیش دبستانی به عنوان یکی از مهم ترین دوره های تحولی کودکان بوده که توجه به آن می تواند به تحول شخصیت سالم در بزرگسالی منجر شود، زیرا مفاهیم مرتبط به تحول شناختی، هیجانی، عاطفی، و اجتماعی در این دوره پایه گذاری و تحول می یابد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه آموزشی زودهنگام کوئین بر حرمت خود کودکان پیش از دبستان انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر آزمایشی از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان پیش دبستانی (5 ساله) و والدین آنها (34 تا 42 سال) در شهر اصفهان در سال تحصیلی 96-1395 بود. در پژوهش حاضر با مراجعه به مراکز پیش دبستانی با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس ، تعداد 30 کودک انتخاب و از والدین آنها جهت شرکت در پژوهش دعوت شد. سپس والدین در دو گروه آزمایش و گواه به تصادف (15 نفر در هر گروه). جایدهی شدند ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه حرمت خود کودکان (عزیزی مقدم، 1386) بود. قبل از ارائه مداخله (دوره آموزشی زودهنگام کوئین)، مرحله پیش آزمون برای دو گروه آزمایش و گواه اجرا شد و سپس گروه آزمایش در معرض 8 جلسه (90 دقیقه ای) دوره آموزشی زودهنگام کوئین قرار گرفت. پس از پایان دوره مداخله از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از پژوهش حاضر با روش تحلیل کواریانس نشان داد که برنامه آموزشی زودهنگام کوئین بر حرمت خود کودکان پیش دبستانی تاثیر دارد (0/0005P<)؛ به گونه ای که 29 درصد تغییرات حرمت خود کودکان پیش دبستانی توسط برنامه آموزشی زودهنگام کوئین تبیین می شود.

    نتیجه گیری

    درآموزش برنامه کوئین به والدین، تکنیک هایی مانند چگونگی تقویت مهارت دانش، حافظه، استدلال دیداری - فضایی، مهارت های شناختی، و مهارت های حرکتی ظریف فرزندشان آموزش داده شد و در نتیجه سبب بهبود ادراک خودکارآمدی در کودکان و به مرور زمان باعث  شکل گیری حرمت خود بالاتر در آنها شده است.

    کلیدواژگان: برنامه آموزشی زودهنگام کوئین، حرمت خود، پیش دبستانی
  • امیر قربان پور لفمجانی*، بهاره فیاض، سجاد رضایی، شوکت رمضانی صفحات 168-179
    زمینه و هدف

    توانمندی روان شناختی، مفهوم بسیار مهمی است که نظر می رسد خودپنداشت تحصیلی نیز که در نتیجه عملکرد مطلوب تحصیلی، قابل دستیابی است بر آن اثرگذار باشد. مطالعه پیشینه مطالعات انجام شده حاکی از آن است که تاثیر متغیر خودپنداشت تحصیلی بر توانمندی روانی چندان مورد توجه قرار نگرفته است، بنابراین پژوهش حاضر با هدف پاسخ گویی به این سوال انجام شده است که آیا خودپنداشت تحصیلی می تواند در رابطه حرمت خود و سرسختی روانی با توانمندی روان شناختی، نقش میانجی ایفا کند؟

    روش

    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. نمونه مورد بررسی شامل 225 نفر از دانش آموزان متوسطه دوره اول (112 پسر و 113دختر با میانگین سنی 14 سال) بشهر شیروان در سال 96-95 بود که با استفاده از نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده اند.  برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های توانمندی روان شناختی میرکمالی و نارنجی (1388)، سخت رویی کوباسا (1979)، حرمت خود کوپر اسمیت (1967)، و خودپنداشت تحصیلی یسن چن (2004) استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی و تحلیل مسیر نشان داد که توانمندسازی روان شناختی با متغیرهای سرسختی روانی، حرمت خود، و خودپنداشت تحصیلی همبستگی دارد (0/0001P<). سرسختی روانی، حرمت خود، و خودپنداشت تحصیلی 39 درصد از واریانس توانمندی روان شناختی را تبیین می کنند. سرسختی روانی و حرمت خود 65 درصد از واریانس خودپنداشت تحصیلی را تبیین می کنند و سرسختی روانی 58 درصد از واریانس حرمت خود را تبیین می کند. اثرغیرمستقیم سرسختی روانی و حرمت خود روی توانمندسازی روان شناختی با میانجیگری خودپنداشت تحصیلی به ترتیب در سطح 0/01 و 0/05 معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    در مجموع پژوهش حاضر نشان داد که خودپنداشت تحصیلی بالا منجر به افزایش خودکارآمدی در دانش آموزان می شود و خودکارآمدی به افزایش سرسختی روانی که با توانمندی روانی ارتباط مثبت و معنی داری دارد، منجر می شود. به علاوه، خودپنداشت زیربنای حرمت خود است و بالارفتن آن می تواند حرمت خود دانش آموزان را ارتقاء دهد و با توجه به رابطه بین حرمت خود و توانمندسازی، منجر به افزایش توانمندی روانی دانش آموزان می شود.

    کلیدواژگان: خودپنداشت تحصیلی، حرمت خود، سرسختی روانی، توانمندی روانشناختی
  • عذرا زبردست*، مهدیه شفیعی تبار صفحات 180-193
    زمینه و هدف

    شایع ترین نوع سردرد، میگرن است با دردی تکرار شونده، ضربان دار، و همراه با حالت تهوع که می تواند به مدت 4 تا 72 ساعت ادامه داشته باشد. از آن جایی که میگرن دارای علل چندگانه زیستی، روان شناختی، و محیطی است، به عنوان یک بیماری مزمن مورد توجه روان شناسان سلامت است. پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه به دنبال پاسخ گویی به این مسئله اساسی که آیا عواطف مثبت و منفی، راهبردهای شناختی تنظیم هیجان، و ناگویی هیجانی به عنوان سازوکارهای روانی در دختران نوجوان مبتلا و غیرمیتلا به میگرن متفاوت است؟

    روش

    طرح پژوهش حاضر توصیفی و از نوع علی مقایسه ای است. نمونه مورد مطالعه در این پژوهش شامل دو گروه دختران مبتلا و غیر مبتلا به سردرد به میگرن از مراکز درمانی شهر اراک در سال 1396 (هر گروه 40 نفر نوجوان) بودند که به روش نمونه گیری در دسترس و به صورت هدفمند انتخاب شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (بگبی، پارکر و تیلور، 1994)، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (گارنفسکی، کراجی و اسپنهاون، 2002) و مقیاس عاطفه مثبت و منفی (واتسون، کلارک و تلگن، 1998) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از آزمون t و تحلیل واریانس چند متغیری استفاده شد.  

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد دختران مبتلا به میگرن در مقایسه با دختران غیرمبتلا در ناگویی هیجانی، عواطف منفی، نشخوار فکری، و فاجعه پنداری به طور معنادار نمرات بالاتری دارند و نمره های عواطف مثبت و تمرکز جدید بر برنامه ریزی آنها، به طور معنادار پایین تر است (0/05>P).. نمره های دو گروه در سرزنش خود و دیگران، ارزیابی مجدد مثبت، تمرکز مجدد مثبت، اتخاذ دیدگاه، و پذیرش، تفاوت معنادار ندارد (0/05<P).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج حاصل از پژوهش حاضر می توان گفت دختران مبتلا و غیرمبتلا به سردرد میگرن از نظر  سازوکارهای روانی با هم تفاوت معنادار دارند؛ بدین معنا که دختران مبتلا به میگرن در تنظیم هیجان از سازوکارهای روانی منفی استفاده می کنند. این یافته ها لزوم توجه اساسی به ویژگی های روان شناختی خاص مبتلایان به سردردهای میگرنی توسط پزشکان و روان درمانگران در سطوح مختلف پیشگیری و درمان، را آشکار می سازد

    کلیدواژگان: دختران نوجوان، میگرن، ناگویی هیجانی، عاطفه مثبت و منفی، تنظیم شناختی هیجان
  • حمدالله خواجه حسینی*، نورعلی فرخی، حسن اسدزاده صفحات 194-204
    زمینه و هدف

    برخی از پژوهش ها استدلال و قضاوت اخلاقی را در دانش آموزان با نیازهای ویژه مورد بررسی قرار دادند و نشان دادند که این دانش آموزان در تحول اخلاقی نسبت به همسالان خود با تاخیر مواجه هستند. مطالعات درباره تحول استدلال اخلاقی در افراد با آسیب بینایی بسیار محدود است، بنابراین پژوهش حاضر با هدف مقایسه استدلال اخلاقی در دانش آموزان با و بدون آسیب بینایی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر پیمایشی از نوع تحلیلی مقطعی بود. نمونه مورد مطالعه شامل 80 دانش آموز دختر و پسر  11 و 12 ساله (40 نفر با آسیب بینایی و 40  نفر بدون آسیب بینایی) شاغل به تحصیل در مدارس آموزش عمومی و مدارس خاص نابینایان شهر تهران  بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایو بر حسب شرایط ورود و خروج به پژوهش، انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از آزمون استدلال اخلاقی (رست، 1979) استفاده شد. داده های جمع آوری شده با آزمون آماری t مستقل و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

     یافته ها

      نتایج این پژوهش نشان داد که بین استدلال اخلاقی دو گروه با و بدون آسیب بینایی تفاوت معنی داری وجود دارد؛ بدین معنا که دانش آموزان نابینا در استدلال اخلاقی نسبت به همسالان بینا تاخیر معناداری داشتند (0/05>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، آسیب بینایی در رشد مفاهیم اخلاقی و در نتیجه تحول استدلال اخلاقی تاثیر منفی می گذارد. البته باید توجه داشت که شدت آسیب و زمان بروز نابینایی در این رابطه بسیار اهمیت دارد. استلزام های نتیجه به دست آمده در مقاله مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: اخلاق، استدلال اخلاقی، نوجوان، آسیب بینایی
  • کریم نیکنام*، باقر غباری بناب، سعید حسن زاده صفحات 205-217
    زمینه و هدف

    دانش ‏آموزان تیزهوش و خلاق سرمایه ‏های بالقوه هر جامعه هستند و پرورش و شکوفایی استعدادهای آنها همواره از دغدغه های نظام آموزشی است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی تاثیر آموزش حل ‏مسئله خلاقانه بر بهبود خلاقیت و رضایت از زندگی پسران تیزهوش انجام گرفت.

    روش

    این پژوهش به شیوه نیمه آزمایشی و با طرح پیش ‏آزمون-پس ‏آزمون با گروه گواه اجرا شد. جامعه آماری 452 نفر از دانش ‏آموزان دبیرستان‏ های دوره اول متوسطه استعدادهای درخشان پسرانه شهر اردبیل در سال‏ تحصیلی 96- 1395 بود. نمونه مورد مطالعه 46 نفر دانش آموز تیزهوش در دامنه سنی13 تا 5/14ساله از جامعه مذکور بودند که به شیوه نمونه‏ گیری خوشه ‏ای انتخاب و با انتساب تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. ابزارهای پژوهشی شامل آزمون‏ های هوش استنفورد-بینه-تهران (افروز و کامکاری،1390)، رضایت از زندگی هوبنر (2001)، و خلاقیت تورنس (1998) بود. شرکت‏ کنندگان گروه آزمایش طی 13 جلسه در برنامه آموزشی حل مسئله شرکت کردند، در حالی که گروه گواه این مداخله را دریافت نکرد. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس تک متغیره و چندمتغیره تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ‏ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد میانگین نمرات خلاقیت و رضایت از زندگی گروه آزمایش و گواه در مرحله پس آزمون تفاوت معناداری دارند و نمرات گروه آزمایش به طور معناداری بالاتر از گروه گواه بود (0/05 p<).

    نتیجه ‏گیری

    یافته ‏های پژوهش حاضر دلالت براین دارد که برنامه آموزش حل‏ مسئله خلاقانه علاوه بر افزایش خلاقیت در دانش ‏آموزان، موجب بهبود رضایت از زندگی آنان نیز می‏ شود. برتری نمره گروه آزمایش در بعد رضایت از دوستان نشان داد که عمده ‏ترین تاثیر برنامه حل‏ مسئله خلاقانه در روابط بین‏ فردی است.

    کلیدواژگان: دانش آموز تیزهوش، رضایت از زندگی، خلاقیت، حل مسئله خلاقانه
  • حمید علیزاده*، پرویز شریفی درآمدی، کریم عبدالمحمدی، سعید رضایی، مهدی دستجردی کاظمی صفحات 218-231
    زمینه و هدف

    کنش های اجرایی اصطلاحی کلی است و دربرگیرنده مولفه هایی که در عین تمایز با یکدیگر، الگوی مشترکی را شکل می دهند. این کنش ها توانایی استفاده از فرایندهای شناختی سطح بالایی هستند که باعث توجه فرد به جنبه های مهم تکلیف و برنامه ریزی جهت اتمام آن می شود. در سال های اخیر یک نگرش کلی شکل گرفته است که کنش های اجرایی در تعامل با محیط تحول پیدا می کنند و نباید تاثیرات عوامل اجتماعی و محیطی موثر بر تحول کنش های اجرایی نادیده گرفته شود. بدین ترتیب، هدف پژوهش حاضر معرفی عوامل تحولی- محیطی موثر بر تحول کنش های اجرایی بود.

    روش

    بررسی داده ها در پژوهش حاضر به صورت مروری نظام مند انجام گرفته است. روش شناسی آن نیز مبتنی بر گردآوری، طبقه بندی، و خلاصه کردن یافته های مقالات علمی پژوهشی مرتبط با عوامل محیطی موثر بر تحول کنش های اجرایی بین سال های میلادی 2018-2008 برگرفته از پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی شامل SID، Magiran،Google Scholar، Scopus، Science Direct،  PubMed با کلیدواژه های کنش های اجرایی، تحول حرکتی، تحول زبان، دلبستگی، نارس بودن، وضعیت اجتماعی- اقتصادی، سبک های والدگری، اضطراب، و کرتکس پیش پیشانی، صورت پذیرفته است. در ادامه و  در جستجوی اولیه 52 مقاله انتخاب شدند که از بین آنها 9 مقاله به علت قدیمی بودن،13 مقاله به علت کیفیت پایین، 6 مقاله به علت مروری بودن، و 6 مقاله به علت تکراری بودن در چند پایگاه اطلاعاتی حذف شدند در پایان 18 مقاله انتخاب جهت بررسی انتخاب شدند.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد با وجود اینکه از زمان توجه به کنش های اجرایی، پایه های زیستی آن بیشتر مطرح شده است، عوامل محیطی مانند وضعیت اجتماعی- اقتصادی، سبک والدگری، اضطراب، تحول حرکتی، تحول زبان، دلبستگی، و نارس بودن کودک در تحول کنش های اجرایی نقش تعیین کننده ای ایفا می کنند. به عبارتی تحول کنش های اجرایی از دوران نوزادی شروع می شود و فرایند آن تا دوره نوجوانی ادامه دارد  و در این بازه زمانی تحول کنش های اجرایی بیشتر تحت تاثیر عوامل محیطی  هستند.

    نتیجه گیری

    با بررسی مطالعات انجام گرفته می توان استنباط کرد که هنوز بررسی ها برای مشخص کردن عوامل محیطی موثر بر تحول کنش های اجرایی کودکان، در ابتدای راه است و جامعه علمی برای مشخص کردن دقیق تر این عوامل به تلاش های بیشتری نیاز دارد. با این وجود پژوهش های محدود انجام گرفته در سال های اخیر که به صورت علمی و بی طرفانه انجام شده اند، نشان دهنده تاثیر چشم گیر شرایط محیطی در تحول کنش های اجرایی است؛ به همین دلیل متخصصان و والدین در تحول و تقویت کنش های اجرایی باید توجه ویژه ای به عوامل محیطی داشته باشند.

    کلیدواژگان: کنش های اجرایی، تحول، عوامل محیطی
|
  • abbas ali hosein khanzadeh Page 0
  • Nezamaddin Ghasemi*, Latifeh Nori, Sohrab Abdi Zarrin Pages 1-12
    Background and Purpose
    Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) consists of a persistent pattern of inattention, hyperactivity, and impulsive behaviors which are more severe and common than what is typically observed in children with similar level of development. Some experts argue that all the therapeutic interventions should not focus only on the affected child, but instead they should take into consideration the parents and other family members too. Therefore, the present study was conducted to investigate the effect of Parent Management Training (PMT) program (focused on mothers) on the reduction of behavioral symptoms in children with ADHD.  
    Method
    This study was a quasi-experimental research with pretest-posttest control group design. The study population included all the 7 to 12-year-old children with ADHD in Khanj city of Fars province in 2017. The sample consisted of 30 mothers of the mentioned children who were selected through purposeful sampling according to the inclusion and exclusion conditions of the study and then randomly assigned to either the experimental or the control group. PMT was offered to the experimental group in eight 90-minute sessions, i.e. two sessions per week; whereas the control group received no intervention. Conner’s Parent Rating Scale (CPRS, 1987) and Depression, Anxiety & Stress Scales (DASS-21, 1995) were administered to both experimental and control groups at pretest and posttest stages.
    Results
    Data analysis by analysis of covariance showed that PMT caused a significant difference in the scores of behavioral problems in the experimental group compared to the control group, either in the total score or in the subscales of conduct, social, and psychosomatic problems, anxiety, and shame (P<0.001), in such a way that the behavioral problems in the experimental group decreased significantly at the posttest stage and the effect size was 0.46 (P<0.001).
    Conclusion
    Based on the results of this study, it can be concluded that PMT can modify the emotional and behavioral problems in children with ADHD through correcting family interactive methods, teaching the parents how to behave, enhancing parents' understanding of the behavioral symptoms of the disorder, improving their attitudes towards the disorder, and using corrective punishment and reinforcement methods.
    Keywords: Parent management training (PMT), attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), behavioral symptoms
  • Shiva Manzomeh, Bahman Akbari* Pages 13-26
    Background and Purpose
    The diagnosis of cancer in children causes a lot of anxiety and distress among their parents. Therefore, besides treating the children with cancer, it is essential to use efficient interventional techniques to enhance the mental health of their parents. The present study was conducted to compare the effect of Mindfulness-based Cognitive Therapy (MBCT) and Progressive Muscle Relaxation (PMR) on the general mental health indicators in the mothers of children with leukemia.   
    Method
    The present study was a quasi-experimental research with pretest-posttest control group design. The sample consisted of 45 mothers of the children with cancer who had referred to the oncology ward of 17 Shahrivar hospital of Rasht in 2017. They were selected by convenience sampling and then assigned randomly into three groups of mindfulness therapy (n=15), relaxation training (n=15) and control group (n=15). Demographic questionnaire, interview, cancer diagnostic tests, and general health questionnaire were the instruments used in this research study. After the pretest, the two experimental groups received the interventions for two months (8 sessions of two hours), whereas the control group received no intervention. Then, all three groups were evaluated at the stages of posttest and follow up.
    Results
    Data analysis by repeated measures ANOVA showed significant differences between the groups in physical complaints (F= 6.622, P < 0.01), anxiety (F= 10.236, P<0.01), social dysfunction (F= 4.452, P<0.05) and depression (F= 10.866, P<0.01). The difference between the stages of pre-test, post-test, and follow-up was significant in anxiety (F= 46.681, P<0.01), social dysfunction (F= 12.610, P<0.05) and depression (F= 3.870, P< 0.05), but no significant difference was observed in physical complains (F= 1.720, P> 0.05).
    Conclusions
    Results showed that there was no significant difference between MBCT and PMR in improving the general health indicators in mothers of children with leukemia; however, both methods were effective in improving the mental health of mothers. Mindfulness improves the mental health indicators in individuals through training the attention control and time management. Also, the relaxation caused plays a role in decreasing the stress, anxiety, and depression of individuals. Consequently, both methods can be used together to improve the general health of parents of children with cancer.
    Keywords: Mindfulness-based cognitive-behavioral therapy (MBCT), progressive muscle relaxation (PMR), general health, leukemia
  • Mohammad Ashori, Sogand Ghasemzadeh*, Fatemeh Dallalzadeh Bidgoli Pages 27-39
    Background and Purpose
    Most pre-school children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) lack the appropriate social skills and face essential problems in being adapted to different environments and making friendships. Some experts believe that play therapy based on cognitive-behavioral model can help the children with ADHD to acquire social skills and reduce their behavioral problems. Therefore, the present study was conducted to investigate the effectiveness of play therapy based on cognitive-behavioral model on the social skills of preschool boys with ADHD.
    Method
    The present research was an experimental study with pretest-posttest control group design. The participants were thirty 5 to 6- year-old boys with ADHD who were selected by convenience sampling from the pre-school centers of Aran va Bidgol city over the academic year 2017-2018 and then divided into the experimental and control groups, each one consisting of 15 individuals. The experimental group received 12 sessions of 40-minute play therapy based on cognitive-behavioral model, whereas the control group received no therapy. Social Skills Rating System (SSRS) (Gresham & Elliot, 1990) was the instrument used in this research. Data collected by the questionnaires at pretest and post-test stages were analyzed by using multivariate analysis of covariance (MANCOVA) and version 23 of SPSS software. 
    Results
    Analysis of the collected data by MANCOVA showed that after the intervention, the mean score of the social skills in the experimental group was significantly higher than the control group ((P<0.0001, F=57.77). Also, the mean scores on the subscales of cooperation (P<0.0001, F=64.30), self-assertiveness (P<0.0001, F=54.48), and self-control (P<0.0001, F=39.09) were significantly higher in the experimental group compared to the control group.
    Conclusion
    Based on the results of this study, it can be concluded that play therapy based on cognitive–behavioral model improves the social skills, cooperation, self-assertiveness, and self-control in the pre-school children with ADHD. Since the play therapy based on cognitive-behavioral model mainly uses the emotional, practical and non-verbal activities and is theoretically based on individual-environment interactions; hence, it has shown to be effective in improving the social skills of children with ADHD.
    Keywords: Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), play therapy, cognitive-behavioral model, social skills, behavioral problems
  • Tahereh Ebrahimi, Adeleh Aslipoor*, Mahnaz Khosrojavid Pages 40-52
    Background and Purpose
    Aggressive behavior is the most frequent behavioral problem in the preschool children. Numerous factors play a role in this context, including the lack of social skills. In this regard, play is considered as one of the most efficient methods in reducing children's externalizing behavior problems and improving their communicative and social skills. Therefore, the present study was conducted to investigate the effectiveness of group play therapy on the aggressive behaviors and social skills of preschool children.     
    Method
    This study was a quasi-experimental research with pretest-posttest control group design. The study sample consisted of 24 preschool children with aggressive behaviors in Lahijan city over the academic year 2015-2016. They were selected by cluster sampling and then assigned randomly to either the experimental or control group. Preschool Aggression Scale (Vahedi et al., 2008) and Matson Evaluation of Social Skills (1983) were used for data collection. The experimental group received eight 45-minute sessions of play therapy (twice a week). One week after the end of the sessions, posttest was administrated to both groups. Analysis of covariance was used to analyze the data. 
    Results
    Findings showed that group play therapy was significantly effective in reducing aggression and its components like invasive-verbal aggression, invasive-physical aggression, relational aggression and impulsive aggression and in improving the appropriate social skills and self-confidence (P=0.000). It also reduced significantly the inappropriate audacity, impulsiveness, jealousy and isolation (P=0.000).
    Conclusion
    Based on the findings of this study, it can be concluded that play therapy gives this opportunity to the children to show their inner feelings caused by stress, frustration, fear, and confusion and to learn how to control or stop aggression. Since group play therapy can help the preschool children to learn skills like compliance with social rules, interact and collaborate with others, and management of negative emotions in interpersonal relationships; hence, using this method to prepare them for entering the broader social world seems necessary.
    Keywords: Play therapy, aggressive behaviors, social skills, preschool children
  • Somayeh Keshavarz*, Alireza Kakavand Pages 53-67
    Background and Purpose

    Learning disorder is one of the common disorders in students, which can lead to the occurrence of educational problems and secondary disorders in them. Based on psychopathological criteria, dyscalculia is one of the subcategories of learning disorder. Children with this disorder have problems in perception of spatial relations and in different cognitive abilities. Therefore, the present research aimed to compare the cognitive-perceptual abilities like numerical processing, implicit and explicit memory, active and passive memory, conservation ability, and visual-spatial skills in children with dyscalculia and normal students.    

    Method

    This study was of causal- comparative design. The sample consisted of 70 students with learning disorder selected by convenience sampling from centers for learning disability in Karaj and Qazvin and 80 normal students selected by multistage random sampling. The used instruments included Wechsler Intelligence Scale (WIS), Visual- Spatial Memory Test (Cornoldi, 1995), Active - Passive Memory Test (Cornoldi, 1995), Explicit and Implicit Memory Test (Snodgrass and Vanderwart, 1980), Iran Key Math Diagnostic Test (Cornoli et al., 1976), Numerosity Processing Speed Test (Cappelletti et al., 2007), and Conservation of Liquid Task with Bogardo and Russ method (1991). Data were analyzed by multivariate analysis of variance.

    Results

    The findings demonstrated that there were significant differences between the groups in terms of liquid conservation, explicit memory, active memory, numerical processing speed, and visual-spatial skills (p <0.001). However, no significant difference was observed between the groups in the components of passive and implicit memory (p <0.05).

    Conclusion

    Based on the obtained results, it can be concluded that the children with dyscalculia have more problems in conservation ability, visual-spatial ability, and numerical processing speed. These deficits are not related to the intelligence but to the executive functions, especially the active memory. Therefore, it can be suggested that these components are among the distinctive characteristics of this group of students with special learning disability and should be paid special attention at the time of identification and planning for treatment.

    Keywords: Cognitive-perceptual characteristics, learning disorder, dyscalculia, normal students
  • Haniyeh Zeraatkar*, Alireza Moradi Pages 68-80
    Background and Purpose

    Aggression in childhood and adolescence is a risk factor for substance abuse, delinquency, and violence in adulthood. Since one of the causes of aggression in this period is the lack of problem-solving skills; hence the present study aimed to investigate the effect of problem-solving skills training by storytelling on aggression and to compare this method with the common method of problem-solving skill training by D'zurilla.   

    Method

    This study was a quasi-experimental research with pretest-posttest control group design. The study population included all male primary school students of grade 5 and 6 in Tehran during the academic year 2014-2015. The sample included 36 aggressive students of the said population who were randomly assigned to two experimental groups and one control group. The experimental groups received 10 sessions of one hour training, but the control group received no intervention. Univariate and multivariate analysis of covariance were used to analyze the data.  

    Results

    The findings of this study indicate that both methods were significantly effective on the aggression of the participants. However, problem-solving skills training via storytelling was more effective in reducing the aggression (F = 8.78, P <0.001), physical aggression (F = 9.03, P < 0.001) and hostility (F = 8.83, P < 0.001). No significant difference was observed between the groups in terms of violence.

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, it can be concluded that due to their attractive content and emotional nature, stories are easy to recall and attract the attention of the participants and; thus, make the treatment sessions more attractive for children. On the other hand, stories are capable of teaching the cognitive reconstruction and challenging the child's automatic thoughts, which consequently will accelerate the process of learning and application of the acquired skills.

    Keywords: Problem-solving skills, storytelling, aggression, students
  • Fatemeh Goli*, Naser Mohammadi Ahmad Abadi Pages 81-92
    Background and Purpose

    Sexual education is a very important educational issue. Mothers' knowledge, attitude, and practice play the most important roles in shaping healthy sexual behaviors in their children. In this regard, the present study was conducted to investigate the effect of the educational intervention on mothers' responding to the sexual questions asked by their sixth grade daughters.     

    Method

    This research was a quasi-experimental study with pretest-posttest control group design. The sample consisted of 30 mothers with daughters studying at grade 6 of primary school at Dist. 2 of Karaj in 2016-2017. The participants were assigned randomly to either the experimental or control group (15 individuals per group). Questionnaire of Knowledge, Attitude and Practice of Sexual Education (Mostofi et al., 2016) was used to collect the data. The mothers in the experimental group underwent 9 weeks of sexual education (11 hours per week). Univariate and multivariate analysis of covariance were used to analyze the data.  

    Results

    results showed that after statistically controlling the effect of pretest, a significant difference was found between the experimental and control group in terms of knowledge, attitude, and practice (P <0.05).  

    Conclusion

    Based on the results of this study, it can be concluded that mothers' sexual education can empower them in responding to the sexual questions of their adolescent daughters and can improve their knowledge, attitude, and practice it this regard. Therefore, considering the insufficient information of parents, especially mothers, in answering the sexual questions of their adolescents, it seems necessary to provide some strategies and trainings for enhancing the mothers' knowledge and changing their attitude.

    Keywords: Knowledge, attitude, practice, sexual education, adolescent
  • Mahdi Shahmohamadi*, Gholamhossein Entesarfooni, Masoud Hejazi, Hasan Asadzadeh Pages 93-106
    Background and Purpose

    The approximately high frequency of dyscalculia and its consequences not only faces the affected individuals with special problems in their childhood, but also imposes a variety of material and spiritual expenses on the child, family, and society. The cognitive rehabilitation program includes training, maintaining, and processing the active memory components. The present study aimed to investigate the effectiveness of cognitive rehabilitation training program on the increase of non-verbal intelligence skills, attention and concentration, and academic performance of students with dyscalculia.

    Method

    This study was a quasi-experimental research with pretest-posttest control group design. The sample consisted of forty 9-11-year old male and female primary school students with dyscalculia, selected by convenience sampling from Mianeh city in the academic year 2017-2018 and then randomly assigned to either the experimental or the control group. Test of Attention (Brickenkamp, 2002), Wechsler Intelligence Scale for Children-Forth Edition, and Iran Key Math Test of Mathematics (Houman, 1997) were the instruments used in this study. After the pretest, the experimental group received sixteen 60-minute sessions of rehabilitation intervention which were hold individually twice per week. Finally, both groups were administered the posttest.

    Results

    Results obtained by the analysis of covariance showed that cognitive rehabilitation training method had a significant effect on nonverbal intelligence skills (F (1, 37) = 4.859, p <0.05), attention and concentration (F (1, 37) = 92.956, P< 0.05), and academic performance (F (1, 37) =66.227, P< 0.05) of the participants in the experimental group. 

    Conclusion

    Results indicate that cognitive rehabilitation training program which uses interesting practice programs designed hierarchically and in the form of a play, can invoke and reinforce the concerned brain parts of students with dyscalculia in the areas of attention and concentration, academic performance, and nonverbal intelligence and it can improve their mental and academic performance.

    Keywords: Cognitive rehabilitation, dyscalculia, attention, concentration, nonverbal intelligence, academic performance
  • Mahsa Hatam*, Abbas Abolghasemi, Mousa Kafi Pages 107-118
    Background and Purpose

    Human beings face many traumatic events throughout their lives with different consequences. Many children and adolescents experience stressful events during their developmental period, such as parental addiction or death of an elderly relative. Posttraumatic stress disorder is a complicated and chronic disorder that causes significant problems and disruptions in social and educational performance. There are several techniques and approaches to treat this disorder which may lead to different consequences. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of empathy on social problem-solving ability among girl students with traumatic experiences.

    Methods

    This study was a quasi-experimental research with pretest-posttest design. The study sample consisted of 36 ninth grade female students with traumatic experience, aged 14-15, in Rasht city in academic year 2017-2018 that were selected by purposeful sampling and then randomly divided into experimental and control groups. Traumatic Events Screening Inventory (Ford et al., 2002), clinical interview, and Social Problem Solving Inventory-Short Form (D'Zurilla et al., 2002) were used for data collection. The experimental group received 8 sessions of interventional empathy education, one session per week. Data were analyzed by univariate and multivariate covariance analysis.

    Results

    The results of covariance analysis showed that empathy education significantly increased social problem solving and improved the components of rational problem solving and avoidant attachment style (p<0.01). However, no significant difference was found in the components of positive problem orientation, negative problem orientation and impulsive/ negligent style.

    Conclusion

    Employing empathy education and extending it to different social contexts can improve the social problem solving of people with traumatic experiences. This education can be used as a capacity to increase self-control for preventing the symptoms of posttraumatic disorder in social contexts.

    Keywords: Empathy education, social problem solving, students, traumatic experience
  • Ezattolah Ghadampour*, Leila Amirian, Fateme Radpour Pages 119-131
    Background and Purpose

    The incidence of maladaptive behaviors among children is increasing; hence identification of factors effective in reducing these behaviors seems necessary. However, systematic studies on the effectiveness of painting therapy in reducing the psychological and behavioral problems of students have not been done. Accordingly, the present study aimed to investigate the effectiveness of group therapy on loneliness, control of anger, and adjustment among primary school students.

    Method

    It was a quasi-experimental research with pretest-posttest control group design. The sample consisted of 40 female primary students of grade 3 in Khoramabad in 2016-2017, who were selected by convenience sampling and then randomly divided into the experimental group and control group. The instruments used in the present study included Loneliness Scale (Asher & Wheeler, 1985), Adjustment Scale (Dokhanchi, 1998), and Novaco Anger Scale (1986). The pretest was administrated to both the experimental and control group. The experimental group received ten 60-minute sessions of group painting therapy. Upon the end of the intervention, both groups were administrated the posttest. 

    Results

    Results obtained by the analysis of covariance showed that by controlling the pre-test scores, there was a significant difference between the experimental and control groups in terms of loneliness (F=24.3, P<0.001) and adjustment (F=19.8, P<0.001) at the post-test stage. Also, other findings showed that by controlling the pre-test scores, a significant difference was seen between the control group and experimental group in terms of anger control at the post-test stage (F=0.36, P<0.55).

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be concluded that painting is a tool to express the inner emotions and plays a significant role in identifying the child's intelligence and affection. The results emphasize on the importance of paining therapy for the reduction of loneliness and increase of social adjustment of the students and can be used as an efficient method.

    Keywords: Painting therapy, loneliness, social adjustment, anger control
  • Nayyereh Zamani, Saeid Hassanzadeh*, Mohsen Shokoohiyekta, Bagher Ghobari Bonab Pages 132-144
    Background and Purpose

    One of the components of school readiness is reading readiness. Development of valid and reliable tools to assess the pre-reading skills in preschool children by taking into consideration the Persian language and culture is one of the educational needs and part of the process of decision making and placement. The purpose of this study was to provide an effective tool for assessing reading readiness of preschool children and investigating the psychometric properties of its preliminary version.

    Method

    This study was a correlational research with descriptive-analytical design. The study population included all the preschool children in Tehran in 2019.The sample consisted of 64 children selected by convenience sampling. In the first stage, the test was conducted on 33 children at the end of the preschool and in the second stage it was administrated to 31 children at the beginning of the preschool period. This test consists of six subtests of vocabulary, visual distinction, auditory differentiation, print knowledge, letters knowledge, and rapid naming. In this study, test-retest (with two-week interval) and Cronbach's alpha coefficient were used to evaluate the reliability of the test. Also, content validity, criterion validity, and construct validity were used to evaluate the test validity.

    Results

    Concurrent validity showed a significant positive correlation between Reading Readiness Test, Test of Language Development, and Test of Phonological Awareness. Considering the significance of t-test for the comparison of the two groups of children at the beginning and end of the preschool period, as well as children with and without preschool experience, the discriminated validity of the test was confirmed. Reliability of the test is confirmed based on test-retest ranging from 0.39 to 0.87 and Cronbach's alpha coefficients ranging from 0.15 to 0.85.

    Conclusion

    In sum, the Reading Readiness Test is a reliable and valid instrument that can be used as a tool for assessing pre-reading skills of preschool children.

    Keywords: Psychometric properties, reading readiness, preschool
  • Bahman Kord*, Masomeh Mansori Pages 145-157
    Background and Purpose

    Civic-academic behaviors provide the context of cooperation and participation in social interactions and are influenced by the antecedent variables of self-compassion and parental autonomy support. This study aimed to investigate the causal relationship between self-compassion and civic-academic behaviors with the mediating role of parental autonomy support.

    Method

    This study was a correlational research of descriptive design. The study population consisted of all ninth and tenth grade students of Mahabad city in the academic year 2016-2017, among whom 645 students were selected by multistage cluster sampling method. The instruments of the study consisted of Neff's Self-Compassion Scale (2003), Civic-Academic Behaviors Scale (Golparvar, 2010) and Perceived Parenting Styles Survey (PPSS)) Grolnick, Deci, & Ryan, 1997). Data were analyzed by structural equation modeling and AMOS software (version 24).

    Results

    According to the structural equation model, relationships between variables had an acceptable fit and the results showed that there was a significant relationship between self-compassion and civic-academic behaviors (p<0.01), self-compassion and parental autonomy support (p< 0.01), as well as parental autonomy support and civic-academic behaviors (p< 0.01). Findings indicate that self-compassion and parental autonomy support predict and explain 30 % of variance in civic-academic behaviors and self-compassion predicts 20% of variance in the parental autonomy support (P<0.01).

    Conclusion

    Based on the results of this study, parental autonomy support plays a significant mediating role in the relationship between self-compassion and civic- academic behaviors and facilitates the prediction of parental autonomy support in students. Therefore, training and enhancing self-compassion and parental autonomy support skills can enhance the academic performance and healthy social behaviors in students.

    Keywords: Self-compassion, parental autonomy support, civic-academic behaviors
  • Sayehnaz Saniei Abadeh, Ahmad Abedi* Pages 158-167
    Background and Purpose

    Preschool period is one the most important developmental periods in childhood that paying attention to it can lead to the development of healthy personality in adulthood, because concepts related to cognitive, emotional, affective, and social development are founded and evolved in this period. Accordingly, the present research was conducted to investigate the effectiveness of Quinn’s early childhood training program on the self-esteem of preschool children.

    Method

    This study was a quasi-experimental research with pretest-posttest control group design. The study population included all the preschool children (aged 5) and their parents (aged 34-42) in Isfahan city in the academic year 2016-2017. Through referring to the preschool centers and using convenience sampling, 30 children and their parents were invited to participate in the study. Then the parents were randomly assigned either to the experimental or the control group (15 individuals per group). Self-esteem Scale for Children (Azizi Moghaddam, 2007) was used to collect the data. Before executing the intervention (Quinn’s early childhood training program), the pretest was administered to both the experimental and control group. Then the experimental group received eight 90-minute sessions of Quinn’s early childhood training program. Upon the end of the intervention, both groups were administrated the posttest.

    Results

    Results obtained by the analysis of covariance showed that Quinn’s early childhood training was effective on children's self-esteem (P<0.0005), in such a way that it could explain 29 % of the variance in the preschool children's self-esteem. 

    Conclusion

    Quinn’s early childhood training program teaches parents the techniques of reinforcing the knowledge, memory, visual-spatial reasoning, cognitive skills, and fine motor skills and in this way improves the self-efficiency in children which consequently shapes the higher self-esteem in them over the time.

    Keywords: Quinn’s early childhood training program, self-esteem, preschool
  • Amir Qorbanpoor Lafmejani*, Bahare Fayyaz, Sajjad Rezaei, Shokat Ramzani Pages 168-179
    Background and Purpose

    Psychological empowerment is a very important concept that apparently may take influence from academic self-concept, which is attainable by optimum academic performance. Literature review shows that the effect of academic self-concept on psychological empowerment has not been appropriately addressed. Therefore, the present research was conducted to answer this question that whether self-concept can play a mediating role in the relationship between self-esteem and psychological hardiness with psychological empowerment. 

    Method

    This research was a descriptive correlational study. The study sample consisted of 225 first cycle secondary school students (112 boys and 113 girls with the average age of 14) in Behshahr, Shirvan, during the academic year 2016-2017, selected by cluster sampling. To collect the data, Psychological Empowerment Questionnaire (Mirkamali and Narenji, 2009), Hardiness Questionnaire (Kobasa, 1979), Self-esteem Inventory (Coopersmith, 1967), and Yi-Hsin Chen School Self-concept Inventory (2004) were used.

    Results

    Data analysis by correlation and path coefficient analysis showed that psychological empowerment was correlated with psychological hardiness, self-esteem, and academic self-concept (P<0.0001). Psychological hardiness, self- esteem, and academic self-concept explained 39 percent of the variance in psychological empowerment. Psychological hardiness and self-esteem explained 65% and 58 % of the variance in academic self-concept and self-esteem, respectively. The indirect effect of psychological hardiness and self-esteem on psychological empowerment with the mediating role of academic self-concept was significant at 0.01 and 0.05, respectively.

    Conclusion

    Overall, the present study showed that academic self-concept leads to the increase of self-efficiency in students which in turn causes the increase of psychological hardiness in them, which has a significant positive relationship with psychological empowerment. In addition, self-concept is the essence of self-esteem and its enhancement can improve the students' self-esteem and psychological empowerment given the relationship between self-esteem and empowerment.

    Keywords: Academic self-concept, self-esteem, psychological hardiness, psychological empowerment
  • Azra Zebardast*, Mahdiyeh Shafieetabar Pages 180-193
    Background and Purpose

    The most common headache, migraine, is a recurring and pulsing pain together with nausea, which may last for 4 to 72 hours. Since migraine has multiple biological, psychological, and environmental causes, it is considered a chronic disease by health psychologists. This comparative and investigative research aims to answer this essential question that whether positive and negative affections, cognitive emotion regulation strategies, and alexithymia as the psychological mechanisms are different in adolescent girls with and without migraine?

    Method

    This research was a descriptive study of casual-comparative design. The sample consisted of two groups of girls with and without migraine, who were selected by convenience sampling and purposeful technique from therapeutic centers of Arak in 2017 (40 individuals per group). The participants completed Toronto Alexithymia Scale-20 (Bagbi, Parker, & Taylor, 1994), Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (Garfenski, Kraaji, & Spin-hoven, 2002), and Positive and Negative Affect Schedule (Watson, Clark, & Tellegen, 1998). T-test and multivariate analysis of variance were used to analyze the data.  

    Results

    The results showed that girls with migraine scored significantly higher than the girls without migraine in alexithymia, negative affect, rumination and catastrophizing (p<0.05), but their scores on positive affect and refocus on planning was significantly lower than girls without migraine (p<0.05). There was no significant difference between the groups in terms of self-blaming and other-blaming, positive reappraisal, positive refocusing, perspective taking, and acceptance (P>0.05).

    Conclusion

    Based on the results of this study, it can be said that girls with and without migraine are significantly different in terms of psychological mechanisms; in such a way that girls with migraine use negative psychological mechanisms in their emotion regulation. These findings indicate that physicians and psychotherapist should pay essential attention to the special psychological attributes of girls with migraine at the time of prevention and treatment.

    Keywords: Adolescent girls, migraine, alexithymia, positive, negative affect, cognitive emotion regulation
  • Hamdollah Khajeh Hosseini*, Noorali Farrokhi, Hasan Asadzadeh Pages 194-204
    Background and Purpose

    Some research has examined the moral reasoning and judgment in students with special needs and has shown that these students are lagging behind their non-disabled counterparts in term of moral development. Very few studies have been done in the area of development of moral reasoning in individuals with visual impairment; so given the research vacuum in this context, the present study was conducted to compare the moral reasoning between students with and without visual impairment.

    Method

    The present study was a cross-sectional survey. The study sample included eighty 11 to 12- year- old male and female students studying at the public schools and schools for the blind in Tehran in 2017 (40 with visual impairment and 40 without visual impairment). The participants were selected by random cluster sampling, based on the inclusion and exclusion criteria. Defining Issues Test (DIT) for Moral Judgment (Rest, 1979) was used to collect the data. The collected data were analyzed by independent t-test and SPSS software.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the groups in terms of moral reasoning; indicating that blind students had significant delays in moral reasoning compared to their sighted counterparts (p<0.05).

    Conclusion

    Based on the results of this study, it can be concluded that visual impairment has a negative influence on ethical development, which in turn affects negatively the development of moral reasoning. However, it is noteworthy that the severity of the impairment and the age in which the blindness occurred, are very important in this regard. The implementations are discussed in the article.

    Keywords: Ethics, moral reasoning, adolescent, visual impairment
  • Karim Niknam*, Bagher Ghobari Bonab, Saied Hassanzadeh Pages 205-217
    Background and Purpose

    Gifted and creative students are the potential assets of each society whose talents development has been always one of the concerns of the educational system. Present research was conducted to investigate the effect of creative problem solving training on creativity and life satisfaction of gifted male students.

    Method

    This study was a quasi-experimental research with pretest-posttest control group design. The study population included 452 exceptionally talented male students studying at first cycle of the secondary school in Ardabil city in the academic year 2016-2017. The sample consisted of 46 gifted students from the said population with the age range of 13 to 14.5, who were selected by cluster sampling and then randomly assigned to either the experimental or the control group. Tehran-Stanford-Binet Intelligence Scale (Afrooz and Kamkari, 2011), Hubner's Life Satisfaction Questionnaire (2001) and Torrance Test of Creative Thinking (1998) were used to collect the data. Participants in the experimental group participated in 13 sessions of creative problem solving training program; while the control group received no intervention. Data were analyzed by univariate and multivariate analysis of covariance (ANCOVA & MANCOVA).

    Results

    Results showed that the mean score of creativity and life satisfaction was significantly different between the groups at the posttest stage and the scores of the experimental group were significantly higher than the control group (P<0.05).

    Conclusion

    Findings of this research indicate that creative problem solving training program not only increases the creativity of the students but also enhances their life satisfaction.  The higher scores of the experimental group in the life satisfaction suggest that the most significant effect of creative problem solving training program occurs in the interpersonal relationships.

    Keywords: Gifted student, life satisfaction, creativity, creative problem solving
  • Hamid Alizade*, Parviz Sharifi Daramadi, Karim Abdolmohammadi, Saeed Rezayi, Mahdi Dastjerdi Kazemi Pages 218-231
    Background and Purpose

    "Executive functions" is a general term and contains components which form a common pattern while being distinctive form each other at the same time. These functions imply the ability to use higher cognitive processes to focus on the significant aspects of the task and to plan for its completion. During the recent years, a general view has been developed indicating that executive functions evolve through interaction with the environment and the effects of socio-environmental factors on the development of executive functions should not be overlooked. Therefore, the present study aimed to introduce the developmental and environmental factors effective on the executive functions.

    Method

    Data analysis in the present study has been conducted as a systematic review; so its methodology is based on the collection, categorization, and summarization of the findings of scientific research papers pertinent to environmental factors affecting the development of executive functions from 2008 to 2018. These articles were all retrieved from internal and external databases, including SID, Magiran, Google Scholar, Scopus, Science Direct, and PubMed with keywords of Executive functions, Motor development, Language development, Attachment, Preterm Birth, Socioeconomic Status, Parenting styles, Anxiety, and Prefrontal cortex. Afterward, in the initial search, 52 papers were selected, amongst which 9, due to being old, 13, due to their poor quality, 6, due to being in review form, and 6 for being repetitive in several databases were deleted, and ultimately 18 articles were selected.

    Results

    The results showed that despite the fact that from the time of attention to executive functions, mostly their biological foundations have been raised, environmental factors such as socioeconomic status, parenting style, anxiety, motor evolution, language development, attachment, and preterm birth play a determinant role in the development of executive functions. In other words, the development of executive functions starts from infancy and its process continues until adolescence, and during this period, the development of executive functions is heavily affected by environmental factors.

    Conclusion

    Through investigating the studies done, it can be concluded that research is still underway in the process of determining the environmental factors affecting the development of children's executive functions, and the scientific community needs to endeavor harder to characterize these factors in detail. However, limited research conducted in recent years, which has been conducted scientifically and impartially, demonstrates the significant impact of environmental conditions on the development of executive functions. For this reason, professionals and parents need to pay particular attention to environmental factors in the process of developing and reinforcing the executive functions.

    Keywords: Executive functions, development, Environmental factors