فهرست مطالب

نشریه سیاست پژوهی ایرانی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 20، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی شیرخانی*، داود سبزی صفحات 2-23

    هدف پژوهش حاضر بررسی چالش های بومی سازی علوم انسانی به مثابه یک ضرورت برخواسته از گفتمان انقلاب اسلامی و نظریه پردازی به مثابه دستگاهی تبیینی برای تحلیل بهتر جامعه است. همچنین در این پژوهش  دو رهیافت اسلامی سازی و بومی سازی علوم انسانی با استفاده از منطق هم ارزی مورد تحلیل قرار می گیرد. سوال اصلی پژوهش این است که مهمترین چالش های بومی سازی علوم انسانی و نظریه پردازی بومی در این علوم کدام است؟ برای بررسی پرسش مذکور روش به کار گرفته شده در این پژوهش تحلیلی - توصیفی است که در گروه پژوهش های نظری قرار دارد.یافته های پژوهش نشان داد، زمانی که صحبت  از بومی سازی علوم انسانی می شود همان اسلامی سازی علوم در راستای ارزش های انقلاب اسلامی است. کاربست علوم غربی بدون پیوستار فرهنگی با جامعه پذیرنده منجر به استحاله آن جامعه می شود. زمانی ما به ساختن علم بومی توفیق می یابیم که نظریه هایی برای چالش ها و بحران های فکری و اجتماعی خود داشته باشیم که از دو قابلیت کارآمدی و مقبولیت علمی و کاربردی برخوردار باشند.

    کلیدواژگان: علوم انسانی، نظریه پردازی بومی، فرهنگ ایرانی - اسلامی
  • مجید عباس زاده *، حسین رفیع، سید نصرالله حجازی صفحات 26-46

    هدف این مقاله، بررسی چگونگی رابطه علوم انسانی و فرایند توسعه ی ایران در عصر جهانی شدن و ارائه ی راه هکارهایی جهت تقویت علوم انسانی به منظور تاثیرگذاری مطلوب آن بر فرایند مذکور می باشد. بر این اساس، سئوال اصلی پژوهش ایناست که، علوم انسانی چگونه می تواند در دستیابی ایران به توسعه در عصر جهانی شدن کمک نماید؟ در این تحقیق با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی به سئوال مذکور پاسخ داده شده است. فرضیه مقاله این است که علوم انسانی در ایران در صورت برطرف نمودن نقاط ضعف خود و توجه به الزامات فرایند جهانی شدن و تعامل بهتر با مراکز علوم انسانی خارج از کشور، می تواند در دستیابی کشور به توسعه در عصر جهانی شدن کمک نماید. نتیجه ی کلی پژوهش عبارت از این است که با توجه به این که علوم انسانی در ایران با نارسایی های اساسی مواجه می باشد و این مسئله موجب شده است تا این حوزه نتواند آن چنان که باید، در مسیر توسعه ی کشور نقش ایفا نماید، بنابراین برنامه ریزان و اصحاب علوم انسانی در کشور می بایست با درنظر گرفتن الزامات و تحولات ناشی از فرایند جهانی شدن در تربیت انسان های عقلانی و کارآمد، زمینه های دستیابی کشور به توسعه را فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، علوم انسانی، توسعه، انسان عقلانی، ایران
  • عطاءالله افسرده، شیوا جلال پور*، حامد عامری گلستانی، حامد محقق نیا صفحات 48-68

    جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک دولت جدید، دارای پیچیدگی هایی است و درک و شناخت این پیچیدگی ها و ارتباط میان «اسلام سیاسی فقاهتی» و «جمهوریت» اهمیت زیادی دارد. همچنین رسیدن به این شناخت برای درک بهتر عملکرد نظام جمهوری اسلامی نیز اهمیت بسزایی دارد و برای فهمیدن این پیچیدگی ها باید این مبانی شناخته و منشا آن به درستی فهمیده شود. بر این اساس، هدف اصلی این مقاله فهم بنیاد اساسی دولت در جمهوری اسلامی ایران است.این مقاله براساس روش گفتمان لاکلا و موف به تحلیل بنیاد دولت در جمهوری اسلامی پرداخته و آن را در قالب گفتمانی بدیل برای دیگر گفتمان های رقیب خود، مورد بررسی قرار می دهد. بر این اساس، دال مرکزی گفتمان انقلاب اسلامی «اسلام سیاسی فقاهتی» است که با استقرار جمهوری اسلامی در ولایت فقیه تجلی پیدا می کند.نتایج پژوهش نشان داد،دولت در جمهوری اسلامی ایران، الگویی متفاوت و بدیل نسبت به تمام الگوهای پیشین از خود ترسیم کرد. این مسئله با توجه به تحول گفتمانی ای که در اثر انقلاب اسلامی پیش آمد و با مرکزیت «ولایت فقیه» به وجود آمد. از این رو باید در نظر داشت که نظام سیاسی مبتنی بر ولایت فقیه، بدیل تمامی الگوهای گفتمانی پیش از خود و نیز گفتمان های رقیب خود است.

    کلیدواژگان: دولت، اسلام سیاسی، انقلاب اسلامی، ولایت فقیه، ایران
  • مهدی هدایتی *، دانیال رضاپور صفحات 70-98

    مسئله اصلی پژوهش حاضر تبیین و تحلیل دلایل تصادم چند تمدن در خاورمیانه و به صورت تخصصی در بحران سوریه می باشد. این مقاله در زمره پژوهش های بنیادی قرار دارد و برای انجام آن از منابع اسنادی، کتابخانه ای و اینترنتی بهره برده شده است که با استفاده از تحلیل های استنباطی در چارچوب روش توصیفی و تحلیلی به رشته تحریر در آمده است. یافته های پژوهش نشان داد، امروزه ما شاهد یک جنگ تمدنی تمام عیار هستیم که سه تمدن اسلام، ارتدوکس و کنفوسیوس در عرصه نبرد تمدنی با تمدن غربی درگیرند. پهنه ی این نبرد، دنیای اسلام است و هم اکنون سوریه میدان اصلی و آزمونی برای کنش این چهار تمدن است. با توجه به کاهش ساختاری توان دنیای غرب در مهار آشوب و بی ثباتی جهانی در عرصه های مختلف اقتصادی، اجتماعی و نظامی، و با توجه به پیشرفت روز افزون تمدن های شرقی همچون اسلاو-ارتدوکس و تمدن کنفوسیوسی، آنچه هم اکنون در سوریه و عراق می گذرد را می توان آخرین تلاش های تمدن غرب برای حفظ وضعیت سابق و مقاومت تمدن های شرقی در قبال خواسته هایش در عرصه ی نبرد تمدن ها دانست. علاوه بر این، در این منازعات، فرهنگی نوین با تاسی از اسلام به حمایت از جنبش های مقاومت اسلامی متاثر از این جغرافیای فرهنگی نوین می پردازد تا به این وسیله ضمن گستراندن حوزه ی نفوذ خود، کشورهای غربی را از محیط امنیتی و فرهنگی خود بیرون کند. هدف نهایی این بحران برای دنیای اسلام، آزادی و رهایی تمام ملت های مظلوم جهان اسلام و دنیا برای رهایی از ظلم و سلطه ی ظالمان می باشد. از این رو، درگیری های خونین در سوریه، بازتابی از جنگ تمدن ها و تغییر وضعیت ژئوپلیتیکی منطقه و تولد نظم نوین در صحنه ی بین الملل است.

    کلیدواژگان: سوریه، ایران، غرب، روسیه، نبرد تمدن ها
  • مهدی جاودانی * صفحات 100-133

    الگوی پوشش زنان در تاریخ ایران اشکال، صورت بندی و تطورات گوناگونی را پشت سر نهاده است. تطوراتی که گاه در شکل تغییر و گاه به صورت گسست قابل بررسی است. با این وجود، در اکثر پژوهش هایی که به بررسی الگوی پوشش زنان در تاریخ ایران صورت گرفته تلاش شده است شناخت توصیفی تطورات در گستره زمان با نگرش تاریخ نگاری سنتی مورد استفاده قرار گیرد. براین اساس، این پژوهش ها، پوشش را به عنوان موضوع شناسای فردی، کانون مند و ذاتی پنداشته و از فهم جامعیت و قرار دادن الگوی پوشش در بطن جریانات اجتماعی باز مانده اند، در تاریخ نگاری جدید که در این پژوهش مورد استفاده قرار گرفته است، شناخت عناصر اجتماعی جز در بستر گفتمان ها و شناخت زمینه، ممکن نیست و تولید و تغییر عناصر به فرآیندهای سیاسی اجتماعی وسیع تری مرتبط است که خود بخشی از آنها هستند. منطبق با این دیدگاه، در ادوار تاریخی ایران اتفاقات مهمی در پس گفتمان حجاب در جامعه به وقوع پیوسته است و نهادها، ساخت ها و روابط قدرتی شکل گرفته است - از خانواده تا نهادهای اساسی- که محیط اجتماعی و الگوی پوشش را احاطه کرده اند. براین اساس، این مقاله با استفاده از روش تحلیل گفتمان، با ایجاد پیوند میان الگوی پوشش و گسست ها و بافت های کلان جامعه، فرهنگ و قدرت که همواره در تولید، تغییر و بازتولید ابژه های زندگی اجتماعی موثرند، صورت بندی های تاریخی- گفتمانی الگوی پوشش زنان را مورد بررسی و ارزیابی قرار داده است.

    کلیدواژگان: حجاب، سیاست، فرهنگ، ایران
  • فریده امانی*، عباس مکرمی، محمد ستوده صفحات 136-162

    روابط ایران و ایالات متحده بعد از وقوع انقلاب اسلامی دچار تنش ها و واگرایی هایی شد؛ به گونه ای که دیدگاه هر یک از دو کشور در خصوص مسائل بین المللی در تعارض با یک دیگر قرار گرفت. اگرچه هر یک از دو کشور در برهه هایی تلاش کردند که پیرامون برخی مسائل که امنیت و منافع دوجانبه آن ها را تضمین می نمود، به گفت وگو بپردازند، اما عوامل متعددی دست به دست هم داده و مانع تنش زدایی در روابط دوجانبه شده است. بر این اساس، سوالی که مطرح می شود، این است که چرا به رغم تماس ها و مذاکرات مستقیم و غیرمستقیم، دو کشور ایران و آمریکا کماکان روابط رسمی دوجانبه خود را برقرار نکرده اند؟بر اساس نظریه امنیت هستی شناختی، این فرضیه مطرح می شود که دشمنی ایران و آمریکا به دلیل تعارضات مبنایی برای طرفین به امری عادی تبدیل شده است و هیچ یک از این دو کشور نمی خواهند با برقراری روابط رسمی این روند عادی را بر هم زده و امنیت هستی شناختی خود را به مخاطره اندازند.یافته های پژوهش حاضر حاکی از آن است که با توجه به تداوم فقدان روابط رسمی و چند دهه خصومت پایدار میان ایران و امریکا و هویتی شدن منازعات مبنایی، امنیت هستی شناختی مبتنی بر منازعه، برای این دو کشور اهمیت فراوانی پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: روابط خارجی، ایران، آمریکا، نظام بین الملل، امنیت هستی شناختی
  • رشید رکابیان صفحات 164-183

    ولایت فقیه یکی از مباحث کلامی و فقهی در اندیشه سیاسی شیعه می باشد که از دوران غیبت موردتوجه بوده و در اصل آن بین فقها اختلافی وجود نداشته است، بلکه در نحوه حدود و اختیارات آن اختلاف نظر وجود دارد. بر این اساس فقهای زیادی از به بررسی دلایل ولایت فقیه پرداخته اند. یکی از فقهایی که بحث ولایت فقها را به صورت مبسوط مطرح و آن را استنباط نمود، آیت الله عبدالفتاح حسینی مراغه ای در کتاب«العناوین» است. از دیدگاه مراغه ای ولایت اقسامی دارد، که براساس آن می توان گفت حکومت ها، در صورتی مشروع هستند که یکی از این ولایت ها بر آنها حکمرانی کند، این ولایت ها عبارتنداز: ولایت الله ، ولایت پیامبر و امامان معصوم(ع) و ولایت فقیه. مراغه ای برای اثبات ولایت فقها به دلایل زیر استناد می کند: اجماع محصل، اجماع منقول، اجماع روایی. بر این اساس روایات را به 8 دسته تقسیم و ذیل بعضی از دسته ها یک روایت و ذیل بعضی دیگر چند روایت نقل کرده و معتقد است فقها نایبان معصومین(ع) می باشند، و حکومتی خارج از ولایت معصوم(ع)، یا نایب معصوم، حکومت جور و ولایتش نامشروع است.

    کلیدواژگان: ولایت فقیه، ولایت معصوم(ع)، عبدالفتاح حسینی مراغه ای، کتاب العناوین
|
  • Ali Shirkhani *, Davoud Sabzi Pages 2-23

    The purpose of the present study is to examine the challenges of localizing the humanities as an emergent necessity of Islamic Revolution discourse and theorizing as an explanatory device for better analysis of the society. Two approaches of Islamization and localization of the humanities are analyzed using the equivalence logic. The main research question is: What are the most important challenges for localizing the humanities and theorizing indigenously in these sciences? The method used in this research is a descriptive - analytical approach which is classified in the theoretical research group.Findings of the study showed that when it comes to localization of the humanities, it is referred to the Islamization of the sciences in line with the values of the Islamic Revolution. Applying western sciences without cultural compatibility to the host community will lead to the transformation of that society. We can only succeed by the time when we have theories for our own intellectual and social challenges and crises that are both effective and scientifically acceptable.

    Keywords: Humanities, indigenous theorizing, Localization, Iranian-Islamic Culture
  • Hossein Hossein, Seyed Nasrollah Hejazi, Majid Abbaszadeh * Pages 26-46

    The purpose of this paper is to examine the relationship between humanities and development of Iran in the era of globalization and provide solutions for strengthening the humanities in order to have a favorable impact on the development process of the country. Accordingly, the main question of the study is, how can the humanities in Iran help achieve the country in the age of globalization? In this research, using the descriptive-analytical method, the question is answered. The hypothesis of the article is that humanities can only help Iran achieve development in the era of globalization, which generally addresses its weaknesses, addresses the requirements of the process of globalization and better interacts with the centers of human sciences Out of the country. The overall result of the research is that, given that the humanities in Iran are faced with fundamental deficiencies and this has led to the fact that this field cannot play the role of the development of the country as it should, Therefore, planners and scholars of the humanities in the country should provide the country with a view to development, taking into account the requirements and developments arising from the process of globalization in educating rational and efficient people.

    Keywords: Globalization, Humanities, Development, Rational human, Iran
  • Ataollah Afsordeh, Shiva Jalalpoor *, Hamed Ameri Golestani, Hamed Mohagheghnia Pages 48-68

    The Islamic Republic of Iran, as a new government, has complexities, and it is important to understand and understand these complexities and the relationship between "Jihadist political Islam" and "Republicanism". It is also important to gain this understanding in order to better understand the functioning of the Islamic Republic of Iran and to understand these complexities these principles must be recognized and their origin properly understood. Accordingly, the main purpose of this article is to understand the basic foundations of government in the Islamic Republic of Iran. This article analyzes the foundation of the government in the Islamic Republic based on the method of Laclau and Mouffe's discourse and examines it in the form of alternative discourse for other competing discourses. Accordingly, the central sign of the discourse of the Islamic Revolution is "Jihadist political Islam" which is manifested by the establishment of the Islamic Republic in the jurisprudence of the province. The government in the Islamic Republic of Iran has drawn a paradigm shift from all previous models. This was due to the development of the discourse following the Islamic Revolution and the centralization of the Velayat-e Faqih. Therefore, it should be borne in mind that the political system based on the jurisprudence of the jurisprudence is an alternative to all its earlier discourse patterns and those of its rival discourses.

    Keywords: Islamic Republic, Islamic Revolution, Government, Political Islam
  • Danyal Rezapoor, Mehdi Hedayati * Pages 70-98

    In the Syrian crisis, there is an increasing spread in the territorial geography of the conflict, and the manner in which violence is perpetrated is more and more different than in other contemporary conflicts. However, alongside these two inner dimensions, an exterior feature also gives this distinctive chaotic environment a clash of several different civilization systems. The direct and indirect presence of a large number of regional and international actors is one of the most important features that makes the analysis of why and its implications in different dimensions essential. For this reason, the main issue of research is to analyze and analyze the causes of the collision of several civilizations in the Middle East and specifically in the Syrian crisis. This article focuses on fundamental research and has utilized documentary, library, and online resources that have been written using inferential analysis in the context of a descriptive and analytical approach.The findings of the research have shown us that today we are witnessing a full-blown civilization war involving three civilizations (Islam, Orthodox and Confucius) in the field of civilization battle with Western civilization. The battlefield is the world of Islam, and Syria is now the main testing ground for these four civilizations. Given the structural decline of the Western world's ability to contain global chaos and instability in various economic, social and military spheres, and with the increasing progress of Eastern civilizations such as Slav-Orthodox and Confucian civilization, what is now happening in Syria and Iraq can be He considered the latest efforts of Western civilization to maintain its former status and the resistance of Eastern civilizations to its demands in the battle of civilizations. In addition, in these conflicts, a new culture, with the emergence of Islam, advocates movements of Islamic resistance influenced by this new cultural geography, thereby expanding Western influence from its security and cultural environment while expanding its sphere of influence. The ultimate goal of this crisis for the Muslim world is to liberate and liberate all the oppressed nations of the Islamic world and the world from the oppression and domination of the oppressors. Hence, the bloody conflict in Syria is a reflection of the civilizations' war and the changing geopolitical status of the region and the birth of a new order on the international scene.

    Keywords: Syria, Iran, West, Russia, the Battle of Civilizations
  • Mahdi Javdani * Pages 100-133

    Patterns of women's dressing in Iran's history have been shaping and evolving differently. The evolution can sometimes be studied in the form of a change and sometimes in a discontinuity. However, in most of the researches that have examined the pattern of women's dressing in Iranian history has been attempted to be used with the traditional historiography approach. Accordingly, these studies have considered the coverage as an individual, focal, and intrinsic identification issue, and it is not clear from the comprehension of comprehensiveness and the inclusion of the pattern of coverage in the context of social flows. In the new historiography used in this research, it is not possible to recognize social elements except in the context of discourses and the understanding of the field, and the production and transformation of elements into more extensive social-political processes that are themselves part of them. According to this view, in the historical era of Iran, significant events have taken place in the context of hijab discourse in society, and institutions, structures and Power relations have been formed - from the family to the basic institutions - that surround the social environment and the pattern of coverage. Accordingly, this paper tries to study the historical-discourse formulation of the cover pattern by establishing a link between the pattern of coverage and the wide discrepancies and contexts of society, culture, and power that constantly affect the production, transformation, and reproduction of the objects of social life.

    Keywords: Hijab, Politics, Culture, Iran
  • Farideh Amani *, Abas Mokarami, Mohhamad Sotode Pages 136-162

    Relations between Iran and the United States have undergone tensions and divergences after the Islamic Revolution in Iran. So that perspective of both countries regarding international issues is in contrast with each other. Although each of these two countries, at some points, tried to talk about a number of issues that guaranteed their security and mutual benefits, but many factors interrupted it and prevented detente in bilateral relations between the two countries. Bilateral relations have been established between the two countries. Accordingly, the question is why, despite the direct and indirect contacts and negotiations between the two countries, Iran and the United States have not yet established their bilateral official relations?.Based on the theory of ontological security, it is assumed that the hostility of Iran and the United States due to basic conflict has become common for both countries, and none of these two countries want to unsettle these normal relations and endanger its ontological security by establishing official relations.The findings of this study indicate that, given the continuous lack of official relations and lasting hostility between the parties for many decades and also giving identification basic disputes, ontological security has become very important to them. This paper uses a descriptive analytical method to advance its hypothesis.

    Keywords: Iran-US relations, International system, Ontological security, Identity, Conflict
  • Rashid Rekabian Pages 164-183

    The jurisprudence of the jurisprudence is one of the theological and jurisprudential issues in Shiite political thought that has been the focus of the absence since the absence of the jurisprudents, but disagreement over its jurisdiction and jurisdiction. Accordingly, many jurists have examined the reasons for the jurisprudence of the jurisprudence. One of the jurists who has elaborated and inferred the discussion of the jurisprudence of the jurisprudents is Ayatollah Abdul Fattah Hosseini Maraghey in his book Al-Anawin. From Maragheh's point of view, there are a number of provinces, according to which governments can be said to be legitimate if one of these provinces is governed, namely, the province of Allah, the province of the Prophet and the infallible Imams, and the province of the jurist. Maragheh cites the proofs of jurisprudence for the following reasons: student consensus, movable consensus, narrative consensus. Accordingly, divide the narrations into 8 categories and some of them cite one narrative and some others as saying that the jurists are the guardians of the infallible (as), and a government outside of the infallible (or) infallible province, the government. Its kind and province is illegitimate.

    Keywords: Velayat-e Faqih, Masoum Province, Abdul Fattah Hosseini Maraghey, Al-Anawin Book