فهرست مطالب

دانشکده دندان پزشکی اصفهان - سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 68، پاییز 1398)

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 68، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احمد متقی، سمیه بهرامی* صفحات 227-236
    مقدمه
    فور یت های پزشکی، یکی از استرس زاترین شرایط در مطب دندان پزشکی است. اولین و مهم ترین قدم در کنترل اورژانس های پزشکی، توانایی ارائه ی اقدامات حیاتی پایه BLS (Basic life support) می باشد که نیازمند داشتن آگاهی ، مهارت و تجهیزات می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی وضعیت تجهیزات و داروهای اورژانس و توانایی استفاده از آنها توسط دندان پزشکان عمومی می باشد که در سه شهر استان اصفهان انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بود که با مراجعه به 85 مطب دندان پزشک عمومی و با استفاده از پرسش نامه انجام شده است. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه ی 23 تجزیه و تحلیل شد و نتایج به صورت میانگین برای داده های کمی و فراوانی جهت داده های کیفی نمایش داده شد ند. از آزمون تی مستقل با سطح معنی داری (0/05 > p value) نیز جهت بررسی روابط آماری استفاده شده است.
    یافته ها
    بر طبق نتایج این مطالعه، (39/7 درصد) از دندان پزشکان در طول یک سال گذشته، با حوادث اورژانس برخورد کرده بودند که شایع ترین مورد آن، سنکوپ وازوواگال گزارش شده بود. هیدروکورتیزون (35/6 درصد) و نیتروگلیسیرین (32/8 درصد)، بیش ترین داروهای اورژانس و کپسول اکسیژن (54/7 درصد)، فراوان ترین وسیله ی موجود در مطب ها بودند. آزمون تی مستقل، ارتباط آماری معنی داری را بین سابقه ی گذراندن دوره های آموزشی کنترل فوریت های اورژانس با تجهیزات کیت مطب را نشان داد (0/04= p value).
    نتیجه گیری
    اغلب مطب های دندان پزشکی، کیت اورژانس ناقصی داشتند و بیشتر دندان پزشکان، مهارت کافی در خدمات اورژانسی نظیر تزریق وریدی یا زیر پوستی نداشتند. یافته های این مطالعه قویا آموزش های مناسب عملی را هم برای دندان پزشکان و هم برای دانشجویان دندان پزشکی پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: اورژانس پزشکی، دارو، دندان پزشکان
  • سکینه شیرعلی*، مهدی عرق بیدی کاشانی صفحات 237-245
    مقدمه
    خارج ساختن دندان پرمولر اول و به تبع آن حرکت مزیالی دندان مولر، سبب حرکت Counter clockwise فک پایین و موجب کاهش ارتفاع صورت می گردد. از طرفی اکستروژن مولرها در طی درمان های ارتودنسی، باعث تغییر در ارتفاع عمودی صورت می شود. در نتیجه با حفظ موقعیت عمودی دندان های خلفی، می توان از تغییرات ارتفاع عمودی صورت جلوگیری کرد. این مطالعه با هدف ارزیابی تغییرات رخ داده در ارتفاع عمودی صورت در بیماران Class II div I درمان شده با کشیدن پرمولرهای اول ماگزیلا، طراحی شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی، تعداد 20 بیمار با متوسط سنی 17/8 سال از مطب خصوصی، جهت شرکت در مطالعه انتخاب شدند. نمونه ها دارای مال اکلوژن Class II div I و با رشد عمودی نرمال بودند. برای کاهش اثر رشد روی نتیجه ی مطالعه، بیماران به گونه ای انتخاب شدند که بیشتر از 15 سال داشته باشند. پرمولر اول بالا جهت درمان، در همه ی نمونه ها خارج شده بود. لترال سفالومتری های بیماران به صورت دیجیتال درآورده شد. تصاویر تهیه شده توسط نرم افزار View box 3.1.1 مورد آنالیز قرار گرفت. داده های جمع آوری شده به وسیله ی نرم افزار SPSS نسخه ی 20 تحلیل شد. مقایسه ی هر یک از متغیرها، قبل و بعد از درمان، با استفاده از آزمون تی صورت گرفت (0/05 = p value).
    یافته ها
    در این مطالعه، متغیرهای اسکلتی، هیچ کدام از نظر آماری تغییر معنی دار پیدا نکردند. متغیرهای دندانی U1-FH، U1-NA، U1-NA (mm)، Overjet دچار کاهش معنی داری شدند (0/05 > p value). هیچ کدام از تغییرات متغیرهای مربوط به انسیزور های پایین، از نظر آماری معنی دار نبود. متغیرهای U6-Palatal P interincisal angle، U1- Palatal P افزایش معنی داری را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه ی حاضر نشان داد، درمان بیماران Class II div I همراه با خارج کردن دو پرمولر اول بالا، باعث اکستروژن مولرها و کاهش پروتروژن انسیزورهای ماگزیلا می شود، ولی ارتفاع عمودی صورت تغییر نمی کند.
    کلیدواژگان: ارتفاع عمودی، خارج ساختن دندان، مال اکلوژن Class II div I
  • فرشاد باجغلی، میترا کیماسی*، علی صالحی، سمانه شمس صفحات 246-256
    مقدمه
    این مطالعه با هدف مقایسه ی میزان گیر روکش های سرامیکی زیرکونیوم اکساید، در زاویه ی تقارب 24 درجه با چهار نوع سمان متفاوت به انجام رسید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی تجربی، 40 دندان پرمولر اول و دوم به روش تصادفی در چهار گروه ده تایی تقسیم و پس از آماده سازی نمونه ها، copingهای زیرکونیا با استفاده از سمان های RelyX Ultimate، Panavia F ،Resin modified GI و Zinc phosphate چسبانده و تحت نیروی kg5 قرار گرفتند. سپس تحت ترموسایکلینگ (3000 دور c 55-5) به مدت 24 ساعت در آب با 7 = pH و دمای 37 درجه قرار گرفتند و تحت تست Tensile strength با Electromechanical universal testing machine با سرعت mm/min 0/5 جدا گردیدند، سپس میزان گیر آنها اندازه گیری شد. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه ی 25 با آزمون های کروسکال- والیس و من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار قدرت گیر در گروه RelyX ultimate 1/13 ± 7/01، در گروه Panavia F 0/37± 4/26، در گروه Resin Modified GI 0/43± 2/72و در گروه Zinc phosphate 0/57± 2/3 مگاپاسکال بود و تفاوت معنی دار بین گروه ها وجود داشت (0/001 > p value).
    نتیجه گیری
    قدرت گیر روکش ها در زاویه ی تقارب 24 درجه بر حسب نوع سمان، متفاوت و سمان RelyX Ultimate بالاترین قدرت گیر را داشت.
    کلیدواژگان: زیرکونیوم، آماده سازی دندان، گیر، سمان های دندانی، روکش ها
  • مژده مهدی زاده، مریم صالحی، الهام گوهریان، امیرحسین حبیب الهی * صفحات 257-265
    مقدمه
    امروزه توموگرافی کامپیوتری با اشعه ی مخروطی CBCT (Cone beam computed tomography)، یک روش تصویربرداری نسبتا جدید در زمینه ی تشخیص و پیگیری مشکلات دهان و دندان، با قابلیت ها و کاربردهای متنوع است. استفاده از CBCT در ارتودنسی، مزایای بسیاری دارد که اساسا ناشی از مزیت نسبی رادیوگرافی سه بعدی نسبت به دو بعدی است. هدف از این مطالعه، تعیین آگاهی دندان پزشکان عمومی و متخصصین ارتودنسی شهر اصفهان از کاربردهای CBCT در ارتودنسی در سال 1396 بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی و بر روی 104 نفر دندان پزشک عمومی و 33 نفر متخصص ارتودنسی انجام شد. جامعه ی هدف، دندان پزشکان شاغل در شهر اصفهان بودند و به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. یک پرسش نامه مشتمل بر 13 پرسش در مورد میزان آگاهی دندان پزشکان عمومی و متخصصین ارتودنسی در مورد شاخص های استفاده از CBCT در درمان های ارتودنسی، طراحی و بین دندان پزشکان توزیع گردید. بر اساس مجموع نمرات، بیش ترین نمره، 39 و کم ترین نمره، صفر، سطح آگاهی دندان پزشکان به سه دسته ی «ضعیف»، «متوسط» و «خوب» طبقه بندی می شود. داده ها وارد نرم افزار SPSS نسخه ی 22 گردیده و از آنالیزهای آماری تی جهت مقایسه ی نمره ی آگاهی دندان پزشکان عمومی و متخصصین ارتودنسی و مدت زمان سابقه ی کار دندان پزشکان، آنالیز 2 ???? برای جنسیت و درجه ی تحصیلی نمونه ها (عمومی/ متخصص ارتودنسی) و ضریب همبستگی پیرسون جهت بررسی ارتباط سابقه ی کار و میانگین نمره ی آگاهی مورد استفاده قرار گرفت. همچنین برای بررسی اثر جنسیت و سطح تحصیلات بر میزان آگاهی، از آزمون آنالیز واریانس دو طرفه استفاده شد.
    یافته ها
    در بین 104 نفر دندان پزشک عمومی و 33 نفر متخصص ارتودنسی، میانگین نمره ی آگاهی متخصصین ارتودنسی، 28/66 بود که در طبقه بندی جزء سطح آگاهی «خوب» تقسیم می شود. همچنین این مقدار در مورد دندان پزشکان عمومی، 27/83 بود که جزو سطح آگاهی «متوسط» تقسیم می گردد. اما تفاوت آماری معنی داری بین این دو گروه وجود نداشت. بین میانگین نمره ی آگاهی در دو نیز جنس تفاوت معنی داری به دست نیامد.
    نتیجه گیری
    ببر اساس نتایج مطالعه ی حاضر، سطح آگاهی در مورد کاربردهای CBCT در ارتودنسی در مورد دندان پزشکان عمومی «متوسط» و در مورد متخصصین ارتودنسی «خوب» می باشد.
    کلیدواژگان: توموگرافی کامپیوتری با اشعه ی مخروطی، ارتودنسی، آگاهی
  • ایمان محمدی*، میلاد اعتمادی، جواد پورانتظاری صفحات 266-272
    مقدمه
    با توجه به رشد روزافزون مصرف سیگار و عوارض متعدد آن از جمله مشکلات دندانی و استخوانی و با توجه به اهمیت استخوان در بحث ایمپلنت دندانی به نظر می رسد که انجام پژوهش هایی با هدف یافتن میزان و مقدار عوارض سیگار در بحث ایمپلنت دندانی ضروری باشد. با توجه به آمار گوناگون گزارش شده، این مطالعه با هدف بررسی تاثیر سیگار بر تحلیل کرست استخوان اطراف ایمپلنت انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی کوهورت گذشته نگر، اطلاعات بیماران دو گروه که یکی مصرف کننده ی سیگار بوده و دیگری سیگار مصرف نمی کردند، ثبت شد. از هر گروه 25 نفر به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. از بیماران تصاویر پانورامیک گرفته شد و سپس میزان تحلیل استخوان با توجه به گرافی پانورامیک اولیه به دست آمد. داده های پژوهش با استفاده از روش های آماری نظیر محاسبه ی درصد و همچنین آزمون تی در نرم افزار SPSS نسخه ی 22 تحلیل آماری گردید (0/05 = α).
    یافته ها
    سن بیشتر افراد مورد مطالعه در این پژوهش، بین 40 تا 45 سال بود. نتایج تجزیه و تحلیل داده های آماری نشان داد که میانگین تغییرات کرست آلوئول در بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشت (0/443 = p value) و بر اساس نتایج این مطالعه، میانگین تغییرات کرست آلوئول بین دو جنس نیز تفاوت معنی داری نداشت (0/891 = p value).
    نتیجه گیری
    مطالعه ی حاضر نشان داد که میزان تحلیل ارتفاع کرست استخوان آلوئول در افراد سیگاری بیشتر از افراد غیر سیگاری است، اما این اختلاف به لحاظ آماری معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: تحلیل استخوان، ایمپلنت دندانی، سیگار
  • نادر کلباسی غروی، نوشین افشار مقدم، حسین دهقان دهنوی، علی رضوی روحانی، اسماعیل دادگر * صفحات 273-282
    مقدمه
    سرطان دهان، هشتمین سرطان شایع در مردان و پانزدهمین سرطان شایع در زنان می باشد. تقریبا 94 درصد بدخیمی های دهان را کارسینوم سلول سنگفرشی SCC (Squamous cell carcinoma) تشکیل می دهد. سرطان دهان، در خلال دو مرحله ی بیولوژیک مهم، گسترش و پیشرفت می نماید. در این پژوهش با هدف تعیین نقش میزان بروز پروتئین E-cadherin در درجه های مختلف سلول سنگفرشی سرطانی مخاط دهان به دنبال بررسی نقش این پروتئین در سرطانی شدن سلول سنگفرشی مخاط دهان بودیم.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی گذشته نگر از نوع توصیفی- تحلیلی، تعداد 20 نمونه از بلوک های پارافینی ثابت شده با فرمالین، شامل 10 نمونه ی تشخیص داده شده ی Well differentiated oral squamous cell carcinoma و 10 نمونه ی تشخیص داده شده ی Poorly differentiated oral squamous cell carcinoma بدون توجه به سن و جنس بیماران و 5 نمونه مخاط نرمال دهان به عنوان کنترل تهیه و با روش ایمنوهیستوشیمیایی رنگ آمیزی گردید. سپس نمونه های رنگ آمیزی شده توسط دو پاتولوژیست، مورد بررسی قرار گرفتند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری کای اسکوئر، فیشر و McNemar استفاده شد. آزمون ها در سطح خطای پنج درصد و با استفاده از نسخه ی 20 نرم افزار SPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    بروز نشانگر E-cadherin در درجه های تمایز گوناگون SCC هم از نظر مکان، رنگ پذیری و هم از نظر بود و نبود یکنواختی رنگ پذیری نشانگر، با کاهش درجه ی تمایز بافت شناختی کارسینومای سلول سنگفرشی، کاهش قابل توجهی نشان داد. همچنین بین سلول های خوب و ضعیف تمایز یافته نیز، رنگ پذیری نشانگر، از نظر آماری تفاوت معنی داری نشان داد.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش بیانگر این بود که با ضعیف تر شدن درجه ی تمایز بافت شناختی سلول سنگفرشی، بروز پروتئین E-cadherin نیز کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: کارسینوم سلول های سنگفرشی، درجه ی آسیب شناختی، پروتئین E-cadherin
  • سید محمد رضوی، راضیه پیرمرادیان، سعیده خالصی* صفحات 283-294
    مقدمه
    ییکی از مهم ترین اهداف آموزش در دانشگاه ها، بهبود فرایند آموزشی و افزایش میزان یادگیری است. نوع منابع مطالعاتی، در یادگیری موثر و ارتقای پیشرفت تحصیلی نقش بسزایی دارد. به همین منظور مطالعه ای با هدف بررسی نگرش دانشجویان دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نسبت به منابع مطالعاتی در سال تحصیلی 1395-96 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- مقطعی، در بین 661 نفر از دانشجویان مقطع دکترای عمومی دانشکده ی دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، به روش سرشماری در سال تحصیلی 1395-96، پرسش نامه ی طراحی شده توزیع گردید که 512 پرسش نامه ی تکمیل شده، دریافت شد و در نهایت 503 پرسش نامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. اطلاعات به وسیله ی پرسش نامه ی طراحی شده توسط محققان، که روایی و پایایی آن تایید شد، جمع آوری گردید. اطلاعات به دست آمده، وارد نرم افزار SPSS نسخه ی 23 شد و با آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی از جمله کای اسکوئر، ANOVA، همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت (0/05p value <).
    یافته ها
    یافیافته های این پژوهش نشان دهنده ی گرایش (85/3 درصد) 429 نفر از دانشجویان به مطالعه ی جزوه کلاسی استاد به عنوان اولین اولویت منبع مطالعاتی در طول ترم بود که این مقدار، در زمان برگزاری آزمون 438 نفر (87/1 درصد) بود. همچنین بین میانگین معدل دانشجویان و فراوانی انتخاب اولویت اول منبع مطالعاتی در طول ترم، ارتباط معنی داری مشاهده شد (0/048 = p value).
    نتیجه گیری
    منبع مطالعاتی اکثر دانشجویان دندان پزشکی، جزوه های کلاسی بود. با توجه به اینکه منبع مطالعاتی نامناسب، می تواند موجب محدود شدن دانش دریافتی در دانشجویان شود، نتایج این مطالعه ضرورت نیاز به بازنگری در برنامه ریزی آموزشی و انتخاب روش های مناسب جهت افزایش تمایل دانشجویان به مطالعه ی کتب مرجع در رشته ی دندان پزشکی را نشان داد.
    کلیدواژگان: دانشجویان، نگرش، کتب مرجع، دندان پزشکی
  • سید حمید رضویان*، آرین حشمتی صفحات 295-304
    مقدمه
    درمان ریشه، یکی از مهم ترین درمان ها جهت رسیدن به سلامت دهان و دندان می باشد و تا حدود زیادی، موفقیت درمان وابسته به خطاهای درمان ریشه است و با توجه به این که خطاهای درمان، تحت تاثیر نوع آموزش دندان پزشکان قرار دارد، هدف ما از این مطالعه، بررسی و مقایسه ی شیوع خطاهای ایجاد شده در درمان های ریشه ی دانشجویان آموزش دیده با و بدون ماکت سر انسان در دانشکده ی دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال های 1389 و 1391 بود.
    مواد و روش ها
    ددر این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی (کوهورت تاریخی)، تعداد 400 پرونده مربوط به دانشجویان ورودی 89 که بدون هدفانتوم آموزش دیده بودند و تعداد 400 پرونده مربوط به دانشجویان ورودی 91 که با هدفانتوم آموزش دیده بودند مورد بررسی قرار گرفتند. پرونده ها ابتدا توسط یک نفر از اعضای بخش پذیرش، کدگذاری شدند و سپس توسط دو محقق خطاهای درمان ریشه، طی مراحل تهیه ی حفره ی دسترسی، آماده سازی و پر کردن کانال ها مورد بررسی قرار گرفتند. این خطاها به صورت دوسوکور جمع آوری شد و با نرم افزار SPSS نسخه ی 20 و با آزمون آماری کای اسکوئر مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. p value کمتر از 0/05، به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در مطالعه ی حاضر درمان کانال ریشه ی انجام شده در بین دانشجویان دندان پزشکی عمومی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در 67/5 درصد موارد به طور مناسب و کافی بوده است و میزان شیوع کلی خطای درمان ریشه نیز در بین دانشجویان، برابر با 32/5 درصد بود. بیش ترین میزان فراوانی خطاهای درمان ریشه بین دانشجویان مربوط به خطای Overfill با 43/9 درصد و کم ترین خطای درمان ریشه بین دانشجویان، مربوط به خطای Furcal perforation با 0/37 درصد بود. میزان شیوع خطای درمان ریشه در بین دانشجویان ورودی 89 برابر با 41/6 درصد و برای دانشجویان ورودی 91 برابر با 23/4 درصد بود.
    نتیجه گیری
    مطالعه ی حاضر نشان داد که میزان شیوع خطاهای درمان ریشه در دانشجویانی که با استفاده از هدفانتوم آموزش دیده اند به طور معنی داری کمتر از دانشجویان آموزش دیده بدون هدفانتوم بود، بنابراین می توان نتیجه گرفت که آموزش دانشجویان دندان پزشکی با استفاده از ماکت سر، می تواند باعث کاهش خطاهای درمان ریشه بین دانشجویان شود.
    کلیدواژگان: دانشجوی دندان پزشکی، اندودنتیکس، خطای پزشکی، درمان ریشه، آماده سازی ریشه، پر کردگی ریشه، مدل دندان پزشکی، آموزش دندان پزشکی
  • پریسا پوست آشکن، مسعود فیض بخش، حسن مومنی، محمدحسن طالبیان، محمدرضا میگلی نژاد* صفحات 305-311
    مقدمه
    هدف از درمان های ارتوسرجی، نه تنها شامل درمان اجزای عملکردی و بهبود زیبایی ناهنجاری های فکی- دندانی است، بلکه توجه به عوامل روانی بیمار نیز می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی تعیین اثرات روانی- اجتماعی درمان های ارتودنسی و جراحی فک در بیماران کاندیدای جراحی فک و صورت بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی، تعداد 27 بیمار متقاضی جراحی ارتوگناتیک انتخاب شدند که وضعیت روانی- اجتماعی آن ها با پرسش نامه ی شخصیت سنج MMPI (Minnesota multiphasic personality inventory) یک ماه قبل از عمل جراحی و دو ماه بعد از آن، مورد بررسی قرار گرفت و نتایج با 30 دانشجوی دندان پزشکی دارای اکلوژن کلاس I که از نظر سن و جنس تقریبا مشابه بودند، به عنوان گروه شاهد مقایسه شدند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون های تی زوجی، تی مستقل و کای اسکوئر انجام شد (0/05 = α).
    یافته ها
    نمره ی اسکیزوفرنی، ضعف روانی، پارانویا و افسردگی در گروه بیماران قبل از جراحی، به طور معنی داری بیشتر از گروه شاهد بود (0/05 > p value)، اما سایر نیمرخ های روانی- اجتماعی بین گروه شاهد و گروه آزمون، اختلاف معنی دار نداشت. میانگین نمره ی افسردگی بعد از عمل، به طور معنی داری بیشتر از گروه شاهد بود (0/04 = p value)، اما سایر نیمرخ های روانی، اختلاف معنی داری نداشتند. میانگین نمره ی اسکیزوفرنی و ضعف روانی بعد از عمل نسبت به قبل از عمل، به طور معنی داری کاهش یافته بود (0/04 = p value) ولی در مورد سایر جنبه های روانی، تفاوت معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    ناهنجاری های فکی- صورتی، می تواند سبب ایجاد برخی از اختلالات روانی- اجتماعی در بیماران گردند و جراحی ارتوگناتیک، ممکن است کمک به کاهش برخی از این اختلالات کند.
    کلیدواژگان: جراحی دهان، جراحی ارتوگناتیک، روان شناسی
  • محمد امین توکلی هرندی، روشنک غفاری، محمد توکلی عطاآبادی صفحات 312-321
    مقدمه
    به منظور جلوگیری از عوارض ناخواسته در جراحی ها، دانستن نحوه ی تامین جریان خون سینوس ماگزیلا اهمیت دارد. هدف از این مطالعه، ارزیابی شریان آلوئولار خلفی- فوقانی در سینوس ماگزیلا با استفاده از تصاویر CBCT در افراد بالای 20 سال بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی، تصاویر CBCT تعداد 135 نفر با میانگین سنی 34/4 سال، مورد بررسی قرار گرفت. قطر شریان، فاصله تا دیواره ی مدیال سینوس و وضعیت قرارگیری درون دیواره ی سینوس در نمای کرونال، ارزیابی شد. در پایان، داده های به دست آمده از نرم افزار SIDEXIS 3D وارد برنامه ی SPSS نسخه ی 20 شد و با استفاده از آزمون های آماری تی، کای اسکوئر و ANOVA تجزیه و تحلیل گردید (0/05 > p value).
    یافته ها
    تعداد 243 (90 درصد) شریان آلوئولار خلفی- فوقانی، درون سینوس ماگزیلا مشاهده شد که توزیع فراوانی شریان درون سینوس، بین زنان و مردان، تفاوت معنی دار نداشت (0/33 = p value). محل شریان با بیش ترین فراوانی در ناحیه ی مولر اول و کم ترین فراوانی در ناحیه ی پرمولر اول مشاهده شد. شایع ترین تایپ شریان، نوع داخل استخوانی (تیپ I) بود. بیش ترین میانگین فاصله ی شریان تا دیواره ی مدیالی، در ناحیه ی مولر سوم و کم ترین مقدار در ناحیه ی پرمولر اول بود. همچنین با افزایش سن، فاصله ی شریان تا دیواره ی مدیالی و قطر عمودی کاهش یافت (0/001 > p value).
    نتیجه گیری
    مشخص کردن ساختارهای آناتومیک ذاتی و شریان در سینوس ماگزیلاری، اطلاعات مفیدی را فراهم کرده تا از بروز عوارض ناخواسته طی جراحی اجتناب شود.
    کلیدواژگان: ششریان خلفی- فوقانی فک، شریان تحت کاسه ی چشمی، سینوس ماگزیلاری، سی تی اسکن با اشعه ی مخروطی
  • علی اخوان *، مسعود ساعتچی، حمزه بهارلویی، نگار صرامی صفحات 322-329
    مقدمه
    مطالعات انجام شده در مورد خطرات شغلی، نشان می دهد که تعداد زیادی از دندان پزشکان در معرض ابتلا به انواع ناراحتی های اسکلتی- عضلانی ناشی از این حرفه هستند. با توجه به اینکه جامعه ی دندان پزشکی، نقش موثری در ارتقای وضع بهداشتی جامعه ایفا می کند، بروز مشکلات اسکلتی- عضلانی در این افراد، باعث کاهش عمر خدمات مفید فرد می شود. هدف از این مطالعه، تعیین شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در بین دندان پزشکان عمومی شهر اصفهان بود. پرداختن به این موضوع، موجب افزایش عمر مفید و سلامت دندان پزشک و نیز افزایش کیفیت زندگی وی می گردد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- مقطعی، تعداد 278 نفر از دندان پزشکان عمومی شاغل در شهر اصفهان شرکت نمودند. برای گردآوری اطلاعات، از پرسش نامه ی استاندارد نوردیک استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه ی 21 و آزمون های آماری مجذور کای و تی، تجزیه و تحلیل شد و سطح معنی داری، (0/05 = α) به دست آمد.
    یافته ها
    تعداد 95/7 درصد از دندان پزشکان، دارای اختلالات اسکلتی- عضلانی در یک یا چند ناحیه از نواحی 9 گانه ی بدن بودند. تنها 4/3 درصد از دندان پزشکان، اختلالی را ذکر نکردند. ترتیب درصد فراوانی اختلالات اسکلتی- عضلانی در دندان پزشکان مورد بررسی به تفکیک ناحیه ی مبتلا، عبارتند از: گردن، 78/1 درصد، شانه، 57/2 درصد، کمر، 56/8 درصد، دست و مچ دست، 52/9 درصد، ناحیه ی فوقانی پشت، 52/2 درصد، زانو، 34/5 درصد، آرنج، 17/3 درصد، لگن و ران، 16/9 درصد و پا و مچ پا، 15/8 درصد.  
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد، اختلالات اسکلتی- عضلانی در دندان پزشکان عمومی شهر اصفهان، شیوع بالایی دارد و اجرای مداخله و اقدامات اصلاحی ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: شیوع، اختلالات اسکلتی- عضلانی، دندان پزشک
  • علی اخوان *، فریبا حیدری، زهره سلیمی صفحات 330-339
    مقدمه
    جهت جراحی اندودنتیک، نیازمند موادی با فعالیت ضد باکتریایی هستیم. هدف از این مطالعه، بررسی مقایسه ای فعالیت ضد باکتریایی دو سمان جدید پر کننده ی انتهای ریشه ی دندان و MTA (Mineral trioxide aggregate) بر انتروکوکوس فکالیس بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی تجربی- آزمایشگاهی، به روش تست تماس مستقیم DCT (Direct contact test) صورت گرفت. ترکیبات مورد مطالعه سمانی با بیس کلسیم آلومینات (Calcium aluminate α-aluminate cement) CAAC و سمانی با بیس کلسیم سیلیکات که مخلوطی از (Wollastonite and CAAC) WOLCA با MTA بود. هر یک از سمان ها بلافاصله پس از مخلوط شدن (ست نشده)، 3 روز و 1 هفته پس از زمان ست شدن شان، تهیه شده و در کف 4 حفره از پلیت 96 حفره ای قرار داده شدند (گروه a). 10 میکرو لیتر از سوسپانسیون باکتری انتروکوکوس فکالیس به غلظت 0/5 مک فارلند و 245 میکرو لیتر BHI به آنها اضافه شد و در حفرات گروه a و حفرات گروه b (حفرات خالی) اضافه گردید. در نهایت میزان رشد باکتری در هر یک از حفرات گروه b هر نیم ساعت به مدت 7 ساعت و یک بار 24 ساعت بعد، توسط دستگاه اسپکتروفوتومتر مشاهده و ثبت شد. داده های به دست آمده با روش های آماری آنالیز واریانس برای داده های مکرر و آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون توکی تحلیل آماری شدند (0/05 = α).
    یافته ها
    نتایج آزمون توکی، نشان داد که بین MTA تازه مخلوط شده و MTA یک هفته پس از ست شدن، تفاوت معنی دار وجود دارد (0/033 = p value). همچنین بین MTA یک هفته پس از ست شدن و CAAC یک هفته پس از ست شدن و بین MTA یک هفته پس از ست شدن و WOLCA سه روز پس از ست شدن نیز تفاوت معنی دار وجود داشت (به ترتیب 0/039 = p value و 0/043 = p value). اما سایر گروه ها تفاوت معنی داری را نشان ندادند.
    نتیجه گیری
    به دلیل شباهت فعالیت ضد باکتریایی دو سمان مورد آزمایش، با MTA و حتی بیشتر بودن فعالیت ضد باکتریایی CAAC یک هفته پس از ست شدن و WOLCA سه روز پس از ست شدن، نسبت به MTA تهیه شده یک هفته پس از ست شدن، می توان این سمان ها را جهت بررسی های آزمایشگاهی و کلینیکی بیشتر در آینده مورد توجه قرار داد.
    کلیدواژگان: انتروکوکوس فکالیس، فعالیت ضد باکتریایی، مینرال تری اکسید اگریگیت، تست تماس مستقیم
|
  • Ahmad Motaghi *, Somayeh Bahrami Pages 227-236
    Introduction
    Medical emergencies are one of the most stressful situations in a dental office. The first and the most important step in managing the medical emergencies is the ability to provide basic life support, which requires knowledge, experience and equipment. The aim of this study was to evaluate the emergency equipment and drug status and the ability to use them by general dentists in three cities in Isfahan Province.
    Materials and methods
    The current cross-sectional descriptive study was conducted by referring to 85 general dental offices with a questionnaire. Data were analyzed with SPSS 23, and the results were reported in the form of the means for quantitative data and in the form of frequencies for qualitative data. In addition, independent t-test was used to assess statistical relationships at a significance level of (p value < 0.05).
    Results
    Based on the results, 39.7% of dentists had encountered emergency events during the previous year, with vasovagal syncope as the most frequent of them. Hydrocortisone (35.6%) and nitroglycerin (32.8%) were the most common emergency drugs and an oxygen tank (54.7%) was the most common available equipment in dental offices. Independent t-test showed a significant relationship between participation in medical emergency courses and the availability of an emergency kit in the dental office (p value = 0.04).
    Conclusion
    The majority of dental offices in our study had incomplete emergency kits and most of the dentists did not have adequate skill in providing emergency services such as IV or SC injections. The results of this study strongly suggest proper practical training both for dentists and students.
    Keywords: Medical emergency, Drug, Dentists
  • Sakineh Shirali*, Mehdi Aragh Bidi Kashani Pages 237-245
    Introduction
    Extraction of the upper first premolars and mesial movement of molars result in mandibular counterclockwise rotation and reduced facial vertical dimension. On the other hand, molar extrusion during the orthodontic treatment changes facial vertical dimension. Therefore, it is possible to avoid vertical changes of the face by maintaining the vertical position of posterior teeth. This study was designed to evaluate changes in the vertical dimension of the face in class II div I patients treated by extraction of the upper first premolars.
    Materials and methods
    This cross-sectional study was conducted on 20 patients, with a mean age of 17.8 years, who were selected from a private office. The subjects had class II malocclusion and normal vertical growth. To decreasing the effect of growth on the results, we selected subjects >15 years of age. As a part of their orthodontic treatment their upper first premolars had been extracted. The lateral cephalometric radiographs of the patients were digitized. Image analyses were conducted using View box 3.1.1 software program and data was analyzed with SPSS 20. Paired t-test was used to compare each variable before and after treatment (α = 0.05).
    Results
    In this study, there was no statically significant differences in skeletal variables. However, dental variables of U1-NA (mm), U1-NA, U1-FH, and overjet exhibited significant decreases (p value < 0.05). There was no significant differences in lower incisor variables. U6-palatal P, interincisal angle, U 1-palatal P exhibited significant increases.
    Conclusion
    The results of this trial showed that treatment of class II div I through extraction of upper first premolars results in molar extrusion and in a decrease in upper incisor protrusion with no changes in the facial vertical dimension.
    Keywords: Class II malocclusion, Tooth extraction, Vertical dimension
  • Farshad Bajoghli, Mitra Keymasi*, Ali Salehi, Samane Shams Pages 246-256
    Introduction
    The aim of this study was to compare the retention of zirconium oxide ceramic copings at a 24 degree convergence angle with four different types of cement.
    Materials & Methods
    In this experimental study, 40 first and second premolars were randomly divided into four groups (n = 10). After preparing the specimens, zirconia copings were cemented using RelyX Ultimate, Panavia F, resin-modified GI and zinc phosphate cements under a 5-kg force, followed by thermocycling (3000 rounds 5-55°C) for 24 hours in water with pH = 7 and a temperature of 37°C. Then the copings were separated under a tensile strength in an electromechanical universal testing machine at a strain rate of 0.5 mm/min and their retention was measured. Data were analyzed using SPSS 25 with Kruskal- Wallis and Mann-Whitney tests.
    Results
    The means and standard deviations of retention in the RelyX Ultimate, Panavia F, resin-modified GI and zinc phosphate groups were 7.17 ± 1.13, 4.26 ± 0.37, 2.72 ± 0.43 and 2.3 ± 0.57 MPa, respectively, with significant differences between the groups (p value < 0.001).
    Conclusion
    Based on the results of this study, the retention of ceramic copings of zirconium oxide at a 24-degree convergence angle was different in terms of the cement type, with RelyX Ultimate cement exhibiting the highest retention.
    Keywords: Crowns, Dental cements, Prosthodontic tooth preparation, Retention, Zirconium
  • Mojdeh Mehdizadeh, Maryam Salehi, Elham Goharian, Elham Goharian* Pages 257-265
    Introduction
    Currently, CBCT is a relatively new oral and dental imaging technique with a variety of capabilities and applications for the diagnosis and follow-up of orodental problems. The use of CBCT in orthodontics has many advantages, basically due to the relative superiority of 3D radiography over the 2D technique. The aim of this study was to evaluate awareness of general dentists and orthodontists in Isfahan about the applications of CBCT in orthodontic therapy in 2017.
    Methods and Materials
    This descriptive–analytical study was carried out on 104 general dentists and 33 orthodontists working in Isfahan, who were selected using simple random sampling technique. A questionnaire, consisting of 13 questions on the awareness of general dentists and orthodontists in Isfahan about the applications of CBCT in orthodontic therapy, was designed and distributed among them. Based on the total score, dentist’s awareness was categorized as poor, moderate and good. Data were analyzed with SPSS 22, using t-test to compare awareness and years of practice, chi-squared test to analyze the effect of gender and degree (general practitioner or specialist) and Pearson’s correlation coefficient to evaluate the correlation between years of practice and awareness. In addition, two-way ANOVA was used to evaluate the effect of sex and educational degree on awareness.
    Results
    Among 104 general dentists and 33 orthodontists, the mean awareness score of orthodontists was 28.66, classified as a good level of awareness; the general dentists scored a mean of 27.83, classified as moderate level of awareness. There was no significant difference between the two groups of subjects. There was no significant difference in the mean scores of awareness between the two genders.
    Conclusion
    Based on the results of this study, the levels of awareness about applications of CBCT in orthodontic therapy in general dentists and orthodontists were moderate and good, respectively.
    Keywords: Cone- beam computed tomography, Orthodontics, Awareness
  • Iman Mohammadi *, Milad Etemadi, Ehasn Hekmatian, Javad Pourentezari Zarch Pages 266-272
    Introduction
    Considering the ever-increasing growth of smoking and its various complications, including dental and osseous problems, and considering the importance of bone in the dental implant, it seems research is needed to determine the rate and magnitude of the effects of cigarette smoking on dental implants. Given various reports from various works, the present study was undertaken to evaluate the effect of cigarette smoking on the resorption of the crest of the alveolar bone around implants.
    Materials & Methods
    In this retrospective cohort study, the patient's data were recorded in two groups, who were cigarette smoker and non-smokers. Twenty-five patients were randomly selected from each group. The subjects underwent panoramic radiographic examinations and the amount of bone loss was determined using the initial panoramic radiograph. Data were analyzed with descriptive statistical methods such as percentages and t-test using SPSS 22 (α = 0.05).
    Results
    TThe majority of the subjects were 40-45 years of age. Data showed no significant difference in the means of changes in the alveolar crest between the two groups (p value = 0.443). In addition, the results showed no significant difference between the mean values of alveolar crest changes between males and females (p value = 0.891).
    Conclusion
    The present study showed that the rate of the alveolar bone crest height in smokers was greater than that in non-smokers; however, the difference was not statistically significant.
    Keywords: Bone loss, Dental implant, Cigarette
  • Nader Kalbasi Gharavi, Nooshin Afshar Moghadam, Esmaeel Dadgar*, Ali Razavi Roohani, Hossein Dehghan Dehnavi Pages 273-282
    Introduction
    Oral cancers are the eighth most common cancers in males and the 15th in females. Squamous cell carcinoma comprises approximately 94% of oral malignancies. Oral cancer develops and progresses during two important biological stages. The aim of the present study was to determine the expression of E-cadherin protein in different stages of oral mucosa SCC after evaluation of the role of this protein in the tumorigenesis of oral mucosa squamous cells.
    Materials and Methods
    In the present retrospective, descriptive- analytical study, 20 paraffin blocks fixed with formalin, consisting of 10 samples with a diagnosis of well-differentiated oral squamous cell carcinoma (OSCC) and 10 samples with a diagnosis of poorly differentiated OSCC, were selected and stained with immunohistochemistry technique, irrespective of the patient age and gender. In addition, 5 samples of normal oral mucosa were selected as controls. Then the stained samples were evaluated by two pathologists. Data were analyzed with Chi-squared, McNemar and Fisher’s exact tests using SPSS 20 (α = 0.05).
    Results
    The expression of E-cadherin marker exhibited a significant decrease with a decrease in histological differentiation of OSCC at different differentiation levels in terms of location, staining and presence and absence of staining homogeneity of the marker. In addition, the staining of the marker exhibited significant differences between poorly and well-differentiated cells.
    Conclusion
    The results of the present study showed that the expression of E-cadherin protein decreased with poor histological differentiation of squamous cells.
    Keywords: E-cadherin protein, Histopathological differentiation, Squamous cell carcinoma
  • Seyed Mohammad Razavi, Razieh Pirmoradian, Saeedeh Khalesi* Pages 283-294
    Introduction
    One of the main educational goals in universities is to enhance the quality of education and improve learning among students. The type of resources the students use might have an important role in effective learning and promotion of educational success. The present research was undertaken to investigate the attitudes of dental students in Isfahan University of Medical Sciences toward their sources of study in the 2016‒2017 educational year.
    Methods
    In this descriptive/cross-sectional study, a designed questionnaire was distributed among 661 undergraduate students of Dental School of Isfahan University of Medical Sciences in the 2016‒2017 educational year. A total of 512 completed questionnaires were received and finally, 503 questionnaires were analyzed. Data were collected by a researcher-designed questionnaire whose validity and reliability were confirmed and analyzed with SPSS 23, using descriptive and analytical tests such as chi-squared test, ANOVA and Pearson’s correlation coefficient. Statistical significance was set at
    p value < 0.05.
    Results
    The results indicated that 429 (85.3%) of the students preferred the lecture notes as their primary source of study throughout the semester. This value, however, increased to 438 (87.1%) during the final exams period. The results also showed a significant correlation between the students’ average grades and the type of material they used as their primary source of study (p value = 0.048).
    Conclusion
    The results showed that most dentistry students use lecture notes as their primary source for studying. Since use of inappropriate sources might limit the students’ knowledge, it is important for dental schools to take appropriate actions to revise educational policies in order to encourage the students to use textbooks in dentistry.
    Keywords: Attitude, Dentistry, Reference books, Students
  • Seyed Hamid Rrazaviyan*, Ariyan Heshmati Pages 295-304
    Introduction
    Root canal therapy is one of the most important treatments for oral and dental health. To a large extent, the success of treatment is dependent on endodontic treatment errors, and since the treatment errors are affected by the type of dental education, the aim of this study was to compare the prevalence of errors during root canal treatment by students, entering the university in 2010-2012, who were trained with and without the use of a head phantom in the Faculty of Dentistry, Isfahan University of Medical Sciences.
    Materials & Methods
    In this descriptive-analytical study (historical cohort), 400 records were collected from the students entering the university in 2010, who were trained without a head phantom, and 400 cases related to students entering the university in 2012, who were trained with a head phantom. The records were first coded by one of the members of the admission department and then examined by two researchers for the root canal errors during the stages of access cavity preparation, root canal preparation and obturation of the root canals. These errors were collected in a double-blind manner and analyzed with SPSS 20, using Chi-squared test. Statistical significance was set at p value < 0.05.
    Results
    In this study, root canal treatments rendered by dental students of Isfahan University of Medical Sciences were proper in 67.5% of the cases and the prevalence of root canal treatment error was 32.5% among students. The highest frequency of root canal errors among students was related to overfilling (43.9%) and the least error was related to furcal perforation (0.37%). The prevalence of root canal treatment errors among students entering the university in 2010 and 2012 were 41.6% and 24.4%, respectively.
    Conclusion
    The present study showed that the prevalence of endodontic treatment errors by students trained with a head phantom was significantly less than that by those who were trained without a head phantom. Therefore, it can be concluded that the teaching of dental students using head phantoms can reduce root canal treatment errors by students.
    Keywords: Dental education, Dental model, Dental student, Endodontics, Medical error, Root canal obturation, Root canal preparation, Root canal therapy
  • Parisa Poost Ashkan, Masoud Feyzbakhsh, Hasan Momeni, Mohammad Hassan Talebian, Mohammad Reza Maygolynejhad* Pages 305-311
    Introduction
    The aim of orthosurgery treatment is not only to improve the function and esthetic appearance of dentofacial deformities but also to pay attention to patients’ psychological functions. The aim of this study was to evaluate the psychosocial effects of orthognathic treatment and maxillofacial surgeries on candidates for maxillofacial surgeries.
    Materials & Methods
    In this descriptive‒analytical study, 27 patients who were candidates for orthognathic surgery were selected and assessed by MMPI questionnaire one month before surgery and two months after surgery. Then, the results were compared with a control group consisting of 30 dental students with Angle class I occlusion, who were matched in terms of sex and age. Data were analyzed with t-test, paired t-test and chi-squared test (α = 0.05).
    Result
    Schizophrenia, psychasthenia, paranoia and depression scores in the test group were significantly higher than those in the control group before the surgery (p value < 0.05). However, there were no significant differences in other psychosocial profiles between the test and control groups before surgery. The mean depression score was significantly higher in the test group compared to the control group after surgery (p value < 0.04); however, other psychological profiles were not significant different between the two groups. The mean schizophrenia and psychasthenia scores decreased significantly after surgery (p value < 0.05), with no significant differences in other psychological aspects.
    Conclusion
    Maxillofacial deformities might result in some psychological disorders in patients and orthognathic surgery might help decrease some of these disorders.
    Keywords: Oral surgery, Orthognathic surgery, Psychology
  • Mohammad Amin Tavakoli Harandi, Roshanak Ghaffari, Mohammad Tavakoli Ataabadi* Pages 312-321
    Introduction
    IIt is important to have proper knowledge about the blood supply of the maxillary sinus to prevent unnecessary complications during surgeries. The aim of the present study was to evaluate the posterior superior alveolar artery (PSAA) in subjects > 20 years of age using the CBCT technique.
    Materials & Methods
    In this descriptive ‒ analytical study, CBCT scans of 135 patients, with a mean age of 34.4 years, were analyzed. The diameter, the distance to the medial wall of the sinus and the position of the artery within the sinus wall were evaluated on coronal sections. Data extracted from the SIDEXIS 3D software program were analyzed with SPSS 20, using independent T-test, Chi-squared test and one-way ANOVA (p value < 0.05).
    Results
    In 243 (90%) patients, PSAA was detected within the maxillary sinus, with no significant difference in distribution of the artery between females and males (p value = 0.33). The most and least frequent locations of the artery were in the first molar and the first premolar areas, respectively. The most common type of artery was intraosseous (type I). The maximum and minimum mean distances between the artery and the medial wall of the artery were found in the third molar and the first premolar areas, respectively. In addition, the mean distance between the artery and the medial wall and the mean vertical diameter decreased with aging (p value 0.001).
    Conclusion
    CBCT can provide useful information about the anatomic structures inherent to the maxillary sinus and PSAA to prevent unnecessary complications during surgery.
    Keywords: CBCT, Infraorbital artery, Maxillary sinus, Posterior superior alveolar artery
  • Ali Akhavan*, Masoud Saatchi, Hamzeh Baharlouei, Negar Sarami Pages 322-329
    Introduction
    Studies on occupational hazards indicate that a large number of dental surgeons are at risk of developing various types of musculoskeletal disorders caused by this profession. Since dentists play an important role in improving the health of the community, musculoskeletal problems in these individuals reduces the duration of useful services by these health practitioners. The aim of this study was to determine the prevalence of musculoskeletal disorders among general dental practitioners
    in Isfahan.
    Materials & Methods
    A total of 278 general dental practitioners in Isfahan participated in this descriptive cross-sectional study. A standard Nordic questionnaire was used to collect data which were analyzed with SPSS 21 using chi-squared test and t-test (α = 0.05).
    Results
    According to the results of this study, 95.7% of dental surgeons had musculoskeletal disorders in one or more regions of the nine regions of the body. Only 4.3% of dentists did not report any disorders. The percentages of musculoskeletal disorders in dentists in terms of the region affected was as follows: neck, 78.1%; shoulder, 57.2%; waist, 56.8%; hand and wrist, 52.9%; upper back region, 52.2%; knees, 34.5%; elbows, 17.3%; pelvis and thighs, 16.9%, and legs and ankles, 15.8%.
    Conclusion
    The results of this study showed that musculoskeletal disorders in general dentists in Isfahan is very prevalent and intervention and corrective measures are necessary.
    Keywords: Dentist, Musculoskeletal abnormalities, Prevalence
  • Ali Akhavan *, Fariba Heidari, Zohre Salimi Pages 330-339
    Introduction
    Antibacterial agents are required for endodontic surgery. The aim of this study was to compare the antibacterial activities of two new root-end filling materials and MTA against Enterococcus faecalis.
    Materials & Methods
    This in vitro study was carried out using direct contact test (DCT). The materials studied consisted of a calcium aluminate-based cement (CAAC, calcium aluminate α-aluminate cement) and a calcium silicate-based cement which was a mixture of wollastonite, CAAC (WOLCA) and MTA. Each cement was prepared immediately after mixing (not set), 3 days and 1 week after their setting and placed at the bottom of 4 wells from a 96-well plate (group A). Approximately 10 μL of Enterococcus faecalis suspension at 0.5 McFarland concentration and 245 μL of BHI were added to the wells in group A and empty wells in group B. Finally, the growth rate of bacteria in the wells in each group was monitored every 30 minutes for 7 hours and once after 24 hours using the spectrophotometry technique. Data were analyzed with ANOVA for repeated data and with one-way ANOVA and post hoc Tukey tests (p value = 0.05).
    Results
    Tukey tests showed a significant difference between the freshly mixed MTA and the MTA one week after its setting (p value = 0.033). In addition, there were significant differences between MTA one week after its setting and CAAC one week after its setting and between MTA one week after its setting and WOLCA three days after its setting (p value = 0.039 and p value = 0.043, respectively); however, there were no significant differences between the other groups.
    Conclusion
    Due to the similarity of the antibacterial activities of the tested cements and MTA and even higher antibacterial activities of CAAC one week after its setting, and WOLCA three days after its setting compared to MTA one week after its setting, these cements can be considered for further in vitro and clinical studies in future.
    Keywords: Antibacterial activity, Direct contact test, Enterococcus faecalis, Mineral trioxide aggregate