فهرست مطالب

مطالعات ایرانشناسی - پیاپی 12 (بهار 1398)

نشریه مطالعات ایرانشناسی
پیاپی 12 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حکمت الله ملاصالحی صفحه 5
  • حمدالله صادقی نیا صفحات 6-31
    ساختار اجتماعی ایران در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم میلادی (قرن سیزدهم هجری) به ترتیبی بود که سبب ساز انقلاب مشروطه شد. از سویی مشروطه را می توان ماحصل ارتباط ایرانیان با اروپا دانست که با ریشه های فرهنگی و اجتماعی ایران سازگاری چندانی نداشت. این مقاله با روش کتابخانه ای درصدد است تا با تحلیلی از وضعیت اجتماعی ایران در قرن نوزده و بیست میلادی، علل وقوع انقلاب مشروطه در ایران را بررسی کند و مشخصه های اجتماعی خاصی که منجر به انقلاب، ظهور رضا شاه و سقوط مشروطه شد را برجسته سازد.
    کلیدواژگان: انقلاب مشروطه، اوضاع اجتماعی، رضاشاه، استبداد
  • سوده افتخاری *، سامان سیدی صفحات 32-60
    شهر سوخته یکی از وسیع ترین و مهم ترین محوطه های عصر مفرغ ایران است که در هزاره سوم ق.م نقش بسیار زیادی در پیشبرد مناسبات فرهنگی، مبادلات بازرگانی و تعاملات منطقه ای داشته است. طی کاوش های صورت گرفته، آثار متعددی از شهر سوخته شامل ظروف سفالی و سنگی، مهر و اثر آن، مهره های تزئینی، پارچه، زیورآلات، اشیای فلزی، پیکرک های گلین و سفالی و سنگی، اشیای چوبی و حصیری، ابزار بافندگی به دست آمده است. با توجه به آثار کشف شده و مقایسه آن ها با اشیای دیگر سایت های باستانی هم زمان، می توان ارتباط فرهنگی این شهر را با مناطق هم جوار - از دره سند تا میان رودان و مناطق خلیج فارس تا آسیای مرکزی- مستقیم و غیرمستقیم حتمی دانست. هدف پژوهش حاضر این بود تا با مطالعه نمونه های آثار کشف شده از این محوطه و مقایسه آن ها با سایر محوطه های هم عصر و هم جوار، میزان برهم کنش های فرهنگی آن ها را به منظور شناخت روند و حرکت جریان های فرهنگی مورد بررسی قرار دهد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که شهر سوخته، بیشترین تعاملات و برهم کنش های فرهنگی با سرزمین های هم مرز در شمال (بلوچستان و سیستان) و غرب را با توجه به موقعیت جغرافیایی اش داشته است. شهر سوخته به عنوان یک پایگاه دائمی و دارای مرکزیت، دارای تعاملات مختلفی با محوطه های شرقی خود یعنی دره سند، بلوچستان، دره هیلمند و همسایگان جنوبی (مانند ترکمنستان) و غرب خود (ایران و بین النهرین) بود و نقش واسطه را در وارد کردن سنگ لاجورد از بدخشان و سپس صدور آن به غرب و مراکز بین النهرین ایفا می کرد.
    کلیدواژگان: شهر سوخته، هزاره سوم ق، م، روابط تجاری، تعاملات فرهنگی
  • مجتبی رضایی سرچقا * صفحات 61-69
    اماکن مذهبی، به ویژه امامزادگان و بقاع متبرکه، همواره یکی از پایدارترین کانون های مذهبی شیعیان بوده است. این اماکن از صدر اسلام تاکنون و در ادوار مختلف با شدت و ضعف مورد توجه محبان این معصوم زادگان بوده اند. امروزه امامزادگان تنها یک زیارتگاه و کانون مذهبی صرف نیستند، بلکه تاریخ، هویت، و محل استقرار آنها گویای حقایق بسیار است. در واقع، این مکان ها بستر تحولات سیاسی و فرهنگی گوناگونی در دوران معاصر به شمار می آیند. پژوهش حاضر با نگاهی ایران شناختی به بررسی جامعی از امامزاده حسن کرج به عنوان یک نمونه موردی اختصاص دارد. در این راستا، پژوهشگر موقعیت بقعه مذکور، نام و نشان صاحب بقعه، تاریخچه بقعه، معماری کنونی بقعه و ملحقات آن و همین طور زائران، نذورات، مدفونین، بانیان، سازندگان و متولیان آن را مورد مطالعه قرار داده است. این پژوهش با استفاده از تحقیقات میدانی، مصاحبه شفاهی، اسناد و منابع کتابخانه ای با روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است.
    کلیدواژگان: امامزاده حسن کرج، بقعه، هویت فرهنگی، ایران شناسی
  • مهدی علی بلندی صفحات 70-87
    آموزش به عنوان بخش مهمی از زندگی انسان چه در زمان حال و چه در طول تاریخ همواره مورد توجه پژوهشگران بوده است. در حال حاضر نظریات و مکاتب فلسفی آموزشی متفاوتی زیربنای نظام های آموزشی کشورهای مختلف در جهان را فراهم می کند. در تاریخ ایران نیز نویسندگان مختلفی در کتاب های گوناگون به مبحث آموزش کودکان پرداخته اند و نظرات عملی خود را در این باب به نگارش درآورده اند. در کتاب های قدیمی، آموزش بر سه اصل بنا بود که این اصول عبارت بود از محفوظات، تکرار و تنبیه. با این حال مهم ترین پرسش هایی که در این زمینه مطرح می شود عبارت از این است که ریشه های این اصول کدام است؟ منابع اصلی آنها چیست؟ و اینکه این اصول از منظر نظریه های جدید به خصوص در رابطه با مکتب پراگماتیسم (عمل گرایی) چگونه ارزشیابی می شود.هدف این پژوهش بررسی کتاب انیس الناس به عنوان یکی از کتاب های نماینده این طرز تفکر در دوران تیموری با استفاده از روش توصیفی و کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: آموزش در ایران، کودک، انیس الناس، پراگماتیسم، جان دیویی
  • المار حسن آف صفحات 88-99
    بررسی پیشینه و ویژگی های جغرافیایی قیز قالاسی بر اساس مدارک و افسانه های موجود نشان می دهد که این مکان تاریخی در کشور آذربایجان دارای اهمیت خاصی است. از نظر جغرافیایی، قیزقالاسی این کشور را به برخی کشورهای همسایه متصل می کند. این مکان تاریخی اکنون ثبت میراث جهانی یونسکو (سال 2000 میلادی) شده و مورد توجه ویژه گردشگران می باشد. از سویی نظرات مختلفی در رابطه با نظامی بودن، مذهبی بودن، نیایشگاه بودن این قلعه مطرح است و پیرامون آن افسانه هایی نیز شکل گرفته است. در این مقاله، با استفاده از روش تحقیق تاریخی و بر اساس مطالعات میدانی، پژوهشگر به بررسی اهمیت این قلعه، موقعیت سوق الجیشی آن و داستان ها و افسانه های مربوطه پرداخته که برخی از آنها مربوط به تاریخ ایران و آذربایجان می باشد.
    کلیدواژگان: قیز قالاسی (قلعه دختر)، معماری، افسانه، باکو، آذربایجان
  • زینب ملک ثابت *، شهناز حجتی نجف آبادی صفحات 100-118
    بر اساس فرهنگ سیاسی ایران عصر ساسانی، نظم موجود در جامعه نمونه ای از نظم آسمانی است و شاه و سایر طبقات اجتماعی مسئولان و کارگزاران ایجاد نظم در جامعه هستند. اما ظهور نهضت اجتماعی مزدک در قرن پنجم میلادی نشانگر وجود اخلال در نظم جامعه بود و نشان داد که ساختارهای سیاسی و اجتماعی و قوانین حاکم بر جامعه از چارچوب اصلی خویش خارج شده بودند. مساوات طلبی و عدالت خواهی به عنوان مهم ترین اهداف قیام مزدک مویدی بر وجود بی عدالتی و اخلال در نظم جامعه بود. با این حال مزدک و قیام او در منابع عصر ساسانی (خداینامه(و متون پهلوی پس از ساسانی بازتابی بسیار مبهم و منفی داشته است. مولفان متون مذکور مزدک را به عنوان نیرویی اهریمنی و قیام او را علت بی نظمی در جامعه ساسانی معرفی کرده اند. این پژوهش، که با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است، رابطه مزدک و قیام او با مقوله نظم را مورد مطالعه قرار داده است. بررسی دقیق منابع ساسانی و پس از ساسانی گواهی می دهد که قیام مزدک معلول بی نظمی و شرایط حکومتی نامطلوب در جامعه ساسانی بوده است.
    کلیدواژگان: قیام مزدک، ساسانیان، تواریخ اسلامی، متون پهلوی، نظم در ایران باستان
|
  • Hamdollah Sadeghinia Pages 6-31
    The social structure of Iran during the late 19th and early 20th centuries led to the Persian Constitutional Revolution. It could also be the product of Iranians’ relationships with Europeans, which were not in great conformity with Iranian cultural and social values and characteristics. Following the library method, this paper is intended to investigate the reasons behind the occurrence of the Constitutional Revolution in Iran through an analysis of Iran’s social structure during the mentioned period. It also aims to specify which features of Iran’s social structure led to the Revolution, the rise of Reza Shah Pahlavi, and the downfall of the Constitutional Revolution.
    Keywords: Persian Constitutional Revolution, social status, Reza Shah Pahlavi, despotism
  • Sudeh Eftekhri, Saman Seyedi Pages 32-60
    The area of Shahr-e Sukhteh is one of the widest and most important settlements of the Bronze Age in Iran which played a significant role in enhancing the cultural interactions, commercial exchanges, and regional relationships in 3000 BC. The conducted archeological excavations at this site have yielded several artifacts such as ceramic and stonewares; seals and their impressions; decorative beads; cloth; jewelry; metal objects; mud, ceramic, and stone figures; wooden and wicker objects, and weaving tools. A careful study of the recovered objects and their comparison with those recovered at other contemporary ancient sites clearly demonstrates that this city had some direct or indirect cultural relationships with its neighboring regions from Indus Valley to Mesopotamia and from Persian Gulf regions to Central Asia. The present study was conducted to explore the extent of such cultural relationships in order to discover the process of cultural trends ofthat time through examining some of the recovered samples of this site and comparing them with some items found in other sites in the proximity of Shahr-e Sukhte in the same period. The findings of this study indicate that this settlement had established most of its cultural interactions and relationships with its northern (Baluchestan and Sistan) and western neighbors. As a permanent base, Shahr-e Sukhteh functioned as the center of different interactions with its neighbors in the east (Indus Valley, Baluchestan, and Helmand Valley), south (Turkmenistan), and the west (Iran and Mesopotamia). It also mediated in the process of importing Lapis Lazuli from Badakhshan and then exporting it to the West and Mesopotamian regions.
    Keywords: Shahr-e Sukhte, third Millennia BC, commercial relationships, culturalinteractions, adjacent regions
  • Mojtaba Rezaei Sarchoghah Pages 61-69
    Religious sites, particularly imamzadehs (shrine-tombs of the descendants of Imams) and holy mausoleums, have always been among the most stable religious centers of Shi’ites. Such places have continually attracted the attention of the lovers of the offspring of the Infallible Imams (a) in different periods at varying levels of intensity since the rise of Islam. Presently, imamzadehs are not merely considered to be some sacred shrines visited by pilgrims and religious centers; rather, their history, identity, and locations provide plenty of information. In fact, such places function as the cradle of various political and cultural changes in the contemporary period. This case study focuses on Imamzadeh Hassan in Karaj. Following an Iranological approach, the researcher has explored the location of this mausoleum, the identity of its owner, its history, the present architecture of this structure and the structures added to it, as well as its pilgrims and the oblations it receives, the people buried there, its founders, the artists who decorated it, and its custodians. This research was conducted based on a descriptive-analytic design, and the required data were collected through field studies and oral interviews as well as through benefitting from library sources and documents.
    Keywords: Imamzadeh Hassan in Karaj, mausoleum, cultural identity, Iranology
  • Mehdi AliBolandi Pages 70-87
    As an important part of human life, education has always attracted the attention of researchers. Presently, different educational philosophies and theories provide the foundation for the educational systems of various countries in the world. Similarly, different authors have discussed the issue of children’s education in numerous books in the course of history and offered their practical views in this regard. Most educational books in the past emphasized that education could be accomplished based on three principles: memorization, repetition, and punishment. However, the most important questions here are what the roots of these principles are, what the main sources supporting these principles are, and how this approach to education is evaluated based on modern educational theories, particularly from the viewpoint of pragmatism. Accordingly, following a descriptive-library method, this study was conducted to explore the book of Anīs al-nās, as one of the representatives of this approach during the Timurid Period.
    Keywords: education in Iran, child, Anīs al-nās, Pragmatism, John Dewey
  • Elmar Hasanov Pages 88-99
    A study of the history and geographical status of Qiz Qalasi based on the existing documents and myths demonstrates that this historical site is of particular significance in Azerbaijan. Because of its location and geographical situation, Qiz Qalasi links this country to some of its neighboring countries. Moreover, it is presently considered to be a UNESCO World Heritage Site and a popular tourist attraction. This tower is differently described as a military or religious base and a temple, and there are certain myths in this regard. Following a historical research method and benefitting from field studies, the researcher has investigated the significance of this tower, its strategic status, and the related myths and stories, some of which pertain to the history of Iran and Azerbaijan.
    Keywords: Qiz Qalasi, architecture, myths, Baku, Azerbaijan
  • Zeinab Maleksabet, Shahnaz Hojjati Najafabadi Pages 100-118
    Based on the political culture of Iran during the Sassanid Period, the existing order in society is an example of heavenly order, and the King and other social classes are responsible for the establishment of order in society. However, the occurrence of Mazdak’s social movement in the 5th century was a sign of disruption in the social order of the time and demonstratedthat the prevalent political and social structures and the laws dominating the society had deviated from their main framework. Egalitarianism and justice-seeking, as the most important goals of Mazdak’s uprise, signify the existence of injustice and disorder in society. However, Mazdak and his movement have had an extremely negative and ambiguous reflection in the sources of the Sassanid period (Khwaday-Namag, a Middle Persian history text) and post-Sassanid Pahlavi texts. The writers of these texts introduce Mazdak as a satanic force and his movement as the cause of disorder in the Sassanid society. This study, which was conducted following a descriptive- analytic method, examines the relationship between Mazdak and his movement and social order. A careful study of Sassanid and post-Sassanid sources reveals that Mazdak’s uprise was the outcome of disorder in society and the poor government of the country in the Sassanid period.
    Keywords: Mazdaki Movement, Sassanid Empire, Islamic history books, Pahlavi texts, Order inancient Iran