فهرست مطالب

تحقیقات آفات گیاهی - سال نهم شماره 2 (تابستان 1398)

فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی
سال نهم شماره 2 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمیرا خدایاری*، فاطمه عابدینی صفحات 1-13
    مدیریت تلفیقی آفات، ترکیبی از روش های مختلف کنترل برای نگه داشتن جمعیت آفات زیر آستانه زیان اقتصادی است که یکی از این روش ها، ایجاد مقاومت در گیاه علیه آفات است. عوامل مختلفی نظیر مصرف کودها، آبیاری به موقع و ایجاد شرایط بهینه برای گیاه روی مقاومت آن نسبت به آفات تاثیرگذار است. به منظور بررسی امکان ایجاد مقاومت در خیار در مقابل کنه تارتن دولکه ای از طریق محلول پاشی دو عنصر پتاسیم و فسفر، جدول زندگی این کنه روی خیار رقم کیش مورد مطالعه قرار گرفت و کود فسفالیم-کا که حاوی هر دو عنصر پتاسیم و فسفراست، با چهار غلظت 0، 1، 10 و 30 میلی لیتر بر لیتر در سه نوبت محلول پاشی شد. تاثیر کود بر صفات گیاه میزبان شامل وزن تر و خشک، پروتئین کل، کلروفیل، کاروتنوئید، میزان فعالیت آنزیم های آسکوربات پراکسیداز، گایاکول پراکسیداز و کاتالاز مورد بررسی قرار گرفت. جدول زندگی دوجنسی ویژه سن-مرحله زیستی کنه با استفاده از برنامه TWOSEX-MSChart تجزیه و تحلیل شد. غلظت 30 میلی لیتر بر لیتر سبب ایجاد گیاهسوزی در میزبان شد و از نتایج حذف شد. نتایج نشان داد که آنزیم های کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و رنگدانه کاروتنوئید در پاسخ به محلول پاشی کود (غلظت 10 میلی لیتر بر لیتر) به طور معنی داری افزایش یافت. وزن تر، خشک و کلروفیل برگ ها هم تحت تاثیر این غلظت از کود کاهش یافت. برخی از پارامترهای جدول زندگی کنه تارتن دولکه ای، شامل λ، R0 و rدر غلظت 10 میلی لیتر بر لیتر کاهش معنی داری را نسبت به شاهد نشان داد. بنابراین، محلول پاشی گیاه خیار با کود فسفالیم-کا می تواند سبب کاهش زنده مانی و زادآوری کنه تارتن دولکه ای شود و بهترین غلظت آن، 10 میلی لیتر بر لیتر است.
    کلیدواژگان: Tetranychus urticae، خیار، تغذیه گیاه، جدول زندگی دوجنسی
  • سیدعلی اصغر فتحی* صفحات 15-24
    گیاه گشنیز، Coriandrum sativum L.، که در بررسی حاضر  به اختصار Co نگاشته می شود، گیاه علفی یکساله آروماتیکی از تیره Apiaceae است. در این مطالعه، کشت نواری گشنیز و توت فرنگی، Fragaria ananassa Duchesne که به اختصار S نگاشته می شود، در دو الگوی 2S:2Co و 5S:2Co (نسبت های ردیف) در کنترل کنه تارتن دولکه ای، Tetranychus urticae Koch، بررسی شد. نتایج نشان داد که کشت های نواری گشنیز و توت فرنگی تراکم تخ م های کنه تارتن دولک های را در مقایسه با تک کشتی توت فرنگی به طور معنی داری کاهش دادند. همچنین، تراکم مراحل متحرک کنه تارتن دولکه ای در کشت های نواری، به خصوص 2S:2Co  به طور معنی داری کمتر از تک کشتی توت فرنگی بود. علاوه بر آن، نسبت برابری زمین (LER) (که برای ارزیابی برتری عملکرد کشت های نواری استفاده می شود) در کشت های نواری، به ویژه 2S:2Co (413/1 در سال 1396 و 430/1 در سال 1397) بیشتر از عدد یک به دست آمد. این نتایج نشان می دهد که کشت نواری توت فرنگی با گشنیز می تواند با کاهش جمعیت کنه تارتن دولکه ای و افزایش عملکرد محصولات، در برنامه های مدیریت تلفیقی کنه دولکه ای سودمند باشد.
    کلیدواژگان: کشت نواری، تنوع زیستی، توت فرنگی، کشاورزی پایدار، گیاهان آروماتیکی
  • حمیرا امامی، محمد قدمیاری* صفحات 25-37
    ویژگی های زیست شناسی کنه قرمز مرکبات، (Panonychus citri (McGregor) (Acari: Tetranychidae مانند دوره زندگی، نتاج فراوان و تولیدمثل نرزایی باعث شده تا توانایی بالایی در گسترش مقاومت به کنه کش ها داشته باشد. یکی از ترکیبات توصیه شده توسط سازمان حفظ نباتات برای کنترل کنه قرمز مرکبات، بروموپروپیلات است. در این تحقیق میزان مقاومت این کنه به بروموپروپیلات مورد بررسی قرار گرفت. آزمون های زیست سنجی سموم و سینرژیست ها با برج پاشش انجام شد. نتایج نشان دهنده مقاومت 63/10 برابری این کنه نسبت به بروموپروپیلات می باشد. پیش تیمار جمعیت حساس (SP) کنه قرمز مرکبات با بازدارنده سیتوکروم اکسیداز (PBO)، بازدارنده استراز (TPP) و بازدارنده گلوتاتیون اس-ترانسفراز (DEM) سمیت بروموپروپیلات را به ترتیب 58/5، 89/5 و 59/4 برابر افزایش داد، در حالی که این نسبت ها برای جمعیت مقاوم (RP) به ترتیب 44/2، 51/2 و 38/2 برابر بود. نتایج آزمون های سینرژیستی نشان دهنده ی عدم دخالت آنزیم های استرازی، گلوتاتیون اس-ترانسفراز و مونواکسیژناز در مقاومت به بروموپروپیلات می باشند. هرچند که میزان فعالیت سیستم مونواکسیژناز، آلفا-، بتا- استراز و گلوتاتیون اس-ترانسفراز در جمعیت مقاوم به ترتیب 39/1، 70/1، 83/1 و 34/1 برابر بیش تر از جمعیت حساس بود. اندازه گیری فراسنجه های کینتیکی نشان دهنده تغییر کیفی در آنزیم های استرازی و گلوتاتیون اس-ترانسفرازی می باشد. دلیل افزایش فعالیت آنزیم های سم زدا ممکن است ناشی از کاربرد کنه کش هایی باشد که علیه جمعیت مقاوم در باغ های مرکبات به کار برده شده است. بنابراین به احتمال سازوکارهایی غیر از مقاومت متابولیکی مانند غیرحساس شدن مکان هدف یا کاهش نفوذ، دلیل بروز مقاومت می باشد. برای جلوگیری از توسعه بیشتر مقاومت ضروری است علاوه بر کاهش مصرف بروموپروپیلات، از کنه کش هایی با شیوه تاثیر متفاوت استفاده شود.
    کلیدواژگان: مقاومت، کنه کش، کنه قرمز مرکبات، سینرژیست، آنزیم های سم زدا
  • آناهیتا کریمی، فاطمه یاراحمدی*، امیر محسنی امین صفحات 39-48
    لوبیا معمولی گیاهی است که در سراسر جهان برای تغذیه کشت می شود. کنه تارتن دولکه ای، Tetranychus urticae Koch و تریپس پیاز، Thripstabaci Lindeman از آفات مهم لوبیا هستند که همه ساله مقدار زیادی حشره کش برای کنترل آن ها به کار می رود. یکی از راهکارهای مهم در برنامه های مدیریت تلفیقی آفات، روش کنترل زراعی است. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر رقم و تراکم کاشت لوبیا روی تراکم این آفات در مزرعه ی لوبیا در شهرستان بروجرد (استان لرستان) ایران انجام شد. این تحقیق به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های تصادفی کامل (سه رقم اختر، درخشان و 285 در پنج تراکم کشت 20، 30، 40، 50 و 60 بوته در متر مربع) انجام شد. روش نمونه برداری ها به صورت هفتگی بود و در هر تاریخ نمونه برداری، تعداد هر آفت به ثبت رسید. نتایج حاضر نشان داد که رقم لوبیا روی میزان تخم کنه تارتن و همچنین میزان جمعیت کل و لارو سن یک تریپس تاثیر معنی داری دارد. تراکم بوته نیز به صورت معنی داری روی جمعیت هر دو آفت تاثیر گذاشت. تاثیر متقابل رقم و تراکم روی جمعیت هر دو آفت غیر معنی دار بود. به طور کلی، بیشترین و کم ترین تراکم کل کنه تارتن به ترتیب در رقم درخشان و تراکم کشت 60 بوته در متر مربع و رقم 258 و تراکم کشت 20 بوته در متر مربع مشاهده شد. کمترین و بیشترین تراکم کل تریپس پیاز به ترتیب در رقم اختر و تراکم کشت 60 بوته در متر مربع و رقم اختر و تراکم کشت 20 بوته در متر مربع دیده شد. نتایج مطالعه حاضر به منظور توسعه برنامه IPM در مزارع لوبیا قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت زراعی، مدیریت تلفیقی آفات، رقم، تریپس پیاز، کنه دو لکه ای
  • عسگر عباداللهی*، وحید مهدوی صفحات 49-61
    زنبور Habrobracon hebetor Say، پارازیتوئید بیرونی مرحله ی لاروی تعداد زیادی از شب پره ها محسوب می شود. در این مطالعه، سمیت اسانس گیاه بادرشبو (Dracocephalum moldavica L.) روی شب پره ی مدیترانه ای آرد (Anagasta kuehniella Zeller)، شب پره ی هندی (Plodia interpunctella Hübner) و زنبور پارازیتوئید H. hebetor مورد ارزیابی قرار گرفت. اسانس گیاه بادرشبو به روش تقطیر با بخار آب با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج شد و ترکیبات شیمیایی آن با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC-MS) شناسایی شدند. Piperitenone Oxide (03/19 درصد)، Piperitone Oxide (74/13 درصد) و Citral (79/9 درصد) به عنوان ترکیبات اصلی اسانس بادرشبو می باشند. غلظت کشنده ی 50 درصد (LC50) اسانس مذکور علیه حشرات کامل زنبور پارازیتوئید H. hebetor و حشرات کامل شب پره های A. kuehniella و P. interpunctellaبه ترتیب 995/0، 631/9 و 252/10 میکرولیتر بر لیتر هوا به دست آمد. به منظور ارزیابی تاثیر زیرکشندگی، حشرات کامل زنبور پارازیتوئید در معرض غلظت زیرکشنده 25 درصد اسانس گیاه بادرشبو قرار داده شدند و سپس شاخص های جمعیت شناسی زنبورهای پارازیتوئید زنده مورد مطالعه قرار گرفتند. نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r)، نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ)، نرخ خالص تولیدمثل (R0)، نرخ ناخالص تولیدمثلی (GRR) و متوسط زمان یک نسل (T) زنبور پارازیتوئید، به طور معنی داری تحت تاثیر غلظت مورد مطالعه ی اسانس کاهش پیدا کرد. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که اسانس گیاه بادرشبو می تواند در مدیریت شب پره ی مدیترانه ای آرد و شب پره ی هندی موثر واقع شود. با این وجود، کاربرد هم زمان اسانس بادرشبو و زنبور پارازیتوئید H. hebetor جهت مدیریت آفات مذکور، با توجه به سمیت و اثرات دموگرافیکی منفی اسانس روی زنبور پارازیتوئید، پیشنهاد نمی شود.
    کلیدواژگان: اسانس های گیاهی، سمیت تدخینی، تاثیر زیرکشندگی، Habrobracon hebetor، Pyralidae
  • فرحناز افسری، عزیز شیخی گرجان*، سهراب ایمانی، یحیی استادی صفحات 63-74
    بید کلم نسبت به حشره کش ها مقاومت ذاتی بالایی دارد. یکی از راه کار های کاهش سرعت رشد مقاومت به آفت کش ها، استفاده از مخلوط حشره کش ها با نحوه تاثیر متفاوت است. در این تحقیق حشره کش های هگزافلومورون و فلوبن دیامید به تنهایی و مخلوط با هم، روی لارو سن سوم بید کلم مورد آزمایش قرار گرفتند. در اختلاط نیز سه غلظت از هر حشره کش استفاده شد. مقدار LC50 برای لارو سن سوم، 48/1 و 27/10 میلی گرم بر لیتر به ترتیب برای فلوبن دیامید و هگزافلومورون محاسبه شد. زیست سنجی ترکیب دو حشره کش فوق روی لارو سن سوم نشان داد که اختلاط در غلظت های پایین دو حشره کش اثر تشدیدکنندگی دارد، اما اختلاط در غلظت های بالای هر دوی آن ها دارای اثر برهمکنش از نوع تجمعی است. اضافه کردن غلظت های پایین حشره کش فلوبن دیامید به هگزافلومورون می تواند ضمن افزایش مرگ و میر لاروها، فاصله زمانی بین تیمار- مرگ و میر را کاهش داده و در نهایت درصد خسارت لاروها را بعد از سمپاشی کاهش دهد. بنابراین استفاده از مخلوط حشره کش ها در مدیریت بید کلم با توصیه کارشناس و در یک محدوده غلظت از آن ها امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: زیست سنجی، تجمعی، مخلوط، تشدیدکنندگی
  • سمر رمزی، جلیل حاجی زاده*، الهه دقیقی صفحات 75-79

    در پژوهشی با عنوان شناسایی بندپایان مرتبط با چای در سال های 1397 و 1398 نمونه هایی از برگ و سرشاخه های آلوده به کنه های پهن (Broad mite) خانواده تارسونمیده (Tarsonemidae) جمع آوری شد. کنه های موجود از اندام های آلوده جداسازی شدند و پس از شفاف نمودن در محلول نسبیت در محیط هویر از آن ها اسلاید میکروسکوپی تهیه شد. کنه ها با استفاده از منابع معتبر شناسایی شدند. برای اولین بار از بین کنه های جمع آوری شده گونه (Banks, 1904)  Polyphagotarsonemus latus از روی چای از استان گیلان شناسایی شد. علائم خسارت این کنه به صورت بدشکلی، پیچیدگی، تیره و ضخیم شدن برگ و بدشکلی سرشاخه ها و جوانه ها، نمایان می شود. خسارت این آفت روی سرشاخه ها و جوانه های چای بسیار شدید است. این اولین گزارش از وجود کنه پهن زرد (P. latus) روی چای در باغ های چای شمال ایران می باشد.

    کلیدواژگان: کنه تارسونمیده، پیش استیگمایان، ایران، گزارش جدید
|
  • S. Khodayari *, F. Abedini Pages 1-13
    IPM is a combination of crop protection practices to keep pests below economic threshold, and one of them is to make the host plants resistant. Various parameters such as the application of fertilizers, irrigation and providing optimum conditions for host plant can benefit its resistance to pests. In order to induce resistance on cucumber (Kish var.), the foliar spray of phosphorus and potassium were incorporated for observing the Tetranychus urticae performance. Therefore, four Fosfalim-k concentrations (i.e. 0, 1, 10 and 30 ml L-1) were sprayed on cucumber (Kish var.) in three time intervals and the life table parameters of T. urticae were studied in the laboratory conditions. The measured plant characteristics included fresh and dry mass, total protein, chlorophyll, carotenoid and the activity of antioxidant enzymes (CAT, APX and GPX). The age-stage, two-sex life table parameters of T. urticae were analyzed using TWOSEX-MSChart software. The 30 ml L-1 concentration caused plant defoliation and was deleted from results. The results showed that CAT and APX enzymes activity and carotenoid concentration were significantly increased while fresh and dry mass and chlorophyll concentration were decreased in response to 10 ml L-1Fosfalim-k. In the studied life table parameters of T. urticae, λ, R0 and r parameters were decreased significantly in this concentration. Hence, spraying cucumber with Fosfalim-k can decrease survival and fecundity of T. urticae and the suggested concentration could be 10 ml L-1.
    Keywords: Tetranychus urticae, cucumber, plant nutrition, two-sex life table
  • S. A. A. Fathi * Pages 15-24
    Coriander, Coriandrum sativum L. abbreviated here as Co, belongs to Apiaceae which is an aromatic herbaceous annual plant. In this study, intercropping coriander with strawberry, Fragaria ananassa Duchesne abbreviated as S, in the two patterns 2S: 2Co and 5S: 2Co (row ratios) were assessed for controlling the two-spotted spider mite, Tetranychus urticae Koch, compared to strawberry. The results indicated that intercropping coriander and strawberry reduced the density of T. urticae eggs compared with strawberry monocropping. Furthermore, the densities of mobile forms of T. urticae were significantly lower in intercropping systems, especially 2S: 2Co compared with strawberry monocropping. Moreover, the land equivalent ratio (LER), which is used to assess the yield benefit in intercropping systems, was greater than 1 in intercrops, especially 2S: 2Co (1.413 in 2017 and 1.430 in 2018). These results indicated that intercropping strawberry with coriander could be beneficial in integrated management of T. urticae by reducing two-spotted spider mite densities and increasing the crop yields.
    Keywords: Aromatic plants, biodiversity, intercropping, strawberry, sustainable agriculture
  • H. Emami, M. Ghadamyari * Pages 25-37
    Biological characteristics of Panonychus citri such as life cycle, abundant progeny and arrhenotoky, have provided the pest a high potential to develop acaricidal resistance. Bromopropylate is recommended by Iranian Plant Protection Organization to control P. citri. In this study, resistance of p. citri to bromopropylate was investigated. Bioassay and synergists tests were performed with a Potter spray tower method. Results showed a resistance of 10.63 fold to bromopropylate in resistant population (RP). Pre-treatment of susceptible population (SP) of P. citri adult with the cytochrome P450 monooxygenase inhibitor, PBO, the esterase inhibitor, TPP, and glutathione-S-transferases inhibitor, DEM, increased bromopropylate toxicity by 5.58, 5.89 and 4.59-fold, respectively, while, these ratios were as 2.44, 2.51 and 2.38-fold, respectively, for RP. The overall lower synergism in RP compared with susceptible population by DEM, PBO and TPP suggests that glutathione-S-transferases, esterases and monooxygenase are not an important factor in resistance. The results of biochemical tests revealed that the activities of monoxygenase, α-naphthyl, β-naphthyl esterases and glutathione-S-transferase in the resistant population was 1.39, 1.70, 1.83, and 1.34- fold higher than that of susceptible population, respectively. Estimation of kinetic parameters showed qualitative changes in esterase and GST. The increased activities of detoxification enzymes may be caused by application of different acaricides which are used for control of this pest in citrus gardens. Therefore, other resistance mechanisms such as reduced penetration and target site insensitivity likely is involved in the resistance. Reduced bromopropylate application as well as application of acaricides with different mode of actions are necessary for avoiding resistance development.
    Keywords: Resistance, Acaricides, Citrus red mite, Synergist, Detoxification enzymes
  • A. Karimi, F. Yarahmadi *, A. Mohseni Amin Pages 39-48
    Common bean is cultivated for feeding in the whole world. The two-spotted spider mite, Tetranychus urticae Koch, and the onion thrips, Thrips tabaci Lindemann, are considered as the two important pests of bean and lots of pesticides are being used for their control. One of the most important strategies in integrated pest management programs is the cultural practice. In the present study the effects of cultivars and bean plant density has been taken into consideration to control these pests in a bean field in Boroujerd district, Lorestan province of Iran. This research was performed as per factorial in a completely randomized block design, with three cultivars (Akhtar, Derakhshan and 285) in five plant densities of 20, 30, 40, 50 and 60 plants per m2. Samplings were carried out weekly and in every sampling date, the number of each pest was recorded. Results showed that bean cultivars had significant impact on the number of eggs in spider mite and in total and 1st instar larval populations of onion thrips. The plant density also significantly affected populations of both the pests. Interactions between cultivar and plant density was not significant for both pests. Overall the highest and lowest population densities of the spider mite observed in the cultivar of Derakhshan with 60 plants density in every m2 and then cultivar of 258 with a density of 20 plants per m2 respectively. The lowest and highest total number of thrips was observed in Akhtar cultivar with 60 plants per m2 and then Akhtar cultivar with a density of 20 per m2, respectively. The results of the present study could be recommended in IPM program for bean fields.
    Keywords: Cultural control, IPM, cultivars, thrips
  • A. Ebadollahi *, V. Mahdavi Pages 49-61
    Habrobracon hebetor Say is a larval ecto-parasitoid of several moths. In this study, toxicity of Moldavian dragonhead (Dracocephalum moldavica L.)essential oil on Mediterranean flour moth (Anagasta kuehniella Zeller), Indian meal moth (Plodia interpunctella Hubner) and H. hebetor parasitoid waspwere assessed. Essential oil of D. moldavica was extracted by hydrodistillation method using a Clevenger apparatus and its chemical constituents were detected by Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS). Piperitenone Oxide (19.03%), Piperitone Oxide (13.74%) and Citral (9.79%) were identified as the main constituents of the essential oil. It was found that 50% lethal concentration (LC50) values of the essential oil against H. hebetor, A. kuehniella and P. interpunctella adults estimated were 0.995, 9.631 and 10.252 μl/l air, respectively. In order to assess the sub-lethal effects, adult wasps were exposed to LC25 of D. moldavica essential oil and then the demographic parameters of live parasitoids were evaluated. The intrinsic rate of increase (r), finite rate of increase (λ), net reproductive rate (R0), gross reproductive rate (GRR) and mean generation time (T) were significantly decreased by essential oil. Results of the present study indicated that the essential oil of D. moldavica can be effective in the management of A. kuehniella and P. interpunctella. However, simultaneous application of D. moldavica essential oil and the parasitoid wasp H. hebetor in the management of aforementioned pests, based on toxicity and negative demographic effects of essential oil on this parasitoid wasp is not recommended.
    Keywords: Plant essential oils, fumigant toxicity, sub-lethal effects, Habrobracon hebetor, Pyralidae
  • F. Afsari, A. Sheikhigarjan *, S. Imani, Y. Ostadi Pages 63-74
    Diamondback moth has a high potential for insecticide resistance. Usage of insecticides with different modes of action as a mixture is one of the strategies of insecticide resistance management. It can reduce the resistance development rate. In this study, hexaflumuron and flubendiamide were tested as alone and their mixture against the third instar larva of diamondback moth. Three concentrations of each insecticide were used in the mixture. The LC50’s values of hexaflumuron and flubendiamide were calculated as 1.48 and 10.27 mg L-1 against the third larvae, respectively. Bioassay of both insecticide mixtures showed that the mixture at the low concentrations had a synergistic effect, whereas it was cumulative effect at the highest concentration mixture. Binary combination of flubendiamide at the lower concentration with hexaflumuron can increase larval mortality. It reduces latent effectiveness of hexaflumuron and causes to decrease crop loss after treatment. Therefore, the use of mixed insecticides in IPM of diamondback moth is possible only with expert advice in the limited concentrations of them.
    Keywords: Bioassay, cumulative, mixture, synergism
  • S. Ramzi, J. Hajizadeh *, E. Daghighi Pages 75-79

    During 2018- 2019 in a research entitled the identification of arthropods associated with tea, some samples of leaves and branches of tea plant infected by broad mite (Tarsonemidae) were collected. Mites were separated from infected plant parts, cleared in Nesbit’s fluid and mounted on microscopic slides in Hoyer’s medium. Mites were identified by using valid references. Among collected mites, Polyphagotarsonemus latus (Banks, 1904) was identified for the first time from Guilan province on tea plant. The symptoms of damage are diagnosed by deformity, curling, darkening and thickness of leaves and deformation of tip branches and buds. The damage of broad mite is so severe on tip branches and buds of tea plant. This is the first report of yellow broad mite (Polyphagotarsonemus latus) on tea plant in Northern Iran tea gardens.

    Keywords: Tarsonemid mites, Prostigmata, Iran, new record