فهرست مطالب

فصلنامه نقد ادبی
پیاپی 46 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/07/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا نکویی*، کاووس حسنلی، سعید حسام پور صفحات 7-47

    کانونی سازی ها با امکانات و محدودیت های روایی خود از مهم ترین عناصر در ایجاد تعلیق و غافلگیری به شمار می روند. در این مقاله، با رویکردی مبتنی بر سنت های صوری و محتوایی در تحلیل گفتمان روایی، به دنبال بررسی و یافتن امکانات و محدودیت های روایی انواع کانونی سازی در ایجاد تعلیق و غافلگیری و بیان دلیل زیبایی شناسی استفاده از یک کانونی سازی غالب در رمان بامداد خمار هستیم. نتایج این پژوهش نشان می دهد که کانونی سازی های بیرونی و درونی به صورت متناوب از امکانات و محدودیت های روایی خاص و مشترکی در توزیع اطلاعات روایی استفاده می کنند که تعلیق و غافلگیری را در در این رمان به وجود می آورند. براین اساس، امکانات روایی آغاز از میانه، تعلیق اشیاء، روایت درونه ای و پیرنگ باز، مختص کانونی سازی بیرونی و امکانات و محدودیت های روایی روایت رمان به شیوه ی داستان های موازی، نقض نهی، کشمکش درونی، کانونی سازی درونی چندگانه، تک گویی نمایشی، محدودیت مکانی کانونی ساز و تعلیق پس از غافلگیری، مختص کانونی سازی درونی هستند. همچنین، طرح پرسش های تلویحی در صحنه ی آغازین رمان و بخش های دیگر آن، هم سازه اندیشی، پیشواز زمانی، بازگشت به گذشته، کشمکش بیرونی و کشمکش در مکالمه، امکانات روایی مشترک کانونی سازی های بیرونی و درونی در ایجاد تعلیق هستند. در این رمان، غافلگیری فقط در حوزه ی کانونی سازی درونی صورت می گیرد؛ زیرا فقط این کانونی ساز با تغییر ناگهانی فرآیند توزیع اطلاعات روایی به خواننده یا هریک از کنشگرهای رمان اطلاعات اضافی می دهد. همچنین، کمک به تسریع غلبه ی جهت گیری ایدئولوژیکی کانونی ساز درونی با همکاری شگردهایی مانند فرآیند همدلی، یکی از مهم ترین دلایل زیبایی شناسی استفاده ی بیشتر از کانونی سازی درونی در رمان بامداد خمار است.

    کلیدواژگان: روایت شناسی، کانونی سازی بیرونی، کانونی سازی درونی، تعلیق، غافلگیری، بامداد خمار
  • تقی پورنامداریان، محمد سامان جواهریان* صفحات 49-68

    در روایت شناسی، مرزشکنی به شگردی اطلاق می شود که در آن ارتباطی غیرطبیعی میان سطوح مختلف روایت برقرار می شود. رابطه ی طبیعی بین سطوح روایت، روایتگری است؛ یعنی شخصیت یک سطح راوی سطح دیگر می شود. با الهام از مرزشکنی روایی می توان شگردی بلاغی را نامگذاری کرد که سابقه ای طولانی در شعر فارسی دارد. هر ایماژ متشکل از دو جزء است. می توان جزئی که مقصود اصلی شاعر یا گوینده را در بر دارد خبر و جزئی که برای مقایسه و آراستن می آید خیال بنامیم. در مواردی که ایماژهای مختلف و مرتبط در کنار هم می آیند، دو سطح متمایز خیال و خبر قابل تشخیص است. رابطه ی طبیعی میان این دو سطح مشابهت است و هر رابطه ی غیرطبیعی دیگری نوعی مرزشکنی ایجاد می کند که می توان آن را مرزشکنی خیال و خبر دانست. در مرزشکنی خیال و خبر همچون مرزشکنی روایی همواره نوعی تناقض منطقی دیده می شود. همچنین تاثیر این دو نوع مرزشکنی نیز مشابه است و می تواند شوخ طبعانه، وهم انگیز یا ترکیبی از هر دو باشد.

    کلیدواژگان: مرزشکنی، بلاغت، ایماژ، وهم انگیزی، شوخ طبعی
  • حمیدرضا شعیری*، فاطمه سیدابراهیمی صفحات 69-89

    هرگاه مکان و کیفیت زندگی در تلاقی با یکدیگر سبب شکل گیری گزاره هایی شوند که بر اثر انتقال از یک وضعیت به وضعیت دیگر بدست آیند، با نشانه- بوم زیست مواجه هستیم. عناصر شکل دهنده ی بوم زیست ها انسان، مکان و کیفیتی است که به مکان نسبت می دهیم. بوم زیست را می توان زنجیره ای تراانسان مکانی یا به نقل از برک، مزولوژی دانست که به معنی قابلیت انتقال، حرکت، حضور و تحول در یک مجموعه است. اگر هر موقعیتی را وابسته به یک پیش موقعیت و در تعامل با موقعیت بعدی بدانیم، باید بوم زیست را فرآیند بدانیم. در این فرآیند هر بوشی آمادگی تبدیل به بوشی جدید به شرط قرار گرفتن در زنجیره ی تراانسان مکانی دارد. مهمترین دستاورد دیدگاه مزولوژیک، حذف جهان دو قطبی است. حال چگونه نشانه- بوم زیست شکل می گیرد؟ هر حضوری قابلیت جابجایی در درون مکان و حرکت به سوی دیگری جهت تبدیل به حضوری جدید را دارد. بنابراین توجه به تجربه زیسته، شکل گیری گزاره ها بر اساس ادراک و موقعیت های تعاملی نشان می دهد هر حضور به واسطه ی جهش و گسست هایی که سبب تکامل آن می شود، خود را در مسیر فرایند کنش تکامل می بخشد. حضورها متکثرند و درون زمان و مکان، در طول فرایند کنشی رشد می کنند. هدف اصلی این پژوهش نشان دادن چگونگی این رشد و امکان تکثیر  و انتقال آن به گزاره های جدید است. رویکرد اصلی این مقاله با تمرکز بر نشانه-انسان شناسی و پدیدارشناسی حضور شکل می گیرد. همچنین با استفاده از روش تحلیل کیفی تلاش خواهیم نمود تا نظریه نشانه -بوم زیست  ادبی را با تکیه بر دیدگاه مزولوژیک برک و زنجیره تراانسان مکانی ارایه نماییم.

    کلیدواژگان: بوم زیست، مزولوژی، تراانسان مکانی، نشانه بوم زیست
  • مهدی جاویدشاد*، علیرضا نیکویی صفحات 91-126

    امروزه یکی از بنیادی ترین و بحث برانگیزترین مباحث نظری در حوزه نقد ادبی اجتناب از کلان نظریه در خوانشهای ادبی است. نظریه پردازان برجسته این حوزه که با عنوان نئوپراگماتیست ها شناخته می شوند، تری ایگلتون، استنلی فیش، استیون نپ و والتر بن مایکلز نام دارند و تاکید میکنند که امروزه مسیر نقد و نظریه از اهداف اولیه خود در اوایل قرن هجدهم در جهت ارتقای عدالت اجتماعی منحرف و به بتواره ای تبدیل شده که به خودی خود، جامعه سلسله مراتبی را تقویت و باز تولید می کند. در دهه 1980 شاهد اوج مباحث و خوانش های نظری در قلمروی مطالعات ادبی بودیم اما در همین دهه مباحث ضد نظری و نظریه به اوج خود می رسند و آراء نپ و مایکلز را به عنوان یکی از بیانیه های کلیدی خود بر می شمرند. نپ و مایکلز معتقدند که مباحث نظری از انفصال مباحثی تجزیه ناپذیر مانند معنا-نیت، زبان-کنش گفتار، و نظریه-عمل بوجود آمده اند و مسبب پیدایش «تجارت نظری» شده اند. از نظر این دو منتقد ازآنجاکه دغدغه های مربوط به نویسنده، مسائلی «تجربی» اند، واکنش نظری به این مسائل، نه تنها راهکاری ارائه نمیکند، بلکه صرفا یک «اغوای نظری» است. دراین مقاله سعی کرده ایم تا با مرور فشرده آراء متفکران درباب نظریه و مفاهیم همبسته آن مانند ضد نظریه، فرانظریه و پساتئوری بطور خاص به آراء این دو بپردازیم، واکنشها به آنها و خطاهای موجود در استدلال شان را مرور کنیم و در پایان پیامی که مقاله آنها برای جامعه ادبی کشورمان میتواند داشته باشد را بررسی نماییم.

    کلیدواژگان: نظریه ستیزی، کلان نظریه، خوانش انتقادی، استیون نپ، والتر بن مایکلز
  • محمدرضا حاج آقابابایی، سمانه عباسی* صفحات 127-154

    نقد ادبی که در گذشته بدون داشتن معیاری علمی و مشخص بیشتر در قالب نقد الفاظ و معانی اثری ادبی مطرح بود، از دوره قاجار و به ویژه پس از نهضت مشروطه در اثر عواملی چون امنیت و رفاه نسبی، تشویق شاعران درباری، میل به تجدد، رواج نهضت ترجمه آثار ادبی و رواج کار انجمن های ادبی و انتشار روزنامه ها و مجلات متعدد، با رویکردی جدید و علمی تر نسبت به گذشته مورد توجه منتقدان و محققان قرار گرفت. ازآنجاکه مطبوعات در این دوره در راستای تنویر افکار عمومی نقشی بسزا ایفا می کردند، در زمینه گسترش نقد ادبی با درج مقالات متعدد از نویسندگان منتقد نیز بسیار تاثیرگذار بودند و به عاملی مهم در رواج روحیه انتقادی و تالیف آثار برجسته ادبی تبدیل شدند. در این مقاله به شیوه توصیفی-تحلیلی و با مروری بر این نوع مقالات در نخستین مطبوعات ایران، انتقادات ادبی بر مبنای موضوع آنها در سه حوزه «بحث های نظری درباره نقد»، «نقد یک جریان یا نوع ادبی» و «نقد آثار ادبی» مشخص شده است تا نخستین تلاش ها در راستای ارائه مفهومی صحیح از نقد علمی و جهت گیری های منتقدان ادبی در این سه حوزه و در نتیجه نقش آنها در گسترش نقد علمی و عملی در دوره های بعد مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نقد ادبی، رویکردهای نقد، مطبوعات ایران
  • شکوه فورجانی زاده، محبوبه خراسانی*، مرتضی رشیدی صفحات 155-187

    ساختارگرایی یکی از مهم ترین حوزه های نظریه ادبی مدرن محسوب می شود که در شکل گیری موضوعات جدید، تبیین مشابهت و همسانی، قابلیت تحلیل متون ادب فارسی از الگوهای استاندار جهانی سهمی اثرگذار داشته است. اقبال و توجه به نظریه های غربی و کاربرد الگوهای ریخت شناسی امروزه چنان مورد توجه قرار گرفته که تعداد بسیاری از مقاله ها و تحقیقات ادبی با هدف روشن ساختن زوایای پنهان متون و ارائه دستاوردهای نوین بر پایه این نظریه ها تحلیل شده است و کمتر نقدی را می توان یافت که از کارکردهای ساختاری و ریخت شناسی بی بهره باشد. این مقاله با واکاوی مقالات علمی پژوهشی انجام شده به بررسی رشد کیفی و کمی پژوهش های ریخت شناسی در دهه های مختلف و بررسی ژانر ادبی آنها پرداخته است و با سنجش میزان انطباق اصولی استفاده این نظریه با شیوه علمی و استاندارد الگوی پراپ، آسیب های کاربرد این نظریه بر متون را همراه با شواهد، انتخاب نادرست نظریه، ساده سازی عناصر داستان، بی توجهی به هدف و بستر نظریه، تکرار روش، نارسایی و ضعف مقدمه و نتیجه گیری بی ارتباط معرفی کرده است.

    کلیدواژگان: ریخت شناسی، ولادیمیر پراپ، آسیب شناسی، نقد ادبی، متون فارسی
|
  • Reza Nekoei*, Kavoos Hasanli, Saeed Hesampoor Pages 7-47

    The focalizations with their validity facilities and limitations are considered as the most significant elements in creating suspense and surprise. In this article, with an approach based on the face and content traditions in the analysis of validity discourse, we seek to examine and find the validity facilities and limitations of types of focalization in creating suspense and surprise and stating the aesthetical reason of using one dominant focalization in the novel Bamdad-e Khomar.

    Keywords: Narratology, External Focalization, Internal Focalization, Suspense, Surprise, Bamdad-e Khomar
  • Taghi Poornamdarian, Mohammad Saman Javaherian* Pages 49-68

    Metalepsis, in its narratological sense, is a trope in which an unnatural relationship is built between different levels of narrative. The natural relationship between narrative levels is formed by the act of narrating; a character from one level becomes the narrator of another. The term “Metalepsis of topic and illustration” can be coined to name a similar trope. This trope has been used for centuries in Persian poetry. Every Image comprises a topic and an illustration. The topic is what is being talked about and the illustration is what the topic is compared to. When several images are present along together, two different levels are distinguishable: the level of the topic and the level of illustration. The natural relationship between these two levels is similarity and any other relationship will result in metalepsis. As in the narratological metalepsis, there is always a paradox in the metalepsis of topic and illustration. The effect of these two kinds of metalepsis is also similar and can be humorous, fantastic, or a mixture of the two.

    Keywords: metalepsis, rhetorics, image, fantastic, humor
  • Hamidreza Shairi*, Fateme Seyedebrahimi Pages 69-89

    Whenever the place and quality of life simultaneously cause formation of predicates created by transmission of one situation to the other, we face eco-semiotics. As the basic elements forming human’s ecology are place and quality related to the place, therefore each ecology can be known as the tranjective chain. Berque, calls this tranjective chain mesology. Ecology can be a process if we consider a situation relating to a pre-situation and also cooperating to the next situation. In this process each existentialism is ready to be transferred to a new existentialism in the case of being put in the tranjective chain. This process formation is based on the idea that no existence is independent of the other existence. The best achievement of this mesologic idea is the deletion of bipolar world. Each existence has the ability of transmission inside the place and movement to the other existence. That’s why considering the existed experiments shows the formation of predicated based on the figures and interactive situations that each existence is completed on the process of action based on discontinue that cause its completion and transmutation. Regarding the subject, existences are various and grow up gradually inside time and place which are capable of being transferred. Our main aim of this research is showing the quality of existence growth and our main approach on this paper is formed by concentrating on human semiotics and visibility of existence. Also we’ll try to render literal eco-semiotics theory based on Berque’s mesologic idea and tranjective chain.

    Keywords: Ecology, Mesology, Tranjective Chain, Eco-semiotics
  • Mahdi Javidshad*, Alireza Nikouei Pages 91-126

    Nowadays, one of the most fundamental and controversial theoretical discussions in literary criticism is to evade meta-theory in literary practices. The prominent thinkers in this area, known as neo-pragmatists, include Terry Eagleton, Stanley Fish, Steven Knapp, and Walter Benn Michaels who emphasize that the course of theory and criticism has now been diverted from its original aim of advancing social justice in the early eighteenth century and has now become a fetish that solidifies and reproduces the hierarchical society. In 1980s, we witnessed the acme of theoretical discussions and practices in literary studies; yet, in this decade, anti-theory and anti-theoretical discussions come to their acme, knowing Knapp and Michaels’ ideas as one of their key manifestos. Knapp and Michaels believe that theoretical discussions have been the result of the separation of such inseparable terms as meaning-intention, language-speech acts, and theory-practice, leading to “theoretical enterprise.” These two critics argue that since authorial discussions are “empirical” issues, theoretical responses to them do not solve the problem; rather, they are merely a “theoretical temptation.” In this article, following a concise survey of thinkers in the realm of theory and related concepts, in particular anti-theory, meta-theory, and post-theory, we have attempted to explore the two’s ideas, review reactions to them and the errors in their argument, and finally investigate what message Knapp and Michaels’ article can have for our country’s literary society.

    Keywords: Antitheory, Grand Theory, Practice, Steven Knapp, Walter Benn Michaels
  • Mohammad Reza Hajaghababaei, Samane Abbasi* Pages 127-154

    In the literary tradition of Iran, literary criticism was never conducted in a systematic wayand what remains bearing the title of “criticism” is mostly the result of the critic’s impression of the text which, instead of having a scientific approach, relies mostly on their literary taste. Starting from the end of Qajar period and with the various cultural and social developments at the time, criticism also experienced changes and literary critics attempted to involve scientific perspectives in their criticisms more and to avoid impression-based and idiosyncratic criticism. A growing number of press were utilized by literary critics of the time to publish their critical articles. Literary critiques published in the first Iranian press can be classified into three categories, namely theoretical discussions about literary criticism, criticism of a literary genre or trend, and criticism of literary works. In theoretical discussions, the critics elaborated on the literal and terminological definition of literary criticism and its purpose, and, outlining the necessary characteristics of a literary critic, focused on the relativeness of criticism, explaining its types, and role of the press in promoting literary criticism. In articles that focused on a particular literary genre or trend, criticism of modernists as well as of the research into literary works, and discussion of the nature of poetry and novel are more prominent. In criticisms of literary works, in addition to the content and verbal and literary features of the works, the critics sometimes focused on the moral and personal characteristics of the authors as well.

    Keywords: Literary criticism, Approaches to criticism, Iranian press
  • Shokouh Fourjanizadeh, Mahboubeh Khorasani*, Morteza Rashidi Pages 155-187

    Structuralism is one of the most important areas of the modern literary theory, which has contributed to the creation of new subjects, the evaluation of similarities and differences, and the possibility of the analysis of the Persian literary texts based on standard universal models. Recently, Western literary theories have been increasingly used in the analysis of many literary research studies in Iran, aiming to shed some light into the hidden aspect of literary works and provide new insights. And few studies have ever not used structural and morphological approaches in their literary analysis. Based on a review of the Persian literary morphological studies conducted in different decades, the present study aimed to analyze the growth of them qualitatively and quantitatively and also to analyze their literary genres. Further, it investigated the degree to which Propp’s morphology theory has been used in a standard scientific way in these texts. Finally it was concluded that the inappropriate and mechanistic applications of Propp’s morphology theory in the Persian literary texts have led to inappropriate theory selection, simplification story elements, disregarding the goal and context of the theory, repetition of the method, poor introduction, and unrelated conclusion.

    Keywords: Morphology, Vladimir Propp, Pathology, Literary Criticism, Persian Literary Texts