فهرست مطالب

فصلنامه زبان شناسی اجتماعی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ملاحت شعبانی *، شبنم علی محمدی صفحات 11-24

    نیمکت‏ نوشته ‏ها و دیوارنوشته ‏ها یکی از انواع کژرفتاری و تخریب اجتماعی است که عمده‏ ترین مظاهر آن در مدارس، دانشگاه‏ ها و موسسه‏ های عمومی قابل رویت است.  این مطالعه بر اساس نظریه دورکیم (1995) در بعد کژرفتاری به بررسی تحلیل محتوای نیمکت ‏نوشته‏ ها و دیوارنوشته‏ های مدارس متوسطه دوره دوم و دانشگاه‏ های شهر اردبیل پرداخته است. مطالب جمع‏ آوری ‏شده در قالب مفاهیمی چون عشق، زندگی، اسامی افراد، زمان، تصاویر و مطالب درسی بررسی ‏شده است. پژوهش حاضر مطالعه‏ ای توصیفی-همبستگی است. نتایج تجزیه ‏وتحلیل آماری مبین این موضوع است که تفاوت معناداری در محتوای نیمکت ‏نویسی و دیوارنویسی مدارس متوسطه و دانشگاه‏ های شهر اردبیل از دیدگاه زبان ‏شناسی اجتماعی وجود دارد. نتایج پژوهش بیانگر این مطلب است که بین جنسیت، سن، تحصیلات و محتوای دیوارنوشته‏ های مدارس متوسطه رابطه معناداری وجود دارد، درحالی‏که تفاوت معنا‏داری در انواع مضامین عشقی و انواع مضامین زندگی در دیوارنوشته ‏ها و نیمکت ‏نوشته ‏های مدارس و دانشگاه ‏ها به چشم نمی‏ خورد.

    کلیدواژگان: نیمکت نوشته ها، دیوارنوشته ها، وندالیسم، تخریب، زبان شناسی اجتماعی، روانشناسی اجتماعی
  • علی عبداللهی نژاد، علی ایزانلو*، اعظم استاجی صفحات 25-35
    پژوهش زبانشناسی اجتماعی حاضر بر مبنای این فرض که کاربردهای گوناگون واژه ها برانگیخته هستند، به گردآوری و تحلیل عبارات حاوی واژه گوشت در پیکره بی جن خان و 18 فرهنگ لغت و کتب اصطلاحات و ضرب المثل های فارسی پرداخته است و با تجزیه و تحلیل معانی مختلف گوشت، تلاش کرده است انگیزش های معناساز کاربردهای گوناگون این واژه را استخراج و دسته بندی نماید. بر این اساس، ابتدا 28 کاربرد مختلف واژه گوشت از جمله ماهیچه، چیز باارزش، اخلاق، حجم توپر، اعصاب، حلال، زخم، و جز این شناسایی شد. سپس، انگیزش های مجموع این کاربردها در هفت دسته مقدار، کیفیت، تعامل، شکل، مکان، مالکیت و ارزش مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های این پژوهش نشان می دهد که دایره انگیزش های معناساز این مفهوم، محدود به امکانات محیطی، اجتماعی، تاریخی و فرهنگی جامعه زبانی است. این یافته در راستای نتایج تحقیقات قبلی قرار می گیرد و به همراه آنها سرنخی است برای یافتن الگوی کلی مفهوم سازی نظام زبانی.
    کلیدواژگان: زبانشناسی اجتماعی، انگیزش های معناساز، بدن مندی، فرهنگ، مفهوم سازی، گوشت
  • شهرزاد بهمنی*، ایوب مرادی، علی اصغر شهریاری صفحات 37-55
    تحلیل زبان شناختی بخشی از روش های تحلیل گفتمان برای شناخت ویژگی های زبانی است که در سطح خرد توصیف می شود. هدف پژوهش حاضر، رمزگشایی خصوصیات صوری و زبانی گفتمان اساطیری در شاهنامه فردوسی در چارچوب نظری فرکلاف است. بر اساس مطالعات زبانی، سازمان دهی واژگان در سه دوره متناوب، با پیش دانسته های گوینده مرتبط است که نقش زبان را بر ساختار جهان بینی تولیدکننده گفتمان از ایدئولوژی و نقش نخستین انسان، ارزش های بیانی واژگان و روابط اجتماعی هویت های متن بازنمایی می کنند و طرحی منسجم به شکل گیری گفتمان و داستان ها می بخشند. بر مبنای متغیرهای واژگانی، دوره سوم به لحاظ بیشترین کمیت انواع روابط معنایی، در کانون تکرار بن مایه ایدئولوژیک اساطیری قرار دارد. مشخصه های دستوری مندرج در جدول ها، نقش اندیشگانی، رابطه ای و بیانی زبان را درگزینش نام شخصیت ها و شکل دهی به ژانر حماسی گفتمان می نمایانند. سبک نقل قول آزاد غیرمستقیم در شیوه گزارش اطلاعات، منبع اقتدار گوینده و ساخت مندی اجتماعی متن را در تعامل با زمینه نژادی مشترک نشان می دهد. همچنین، ضمایر ارجاع منسجم ترین عامل پیوند زبانی در ساخت گزاره های خبری با مرجع هویت های کهنه(شناخته شده) محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: فرکلاف، شاهنامه، اساطیر، گفتمان، تحلیل گفتمان
  • حسین کرمانی* صفحات 57-74
    این مقاله به بررسی چگونگی شکل گیری و تحلیل روایت های کاربران در توئیتر فارسی در جریان زلزله کرمانشاه در سال 1396 می پردازد. علاوه بر این، روایت های مسلط در توئیتر فارسی در این رویداد نیز شناسایی خواهد شد تا مشخص شود کدام روایت های کاربران در این رسانه اجتماعی هژمونیک بوده اند. با توجه به این که روایت های شکل گرفته در توئیتر هنوز موضوعی تازه است که محققان مشغول تحقیق درباره آن هستند، نمی توان چارچوب نظری متقنی برای آن یافت. به همین دلیل، ابتدا با مرور دیدگاه های موجود درباره روایت ها در توئیتر، عمدتا مدل ساختارگرایانه لبف و والتزکی(بحث اوچس و کپس از کیفیت های روایی و رهیافت داستان های کوچک) تلاش می شود تا زمینه نظری مناسبی برای واکاوی این امر ایجاد شود. همچنین با استفاده از پلتفرم آنلاین دیسکاور تکست، 23964 توئیت در 24 ساعت ابتدایی پس از وقوع زلزله کرمانشاه در سال 1396 جمع آوری شد. سپس با انتخاب تصادفی یک نمونه 15 درصدی و با تکیه بر روش تحلیل انتقادی گفتمان رسانه های اجتماعی، این توئیت هاتحلیل شد. نتایج تحقیق نشان دهنده آن بود که سه نوع روایت در توئیتر شکل می گیرد: روایت های منفرد، روایت های مرجع و روایت های وصلی. هر یک از این روایت هادر مقاله به تفصیل مورد بحث قرار گرفته اند. نتایج تحقیق همچنین نشان داد که روایت های مرجع و روایت های وصلی مسلط اغلب انتقادی و سیاسی هستند.
    کلیدواژگان: روایت، داستان گویی، توئیتر، رسانه های اجتماعی، تحلیل گفتمان انتقادی
  • مهناز طالبی *، ماندانا نوربخش، حمیده پشتوان صفحات 75-85

    در سال های اخیر پژوهش های فراوانی درمورد تاثیر سبک های مختلف گفتار بر تغییر عناصر نوایی انجام شده است. آواشناسی اجتماعی ترکیب تکنیک ها، عناصر و چهارچوب های نظری آواشناسی و جامعه شناسی را بررسی می کند. پژوهش حاضر، در چارچوب مطالعات آواشناسی اجتماعی، تاثیر کاربرد بافت بر میانگین فرکانس پایه، شدت و طول مدت زمان جفت کلمه ها و جفت پاراگراف های یکسان را در دو بافت مختلف مذهبی و غیرمذهبی با استفاده از نرم افزار PRAAT ویرایش 5.4.17 بررسی می کند. به این منظور از ده شرکت کننده خانم با میانگین سنی 29 سال خواسته شد تا 8 پاراگراف (4 پاراگراف با بافت مذهبی و 4 پاراگراف با بافت غیرمذهبی) را با حالت سخنرانی بخوانند. هر جفت پاراگراف حاوی یکی از اسم های موردنظر پژوهش (فاطمه، محمد، عباس و حسین) است. هدف بررسی تفاوت میان میانگین فرکانس پایه (هرتز)، مدت زمان (هزارم ثانیه)، و شدت (دسی بل) در کلمه های یکسان اما در دو بافت مذهبی و غیرمذهبی است. نتایج پژوهش نشان می دهد که تمایز میان طول مدت زمان جفت کلمه های یکسان در دو بافت مذهبی و غیرمذهبی به لحاظ آماری معنی دار است، به این معنا که طول مدت زمان واژه های موردنظر در بافت مذهبی طولانی تر بوده است.

    کلیدواژگان: زبان شناسی اجتماعی، آواشناسی اجتماعی، عناصر نوایی، شدت، فرکانس پایه، دیرش
  • جاوید فریدونی*، نفیسه تدین صفحات 87-96

    رمزگردانی یکی از پدیده های ناشی از تماس زبانی است که در بسیاری از جوامع چندزبانه، از جمله جامعه شهرستان ارومیه، مرکز استان آذربایجان غربی، مشاهده می شود. هدف از مقاله حاضر بررسی مقایسه ای میزان، جهت (از ترکی به فارسی یا بالعکس) و سطح رمزگردانی (وند، کلمه، گروه یا جمله) در گفتار روزمره جمعیت مورد پژوهش است. این پژوهش، مطالعه ای میدانی و پیکره بنیاد بود و جمعیت نمونه آن تمام دانش آموزان دختری بودند که در مدارس دوره اول دبستان و دوره دوم متوسطه در سه منطقه کم درآمد، متوسط و پردرآمد شهرستان ارومیه تحصیل می کردند. داده های مورد نیاز پژوهش عبارات رمزگردانی شده ای بودند که در گفتار روزمره جمعیت مورد پژوهش اتفاق می افتادند. برای دست یافتن به داده های مذکور، ابتدا داده های خام با استفاده از روش مشاهده غیرمشارکتی و ابزار ضبط صدا در مکان های عمومی به دست آمد؛ سپس داده های اصلی، یعنی همان عبارات رمزگردانی شده، از میان داده های خام استخراج شدند. طبق یافته های پژوهش، پدیده رمزگردانی در میان دانش آموزان مقطع متوسطه و طبقه اجتماعی متوسط رایج تر بود. به علاوه، بیشترین و کمترین میزان رمزگردانی به ترتیب در سطح کلمه و وند صورت گرفته بود. همچنین جهت غالب رمزگردانی از زبان مادری به فارسی بود. به علاوه، نتایج نشان داد که دانش آموزان مقطع متوسطه بیشتر در سطح کلمه و دانش آموزان دبستانی در سطح جمله رمزگردانی می کردند.

    کلیدواژگان: زبان شناسی اجتماعی، رمزگردانی، دوزبانگی، چندزبانگی، زبان ترکی
  • آمنه مسن آبادی*، بهزاد رهبر، محمدرضا اروجی صفحات 97-108
    مطالعه زبان زندان و واژه ها و اصطلاحات رایج در این زبان از نقطه نظر جامعه شناختی، روان شناختی، زبان شناختی و جرم شناختی دارای اهمیت است. در پژوهش پیش رو می کوشیم جنبه ساختواژی این زبان را مورد توجه قرار داده و مهم ترین فرایندهای واژه آفرینی در زبان زندان را بر اساس تفکیکی که بوی (2007) میان فرایندهای واژه سازی و واژه آفرینی قائل می شود، بررسی کنیم. برای گردآوری داده های پژوهش از روش های مشاهده عینی و مصاحبه با زندانیان استفاده شده است. این داده ها شامل 615 اصطلاح رایج در زبان زندانیان مرد و 496 اصطلاح رایج در زبان زندانیان زن است (مجموع 1111 مورد) که در مجموع 167 مورد از آنها حاصل فرایندهای واژه آفرینی هستند. تعداد کل زندانیانی که مورد مصاحبه قرار گرفتند 70 نفر بود؛ از این تعداد، 20 نفر آنها زن و همگی از زندان شهر ری بودند، 50 نفر آنها مرد و از چهار زندان رجایی شهر، قزل حصار، فشافویه و تهران بزرگ بودند. یافته های پژوهش بیانگر آن است که در زبان زندان هشت فرایند واژه آفرینی کاربرد دارد که عبارتند از: (1) گسترش استعاری؛ (2) ابداع (یا نوواژه سازی)؛ (3) دوگان سازی (یا تکرار)؛ (4) کوتاه سازی؛ (5) وام گیری واژگانی؛ (6) ترخیم؛ (7) آمیزش؛ (8) سرواژه سازی. پس از ارزیابی ارتباط کاربرد این فرایندها با متغیر جنسیت مشخص شد که ارتباط معناداری میان این دو مشاهده می شود و عامل جنسیت بر میزان استفاده زندانیان زن و مرد از این فرایندها تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: زبان زندان، واژه آفرینی، واژه سازی، گسترش استعاری، نوواژه سازی
|
  • Shabnam Alimohammadi, Malahat Shabani * Pages 11-24

    Graffiti is a type of vandalism and a kind of social abnormality which among its main manifestations are writing and engraving on the walls of schools, universities and public institutions. The objective of this research is to study the content of bench-writings and graffiti at secondary schools and universities of Ardabil city, taking into account the variables of sex, age and education based on Durkheim’s (1995) theory of abnormal behavior. The data were analyzed for the concepts such as love, life, names, time, pictures and education. The present research is a descriptive-correlational study. The results of statistical analysis indicated that there is a significant difference in the content of bench-writing and graffiti of high schools and universities in the city of Ardabil from sociolinguistic point of view. The results of the research indicate that there is a significant relationship between sex, age, education and content of graffiti in high schools. However, there is no significant difference in a variety of themes related to love and different types of life themes depicted on graffiti and bench-writings of schools and universities.

    Keywords: Bench-writing, Graffiti, Vandalism, Destruction, sociolinguistics, Social psycholog
  • Ali Abdolahinejad, Ali Izanloo *, Azam Estaji Pages 25-35
    Based on the assumption that various usage of words are motivated, the present sociolinguistic research has compiled and analyzed expressions containing the word flesh in Bijan-khan corpus and 18 different dictionaries and books of Persian idioms and proverbs, and by analyzing different meanings of flesh, the study has attempted to elicit and categorize meaning-triggers of its different usages. Accordingly, at first 28 different usage of the word flesh were identified, including muscle, precious thing, volume, nerve, halal, wound, and so on. Then, the total semantic triggers of these applications were categorized in seven categories of quantity, quality, interaction, form, place, ownership and value. The findings of this study show that the span of meaning-triggers of this concept is limited to the environmental, social, historical, and cultural constraints of the language community. This finding is in line with the results of previous research, and altogether is a clue to the general pattern of conceptualization of the linguistic system.
    Keywords: sociolinguistics, Semantic triggers, Embodiment, Culture, conceptualization, Flesh
  • Shahrzad Bahmani *, Ayoob Moradi, Aliasghar Bovandshahryari Pages 37-55
    Linguistic analysis is part of discourse analysis methods to identify linguistic features that are described at the micro level. The purpose of the present study is to decode the formal and linguistic characteristics of mythological discourse of Ferdowsi's Shahnameh based on Faircloug’s theoretical framework. According to linguistic studies, the organization of vocabulary in the interaction with the speaker's knowledge is presented in three intermittent periods:  the role of language on the structure of the discourse-producing worldview of ideology and the role of the first man, the expressive values of vocabulary, and the social relations of the identities of the text, and the coherent design to the formation of discourse and stories. On the basis of lexical variables, the third period is in the highest number of types of semantic relations in the center of the repetition of the ideological mythology. The grammatical features in the tables show the role of the thinkers, the interlocutors, and the expression of language in the selection of the names of characters and the formation of the epic genre of discourse. The qoutying styles of indirect quotation in reporting information shows the source of the speaker's authority and the social constructivism of the text in interacting with the racial basis. Also, pronoun references are the most coherent factor in linguistic transcription in the production of statements with the reference of old identities (known).
    Keywords: Fairclough, Shahnameh, mythology, Discourse, discourse analysis
  • Hossein Kermani * Pages 57-74
    This article examines how users' narratives are formed and analyzed in Persian Twitter during the earthquake of Kermanshah in 2017. In addition, the prevalent narratives on Persian Twitter will also be identified in this event to determine which users' stories have been hegemonic on this social media. Given that the narratives formed on Twitter are still a new topic for scholars to research, a plausible theoretical framework cannot be found. For this reason, by first reviewing the views on narratives on Twitter, mainly the structuralist model of Luff and Waltzsky (Ochs and Capps' discussion of narrative qualities and narrative approach) is attempted to provide a good theoretical background for the analysis. Also, using the online platform Discovery Text, 23,964 tweets were collected in the first 24 hours after the Kermanshah earthquake in 2017. Then, 15% of the collected tweets were randomly selected and analyzed relying on the critical analysis method of social media discourse. The results showed that there were three types of narration on Twitter: single narratives, reference narratives, and associative narratives. Each of these narratives is discussed in detail in the paper. The results also showed that the reference narratives and the dominant associative narratives are often critical and political.
    Keywords: narrative, storytelling, Twitter, social media, critical discourse studies
  • Mandana Nourbakhsh, Hamideh Poshtvan, Mahnaz Talebi * Pages 75-85

    In recent years, numerous studies have been done on the impact of different speech styles on the changes of prosodic elements. Sociophonetics examines the combination of techniques, elements, and theoretical frameworks in phonology and sociology. The present study, within the framework of sociophonetics studies, examines the effect of context on the fundamental frequency, intensity and duration of identical word pairs and paragraphs in two different religious and nonreligious contexts using PRAAT software version 5.4.17. For this purpose, ten female participants with an average age of 29 years were asked to read 8 paragraphs (4 paragraphs with religious context and 4 paragraphs with non-religious context).Each paragraph contains one of the target research names (Fatemeh, Mohammad, Abbas, and Hossein). The purpose is to study the difference between the average fundamental frequency (Hz), duration (ms), and intensity (dB) in the same words but in both religious and non-religious contexts. The results show that the difference between the duration of identical word pairs in the two religious and non-religious contexts is statistically significant, meaning that the duration of the words in the religious context was longer.

    Keywords: sociolinguistics, sociophonetics, prosodic elements, intensity, fundamental frequency, duration
  • Javid Fereidoni *, Nafiseh Tadayyon Pages 87-96

    Code switching, as an outcome of linguistic contact, can be seen in most of the multilingual societies, including Urmia, the capital city of West Azerbaijan province, Iran. The present field study aimed to compare the frequency, direction (from Turkish to Persian or vice versa), and categorical levels (affix, word, phrase, or sentence) of code switching among female elementary and high-school students representing high, middle, and low social classes. In order to do this, the required data were extracted from the casual conversations of the students which were collected using a non-participant observation method through voice recording in public places. According to the findings, code switching was more frequent among high-school students representing the middle social class. Besides, according to the results, words were the most frequent, and affixes were the rarest code-switched elements in the data. Moreover, most of the students switched the code when their mother language was the dominant language of the conversation. Also, high-school students favored code-switching at word level, compared to the elementary students who switched sentences most.

    Keywords: sociolinguistics, code-switching, bilingualism, multilingualism, Turkish language
  • Ameneh Masnabadi *, Behzad Rahbar, Mohammad Reza Oroji Pages 97-108
    Studying prison language and its common words and expressions is of significance from sociological, psychological, linguistic and criminological points of view. In the present research, we aim to investigate the morphological aspect of language of prison and analyze the most important word-creation processes in this language based on Booij’s (2007) differentiation between word-formation and word-creation processes. The data collection methods were objective observation and interviews with the prisoners. The data consisted of 615 terms common in male prisoners’ language and 496 terms common in female prisoners’ language (1111 in total), a total of 167 of which are results of word creation processes. The total number of interviewed prisoners was 70, 20 of whom were female from a prison in Rey, Iran, and 50 male prisoners from the Rajaei Shahr, Ghezel Hesar, Fashafuyeh, and Great Tehran prisons. The research findings suggested eight word creation processes in prison language: (1) metaphorical extension, (2) coinage, (3) reduplication, (4) shortening, (5) lexical borrowing, (6) clipping, (7) blending, and (8) abbreviation. After assessing the relationship between the application of these processes and the gender variable, it was found that there was a significant relationship between the two, and the gender factor affects the use of these processes among male and female prisoners.
    Keywords: prison language, word creation, word formation, metaphorical extension, coinage