فهرست مطالب

مطالعات تفسیری - پیاپی 38 (تابستان 1398)

فصلنامه مطالعات تفسیری
پیاپی 38 (تابستان 1398)

  • 264 صفحه، بهای روی جلد: 320,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1398/04/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • جواد ایروانی* صفحات 7-26
    مفسران پیرامون عبارت «لو کنتم فی‏ بیوتکم لبرز الذین کتب علیهم القتل إلی‏ مضاجعهم» دیدگاه های گوناگونی ارائه داده اند. نظر مشهور آن است که بر اساس این آیه، کسانی که در میدان جنگ به قتل می رسند به اجل محتوم خود می میرند. در اینجا این پرسش ایجاد می شود که آیا کشته شدن در جنگ، سرنوشتی غیرقابل پیش گیری برای مقتول است؟ آیا دوری از مواضع خطر در تاخیر اجل نقش دارد؟ یافته های تحقیق در پاسخ به پرسش های مذکور نشان می دهد مفاد آیات 2 انعام و 39 رعد و روایات ذیل آن مبنی بر تقسیم اجل به محتوم و معلق، کلید حل مسائل مرتبط با آیه مورد بحث است و بر اساس آن، قتل، لزوما از نوع اجل محتوم نیست، بلکه در معمول موارد از نوع اجل معلق است. بنابراین، دوری از میدان جنگ و دیگر مواضع خطر، می تواند در تاخیر اجل موثر باشد. با این حال، هر دو نوع اجل، «مقدر» الهی است و بر هر دو «کتب علیهم القتل» صدق می کند. فرض «محتوم» بودن اجل در همه قتل ها، عناصری همچون ارزشمندی ایثار جان در راه خدا، نهی از القای خود در هلاکت، تشریع قصاص و فواید آن، و توصیه به احتیاط را به چالش می کشد و با گستره ای از آموزه های قرآنی ناسازگار می نماید. سایر آیات مرتبط نیز در چارچوب این تحلیل قابل تفسیر است.
    کلیدواژگان: آیه 154 آل عمران، اجل، قضا و قدر، اختیار
  • محمد مرادی* صفحات 27-46
    قرآن کریم در آیه 29 حج، به حاجیان چنین دستور داده است: «ثم لیقضوا تفثهم و لیوفوا نذورهم و لیطوفوا بالبیت العتیق». در چیستی معنای «قضای تفث» نظرهای مختلفی از سوی مفسران إرائه شده است. این مقاله بر آن است تا به روش توصیفی تحلیلی معنای «قضای تفث» را در آیه مزبور بررسی و تحلیل نماید و مشخص سازد که دیدگاه مفسران و واژه شناسان تا چه میزان مبتنی بر معناکاوی دقیق در واژه «تفث» است و با بررسی روایات تفسیری و تاویلی، منظور تفسیر آیه و تاویل آن و تاویل های نقل شده در روایات را مبنی بر «قضای تفث» به معنای گرفتن ناخن، چیدن موی و... و نیز دیدار إمام در حج، را تبیین کند. بررسی ها نشان از آن دارد که معنا نمودن قضای تفث به إزاله آلودگی دقیق نیست و معنای باطنی دیدار إمام، مبتنی بر گونه ای از تاویل است.
    کلیدواژگان: آیه 29 حج، قضای تفث، معناشناسی تفث
  • مجید معارف، سیدمحسن میرباقری، علیرضا قدیمی * صفحات 47-68

    در فراز «... و مثلهم فی الانجیل کزرع اخرج شطاه فازره فاستغلظ فاستوی‏ علی‏ سوقه...» در آیه 29 سوره فتح همراهان پیامبر(ص) به گیاه بالنده تمثیل شده اند. مطابق ادعای فراز مذکور باید فقراتی مشتمل بر تمثیل مشارالیه آیه در إنجیل وارد شده باشد. پیجویی برای دستیابی به چنین فقراتی در اناجیل، در تاریخ تفسیر توسط انگشت شماری از مفسران عمدتا معاصر انجام و به اشارات اجمالی منتج شده است. تتبع گسترده و مستقیم تمثیل مذکور نشان داد علی رغم مساله تحریف، فقراتی در اناجیل فعلی موجودند که می توانند در غایت انطباق مشارالیه تمثیل قرآنی قلمداد شوند. این فقرات به گونه ای اعجاب آور در سه انجیل لوقا، متی، مرقس با اختلاف های جزئی حفظ و تکرار شده اند! بررسی تفسیری و تطبیقی تمثیل قرآنی با فقرات قابل قبول از اناجیل، کاشف از وجود اشتراک ها و افتراق هایی است. توجه به بعد فردی سیر و حرکت دیندار، اصل تشبیه رشد معنوی انسان به رویش گیاه بالنده، نائل شدن از قلت و ضعف به قدرت و استحکام از موارد مشترکند. تصریح به نام مبارک «محمد»(ص) و همراهانش (قرآن)، توجه به بعد اجتماعی دین (قرآن)، بحث ملکوت و پادشاهی الهی (إنجیل) و اشتمال تمثیل بر غیردینداران (إنجیل) از مفترقاتند.

    کلیدواژگان: تمثیل قرآنی، اناجیل اربعه، همراهان رسول، گیاه بالنده
  • مهدی شامحمدی*، محمدهادی مفتح صفحات 69-88
    تعارض اجتماعی هرگونه رفتار، تفکر و احساس خصمانه آگاهانه است که در سطوح مختلف روابط اجتماعی رخ می‏دهد. این معضل اجتماعی، عواقب و خسارات فردی و اجتماعی فراوان و گاه جبران ناپذیری را به دنبال دارد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی جایگاه و نقش اصل قرآنی «قول حسن» در مدیریت تعارض‎های اجتماعی است. در این تحقیق با روش تحلیلی توصیفی، به بررسی فقره «قولوا للناس حسنا» از آیه 83 بقره از دیدگاه مفسران پرداخته شده است. سپس جایگاه اصل «قول حسن» در تنظیم روابط اجتماعی و مدیریت تعارض‏ها بررسی گردیده است. اصل «قول حسن» یکی از رهنمون‏های جامع قرآن در ارتباط با تنظیم شکل روابط افراد اجتماع با یکدیگر است. میان مفسران اختلاف هایی در خصوص قلمرو سه واژه «قولوا»، «الناس» و «حسنا» وجود دارد. نظریه مختار آن است که این سه واژه مطلق بوده و به وسیله آیه یا روایتی نسخ نشده‏اند. بر اساس این دیدگاه و همچنین مطابق تفسیر مفسران از این آیه، «قول حسن» معنایی بسیار گسترده به لحاظ خطاب، مخاطب و ابعاد دارد و بسیاری از آموزه های دینی را در خود جای می‏دهد؛ لذا نقشی به‏سزایی در تنظیم روابط اجتماعی و مدیریت تعارض‏ها خواهد داشت. البته این اصل در موارد مختلف مصادیق مختلف خواهد یافت.
    کلیدواژگان: آیه 83 بقره، قول حسن، مدیریت تعارض های اجتماعی
  • فرزانه روحانی *، علیرضا طالب پور، اعظم ذبیحی صفحات 89-106

    برخی مفسران معاصر تعبیر «بغیر عمد ترونها» در آیات 2 سوره رعد و 10 سوره لقمان را إشاره قرآن به گرانش و نقش آن در پیدایش بنای رفیع آسمان دانسته اند. گویا در این آیات گرانش به ستون هایی نامرئی تشبیه شده است؛ از آنجا که تشبیه گرانش به ستون از لحاظ علمی تشبیه درستی نیست، در این مقاله ضمن نقد و بررسی دیدگاه های تفسیری روشن می شود که آیه با کاربست واژه جمع «عمد» به صورت إستعاری بر رفعت  و خلقت آسمان ها به سبب دخالت علل و اسبابی نامرئی دلالت دارد که جایگزین ستون در بناهای ساخت بشر است. گویا آیه یادشده به نیروهای بنیادین إشاره دارد که بنا بر آخرین دستاوردهای علم فیزیک نقشی اساسی در پیدایش جهان داشته اند. از طرفی مفهوم «سماوات» در قرآن و تعابیر متفاوت دو آیه مذکور، با به کارگیری افعال «رفع» و «خلق» نیز حاوی إشاراتی است که با تفسیر علمی پیدایش جهان هماهنگ است.

    کلیدواژگان: آیه 2 رعد، آیه 10 لقمان، تفسیر علمی، إعجاز قرآن، گرانش
  • اباذر جعفری* صفحات 107-126
    قرآن کریم در راستای هدایت انسان در مسیر تعالی و رشد، از پرداختن به مباحث مرتبط با این موضوع فروگذار نکرده است. در این میان برخی شبهه کنندگان، پاره ای از مباحث قرآنی را غیر ضروری و بی تاثیر در هدایت انسان می دانند. به گمان آنها طرح این مباحث در قرآن، نشانه برساختگی و غیرالهی بودن قرآن است. آیات مربوط به إزدواج پیامبراکرم(ص) و ذکر همسران ایشان در قرآن ازجمله این موارد است. از نظر این افراد، ذکر همسران پیامبر(ص) در قرآن، معلول و بر اساس علاقه مفرط پیامبر(ص) نسبت به آنان تحلیل شده و پیرو این تحلیل، برساختگی قرآن ازسوی پیامبر(ص) و تاثیر هواوهوس ایشان در آیات قرآن، استنتاج گردیده است. این ادعا در حالی است که هیچ ذکر مستقیم و نامی از هیچ یک از همسران پیامبر(ص) در قرآن نیامده است و همه آیاتی که ادعاشده به زندگی خصوصی حضرت می پردازد، در مقام بیان معارفی عمومی برای هدایت بشر، بیان احکام عمومی همسران و بایسته هایی از زندگی مشترک زناشویی، ذکر حقوق و احکام خاص پیامبر(ص) و همسران ایشان و تبیین الگوی جامع از شخصیت نبوی در عرصه های مختلف زندگی بشری ازجمله زندگی خانوادگی است. با نادرست بودن ادعای خصوصی بودن آیات مربوط به همسران پیامبر(ص) ادعای مبتنی بر آن در برساخته بودن قرآن کریم نیز إبطال می گردد.
    کلیدواژگان: شبهات قرآنی، همسران پیامبر(ص)، إزدواج های پیامبر(ص
  • محیا پوریزدان پناه، سیده سعیده غروی* صفحات 127-140
    دیدگاه اسلام درباره صلح مسلمانان با دیگران حتی کافران در آیه 61 سوره انفال؛ معروف به آیه صلح، نمود یافته است. مفسران فریقین در تبیین آیه شریفه و بیان مراد الهی اختلاف نظر دارند که حاصل سخن ایشان در دو دیدگاه در مقاله إرائه شده است. برخی معتقدند این آیه مختص اوائل هجرت پیامبر اکرم(ص) بوده است. در آن دوران به دلیل  قدرت اندک مسلمانان، دستور الهی به صلح و إغماض از عملکرد دشمنان تعلق گرفته و بعد از قدرتمندی مسلمانان این آیه نسخ شده است. در مقابل بعضی دیگر از مفسران به دلیل تفاوت در نوع مخاطب آیات و محدود و موقت بودن آیه شریفه، حکم آیه را جاری دانسته و اعتقاد به نسخ در این آیه را منتفی می دانند. نظر نگارندگان در این مقاله که با روش تحلیلی توصیفی و با رویکرد داوری تنظیم شده بر آن است که هر چند آیه شریفه نسخ نشده اما کفار معاند مشمول حکم آیه نبوده و صلح با غیرکفار نیز مشروط به مصلحت مسلمانان است.
    کلیدواژگان: آیه 61 انفال، آیه صلح، نسخ
  • حسن رضایی *، محمدعلی مهدوی راد، علی فدایی صفحات 141-162

    جهاد در اسلام دارای ابعاد گوناگونی است که می توان همگی را زیر عنوان تلاش در راه خدا جمع نمود. در این میان، تنها در مسئله جنگ، سوءبرداشت های فراوانی ایجاد شده که موجب بروز هجمه های فراوانی نسبت به اسلام گشته و از آنجایی که در سال های اخیر افزایش تنش در مناطق اسلامی، عاملی برای رشد پدیده اسلام هراسی شده، ضروری است تا با تبیین حقیقت جهاد، موضع حقیقی دین را آشکار کرد. مبانی جنگ، به خوبی در آیات قرآن بیان شده و علامه جوادی آملی ابعاد آن را از طریق تفسیری جامع از آیات جهاد روشن ساخته است. در جانب مقابل، فایرستون، خاورپژوه معاصر، دیدگاه اسلامی در مسئله جهاد را به چالش نقد کشانده است. تقابل این دو دیدگاه، راه مناسبی است تا افزون بر تبیین ماهیت جهاد در قرآن، شبهات مربوطه نیز پاسخ داده شود. از دیدگاه علامه جوادی آملی بر اساس آیات قرآن، جهاد همواره روح دفاعی دارد و هدفش یاری دین در برابر فتنه دشمن و حذف مانع از سر راه فطرت الهی بشر است، اما از دیدگاه فایرستون، جهاد، نماد جنگ محوری و سلطه طلبی اسلام است که این نگاه ناشی از فقدان نگاه انسجامی جامع نسبت به آیات جهاد است.

    کلیدواژگان: آیات جهاد، علامه جوادی آملی، فایرستون، اسلام هراسی
  • علیرضا نصیری *، مجید حیدری فر صفحات 163-182

    در باور غالب اندیشمندان دنیای معاصر، ایمان مبتنی بر رابطه قلبی انسان با خدای والا، خاستگاه امنی برای فارغ شدن از برخی پیامدهای شوم البته نه ذاتی پیشرفت های روزافزون علوم تجربی است که فرد و جامعه برای رسیدن به آرامش درونی، هماهنگ سازی نهاد خویش با این نیاز اساسی را ترجیح می دهند. ایمان با ویژگی های چون اعتمادآفرینی، سکینه بخشی، مبتنی بودن بر اصل سنخیت و تطابق با وجدان درونی؛ در مسیر رابطه قلبی بنده با خدا، عنصر بسیار با اهمیت و مولفه برتر به حساب آمده که در آموزه های قرآنی نیز به آن اشاره شده است. ایمان برآمده از رابطه قلبی انسان با خدای والا، از گذرگاه فضایل اخلاقی و انجام عمل صالح، انسان را به مقصد الهی و ساحت ربوبی، که از اهداف خلقت انسان است، رهنمون می سازد، از این رو مقاله حاضر به تحلیل نقش «ایمان» در رابطه قلبی انسان با خدای والا از منظر قرآن، پرداخته و مصادیق ایمانی برآمده از رابطه قلبی را مورد واکاوی قرار داده است.

    کلیدواژگان: مصادیق ایمان، رابطه قلبی، فضایل اخلاقی
  • محمدحسین واثقی راد* صفحات 183-202
    جمعی از مفسران اهل سنت به استناد روایت ابن عباس اتفاق نظر دارند که آیات نخستین سوره روم: «الم غلبت الروم فی‏ ادنی الارض و هم من بعد غلبهم سیغلبون...» در فاصله دو جنگ ایران و روم نازل شده است که در جنگ اول ایرانیان پیروز شدند و آیه نازل شد و خبرداد که رومیان پیروز خواهند شد. آنان این موضوع را یکی از معجزات قرآن دانسته اند. با پژوهش در منابع تفسیری، حدیثی و تراجم مشخص شد که این دیدگاه مفسران از نظر سند ضعیف و از نظر محتوا با توجه به شواهدی در این آیات و آیات دیگر و روایات، باطل است. بر اساس روایت صحیحی که از سوی راویان شیعه رسیده تفسیر این آیه را جز إمامان معصوم نمی دانند و از سوی إمامان معصوم(ع) نیز به بنی امیه و ظهور حضرت مهدی(عج) و حضرت زهرا(س) تفسیر شده است. از این رو تفسیر آیات یادشده، به دو جنگ ایران و روم، نادرست و در وقوع چنین جنگی نیز تردید وجود دارد.
    کلیدواژگان: آیات 1 تا 5 روم، ایران و روم، تفسیر تاریخی
  • علی رضایی * صفحات 203-220

    در دوران معاصر بعد از إتفاق های مهمی که در منطقه قدس رخ داد، برخی از علمای مسلمان به دریافت جدیدی از آیات وعید بنی إسرائیل در سوره إسراء رسیدند و برخی، وعید نخست و برخی وعید دوم ذکرشده در آیات را ناظر به إفساد کنونی صهیونیست ها دانستند؛ این برداشت از آیات، افزون بر اینکه می تواند منشا روحیه دهی عظیمی در اردوگاه مسلمانان باشد، مصداق جدید و شاخصی از إعجاز قرآن در إخبار غیبی نیز می تواند تلقی شود. إثبات صحت این برداشت و همچنین تبیین دقیق تر و جزئی تر آن نیازمند بررسی های گسترده و عمیق و علمی در متن آیات و سایر قرائن مرتبط است، اما روشن است که بدون رهیافت به معانی و مفاهیم دقیق مفردات، نیل به دریافت دقیق از آیات مقدور نیست. در این مقاله سعی بر آن است که واژه ها و تعبیرهای حساس متن آیات وعید با توجه به کاربرد عرفی زمان نزول و با بررسی توصیفی و درون متنی، معناشناسی شود.

    کلیدواژگان: سوره إسراء، آیات وعید بنی اسرائیل، مفردات سوره إسراء
  • اصغر زاهدی تیر*، محمدهادی امین صفحات 221-236

    «مقاومت» از واژه های بنیادین و فطری است که ریشه قرآنی دارد و با مفاهیم و آیات اجتماعی قرآن ارتباط معناداری دارد. بر اساس دلالت های لغوی و تفسیری می توان آن را معادل با توحید، عدالت و در نهایت، اسلام قرار داد که این امر مهم و ذاتی، گاه با برداشت های نارسا به إفراط و تفریط کشیده شده و بیشتر بر روش مقاومت مانند: تقابل، جنگ و قتال توجه شده است. هدف از این پژوهش توسعه معنایی و تفسیری «مقاومت» و آشکارسازی ظرفیت اسلام در پاسخ به نیازمندی های اجتماعی و مقابله با تفکر غرب است که تبیین آن در تحقق و تقویت نظام سیاسی و اجتماعی اسلام بسیار موثر است. مقاومت در قرآن بر توحید، عدالت و فطرت بنا شده است و بر تحقق اصل حاکمیت خدا بر سرنوشت انسان، تشکیل حکومت، إقامه قسط، آبادانی زمین و عدم پذیرش ولایت و ربوبیت غیر خدا تاکید دارد.

    کلیدواژگان: آیات مقاومت، توحید، عدالت، رویکرد اجتماعی
|
  • Javad Irvani* Pages 7-26
    Commentators have offered various views on the Quranic sentence: "Say: Even though ye had been in your houses, those appointed to be slain would have gone forth to the places where they were to lie. On the well-known view, those killed when fighting are killed in their own death time. The question here is whether killing in war is an unavoidable fate for the victim. Does avoidance from the cases of danger play any role in delaying death? On the findings of the study, the verses 2 of An`am and 39 of Ra`d and the related verses under them concerning the division of the time of death into inevitable death and evitable death are the key for resolving the issues related to the verse in question and accordingly, murder may not be necessarily taken as the inevitable death; it is usually evitable and suspended. Therefore, avoiding the battlefield and other danger positions can be effective in delaying death. Both types of death, however, are divinely destined and may be taken as "kutiba `alayhim ulqatl". The assumption of "inevitability" in all murders challenges elements such as the value of sacrificing one's life for the sake of God, preventing one`s self from being destroyed, expounding retribution and its benefits, and advising caution would be incompatible with a range of Quranic teachings. Other related verses can also be interpreted in the context of this analysis.
    Keywords: Verse 154 Al-Imran, Time of Death, Predestination, Authority
  • Mohammad Moradi* Pages 27-46
    In the 29th verse of the Hajj, the Holy Qur'an has commanded the pilgrims to say: "Then let them make an end of their unkemptness and pay their vows and go around the ancient House." On the What of "making the unkemptness" various meanings have been given by commentators. This article aims to analyze analytically the meaning of " making the unkemptness" in this verse in a descriptive-analytic manner and to determine to what extent the commentators and terminologists' view is based on the exact meaning of the word " unkemptness". It is also intended to explain the meaning, comment, hermeneutics and narrative hermeneutics taking the "unkemptness" as cutting nails, hair, etc., as well as the Imam's visit in the Hajj. Surveys show that taking the word as meaning cleaning dirt is not accurate and its inner meaning of visiting Imam is based on a type of hermeneutics.
    Keywords: Verse 29 of the Hajj, Unkemptness, Semantics of Unkemptness
  • Majid Ma`Ref, Seyyed Mohsen Mirbaqeri, Alireza Qadimi * Pages 47-68

    In the passage "... Such is their likeness in the Torah and their likeness in the Gospel like as sown corn that sendeth forth its shoot and strengtheneth it and riseth firm upon its stalk..." in verse 29 of Surah Fath the Prophet`s companions have been likened to growing plants. According to the above statement, there must be passages containing the parable of the verse in Gospel. The search for such a parable in the four versions of the Gospel makes it clear that in the history of commentary, a small number of contemporary commentators have paid attention to the subject. As discussed in detail in the study, despite the problem of distortion, there are cases in the present versions of the Gospel that can be clearly considered as the corresponding for the Qur'anic likeness. These cases have been miraculously preserved and repeated in the three Gospels of Luke, Matthew, and Mark with minor differences! Interpretative and comparative study of the Qur'anic likeness with the acceptable parallels in the four versions of the Gospel reveals commonalities and differences. Paying attention to individual dimension of religious people`s movement, the principle of resembling human spiritual growth to the growth of the plant and attaining strength and solidity may be taken as the cases of commonalities. Mentioning the name of the Prophet and his companions clearly Muhammad and his companions (Quran), attention to the social dimension of religion (Quran), discussion of the Divine kingdom (Gospel) and the extension of the likening to non-religious peoples (Gospel) may be taken as differences.

    Keywords: Qur'anic Likening, Four Versions of the Gospel, Prophet's Companions, Growing Plant
  • Mahdi Shamohammadi*, Mohammadmahdi Mofatteh Pages 69-88
    Social conflict is any form of conscious hostile behavior, thinking and feeling that occurs at different levels of social relationships. This social problem has numerous and sometimes irreparable personal and social consequences. The purpose of the present study is to examine the position and role of the Quranic principle of "good speech" in the management of social conflicts. In this descriptive-analytic study, the commentary on the verse 83 of Baqarah "speak kindly to mankind" has been examined by commentators. Then, the position of "good speech" in regulating social relations and conflict management is examined. The principle of "good speech" is one of the comprehensive guidelines of the Qur'an regarding the regulation of the form of social relations among individuals. There are disagreements among the commentators on the realm of the three words "qulu", "annas" and "hasana". The chosen theory is that these three words are absolute and have not been abrogated by any verse or narration. According to this view, as well as the commentators' interpretation of this verse, "good speech" has a very broad meaning in terms of the address, the addressed, and the dimension and includes many religious teachings and, thus, plays an important role in regulating relationships and in managing conflicts.
    Keywords: Verse 83 of Baqarah, Good Speech, Management of Social Conflicts
  • Alireza Talebpoor, A`Zam Zabihi, Farzaneh Rowhani * Pages 89-106

    Some contemporary commentators have taken the Quranic expression of bi Ghayri Amadin Tarownaha, the verses 2 of Ra`ad and 10 of Loqman, as referring to gravity and its role in the creation of the high building of Heaven. It is as if the gravitation has been taken as some invisible columns; since taking gravitation as column is not a scientifically sound analogy, this article, while critiquing and interpreting the views, makes it clear that the verse is metaphorically correct by applying the word "amad" to refer to the creation of the heavens signifies the interplay of causes and invisible devices that replace the pillar of human-made buildings. The verse seems to refer to the fundamental forces that have played a major role in the emergence of the universe, according to the latest advances in physics. On the other hand, the concept of "samawat" in the Qur'an and the different interpretations of the two verses mentioned, also employing the words "raf`" and "khalq", contain indications that are consistent with the scientific interpretation of the creation of the world.

    Keywords: Verse 2 Ra`d_Verse 10 of Loqman_Scientific Commentary_Miracle of the Quran_Gravity
  • Abazar Ja`Fari* Pages 107-126
    The holy Qur'an has not spared of any subject having to do with human guidance in the path of ascension and growth. Some opponents, however, have claimed some of the Quranic discourses as being unnecessary and ineffective in the field. As they claim, the discussion of these topics may be taken as a sign against originality of the Qur'an. Among these are the verses on the marriage of Prophet Muhammad (s) and mention of his wives in the Qur'an. As viewed by the opponents, the mention of the Prophet's wives in the Qur'an has been analyzed on the basis of the Prophet's excessive interest in them. They have given such a claim while no direct mention of any of the Prophet's wives is found in the Qur'an, and all the verses that purport to deal with the private life of the Prophet, are in the form of public statements to guide human beings, public statements of wives, and it is essential to guide families, to describe the specific rights and decrees of the Prophet (s) and his spouses, and to explain a comprehensive pattern of prophetic personality in various aspects of human life, including family life. The claim against originality of the holy Quran is, therefore, false.
    Keywords: Quranic Doubts, Prophet's Wives, Prophet's Marriages
  • Mahya Pooryazdanpanah Kermani, Seyyedeh Saeedeh Gharavi* Pages 127-140
    Islam's view of Muslims` peace with others, even infidels, is expressed in the verse 61 of Surat Anfal, known as the verse of peace. Fariqain's commentators disagree on the interpretation of the verse and what meant by it; what said by the commentators has been given as two views in the paper. Some believe that this verse was specific to the early years of the Prophet's migration. At that time, due to the low power of the Muslims, the Divine command was given to peace, not to vengeance, on the actions of the enemies, and, therefore, when Muslims attained power, it was abrogated. On the other hand, some commentators know the verse as being current and valid forever because of the differences in the type of verse audience and its limited and temporary nature. The authors of this article, who have used a descriptive-analytic approach to arbitration, have argued that although the noble verse was not abrogated, antagonistic infidels were not subject to the verdict and the non-infidel peace would be subject to Muslim expediency.
    Keywords: Verse 61 Anfal, Verse of Peace, Abrogation
  • Ali Fadayi, Mohammadali Mahdavi Rad, Hasan Rezaei * Pages 141-162

    Jihad in Islam has many dimensions, all of which can be gathered as trying to work for God. In the meantime, only on the issue of war have there been many misunderstandings having led to many attacks against Islam. Since increasing tensions in the Islamic region in recent years has led to the growth of the phenomenon of Islamophobia, it is necessary to explain the truth of jihad and revealed the true position of this religion. The basics of war are well stated in the verses of the Qur'an and Allamah Javadi Amali has clarified its dimensions through a comprehensive interpretation of the verses of jihad. On the other hand, Firestone, a contemporary orientalist, has challenged the Islamic view of jihad. A comparative study of the two views may be taken as a good way to, in addition to explaining the nature of jihad in the Qur'an, answer the related objections. According to Allameh Javadi Amali, on the basis of the Qur'anic verses, jihad has always been defensive and aimed at helping religion against enemy sedition and removing the barrier for human divine nature, but from Firestone's point of view, jihad is a symbol of warfare and Islamic hegemony. As is clear, Firestone`s lack of a holistic view of the verses of jihad has led to this view.

    Keywords: Jihad Verses, Allameh Javadi Amoli, Firestone, Islamophobia
  • Majid Heidarifar, Alireza Nasiri * Pages 163-182

    As viewed by the most contemporary world scholars, true faith, being based on the human heart's relationship to the Supreme God, is a safe source for man to become free from some ominous - though not intrinsic - incremental advances of empirical science and prefers man and society`s harmony for attaining inner peace. Their institution prefers this basic need. Faith with such qualities as confidence-building, peace-causing, self-reliance, and conformity with one's inner conscience - in the path of a servant's inner relationship to God, has come to be regarded as an important element of the Qur'anic teachings. Human faith emanating from the human heart's relationship with the Supreme God, through the passage of moral virtues and doing good deeds, guides man to the divine destination and the presence of Divinity, which is the purpose of human creation, so the present article analyzes the role of "faith" from the Qur'an's point of view and deals with the human heart's relationship with the Supreme God and examines instances of faith arising from the heart's relationship.

    Keywords: Exemplars of Faith, Heart Relations, Moral Virtues
  • Mohammadhosein Vatheqi Rad* Pages 183-202
    As viewed by a group of Sunni commentators according to Ibn Abbas's narration, the first verses of the chapter Rum: "Alif. Lam. Mim. The Romans have been defeated In the nearer land, and they, after their defeat will be victorious …" revealed between two war of Iran and Rome. In the first war the Iranians won and a verse carrying the message of the Romans` victory revealed They were victorious, and the verse was revealed, and they were informed that the Romans would prevail. They see this as one of the miracles of the Qur'an. Researching in the interpretive, hadith, and biographical sources revealed that the commentators' viewpoint is weak in terms of the document and content given the evidence in these and other verses and narrations. According to the correct narration reached by the Shiite narrators, understanding the meaning and interpretation of this verse is not possible by those other than infallible Imams, and the infallible Imams (AS) have interpreted it as Bani Umayyeh and the emergence of Imam Mahdi and the Prophet`s daughter Zahra. Thus, the interpretation of these verses in the two wars of Iran and Rome is incorrect and there is also doubt about the occurrence of such a war.
    Keywords: the Verses 1-5 of Rum Chapter, Iranian, Rome, Historical Commentary
  • Ali Rezayi * Pages 203-220

    In the modern era, following the major events in the Quds area, some Muslim scholars have received a new understanding of the promises of the Bani Israel in Surah Israa, and some have considered the first and some second promises in the verses to be the current Zionist corruption. The verses, in addition to being a source of great spirituality in the Muslim camp, can also be seen as a new and indicative example of the miracle of the Qur'an in occult news. Proof for this understanding, as well as its more detailed and exact explanation, requires extensive, in-depth, scientific study of the text of verses and other related texts, but it is clear that it is impossible to obtain accurate meaning of the verses without access to the exact meanings of the words pf them. This article attempts to discover the meaning of the notable words with regard to the context and their current usage of that time.

    Keywords: the Verses Threatening Bani Israel, Interpretation of Surah Israa, Qur'anic Terms, Judaism in the Qur'an, Bani Israel in the Qur'an
  • Mohammadhadi Amin, Asghar Zahedi * Pages 221-236

    "Resistance" is one of the fundamental and innate words of Quranic origin that has a significant relationship with the Quranic social concepts and verses. According to the literal and interpretive implications, it can be known equal to monotheism, justice and, ultimately, Islam. This essential and notable word, however, has misunderstood so that the methods of resistance such as confrontation, war and assassination are meant by it. Has been. The purpose of this study is to develop the semantic and interpretive "resistance" and to reveal the capacity of Islam in responding to social needs and to confront the "Western thought" which is very effective in realizing and strengthening the political and social system of Islam. Resistance in the Qur'an is based on monotheism, justice and innate nature and emphasizes the fulfillment of God's sovereignty over human destiny, the formation of government, installment, land development and non-acceptance of guardianship of non-Divine servitude.

    Keywords: Verses of Resistance, Monotheism, Justice, Social Approach