فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های اطلاعاتی و جنایی
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 54، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سونیا علیزاده سامع، بابک پورقهرمانی* صفحات 9-26
    زمینه و هدف
    قاچاق دارو علاوه بر زیان اقتصادی، تهدیدکننده حیات بشر است، لذا لازم است مقابله و مبارزه جدی با این پدیده صورت بگیرد. از این رو، پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل مهم تاثیرگذار در مبارزه با پدیده قاچاق دارو انجام شده است. روش : پژوهش حاضر با ماهیت توصیفی- تحلیلی و با روش پیمایشی انجام شده است. از پرسشنامه جهت جمع آوری داده ها بهره گرفته شده که توسط تعدادی از ماموران آگاهی و انتظامی مورد بررسی و بازنگری قرار گرفت و پایایی مناسب پرسشنامه با حصول مقدار 0/75 برای آلفای کرونباخ مشخص شد. 170 نفر از خریداران دارو در خیابان ناصرخسرو تهران که جامعه آماری پژوهش را تشکیل داده اند، به سوالات پرسشنامه پاسخ دادند. نرمال بودن توزیع داده ها با آزمون کولموگروف - اسمیرنف و تحلیل داده ها با آزمون های ناپارامتری دوجمله ای و رتبه بندی فریدمن با استفاده از نرم افزار تحلیل آماری SPSS22 انجام پذیرفت. یافته ها: نتایج آزمون فریدمن مشخص کرد که اهمیت مولفه های فرهنگ، کیفیت، پیشگیری، آگاهی و اطلاع، نیاز و تحصیلات در مبارزه با قاچاق دارو یکسان نیست. «اطلاع و آگاهی» بیش ترین و «پیشگیری» کم ترین اهمیت را دارد. نتایج آزمون دوجمله ای نیز نشان داد که تاثیرگذاری این مولفه ها در حد مطلوب است. نتیجه گیری: فرهنگ سازی زیربنای کنترل و پیشرفت هر جامعه ای است که با آگاه سازی و اطلاع رسانی این امر مهم میسر می شود. بنابراین، با آگاهی بخشی، اطلاع رسانی، فرهنگ سازی و اتخاذ سیاست های مناسب، مقابله با پدیده قاچاق دارو میسر خواهد شد.
    کلیدواژگان: دارو، اطلاع رسانی، فرهنگ سازی، مبارزه، قاچاق دارو، خیابان ناصرخسرو
  • علی شجاعیان، ناهید سجادیان، نگار رحیم پور* صفحات 27-50
    زمینه و هدف
    امروزه توجه به امنیت شهر و شهروندان از اولویت های اساسی مدیران و برنامه ریزان شهری محسوب می شود. برنامه ریزی و طراحی محیط های شهری و ارزیابی نقش کالبد شهر در کاهش جرائم شهری، زمینه و مسئله مورد مطالعه این پژوهش بوده است. بنابراین، هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر تناسب توده و فضاهای شهری بر کمیت وقوع جرم در شهر بهبهان است.
    روش
    پژوهش حاضر به لحاظ هدف از نوع پژوهش های کاربردی و از لحاظ روش شناسی، توصیفی- تحلیلی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی است. جامعه آماری مجموعه جرائم سرقت، قتل، کیف قاپی، فحشا و تجاوز به عنف در سال 1394 است. داده های موردنیاز با مراجعه به کلانتری های شهر بهبهان و عکس های هوایی حاصله از تصویربرداری هوایی توسط پهپاد اخذ شد. به منظور تهیه و تولید نقشه توده و فضای بهبهان از تصاویر ماخوذه، عکس های پهپاد با استفاده از نرم افزار Agisoft PhotoScan استانداردسازی و در نهایت در نرم افزار ArcGIS تبدیل به نقشه شد. جهت انجام تحلیل داده های میزان وقوع جرائم و تحلیل فضایی آن ها، از توابع Kernel و زمین آمار از مجموعه ابزارهای موجود در Spatial Analyst Tools استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان داد که از کل مساحت 23.488.034 مترمربع شهر، 7.542.299 مترمربع را توده های شهری و 15.973.475 مترمربع را فضاهای شهری اشغال کرده اند. لذا، تناسب توده به فضا در شهر رعایت نشده و حجم توده و بافت پر شهر نسبت به فضاهای خالی بیشتر بوده و تمرکز آن در بخش مرکزی شهر است؛ به گونه ای که پهنه های اطراف شهر و حواشی شهر را فضاهای خالی تشکیل داده است که این امر ناهمگونی بافت فیزیکی محیط را نمایان می کند. نتیجه گیری: تناسب توده و فضا در شهر بهبهان رعایت نشده، به طوری که هر چه به حواشی شهر و فضاهای خالی اطراف شهر پیش رفته می شود، وقوع جرائم شهری کمتر شده و بالاترین میزان جرائم شهری در توده های شهری و بافت های متراکم تر بخش مرکزی شهر وقوع یافته است که این امر تاثیر بافت محیط بر کمیت وقوع جرم در شهر را گویا می سازد.
    کلیدواژگان: کمیت وقوع جرم، توزیع فضایی، توده شهری، فضای شهری، شهر بهبهان
  • محسن بابایی*، محمدرضا کرمانی، علی محمدی صفحات 51-70
    زمینه و هدف
    سرقت وسائط نقلیه، از شایع ترین جرائمی است که به احساس امنیت عمومی و آرامش ذهنی شهروندان آسیب می رساند. از طرفی، از پلیس آگاهی که در سند چشم انداز، پلیسی هوشمند و ارزشی شمرده شده، کشف و استرداد وسائط نقلیه مسروقه در حداقل زمان، مورد انتظار است. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش سامانه آر.اف.آی.دی (شناسایی با امواج رادیویی) در کشف سرقت وسائط نقلیه انجام شده است.
    روش
    تحقیق حاضر از نظر هدف و ماهیت، کاربردی و از نظر روش اجرا، توصیفی- تحلیلی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری شامل 130 نفر از کارکنان پلیس آگاهی و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته 34 سوالی براساس طیف لیکرت است. روایی و پایایی به ترتیب با روش اعتبار محتوا و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ به دست آمد. داده ها نیز به وسیله نرم افزار SPSS20 با آزمون های آماری توصیفی (شاخص های پراکنش مرکزی) و استنباطی (آزمون همبستگی پیرسون) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: نتایج حاصل از تحقیق حاکی از آن بود که بین استفاده از سامانه آر.اف.آی.دی و کشف سرقت خودرو با همبستگی 871/0، کشف سرقت موتورسیکلت با همبستگی 805/0 و کشف سرقت قطعات خودرو و موتورسیکلت با همبستگی 801/0 رابطه وجود دارد.  نتیجه گیری: با توجه به ویژگی های آر.اف.آی.دی و گستردگی کاربرد آن در زمینه های مختلف، بهره گیری از آن می تواند ضمن ارتقای توانمندی پلیس در بهره گیری از فناوری های نوین، در کشف جرائم وابسته و مرتبط با وسائط نقلیه (خودرو، موتورسیکلت و قطعات آن ها) تاثیر به سزایی داشته باشد.
    کلیدواژگان: وسائط نقلیه، سرقت، سامانه شناسایی با امواج رادیویی، کشف جرائم، کشف پیشدستانه
  • عطاءاله معمارزاده*، محمد نقیبی صفحات 71-92
    زمینه و هدف
    مطالعه اثر جرم و جنایت خشونت آمیز بر اقتصاد کشورها از موضوعات تازه به ویژه در کشورهای در حال توسعه است. پژوهش حاضر نیز با هدف تحلیل اثر جرم و جنایت بر انباشت سرمایه انسانی در اقتصاد ایران صورت گرفته است. روش : حاضر تحقیق به لحاظ ماهیت و هدف، از نوع تحقیقات کاربردی و به لحاظ روش از نوع علی- تحلیلی است.در این تحقیق، عوامل موثر بر انباشت سرمایه انسانی در ایران در چارچوب الگوی خودتوضیح با وقفه های گسترده (ARDL) طی دوره زمانی 1394-1370 مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور برآورد رابطه فوق، میانگین چهار متغیر قتل عمد، سرقت، قاچاق مواد مخدر و خودکشی به عنوان شاخصی برای جرم و جنایت تعریف شده و از متغیرهای نرخ رشد جمعیت، تولید ناخالص داخلی، سرمایه گذاری داخلی و مخارج دولت به عنوان متغیرهای کنترل استفاده شده است. برای گردآوری اطلاعات مربوط به مبانی نظری از روش کتابخانه ای و در بخش تجربی، از مراجعه به بانک های اطلاعاتی استفاده شده است. یافته ها: نتایج تحقیق نشان داد بین سرمایه انسانی و جرم و جنایت رابطه منفی و معنا داری وجود داشته؛ به طوری که به ازای یک درصد افزایش در جرم و جنایت، میزان سرمایه انسانی به اندازه 0/92 درصد کاهش می یابد. نتیجه گیری: با در نظر گرفتن نتایج این تحقیق، سیاست گذاران به منظور دستیابی به رشد اقتصادی بالاتر، نباید فقط به منابع متداول رشد (نیروی کار و سرمایه فیزیکی) اکتفا کنند؛ بلکه لازم است نهاده مهم سرمایه انسانی را نیز مورد توجه قرار دهند و در جهت بهبود آن تلاش کنند.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، جرم و جنایت، الگوی ARDL، رشد اقتصادی، ایران
  • مصطفی پیرعلی* صفحات 93-112
    زمینه و هدف
    یکی از جرائمی که همیشه مورد اختلاف میان حقوقدانان در خصوص سیاسی بودن یا نبودن آن است، جرم «بغی» است. با تصویب قانون جرم سیاسی در سال 1395، جرم سیاسی و دامنه جرائم منتسب به آن مشخص شد. در این تحقیق سعی بر آن است تا جرائم سیاسی در فقه اسلامی و حقوق جزائی مورد بررسی قرار گیرد و بررسی شود که جرم بغی جزء جرائم سیاسی محسوب می شود یا خیر؟
    روش
    روش این تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی است و بر پایه اسناد و منابع مکتوب و با مطالعه کتابخانه ای (بررسی مقالات گوناگون، اسناد و قوانین موجود، کتب فقهی و حقوقی)، به تبیین «جرائم سیاسی» با تاکید بر جرم بغی از دیدگاه فقهی- حقوقی پرداخته شده است. یافته ها: بررسی های حقوقی نشان داد که جرم «بغی» با توجه به مواد پیش بینی شده توسط قانون گذار در قانون جرم سیاسی مصوب 1395 جزء جرائم سیاسی محسوب نمی شود و قانون گذار در مواد 287 و 288 قانون مجازات اسلامی آن را جزء جرائم حدی در نظر گرفته است و طبق بند 1 ماده 3 قانون جرم سیاسی، جرائم مستوجب حدود، قصاص و دیات جزء جرائم سیاسی محسوب نمی شود، اما برخی دیدگاه های فقهی بر سیاسی بودن جرم «بغی» تاکید دارند. نتیجه گیری: طبق قوانین موجود، جرم «بغی» جزء جرائم سیاسی محسوب نمی شود، اگرچه در فقه در مواردی آن را جزء جرائم سیاسی محسوب می کنند. بر همین اساس، پیشنهاد می شود تا قانون گذار به هنگام تصویب قوانین جزائی به طور کامل جرم «بغی» را تعریف و آن را جزء جرائم سیاسی قلمداد کند.
    کلیدواژگان: جرائم سیاسی، قانون جرم سیاسی، جرم بغی، فقه اسلامی، حقوق جزائی
  • یوسف ترابی*، بهزاد منصوری شیخ جان، بختیار عباسلو، محمد نادری صفحات 113-130
    زمینه و هدف
    مرتکبان جرائم مواد مخدر روش هایی بکار می برند که امکان دستگیری آن ها را دشوار می سازد. این مسئله، پلیس و مقامات قضایی را در کشف جرم و تحصیل دلیل با دشواری مواجه کرده است. به همین دلیل، در برخی موارد پلیس به ناچار از عملیات تحت پوشش در کشف و اثبات جرم استفاده می کند. از طرفی، قانونی بودن تحصیل دلیل به لحاظ حقوقی ضرورت دارد. در همین راستا، این تحقیق در نظر دارد جایگاه و ابعاد حقوقی عملیات تحت پوشش در جرم یابی جرائم مواد مخدر را بررسی کند. روش : تحقیق حاضر از نظر هدف و ماهیت، کاربردی و به لحاظ روش اجرا، توصیفی - تحلیلی از نوع کیفی است. داده ها به شیوه اسنادی، کتابخانه ای از منابع حقوقی؛ فصلنامه ها؛ رساله ها و پایان نامه ها جمع آوری و تجزیه تحلیل شده است. در این تحقیق، اسناد و مدارک موجود در خصوص ابعاد حقوقی توسل به عملیات تحت پوشش در کشف جرائم مربوط به مواد مخدر در نظام کیفری جمهوری اسلامی ایران مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. یافته ها: یافته های تحقیق حاکی از این است که قانون گذار از نظر ماهوی و شکلی در خصوص امکان توسل به عملیات تحت پوشش ساکت است، ولی با توجه به قواعدی چون قاعده اهم در بند ب ماده 158 قانون مجازات اسلامی، جواز توسل به آن در جرائم مربوط به مواد مخدر استنباط می شود. نتیجه گیری: براساس قواعد حقوقی، وقتی دو حق، معارض بوده و حفظ یکی مستلزم زوال دیگری باشد، قانونا حقی که ارزش کمتری دارد؛ لحاظ نمی شود. در این بحث نیز قانون اهم، حفظ امنیت جامعه است؛ البته این امر نافی مسئولیت کیفری پلیس در صورت تجاوز از مقررات قانونی نیست. بنابراین، توسل به عملیات تحت پوشش به لحاظ حقوقی در حد ضرورت و دفاع، تحت نظر مقام قضایی صالح بلامانع است.
    کلیدواژگان: عملیات تحت پوشش، جرم یابی، جرائم مواد مخدر، اقدام محیلانه، قواعد حقوقی، ماموران پلیس
  • رامین دلخون اصل، ایرج گلدوزیان*، کیومرث کلانتری صفحات 131-148
    زمینه و هدف
    امروزه فناوری اطلاعات ابزاری در دست تبهکاران و رایانه ها باعث تسهیل وقوع جرائم در دنیای مجازی و حتی دنیای واقعی شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تطبیقی نقش و اختیارات پلیس در جمع آوری ادله الکترونیکی در نظام حقوقی ایران و کشور فرانسه و کنوانسیون جرائم سایبری انجام شده است.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و براساس روش، توصیفی- تحلیلی است که بر پایه منابع کتابخانه ای با استفاده از منابع موجود، به بررسی، توصیف و تحلیل ابعاد و زوایای گوناگون موضوع پژوهش پرداخته شده و تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده به صورت کیفی و مبتنی بر استنتاج محقق از منابع و متون بوده است. یافته ها: یافته های پژوهش بیانگر آن است که فرآیند تحقیق، کشف و جمع آوری ادله در فضای مجازی براساس قوانین ایران، فرانسه و کنوانسیون جرائم سایبری بر عهده پلیس گذاشته شده است. تفاوت ها و شباهت های فراوانی بین مقررات دو کشور و کنوانسیون وجود دارد و در ایران در بحث تفتیش و توقیف و حفاظت از ادله، پلیس نقش محوری دارد. نتیجه گیری: نتایج نشان می دهد که پلیس در جمع آوری ادله در فضای مجازی به جهت بی هویتی افراد و همچنین سرعت ناپدید شدن صحنه جرم، با چالش جدی مواجه است و تحصیل اینگونه ادله، مستلزم تخصص کافی در زمینه فناوری اطلاعات و رعایت قواعد و اصول فنی است. در نظام حقوقی هر دو کشور ایران و فرانسه، پلیس اولین کسی است که با ادله الکترونیک برخورد می کند و در جمع آوری، مستندسازی و حتی ارزیابی ادله، نقش کلیدی دارد.
    کلیدواژگان: ادله الکترونیکی، فضای مجازی، پلیس، ایران، فرانسه، کنوانسیون جرائم سایبری
  • امیرحسین یاوری بافقی، رسول نجارباغسیاه*، سید نجم الدین حسینی صفحات 149-166
    زمینه و هدف
    محیط مجرمانه، مولفه ای است که رویکرد پلیسی اطلاعات محور آن را به عنوان عامل موثر بر مدیریت یک مسئله مجرمانه مورد تاکید قرار می دهد. عوامل موثر بر گرایش افراد ساکن در محیط جرم تروریسم تکفیری نیازمند واکاوی پژوهشی است که در این پژوهش در نظر است این عوامل در استان کرمانشاه مورد واکاوی قرار گیرد.
    روش
    این مطالعه یک پژوهش توصیفی - تحلیلی است که به روش پیمایشی انجام شده است. داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته از میان 120 نفر از کارشناسان فعال در دستگاه های مرتبط با مسئله تروریسم و همچنین بررسی پرونده های گرایش یافتگان به حامیان تروریسم تکفیری جمع آوری شد و از طریق آزمون تی تک نمونه و آزمون فریدمن، یافته ها تحلیل و فرضیه ها مورد آزمون قرار گرفتند. یافته ها: یافته ها نشان داد متغیرهای فرهنگ و مذهب، قومیت و شخصیت به عنوان متغیرهای معنادار جرم زا در محیط مجرمانه و متغیرهای اقتصاد و جامعه (اجتماع) به عنوان متغیر مداخله گر جرم زا در محیط مجرمانه با گرایش برخی از شهروندان به گروهک های تکفیری در استان کرمانشاه رابطه مستقیم دارند. نتیجه گیری: عوامل فرهنگی و مذهبی، عوامل قومی، عوامل اجتماعی، ویژگی های فردی و وجود خلاهای قانونی محیط مجرمانه استان کرمانشاه در گرایش و جذب برخی از ساکنان استان به گروه های تکفیری موثر هستند.
    کلیدواژگان: پلیس اطلاعات محور، تروریسم تکفیری، قوم گرایی، محیط مجرمانه، استان کرمانشاه
|
  • Sonya Alizadeh Sameh, Babak Pourghahramani * Pages 9-26
    Background and Aim
    Drug trafficking is a threat to human life, in addition to economic losses. The purpose of this study is to identify important factors in combating the phenomenon of drug trafficking and to provide practical solutions.
    Methodology
    This research with the nature of the descriptive analytical and the technique of survey has been done .A number of law enforcement and prosecutors examined the questionnaire as well as some modifications. The reliability of the questionnaire was obtained by obtaining 0.75 for Cronbach's alpha. 170 drug buyers at Nasser Khosrow Avenue in Tehran, the statistical population of the study, answered the questions. Descriptive and inferential statistics were used to describe the data. Normal distribution of data was done by Kolmogorov-Smirnov’s test and non-parametric binomial tests and Friedman’s rankings were evaluated. Data analysis was performed using SPSS-22 statistical software Significance was 0.05.
    Findings
    The results of the Friedman’s test indicated that the importance of culture, quality, prevention, awareness, need and education was different in combating drug trafficking. “Informing and Awareness” is the most important and “prevention” is the least important. The results of binomial test also showed that the effect of these components is optimal.
    Conclusion
    Cultivation is the foundation of the control and development of every society that is made possible by awareness and informing. Therefore, with awareness, informing, culture and appropriate policies, it will be possible to tackle the phenomenon of drug trafficking.
    Keywords: Medication, Information, Culture, prevention, Smuggling of medication, Naserkhosro Street
  • Ali Shojaian, Nahid Sajadian, Negar Rahimpour * Pages 27-50
    Background and aim
    Nowadays, attention to the safety of the city and its citizens is one of the top priorities of city managers and planners. Planning and designing urban environments and evaluating the role of the city body in reducing urban crime has been the subject of this study. Therefore, the main purpose of the present study is to investigate the impact of proportionality of urban mass and spaces on the quantity of crime occurrence in Behbahan city. Research
    methodology
    This research in terms of goal is applied research and in terms of methodology, it is descriptive-analytical based on literature review and field surveys. The statistical population is the collection of crimes of robbery, murder, purse, prostitution and rape, which is occurred in 2015. The required data were obtained by referring to the Behbahan city police stations and aerial photographs taken by the UAV. In order to produce a map of the mass and space of Behbahan from captured images, UAV images were standardized by Agisoft photoScan software and then converted to map by ArcGIS software. Kernel Functions and geostatistical tools from Spatial Analyst Tools were used to perform data analysis of crime rate and spatial analysis.
    Findings
    The results showed that the total area of 23,488,034 square meters of the city, the urban mass and space occupy 7.542.299 and 15.973.475 square meters respectively. Therefore, the proportion of the mass to the space in the city is not complied, and the volume of the city's mass and texture is greater than empty spaces, and its focus is on the central part of the city; In a way that the areas around the city and the outskirts of the city constitute vacant spaces. This reflects the heterogeneity of the physical texture of the environment.
    Conclusion
    The proportion of mass and space in the city of Behbahan has not been respected, such that as it progresses to the city outskirts and the empty spaces around the city, the incidence of urban crime is reduced and the highest rate of urban crime occurs in the urban masses and denser textures of the central part of the city. This indicates the influence of environmental texture on the quantity of crime occurring in the city.
    Keywords: Quantity of Crime Occurrence, Spatial Distribution, Urban Mass, urban space, Behbahan City
  • Mohsen Babaei *, Mohammad Reza Kermani, Ali Mohammadi Pages 51-70
    Background and aim
    Vehicle theft is one of the most common crimes that affect public safety and mental well-being of citizens. On the other hand, the criminal investigation police outlined in the future perspective document, as smart and value police, are expected to detect and extradite stolen vehicles in the least amount of time. In this regard, the present study was conducted to investigate the role of Radio-Frequency Identification (RFID) in detecting vehicle theft. Research
    methodology
    This research is applied in terms of purpose, and in terms of methodology, it is a descriptive-analytic. The statistical population consisted of 130 criminal investigation police personnel and data collection tool is the researcher-made questionnaire based on a 34-item Likert scale. Validity and reliability were obtained by content validity and Cronbach's alpha coefficient calculation, respectively. Data were analyzed by SPSS20 software using descriptive statistics (central distribution indices) and inferential (Pearson correlation test).
    Findings
    The results showed that there is relationship between the use of RFID system and the detection of car theft with a correlation of 0.871, the detection of motorcycle theft with a correlation of 0.805 and the detection of the theft of automobile and motorcycle parts with the correlation of 0.801.
    Conclusion
    According to the features of RFID and its wide application in various fields, utilizing it has a significant impact on the ability of the police to take advantage of new technologies in detection of crimes related to vehicles (cars, motorcycles and their components).
    Keywords: vehicles, Theft, RFID System, Crime Detection, Premeditated Detection
  • Ataollah Memarzadeh *, Mohammad Naghibi Pages 71-92
    Background and aim
    Studying the impact of violent crime on the economies of countries is one of the new issues, especially in developing countries. The purpose of this study is to analyze the effect of crime on human capital accumulation in Iranian economy. Research
    methodology
    This research is applied in terms of purpose, and in terms of methodology, it is an analytic research. In this research, the factors affecting the accumulation of human capital in Iran within the framework of Autoregressive Distributed Lag (ARDL) over the period 1370-1384 has been investigated. In order to estimate the above relationship, the average of the four variables of homicide, robbery, drug trafficking and suicide is defined as an indicator for crime and the variables of population growth rate, Gross Domestic Product, domestic investment and government expenditure are used as control variables. The library method was used to collect information on the theoretical foundations and in the experimental section, the databases were used.
    Findings
    The results showed that there was a negative and significant relationship between human capital and crime, so that for one percent increase in crime, human capital decreased by 0.92 percent.
    Conclusion
    Considering the results of this study, policymakers should not only rely on conventional sources of growth (human resource and physical fund) for achieving higher economic growth, but also consider importance of human capital institutions and try to improve them.
    Keywords: human capital, Crime, ARDL Model, economic growth, Iran
  • Mostafa Pirali * Pages 93-112
    Background and aim
    One of the crimes that is always contested by jurists, over whether or not they are politicized is the "Rebellion" crime. With the passage of the Political Crime Act of 2016, the political crime and the range of offenses attributed to it were identified. This research tries to investigate political crimes in Islamic jurisprudence and criminal law to determine whether or not rebellion crime is a political crime.
    Research
    methodology
    The method of this research is descriptive-analytical and based on written documents and sources by literature study (reviewing various articles, existing documents and laws, jurisprudence and legal books), explaining, "Political crimes" with emphasis on the rebellion crime from the jurisprudential-legal point of view.
    Findings
    Legal investigations have shown that the crime of "rebellion" is not considered to be a political crime under the provisions of the law on political crime adopted by the legislator in 1395, and the legislature has considered it a partial crime under articles 287 and 288 of the Islamic Penal Code and according to paragraph 1 of article 3 of the political crime law, the offenses punishable by boundaries, retribution and wergild are not considered to be political offenses, but some jurisprudential perspectives emphasize the political nature of the "rebellion" crime.
    Conclusion
    According to existing laws, "rebellion" crime is not considered a political crime, although in jurisprudence, it is sometimes considered a political crime. Consequently, it is recommended that the legislator fully defines "rebellion" crime when it enacts the penal code and considers it a political crime.
    Keywords: Political Crimes, Political Crime Law, Rebellion Crime, Islamic jurisprudence, Criminal law
  • Youssof Torabi *, Behzad Mansouri Sheykhjan, Bakhtiar Abaslo, Mohammad Naderi Pages 113-130
    Background and aim
    Perpetrators of drugs use methods that make it difficult to arrest them. This issue has made it difficult for the police and the judiciary to find out the cause of the crime. For this reason, in some cases the police inevitably use covert operations to detect and prove a crime. On the other hand, the legality of reasoning is legally necessary. In this regard, this research intends to examine the legal status and dimensions of the operations covered by drug offenses. Research
    methodology
    This research is applied in terms of purpose, and in terms of methodology, it is an analytic research. The data were collected and analyzed in a documentary manner, a library of legal sources, journals, dissertations. In this research, the existing documentation on the legal aspects of resorting to covert operations in drug discovery in the Islamic Republic of Iran is discussed.
    Findings
    The findings of the investigation indicate that the legislator is substantially silent about the possibility of resorting to covert operations, but given the rules such as the substantive rule in paragraph b of Article 158 of the Islamic Penal Code, it is permissible to apply it to drug offenses.
    Conclusion
    According to legal rules, when two rights are in conflict and the preservation of one requires the deterioration of the other, legally less valuable right is not taken into account. Furthermore, important in this debate is the protection of community safety, but this is not a denial of police responsibility for violating legal regulations. Therefore, resorting to covert operations is legally necessary and defensible under the jurisdiction of the competent judicial officer.
    Keywords: Covered Operations, Crime Detection, drug offenses, Cruelty, Legal Rules, Police officers
  • Ramin Delkhoon Asl, Iraj Goldouzian *, Kiumars Kalantri Pages 131-148
    Background and aim
    Nowadays, information technology in the hands of criminals and computers facilitated crime in the virtual world and even in the real world. The purpose of this study was to compare the role and powers of the police in collecting electronic evidence in the legal system of Iran and France and the Convention on Cybercrime. Research
    methodology
    The purpose of this research is applied and based on a descriptive-analytical method based on library resources using existing resources to investigate, describe and analyze various aspects and angles of the research subject. Also, the analysis of the collected information was qualitative and based on the researcher's inference from sources and texts.
    Findings
    The findings of the study indicate that under the laws of Iran, France and the Convention on Cybercrime, the process of investigating, discovering, and collecting evidence in cyberspace is entrusted to the police. There are many differences and similarities between the conventions and regulations of the two countries Iran and France and in Iran, the police play a central role in the search and seizure of evidence.
    Conclusion
    The results show that the police face serious challenges in gathering evidence in cyberspace for the sake of anonymity as well as the speed at which the crime scene disappears, and obtaining such evidence require sufficient expertise in information technology and compliance with technical rules and principles. In the legal system of Iran and France, police are the first to deal with electronic forensics and play a key role in collecting, documenting and even evaluating evidence.
    Keywords: Digital Forensic, Cyberspace, Police, Iran, France, Convention on Cybercrime
  • Amirhossein Yavari Bafghi, Rasool Najjarbaseyah *, Seyednajmeddin Hosseini Pages 149-166
    Background and aims
    According to Intelligence-Led Policing (ILP) approach, criminal environment is an effective component in the management of crime as a policing problem. Accordingly, the crime of Takfiri Terrorism could be investigated in terms of its Criminal environment. This study, therefore, aims to explore the crime of Takfiri Terrorism from the perspectives of criminal environment focusing on the factors affecting the residents in the criminal environment (i.e. Kermanshah Province).
    Methodology
    This survey was a descriptive-analytical study. Data were collected through a researcher-made questionnaire distributed among 120 experts of terrorism prevention working in related institutes. Data were analyzed by one-sample t-test and Friedman test.
    Findings
    The results showed that the variables of culture and religion, ethnicity and personality as significant variables, and economic and community as interference variables in the criminal environment had a meaningful directional relationship with some citizens' tendency to Takfiri groups in the Kermanshah Province.
    Conclusion
    Cultural and religious, ethnic, social, and personal characteristics of the criminal environment have a positive effect on the tendency and attraction of some residents to the Takfiri Terrorism as a crime.
    Keywords: Intelligence-Led Policing (ILP), Takfiri Terrorism Crime, ethnicity, Criminal Environment, Kermanshah province