فهرست مطالب

نشریه رهیافت
پیاپی 72 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اکرم قدیمی صفحه 0
  • مقصود فراستخواه* صفحات 1-18

    رشد علمی در ایران فریبنده شده است. نماگرهای غرورآمیز آن به همراه شواهد نگران کننده به یک پارادوکس تبدیل گشته است. نشانه های متناقض از آن می رسد. ایران کشوری است با پنجاه هزار مقاله علمی که در طی بیست سال، 50 برابر شده و نرخ رشد آن از کشورهایی با روند توسعه پرشتاب همچون چین و کره و ترکیه گوی سبقت ربوده است. نزدیک به 1800 مجله غالبا به صورت فصلنامه، همچنان سالانه انبوهی مقاله را به آرشیو دانش ایرانی می افزاید. مقالاتی که چند میلیون استناد خورده است. 20 درصد مقالات علمی ایرانیان با یک نویسنده همکار بین المللی نوشته شده است. سهم ایران از دانش انسانی و اجتماعی جهان برحسب انتشارات مقالات از حدود 4/0 درصد در 1391 به 7/0% در 1397 افزایش یافته است. دور تندی است: «منتشر کن یا مضمحل شو». اما حاصل چیست؟ ماشین عظیمی که گردشی مالی سالانه بالای 1000 میلیارد تومانی در پشت آن قرار دارد و سوختش با هشتصد هزار دانشجوی تحصیلات تکمیلی به علاوه بیش از هشتاد هزار هیات علمی تامین می شود، مدل کارخانه ای آن« تولید اتوماتیک مقاله به شیوه دانشجو- استاد» است (دانشجو می نویسد و استاد می بیند). چرخ دنده هایش آیین نامه هایی است که مقاله می شمارد و مدرک می دهد، دوباره می شمارد و مرتبه علمی می دهد، باز می شمارد رتبه تعیین می کند و باردیگر همچنان اسطوره شمارش؛ شمارش و بازهم شمارش. گاهی حتی آثاری از فسادی نظام مند در کار تولید و انتشار این مقالات رخنه می کند. اما یک چیز همچنان در هاله ابهام مانده است: تاثیر اجتماعی این مقالات چیست؟ چه کمکی برای ترویج دانش و آگاهی ملی ایرانیان می کند؟ چه مددی به عمل و زندگی روزمره مردم در گوشه کنار مناطق کشور و توسعه پایدار این سرزمین می رساند؟ چه ارزش افزوده ملی به دست می دهد؟ مقالات علوم انسانی و اجتماعی در این میان کجای قضیه اند؟ برای آزمون کیفیت یک عملکرد، انواع راه ها وجود دارد. یک راه نیز مقایسه آنها با عملکرد معیار از گذشته تا به امروز است. در این مقاله هشت نسل مقالات اصیل علوم انسانی و اجتماعی که طی دوسده گذشته تا به امروز از اختر تا بخارا به چاپ رسیده است به عنوان عملکرد معیار و مبنایی برای نقد انبوهه جاری مقالات رسمی! قرار می گیرد که در مجلاتی با عنوان علمی پی در پی منتشر می شوند. احتمالا دست کم ده نوع گرایش آسیب زا سبب شکلی از اینرسی می شود و امید به کیفیت و تاثیر اجتماعی مقالات علوم انسانی و اجتماعی را کاهش می دهد: کمیت گرایی، صورت گرایی، مناسک گرایی، دولت گرایی، عرضه گرایی، معیشت گرایی، رسمیت گرایی، رفتار گرایی/ وظیفه گرایی، مدیریت گرایی و برج عاج گرایی.

    کلیدواژگان: رشد علمی، اسطوره شمارش، اثربخشی مقالات، ترویج دانش، علوم انسانی و اجتماعی، خط معیار کیفیت، موانع بر سر راه
  • سید حامد مزارعی، مهدی پاکزاد بناب*، مصطفی محسنی کیاسری صفحات 19-32
    مفهوم سازمان های مردم نهاد چندین سال است که در برنامه های توسعه در کنار بخش دولتی و خصوصی به عنوان رکن سوم توسعه مطرح شده است؛ یکی از راه های ایفای چنین نقشی توسط این سازمان ها به روزرسانی وظایف و کارکردهای آنها در اساسنامه نمونه آنهاست. در این مقاله به انجمن های علمی به عنوان سازمان های مردم نهاد علمی تاکید شده است. در این راستا، تحقیق حاضر در پی یافتن جواب به سه سوال اصلی است، 1- سازمان های مردم نهاد علمی در توسعه علم و فناوری چه کارکردهایی باید داشته باشند؟ 2- چه کارکردهایی در راستای توسعه علم و فناوری در اساسنامه نمونه انجمن های علمی کشور گنجانده شده است؟ 3- برای بهبود و ارتقاء کارکرد این سازمان ها در توسعه علم و فناوری چه پیشنهادهای سیاستی را می توان ارائه کرد؟ بررسی ها نشان می دهد که کارکردهایی مانند، انجام و راهبری پروژه های تحقیق و توسعه، ارائه مدل هایی برای توسعه، جریان سازی علمی، مباحث مربوط به توسعه پایدار، شناسایی و اولویت بندی نیازها و انتقال آن به دولت، خدمات مشاوره ای به دولت و شرکت های نوپا، آموزش فناوری های جدید، کمک به تدوین استانداردها و مقررات صنعتی، شبکه سازی در حوزه علم و فناوری و... باید به اساسنامه نمونه انجمن های علمی افزوده شود.
    کلیدواژگان: سازمان های مردم نهاد، انجمن های علمی، توسعه علم و فناوری، کارکردهای سازمان های مردم نهاد علمی
  • مصطفی صادقی، مهدی کیامهر* صفحات 33-46
    یکی از عوامل مهم در موفقیت نوآوری، یکپارچگی دانش فنی و دانش بازار است. اما نتایج تحقیقات پیشین در این حوزه نشان می دهد که سطح یکپارچگی موجود از سطح مطلوب موردنظر سازمان ها کمتر است. هدف این تحقیق بررسی موانع ایجاد یکپارچگی در سازمان ها با تمرکز بر واحد های فنی و واحد های بازاریابی است. با مطالعه منابع کتابخانه ای مشخص شد که عواملی در سطح فردی و سازمانی مانع دستیابی به سطح مطلوب یکپارچگی بین واحد های ذکر شده می شوند، از جمله دنیای تفکر فرهنگی متفاوت کارکنان دو واحد، مسئولیت های سازمانی متفاوت و فاصله جغرافیایی بین واحدها. جابه جایی کارکنان، طراحی ساختار سازمان با رویکردهای نوآورانه و ایجاد و تقویت سیستم های اجتماعی غیررسمی در سازمان از جمله راهکارهایی هستند که به افزایش یکپارچگی کمک می کنند. این تحقیق به مدیران ارشد سازمان ها و به خصوص مدیران عامل و مسئولان نوآوری در سازمان کمک می کند که با شناخت بهتر از مسئله و راه حل ها، بتوانند موفقیت نوآوری های سازمان را افزایش دهند.
    کلیدواژگان: یکپارچگی دانش، نوآوری، توسعه محصول و خدمت جدید
  • علی بیرانوند*، محمدحسن صیفی صفحات 47-60
    هدف این تحقیق بررسی تاثیر مشوق ها، اعتماد، و لذت کمک به دیگران بر قصد تسهیم دانش است. این پژوهش از نوع کاربردی است که به روش توصیفی به جمع آوری نظرات اعضای مراکز تحقیقاتی و آموزشی وابسته به سازمان جهاد کشاورزی استان فارس پرداخته است. جهت تحلیل روابط میان متغیرهای تحقیق از مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که تاثیر مستقیم مشوق ها و لذت کمک به دیگران بر قصد تسهیم دانش و تاثیر مستقیم اعتماد بر قصد تسهیم دانش تایید نمی شو د. همچنین تاثیر غیرمستقیم مشوق ها، اعتماد و لذت کمک به دیگران به قصد تسهیم دانش به واسطه هنجارهای ذهنی و نگرش به تسهیم دانش تایید می شود. باورها در فرایند تسهیم دانش یک سازمان نقش محوری دارند. مدیران می توانند در سازمان ها از طریق متغیرهای مختلف و تحت تاثیر قرار دادن باورهای افراد، تاثیرات قابل توجهی در ایجاد نگرش و هنجار در سازمان داشته باشند که نهایتا با ایجاد قصد انجام آن کار در افراد نسبت به ایجاد رفتار مناسب و مورد تایید در سازمان خود موثر باشند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، تسهیم دانش، اشتراک دانش، استان فارس
  • محمد فلاح، علی قربی*، علیرضا نوروزی، افسانه جعفری صفحات 61-76
    هدف پژوهش حاضر، مطالعه تحلیلی و ارزیابی کمی و کیفی تولیدات علمی حوزه زلزله‏شناسی در پایگاه استنادی وبگاه علوم در جهان و ایران از سال 1970 تا 2018 میلادی است. مطالعه حاضر، پژوهشی پیمایشی است و با استفاده از رویکرد علم‏سنجی انجام شده است که با استفاده از شاخص های کمی تولیدات علمی جهان و ایران در حوزه زلزله‏شناسی را مورد ارزیابی قرار داده است. یافته ها نشان داد تعداد تولیدات علمی حوزه زلزله در جهان، 114292 مدرک بوده که سهم ایران از تولید علم جهان در این حوزه 3065 مدرک است؛ همچنین نتایج نشان داد که ایران در جهان در مرتبه سیزدهم و در میان کشورهای آسیایی در مرتبه ششم قرار دارد. تعداد کل استنادها به مدارک 1963 استناد است که میانگین استناد به هر مدرک 25/6 استناد و شاخص هرش در این حوزه برای کشور ایران 51 است. نتایج نشان می‏دهد با وجود این که ایران یک کشور زلزله‏خیز است، تعداد تولیدات علمی کشور ما در مقایسه با برخی کشورها که کانون زلزله نیستند پایین است. بنابراین، بایستی توجه بیشتری به تحقیق و توسعه در حوزه زلزله‏شناسی شود
    کلیدواژگان: نمایه استنادی، تحلیل استنادی، تولیدات علمی، زلزله شناسی، علم‏ سنجی
  • اکبر بهمنی چوب بستی*، سید مهرداد سیدین صفحات 77-90
    پژوهش حاضر با هدف ارتقای قابلیت کتابداران در مدیریت تعارض در کتابخانه ها با به کارگیری مهارت های ارتباطی و ارتباطات بین فردی است. بنابراین در این پژوهش به بررسی روابط علمی تاثیر مهارت های ارتباطی کتابداران بر ارتباطات بین فردی و نقش آن بر راهبردهای مدیریت تعارض در کتابخانه ها پرداخته شد.
    این پژوهش از نوع توصیفی است که به روش پیمایشی انجام گرفت. جامعه پژوهش را تمامی کتابداران شاغل در کتابخانه های عمومی استان مرکزی تشکیل می دهند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه های مهارت های ارتباطی کویین دام، ارتباطات بین فردی گراهام و مدیریت تعارض ارتباط سازمانی پوتنام و ویلسون بود.
    نتیجه آزمون رگرسیون آماری بیانگر تاثیر مولفه های مهارت های ارتباطی بر ارتباطات بین فردی و راهبردهای مدیریت تعارض است و همچنین مولفه های مهارت های ارتباطی بر راهبردهای مدیریت تعارض تاثیر معنا داری دارند.
    با توجه به نقش علی مهارت های ارتباطی می توان با شناسایی ضعف های موجود در حوزه کتابخانه های عمومی، زمینه را برای رشد و ترقی این مهارت ها از طریق برگزاری کارگاه های آموزشی و موارد پیشنهادشده در این پژوهش فراهم آورد تا کتابداران در ارائه خدمات به کاربران نهایت بهره مندی را از مهارت های ارتباطی خود ببرند و در مراجعه مجدد کاربر بهترین روش ارتباط بین فردی برای کاهش تعارض در کتابخانه ها را اتخاذ نمایند.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: مهارت های ارتباطی، ارتباطات بین فردی، راهبردهای مدیریت تعارض، کتابداران، کتابخانه های عمومی
  • الهام یوسفی* صفحات 91-102
    مقاله پیش رو تلاشی برای سازماندهی دانش موجود پیرامون رصدخانه های فرهنگی است. در مطالعاتی که به موضوع مدیریت فرهنگ اختصاص یافته، این مورد نسبتا جدید بوده و کمتر مورد تحلیل قرار گرفته است. این متن بر مبنای طبقه بندی اتخاذ شده توسط شوستر در سال 1999، نتایج گروه کاری ENCATC با عنوان رصدخانه های فرهنگی و اطلاعات و دانش فرهنگی و تحقیقات خود نویسنده است. مقاله حاضر، مدل های مختلف (به ویژه بر اساس شبکه ها و فرم های سازمانی)، قلمرو و اهداف رصدخانه ها را ارائه و مقایسه می کند. همچنین، سوالاتی در مورد ماهیت رصدخانه ها و مدیریت دانش انباشته شده، مطرح می کند
    کلیدواژگان: رصدخانه های فرهنگی، مدیریت، تحقیقات فرهنگی
|
  • Maghsoud Faasatkhah * Pages 1-18

    The scientific growth in Iran has been Deceptive. Its prideful indicators along with disturbing evidence have become a paradox. There are contradictory signs of it. Iran is a country of fifty thousand scientific articles that's 50 times as much in twenty years. Its growth rate has exceeded fast developmenting countries like China, Korea, and Turkey. Nearly 1,800 magazines are often quarterly, continue to increase yearly plenty of articles to the archive of Iranian knowledge archive. Articles with several million citations. Twenty percent of Iranian scientific papers are written by an international contributing author. Iran's contribution to the human and social knowledge of the world according to the publication of articles increased from about 0.4% in 2012 to 0.7% in 2018. It is a sharp turn: Publish or Perish! But what is the result? A huge machine that has an annual financial turnover of more than 1000 billion Tomans. Its fuel is 800,000 postgraduate students plus over eighty thousand faculty members. The manufactoral model is the automatic production of student-faculty articles. The student writes and the faculty sees! Its gears are the regulations that count the papers and gives degree. Counts again and gives the academic rank of a faculty member. Again counts and determines other ranks. Again, the myth of counting, counting and still counting. Sometimes even systematic corruption breaks out in the process of producing and publishing these articles. But one thing remains unclear; what is the social impact of these articles? What helps to promote Iranian national knowledge and awareness? What contribution does it make to people's everyday life around the country and the sustainable development of this land? What national added value does it bring? Where are the humanities and social science articles In this case? There are a variety of ways to test the quality of performance. One way is to compare them with benchmark performance from the past to the present. In this article, eight generations of authentic articles in the humanities and social sciences that has been published for the past two centuries in Akhtar to Bukhara are set as benchmark performance for criticism of the current mass of official papers in journals called scientific journals. Probably at least ten types of traumatic tendencies cause a form of inertia. Reduces hope for the quality of articles in humanities and social science and the social impact of these articles: the centrality of quantity, formalism, ritualism, stateism, the centrality of supply, subsistence, officiality, behaviorism/ centrality of administrative duty, managerialism, and the problem of ivory tower.

    Keywords: Scientific Growth, Myth of counting, The Effectiveness of articles, Knowledge promotion, Humanities, Social science, Quality benchmark line, Obstacles on the way
  • Seyed Hamed Mazarei, Mahdi Pakzad Bonab *, Mostafa Mohseni Kiasari Pages 19-32
    The scientific growth in Iran has been Deceptive. Its prideful indicators along with disturbing evidence have become a paradox. There are contradictory signs of it. Iran is a country of fifty thousand scientific articles that's 50 times as much in twenty years. Its growth rate has exceeded fast developmenting countries like China, Korea, and Turkey. Nearly 1,800 magazines are often quarterly, continue to increase yearly plenty of articles to the archive of Iranian knowledge archive. Articles with several million citations. Twenty percent of Iranian scientific papers are written by an international contributing author. Iran's contribution to the human and social knowledge of the world according to the publication of articles increased from about 0.4% in 2012 to 0.7% in 2018. It is a sharp turn: Publish or Perish! But what is the result? A huge machine that has an annual financial turnover of more than 1000 billion Tomans. Its fuel is 800,000 postgraduate students plus over eighty thousand faculty members. The manufactoral model is the automatic production of student-faculty articles. The student writes and the faculty sees! Its gears are the regulations that count the papers and gives degree. Counts again and gives the academic rank of a faculty member. Again counts and determines other ranks. Again, the myth of counting, counting and still counting. Sometimes even systematic corruption breaks out in the process of producing and publishing these articles. But one thing remains unclear; what is the social impact of these articles? What helps to promote Iranian national knowledge and awareness? What contribution does it make to people's everyday life around the country and the sustainable development of this land? What national added value does it bring? Where are the humanities and social science articles In this case? There are a variety of ways to test the quality of performance. One way is to compare them with benchmark performance from the past to the present. In this article, eight generations of authentic articles in the humanities and social sciences that has been published for the past two centuries in Akhtar to Bukhara are set as benchmark performance for criticism of the current mass of official papers in journals called scientific journals. Probably at least ten types of traumatic tendencies cause a form of inertia. Reduces hope for the quality of articles in humanities and social science and the social impact of these articles: the centrality of quantity, formalism, ritualism, stateism, the centrality of supply, subsistence, officiality, behaviorism/ centrality of administrative duty, managerialism, and the problem of ivory tower.
    Keywords: Scientific Growth, Myth of counting, The Effectiveness of articles, Knowledge promotion, Humanities, Social science, Quality benchmark line, Obstacles on the way
  • MOSTAFA Sadeghi, Mahdi Kiamehr * Pages 33-46
    The aim of the present work is to illustrate the most important theoretical gaps of commercialization of scientific research, in inside and outside of the country. In addition, some of the most significant research ideas are proposed to depict the future path of this topic. The utilized method in the investigation, which was led to this paper, was the library research and conceptual analysis. In World Literature, it is observed that some of the literatures have been mainly reasoned on the basis of sociological theories of science against the commercialization of scientific research, and some others, used the objective and empirical results, to provide their defense for commercialization as an existing reality. In domestic literature, five main topics, which attract the attention of authors, are as follow: definition the concepts of commercialization of scientific research, appropriate executive models in Iran, the success factors of commercialization of science in universities of the world and Iran, present obstacles in Iran, its positive and negative consequences. The two recent issues have more importance in domestic literature, mostly the scientific community of management, and to a lesser extent, the sociologists have been entered to this debate. Other scholars in the fields of science policy, economics of science, and philosophy of science have been disregarded to this issue. The debate on commercialization of scientific research within the country lacks the theoretical frameworks for analyzing, evaluating and proceeding to the necessity of the subject.
    Keywords: Commercialization of Scientific Research, Economics of science, University, Industry, Theoretical Basis of Commercialization, Policy Making of Science, Technology
  • ALI Biranvand *, Mohammad Hasan Seif Pages 47-60
    The purpose of this research is to examine the impact of incentives, Trust, and Pleasure on helping others to share knowledge. This is applied research that is descriptive and has been used to collect the views of the members of research and education centers affiliated to the Jihad-e-Agriculture Organization of Fars province. A structural equation model has been used to analyze the relationships between the variables in the research. The results show that the direct impact of Incentives and Enjoyment of Helping other people on their sharing intention isn't confirmed. But the direct impact of trust on the intention to share knowledge is confirmed. The indirect effect of incentives, trust, and Enjoyment of Helping others to share knowledge through mental norms and Attitudes toward knowledge sharing is confirmed. Beliefs play a central role in the organization's sharing process. Managers can have a significant influence on the organization's attitudes and norms in organizations through various variables and affecting their beliefs, ultimately, by creating the Intention to do it in individuals rather than creating appropriate behavior and approval in the organization they are effective.
    Keywords: Knowledge Management, Knowledge Sharing, Fars province
  • Mohammad Falah, Ali Ghorobi *, Alireza Norozi, Afsane Jafari Pages 61-76
    This study aims to investigate and evaluate the scientific productions of Iran and the world in the field of seismology in the Web of Science database from 1970 to 2018, quantitatively and qualitatively. The present study was carried out, using a scientometric approach. This research is applied research that evaluates the quality and quantity of scientific products of the world and Iran in the field of seismology. The results showed that the number of scientific productions in the seismology field in the world is 114292 documents. The number of papers published by the Iranian researchers in this area was 3065 documents. Furthermore, the results showed that Iran is in the thirteenth position in the world and sixth position among other Asian countries. The total number of citations documents published by Iranians was 1963. The average citation per document was 6.25 and the H-index for Iran in this field is 51. The results showed that while Iran is an earthquake-prone country; the number of scientific research conducted by the Iranian researchers is low, in comparison to some countries that are not the earthquake-prone countries. Therefore, more attention should be paid to research and development in the field of seismology.
    Keywords: Seismology, Scientific publications, Citation analysis, Scientometrics
  • Akbar Bahmani Chobbasti *, Seyed Mehrdad Seyedin Pages 77-90
    The purpose of this study was to enhance the ability of librarians in conflict management in libraries through the use of communication skills and interpersonal communication. Therefore, in this research, the effect of communication skills of librarians on interpersonal communication and its role in conflict management strategies in libraries was investigated.
    This is a descriptive study that was conducted through a survey method. The study community consisted of all librarians working in the public libraries of Markazi province. Data collection tools consisted of Queen Dom communication skills questionnaire, Graham interpersonal communication, and Potenhn and Wilson Corporate Communication Conflict Management. Using Levin's test for data variance, the Kolmogorov-Smirnov test for natural distribution of data, t and F tests for comparison of averages and linear regression and structural equation modeling were used to study the effect of observed variables on the variables.
    The result of the statistical regression test shows the effect of components of communication skills on interpersonal communication and conflict management strategies as well as the components of communication skills with conflict management strategies that have a significant effect.
    Given the role of the causal communication skills, it is possible to identify the weaknesses in this field in public libraries, to develop these skills through the workshops and the proposals proposed in this study so that librarians can benefit in providing services to users. Take their communication skills and adopt the best communication method in the user's referral.
    Keywords: Communication skills, Interpersonal communication, Conflict management strategies, Librarians, Public libraries
  • Elham Yosefi * Pages 91-102
    This article is an attempt to organize knowledge of cultural observatories. In the studies dedicated to the theme of management of culture, this subject is relatively new and less analyzed. The text is based on the classification adopted by J. M. Schuster in 1999, the results of the work of the ENCATC Working Group: Cultural Observatories and Cultural Information and Knowledge and the author’s research. The article presents and compares various models (especially based on networks and institutional forms), scope and objectives of the observatories. However, it also raises questions about the essence of the observatories and the governance of accumulated knowledge.