فهرست مطالب

نشریه زراعت و فناوری زعفران
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 25، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/07/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • انیس رضایی، روح الله مرادی، حسن فیضی* صفحات 287-300

    به‏ منظور بررسی تاثیر زمان قطع آخرین آبیاری و منابع مختلف کودی بر خصوصیات بنه زعفران (Crocus sativus L.)، آزمایشی به صورت اسپیلت‏پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه چهار ساله تحقیقاتی جهاد کشاورزی واقع در روستای لاله زار، شهرستان بردسیر، استان کرمان در سال 95-1394 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل زمان قطع آخرین آبیاری (15 روز قبل از زمان عرف منطقه (اول اردیبهشت)، عرف (15 اردیبهشت) و 15 روز بعد از عرف (2 خرداد)) به عنوان عامل اصلی و منابع مختلف کودی (کود گاوی 40 تن در هکتار، کود مرغی 15 تن در هکتار، ورمی کمپوست 10 تن در هکتار، اسید هیومیک 2 کیلوگرم در هکتار و کود شیمیایی شامل 200 کیلوگرم در هکتار کود اوره و 140 کیلوگرم در هکتار فسفر و پتاسیم) به عنوان عامل فرعی بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تاثیر تیمار قطع آبیاری بر وزن تر و خشک بنه و متوسط وزن بنه معنی دار (p≤0.05) بود، ولی تاثیر معنی داری بر تعداد بنه در واحد سطح و تعداد جوانه در بنه نداشت. تاخیر در قطع آبیاری منجر به کاهش معنی‏دار صفات شد. به ‏طوری‏که، بیشترین میزان وزن تر (516/5گرم در متر مربع) و خشک (294/8گرم در متر مربع) بنه و متوسط وزن بنه (4/21 گرم) در تیمار قطع زود هنگام آبیاری (قبل از عرف) حاصل شد. تاثیر منابع کودی نیز بر کلیه صفات مورد بررسی معنی ‏دار بود. تمامی تیمارهای کودی به استثنای اسید هیومیک منجر به افزایش معنی‏دار وزن بنه نسبت به تیمار شاهد شدند. استفاده از ورمی‏ کمپوست منجر به تولید بیشترین تعداد بنه در متر مربع (137/1)، وزن تر بنه (595/6گرم در متر مربع)، وزن خشک بنه (341 گرم در متر مربع) و متوسط وزن بنه (4/30 گرم) شد. بیشترین تعداد جوانه در بنه (3/83) نیز در تیمار مصرف کود شیمیایی بدست آمد. بطورکلی، قطع آبیاری در اوایل اردیبهشت و استفاده از کود آلی ورمی‏ کمپوست بهترین شرایط را برای تولید بنه زعفران در منطقه بردسیر کرمان دارا بودند.

    کلیدواژگان: ورمی‏ کمپوست، کود گاوی، اسید هیومیک، کود مرغی، آبیاری عرف
  • محمدرضا هریوندی، پرویز رضوانی مقدم*، سرور خرم دل، علی اکبر مویدی صفحات 301-318

    به منظور بررسی تاثیر زمان پخش و مقادیر کاربرد کاه و کلش گندم بر عملکرد گل و بنه گیاه دارویی زعفران آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گناباد وابسته به مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی (بخش زعفران و گیاهان دارویی) در دو سال زراعی 95-94 و 96-95 اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل مقدار کاربرد کلش گندم (2، 4، 6 و 8 تن در هکتار) و زمان کاربرد کلش گندم (اول خردادماه، 15تیرماه و اول شهریورماه به صورت پخش سطحی) بودند. نتایج تجزیه واریانس حاکی از تاثیر معنی دار زمان پخش مالچ کلش گندم، مقادیر کاربرد مالچ و نیز اثر متقابل آن ها بر تمامی شاخص های گلدهی زعفران در سطح یک درصد بود. پخش مالچ کلش در اول خردادماه در مقایسه با اول شهریورماه بیشترین تاثیر را در افزایش تعداد گل، عملکرد گل و عملکرد کلاله خشک زعفران (به ترتیب تا 41/7، 16/9و 50 درصد) داشت. همچنین تمامی شاخص های موردمطالعه بنه های دختری زعفران به طور معنی داری تحت تاثیر زمان پخش مالچ کلش، سطوح کلش و نیز اثرات متقابل آن ها در سطح یک درصد قرار گرفت. در بین تیمارهای موردبررسی، بیشترین افزایش در عملکرد بنه های بیش از 8 گرم (687/7گرم) و عملکرد کل بنه های دختری زعفران(1382/4گرم) در نتیجه کاربرد 8 تن مالچ کلش در خردادماه مشاهده شدکه نسبت به تیمار مصرف 2 تن در هکتار بقایا در همان تاریخ به ترتیب افزایش62/2و 77/7درصدی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: بنه دختری، تعداد گل، خامه، کلاله خشک، مالچ کلش
  • احسان الله جلیلی*، فرناز گنج آبادی، داود حبیبی، علیرضا عیوضی صفحات 319-330

    در راستای افزایش عملکرد کیفی و کمی زعفران، در اثر برهمکنش کود بیولوژیک نیتروکسین و مدیریت آبیاری، آزمایشی در سال زراعی 96-1395 در استان البرز (اشتهارد) اجرا شد. آزمایش به صورت کرت های یک بار خرد شده (اسپلیت پلات) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل روش آبیاری (آبیاری به صورت نوارهای تیپ سطحی، زیر سطحی (عمق 15 سانتی متری) و آبیاری معمول (عرف منطقه) در کرت اصلی) و کود بیولوژیک نیتروکسین (عدم مصرف (شاهد)، دو، چهار و شش لیتر در هکتار در کرت فرعی) بود. یافته های این تحقیق نشان داد که اثر ساده و برهمکنش کاربرد کود بیولوژیک نیتروکسین و مدیریت آبیاری در تمام صفات مورد اندازه گیری معنی دار بود. به منظور استفاده ی بهینه از منابع آب، جهت کاهش تلفات آبیاری و دست یابی به عملکرد بالا در تولید زعفران، از روش آبیاری قطره ای (تیپ زیر سطحی) می توان استفاده کرد. اعمال مدیریت آبیاری قطره ای نوار تیپ زیرسطحی به همراه کود بیولوژیک نیتروکسین 4 لیتر در هکتار نسبت به سایر تیمارهای مورد آزمایش برتری داشته است به طوری که بیشترین عملکرد کلاله زعفران نیز در این تیمار با 5/08 کیلوگرم در هکتار مشاهد شد.

    کلیدواژگان: پیکروکروسین، سافرانال، کروسین، روش آبیاری
  • قاسم نجاری، خشنود نوراللهی* صفحات 331-346

    بیماری لکه موجی با عامل Alternaria alternata یکی از مهمترین بیماری های گیاهی در دنیا به شمار می رود. برای تعیین تنوع ژنتیکی در جمعیت های قارچAlternaria 50 نمونه در سطح مزارع زعفران در استان خراسان رضوی (کاشمر، تربت جام، تربت حیدریه، مه ولات، بردسکن) و استان خراسان جنوبی (قائنات، سرایان، بیرجند) جمع آوری گردید. در نهایت 50 جدایه قارچ A. alternata از نمونه های آلوده با استفاده از محیط کشت سیب زمینی، دکستروز، آگار جداسازی گردید. آزمایش مولکولی جدایه ها بعد از خالص سازی و شناسائی با استفاده از پنج جفت آغازگر ریز ماهواره انجام گرفت. در مجموع 22 آلل با میانگین 11.1 آلل در تمام جمعیت ها توسط آغازگرهای ریزماهواره تولید شد. بیشترین مقدار آلل مربوط به جمعیت مه ولات با 14 آلل و و کمترین جمعیتهای سرایان، بیرجند و قائن با 10 آلل بود. مقایسه پارامترهای تنوع ژنتیکی در هشت جمعیت نشان داد که جمعیت تربت جام بیشترین تنوع ژنتیکی را دارند. اما مقادیر پایینی برای قائنات محاسبه شده است. بیشترین و کمترین فاصله ژنتیکی بین قائن- مه ولات (0/328) و بردسکن- مه ولات (0/054) دیده شد. بر اساس دندروگرام جمعیت ها، دو گروه از همدیگر متمایز شدند؛ یک گروه شامل قائنات و دیگری بیرجند، مه ولات، سرایان، بردسکن، کاشمر، تربت جام و تربت حیدریه بود. تجزیه واریانس ملکولی نشان داد که میزان تنوع ژنتیکی در درون جمعیت 71% و بین جمعیت ها 29% می باشد. شباهت ژنتیکی بالایی بین جدایه ها از مناطق مختلف وجود داشت. نتایج به دست آمده از این مطالعه می تواند در اصلاح ارقام مقاوم زعفران و گسترش اقدام قرنطینه ای بسیار مفید باشد.

    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، لکه موجی، زعفران، SSR
  • محمد علی بهدانی، علی ایزانلو* صفحات 347-358

    زعفران زراعی به عنوان با ارزش ترین ادویه جهان از نظر ژنتیکی کلون مونومورفی بوده، ولی تفاوت هایی نیز در فنوتیپ و کیفیت گزارش شده است که مهم ترین تنوع فنوتیپی از نظر زراعی و اقتصادی، وجود گل های با بیش از سه کلاله است، بنابراین هدف از این تحقیق استفاده از نشانگرهای مولکولی مختلف جهت مطالعه مولکولی زعفران های با بیش از 3 کلاله در منطقه و اندازه گیری تنوع ژنتیکی بین آن ها بود. در این تحقیق، کلون های زعفران با بیش از سه کلاله به طور کامل همراه با خاک اطراف ریشه از مزارع کشاورزان جمع آوری و بطور کامل در جعبه های پلاستیکی، جهت حفظ شرایط زیستی، مستقر گردیدند. استخراج DNA به روش CTAB از برگ های گل دارای بیش از سه کلاله انجام شد. زعفران های با بیش از سه کلاله در مقایسه با حالت معمولی دارای گل های بزرگتر و تعداد گلبرگ های به نسبت بیشتری بودند. بیشترین فراوانی تعداد کلاله در بین نمونه های بیش از سه کلاله مربوط به چهار و پنج کلاله با 38 درصد بود. نمونه های دارای شش کلاله با فراوانی 14 درصد مشاهده شد. در بین نمونه های جمع آوری شده تنها یک نمونه با تعداد کلاله هفت نیز مشاهده گردید. از مجموع 48 آغازگر ISSR آزمون شده روی نمونه DNAی بالک، تنها 16 آغازگر تشکیل نوار دادند. نتایج حاصل از الکتروفورز ژل آگاروز برای آغازگرهای ISSR نشان داد که محدوده نوارهای تشکیل شده در فاصله 100 تا 1000 جفت باز بود. با بررسی نوارهای تشکیل شده برای آغازگرهای ISSR، چندشکلی قابل ملاحظه ای بین کلون های مختلف زعفران مورد بررسی مشاهده نشد. لذا، براساس این سیستم نشانگری تنوع ژنتیکی بین کلون های با تعداد کلاله متفاوت ملاحظه نشد. از بین نشانگرهای SSR آزمون شده، 10 نشانگر چند شکلی را بین کلون ها نشان دادند. نتایج تجزیه همبستگی براساس ضریب همبستگی اسپیرمن نشان داد که ارتباط معنی دار آماری بین هیچ کدام از آلل های نشانگر ریزماهواره و تعداد کلاله ها مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: اپی ژنتیک، تنوع ژنتیکی، چندشکلی
  • آرش دوراندیش، محمدرضا رمضانی*، میلاد امینی زاده صفحات 359-376
    یکی از مهم ترین محصولات تولیدی و صادراتی کشاورزی ایران زعفران است که تولید آن منبع اصلی درآمد بسیاری از مناطق روستایی در شرق کشور به شمار می آید. با این وجود، عملکرد مزارع زعفران طی سال های 1394-1350 حدود 36 درصد کاهش یافته است. شهرستان گناباد در استان خراسان رضوی به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان زعفران در ایران نیز با این مشکل مواجه است. شواهد و بررسی های میدانی گویای این است که استفاده زیاد از نهاده های شیمیایی به خصوص کودهای شیمیایی می تواند به عنوان یکی از عوامل اصلی این کاهش عملکرد مطرح باشد. بنابراین هدف مطالعه حاضر بررسی عوامل موثر بر مصرف کودهای شیمیایی با تاکید بر نقش نگرش و آگاهی زعفران کاران است. برای دستیابی به اهداف پژوهش، تعداد 105 پرسش نامه بر اساس روش نمونه گیری تصادفی نسبی تکمیل و از الگوی لاجیت ترتیبی استفاده شد. نتایج نشان داد که دو متغیر نگرش زعفران کاران نسبت به کشاورزی پایدار و آگاهی نسبت به عوامل کاهش دهنده عملکرد اثر منفی و معنی داری بر احتمال استفاده کشاورزان از کود شیمیایی دارد. در حالی که متغیرهای درآمد کشاورزان، سن، سطح تحصیلات و بیمه کشاورزی اثر مثبت و معنی داری بر احتمال استفاده از کود شیمیایی توسط کشاورزان دارند. بنابراین اتخاذ سیاست های مناسب به منظور بهبود نگرش کشاورزان نسبت به فعالیت های کشاورزی پایدار و افزایش آگاهی زعفران کاران از آثار منفی و بلندمدت استفاده بی رویه کودهای شیمیایی، جلب اعتماد کشاورزان معتمد و با تجربه برای کاهش استفاده از کودهای شیمیایی و تجدید نظر در محتوای کلاس های آموزشی و ترویجی نقش تعیین کننده ای در بهبود الگوی مصرفی کشاورزان از کود شیمیایی دارد.
    کلیدواژگان: سیستم ناپایدار، کاهش عملکرد، لاجیت ترتیبی، نهاده های بیرونی
  • سیبویه اقا محمدی، علی شهیدی، سید رضاهاشمی، عباس خاشعی * صفحات 377-396

    تغییرات اقلیمی و پدیده هایی از جمله خشکسالی در میزان عملکرد محصولات کشاورزی موثر هستند. یکی از راهکارهای مقابله با این پدیده ها، جایگزینی مدیریت ریسک به جای مدیریت بحران است، به طوری که با ارزیابی ریسک، قبل از وقوع بحران، میزان خسارت ها به حداقل می رسد. در این پژوهش نیز در جهت کاهش خسارت های ناشی از خشکسالی به عنوان پدیده ای طبیعی و غیر قابل کنترل، بر روی محصول زعفران، به ارزیابی ریسک خشکسالی با استفاده از روش شبیه سازی مونت کارلو پرداخته شد. شاخص خشکسالی بارش استاندارد شده (SPI) ماهانه و میانگین دمای ماهانه به عنوان متغیرهای مستقل در تابع توزیع عملکرد محاسبه می شود. با کمک روش فراابتکاری شبکه عصبی مصنوعی (ANN)، ارتباط بین متغیرهای مستقل (دما و SPI) و متغیر وابسته (عملکرد محصول زعفران) برقرار می شود. سپس داده ی تصادفی از متغیرهای مستقل ساخته می شود و با شبکه عصبی مصنوعی آموزش یافته، 2000 عملکرد شبیه سازی شده تولید می گردد. انتخاب یک ایستگاه مرجع و با استفاده از توزیع تجمعی به دست آمده، عامل ریسک محاسبه شد و با رسم نمودار عامل ریسک-عملکرد استاندارد، ریسک نسبی ایستگاه های مورد مطالعه بررسی شده است. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد که بیشترین سال های مورد مطالعه در محدوده نرمال قراردارند و فراوانی خشکسالی در چهار ایستگاه خراسان جنوبی دو برابر ایستگاه های مورد مطالعه در خراسان رضوی می باشد. همین طور شبکه عصبی مصنوعی با ضریب همبستگی 0/85 توانست به خوبی عملکرد را پیش بینی نماید. در پایان بر اساس نتایج به دست آمده از نمودار ریسک-عملکرد استاندارد، ایستگاه های قاین، بیشترین و نهبندان کمترین ریسک نسبی نسبت به ایستگاه مرجع (تربت حیدریه) را  داشتند.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، باران استاندارد شده (SPI)، شبکه عصبی مصنوعی، شبیه سازی
  • بهاره زندی، علیرضا کرباسی، تکتم محتشمی* صفحات 397-410

    پایین بودن بازدهی آب مصرفی در بخش کشاورزی اتخاذ استراتژی های بهینه سازی الگوی کشت و لذا مصرف آب را، به خصوص در مناطق کم آبی همچون کشور ایران ضروری کرده است. زعفران می تواند محصولی مناسب ازنظر صرفه جویی در مصرف آب باشد. هدف از اجرای این مطالعه بررسی تاثیر توسعه کشت زعفران بر تخصیص منابع آب و افزایش درآمد کشاورزان از طریق به کارگیری الگویی مبتنی بر رهیافتی توسعه یافته از برنامه ریزی ریاضی مثبت است که در آن امکان اعمال توسعه کشت در آینده، به همراه برآورد تخصیص آب از طریق یک تابع تولید مبتنی بر مقدار آب آبیاری، وجود دارد. نمونه موردبررسی را 200 نفر از بهره برداران زعفران در شهرستان های تربت حیدریه و زاوه دراستان خراسان رضوی در سال 94-1393 تشکیل می دهد. اطلاعات با استفاده از نرم افزار GAMS مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. نتایج سناریوهای افزایش در سطح زیر کشت زعفران، پیامدهای مثبت این سیاست را افزایش سود خالص و کاهش مصرف آب در سطح هر سه گروه مزارع کوچک، متوسط و بزرگ ارزیابی می کند که بیانگر تاثیر اجرای آن بر حفظ و پایداری منابع آب منطقه است. نتایج سناریوی افزایش منابع آب در دسترس که به بهره برداران امکان می داد بخشی از زمین های بالقوه خود را به کشت زعفران اختصاص دهند، نتایج یکنواختی برای گروه های مختلف مزارع نشان نمی دهد. به طوری که افزایش در سطح زیر کشت زعفران در مزارع کوچک به میزان 38/43هکتار، در مزارع متوسط 52/11هکتار و در مزارع گروه سوم 47/3هکتار برآورد شده است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی کشت، برنامه ریزی ریاضی مثبت، زعفران، مدیریت آب
  • محمد آقاپور * صفحات 411-420

    تحلیل عوامل موثر بر صادرات به ویژه در ارتباط با بازارهای جدید در بخش کشاورزی یکی از مهم ترین عوامل موثر بر رشد و توسعه صادرات محصولاتی مانند زعفران است. تحقیق حاضر باهدف بررسی عوامل اثرگذار بر صادرات زعفران ایران به کشورهای بریکس انجام یافته است. برای این منظور مدل داده های پانل در دوره زمانی 2015-1990 به کار گرفته شده است. نتایج برآورد الگوی تصادفی نشان می دهد که تولید ناخالص داخلی کشورهای بریکس، نرخ واقعی ارز و جمعیت اثر مثبت و قیمت صادراتی اثر منفی بر صادرات زعفران ایران به کشورهای بریکس دارند. با توجه به بالا بودن سطح درآمد سرانه در کشورهای بریکس و اثر مثبت آن بر میزان صادرات زعفران، انجام برنامه ریزی و سیاست گذاری در جهت تقویت روابط با این کشورها، عاملی مهم در زمینه توسعه صادرات محصول زعفران خواهد بود. از سویی با توجه به کشش کم قیمت وارداتی زعفران در کشورهای مذکور، پیشنهاد می گردد، اقدامات لازم در جهت ارتقاء و بهبود سطح بسته بندی و فرآوری این محصول که ممکن است منجر به افزایش نسبی قیمت گردد، انجام شود.

    کلیدواژگان: الگوی تصادفی، بازار هدف، صادرات کشاورزی
|
  • Anis Rezaei, Rohollah Moradi, Hassan Feizi * Pages 287-300

    In order to evaluate the effect of last irrigation cut-off time and various fertilizer resources on corm of saffron (Crocus sativus L.), an experiment was conducted in a split-plot arranged as a randomized complete block design with three replications and 18 treatments in a four year research farm of Jihad ministry located in Lalezar village, Bardsir region, Kerman province, in 2015-2016. The experimental treatments were irrigation cut-off time  (conventional time  (5 May), 15 days before the conventional time (20 April) and 15 days after conventional time (20 May)) assigned to main plot, and nutritional resources (cow manure 40 t ha-1, hen manure15 t.ha-1, vermicompost 10 t.ha-1, humic acid 2 kg.ha-1, and chemical fertilizer containing 200 kg.ha-1 urea and 140 kg.ha-1 P and K) as subplot. The analysis of variance results showed that the effect of irrigation cut-off treatment was significant on corm fresh, dry weight and average weight (P≤0.05), but had no significant effect on the number of corm per area and number of buds per corm. The results showed that the delay in irrigation cut-off led to a significant decrease in traits. As such, the highest corm fresh (561.5 g.m-2) and dry (294.8 g.m-2) weight and average weight of the corm (4.9 gr) were found in earlier irrigation cut-off treatment (before the conventional time). The effect of fertilizer resources on all the studied traits was significant. All the fertilizer treatments with the exception of humic acid, resulted in a significant increase in corm weight compared to control treatment. Application of vermicompost led to the production of the highest number of corm in m-2 (137.1), the corm fresh weight (595.6 g.m-2), dry weight (341 g.m-2) and average weight (4.30 g). The highest number of buds in corm (3.83) was found in chemical fertilizer treatment. In general, the results showed that irrigation cut-off in April with the using vermicompost had the best conditions for producing saffron corm in the Bardsir region of Kerman.

    Keywords: Conventional irrigation, Cow manure, Hen manure, Humic acid, Vermicompost
  • Mohhamad Reza Hrivandi, Parviz Rezvani Moghaddam *, Surur Khorramdel, A. A. Moayedi Pages 301-318

    In order to investigate the effect of spreading time and application rates of wheat straw as mulch on Saffron corm and flower yield, a field experiment was conducted as factorial layout based on randomized complete block design with three replications at Gonabad Agricultural and Natural Resources Research Station, Center for Research and Agricultural Education and Natural Resources of Khorasan Razavi in years 2015-16. The treatments were all combination of wheat straw in four levels (2, 4, 6 and 8 t.ha-1) and time of wheat straw spreading in three dates (22 June, 6 July and 23August). The results showed that the rate and time of straw application and their interaction had significant effect on all studied characteristics of saffron flower. Spreading of wheat straw at 22 June compared to 6 July and 23August had the highest significant effect on increasing flower number, fresh flower yield, dry stigma and style yield (up to 41.7, 16.9 and 50 percent, respectively). In addition, all studied criteria of saffron replacement corms were significantly affected by the time of wheat straw spreading, different levels of wheat straw application and their interactions. Among the studied treatments, the highest corm yield in terms of more than 8g (595.65 g) and total saffron replacement corms yield were obtained in applying 8 t.ha-1 wheat straw at 22 June (1163 g). Compared to the treatment of 2 tons per hectare, the remnants on the same date show an increase of 112.2 and 12.9 percent, respectively.

    Keywords: Dry stigma, Number of flower, Replacement corm, style, Wheat mulch
  • Ehsan Ollah Jalili *, Farnaz Ganjabadi, Davod Habibi, Alireza Eivazi Pages 319-330

    In order to increase the quality and yield of saffron, an experiment was conducted in the Alborz province, (Eshtehard), in the year 2016-2017 through the interaction of nitroxin biological fertilizer and irrigation management. The experiment was conducted as split plot in randomized complete block design with 3 replications. The experimental factors included irrigation method (Surface drip Irrigation, Subsurface drip Irrigation (15 cm depth) and Irrigation is Common (conventional area) in the main plot) and biological fertilizer of nitroxin (no fertilizer (control), 2, 4 and 6 lit.ha-1 in the Subplot). The results of this study showed that simple and interaction effects of biological fertilizer application of nitroxin and irrigation management were significant in all measured traits. In order to use optimal water resources, diamond irrigation method (Subsurface drip Irrigation) can be used to reduce irrigation losses and achieve high yield in saffron production. The effects of irrigation management of Subsurface  drip Irrigation diameters with biological fertilizer of nitroxin 4 lit.ha-1 were superior to other treatments, so that the highest yield of saffron stigma was observed in this treatment with 5.8 kg.ha-1.

    Keywords: Crocin, Irrigation method, Picrocrocin, Safranal
  • Ghasem Najari, Khoshnood Nourollahi * Pages 331-346

    Alternaria leaf spot caused by Alternaria alternata is one of the most important plant diseases in world. In order to determine genetic diversity, 50 samples were collected from saffron farms of different regions in Razavi Khorasan province (Kashmar, Torbatjam, Torbathaidaryeh, Mahvellat, Bardeskan) and South Khorasan province (Qaen, Saraian, Brjand). A. alternata isolates were isolated with Potato Dextrose Agar media, Molecular test was carried out with a set of five pairs of SSR primers after purification and identification of isolates. A total of 22 alleles were produced by SSR primers with an average of 11.1 alleles in all populations. The highest amounts of alleles were related to locus Mavellat with 14 alleles and lowest of Saraian, Birjand and Qaen with 10 alleles. A Comparison of genetic diversity parameters in eight population showed that Torbatjam population has the highest genetic diversity but lower values were estimated for Qaenat. The highest and lowest genetic distance was detected between Qaen-Mahvellat (0.328) and Bardaskan-Mahvellat (0.054), respectively. Based on dendrogram of populations revealed two distinct groups, one group contained Qaen and the other Birjand, Mavellat, Saraian, Bardaskan, Kashmar, Torbatjam and Torbat hidaryeh. Analysis of molecular variance showed that 71 percent of the genetic diversity belongs to within populations and 29% is located among populations. There was the high genetic similarity between isolates from different regions. Results in this study will be useful in breeding for saffron resistant cultivars and developing necessary control measures.

    Keywords: genetic diversity, leaf Spots, Saffron, SSR
  • Mohammad Ali Behdani, Ali Izanloo * Pages 347-358

    Saffron is the most valuable spice in the world. It is genetically a monomorphic clone. However, differences in phenotype and quality have been reported. The most important agro-economically phenotypic variation is the appearance of flowers with more than three stigmas. The main objective of this study was to study the genetic variability of saffron clones with more than 3 stigmas using SSR and ISSR molecular markers. In this research, saffron clones with more than three stigmas were collected along with the corm and the root from Saffron fields of Qaen and Sarayan, South Khorassan province, then transferred as a whole to the Biotechnology Laboratory of the Faculty of Agriculture, the University of Birjand. The number of stigmas in each flower was counted. Genomic DNA was extracted according to the CTAB method from leaves of the flower with more than three stigmas. Flower with more than three stigmas was larger and had more petals than ordinary ones. The most frequent number of flowers with more than three stigmas was related to four and five stigmas with 38%. Six-spike samples with a frequency of 14% were observed. Among the collected samples, only one specimen with seven stigmas was observed. Of the 48 tested ISSR primers on the bulk of DNA, only 16 primers had amplified bands and selected. The results of agarose gel electrophoresis for ISSR primers amplified the bands ranged from 100 to 1000 bp. By examining the bands formed for ISSR primers, no significant polymorphism was observed between different clones of saffron. Therefore, based on this marker system, no sign of genetic diversity was observed between clones with different number of stigmas. Among the tested SSR markers, 10 primer pairs showed amplified band among the clones. The results of correlation analysis based on Spearman correlation coefficient showed that there was no statistically significant correlation between microsatellite marker alleles and number of stigmas.

    Keywords: Epigenetics, genetic diversity, Polymorphism
  • Arash Dourandish, Mohammadreza Ramezani *, Milad Aminizadeh Pages 359-376
    Saffron is one of the most important agricultural and export products whose production is the main source of income in many rural areas in east of the country. However, the yield of saffron farms decreased by almost 36% during 1971-2015. The Gonabad county in the Khorasan Razavi province as one of the largest saffron producers in Iran also faces this problem. Evidences suggest that the high use of chemical inputs, especially chemical fertilizers, can be considered as one of the main causes of yield decrease. Therefore, this study aims to investigate the effective factors on use of chemical fertilizers with an emphasis on the role of attitude and awareness of saffron producers. In order to achieve the research objectives, 105 questionnaires were completed based on proportional random sampling and an ordered logit model was carried out. The results showed that two variables of farmers’ attitude towards sustainable agriculture and awareness about yield-reducing factors have negative and significant effects on the probability of chemical fertilizer use. While the variables of farmers’ income, age, education and agricultural insurance have positive and significant effect on the probability of chemical fertilizer use. Therefore, undertaking appropriate policies in order to boost farmers’ attitude towards sustainable agricultural practices and increase the awareness of farmers about the negative and long-term effects of excessive use of chemical fertilizers, encouraging trusted and experienced farmers to reduce the use of fertilizers and reconsidering the content of training courses have a decisive role in enhancing the pattern of chemical fertilizers use.
    Keywords: Reduction in yield, External inputs, Unsustainable system, Ordered logit
  • Seeboyeh Aghamohamadi, Abbas Khashei *, Ali Shahidi, Sayyed Reza Hashemi Pages 377-396

    Climate changes and phenomena such as drought are effective in the yield of agricultural products. Replacing crisis management with risk management is one of the solutions for these phenomena. With risk assessment before crisis, the amount of damages will be reduced to the minimum amount. In this research, the risk assessment of drought by Monte Carlo method will be used in order to reduce the damages caused by drought as a natural and uncontrollable phenomenon on saffron product. The monthly Standardized Precipitation Index (SPI) of drought and the monthly average temperature are calculated as independent variables in the yield distribution function. The relationship between independent variables (temperature and SPI) and dependent variable (saffron yield) is established using Artificial Neural Network (ANN). After that, 2000 random data from independent variables are generated using MATLAB and 2000 simulated yields generated by a trained artificial neural network. Then, the cumulative distribution of the simulated yields are determined and these yields are standardized in order to unification of the yield data of each city. The risk factor is calculated by choosing a reference station and using the cumulative distribution. The relative risks of the stations are considered after drawing the diagram of Yield-Risk standard factor. The results of the research show that most of the studied years are in normal range and the drought frequency in the four stations of Khorasan Jonoobi province is twice the stations in Khorasan Razavi. Furthermore, the artificial neural network with a correlation coefficient of 0.85 could predict the yield of the product very well. The similarity of the cumulative distribution diagram of the real yield with the cumulative distribution of the yields simulated by Monte Carlo indicates that the results are correct. At the end The results of this research show that Ghayen has the highest relative risk compared to the reference station (Torbat-e- Heydariyeh) and Nehbandan has the lowest one.

    Keywords: Risk Management, Standardized Precipitation Index (SPI), Artificial neural network (ANN), Simulate
  • Alireza Karbasi, Toktam Mohtashami *, Bahareh Zandi Pages 397-410

    Low efficiency of water use in agricultural sector, make in nessesery to do strategies for optimization of cropping pattern and therefore water consumption, especially in dried areas such as Khorasan Razavi province. Principal selecting of these strategies needs that the results may be evaluated using relevant simulation models. Saffron can be the right product in terms of water saving. The aim of this study is to investigate the effects of saffron area expansion on the allocation of water resources and increase the income of farmers through the use of a model based on an extended Positive Mathematical Programming model that includes the possibility of future develop in cropping patterns, along with water allocation through a production function based on the amount of irrigation water. Required data are collected from 200 questionnaires completed by saffron producers in Torbat-e Heydarieh and Zaveh counties in year 2014. The data collected was analyzed using the software GAMS and imposing different senarios on three group of small, medium and large farms. Results of the increase in saffron cultivation shows change in cropping patterns from higher water demand products towards saffron. Positive results of this policy are increase in net income and decreasing water consumption in all three type of farms. Results of increase in available water resources that allow farmers to exploit part of the dedicated land to the cultivation of saffron, do not show uniformity results for different groups of farms. This implies that, in addition to pricing, other strategies such as investing in new technologies to improve water use and water resource management may improve economic statement and agricultural development, especially on small farms of this area.

    Keywords: Water management, Positive Mathematical Programming, Plant Programming, Saffron
  • Mohammad Aghapour * Pages 411-420

    Analysis of factors affecting exports, especially in relation to new markets in agriculture, is one of the most important factors affecting the growth and development of exports of products such as saffron . The purpose of this study was to investigate the factors affecting the export of Iranian saffron to the BRICS countries . For this purpose the panel for data approach for the period 2015-1990 has been used. The results of the randomized model estimation show that the gross domestic product of the BRICS countries, the real exchange rate and population have positive effects, and the export price has a negative effect on Iranian exports of saffron to the BRICS countries . Regarding the high level of per capita income in BRICS countries and its positive effect on the export rate of saffron, planning and policy making in order to strengthen relations with these countries is an important factor in the development of export of saffron crops. On the other hand, given the the low elasticity of imported saffron in these countries, it is suggested that measures be taken to upgrade and improve the packaging and processing of this product, which may lead to a relative increase in prices.

    Keywords: Random Pattern, Target Market, Agricultural Export