فهرست مطالب

مطالعات تجربی حسابداری مالی - پیاپی 60 (زمستان 1397)

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 60 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد بدری*، علی ابراهیم نژاد، علی طهماسبی ترشیزی صفحات 1-32
    سود خالص یکی از مهم ترین اقلامی است که بر مبنای روش تعهدی حسابداری محاسبه شده و می تواند در معرض دستکاری مدیران و قضاوت تحلیلگران باشد. تحقیقات نشان می دهد مدیران تمایل دارند با استفاده از اقلام تعهدی، سودهای گزارش شده را با اهداف گوناگون از جمله کاهش نوسانات قیمت سهم، هموار کنند. پژوهش حاضر به دنبال یافتن شواهدی مبنی بر مدیریت سود در صنعت بانکداری ایران با استفاده از ذخیره (هزینه) مطالبات مشکوک الوصول به عنوان مهم ترین قلم تعهدی گزارشگری مالی بانک ها، در بازه زمانی 10 ساله 1385 تا 1394 است. بر پایه پیشینه پژوهشی انتظار می رود بانک های با عملکرد واقعی قوی (ضعیف) و پیش بینی عملکرد ضعیف (قوی) اقدام به ذخیره (مصرف) سود آتی، با کاهش (افزایش) سود واقعی از طریق ذخیره مطالبات مشکوک الوصول - به ویژه، ذخیره مطالبات مشکوک الوصول خاص - کنند. به منظور ارزیابی اثر عملکرد جاری و آتی بر ذخیره مطالبات مشکوک الوصول خاص از جمله نیاز به تامین مالی خارجی، در دسترس بودن سایر روش های مدیریت سود نظیر شناسایی سود و زیان غیرعملیاتی و پایش نهادهای ناظر در ارتباط با الزامات سرمایه ای و ارتباط ذخیره مطالبات مشکوک الوصول خاص با ریسک از رگرسیون خطی استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که مدیران در صورت عملکرد جاری قوی (سود بالا) اقدام به ذخیره سود کرده و در صورت عملکرد جاری ضعیف (سود پایین)، اقدام به مصرف سود آینده می کنند. نتایج همچنین نشان می دهد، ذخیره مطالبات مشکوک الوصول خاص با نوسان قیمتی سهام بانک ها رابطه معنادار منفی دارد
    کلیدواژگان: بانک، ذخیره مطالبات مشکوک الوصول، ریسک، مدیریت سود
  • غلامرضا کردستانی*، جواد رضا زاده، وحید محمدی صفحات 33-59
    بررسی رابطه بین اقلام تعهدی و جریان وجه نقد عملیاتی و عوامل موثر بر آن می تواند برای سرمایه گذاران و تحلیل گران بازار سرمایه ارزشمند باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین اقلام تعهدی و جریان وجه  نقد عملیاتی و عوامل زمانی و اقتصادی بالقوه موثر بر این رابطه است. بدین منظور  107 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادر تهران برای بازه زمانی 11 سال (1384-1394) مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا با استفاده از رگرسیون مقطعی رابطه بین اقلام تعهدی و جریان وجه نقد عملیاتی برای هر سال در طول دوره زمانی پژوهش آزمون شد. سپس عوامل بالقوه اقتصادی و زمانی که می توانند بر رابطه مذکور تاثیر داشته باشند با استفاده از تکنیک های آماری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد رابطه منفی بین اقلام تعهدی و جریان وجه نقد عملیاتی در طول ده سال گذشته کاهش یافته و از 997/0- در سال 1384 به 347/0- در سال 1394 رسیده است. همچنین از بین پنج عامل بالقوه، سه عامل شوک های جریان وجه نقد مبتنی بر زمان، اقلام تعهدی غیر مرتبط با زمان و نگهداری دارایی های نامشهود در کاهش رابطه بین اقلام تعهدی و جریان وجه نقد عملیاتی نقش دارند. به عبارت دیگر، افزایش حجم و تکرار عوامل فوق موجب کاهش همبستگی منفی بین اقلام تعهدی و جریان وجه نقد عملیاتی در طول دوره پژوهش شده است.
    کلیدواژگان: : مدیریت سود، دارایی نامشهود، اقلام تعهدی غیرمرتبط با زمان، جریان وجه نقد عملیاتی، قیمت سهام
  • قاسم بولو، امیر عباس صاحبقرانی، سیده محبوبه جعفری* صفحات 61-76
    در سالهای اخیر بازار سرمایه نقش بهسزایی را در تامین مالی دولت و بخش خصوصی ایفا نموده و ابزارهای متنوعی را به این منظور ارائه نموده است که این ابزارها عمدتا به پشتوانه دارایی های یک بنگاه شکل گرفته و در 2 طبقه کلی شامل اوراق به پشتوانه دارایی و اوراق بر مبنای دارایی جای میگیرد، از سوی دیگر بنابر الزام نهاد ناظر بازار سرمایه مبنی بر رتبهبندی اوراق بدهی پیش از انتشار آن و ضرورت ورود به حوزه رتبهبندی اوراق بهادار، ضروری است الگوهای رتبه بندی اوراق منتشر شده در بازار سرمایه طراحی و تبیین گردند. بر پایه همین موارد، پژوهش حاضر اقدام به تدوین الگوی رتبهبندی اعتباری اوراق بهادار به پشتوانه دارایی با محوریت صکوک در بازار سرمایه نموده است تا از یک سو مشکلات اجرایی انتشار صکوک از جمله وجود اجباری ضامن مرتفع گردد و از سوی دیگر زمینه شفافیت بازار تامین مالی و تسریع در فرآیند تامین مالی از طریق این بازار فراهم شود که نهایتا کاهش هزینه های تامین مالی یک بنگاه را در پی خواهد داشت. در این پژوهش ابتدا با مطالعه مبانی نظری انتشار اوراق به پشتوانه دارایی ها و سایر منابع اطلاعاتی همچون دستورالعملهای منتشر شده توسط نهاد ناظر بازار سرمایه، رویه موسسات رتبهبندی بین المللی و رهنمودهای نهادهای مالی بین-المللی اسلامی، الگوی اولیه رتبه-بندی اوراق بهادار به پشتوانه دارایی استخراج گردید، سپس این الگو با هدف کسب اجماع و با استفاده از روش تحقیق دلفی در معرض نظرخواهی از خبرگان قرار گرفته و نهایتا الگوی نهایی رتبه بندی اوراق بهادار به پشتوانه دارایی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: : اوراق به پشتوانه دارایی، رتبه بندی اعتباری، روش تحقیق دلفی
  • نظام الدین رحیمیان، سیدجواد میرعباسی*، آتنا خازن صفحات 77-101
    استقرار مناسب سازوکار های حاکمیت شرکتی، اقدامی اساسی برای استفاده بهینه از منابع، شفافیت و رعایت حقوق همه ذی نفعان در یک واحد تجاری است. یکی از این ساز وکار ها، ساختار مالکیت است. مالکیت متقابل (مالکیت شرکت از طریق واحد های فرعی و وابسته خویش) یکی از ساختارهای مالکیتی است که می تواند بر جنبه های مختلف بنگاه ها تاثیرگذار باشد. پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر مالکیت متقابل بر کارایی شرکت با در نظر گرفتن متغیر میانجی رقابت بازار محصول از طریق روش رگرسیون چندگانه مبتنی بر داده های تابلویی و آزمون سوبل انجام شده است. از روش تحلیل پوششی داده ها برای اندازه گیری کارایی و از شاخص هرفیندال- هیرشمن برای اندازه گیری رقابت بازار محصول استفاده شده است. آزمون های انجام شده در خصوص داده های 120 شرکت در طول سال های 1388 الی 1393 (720 سال- شرکت) نشان می دهد که مالکیت متقابل با رقابت بازار محصول رابطه مستقیم و معنادار دارد و رقابت بازار محصول با کارایی دارای رابطه معکوس و معنادار است. در ضمن مالکیت متقابل به صورت غیرمستقیم با تاثیر متغیر میانجی رقابت بازار محصول با کارایی رابطه معکوس و معنادار دارد.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، رقابت بازار محصول، کارایی، مالکیت متقابل
  • افشین احمدی لویه، هاشم نیکومرام*، فریدون رهنمای رودپشتی، بهمن بنی مهد صفحات 103-123
    در پژوهش حاضر برای نخستین بار به تعیین تاثیر حق انتخاب حسابرس بر مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی بر اساس نظریه انتخاب گلاسر پرداخته شده است. یافته های حاصل از بررسی های تجربی انجام شده با استفاده از رگرسیون حداقل مربعات معمولی بر روی نمونه ای متشکل از 173 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1386 الی 1395 (1730 سال - شرکت) نشان می دهد که مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی برای شرکتهای دارای حق انتخاب حسابرس، بطور معناداری بیشتر از شرکتهای فاقد حق انتخاب حسابرس می باشد.  نتایج پژوهش حاضر برای نخستین بار نشان می دهد که فرایند انتخاب حسابرس در ایران از یک رویکرد فرصت طلبانه تبعیت می کند و این در حالی است که در پژوهشهای قبلی چنین نتیجه ای گزارش نشده است. بنابراین یافته های پژوهش حاضر می تواند به سهامداران شرکتها و سازمان بورس اوراق بهادار کشور در حوزه قانون گذاری، به منظور مقابله با رفتارهای فرصت طلبانه مدیران همچون دستکاری اقلام تعهدی در شرکتهای دارای حق انتخاب حسابرس ، کمک کند.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، اقلام تعهدی، حق انتخاب حسابرس
  • حسن ولیان*، مهدی صفری گرایلی، محمدرضا عبدلی، علیرضا کوشکی جهرمی صفحات 125-156
    برطبقنظریه ی نمایندگی،برایکاهشمشکلاتوتضادهاینمایندگیبایستیسازوکارهایکنترلی مناسب به گونه ای اتخاذ گردد تا مدیرعامل در جهت منافع سهامداران حرکت نمایند و در ارتقای سطح شفافیت های مالی گزارشگری به سهامداران کمک نمایند. یکی از این راه کارها توجه به انگیزه های رقابتی مدیر عامل درقالباستراتژی هایی برایتقلیلبا تعارض ها و هزینه های ناشی از شکل گیری روابط نمایندگی می باشد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر انگیزه های رقابتی بر تجدید ارائه صورت های مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بر اساس تئوری محرک-پاسخ می باشد. در این پژوهش تعداد 72 شرکت در بازه زمانی 1389 تا 1395 مورد توجه قرار گرفتند و از طریق رگرسیون لوجستیک آزمون فرضیه های پژوهش انجام شد. نتایج نشان داد، انگیزه های رقابتی مدیر عامل باعث کاهش تجدید ارائه صورت های مالی شرکت ها می شود. همچنین مشخص گردید دوره تصدی مدیر عامل تاثیر انگیزه های رقابتی مدیر عامل بر تجدید ارائه صورت های مالی شرکت ها را در جهت منفی تعدیل می کند. در نهایت مشخص گردید، انتصاب مدیر عامل جدید از درون شرکت می تواند به تقویت تاثیر مثبت انگیزه های رقابتی مدیر عامل بر تجدید ارائه صورت های مالی کمک نماید.
    کلیدواژگان: انگیزه های رقابتی مدیرعامل، تجدید ارائه صورت های مالی، دوره تصدی مدیرعامل، انتصاب مدیر عامل جدید
  • سید کاظم ابراهیمی، علی بهرامی نسب، محدثه حامدی* صفحات 157-183
    سرمایه گذاران به منظور اتخاذ تصمیمات بهینه اقتصادی نیاز به اطلاعات قابل اتکا در تصمیم گیری دارند. این پژوهش  به بررسی تاثیر اظهارنظر تعدیل شده حسابرس بر ساختار بدهی و بازده مازاد سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. نوع اظهارنظر حسابرس به عنوان متغیر مستقل و ساختار بدهی و بازده مازاد سهام به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده است.  نمونه آماری مورد مطالعه، شامل 102 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادارتهران، طی سال های 1391- 1395 است. داده های مورد نیاز از کتابخانه بورس اوراق بهادار تهران، لوح فشرده ره آورد نوین و سایت کدال جمع آوری شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار افزار  Eviews 9انجام شده است. دراین پژوهش از الگوی رگرسیون چند متغیره و روش داده های تابلویی استفاده شده است. برای بررسی رابطه میان متغیرهای ذکرشده، دو فرضیه تدوین گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد که میان اظهارنظر تعدیل شده حسابرس با ساختار بدهی و بازده مازاد سهام رابطه منفی و معناداری وجود دارد
    کلیدواژگان: اظهارنظر حسابرس، بازده سهام، بازده مازاد سهام، ساختار بدهی، گزارش حسابرس
|
  • Ahmad Badri *, Ali Ebrahimnejad, Ali Tahmasebi Torshizi Pages 1-32
    An extensive literature examines managers’ incentives to smooth reported earnings using accruals in order to reduce price fluctuation of stocks in markets. Banks have additional incentives to engage in earnings management for a number of reasons, including tighter regulatory environment. They also have the ability to manage earnings using loan loss provisions (LLP). This paper examines earnings management using accruals – in particular, LLP - as the main accrual item in financial reporting of banks in the Iranian banking industry from 2005 to 2016. From previous studies, we expect that for banks with good (poor) current performance and expected poor (good) future performance, managers will save income for (borrow income from) the future by reducing (increasing) current income through LLP, especially discretionary LLP (DLLP). We also examine the effect of external financing, availability of other methods of earnings management like increasing (decreasing) non-operating income and capital requirements and also the relation of DLLP with risk. Our results indicate that bank managers do save earnings through DLLP in good times and borrow earnings using DLLP in bad times. We also find that bank risk is negatively associated with discretionary accruals.
    Keywords: Bank, Loan Loss Provisions, Risk, earning management
  • Gholamreza Kordestani *, Javad Rezazadeh Pages 33-59
    Investigating the Relation Between Accruals and Operating Cash Flows and Effective Factors on this Relation can be useful for shareholders and capital market analysts. The purpose of this study is to investigate the Relation Between Accruals and Operating Cash Flows and Effective Timing and Economic Factors on this Relation. To do so, data of 107 stocks listed in Tehran Stock Exchange in a period of 11 years during 2005 to 2015 were analyzed. First of all, with utilization of times-series regression, the relationship between accruals and cash flows over time were examined. Afterwards, Effective Timing and Economic Factors that could affect this relation were considered utilizing Time-Series Regressions. The results indicate a significant negative relationship between Accruals and Operating Cash Flows showing drops from about -0/997 in 2005 to -0/347 in 2015. Furthermore, out of five potential factors, three of which including Timing-Related Cash Flow Shocks, increases in non-timing-related accrual recognition, as proxied by one-time and non-operating items and the growth of intangible-intensive industries play a role in the majority of the overall decline. In other words, the growth in the frequency and the magnitude of these items has given rise to a decrease in the negative accrual–cash flow relation and operational Cash Flow Shocks throughout the project.
    Keywords: Earnings management, Intangible Assets, Non-timing-related accruals, operating cash flows, Stock Price
  • Ghasem Blue, Amir Abbas Sahebgharani, Seyedeh Mahboobeh Jafari * Pages 61-76
    In recent years, the capital market has played a significant role in the financing of the government and the private sector and provided a variety of tools for this purpose, mainly based on the asset backed securities and asset base securities, on the other hand, due to the requirement of the supervisory authority of the capital market to rate its debt securities before it is published and the need to enter the rating process of securities, it is necessary to have securities rating pattern Published in the capital market are designed and explained. Based on the above, the present study attempts to develop a credit rating model for asset backed Securities based on sukuk in the capital market. On one hand, the problems of executing Sukuk publishing, such as obligatory guarantee, are overcome, and on the other hand, the field of transparency of the market Financing and accelerating the financing process through this market will ultimately lead to a reduction in the cost of financing a firm.In this study, firstly, by studying the theoretical foundations of the publishing of asset-backed securities and other sources of information, such as guidelines issued by the Capital Markets Authority, the International Institutions and International Financial Institutions' Guidelines, the Primary Model The asset back rating was extracted, and then this model was developed for the purpose of obtaining consensus and Delphi Research methodology was subjected to an expert opinion survey and ultimately the final model of asset-backed securities ranking was presented.
    Keywords: Asset Back Securities, Ratings, Delphi Methodology
  • Nezamoddin Rahimian, Seyedjavad Mirabbasi *, Atena Khazen Pages 77-101
    In recent years, some managers have been smoothing income with real activities and accrual items in companies. They have been effecting on reported profits by utilization of earnings management instruments. Financial distress and bankruptcy are significant issues in the economics and accounting literature. Bankruptcy is happened when the firms cannot settle their debts, and bankruptcy prediction models try to prevent it. This study shows the effect of real earnings management on bankruptcy prediction models. Therefore, abnormal production costs, abnormal discretionary expenses and abnormal operational cash flow are considered as a real earnings management methods. Also modified Altman model is used as criteria for bankruptcy of the firms. The sample of this study is consisted of 202 listed firms in Tehran Stock Exchange during 2009-2016. The hypothesis of this study has been examined by Multivariate Regression Model. The results showed that there is a significant relation between abnormal production costs and abnormal operational cash flows with bankruptcy prediction modelexcess stock returns.
    Keywords: Real Earnings Management, Bankruptcy Prediction Model, Abnormal production costs, abnormal optional disbursement, abnormal operational cash flow, Modified Altman Model
  • Afshin Ahmadi Looye, Hashem Nikoomaram *, Fraydoon Rahnamay Roodposhti, Bahman Banimahd Pages 103-123
    In the present study, for the first time, we investigate the effect of the right of auditor's choice on the Accruals based Earnings management based on Glaser's choice theory. The findings of the empirical Reviews by the use of OLS regression on a sample of 173 active firms in Tehran Stock Exchange during the period from 2009 to 2018(1730 year-firm) show that accrual based Earnings management for Roach firms is more than unroach firm. The results of this research for the first time show that the process of selecting an auditor in Iran follows an opportunistic approach. Therefore, the findings of this study can help investors and the stock exchange organization of the country in the field of legislation to deal with opportunistic managers, such as access to stock options of the ROARCH Group. In this study, firstly, by studying the theoretical foundations of the publishing of asset-backed securities and other sources of information, such as guidelines issued by the Capital Markets Authority, the International Institutions and International Financial Institutions' Guidelines, the Primary Model The asset back rating was extracted, and then this model was developed for the purpose of obtaining consensus and Delphi Research methodology was subjected to an expert opinion survey and ultimately the final model of asset-backed securities ranking was presented.
    Keywords: Choice theory, Earnings management, Accruals, The right of Auditor's choice
  • Hasan Valiyan *, Mehdi Safari Gerayli, Mohammadreza Abdoli, Alireza Koushki Jahromi Pages 125-156
    According to the agency theory, in order to reduce the problems and agency conflicts, appropriate control mechanisms must be adopted so that the CEO moves in the interests of the shareholders and help shareholders to improve the level of transparency of financial reporting. One of these approaches is paying attention to the competitive motivations of the CEO in the form of strategies to reduce conflicts and costs arising from the formation of agency relationships. The purpose of this research is The Effect of Tournament Incentives on Financial Restatements According to the moderating role of the CEO Turnover and CEO Recruited New listed companies in Tehran Stock Exchange. In this study, 72 companies were considered during the period from 2010 to 2016. The hypotheses were tested through logistic regression. The results showed that the CEO's Tournament Incentives reduced the refinement of corporate financial statements. CEO tenure also revealed the impact of CEO's Tournament Incentives of the Firm restated the Financial Restatements in order to offset the negative. Ultimately, the CEO Recruited New from within the firm could help to strengthen the positive impact of the CEO's Tournament Incentives on Financial Restatements.
    Keywords: Tournament Incentives CEO, Financial Restatements, CEO Turnover, EO Recruited New
  • Seyed Kazem Ebrahimi, Bahraminasab Ali, Mohaddeseh Hamedi * Pages 157-183
    Investors need reliable information for decision making in order to make optimal economic decisions. This research investigates the effect of the modified auditor's opinion on the debt structure and excess stock returns of the companies admitted to the Tehran Stock Exchange. The type of auditor's opinion has been considered as independent variable and debt structure and excess stock returns as dependent variables. The statistical sample included 102 companies admitted to the Tehran Stock Exchange during the years 2012-2016. The required data have been collected from the Tehran Stock Exchange Library, Compact CD of Rah Avard Novin and the Codal site. Data analysis has been performed using Eviews 9 software. In the study, a multivariate regression model and panel data method were used. To study the relationship between the mentioned variables, two hypotheses were developed. The results show that there is a negative and significant relationship between the modified auditor's opinion and debt structure and excess stock returns
    Keywords: Auditor's opinion, Stock Returns, Excess stock returns, Debt structure, Auditor's report