فهرست مطالب

نشریه اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسن مهدوی کیا*، عبدالله احمدپور صفحات 1-25
    یکی از مهمترین عوامل محدود کننده تولید و نگهداری گوجه فرنگی در ایران، بیماری لکه موجی با عامل Alternaria alternata می باشد. تحقیقات نشان داده است برخی متابولیت های ثانویه گیاهان دارویی در جلوگیری از رشد قارچ ها موثر بوده و جایگزین مناسبی برای سموم شیمیایی هستند. در تحقیق حاضر، برگ و سرشاخه گلدار آویشن، پونه، نعناع فلفلی، مرزه، نعناع ارومیه در مرحله شروع گلدهی، سرشاخه های گل دار بومادران زرد در مرحله گلدهی کامل و بذور رسیده رازیانه، شوید و زنیان در سال 1396 از باغ گیاهان دارویی مرکز آموزش عالی شهید باکری میاندوآب جمع آوری و پس از شناسایی مورد استفاده قرار گرفتند. برگ های بالغ گیاه دارویی اکالیپتوس نیز در تابستان سال 1396 از استان فارس، شهرستان فراشبند جمع آوری و مورد استفاده قرار گرفت. اسانس مواد گیاهی به روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج شد و ترکیبات اسانس همه گونه ها با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی مشخص گردید. اثر ضد قارچی اسانس های استخراج شده روی رشد کلونی قارچ Alternaria alternata به روش اختلاط اسانس با محیط کشت PDA با غلظت های صفر، 200، 400، 800 و 1200 ppm در سه تکرار بررسی شد. نتایج نشان داد، نوع و غلظت اسانس بر جلوگیری از رشد کلونی قارچ تاثیر معنی داری دارد. بیشترین تاثیر بازدارندگی مربوط به اسانس مرزه، زنیان و آویشن در غلظت های 800 و 1200 ppm و اسانس گیاه دارویی شوید در غلظت 1200 ppm می باشد.
    کلیدواژگان: اسانس، بیماری پس از برداشت، گاز کروماتوگرافی، مبارزه بیولوژیکی، Alternaria alternata
  • پروین رامک*، وحید کریمیان، اصغر سپه وند صفحات 25-39
    دراین مطالعه سرشاخه های گلدار درمنه ایرانی (Artemisia persica Boiss.) در فصل تابستان سال 1396، از مزرعه تحقیقاتی نورآباد لرستان برداشت و اسانس گیاهان به روش های تقطیر با آب و سیال فوق بحرانی استخراج شد. مهمترین مواد موثره اسانس ها با استفاده از دستگاه GC/MS آنالیز گردید و عملکرد آنتی اکسیدانی و ضد قارچی آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. با استفاده از روش براث میکرو دایلوشن اثر اسانس ها بر روی سویه های Microsporum canis ، Trichophyton rubrum، Epidermophyton floccosum و Trichophyton mentagrophytes ، سنجش شد. همچنین فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس ها با دو آزمون مهار رادیکال های آزاد 2 و 2 - دی فنیل- 1- پیکریل هیدرازیل (DPPH) و 2 و 2- آزینو بیس 3 -اتیل بنزوتیازولین -6- سولفونیک اسید (ABTS) ارزیابی گردید. بازده اسانس در روش تقطیر با آب؛ 7/1درصد و در روش سیال فوق بحرانی بین 7/1 تا 7/5 درصد متتغییر بود. عمده ترین ترکیبات شناسایی شده در روش سیال فوق بحرانی عبارت بودند از؛ داوانون (29 درصد)، لاسینیاتافوران H (18/1درصد)، آرتدوگلاسیا اکسید C (8/5 درصد) و نوروداوانه (7/6 درصد) و در روش تقطیر با آب؛ داوانون (22 درصد)، لاسینیاتافوران G (7/1 درصد) و آرتدوگلاسیا اکسید D (6 درصد)، ترکیبات غالب بودند. اسانس استخراج شده به روش تقطیر با آب دارای بیشترین اثر ضد قارچی بر سویه های اپیدرموفایتون فلوکوزوم و تریکوفایتون منتاگروفیتز با MFC و MIC معادل μg/mL 32، بود. همچنین اسانس استخراج شده با آب، در آزمون های DPPH و ABTS به ترتیب با IC50 ؛ 20/32و 14/23میکروگرم بر میلی لیتر، بیشترین قدرت مهار رادیکال های آزاد را داشت.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، سیال فوق بحرانی، ضد قارچی، Artemisia persica
  • زیبا فولادوند، بهمن فاضلی نسب* صفحات 40-53
    هدف از تحقیق حاضر بهینه سازی کالوس زایی و بررسی میزان بیان ژن های فلاونول سنتاز و چالکون ایزومراز در مسیر تولید کوئرستین تحت تاثیر اشعه UV-B در کشت کالوس خیار تلخ می باشد. غلظت های مختلف تنظیم کننده های رشدBAP و 2-4-D و ریز نمونه جهت تولید کالوس در گیاه خیار تلخ در طرح کاملا تصادفی با سه تکرار ارزیابی شد. تاثیر اشعه UV-B (پنج گروه (شاهد (نور طبیعی)، 5 دقیقه در معرض اشعه (بررسی بیان ژن در 24 و 48 بعد از اعمال تیمار) و 10 دقیقه در معرض اشعه (بررسی بیان ژن در 24 و 48 بعد از اعمال تیمار)) بر بیان ژن های مسیر بیوسنتزی کوئرستین از جمله فلاونول سنتاز و چالکون ایزومراز، میزان فعالیت آنزیم آنتی اکسیدانی فنیل آمونیالیاز و فلاونوئید در بهترین کالوس های انتخاب شده بررسی شد. مقایسه میانگین داده ها نشان داد که بیشترین وزن خشک کالوس در غلظت 5/0 میلی گرم در لیتر 2-4-D و 1 میلی گرم در لیتر BAP برای ریز نمونه ساقه به دست آمد. بیشترین بیان ژن فلاونول سنتاز و چالکون ایزومراز در تیمار اعمال 10 دقیقه اشعه UV-B در زمان 24 ساعت بعد از شروع تیماردهی بدست آمده اما این بیان در 48 ساعت بعد از اعمال تیمار کاهش یافته است. بیشترین بیان فنیل آمونیالیاز، کوئرستین و فلاونوئید در زمان 5 دقیقه اعمال تیمار اشعه UV-B در 48 ساعت بعد از اعمال تیمار بدست آمده است. در کل نتایج این تحقیق نشان داد که اشعه UV-B در سطح کالوس تاثیر مثبتی بر بیان ژن های مسیر بیوسنتز فلاونوئیدها داشته است.
    کلیدواژگان: فلاونوئید، فنیل آمونیالیاز، کوئرستین، کارلا، توفوردی
  • حسن نورافکن* صفحات 54-64
    تبدیل زیستی به منظور تغییر یک پیش ماده کم ارزش به فرآورده ارزشمند دارویی انجام می شود. این پژوهش گلخانه ای جهت ارزیابی اثر محلول‎پاشی سیترال و ژرانیال مصنوعی در غلظت های 100، 200، 300، 400 و 500 میلی لیتر بر لیتر در کنار محلول پاشی با آب مقطر و بدون محلول پاشی (شاهد) بر کمیت و کیفیت اسانس گیاه دارویی به لیمو Lippia citriodora Kunth. در دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه طی 1394 انجام گرفت. اولین محلول پاشی در مرحله تقریبا 25 سانتی متری انجام شده و 7 و 14 روز بعد تکرار گردید. یک هفته پس از آخرین محلول پاشی، برگ های به لیمو برداشت شد. استخراج اسانس برگ به لیمو با روش تقطیر با آب (طرح کلونجر) انجام شد. در ارزیابی بازده اسانس، محلول پاشی سیترال و ژرانیال و به خصوص غلظت های کم آنها (100 میلی لیتر بر لیتر) و آب مقطر اثر مثبتی بر افزایش درصد اسانس تولیدی نشان داد. تجزیه اسانس با استفاده از دستگاه کروماتوگراف گازی و کروماتوگراف گازی متصل به طیف سنج جرمی انجام شد. در کل، 21 ترکیب در اسانس نمونه ها شناسایی و مهمترین ترکیبات شناسایی شده لیمونن، ژرانیال و نرال بود. محلول پاشی سیترال و ژرانیال و به خصوص غلظت های بالای آنها موجب افزایش میزان لیمونن تولیدی شد و بیشترین میزان لیمونن به ترتیب در ژرانیال (500) و سیترال (400 میلی لیتر بر لیتر) به مقدار28/24 و 24/54 درصد و کمترین میزان لیمونن (17/83) در تیمار شاهد شد. ولی، محلول پاشی سیترال و ژرانیال اثر مثبتی بر میزان نرال و ژرانیال نشان نداد.
    کلیدواژگان: پیش ماده، تجزیه فیتوشیمیایی، تغذیه برگی، متابولیت ثانویه، ورون
  • قاسم اقلیما، محسن ثانی خانی*، عزیزاله خیری، جواد هادیان، میترا اعلایی صفحات 65-77
    شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra L.) گیاهی است از تیره پروانه آساها، علفی، چند ساله و ایران یکی از کشورهای صادر کننده ریشه آن محسوب می شود. این گیاه در مناطق مختلف ایران رویش دارد از این رو بررسیتنوع فیتوشیمیایی مناطق مختلف حائز اهمیت است. این تحقیق به منظور بررسی محتوای ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی ریشه های به قطر 2 سانتی متر از جمعیت های شیرین بیان در 15 استان و 30 منطقه ایران در سال 1396مهرماه برداشت و جهت آنالیز به آزمایشگاه های گروه باغبانی دانشگاه زنجان منتقل شد. صفات فنل کل (روش فولین سیکالتو)، فلاونوئید کل (روش آلومینیوم کلراید)، آنتوسیانین (روش اختلاف pH) و فعالیت آنتی اکسیدانی (روشDPPH) مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد که در بین 30 جمعیت از نظر تمامی صفات در سطح یک درصد اختلاف معنی داری وجود دارد. صفات فنل کل بین 456/05 تا 826 میلی گرم گالیک اسید بر 100 گرم، فلاونوئید کل بین 1019/25تا 2291/62میلی گرم کوئرسیتن بر 100 گرم، میزان آنتوسیانین بین6/89 تا 26/24 میلی گرم سیانیدین- 3- گلوکوزید در لیتر، فعالیت آنتی اکسیدانی بین 62/07تا 87/14درصد متنوع بود. همبستگی مثبت و معنی داری بین صفت فنل کل با فعالیت آنتی اکسیدانی در سطح یک درصد مشاهده شد، ولی با صفات فلاونوئید کل، آنتوسیانین و ارتفاع همبستگی معنی داری وجود نداشت. براساس نتایج حاصل از تجزیه کلاستر، 30 جمعیت شیرین بیان در دو گروه اصلی قرار گرفتند. ارزیابی جمعیت های از نظر صفات فیتوشیمیایی تنوع بالایی را نشان داد که جمعیت های N، KA، BA، T، E، Y، M، MR و SB را می توان به
    کلیدواژگان: تجزیه کلاستر، ترکیبات فنلی، شیرین بیان، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • مهدی قسمتی*، فرید مرادی نژاد صفحات 78-90
    به دلیل عدم آگاهی از پرورش مورتلخ (Salvia mirzayanii Rech. f. & Esfand) این گیاه به صورت غیر اصولی و بی رویه از عرصه های طبیعی مناطق جنوبی برداشت می شوند بنابراین برنامه های توسعه کشت و پرورش گیاه ضروری به نظر می رسد. در زمستان 1396 در مزرعه تحقیقاتی جهاد کشاورزی شهر لار آزمایشی جهت بررسی اثرات کودهای آلی شامل کود گوسفندی (20 ،40 تن در هکتار)، کود گاوی (20 ، 40 تن در هکتار)، کمپوست زباله شهری (10 ،20 تن در هکتار)، ورمی کمپوست (20 ،40 تن درهکتار) و شاهد (عدم مصرف کود) بر صفات کمی و شیمیایی گیاه مورتلخ در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار انجام شد. اواسط فروردین کل اندام رویشی گیاهان برداشت و وزن تر و خشک گیاه اندازه گیری شد و همچنین میزان آنتی اکسیدان کل، فنول و فلاونوئید برگ به روش اسپکتروفتومتری و درصد اسانس با روش تقطیر با آب و به وسیله دستگاه کلونجر تعیین گردید. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار وزن تر و خشک بوته از تیمار 10 تن در هکتار کمپوست زباله شهری بدست آمد. بیشترین مقدار آنتی اکسیدان کل، فنول و فلاونوئید در تیمار 40 تن کود گاوی مشاهده شد. از بین تیمارهای مورد آزمایش فقط تیمار 10 تن در هکتار ورمی-کمپوست توانست افزایش معنی داری در مقدار اسانس نسبت به شاهد نشان دهد. بطورکلی وزن تر و خشک بوته بیشتر تحت تاثیر کود کمپوست زباله شهری افزایش یافت. تاثیر کودهای دامی بر مواد موثره نسبت به کود کمپوست بیشتر بود. و مقدار اسانس گیاه فقط تحت تاثیر ورمی کمپوست افزایش یافت.
    کلیدواژگان: کمپوست زباله شهری، کود گاوی، کود گوسفندی، مورتلخ
  • رقیه حسن پور، فائزه زعفریان*، محمد رضوانی، بهی جلیلی صفحات 91-103
    کادمیم یکی از خطرناکترین عناصر سنگین است که به طور طبیعی و یا با فعالیت های انسانی وارد خاک می شود و سبب تنش اکسیداتیو در گیاهان می شود. لذا این مطالعه، جهت بررسی اثر کادمیم بر برخی از واکنش های فیزیولوژیک سه گیاه معطر شامل پونه (Mentha aquatica L.)، زولنگ (Eryngium caucasicum Trautv.) و اناریجه(Froriepia subpinnata Ledeb.) ، انجام شد. در سه آزمایش گلخانه ای، پنج غلظت کادمیم خاک شامل 0، 5، 10، 15 و 20 میلی گرم کادمیم در کیلوگرم خاک، در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال 1396-1395 بررسی شد. نشاء هر سه گیاه در گلدان های آلوده کشت شدند. قبل از مرحله گلدهی کلروفیل a، b، کاروتنوئید، فنل، فلاونوئید و ظرفیت آنتی اکسیدان اندام های هوایی اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد رنگدانه های برگ در هر سه گیاه با افزایش سطح کادمیم به صورت خطی کاهش یافت، اما میزان کاهش کاروتنوئید نسبت به کلروفیلa وb کمتر بود. همچنین کلروفیلb نسبت به کلروفیل a حساسیت بیشتری به کادمیم نشان داد. در حالی که فنل، فلاونوئیدها و ظرفیت آنتی اکسیدانی گیاهان با افزایش سطح کادمیم افزایش یافت. گیاه پونه بیشترین میانگین فنل (65/89میلی گرم در گرم)، فلاونوئید (146/86میلی گرم در گرم) و فعالیت آنتی اکسیدان (49/98 درصد) را به خود اختصاص داد. در مجموع نتایج نشان داد رنگدانه های گیاهی تحت تاثیر سمیت کادمیم قرار گرفتند و با توجه به این که گیاهان مورد نظر غنی از ترکیبات آنتی اکسیدان هستند؛ افزایش این ترکیبات در مواجه با تنش کادمیم نشان دهنده ی نوعی مکانسیم دفاعی سه گیاه برای مقابله با تنش می-باشد.
    کلیدواژگان: عناصر سنگین، فلاونوئید، فنل، کلروفیل، گیاهان معطر
  • سعید یوسف زاده* صفحات 104-116
    به منظور بررسی اثر محلول پاشی آهن، روی، منگنز و مس بر تعدادی از صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی بابونه آزمایشی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در سال 1396 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه پیام نور مرند اجرا گردید. تیمارها شامل :شاهد، محلول پاشی سولفات آهن، روی، منگنز و مس بودند. نتایج نشان داد محلول پاشی بر تمامی صفات مورد مطالعه تاثیر معنی دار داشت. کاربرد عناصر ریز مغذی تاثیر مثبتی بر ویژگی های مورد مطالعه گیاه در مقایسه با تیمار شاهد داشت. بیشترین ارتفاع بوته، تعداد شاخه گل دهنده، تعداد گل در بوته، عملکرد گل خشک، وزن خشک کل، شاخص برداشت، میزان کلروفیل، درصد و عملکرد اسانس از محلول پاشی آهن بدست آمد. میزان کلروفیل کل به واسطه کاربرد عناصر ریزمغذی به طور معنیداری در مقایسه با تیمار شاهد افزایش یافت. محلول پاشی آهن در مقایسه با تیمار شاهد عملکرد اسانس را بیش از دو برابر افزایش داد. بیشترین و کمترین عملکرد اسانس (1/93 و 0/9کیلوگرم در هکتار) به ترتیب از کاربرد تیمار های محلول پاشی آهن و تیمار شاهد بدست آمد. محلولپاشی با آهن عملکرد گل خشک گیاه (383 کیلوگرم در هکتار) را بیش از 30 درصد در مقایسه با تیمار شاهد (258/63کیلوگرم در هکتار) افزایش داد. عدم محلول پاشی با عناصر ریز مغذی در گیاهان تمامی صفت مورد مطالعه را کاهش داد. در کل نتایج نشان داد محلول پاشی عناصر ریزمغذی بویژه آهن می تواند عملکرد کمی و کیفی گیاه بابونه را بهبود داده و به عنوان یک راهکار مدیریتی مناسب جهت دستیابی به عملکرد مطلوب مورد استفاده قرا بگیرد.
    کلیدواژگان: اسانس، بابونه، ریز مغذی و عملکرد
  • مینا جم زاد*، فرشته نادری، مریم کمری صفحات 117-128
     استفاده از گیاهان و ترکیبات فعال موجود در آنها، برای سنتز نانوذرات فلزی، اخیرا مورد توجه محققین قرار گرفته است. در این تحقیق اندام هوائی گیاه "خرفه" یا "پرپهن" (Portulaca oleracea L.) از خانواده پروتولاکاسه1 قبل از مرحله گلدهی واز شهرستان رودسر واقع در استان گیلان در خرداد ماه 1396 جمع آوری و برای تهیه عصاره آبی گیاه از روش خیساندن گرم استفاده گردید. عصاره آبی حاصل از اندام هوائی گیاه (برگ و ساقه) و محلول کلرید آهن (III) تحت شرایط دمای °C70 و زمان 5/3 ساعت، نانوذرات اکسید آهن با اندازه میانگین nm 90 به روش همرسوبی2 سنتزگردید. تشکیل نانو ذرات اکسیدآهن با استفاده از تکنیکهای ماوراء بنفش-مرئی(UV-Visible)، مادون قرمز(FT-IR) و پراش پرتو ایکس (XRD) مورد تائید قرار گرفت. جذب مشاهده شده در طول موج nm 28 در طیف ماورائ بنفش-مرئی دلیلی بر تشکیل نانوذرات بوده و طیف مادون قرمز حضور ترکیبات آلی در اطراف نانوذرات را نشان داد. نتایج حاصل از پراش پرتو ایکس، تشکیل نانوذرات را بصورت فاز هماتیت (α-Fe2O3) و در ابعاد نانو تائید کرد. تصویر میکروسکوپ الکترونی پیمایشی (SEM) و طیف سنجی پراش انرژی پرتو ایکس(EDX) تشکیل و خلوص نانوذرات را تائید کرده و تصویر میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM)، اشکال مکعبی و شبه کروی نانوذرات تشکیل شده رانشان داد. نانوذرات تشکیل شده بدلیل تحت پوشش قرار گرفتن بوسیله ترکیبات آلی موجود در عصاره، از پایداری خوبی برخوردار بوده و مجتمع نیستند و همچنین وجود این ترکیبات در اطراف نانوذرات، می تواند باعث بهبود عملکرد آنها در جذب برخی آلاینده های محیط زیست گردد.
    کلیدواژگان: عصاره آبی، گیاه خرفه(، Portulaca oleraceae L)، نانوذرات اکسید آهن
|
  • Hassan Mahdavikia *, Abdollah Ahmadpour Pages 1-25
    Tomato early blight disease, caused by the fungus Alternaria alternata, is one of the most devastating diseases for the crop in Iran and worldwide. Recent studies have shown that some secondary metabolites of medicinal plants are effective in preventing the growth of fungi and are a good alternative to the use of chemical pesticides. In the present study, ten medicinal plants including Eucalyptus sp., Thymus vulgaris, Mentha piperita, Mentha longifolia, Mentha aquatica, Satureja hortensis, Achillea millefolium, Foeniculum vulgare, Anethum graveolens, and Trachyspermum copticum were collected during 2016-2017. Their essential oils were extracted using Clevenger apparatus, and GC-MS device was used to identify the essential oil compounds. Antifungal activity of essential oils was assayed through the inhibition of fungal colony growth at five concentrations of 0, 200, 400, 800, and 1200 ppm in mixing with potato dextrose agar medium with three replicates. The findings revealed that fungus colony growth was inhibited with increases in essential oils concentrations, and there were significant differences among different essential oils. Essential oils of Satureja hortensis, Trachyspermum copticum and Thymus vulgaris in 800 and 1200 ppm and Anethum graveolens in 1200 ppm demonstrated the highest effect on fungus colony growth. This study found that Carvacrol, Thymol, Para-cymene, and Gamma-terpinene ingredients tend to have the highest antifungal effects.
    Keywords: Essential oil, Postharvest disease, Gas Chromatography, Biological control, Alternaria alternata
  • Parvin Ramak *, Vahid Karimian, Asghar Sepahvand Pages 25-39
    In this study, aerial parts of Artemisia persica in blooming satage were collected from Noor Abad Research Farm (Lorestan province, Iran) in the summer of 2017. Essential oils of plants were extracted by water distillation and supercritical fluid extraction (SFE) methods and were analyzed by using GC/MS device. Antifungal properties of essential oils were evaluated on Microsporum canis, Trichophyton rubrum, Epidermophyton floccosum, and Trichophyton mentagrophytes strains by broth microdilution method. Antioxidant activity of the essential oils was also evaluated by two free radical scavenging tests, viz. 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and 2,2-azino bis-3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid (ABTS). Essential oil yields were 1.7% and 1.7-5.7% in water distillation and SFE methods, respectively. Major compounds identified in the SFE method were Davanone (29%), lacintafuran H (18.1%), C-artedoglacia oxide (8.5%), and neurodevnet (7.6%). Davanone (22%), lacintaphoran G (7.1%), and D-artedoglacia oxide (6%) were the predominant compounds detected in water distillation method. The essential oil extracted by water distillation had the highest antifungal effects on E. floccosum and T. montagrophytes strains with MFC and MIC of 32 µg/mL. Water extracted essential oil presented the highest free radical scavenging capacity in DPPH and ABTS tests with IC50 values of 20.32 and 14.23 μg/ml, respectively.
    Keywords: Antifungal, Antioxidant, Artemisia persica, Supercritical extraction
  • Ziba Fooladvand Pages 40-53
    The present study aimed to optimize the callus induction and to determine the expression of flavonol synthase and chalcone isomerase genes in the pathway of quercetin production under UV-B rays in bitter cucumber callus cultivation. In this research was used concentration and combine of plant hormone 2, 4-D and BAP and explant to callus induction in Momordica charantia using complete random design with three replication. Genes expression study of Quercetin biosynthesis pathway such as FLS, CHI (were analyzed by 2-∆∆CT) and antioxidant activity assay of phenylalanine ammonia-lyase (Produced by concentration of cinnamic acid) and flavonoid using best callus were selected and affected by UV-B ray (five group(Control(natural light), 5 minute under UV-B ray(studying of gene expression after 24 and 48 hour) and 10 minute under UV-B (studying of gene expression after 24 and 48 hour)). Analysis of variance was shown that kind and concentration of plant hormone was significant on callus induction. Mean square of data was shown that the most callus dry weight was obtained from 0.5 mg/L 2,4-D and 1 mg/L BAP and stem explant. The highest expression of flavonol synthase and chalcone isomerase (chi) was observed in the 10-min UV-B treatment at 24 h after treatment but decreased at 48 hours after treatment. The highest expression of PAL, quercetin and flavonoid were obtained at 5 minutes UV-B treatment at 48 hours after treatment. Overall, the results showed that UV-B radiation at the callus level had a positive effect on the expression of flavonoids biosynthetic pathway genes.
    Keywords: BAP, Flavonoid, karela, Quercetin, 2-4-D
  • Hassan Nourafcan * Pages 54-64
    Biotransformation is the process of converting an inert precursor into the medicinally valuable product. In this research, a pot experiment was conducted to evaluate the effect of artificial citral and geranial spraying in concentrations of 100, 200, 300, 400 and 500 ppm, besides distilled water and without spraying (control) on essential oils quality and quantity of lemon verbena with in greenhouse conditions at Islamic Azad University – Miyaneh Branch, Iran in 2015. The first foliar application was done when the plantlets reached the height of 25. The second and the third spraying were done with 7 and 14 days span after the first spraying respectively. One week after the last spraying, lemon verbena leaves were harvested. The essential oils were extracted from the leaves by hydro distillation method by using Clevenger apparatus. Citral and geranial especially in low concentrations (100 ppm) and distilled water spraying had positive effect in essential oils yield. The chemical composition of essential oils was analyzed by GC and GC-MS methods. On the whole, 21 components were identified and the most important components were limonene, geranial and neral. Citral and geranial spraying especially in high concentrations increased limonene content and the highest limonene content was in geranial 500 ppm and citral 400 ppm in the amount of 28.24 and 24.54%, respectively. Also, the lowest limonene content was 17.83% in control. However, citral and geranial spraying had not positive effect on neral and geranial content.
    Keywords: Foliar application, phytochemical analysis, Precursor, Secondary metabolite, verbena
  • Ghasem Eghlima, Mohsen Sanikhani *, Azizollah Kheiry, Javad Hadian, Mitra Aelaei Pages 65-77
    Glycyrrhiza glabra L. is a family of Legominos, herbaceous, perennial and Iran is one of the countries exporting its root. This plant grows in different regions of Iran, hence the study of phytochemical diversity in different regions is important. This study was carried out to evaluate the content of phenolic compounds and antioxidant activity of 2 cm diameter roots of licorice populations in 15 provinces and 30 regions of Iran in 2017 in October and were transferred to the laboratories of the Department of Horticulture of Zanjan University. Total phenol (Folin–Ciocalteu method), total flavonoid (Aluminum Chloride method), anthocyanin (pH difference method) and antioxidant activity (DPPH method) were studied. The results of analysis of variance of data showed that among 30 populations, for all traits, there was a significant difference in the level of one percent. Total phenol traits ranging from 456.05 to 826 mg gallic acid per 100 g, total flavonoid between 1909.25 to 292.62 mg of quercetin per 100 g, anthocyanin levels ranging from 6.89 to 26.24 mg cyanidine-3-glucoside in Liter, the antioxidant activity varied between 62.07% and 87.14%. There was a significant and positive correlation between phenol total phenotype and antioxidant activity at 1% level, but there was no significant correlation with total flavonoid, anthocyanin and height. Based on the results of cluster analysis, 30 G. glabra were divided into two main groups. The evaluation of populations in terms of phytochemical traits showed a high variation that N, KA, BA, T, E, Y, M, MR, and SB populations
    Keywords: Cluster analysis, Phenolic compounds, Glycyrrhiza glabra L, Antioxidant activity
  • Mahdi Ghesmati *, Farid Moradinezhad Pages 78-90
    Due to unawareness of production method, improper uses and too much harvested this plant (Salvia mirzayanii ) natural of southern arenas, it seems that developing plans for its production is necessary. The experiment was carried out in the field research of Jahad Agricultural Center of Larestan, Fars province duoring winter 2017. The effects of different organic fertilizers including sheep manure (20 and 40 ton/ha), cow manure (20 and 40 ton/ha), compost (10 and 20 ton/ha), vermicompost (20 and 40 ton/ha) and control on physicochemical and quality traits Salvia mirzayanii were investigated in a complete random block design with four replications. Early in April, all vegetative organs of plants were harvested and dry and fresh weight of plantwere measureal. Also, the amount of total antioxidant, phenol and flavnoide of leaves were determinal spectrophtometi while essential oil percentage were determined distillation method with water and by Clevenger apparatus. The results showed that highest fresh and dry weight of the plant was obtained from the treatment of 10 ton/ha of compost. The highest amount of antioxidants, phenol and flavonoid total were observed in 40 ton/ha of cow manure treatment. Among applied the treatments only 10 ton/ha vermicompost significantly increased the amount of essential oil compared to control. In general greater fresh and dry weight of plant increased by compost fertilizers. Effect of manure on phytochemicals was higher than compost, and essential oil value of plant increased only by vermicompost application
    Keywords: compost, cow manure, sheep manure, vermicompost
  • Roghayeh Hasanpour, Faezeh Zaefarian *, Mohammad Rezvani, Bahi Jalili Pages 91-103
    Cadmium is one of the most dangerous heavy elements that naturally or by human activity enter to the soil and causes oxidative stress in plants. Therefore, this study was conducted to evaluate the effect of cadmium on some of the physiological responses of three aromatic plants including water mint (Mentha aquatica L.), eryngo (Eryngium caucasicum Trautv.) and froriepia (Froriepia subpinnata Ledeb). In three experiments greenhouse, five concentrations of cadmium in soil containing 0, 5, 10, 15 and 20 mg cadmium/kg soil was investigate in a completely randomized design with four replications at Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources, 2017. Seedlings of the all three plants were planted in pots of cadmium contaminated. In before flowering stage Chlorophyll a, b, carotenoid, phenol, flavonoid and antioxidant capacity of shoots were measured. Results showed that leaf pigment in the three all plants decreased linearly with increasing cadmium level, but carotenoid have the lower reduction of compared to chlorophyll a and b. Also chlorophyll b was more sensitive than chlorophyll a to cadmium. While, flavonoid, phenol and antioxidant capacity of plants increased with increasing cadmium levels. Water mint had the average highest phenol (65.89 mg/g), flavonoid (146.88 mg/g) and antioxidant activity (98.49%) than other two plants. Overall, the results showed that plant pigments were affected by cadmium toxicity, and as these plants are rich in antioxidant compounds, the increase of these compounds with increment of cadmium stress is a kind of defence mechanism of three plants for conflict with stress.
    Keywords: Heavy metals, Flavonoid, Phenol, Chlorophyll, Aromatic plants
  • Saeed Yousefzadeh* Pages 104-116
    In order to investigation of effect of iron, zinc, manganese and copper on morphological and phytochemical traits of Matricaria recutita L, an experiment was conducted as randomized complete block design with three replications during 2017 on the Research Field of Payam Noor University of Marand. Experimental treatments consisted of control, foliar application of iron, zinc, manganese, and copper. Results showed that foliar application had significant effect on all studied traits. Application of micronutrients had positive effect on studied traits compared to control treatment. The highest values of plant height, number of flowering branch per plant, number of flower per plant, yield of dry flower, total dry weight, harvest index, chlorophyll content, essential oil percent and essential oil yield were gained of foliar application of iron. The total chlorophyll content increased significantly due to the application of micronutrient elements compared to control treatment. Foliar application of Fe more than twice increased essential oil yield compare to control treatment. The highest and the lowest essential oil yield (1.93 and 0.9 kg/ha) was gained in application of Fe and control treatments respectively. Foliar application of iron treatment (383 kg/ha) increased yield of dry flower percent up to 30% compare to control treatment (258.63 kg/ha). Non application of micronutrients decreased all of the studied traits in plants. In general, results showed that foliar application of iron can be improved quantitative and qualitative yield of Matricaria recutita L. which could be used as a suitable management strategy for reach to optimum yield.
    Keywords: Essential oil, Matricaria recutita L, Micronutrient, Yield
  • Mina Jamzad *, Fereshteh Naderi, Maryam Kamar Pages 117-128
    The researchers have, recently considered using plants and their active components in the synthesis of metal nanoparticles. In this project, the aerial part of Portulaca oleracea L. (Portulacaceae) before the flowering stage, was collected from Roodsar (Gillan province) on June 2017 and the aqueous extract was prepared by warm maceration method. Aqueous extract of the aerial parts (leaves and flowers) of the plant and Ferric chloride solution was heated at 70°C for 3.5 h. and Iron oxide nanoparticles with average size of 90 nm were synthesized, by the co-precipitation method. Formation of the Iron oxide nanoparticles was confirmed by Ultraviolet-Visible spectroscopy (UV-Visible), Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FT-IR) and X-Ray Diffraction Analysis (XRD) techniques. The absorption peak at 288 nm confirmed the formation of nanoparticles and FT-IR spectra were showed the presence of organic compounds around the nanoparticles. XRD results showed the phase of hematite (α-Fe2O3) for the synthesized nanoparticles. Scanning Electron Microscopy (SEM) and Energy Dispersive X-Ray Spectroscopy (EDX) confirmed the formation and purity of the nanoparticles. TEM image showed that the synthesized Iron oxide nanoparticles have a spheroid/cube geometry. The nanoparticles were stabilized by the organic compounds of the extract and were not agglomerated. These organic compounds can also improve the capacity of the nanoparticles in environmental remediation.
    Keywords: Aqueous extract, Portulaca oleracea L, Iron oxide nanoparticles