فهرست مطالب

فصلنامه ادبیات و زبانهای محلی ایران زمین
سال نهم شماره 2 (پیاپی 24، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جواد رحمانی، محمدرضا اروجی*، بهزاد رهبر صفحات 1-16
    پژوهش حاضر، تلاشی است در جهت بررسی واژه بست ها و حذف همخوان های پایانی واژ - واجی گویش تاتی تاکستان در چارچوب نظریه بهینگی. منظور از فرایندهای واژ- واجی آن دسته از تغییرات واجی است که در بافتی صرفی، یعنی در مرز بین تکواژها ایجاد می شود و انگیزه آوایی دارد. روش پژوهش به صورت تحلیلی بوده و داده های پژوهش از کتاب های تاتی، رادیو و شبکه های محلی گردآوری شده اند. متغیرهای زبانی بر اساس نوع فرایندهای آوایی و واژگانی دخیل مورد بررسی قرار گرفتند. در این پژوهش بر آنیم تا به واکاوی چگونگی عملکرد فرایندهای واژ- واجی از دیدگاه بهینگی در واژه بست ها و حذف همخوان های پایانی گویش تاتی بپردازیم. نهایتا، بر اساس داده های موجود به این نتیجه دست یافتیم که در این زبان گاهی فرایند حذف و گاهی درج در مرز تکواژی رخ می دهد و این امر نشان دهنده ی همنوایی یا همان دسیسه واجی است و در واقع نشان می دهد که مرتبه بندی محدودیت های جهانی در گویش تاتی تاکستان صادق بوده و محدودیت های موجود در این گویش با محدودیت های جهانی همسو است. پژوهش حاضر به پیکره دانش زبانی زبان شناسان در مورد گویش تاتی افزوده و پژوهشگران را در شناخت هرچه بیشتر فرایندهای واژ- واجی گویش تاتی و تطابق آن با جهانی های این حوزه یاری می رساند.
    کلیدواژگان: گویش تاتی، نظریه بهینگی، محدودیت ها، فرایند واژ- واجی، واژه بست
  • حسن رنجبر* صفحات 17-34
    لای زنگان روستایی کوهستانی با آب و هوایی نیمه سردسیری، از توابع داراب استان فارس است. گویشوران این روستا به گویشی نیمه لری سخن می گویند. نگارنده در جستار پیش رو به صورت میدانی از راه مصاحبه و گفت وگو با گویشوران این خطه، به گردآوری و ثبت و ضبط برخی چیستان های لای زنگانی پرداخته، سپس آن ها را با توجه به ژرف ساخت شان، طبقه بندی موضوعی کرده است. این جستار نتایج بسیاری در پی داشت؛ به عنوان مثال:  1- اغلب چیستان های این روستا دربرگیرنده علوم و معارف بشری است که هدف غایی در آن ها تعلیم و آموزش به نوجوان ها و جوانان است. از میان این گروه از چیستان ها به آموزش مسایل دینی  توجه بیش تری شده است. 2-با توجه به موقعیت جغرافیایی و فرهنگ مردم این روستا، در بسیاری از چیستان های این گویش، عناصر بومی این روستا بسیار پویاست. 3-چیستان های منظومی که در این گویش به کار می روند از سایر گویش ها و لهجه ها به این گویش راه یافته اند. 4-ساختار و چینش واژه ها در برخی از چیستان های این روستا به گونه ای است که در نگاه اول توهین و ناسزا به نظر می رسند اما با آشکار شدن پاسخ، این گمان برطرف می شود.
    کلیدواژگان: گویش لای زنگانی، چیستان، طبقه بندی
  • حبیب صفرزاده* صفحات 35-45
    زبان در طول زمان به دلایل مختلف تاریخی، فرهنگی و اجتماعی دستخوش تغییراتی می شود که این تغییرات می تواند در جنبه مثبت خود، موجب گسترش دایره واژگانی زبان شود و گاه نیز در جهت منفی، یک یا چند واژه را با شیوه های مختلف متروک کند. ولیکن نکته ای که در این میان قابل توجه است، فاصله معنا دار میان زبان معیار و لهجه ها و گویش های یک زبان است به گونه ای که می توان واژه هایی را یافت که با وجود خارج شدن از حوزه گفتار و نوشتار معیار، هنوز در میان لهجه ها و گویش های اقوام مختلف و در محدوده جغرافیایی خاص ادامه حیات می دهند. از جمله این لغات می توان به واژه های «چه بلا» و «شهرگرد» و «کوروی» اشاره کرد که در متون کهن فارسی مثل اسرارالتوحید، دیوان عطار نیشابوری، دیوان هلالی جغتایی، دیوان وحشی بافقی و دیوان محمد فضولی دیده می شوند ولی در فرهنگ ها و کتب  لغت، معنی دقیقی برای آن ها ارائه نشده است و یا مصححین در توضیح آن ها به اشتباه رفته اند. این پژوهش به بررسی معنای بهتر سه واژه مذکور با بهره گیری از گویش تاتی شمال خراسان پرداخته است.
    کلیدواژگان: شهرگرد، چه بلا، کوروی، آثار کهن فارسی، گویش تاتی
  • طاهره عزت آبادی پور*، اشرف سادات شهیدی صفحات 47-66
    هدف از نگارش این مقاله، شناسایی یکی از مهم ترین فرآیندهای آوایی تضعیف؛ یعنی سایشی شدگی، در گونه سیرجانی بر اساس« چارچوب واج شناسی زایشی» است. بدین منظور داده ها از اسناد مکتوب مانند کتاب، واژه نامه، مقاله و پایان نامه هایی که در مورد این گونه نوشته شده اند استخراج شده است، علاوه  بر این، نگارندگان، خود گویشور بومی این گونه اند. در انجام این پژوهش از منابع مکتوب مانند پایان نامه، مقاله و سایر کتاب های موجود در این زمینه نیز به عنوان پیشینه پژوهش استفاده شده است. داده ها بر مبنای الفبای آوانویسی بین المللی IPA آوانگاری شده اند و روش انجام پژوهش بر اساس روش اسنادی، توصیفی- تحلیلی است. با بررسی داده ها چند نوع  فرآیند تضعیف از قبیل سایشی شدگی استخراج و بررسی شده است. پرسش های مورد بحث در این پژوهش عبارتند از: 1- چه نوع فرآیندهای واجی سایشی شدگی در گونه سیرجانی وجود دارد؟ 2- تعداد همخوان ها و واکه های گونه سیرجانی در مقایسه با فارسی معیار چندتاست؟
    کلیدواژگان: واج شناسی زایشی، تضعیف، سایشی شدگی، فارسی معیار، گونه سیرجانی
  • الیاس قادری*، مجتبی عبدالهی، عباس قنبری صفحات 67-83

    یکی از گونه های ادب شفاهی، ترانه است. ترانه ها در فرهنگ و ادبیات بختیاری کاربرد فراوانی دارند. زنان به عنوان بخشی از جامعه انسانی، در شکل گیری آداب و رسوم و فرهنگ هر قوم و ملت، نقش بسزایی دارند. نقش زنان در نوع ادبی ترانه، بسیار برجسته و دارای اهمیت است. در این پژوهش، به بررسی نقش و جایگاه زن در ادبیات شفاهی به ویژه ترانه های بختیاری پرداخته شده است. در این خصوص، ترانه ها به هفت دسته تقسیم شدند. پس از آن، به بررسی نقش زنان و تجزیه و تحلیل ترانه ها بر مدار تعیین جایگاه و نقش زن در آن ها پرداخته شده است. در این پژوهش، درمی یابیم که زن بختیاری در بسیاری از موارد، خود سازنده، گوینده و سراینده ترانه هاست و در بیشتر مراحل زندگی و کارهای روزمره خود از آن ها بهره می برد. نمونه های اندکی از ترانه ها هم که ساخته و پرداخته زنان نیست، در وصف آنان است.

    کلیدواژگان: ادبیات عامه، ترانه، بختیاری، زن
  • سودابه کشاورزی*، اکبر صیادکوه، عسکر سیادت صفحات 85-104
    میراث های ادبی، فرهنگی، علمی و .. انسان در زبان تبلور می یابد از این رو مطالعه در زبان و گویش ها همواره مد نظر پژوهشگران بسیاری بوده است؛ به ویژه امروز که در سایه مطالعات زبان شناسی، دست یابی به نتایج دیگری آسان می شود. پاپون یکی از روستاهای کوهمره نودان از توابع شهرستان کازرون در استان فارس است که مردم آن به گویش «پاپونی» سخن می گویند، نگارندگان در این مقاله مقوله ساختمان صرفی فعل را مورد بررسی قرار داده اند. با آن که یکی از نگارندگان خود گویشور پاپونی است در جمع آوری داده ها با تعدادی از گویشوران بی سواد و اغلب سالخوره مصاحبه شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که فعل در گویش پاپونی مانند دیگر زبان های ایرانی میانه، براساس دو ماده مضارع و ماضی ساخته می شود نکته دیگر آن که شیوه صرف افعال گذرا و نا گذرا در این گویش با هم متفاوت است بدین صورت که برای صرف افعال گذرا هم چون زبان فارسی میانه شناسه ها ابتدای فعل می آیند هم چنین شناسه های فعل های گذشته گذرا و ناگذر نیز با هم متفاوت هستند که بر این اساس می توان این گویش را از خانواده زبان های به اصطلاح ارگتیو دانست، هم چنین این نکته حاصل شد که شناسه های فعل های گذشته و حال نیز مشابه نیستند. در گویش پاپونی صفت مفعولی به شیوه فارسی نو قدیم(بن ماضی+ فتحه) ساخته می شود، برای بیان مفاهیم مربوط به آینده از فعل مضارع اخباری استفاده می شود و به طور کلی ساخت صرفی افعال در گویش پاپونی با زبان فارسی معیار تفاوت زیادی دارد و بعضی از گونه های فعل به چندین شیوه ساخته می شوند.
    کلیدواژگان: کلید واژه ها: گویش پاپونی، زبان فارسی معیار، صرف افعال، شناسه ها، ساختمان فعل
  • عارف کمرپشتی*، مژگان احمدی صفحات 105-135

    زن به عنوان نیمی از جمعیت جهان و عنصر زایای آفرینش، مدام زیر ذره بین و بی مهری مردان و حکومت های برآمده از آنان بوده است. در اسطوره ها و افسانه های ملل مختلف نسبت به این جنس لطیف، بی مهری های فراوانی شده است. چه بسا برای دور نگه داشته شدن از مواهب زندگی، دچار حبس و تبعید گشته یا برای اثبات وجود خویش آزمون های خطرناکی را از سر گذرانده است. دوبیتی های عامه، یکی از دل انگیزترین قالب های شعری ادبیات عامیانه است که مخاطب تمام گویش های ایران، می تواند به آسانی با آن ارتباط برقرار کند. صداقت و بی آلایشی سرایندگان، زبان پاک و تصاویر بدیع و دلکشی که در دوبیتی های عامیانه موج می زند از این قالب شعری، قالبی دلپذیر و فراگیر ساخته است. در این پژوهش که به شیوه توصیفی- تحلیلی و روش کتابخانه ای -میدانی نگاشته شده است، سعی شده تا بازتاب حضور زن در دویست دوبیتی عامیانه شهرستان سوادکوه مورد پژوهش قرار گیرد. یافته های پژوهش، گویای آن است که زنان یا خود سراینده شعراند یا مورد خطاب واقع می شوند. حضور زن در دوبیتی ها پررنگ تر از مردان است. این حضور به دلیل دوست داشتن یا دوست داشته شدن و همین طور مادر بودن، بسیار برجسته دیده شده است. زن به عنوان معشوق از سه منظر مورد بررسی قرار گرفته است؛ زن به عنوان معشوقی چشم انتظار، معشوقی شکرگزار و معشوقی نصیحت گر. بازتاب حضور زن در نقش نفرین کننده به دلیل ستمی که بر وی رفته است، پربسامد دیده شده است. گاهی اوقات، زن خالق کارآواهاست.گاهی نیز واسطه می شود تا کاری بزرگ را  به سرانجام برساند.

    کلیدواژگان: زن، دوبیتی عامیانه، سوادکوه
|
  • Javad Rahmani, Mohammadreza Oroji *, Behzad Rahbar Pages 1-16
    The present study was an attempt to investigate the morphological Clitics and Final Consonant Ellison in Takestan Tati dialect in the light of optimality theory. Morphological processes of phonological changes occur in a morphological contexts, those changes happened among morphemes, and are phonologically governed. The research was analytical and the data were collected from Tati books and local media. This study probed into the application of the morphological processes in Takesteni Tati dialect Clitics and Final Consonant Ellison from optimality point of view. The results illustrated that in Tati both elision and insertion processes happened in morphological borders, highlighting conspiracy in this language. In other words, this study concluded that the global ranking restrictions also apply to Tati and the constraints in Tati dialect were in line with global ones. The present study could be added to the linguistic scope and knowledge of scholars, acquainting the researchers more with morphological processes of Tati dialect and its adaptation to the universalities of this realm.
    Keywords: Tati dialect, optimality theory, consonants, morphological processes, Clitics
  • Hassan Ranjbar * Pages 17-34
    Layzangan is a mountainous village with semi-cold climate of Darab suburb located in Fars province and their inhabitants speak with somehow Luri dialect. In the following research, the author has collected and recorded riddles of Layzangani dialect via field interview and discussion and he has classified them according to their deep structures. This study had a great number of results including the following: (1) the majority of the riddles include educational and human sciences, with the ultimate goal of educating teenagers and young adults and among this group of riddles more attention had been paid to religious issues. (2) According to the geographical location and culture of the people in this village, the native elements had a very dynamic role in many riddles of this dialect (3) The lyrical riddles used in this dialect came from other dialects and accents (4) The structure and arrangement of words in some riddles of this village seemed to be offensive at the first glance; however, when the essence was unfolded, this suspicion was resolved.
    Keywords: Riddles, Layzangani Dialect, classification
  • Habib Safarzadeh * Pages 35-45
    Language has been changed for various historical, cultural, and social reasons throughout the history, which can positively affect the development of the lexical basis of the language, and sometimes in the negative route, one or more words abandoned in numerous ways. But the significant point is, in this respect, the meaningful distance between the standard language and the dialects and accents of that language; means, although the words are excluded of ordinary speech and writing, they can be found and they are still alive in the dialects of different ethnic groups survive in a specific geographic area. Among these words, the words like «Che Belâ» and «Shahrgard» and «Kouri» can be mentioned seen in ancient Persian works, such as Asrar-Altohid, Attar Neishabouri, and Vahshi-Bafghi Divans, but there is not any precise meaning for them in the available dictionaries. They are not presented or they are mistakenly explained.
    Keywords: Shahrgard, Che Belâ, Kouri, ancient Persian works, Tati dialect
  • Tahereh Ezatabadi Poor *, Ashrafosaddat Shahidi Pages 47-66
    The purpose of this article is to identify one of the most important phonological fricative processes named spirantization in Sirjani variety based on the framework of generative phonology. For this purpose, the data have been extracted from written documents such as the books, the glossaries, the articles, and written theses on this variety. In addition, the writers are native speakers of this variability. In this research, written sources such as dissertations, articles, and other available books in this field have also been used as literature review. Data are transcribed based on the APA and the research methodology is descriptive-analytic form. By examining the data, several types of spirantization processes have been extracted and they are investigated in this paper. The questions discussed in this study are as follows: 1. what types of phonological processes of spirantization are there in Sirjani variety? 2- How many consonants and vowels are there in Sirjani variety in comparison with standard Persian?
    Keywords: generative phonology, lenition, spirantization, standard Persian, Sirjani variety
  • Elyas Ghaderi *, Mojtaba Abdollahi, Abbas Ghanbari Pages 67-83

    One of the varieties of oral literature is the song. The songs in the Bakhtiari culture and literature are widely used. Language as a part of human society has a significant role in the forming of the customs and culture of every nation and community. The role of women in the lyric poetry is very significant and chief. In this research, we investigate the role and position of woman in oral literature especially Bakhtiyar's songs. In this regard, the songs were divided into eight categories. Subsequently, the role of women and the analysis of songs on the determination of women's role have been studied. Then, we find that the Bakhtiari woman, in many cases, is a self-constructor, speaker, and designer in relation to songs, and used them in most stages of their lives and everyday tasks. Some sample of songs are about the women but not created by them.

    Keywords: Popular literature, song, bakhtiyari, woman
  • Soodabe Keshavarzi *, Akbar Sayadkuh, Askar Seyadat Pages 85-104
    Human beings heritage of Intellectual, literary, cultural and scientific are illustrated in language; so, many researchers have been involved in the study of language. Papoon is one of the villages of Kohmaereh Nowdaan in Kazeroon city. The inhabitants speak in Papooni accent. In this article, conjugational structure of verb has been investigated. One of the writers of this research is a native Papooni speaker and in order to gather data, he interviewed with some of illiterate speakers of this accent. The results showed that verb in Papooni accent like other middle Iranian languages are constructed based on present and past tenses. The other point is that transitive and intransitive conjugations of verbs are different. Conjugations of transitive verbs like middle Persian identifiers come at the beginning of the verb and intransitive in past tense are also different regarding this accent which can be categorized as the so-called ergative family. Also, the results showed that identifiers of past and present verb are not the same. In Papooni accent past participle like modern and Old Persian is constructed (past root + fatheh). For expressing concepts related to the future, the verb will be used in general conjugation of verb in Papooni accent radically different from standard Persian and some forms of verb are constructed in different ways.
    Keywords: Papooni accent, standard Persian language, verb Conjugation, identifiers, verb structure
  • Aref Kamarposhti *, Mojgam Ahmadi Pages 105-135

    Women, as half of the world's population, have always been under a magnifying glass. They suffered from oppressive and unkind treatment of men or government. Such ignorance has long been endured in the myths and legends of various cultures. Depriving women from the right to live a normal life with dignity; women were sometimes condemned to prison or commuted to exile. Sometimes they were subjected to a series of rigorous tests to prove their being. Folk couplet is the most famous and widely readable form of poetry in folk literature which can be easily communicated by the audiences who speak the same language, i.e. Persian, although their dialects are different. Regarding Pure Language without any limitation, folk couplet flourishes in exquisite literary beauties, wonderful fancies, and musical rhythms which have made it popular and prestigious. The purpose of this study was to investigate the reflection of the presence of women in 200 folk couplets of Savadkouh County using descriptive-analytical method and library-field approach. The findings showed that women's share in the folk couplet is more than that of men as they either make their own poems or are being addressed. Such presence is highlighted as a lover, beloved, and mother. Woman, as a beloved companion, has been investigated from three aspects, i.e. as a waiting beloved, thankful beloved, and as an advisor beloved. She is sometimes presented as a provoker of all kinds of vocals and sometimes as a helper to accomplish great things.

    Keywords: woman, folk couplet, Savadkouh