فهرست مطالب

معرفت اقتصاد اسلامی - سال دهم شماره 2 (پیاپی 20، بهار و تابستان 1398)

نشریه معرفت اقتصاد اسلامی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 20، بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/07/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد جواد توکلی * صفحات 5-28

    در مباحث تجارت بین الملل، شاخص هایی برای سنجش عملکرد کشورها در تجارت خارجی ارائه شده است. این مقاله به دنبال پاسخ به این سوال است که در رویکرد اسلامی، چه شاخصی برای سنجش عملکرد تجارت خارجی می توان ارائه داد؟ بنا به فرضیه مقاله، شاخص های متعارف تجارت خارجی ناسازگاری هایی با رویکرد اسلامی دارند. شاخص پیشنهادی این مقاله مبتنی بر مبانی اسلامی و نظریه تجارت خارجی مطلوب در رویکرد اسلامی است. بر اساس نظریه مطرح شده در این تحقیق، تعیین وضعیت مطلوب تجارت خارجی اسلامی در سه بعد اقلام تجاری، طرف های تجاری و شرایط تجاری وابسته به ارزیابی میزان تحقق پنج جهت گیری کلی است. بر این اساس، تجارت خارجی اسلامی باید موجب جلب منفعت تجاری عمومی، حصول تجارت طیب، تامین استقلال تجاری، تقویت همگرایی تجاری اسلامی و تامین اقتضائات عدالت و انصاف شود. شاخص ترکیبی پیشنهادی در این مقاله متشکل از نماگرهایی است که جهت گیری های پنج گانه بالا را می سنجند.

    کلیدواژگان: تجارت خارجی، شاخص تجارت خارجی، نظریه تجارت خارجی اسلامی، مزیت مطلق، مزیت نسبی
  • سید رضاحسینی، مصطفی کاظمی صفحات 29-48

    «سیاست گذاری اجتماعی» به مجموعه اقداماتی گفته می شود که برای مقابله با مشکلات اجتماعی و یا دستیابی به رفاه و تامین اجتماعی اتخاذ می گردد. بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، تمامی سیاست گذاری ها از جمله سیاست گذاری اجتماعی باید در چارچوب موازین اسلامی صورت پذیرد. این مقاله با استفاده از روش «تحلیلی – توصیفی»، به دنبال ترسیم چارچوب کلی سیاست گذاری اجتماعی و تطبیق آن بر حوزه رفاه و تامین اجتماعی می باشد. بر اساس یافته های تحقیق، تحقق اهداف تامین اجتماعی در اسلام مستلزم نقش آفرینی هماهنگ بخش های خصوصی، خیریه و دولتی در کنار یکدیگر است. در این راستا، دولت به عنوان مسئول سیاست گذاری اجتماعی در زمینه هر یک از این سه بخش عمل می کند. سیاست های تامین اجتماعی در اسلام در تعیین غایات اجتماعی و همچنین نهادهای تاثیرگذار رویکردی متفاوت نسبت به رویکرد تامین اجتماعی متعارف دارد. تدابیر دولت در زمینه تامین اجتماعی صرفا ناظر به پسماند سازوکار بازار نیست، بلکه از خود سازوکار بازار شروع می شود و به نهادهای تکافل اجتماعی و دولت (وظایف خاص) ختم می گردد.

    کلیدواژگان: تامین اجتماعی، سیاست گذاری اجتماعی، نهادهای خیریه، دولت اسلامی
  • علی معصومی نیا صفحات 49-65

    «بیع العینه» به معنای خرید نقدی و فروش نسیه به فروشنده و بعکس برای تامین نقدینگی است. در این مقاله با استفاده از روش تحلیلی، به بررسی حکم بیع العینه و امکان استفاده از آن برای تصحیح اختیار معامله تبعی و تورق در بازار سرمایه پرداختیم. با بررسی روایات بیع العینه می توان به این نتیجه رسید که اگر انجام معامله دوم در اول، شرط شود و تمامی ریسک ها متوجه خریدار شود، چنین معامله ای صحیح نبوده و مصداق رباست. هرچند رعایت این دو شرط موجب صحت بیع العینه می شود، ولی امکان تحقق این شرایط در معاملات فردی معمولا ممکن نیست؛ اما در مورد معاملات بانکی و بازار سرمایه که تمامی قیود و شرایط از ابتدا مشخص می شود و امکان تخلف از آن وجود ندارد، تحقق این شرایط تقریبا ناممکن است. یافته های مقاله نشان می دهد که اگر اختیار معامله تبعی در مورد عین شخصی باشد، مصداق بیع العینه ممنوع بوده و مجاز نیست؛ اما اگر در قالب کلی صورت پذیرد، صحیح بوده و سبب تقویت بخش واقعی اقتصاد خواهد شد. همچنین، تورق فردی، برخلاف تورق بانکی، معمولا واجد شرایط صحت است. البته تحقق صحیح این دو نوع قرارداد مشروط به ایجاد ساختار متناسب بازار سرمایه اسلامی و جلوگیری از بورس بازی است.

    کلیدواژگان: بیع العینه، اختیار معامله تبعی، تورق، ساختار بازار سرمایه اسلامی
  • علیرضا محمدی، حسین صمصامی صفحات 67-86

    یکی از لوازم تحقق بانک داری اسلامی، طراحی نهاد بانک مرکزی بر اساس ارزش ها و اصول اسلامی است. پیش نیاز طراحی بانکداری مرکزی اسلامی، توجه به ساختار پولی و نهادی اسلامی است. با توجه به محدود بودن مطالعات در حوزه بانکداری مرکزی در ادبیات اقتصاد اسلامی، مطالعه حاضر با استفاده از روش تحلیلی به ارائه الگوی مطلوب بانکداری مرکزی در نظام بانکی اسلامی می پردازد. بنا به فرضیه تحقیق، بانک مرکزی در اقتصاد اسلامی در مقایسه با بانک مرکزی در اقتصاد متعارف دارای ماهیت، ساختار، اهداف، ابزارها و سیاست های متفاوت است. بر اساس نتایج تحقیق، الگوی پیشنهادی بانکداری مرکزی اسلامی ساختار جدیدی از نظام پولی و بانکی اسلامی ارائه می دهد. در این ساختار نوین، بانک ها فاقد قدرت خلق پول بوده (ذخیره گیری کامل) و خلق پول تنها توسط بانک مرکزی اسلامی صورت می گیرد. در این الگو، نهاد بانک به جایگاه واقعی واسطه گری مالی باز می گردد.

    کلیدواژگان: بانکداری مرکزی، بانک مرکزی، بانکداری مرکزی اسلامی، ذخیره گیری کامل، هدایت پول و اعتبار
  • روح الله عبادی، فاطمه بیگدلی صفحات 87-108

    اوراق مشارکت دولتی و بانک مرکزی از جمله ابزارهای مهم برای اعمال سیاست های پولی و مالی به منظور تامین منابع مالی، کنترل تورم، تنظیم پایه پولی و حجم پول پرقدرت متناسب با نیازهای نقدینگی اقتصاد است. اوراق انتشاریافته از نظر کمی، کیفی، ضوابط قانونی و اجرایی باید به گونه ای طراحی شود که با انتشار آنها بتوان علاوه بر جذب سرمایه های کوچک و سرگردان، منابع حاصل از انتشار اوراق را در طرح های با بازدهی مطلوب و اولویت دار مدیریت کرد. در این تحقیق، به روش «توصیفی تحلیلی» با استفاده از منابع کتابخانه ای و الگوهای تصمیم گیری چندمعیاره و تحلیل سلسله مراتبی، دو پرسش بررسی شده است: اول. معیارهای موثر بر کارکرد اوراق مشارکت دولتی و بانک مرکزی کدام است؟ دوم. اولویت تسهیل مهار تورم بندی میزان اهمیت معیارهای انتخاب شده با توجه به کارکردهای سیاستی هر یک از اوراق مشارکت چگونه است؟ در این مقاله با مطالعه و بررسی ادبیات موضوع و تحقیقات مربوطه، 8 معیار برای مقایسه اوراق مشارکت دولتی و بانک مرکزی استخراج شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بر اساس معیارهای معرفی شده، اوراق مشارکت بانک مرکزی نسبت به اوراق مشارکت دولتی کارکرد بهتری دارد.

    کلیدواژگان: اوراق مشارکت، اوراق مشارکت بانک مرکزی، اوراق مشارکت دولتی، سیاست تسهیل مهار تورم های پولی و مالی اسلامی
  • محسن خردمند صفحات 109-124

    معرفی و گسترش رمز ارزها، زمینه طرح سوال های فقهی متعددی را فراهم آورده است. در این مقاله با استفاده از روش تحلیلی به تحلیل فقهی فعالیت های مورد انجام در فرایند تولید (استخراج) و مبادله این ارزها، با تمرکز بر شبکه بیت کوین می پردازیم. بر اساس یافته های پژوهش، تجارت رمزارزها در صورت رعایت شروط عمومی معاملات تجاری، از نظر فقهی مجاز است. مالکیت رمز ارزها را می توان در قالب «تلاش برای رمزگشایی و حیازت پاداش دریافتی از شبکه» تفسیر کرد. در معامله این ارزها امکان مراعات شرایط متعاقدین، عوضین و انشاء معاطاتی تملیک وجود دارد. برخی اشکالات طرح شده پیرامون تجارت رمزارزها و از جمله بیت کوین؛ همچون «پول شویی»، «ایجاد حباب ارزی»، «کاهش ارزش پول ملی»، «اکل مال به باطل بودن»، «غرری و ضرری بودن خرید آن»، نمی تواند مبنای عدم مشروعیت تجارت رمزارزها باشد. با این وجود، استفاده از رمز ارزها با چالش هایی همچون مصرف برق دولتی و مشارکت با محجورین در استخرهای ماینینگ روبرو است. حاکم شرع می تواند با احراز اثرات منفی توسعه رمز ارزها در بازار و مفاسد اقتصادی، اخلاقی و امنیتی احتمالی، استخراج و خرید و فروش آن را با صدور حکم حکومتی محدود یا ممنوع کند.

    کلیدواژگان: رمز ارز، ارز مجازی، ارز دیجیتال، بیت کوین
  • عبدالحمید معرفی صفحات 125-142

    پیوند بین اخلاق و اقتصاد در مکتب ارتودوکس نئوکلاسیکی همواره محل بحث بوده است. طرفداران این مکتب تلاش کرده اند با استفاده از مفاهیم «مطلوبیت» و «ترجیحات» و در چارچوب اقتصاد رفاه، بین اخلاق و اقتصاد پیوند برقرار کنند. به خاطر ابهام ذاتی معنای «مطلوبیت» در چارچوب روش شناسی فردگرایانه اقتصاد نئوکلاسیک، این پیوند به سرانجام مطلوب نمی رسد؛ زیرا با تجمیع انتخاب های فردی، نمی توان به یک انتخاب اجتماعی در اقتصاد رفاه رسید. این مقاله با استفاده از روش «تحلیلی» امکان به کارگیری نظریه «اعتباریات» علامه طباطبائی برای ایجاد رابطه بین اخلاق و اقتصاد را بررسی می کند. بنا بر یافته های پژوهش، استفاده از مفهوم «اعتباریات» علامه، می تواند به ایجاد رابطه بین ارزش های اخلاقی و اقتصادی بینجامد. در این چارچوب، «مطلوبیت» به مثابه یک اعتبار اجتماعی در نظر گرفته می شود. با توجه به ماهیت بین الاذهانی اعتباریات، مطلوبیت از عینیت و اطلاق کافی برای برقرای پیوند بین ارزش های اخلاقی و اقتصادی برخوردار است. از این رو، نظریه «اعتباریات» علامه طباطبائی امکان پیوندی معقول بین اخلاق و اقتصاد را فراهم می آورد. این رویکرد می تواند به عنوان شروعی بر یک روش شناسی در اقتصاد اسلامی بر مبنای نظریات علامه نیز به شمار آید.

    کلیدواژگان: اقتصاد نئوکلاسیک، اعتباریات، اخلاق، علامه طباطبائی، مطلوبیت
  • محمدکاظم صباغی، علی جابری صفحات 143-160

    بحث از «تابع رفاه اجتماعی» و متغیرهای توضیحی آن یکی از مباحث مهم اقتصاد رفاه است. رویکرد غالب در تعریف «تابع رفاه اجتماعی» معرفی مطلوبیت به عنوان متغیر توضیحی آن است. چنین تعریفی متکی بر رویکرد ارزشی مطلوبیت گرایانه در اقتصاد متعارف است. بر اساس این نگرش، وضعیت ایده آل جامعه وضعیتی است که در آن بیشترین میزان مطلوبیت یا لذت برای مجموع افراد جامعه به دست آید. در این مقاله، با استفاده از روش «تحلیلی» این سوال را بررسی می کنیم که آیا می توان مطلوبیت دوساحته را به عنوان متغیر اصلی تابع رفاه اجتماعی بر اساس رویکرد ارزشی اسلام معرفی کرد؟ لازمه این دیدگاه، توسعه در مفهوم «مطلوبیت» و توسعه گستره آن به لذت های اخروی و برابر دانستن رفاه اجتماعی با حداکثرسازی مجموع لذت دنیا و آخرت افراد جامعه است. نتایج پژوهش نشان می دهد که مطلوبیت دوساحتی نمی تواند معیار کارآمد و جامعی برای سنجش و رتبه بندی وضعیت های رفاه اجتماعی اسلام باشد و به عنوان متغیر اصلی تابع رفاه اجتماعی در رویکرد اسلامی معرفی شود. استفاده از این متغیر در تابع رفاه اجتماعی اسلامی با مشکلات مبنایی و محاسباتی روبرو ست. در این مقاله، بهره مندی از کالاها و خدمات ضروری و حلال مطابق نیاز و استحقاق و عدالت، به عنوان متغیری توضیحی در تابع رفاه اجتماعی با رویکرد اسلامی معرفی شده است.

    کلیدواژگان: رفاه فردی، تابع رفاه اجتماعی، مطلوبیت، مطلوبیت دوساحته، مبانی ارزشی، ارزش های اسلامی
  • محمد جواد قاسمی صفحات 161-178

    تدوین سیاست های اقتصادی دولت اسلامی، را می توان خروجی دانش اقتصاد اسلامی دانست؛ سیاست هایی که باید به تغییر در ساختارها و رفتارها منجر شود. در این مقاله با استفاده از روش تحلیلی به بررسی هویت نظریه سیاستی در اقتصاد اسلامی می پردازیم. در این بررسی مولفه های مفهومی، جایگاه، مبانی مشروعیت و سازوکار تدوین سیاست ها در اقتصاد اسلامی بررسی می شود. بر اساس یافته های تحقیق، سیاست در اقتصاد اسلامی، عکس العمل مقطعی دولت اسلامی به وضعیت موجود اقتصادی بر مبنای هنجارهای اقتصادی اسلام است. در رویکرد اسلامی، سیاست های فرهنگی بر سیاست اقتصادی حاکم است. مشروعیت تدوین سیاست اقتصادی، ناشی از مشروعیت حکومت و قواعد شرعی چون تواصی، امربه معروف و نهی از منکر، نصح مستشیر، تنبیه غافل، ارشاد جاهل و شورا است. سیاست اقتصادی، از سنخ حکم متغیر است و می تواند در چهار قالب اولی، ثانوی، تکلیفی، یا وضعی محقق شود. سیاست اقتصادی، سنخیت کامل با عناوین شرعی درجه دو دارد و از ملاک های موجود در عناوین درجه یک نگهبانی می کند.

    کلیدواژگان: نظریه سیاستی، اقتصاد سیاستی اسلامی، اقتصاد هنجاری
  • مهدی سرمست، محمد سلیمانی* صفحات 179-196

    طراحی نظام مالیاتی منطبق با اصول اسلام، یکی از ضرورت های اقتصاد اسلامی است. در این زمینه جایابی وجوهات شرعی در نظام مالیاتی اهمیت بسزایی دارد. این مقاله با استفاده از روش تحلیلی به بررسی امکان و سازوکار جایگزینی خمس ارباح مکاسب به جای مالیات بر مجموع درآمد می پردازد. یافته های تحقیق حاکی از تشابه نسبی خمس ارباح مکاسب و مالیات بر مجموع درآمد و امکان جایگزینی آن دو است. بر اساس الگوی پیشنهادی در این مقاله، جایگزینی کامل خمس ارباح مکاسب به جای مالیات بر مجموع درآمد از کارایی لازم برخوردار نیست و باید تلفیقی از خمس و مالیات مزبور را به کار برد. در الگوی پیشنهادی مقاله، مودیان بین پرداخت خمس یا مالیات بر مجموع درآمد حق انتخاب دارند. آنان در صورت پرداخت خمس ارباح مکاسب، از پرداخت مالیات بر مجموع درآمد معاف خواهند شد. این ساختار پیشنهادی دلالت هایی برای اصلاح قانون مالیات های مستقیم و تغییر در ساختار اجرایی سازمان امور مالیاتی دارد.

    کلیدواژگان: خمس ارباح مکاسب، مالیات بر مجموع درآمد، نظام مالیاتی ایران، مالیات های اسلامی
  • علیرضا رعنایی، سیدعقیل حسینی* صفحات 197-214

    امروزه مطالعات اقتصاد محیط زیست جایگاه ویژه ای در ادبیات اقتصادی پیدا کرده است. این مقاله به بررسی توانایی تحلیل‎های اقتصاد محیط زیست متعارف در تبیین و حل بحران های زیست محیطی می پردازد. این بررسی با استفاده از روش «تحلیلی» و با توجه به مبانی فلسفی نظریات اقتصاد محیط زیست متعارف صورت گرفته است. یافته های تحقیق نشان می دهد که نظریات اقتصاد محیط زیست نئوکلاسیکی بر سه مبنای بنیادین «هستی شناسی کمیت گرای مادی»، «روش‎شناسی تقلیل گرایانه»، و «ارزش شناسی مطلوبیت گرایانه» استوار است. این نظریات به سبب ابتنا بر این سه مبنای قابل مناقشه، غالبا در سطح رویکردهای فنی و مهندسی باقی می مانند و در نتیجه، نمی توانند بحران های زیست محیطی را به طور کامل تبیین کنند. سیاست‎گذاری‎های زیست‎محیطی مبتنی بر این نظریات به سبب بی توجهی به ریشه های فلسفی و اخلاقی این بحران، قادر به حل ریشه ای آن نیست. این یافته ها می تواند حاوی این پیام برای مطالعات «اقتصاد محیط زیست اسلامی» باشد که برای حل بحران های زیست محیطی، باید فراتر از تحلیل های مادی گرایانه، تقلیل گرایانه و مطلوبیت گرایانه رفت. چنین رویکردی می تواند شان واقعی طبیعت را احیا کند و زمینه ساز حل ریشه ای بحران های زیست‎محیطی باشد.

    کلیدواژگان: اقتصاد محیط زیست، بحران های زیست محیطی، مطلوبیت گرایی، تقلیل‎گرایی، اقتصاد محیط زیست اسلامی
  • سیدمهدی معلمی صفحات 215-232

    امروزه مراکز بزرگ تجاری به واسطه کارکردهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی مخصوص خود، پدیده مهمی در ساختار زندگی معاصر به شمار می‏روند. فروشگاه ها، نه تنها بنیادی اقتصادی و نهادی اجتماعی، که نمادی فرهنگی و بازتابی از هنر، اندیشه و بنیادهای ارزشی جوامع به شمار می روند و به دلیل کارکردهای گسترده، در سبک زندگی مردم نیز تاثیر می گذارند. این پژوهش، در مرحله اول با تحلیل مفهوم فروشگاه تراز اسلامی، با در نظر گرفتن این موضوع که دادوستد محوری ترین رفتار اقتصادی در فروشگاه است، بر این محور، ابعاد مختلف فروشگاه اسلامی از جهات مختلفی همچون قیمت، مشروعیت فرایند دادوستد، طرفین، متعلق و فضای فیزیکی دادوستد را بررسی نموده و مولفه ها و نماگرهای هر بعد را از متون اصیل اسلامی استخراج کرده است. در مرحله دوم با مراجعه به نخبگان و متخصصان علومی انسانی اسلامی، از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، به اولویت بندی 81 نماگر برای فروشگاه تراز اسلامی پرداخته است و وزن نهایی هر یک را مشخص کرده است.

    کلیدواژگان: بازار اسلامی، فروشگاه اسلامی، بازار کالا، شاخص، نماگر
|
  • Mohammadjavad Tavakoli* Pages 5-28

    "Social policy-making" is defined as a set of actions taken to deal with social problems or to achieve social welfare and security. According to the constitution of the Islamic Republic of Iran, all policy-making, including social policy-making, must take place within the framework of Islamic standards. Using an analytical-descriptive approach, this paper seeks to outline the general framework of social policy-making and its application to welfare and social security field. Based on the research findings, realizing the goals of social security in Islam requires a coordinated role of the private, charitable and public sectors. In this regard, the government acts as the social policy-maker in each of these three sectors. Social security policies in Islam have a different approach to conventional social security approaches in defining social ends. The government acts in the area of social security do not merely refer to the residual market mechanism rather it starts with the market mechanism itself and ends with the institutions of social Takaful and government (specific duties).

    Keywords: Social security, Social policy-making, Charities, Islamic government
  • Sayyed Reza Husaini, Mostafa Kazemi Najafabadi Pages 29-48

    "Social policy-making" is defined as a set of actions taken to deal with social problems or to achieve social welfare and security. According to the constitution of the Islamic Republic of Iran, all policy-making, including social policy-making, must take place within the framework of Islamic standards. Using an analytical-descriptive approach, this paper seeks to outline the general framework of social policy-making and its application to welfare and social security field. Based on the research findings, realizing the goals of social security in Islam requires a coordinated role of the private, charitable and public sectors. In this regard, the government acts as the social policy-maker in each of these three sectors. Social security policies in Islam have a different approach to conventional social security approaches in defining social ends. The government acts in the area of social security do not merely refer to the residual market mechanism rather it starts with the market mechanism itself and ends with the institutions of social Takaful and government (specific duties).

    Keywords: Social security, Social policy-making, Charities, Islamic government
  • Ali Masoumnia Pages 49-65

    Bai al Inah (purchase on credit) means buying cash and sell on credit to the seller and vice versa to provide market liquidity. Using an analytical method, this paper analyzes the ruling of Bai al Inah and its potentiality for rectifying the subordinate transaction and tavaruq securities in the capital market. By examining the narrations on the Bai al Inah, we can conclude that, if the second transaction is conditioned from the beginning and all risks are taken to the buyer, such a transaction is not correct and it is a case of usury. Although these two conditions may rectify the transaction, it is not usually possible to fulfill these conditions in individual transactions; but in the case of banking and capital market transactions where all terms and conditions are specified from the beginning and cannot be violated, these conditions are almost impossible to achieve. The research findings show that if taking the property in the subordinate transaction is personal, such a deal applies Bai al Inah and is not allowed; but if done in a general format, it is correct and will enhance the real sector. Also, individual tavaruq, unlike banking tavaruq, is usually qualified. Of course, the realization of these two types of contracts is based on the creation of a proper structure of the Islamic capital market and the prevention of sick trading exchange.

    Keywords: Bai al Inah, Taking subordinate transaction, Tavaruq, Islamic capital market structure
  • Husain Samsami, Alireza Mohammadi Pages 67-86

    One of the essentials for the realization of Islamic banking is founding the Central Bank based on Islamic values and principles. Using an analytical approach, and given the limited studies in the field of central banking in Islamic economics literature, this paper provides a favorable model of central banking in the Islamic banking system. According to the research hypothesis, the Central Bank in the Islamic economy has a different nature, structure, goals, tools and policies than the Central Bank in the conventional economy. Based on the research results, the proposed model of Islamic central banking presents a new structure of Islamic monetary and banking system. In this modern structure, banks do not have the power to create money (full reserves) and money creation is done only by the Islamic Central Bank. In this model, the institution of the bank returns to the true position of financial intermediation.

    Keywords: central banking, Central Bank, Islamic Central Banking, full storage, conducting money, credit
  • Rouhollah Ebadi, Fatemeh Bigdeli Pages 87-108

    Governmental and Central Bank corporate bonds are among the most important tools for applying monetary and fiscal policies for finance, inflation control, setting monetary base, and the volume of strong money in accordance with the market liquidity needs of the economy. The issued papers in terms of quantity, quality, legal and administrative should be designed in such a way that, their publishing provides the conditions for managing the profits of the issued corporate bonds in favorable and prioritized projects, in addition to attracting small and wandering funds. Using a descriptive-analytical and desk-research approach, along with multi-criteria decision making patterns and hierarchical analysis, two questions are discussed in this paper; first, what are the criteria that affect the functioning of governmental and Central Bank corporate bonds? Second, how the importance of the selected criteria with respect to the policy functions of each corporate bond be prioritized? Through studying and reviewing the relevant literature and research, eight criteria have been extracted in this paper for comparing governmental and Central Bank corporate bonds. The results show that, based on the discussed criteria, Central Bank corporate bonds are better than government bonds.

    Keywords: Corporate bonds, Central Bank corporate bonds, Governmental corporate bonds, Islamic monetary, financial policies
  • Mohsen Kheradmand Pages 109-124

    The popularity of the concept of crypto-currency in today's economy has raised many juridical questions. Using an analytical-juridical method, this paper analyzes the activities performed in the process of mining and exchanging of these currencies, with a focus on Bitcoin network. Based on the research findings, juridically, the trading of crypto-currency is permissible if the general conditions of commercial transactions are met. The crypto-currency ownership can be justified on the grounds of an effort for decoding and possessing the receiving rewards from the network. Observing the conditions of the contractors, considerations, and the creation of possession through sale by conduct in these currencies is possible. Some objections rose against crypto-currency trading, including Bitcoin, money laundering, creating a currency bubble, devaluation of national currency, obtaining property through illegitimate and illegal means, and the possibility of being deceitful or harmful, cannot be the basis for the illegality of the trade of crypto-currency. However, using crypto-currency faces challenges such as consumption of government electricity, partnerships with miners the incapacitated individuals in mining pools. The religious ruler may limit or prohibit the extraction and sale of such goods by issuing a government order, with the adverse effects of currency development on the market and possible economic, moral and security corruption. Sharia ruler can restrict or prohibit mining crypto-currency trade in case of negative effects of crypto-currency in the market, or in case of economic, moral or security problems.

    Keywords: Crypto-currency, Virtual currency, Digital currency, Bitcoin
  • Abdulhamid Mo'arefe Mohammadi Pages 125-142

    The correlation of ethics and economics in the neoclassical orthodox school has always been a problem. Using concepts of utility and preferences, the proponents of this school attempted to correlate morality and economics within the context of the welfare economy. Due to the essential ambiguity of the meaning of utility within the individualistic methodology of neoclassical economics, this correlation does not meet a desirable end; because by aggregating individual choices one cannot achieve a social choice in the welfare economics. Using an analytical approach, this paper studies the possibility of applying Allameh Tabatabai's conventions (i’tibariat) theory to establish a correlation between ethics and economics. According to the research findings, this theory can make a correlation between moral and economic values. In this context, utility is considered as a social convention. Given the interpersonal nature of conventions, desirability will be sufficiently objective to serve as the link between moral and economic values. Thus, Allameh Tabatabai's theory of conventions provides a reasonable link between ethics and economics. This approach can also be considered as the beginning of a methodological study in Islamic economics based on Allameh's theories.

    Keywords: Neoclassical economics, Conventions, Ethics, Allameh Tabatabai, Utility
  • Ali Jaberi, Mohammad Kazem Sabbaghi Pages 143-160

    The discussion of "social welfare function" and its explanatory variables is one of the important issues of welfare economics. Introducing utility as the explanatory variable is the dominant approach in defining "social welfare function". Such a definition relies on the utility-oriented axiological approach in conventional economics. This idea holds that, the ideal state of society is one in which the highest degree of utility or enjoyment is achieved for all community members. Using an analytical approach, this paper studies the possibility of introducing two-dimensional utility in the social welfare function based on the axiological approach. This view requires the extension of the concept and the scope of "utility" to the otherworldly pleasures, and equality of social welfare by maximizing total worldly and otherworldly pleasure of the community members. The findings show that, two-dimensional utility cannot be an efficient and comprehensive criterion for measuring and ranking the social welfare status of Islam, and cannot be introduced as the main variable of social welfare function in the Islamic approach. Using this variable in the function of Islamic social welfare faces some basic and computational problems. Using essential and lawful goods and services based on need, merit and justice are introduced in this paper, as an explanatory variable in the social welfare function from an Islamic approach.

    Keywords: Individual welfare, Social welfare function, Utility, Two-dimensional utility, Axiology, Islamic values
  • Mohammad Javad Ghasemi Asle Estahbanati Pages 161-178

    Codifying Islamic state economic policies can be considered as the output of Islamic economics, policies that should lead to changes in structures and behaviors. Using an analytical approach, this paper studies the identity of policy theories in Islam economic. This paper examines the conceptual components, status, principles of legitimacy, and the mechanism for codifying policies in Islamic economics. According to the research findings, policy in Islamic economics is a cross-sectional response of the Islamic state to the current economic situation based on Islamic economic norms. In the Islamic approach, cultural policies dominate economic policy. The legitimacy of codifying the economic policy derives from the legitimacy of government, and the religious rules such as, mutual enjoining, enjoining good and forbidding wrong, advising the advice seekers, noticing the ignorant, guiding the ignorant, and the council. The economic policy is a type of variable decree that can be achieved in four primary, secondary, injunctive, or declaratory formats. Economic policy is fully synonymous with secondary religious topics and protects the current standards in the secondary topics.

    Keywords: the theory of policy, the economic policy of Islam, normative economics
  • Mohammad Soleimani, Mahdi Sarmast Shoushtari Pages 179-196

    Designing a tax system that complies with Islamic principles is one of the essentials of Islamic economics. In this regard, accommodating the Shari'a Payments in the tax system is very important. Using an analytical approach, this paper analyzes the possibility and the mechanism for replacing Khums of the business profit with aggregate income tax. The research findings indicate that, there is a relative similarity between Khums of the business profit with aggregate income tax and the possibility of their replacement. Based on the proposed pattern of this paper, the complete replacement of Khums of the business profit with aggregate income tax is not efficient, and hence a combination of Khums and taxes should be applied. In the proposed model, taxpayers have the choice between paying Khums or aggregate income tax. They will be exempt from aggregate income tax if they pay Khums of the business profit. The structure has suggestions for reforming the direct tax law and changing the executive structure of the tax administration.

    Keywords: Khums of the business profit, Aggregate income tax, Iran's tax system, Islamic taxes
  • Sayyed Aqil Hoseini, Alireza Ranaie Pages 197-214

    Environmental economics studies have found a special status in current economic literature. In this paper, we analyze the capacities of conventional environmental economics in resolving environmental crises. Using an analytical approach, and considering the philosophical foundations of conventional environmental economics, this paper has conducted. The findings show that the theories of neoclassical environmental economics are based on three fundamental principles of materialistic quantity-oriented ontology, reductionist methodology, and utility-oriented axiology. Because of these three disputable foundations, these theories have often remained at the level of technical and engineering approaches, and as a result they cannot fully explain the environmental crises. Environmental policies based on these theories cannot resolve their roots fundamentally, due to the negligence towards the philosophical and moral roots of these crises. These findings may convey this message for studies in Islamic economics that, to solve environmental crises one must consider beyond materialistic, reductionist, and utility-oriented analyzes. Such an approach can restore the true dignity of nature and pave the way for a fundamental solution to environmental crises.

    Keywords: Environmental economics, Environmental crises, Utility-oriented, Reductionism, Islamic environmental economics
  • Seyyed Mahdi Mualimi Pages 215-232

    Today, large business centers, due to their specific economic, cultural and social functions, enumerate as an important phenomenon in the contemporary life structure. Department stores enumerate not only an economic foundation and social institution, but also display a cultural symbol and a reflection of the art, ideas and value foundations of societies, and because of their widespread functions, they also affect people’s lifestyles. This study firstly, by analyzing the concept of Islamic level store, whilst considering the fact that trading is the most central economic behavior in the department store, analyzes different aspects of Islamic store from different point such as price, legitimacy of trading process, appurtenance and physical space of trading, extracted the components and indicators of each dimension from the original Islamic texts. Secondly, by referring to the elites and experts of Islamic humanities, using the method of hierarchical analysis (AHP), prioritized 81 indicators for the Islamic level stores and finally, has identified the final weight of each one.

    Keywords: Islamic market, Islamic store, Goods market, Index, Indicator