فهرست مطالب

مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی - سال دهم شماره 40 (تابستان 1398)

نشریه مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی
سال دهم شماره 40 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهدیه اسدی، حمیدرضا یزدانی*، علی مقدم زاده، حسن زارعی متین صفحات 3-36

    هدف پژوهش حاضر،بررسی و مرور هدف مند تعاریف، چارچوب ها و مدل های پیشین توسعه استراتژیک منابع انسانی به منظور ارائه ی مدلی جامع و نظام مند برای توسعه استراتژیک منابع انسانی براساس الگوی سیپ می باشد. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی است که براساس روش فراترکیب انجام شده است. برای جمع آوری داده ها از داده های ثانویه به نام اسناد و مدارک گذشته استفاده شده است. شیوه تحلیل داده ها تلفیقی از تحلیل محتوای کمی و کیفی می باشد. جامعه مورد بررسی این پژوهش، کلیه مقاله های منتشر شده در مجله های ISI، کتاب ها و پایان نامه های خارجی مرتبط با موضوع پژوهش در بازه زمانی 2017-1989 بود. پژوهشگران مطابق با الگوی سیپ برای هر یک از چهار مقوله اصلی شامل "بستر (زمینه)"، "درون داد (ورودی)"، "فرآیند" و "برون داد (خروجی)"، مقوله های فرعی متعددی که در پژوهش های مختلف خارجی به آن اشاره شده بود، را شناسایی کرده اند. براساس این مقوله  ها، مدل یکپارچه نهایی ارائه و اعتبارسنجی شده است. فرامدل ارائه شده در پژوهش حاضر، می تواند به متخصصان و کارشناسان حوزه توسعه منابع انسانی کمک کند که قبل از شروع اجراء و پیاده سازی موفقیت آمیز توسعه استراتژیک منابع انسانی، چه بسترها (زمینه ها) و درون دادهایی و در حین اجراء چه فرایند ها و مکانیزم هایی را لازم است در نظر بگیرند و در نهایت، برون دادهای آن، چه خواهد بود.

    کلیدواژگان: توسعه استراتژیک منابع انسانی، الگوی سیپ، بررسی و مرور هدف مند، فراترکیب، تحلیل محتوای کمی و کیفی
  • ناصر پورصادق*، وحیده بهاورنیا، رشید ذذوالفقاری زعفرانی صفحات 37-64

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر در توسعه اخلاق حرفه ای و ارائه مدلی در این زمینه بود. این پژوهش بر اساس هدف، اکتشافی-توصیفی و بر اساس نتیجه، کاربردی- توسعه ای بوده و از روش ترکیبی با ابزار پرسش نامه محقق ساخته و تحلیل محتوا به انجام رسیده است. در ابتدا، عوامل موثر در توسعه اخلاق حرفه ای به روش تحلیل محتوا از دیدگاه صاحب نظران شناسایی گردید. جامعه آماری شامل 220 نفر از کارکنان امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران بود که با استفاده از جدول مورگان، 136 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. روایی پرسش نامه از طریق نظرسنجی از صاحب نظران و متخصصان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (با ضریب 0.7) بررسی و تایید شد. نتایج نشان داد که عوامل فرهنگی، پایه ای، ارزشی، سازمانی و مدیریتی در توسعه اخلاق حرفه ای موثر است و عوامل مدیریتی بر اساس تعیین ضریب مسیر (0.85) به عنوان متغیری قوی، در توسعه اخلاق حرفه ای موثر می باشد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، وزارت نفت، شرکت ملی نفت ایران
  • سید علیقلی روشن، ملیحه شهریاری* صفحات 65-96

    فرهنگ کارآفرینانه با ایجاد نظامی از ارزش های مشترک، باعث ارتقاء سطح بهره وری سازمان ها می شود. از آن جایی که تاکنون مدلی جامع برای فرهنگ کارآفرینانه ارائه نشده و با توجه به اهمیت شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان به عنوان یک سازمان خدماتی، با استفاده از روش تحقیق کیفی با رویکرد کاربردی، مدل فرهنگ کارآفرینانه مناسب این شرکت ارائه شده است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی-پیمایشی است. به منظور طراحی مدل پژوهش، مصاحبه نیمه ساختاریافته ای با 12 نفر از خبرگان سازمان انجام شد و اطلاعات به دست آمده با تکیه بر نظریه پردازی داده بنیاد مورد تحلیل قرار گرفت. سپس نتایج در قالب 5 بعد اشتیاق سازمانی، تعهد ذی نفعان، ظرفیت توسعه و یادگیری، هماهنگی و انسجام و تغییرات مبتنی بر شناخت فرصت و 14 مولفه، شناسایی و دسته بندی گردید. روایی محتوایی مدل توسط اساتید دانشگاه و اعضای گروه پژوهش تایید شد و پایایی مدل نیز از طریق شاخص کاپا مورد سنجش قرار گرفت.

    کلیدواژگان: فرهنگ کارآفرینانه، اشتیاق سازمانی، تعهد ذی نفعان، ظرفیت توسعه و یادگیری، هماهنگی و انسجام، تغییرات مبتنی بر شناخت فرصت، نظریه پردازی داده بنیاد
  • حسن رنگریز*، مهدی مهذبی صفحات 97-120

    در این پژوهش، تاثیر اقدامات مدیریت منابع انسانی بر قصد ترک خدمت و نقض قرارداد روان شناختی کارکنان شرکت گاز شهر رشت مورد بررسی قرار گرفته است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی، از نظر گردآوری اطلاعات، توصیفی و از شاخه مطالعات پیمایشی و از حیث ارتباط بین متغیرهای پژوهش، از نوع همبستگی است. جامعه آماری در این پژوهش تمامی کارکنان اداری شرکت گاز شهر رشت (در مجموع 210 نفر) را در بر می گیرد. روش نمونه گیری در این پژوهش سیستماتیک بود و به منظور گردآوری اطلاعات از پرسش نامه های استاندارد استفاده شد. نتایج تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار آموس نشان داد که اقدامات مدیریت منابع انسانی و ابعاد آن بر نقض قرارداد روان شناختی تاثیر منفی دارد. همچنین تاثیر اقدامات مدیریت منابع انسانی و ابعاد آن بر تمایل به ترک خدمت نیز منفی بود. مقدار بحرانی اثر غیرمستقیم میان اقدامات مدیریت منابع انسانی و تمایل به ترک خدمت از طریق متغیر میانجی نقض قرارداد روان شناختی برابر با 2.10 بدست آمد. به این معنا که نقض قرارداد روان شناختی به عنوان متغیر میانجی در تاثیر دو متغیر فوق ایفای نقش دارد.

    کلیدواژگان: اقدامات مدیریت منابع انسانی، نقض قرارداد روان شناختی، تمایل به ترک خدمت سازمان، شرکت گاز شهر رشت
  • سید اسماعیل هاشمی*، نسیم خواجه پور، کیومرث بشلیده صفحات 121-146

    هدف تحقیق حاضر طراحی الگویی از برخی پیشایندها و پیامدهای زایندگی در کار برای کارکنان شرکت ملی حفاری ایران بود. روش تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی، به لحاظ نحوه جمع آوری داده ها از نوع پیمایشی و از نظر تجزیه و تحلیل داده ها از نوع همبستگی بود. از بین کلیه کارکنان این شرکت 211 نفر به عنوان نمونه آماری در تحقیق حاضر شرکت کردند. تحلیل داده های پژوهش با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری و با نرم افزارهای SPSS ویرایش 21 و AMOS ویرایش 21 انجام گرفت. شاخص های برازندگی نشان داد که  الگوی فرضی پژوهش از برازش خوبی با داده ها برخوردار است. یافته های دیگر نشان دادند که در سطح اطمینان 95% متغیرهای جو اعتماد/ احترام، با ضریب 0/168، تصمیم گیری اختیاری با ضریب 0/397و بازخورد عملکرد با ضریب 0/193 با  خودتعیینی رابطه مثبت دارند. همچنین، تصمیم گیری اختیاری و بازخورد عملکرد به ترتیب با ضرایب 0/333 و 0/215 با زایندگی در کار رابطه مثبت داشتند. نتایج بعدی نشان دادند که زایندگی در کار با ضریب تاثیر 0/302 با عملکرد شغلی و با ضریب تاثیر 0/239 با رفتارهای شهروندی سازمانی رابطه مثبت دارند. تحلیل های مربوط به روابط میانجی نشان دادند که متغیرهای جو اعتماد/ احترام، تصمیم گیری اختیاری و بازخورد عملکرد از طریق خودتعیینی و زایندگی در کار بر عملکرد شغلی و رفتارهای شهروندی سازمانی تاثیر می گذارند.

    کلیدواژگان: جو اعتماد و احترام، تصمیم گیری اختیاری، بازخورد عملکرد، زایندگی در کار، عملکرد شغلی
  • علی نصر، علیرضا قاسمی زاد* صفحات 147-166

    هدف پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی موانع مدیریت جانشین پروری در شرکت پتروشیمی شیراز بود. روش پژوهش از نوع ترکیبی بود. در مرحله کیفی، با روش تحلیل مضمون و ابزار مصاحبه نیمه ساختار یافته به بررسی موانع جانشین پروری پرداخته شد. با استفاده از نمونه گیری هدفمند و بر اساس قاعده اشباع ؛ نظرات 30 نفر از صاحب نظران کلیدی و باتجربه این شرکت دریافت شد. بر اساس نتایج تحلیل مضمون، عدم حمایت و پشتیبانی مدیران اجرایی، سیاستهای سازمانی، تغییرات سریع سازمانی، تشریفات زائد اداری، دید کوتاه مدت و عدم وضوح و شفافیت، به عنوان موانع جانشین پروری شناسایی شدند. از معیارهای اعتبارسنجی کیفی؛ قابل قبول بودن و قابل اعتماد بودن و تحلیل عاملی تائیدی برای بررسی اعتبار مضامین استفاده شد. در بخش کمی پژوهش و برای اولویت بندی موانع جانشین پروری از روش پژوهش توصیفی پیمایشی استفاده شد. جامعه آماری در این بخش تمام کارکنان شرکت را شامل بود که بر اساس فرمول کوکران 183 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار مورداستفاده در این بخش، مقیاس محقق ساخته بر اساس تحلیل مضامین بخش کیفی بود. برای تعیین روایی پرسشنامه از روایی محتوا و برای تعیین پایایی آن از روش آلفای کرونباخ (با مقدار کلی 0/96) استفاده شد. نتایج این بخش با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی نشان داد که مشکل عدم حمایت از جانشین پروری دارای بالاترین میانگین و مشکل تشریفات زائد دارای پایین ترین میانگین بودند.

    کلیدواژگان: پتروشیمی، مدیریت جانشین پروری، موانع، رویکرد ترکیبی
  • مجتبی رجب بیگی*، پروانه گلرد، سیدعلی ابطحی نژاد صفحات 167-186

    این مقاله  به طراحی مدل مفهومی مدیریت دانش از دیدگاه منابع انسانی شاغل در موسسات آموزشی - تحقیقاتی می پردازد. روش تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی بود و جامعه آماری پژوهش شامل156 نفراز کارشناسان  و مدیران  یک  موسسه تحقیقاتی -آموزشی بود که به روش تصادفی ساده  و از طریق پرسشنامه محقق ساخته مورد پرسش قرار گرفتند. یافته های پژوهش  بیانگر آن است که  عوامل  پنج گانه دانش آشکار و  ضمنی، فرهنگ به اشتراک گذاشتن دانش، زیر ساخت های فناوری ارتباطات و اطلاعات، آموزش کارکنان  و  ساختار رسمی سازمان در فرآیند مدیریت دانش سازمانی تاثیر دارند. رگرسیون چند متغیری همزمان، نشان داد که از دیدگاه منابع انسانی از بین عوامل پنج گانه موثر بر مدیریت دانش، دو عامل دارا بودن دانش آشکار وضمنی و فرهنگ به اشتراک گذاشتن دانش، پیش بینی کننده مدیریت دانش سازمانی در موسسه هستند .

    کلیدواژگان: دانش آشکار، دانش ضمنی، مدیریت دانش، اشتراک دانش
  • محسن جاجرمی زاده، اعظم تدین* صفحات 187-206

    هدف از اجرای این پژوهش، بررسی ارتباط ساختار سازمانی با مدیریت منابع انسانی و عملکرد بود و برای آنجام آن، روش کاربردی از نوع توصیفی- پیمایشی مورد استفاده قرار گرفت. جامعه آماری این تحقیق را کارکنان شرکت گاز استان فارس تشکیل دادند که با نمونه گیری تصادفی، تعداد270 نفر از کارکنان به روش تصادفی انتخاب شده و به پرسش نامه های استاندارد ساختار سازمانی، مدیریت منابع انسانی و عملکرد، پاسخ دادند. داده های این تحقیق از طریق مدل یابی معادلات ساختاری به روش تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار spss و لیزرل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد که ارتباط مستقیمی بین فعالیت های مدیریت منابع انسانی و ابعاد ساختار سازمانی وجود دارد. همچنین مدیریت منابع انسانی و ساختار سازمانی تاثیر مستقیمی بر عملکرد سازمان دارند.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، ساختار سازمانی، عملکرد
  • علیرضا مهرابی طالقانی، محسن محمدیان ساروی* صفحات 207-228

    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه میان سبک های رهبری و عدالت سازمانی با اعتماد کارکنان بود. این پژوهش از لحاظ ماهیت مساله و هدف، پژوهشی کاربردی محسوب می شود و از لحاظ روش گردآوری داده ها توصیفی-پیمایشی به شمار می رود. جامعه آماری پژوهش، کارکنان مدیریت پشتیبانی ساخت و تامین کالای شرکت ملی نفت ایران بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و فرمول مورگان تعداد 244 نفر برای حجم نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های استاندارد سنجش سبک رهبری ، اعتماد سازمانی و اعتماد استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و با کمک نرم افزارهایSPSS انجام شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بین سبک های رهبری (تحول آفرین و تبادلی) و عدالت سازمانی (توزیعی و رویه ای) با اعتماد کارکنان در واحد مورد مطالعه ، رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج به دست آمده از آزمون فریدمن نشان داد که عدالت رویه ای با میانگین 4.69 در رتبه اول و عدالت توزیعی با 4.06 در رتبه دوم و نیز متغیر رهبری تحول آفرین با میانگین 3.76 و رهبری تبادلی با رتبه 3.29 از اهمیت متفاوتی برخوردار هستند .

    کلیدواژگان: سبک های رهبری، سبک رهبری تحول آفرین، سبک رهبری تبادلی، عدالت سازمانی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، اعتماد کارکنان
|
  • Mahdieh Asadi, Hamidreza Yazdani*, Ali Moghadamzadeh, Hasan Zarei Matin Pages 3-36

    This study tended to provide a comprehensive and systematic model for SHRD based on the CIIP model. To this mean, a targeted review of the definitions, frameworks and models of (SHRD) was carried out. The research method was qualitative meta-synthesis. For data collection, secondary data sources called previous documents were explored. The method of data analysis was a combination of quantitative and qualitative content analysis. The study population consisted of all the articles on the SURD topic, published in ISI journals, books and foreign dissertations between the years 1989-2017. Based on the CIIP framework, researchers recognized several subcategories for each of the four categories of "context", "input", "process", and "product" mentioned in various foreign studies, repeatedly. As a result, a final integrated model was presented and validated on the basis of these categories and relevant subcategories. This metamodel is applicable to HRD professionals to help them determine which "contexts" and "inputs" are required to consider before a successful implementation of strategic human resource development, to help them determine the required “processes” and “mechanisms” during implementation, and to help them determine the final products.

    Keywords: Strategic human resource development (SHRD), CIPP Framework, Targeted review, Meta-Synthesis, Quantitative, qualitative Content analysis
  • Naser Poursadegh*, Vahide Behvarnaia, Rashid Zolfaghari Zafarani Pages 37-64

    The purpose of this study was to exploration the effective factors in the development of professional ethics and modeling this case. This research is considered exploratory-descriptive based on its goal and functional-developmental, based on the result. It has been done based on a combination method, by using a researcher-made questionnaire and content analysis. At first step, effective factors in the development of professional ethics were identified by content analysis of experts' perspectives. The statistical population consisted of 220people from international affairs staff of National Iranian Oil Company. According to Morgan's table and by using purposeful sampling 136 people was selected. Validity of the questionnaire has been checked by experts and the reliability was confirmed according to the amount of Cronbach's alpha coefficient (0.7). The results showed that cultural, basic, value, organizational and managerial factors are effective in the development of professional ethics and management factors are more effective in developing professional ethics based on path coefficient (0.85) and is consumed as a strong variable.

    Keywords: Professional Ethics, Oil Ministry, National Iranian Oil Company
  • Seyed Aligholi Rowshan, Malihe Shahriari* Pages 65-96

    The entrepreneurial culture enhances organizational productivity by creating systems of shared values. Since a comprehensive model for the entrepreneurial culture has not been presented yet, and due to the importance of the Gas Company of Sistan and Bluchestan as a service organization, using a qualitative research method with an applied approach an entrepreneurial culture model for this company has been presented. This research, regarding the purpose is applied and regarding the nature is a descriptive survey. In order to design the research model, a semi-structured interview method was executed with 12 experts and the obtained information was analyzed based on the grounded theory. Data was categorized in the five dimensions: organizational enthusiasm, stakeholder alignment, learning and development support, cooperation and cohesiveness, and opportunity driven changes, and 14 components. The content validity of the model was verified by university professors and research group of the organization and the stability model was also measured through the Kappa index.

    Keywords: Entrepreneurial culture_Organizational enthusiasm_Stakeholder alignment_Learning & development support_Cohesiveness_opportunity driven change_Grounded theory
  • Hassan Rangriz*, Mehdi Mohazabi Pages 97-120

    The main goal of this research has been investigating the impact of human resource management practices on the employee turnover intentions by considering psychological contract breach in the gas company of Rasht. So, it's considered an applied research, in terms of its goals, a descriptive survey, in terms of information gathering and correlational in terms of the interrelation between the research variables. The statistical population in this research included all the administrative staff of Gas Company in Rasht (totally 210 people). Systematic sampling has been used. In order to collect information, standard questionnaires were used. Using AMOS software, statistical analysis revealed that human resource management practices and its dimensions have a negative effect on psychological contract breach. Also, the impact of human resource management practices and its dimensions on employees' turnover intentions were also negative. The critical value of the indirect effect of human resource management practices and the employees' turnover intentions through the mediating variable of the psychological contract breach (2.10) showed that psychological contract breach plays a mediating role between mentioned two variables.

    Keywords: Human Resource Management Practices, Psychological Contract Breach, Organization Turnover Intentions, Gas Company of Rasht City
  • Seyed Esmaeil Hashemi*, Nasim Khajepour, Kiumars Beshlideh Pages 121-146

    The aim of this study was designing a model of some antecedents and consequences of thriving at work for the employees of National Iranian Drilling Company(NIDC). In terms of objective, the research method was applied, in terms of data collection has been consumed a survey and in terms of data analysis was a descriptive study. Among employees of NIDC, 211 employees participated in the study. Data were analyzed through structural equation modeling (SEM) and using SPSS-21 and AMOS-21 software. Fit indices showed that the proposed model was fitted to the data. The other findings with confidence interval of %95 indicated that variables including: trust/respect climate with coefficient of .168, discretionary decision making with coefficient of .397, and performance feedback with coefficient of .193 were positively correlated with self-determination. In addition, discretionary decisions making with coefficient of .333, and performance feedback with coefficient of .215 had a positive correlation with thriving at work. More analyses revealed that thriving at work was correlated with both job performance, with coefficient of .302 and organizational citizenship behaviors, with coefficient of .239. Mediation analyses indicated that trust/respect climate, discretionary decision making, and performance feedback had an indirect effect on job performance and organizational citizenship behaviors through self-determination and thriving at work.

    Keywords: Climate of trust, respect, Discretionary decision-making, Performance feedback, Thriving at work, Job performance
  • Ali Nasr, Alireza Ghasemizad* Pages 147-166

    The purpose of this study was to identify and prioritize the barriers of succession management in Shiraz Petrochemical Company. The mixed method has been. In qualitative stage, by means of thematic analysis and semi-structured interviewing, the obstacles of succession management were explored. The potential participants in this stage were 30 people including experts in the Shiraz Petrochemical Company who were selected through a purposeful sampling approach and based on the theoretical saturation rule. The results of the content analysis from interviews showed that barriers to succession management were included: lack of executive’s support, lack of organizational policies, organizational rapid changes, redundant administrative procedures, short term vision and lack of clarity and transparency. To validate acquiring themes qualitative validation criteria, reliability and confirmatory factor analysis were used. In the quantitative part, a descriptive survey method was used and the population consisted of all the employees from which 183 people were selected randomly. A researcher-made questionnaire based on qualitative component analysis has been used in this section. Content validity was used to determine the validity of the questionnaire. And, Cronbach's alpha method was used to determine the reliability of the questionnaire. Hierarchical analysis showed that lack of executive’s support had the highest mean and the problem of felony, had the lowest average among barriers of succession management.

    Keywords: succession management, Barriers, Petrochemical Company, mixed method
  • Mojtaba Rajabbeigi*, Parvaneh Gelard, Seyed Ali Abtahinezhad Pages 167-186

    This paper focuses on designing a conceptual model of knowledge management from the point of view of human resources employed in educational-research institutes. The research method was descriptive-survey study and the statistical population of this study consisted of 56 experts and managers of an educational research institute. They were asked by simple random sampling method through a researcher-made questionnaire. The research findings indicate that the five factors of explicit and implicit knowledge, culture of sharing Knowledge, communication and information technology infrastructure, employee training and organizational structure are affected by organizational knowledge management process. Concurrent Multivariate Regression showed that among the five factors affecting knowledge management, two factors with explicit knowledge and knowledge sharing culture are predictors of organizational knowledge management at the institute.

    Keywords: Tacit Knowledge- Explicit Knowledge- Knowledge Management– Knowledge Contribution
  • Mohsen Jajarmi Zadeh, Azam Tadayon* Pages 187-206

    The purpose of this study was to investigate the relation between the organizational structure with the human resource management and the performance. The method used in this research has been an applied research and a descriptive-survey. The statistical population consisted of the employees of the gas company in Fars province and a sample of 270 randomly selected employees responded to standard questionnaires related to organizational structure, the human resource management and the performance. Data has been analyzed through structural equation modeling using path analysis applying SPSS and LISREL software. The findings showed that there is a direct relation between the human resource management activities and the organizational structure dimensions. In addition, the human resource management and the organizational structure have a direct effect on the organization's performance.

    Keywords: Management, Human Resources, Organizational Structure, Performance
  • Alireza Mehrabi Taleghani, Mohsen Mohammadian* Pages 207-228

    The objective of this research was to study the relationship between leadership styles and organizational justice and employees’ confidence. It is consumed an applied research in terms of method and it is categorized as a descriptive-survey. The statistical population was the employees of the, Manufacturing Support and procurement Management Office of the National Iranian Oil Company which among them  244 persons were selected as sample size using stochastic sampling method and the Morgan’s formula. The research information was gathered by standard questionnaires of leadership styles, organizational justice and employees’ confidence. Research data was analyzed using descriptive and inferential statistical methods and SPSS software. This research revealed that there is a significant relationship between leadership styles (transformational and transactional), organizational justice (distributive and procedural) and employees’ confidence in the case which has been studied. Also, the results obtained from Friedman's test showed that procedural justice with a mean of 4.69 in the first rank and distributive justice with 4.06 in the second rank and the transformational leadership variable with an average of 3.76 and exchange leadership with rank of 3.29 had a different significance.

    Keywords: Leadership styles, Transformational leadership, Transactional leadership, Organizational justice, Distributive justice, Procedural justice, Employees’ confidence