فهرست مطالب
نشریه اقتصاد پنهان
سال چهارم شماره 12 (بهار 1398)
- تاریخ انتشار: 1398/02/31
- تعداد عناوین: 7
-
صفحه 7
قاچاق کالا، دارای اثرات مختلفی اعم از اقتصادی و غیراقتصادی می باشد. از آثار اقتصادی این پدیده می توان به کاهش مصرف کالاهای داخلی، کاهش تولید، کاهش ارزش افزوده و کاهش اشتغال اشاره کرد. بر این اساس این مطالعه به بررسی اثرات مصرف کالاهای قاچاق بر کاهش تولید بخش های مختلف اقتصاد ایران و همچنین اقتصاد استان سیستان وبلوچستان با استفاده از تحلیل داده ستانده می پردازد. برای این منظور فرض می شود تنها در بخش /کشاورزی و محصولات کشاورزی/ صورت می گیرد. نتایج تخمین مدل نشان داده است که در اثر ورود محصولات کشاورزی قاچاق به کشور، مقدار تولید کل کشور به اندازه 28/70482 میلیارد ریال کاهش می یابد. مقدار کاهش تولید در استان سیستان و بلوچستان در اثر ورود قاچاق محصولات کشاورزی 2582 میلیارد ریال می باشد.
کلیدواژگان: کالای قاچاق، تولید، استان سیستان و بلوچستان -
صفحه 23
تحقیق حاضر درصدد بررسی این سوال است که آیا گسترش دیپلماسی استانی می تواند کاهش قاچاق کالا در استان کردستان را به دنبال داشته باشد؟ روش تحقیق در پژوهش حاضر پیمایش و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه توام با مصاحبه می باشد.
روش تحقیق در پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی توسعه ای و براساس ماهیت و روش به صورت توصیفی تحلیلی و برای گردآوری داده های تحقیق از ابزار کتابخانهای، اینترنتی و تفسیر اسناد و میدانی استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که توسعه نیافتگی استان و ناموزونی توسعه بعنوان بستر عمل سایر متغیرهای جغرافیایی،سیاسی و فرهنگی منطقه،از عوامل اصلی رشد و گسترش قاچاق کالا و سایر جرایم و تهدیدات امنیتی محسوب میشود از طرف دیگر پژوهش حاضر به این نتیجه دستیافته است که پژوهش حاضر به این نتیجه رسیده که استان کردستان بواسطه مرزی بودن و پیوستگی قومی و مذهبی با اقلیم کردستان از یکسو و نیاز همه جانبه اقلیم به توسعه ارتباط با ایران از طرف دیگر، از پتانسیل های بالقوه فراوانی برای توسعه و به تبع آن ارتقای امنیت مرزی برخوردار است که بالفعل شدن این پتانسیل مستلزم بکارگیری دیپلماسی استانی فعال، سنجیده و هدفمند با بکارگیری دیپلماتهای متخصص و آشنا(بومی) به مسائل و نیازمندی های استان است؛ البته دیپلماسی استانی در سطح ملی و جهانی نیز می تواند در توسعه کردستان موثر باشد.کلیدواژگان: دیپلماسی استانی، کردستان، امنیت مرزی، جرایم مرزی، اقلیم کردستان -
صفحه 75
قاچاق کالا بخشی از اقتصاد غیررسمی است که در آمارهای رسمی ثبت نمی شود و به نظام اطلاعات اقتصادی کشورها آسیب می رساند. این مقاله با رویکرد اقتصاد مقاومتی نخست بر اساس یک مدل مفهومی به علل و پیامدهای قاچاق کالا و سپس با روش کیفی گراندد تئوری به مهم ترین مسائل آن می پردازد. این مطالعه با هدف شناسایی عوامل موجده و تشدیدکننده قاچاق کالا و بررسی آثار آن و ارائه پیشنهادهایی جهت مبارزه با قاچاق در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی، صورت پذیرفته و به سه حوزه مهم آن یعنی سیاست های اقتصادی، تولید ملی و بیکاری توجه خاص کرده است. این نگارش، توصیفی اکتشافی می باشد و جامعه آماری آن اساتید دانشگاه ها و کارشناسان ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز بوده اند که جهت بررسی های کیفی، با10 نفر مصاحبه عمیق و 5 سوال از آنان پرسیده شد و نهایتا بررسی ها نشان داد که افق ده ساله ستاد مبارزه با قاچاق کالا و برنامه راهبردی آن در راستای اقتصاد مقاومتی حرکت می کند اما ستاد باید رویکرد خود را اصلاح نموده و به سمت مدیریت دانش و تکنولوژی گام بردارد؛ بنابراین، باید به مطالعات کیفی به ویژه در زمینه پیامدهای اجتماعی و فرهنگی این پدیده توجه بیشتری نماید.
کلیدواژگان: قاچاق کالا و ارز، اقتصاد مقاومتی، تولید ملی، بیکاری، مدیریت تکنولوژی -
صفحه 107
قاچاقچیان فشارسنج های زنده جوامعی هستند که در وضع تنش آلودی قرار دارند. وضع آنها زاییده برخی از پدیده های اجتماعی امروز است که می توان مهم ترین آنها را شهرنشینی شتابان و حاشیه نشینی دانست. در این پژوهش به بررسی رابطه بین حاشیه نشینی و قاچاق کالا و ارز می پردازیم. روش تحقیق، اسنادی و پیمایشی با استفاده از پرسشنامه خود ساخته می باشد. جامعه آماری این پژوهش را مسئولان سازمان های دولتی در دو استان کردستان و سیستان و بلوچستان در سال 1389 تشکیل می دهند. بر اساس فرمول نمونه گیری کوکران تعداد 330 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب، که برای هر استان 165 نفر تعیین گردیده و پرسشنامه به صورت تصادفی بین آن ها توزیع شد. داده ها با بهره گیری از آمارهای توصیفی و تحلیلی در SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده از تحقیق نشان می دهدکه بین حاشیه نشینی و قاچاق کالا رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد.
کلیدواژگان: قاچاق کالا، حاشیه نشینی، کردستان، سیستان و بلوچستان -
صفحه 124
این پژوهش بر اساس روشی تحلیلی توصیفی و بهره گیری از منابع موجود در زمینه قاچاق کالا و آسیبهای آن و چگونگی مبارزه با آن در کشور و نیز بررسی همه جانبه با استفاده از روش تحلیل SWOT اقدام شده است. نتایج حاکی از آن بود که مهم ترین نقطه قوتی که ایران در زمینه مبارزه با قاچاق کالا در جامعه از آن برخوردار است، وجود تعداد کثیری کارد مجرب در این زمینه در کشور می باشد که با بهره مند شدن از امتیاز وزنی 62/0 در جایگاه نخست می باشد و عدم کار فرهنگی اساسی در این زمینه با امتیاز وزنی 42/0 در جایگاه نخست ضعف ها، توجه به مسائل قاچاق کالا به خصوص در امر مردم و استخراج آنها و اندیشیدن تدبیری در این زمینه با امتیاز وزنی 6/0 بالاترین امتیاز وزنی را داشته و در مرتبه اول فرصت های موجود و نداشتن برنامه ریزی راهبردی، جذاب و رقابتی در برابر اقدامات خصمانه دشمنان در زمینه قاچاق کالا با امتیاز وزنی 52/0 در جایگاه نخست تهدیدها قرار دارد. مهم ترین راهبردهای که در این زمینه می توان نگاشت عبارتند از: ایجاد برنامه ریزی و ساختاری اساسی جهت بهره برداری بهینه از تعدد کادر مجرب در راستای روشنگری و آگاهی رسانی در مباحث قاچاق کالا و آسیب های آن، تلاش اساسی محلی و ملی در راستای تبیین مسائل اساسی قاچاق کالا و آسیب های آن و ارائه و تدوین آن در جامعه و تدوین یک سند چشم انداز محلی و ملی و بهره گیری از رسانه های نوین جهت مبارزه با تیلیغات دشمنان در زمینه قاچاق کالا و انجام اقدامات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی برای جلوگیری از امر قاچاق.
کلیدواژگان: قاچاق کالا، آسیب، فرهنگ، تهاجم، استراتژی، SWOT -
صفحه 149
مروری بر سه دهه سیاست های پولی و ارزی کشور حکایت از آن دارد که ساختار مالی و بودجه ای دولت در دهه های اخیر به گونه ای مدیریت شده که اقتصاد ایران هر سال با افزایش قابل توجه نقدینگی و درپی آن با رشد قیمت ها و به عبارتی تورم همراه بوده است. این وضعیت در دو دههی نخست پس از پیروزی انقلاب اسلامی که به خاطر محدودیت های ارزی شدید اعمال شده، نرخ ارز در بازار آزاد همگام با شاخص قیمت ها افزایش می یافت، از منظر قاچاق چندان محسوس نبوده است. اما از اوایل دهه ی 1380 با اعمال سیاست مدیریت شدید (تثبیت) نرخ ارز، افزایش نقدینگی و تورم از یک سو و ثبات نسبی نرخ ارز از سوی دیگر سبب شدند که قیمت نسبی کالاهای قابل مبادله به کالاهای غیر قابل مبادله به سود کالاهای قابل مبادله ی وارداتی و به زیان کالاهای تولید داخل تغییر یابد. این موضوع ضمن این که به صنایع داخلی ضربه زد، موجب شد حاشیهی سود واردکنندگان کالاهای قاچاق (واردکنندگان رسمی و غیر رسمی) افزایش یابد. به این ترتیب سیاست اخیر در عمل پدیده ی قاچاق را به عنوان یکی از معضلات کشور تشدید نموده و بخش قابل توجه دیگری از توان و امکانات کشور را به سمت آن سوق داد.
نتایج مطالعه ی حاضر حکایت از آن دارد که هر چند طی این مدت، دولت خود را ملزم و مقید به مبارزه با پدیده ی قاچاق دانسته اما سیاست های کلان به ویژه در حوزه ی پولی و ارزی در جهت تشدید پدیده ی قاچاق سامان گرفته و در عمل اقدامات بازدارنده در این حوزه را بی اثر ساخته است. از این رو است که می توان از این دو بخش (پولی و ارزی) به عنوان حلقه ی مفقوده در سیاست#های مبارزه و مدیریت قاچاق کالا و ارز یاد کرد.کلیدواژگان: سیاست پولی و ارزی، قاچاق کالا و ارز، نرخ ارز، واردات و صادرات، قیمت -
صفحه 169
پارادایم اقتصاد مقاومتی در مقابل اقتصاد متعارف نیازمند الگو ها و روش های متمایز است. جهت مقاومت و مقابله با قدرت های اقتصادی می بایست علاوه بر اینکه از ظرفیت های اقتصادی داخلی بهره گیری می شود به مزیت ها توجه ویژه ای نمود اما فاصله ای که در طول سالیان متمادی میان کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه به وجود آمده است و نیز جنبه های فرهنگی و عدم پذیرش الگوهای کشور های توسعه یافته باعث گردیده است که کشورهای در حال توسعه نتوانند از پیشرفت های موجود بهر ه گیری نموده و یا در صورتی که از پیشرفت های خارجی استقبال نموده اند فرهنگ و باورهای خود را در این تقابل باخته اند که این امر اهمیت موضوع بررسی نقش مناطق ویژه اقتصادی در اقتصاد مقاومتی، نوآوری اقتصادی و مبارزه با قاچاق کالا و ارز نشان داده و مسئله این تحقیق که مدل دانش بنیانی که با استفاده از ظرفیت مناطق آزاد تجاری در الگوی اقتصاد مقاومتی با منویات مقام معظم رهبری موجب مبارزه با قاچاق کالا و ارز می شود چیست؛ بررسی می شود.
در این مقاله با بهره گیری از نمونه ای تجربی و به روش تحلیلی توصیفی به بیان الگویی با مبانی نظری اقتصاد دانش، فناوری و پیشرفت های بین المللی جهت تقویت اقتصاد ملی و با رویکرد اقتصاد مقاومتی می پردازیم. با بومی سازی یک الگوی اقتصاد دانش بنیان از کشور چین، نقش مناطق آزاد و ویژه تجاری در ورود علم و فناوری، کالا و خدمات به کشور ایران ارائه می نماییم.
مناطق آزاد و ویژه تجاری در حماسه اقتصادی دارای نقشی پررنگ بوده و به عنوان یک فیلترینگ و با نگاهی دیگر به مثابه یک کاتالیزور جهت تبادل دانش، کالا و ارز هستند از این حیث اهمیت مبارزه با قاچاق کالا و ارز با توجه به ظرفیت این مناطق روشن می گرددکلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، نوآوری، مناطق ویژه اقتصادی، مبارزه با قاچاق کالا و ارز
-
Page 7
smuggling has a variety of economic and non-economic effects. The economic effects of this phenomenon include the reduction in consumption of domestic goods, the decline in production, the reduction of value added and employment. Accordingly, this study investigates the effects of smuggling on the reduction of production in various sectors of Iranian economy as well as the economy of Sistan and Baluchestan province using input-output analysis. for this purpose, It is assumed it exists only in the sector of agriculture and agricultural products. The results of the Model estimation show that because of smuggling of agricultural products into the country, the total production of the country is reduced by 70482٫28 billion Rials. The amount of decline in production in Sistan and Baluchestan province is 2582 billion Rials as a result of smuggling of agricultural products.
Keywords: smuggling, production, Sistan, Baluchestan province -
Page 23
The present study seeks to investigate whether the expansion of provincial diplomacy could lead to a decrease in commodity trafficking in Kurdistan province. The research method used in this study is a survey and data gathering tool with a questionnaire with interview. The research method used in this study is purpose-oriented, applied-based, and descriptive-analytical in nature and the method and library, internet and field interpretation tools have been used to collect research data. The findings of the study indicate that underdevelopment of the province and development disparity as well as other geographical, political and cultural variables of the region are major factors in the growth and expansion of trafficking in goods and other security crimes and threats. It has been concluded that the present study has concluded that Kurdistan due to its border and ethnic and religious affiliation with the Kurdish region on one hand and the widespread need of the climate for the development of relations with Iran on the other hand have great importance. potential for development. And consequently, it has the benefit of enhancing border security that has the potential to become drunk Provincial land uses active diplomacy, deliberate and targeted experts and diplomats familiar with the indigenous issues and needs of the province, but the provincial, national and international diplomacy can be effective in the development of Kurdistan.
Keywords: Provincial Diplomacy, Kurdistan, Border Security, Border Crime, Kurdistan Region -
Page 75
Smuggling is a part of the informal economy that is not recorded in official statistics and damages countries' economic information systems. This paper having approach of resistance economy, first presents the causes and consequences of of smuggling based on a conceptual model and then deals with its most important issues based on qualitative method of Grounded Theory. The purpose of this study is to identify the factors caused and exacerbated the smuggling of commodity and to study their effects and offer suggestions for fighting against smuggling in line with the realization of a resilience economy and pay much attention to its three major areas,i.e: economic policies, national production and unemplyment.This paper is a descriptive exploratory study with its population consisting of university professors and experts working in the Headquarters for Figting against Commodity&Foreign Exchange Smuggling. For qualitative reviews, 10 persons were fully interviewed and 5 questions were asked from each one. The results shows that theTen-years horizon of the Headquater is moving in line with the resilience economy, but the Headquater must modify its approach and move towards knowledge and technology management; therefore, more attention must be paid to qualitative studies, especially in the social and cultural contexts of this phenomenon.
Keywords: commodity, foreign exchange smuggling, resistanceeconomy, national production, unemployment, technology management -
The effect of suburb-dwelling on the smuggling of goods and foreign exchange / Case Study: Kurdistan, Sistan and Baluchestan ProvincesPage 107
Smugglers are lively barometers of societies that are in a stressful state. Their status results from some of today's social phenomena of which accelerated urbanization and suburb-dwelling conisdered as the most important ones. In this study we examine the relationship between suburbdwelling and smuggling of commodities and foreign exchanges. The research method is documentary and survey using self-made questionnaire. The statistical population of this study consists of officials of governmental organizations in Kurdistan province and Sistan and Baluchestan province in 2010. Based on the Cochran sampling formula, 330 persons were selected as sample size, of which 165 persons for each province. The questionnaires were distributed randomly among them. Data were analyzed using descriptive and analytical statistics in SPSS. The results show that there is a direct and significant relationship between suburb-dwelling and smuggling.
Keywords: commodity smuggling, suburb-dwelling, Kurdistan, Sistanand Baluchistan -
Page 124
This research is based on a descriptive-analytical method and utilization of available resources in the field of smuggling and its damages and how to combat it in the country as well as a comprehensive study using SWOT analysis. The results indicated that the most important strength of Iran's fight against trafficking in society is the existence of a large number of experienced knifes in the country enjoying a 0,62 weight rating. First is the lack of basic cultural work in the field with a weight rating of 0,42 in the first place of weaknesses, paying attention to issues of trafficking especially in public affairs and extracting them and thinking of a tactic in this field with a weighting of 0,6 highest. It has the weight and, first of all, the opportunities available and the lack of strategic, attractive and competitive planning against the enemy's hostile actions. Trafficking of goods with a score of 52/0 weight in the first place threatened. The most important strategies that can be mapped in this area are: Establishing the basic planning and structure to optimally exploit the multiplicity of qualified personnel in order to clarify and inform on the issues of trafficking in goods and its damages, the basic local and national efforts in explaining the issues. The essentials of trafficking in goods and its harm and its presentation to the community and the development of a local and national perspective document and the use of modern media to counter enemy propaganda in the field of trafficking in goods and to carry out cultural, social and economic measures to prevent it. Trafficking.
Keywords: Trafficking, Injury, Culture, Invasion, Strategy, SWOT -
Page 149
A review of the country's three decades of monetary and foreign exchange policies suggests that the financial and budgetary structure of the government has been managed in recent decades so that the Iranian economy increases each year with significant liquidity and subsequently with rising prices and Inflation has been associated. In the first two decades after the triumph of the Islamic Revolution, due to severe currency restrictions, the free-market exchange rate increased in line with the price index, not much in terms of smuggling. But since the early 1980s, tightening exchange rate policy, increasing liquidity and inflation on the one hand, and relative exchange rate stability on the other, have made the relative price of commodities exchangeable to non-exchangeable commodities profitable. Import exchange and change at the expense of domestically produced goods. This, while affecting the domestic industry, led to an increase in the profit margins of smugglers (formal and informal importers). Thus, the recent policy in practice exacerbated the phenomenon of trafficking as one of the problems of the country and pushed a significant portion of the country's capabilities to that end. The results of the present study indicate that although during this period the government has committed itself to combating the phenomenon of trafficking, macroeconomic policies, especially in the area of monetary and foreign exchange, have exacerbated the phenomenon. The smuggling system has been in place and has effectively counteracted deterrence measures in the area. Therefore, these two sectors (monetary and foreign exchange) can be mentioned as missing links in the policies of combating and managing trafficking in goods and currencies.
Keywords: Monetary, Currency Policy, Currency, Trade, ExchangeRate, Import, Export, Price -
Page 169
The paradigm of Resistance economics versus conventional economics requires distinct patterns and methods. To resist and confront economic powers, in addition to utilizing domestic economic capacities, special attention must be paid to its advantages, but the gap that has developed over many years between developed and developing countries, and also the cultural aspects and the rejection of the patterns of developed countries have made developing countries unable to take advantage of existing developments or have lost their culture and beliefs after welcoming foreign developments which shows the importance of studying the role of special economic zones in resistance economy, economic innovation and fighting against smuggling of commodity and foreign exchange and answers the question of this study ,i.e, by considering the supreme leader’s statements what is a knowledgebased model by using the capacity of free trade zones in a Resistance economy model which fights against smuggling of commodities and currencies.In this paper, using an empirical sample and a descriptive-analytical approach, we present a model for utilizing international knowledge, technology and developments to strengthen the national economy with Resistance economics approach. By localization of a Chinesebased knowledge economy model, we present the role of free and special trade zones in bringing science and technology, goods and services to Iran. Free and special trade zones in the economic epic play a strong role as a filtering and from another view as a catalyst for the exchange of knowledge, commodities and currencies. Accordingly, the capacity of these areas shows the importance of fighting against smuggling of commodities and foreign exchange.
Keywords: Resistance Economics, Knowledge-Based Economy, Special Economic Zones, fighting against smuggling ofcommodities, currencies