فهرست مطالب

مجله پژوهش و توسعه جنگل
سال پنجم شماره 2 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • رویا رستمی، نسرین سیدی*، حامد یوسف زاده صفحات 169-179
    سیب شرقی (Malusorientalis) دارای پراکنش وسیع در سرتاسر جنگل های هیرکانی شمال ایران از مناطق پایین بند تا نواحی کوهستانی و شیب دار است. برای بررسی تنوع ژنتیکی، نمونه های برگ 60 پایه از شش رویشگاه جنگل های هیرکانی جمع آوری شدند. DNAهای استخراج شده با استفاده از شش آغازگر GD142، GD12، GD147 GD96، GD100 و GD162 به روش SSR-PCR بررسی شدند. کل آلل های تکثیر شده برای چهار آغازگر در این پژوهش، برابر 45 آلل با میانگین هتروزیگوسیتی 39/0 بود. به طوریکه بیشترین مقدار هتروزیگوسیتی در جمعیت کدیر، اسالم، یوش بالا و یوش میانی (یک) و کمترین مقدار آن نیز مربوط به جمعیت افراتخته، یوش میانی، یوش بالایی و کدیر سوردار (صفر) بود. بیشترین فاصله ژنتیکی  Neiمربوط به جمعیت های اسالم و سوردار و کمترین آن مربوط به جمعیت های یوش بالایی و اسالم بود. آنالیز واریانس مولکولی تنوع درون و بین جمعیت ها را به ترتیب 97 و سه درصد از کل تنوع نشان داد که بیانگر تنوع درون جمعیتی قابل ملاحظه در جمعیت های این گونه است. این پژوهش نشان داد باوجود شرایط رویشگاهی متفاوت و فاصله جغرافیایی زیاد جمعیت ها از یکدیگر، سطح تمایز ژنتیکی بین جمعیت های مورد پژوهش پایین و هتروزیگوسیتی درون جمعیت ها بسیار مشابه با یکدیگر است. این مسئله می تواند حاکی از سطح بالای برقراری جریان ژن و تبادل ژنتیکی بین جمعیت های سیب جنگلی شمال ایران باشد.
    کلیدواژگان: تعادل هاردی- واینبرگ، هتروزیگوسیتی، نشانگرهای ریزماهواره
  • بهرام نعمتی، مهرداد قدس خواه، محمد نقی عادل* صفحات 181-195

    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر آتش سوزی بر پوشش گیاهی و زادآوری طبیعی جنگل هفت سال پس از وقوع آتش سوزی در جنگل های امبرادول شاندرمن در استان گیلان بود. بدین منظور، دو منطقه آتش سوزی شده و شاهد بررسی شدند. در مجموع 40 قطعه نمونه 1000 متر مربعی (20 قطعه نمونه در منطقه آتش سوزی شده و 20 قطعه نمونه در منطقه شاهد) به روش منظم تصادفی و با استفاده از شبکه آماربرداری 150 × 150 متر برداشت شد. برای بررسی تراکم زادآوری از پلات های 100 مترمربعی استفاده شد. زادآوری در سه طبقه ارتفاعی کمتر از 3/1 متر، قطر کمتر از 5/2 سانتی متر و بین 5/2 تا 5/7 سانتی متر بررسی شد. نتایج نشان داد که تراکم، قطر برابر سینه و سطح مقطع برابر سینه گونه های درختی و تراکم گونه های درختچه ای پس از آتش سوزی کاهش یافت. همچنین، تراکم زادآوری پس از آتش سوزی افزایش یافت. در لایه درختی تراکم بلندمازو، ممرز، آزاد و انجیلی پس از آتش سوزی به طور معنی داری افزایش یافت. در لایه درختچه، تراکم آلوچه، ازگیل، سرخ ولیک و کوله خاس به طور معنی داری پس از آتش سوزی کاهش یافت. ساختار جنگل در هر دو منطقه ناهمسال بود. ترکیب و الگوی چیرگی در لایه های درختی، درختچه و زادآوری تغییر نکرد.

    کلیدواژگان: آتش سوزی، بازسازی، ترکیب، جنگل شاندرمن، زادآوری، ساختار
  • یعقوب ایران منش*، محمود طالبی، حمید مهین پور، حسن جهان بازی صفحات 195-207

    این پژوهش با هدف بررسی برخی متغیرهای تاثیرگذار بر مقدار تولید محصول سقز در جنگل های استان چهارمحال و بختیاری انجام شد. به این منظور در دو طبقه ارتفاعی 1600-1200 و 2000-1600 متر از سطح دریا، به طور تصادفی درختان بنه در طبقات قطری مختلف انتخاب شدند. در هر طبقه ارتفاعی شش طبقه قطری و در هر طبقه قطری پنج تا شش پایه بنه نشانه گذاری و اطلاعات درختان، شامل قطر برابرسینه، ارتفاع کل، ارتفاع تنه، قطر متوسط تاج و جنس آنها ثبت شد. درختان نشانه گذاری شده، مورد بهره برداری قرار گرفته و سقزهای استخراج شده از درختان به صورت جداگانه جمع آوری و توزین شدند. نتایج نشان داد میانگین تولید سقز در جنگل های استان به طور متوسط 9/571 گرم است. قطر متوسط تاج، قطربرابر سینه و ارتفاع کل درختان تاثیر معنی داری را در تولید سقز نشان دادند. جنس درخت نیز تاثیر معنی داری را بر مقدار تولید سقز نشان داد، به طوری که میانگین تولید سقز در درختان نر 1/608 گرم و درختان ماده 8/435 گرم به دست آمد.

    کلیدواژگان: ارتفاع از سطح دریا، بنه، چهارمحال و بختیاری، سقز، متغیرهای مورفولوژیکی
  • نوشین وفایی، عباس بانج *، احمد علی جان پور صفحات 209-227

    این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر مدیریت دانش در اداره کل منابع طبیعی استان آذربایجان غربی و به صورت پیمایشی، توصیفی-تحلیلی و با استفاده از نمونه گیری تصادفی انجام شد. 74 پرسشنامه بر اساس مدل سازمان بهره وری آسیایی یا APO (که روایی آن با استفاده از پژوهش های دیگر به اثبات رسیده بود) و طیف پنج طبقه ای لیکرت تهیه و برای سنجش پایایی آن از آزمون Reliability Analysis و آماره آلفای کرونباخ استفاده شد. اطلاعاتی مانند: زیرساخت فناوری اطلاعات، منابع مالی، آموزش و یادگیری و نوآوری، فرآیندهای کلیدی کار، انگیزه های تسهیم دانش، آموزش سازمانی، برنامه های توسعه شغلی و غیره مورد پرسش قرار گرفتند. جامعه آماری در این پژوهش، کارمندان اداره کل منابع طبیعی استان آذربایجان غربی بوده است. برای تعیین سهم عوامل موثر بر مدیریت دانش از روش رگرسیون خطی چندگانه (گام به گام) و نرم افزار SPSS نسخه 23 استفاده شد. نتایج نشان داد "کارکنان" و "یادگیری و نوآوری"، از عوامل موثر بر نتایج مدیریت دانش هستند و کارکنان اثر مثبت و معنا داری بر یادگیری و نوآوری داشته اند. همچنین، اداره کل منابع طبیعی استان آذربایجان غربی، از نظر جایگاه مدیریت دانش، در مرحله توسعه قرار دارد.

    کلیدواژگان: اداره کل منابع طبیعی، استان آذربایجان غربی، دانش سازمانی، کارکنان، مدیریت دانش
  • نجم الدین دلفان *، تیمور رستمی، وحید غلامی، سید ابراهیم هاشمی صفحات 229-244

    بهبود بازده آب آبیاری از طریق مدیریت کم آبیاری یکی از راه های موثر برای صرفه جویی مصرف آب در کشاورزی است. برای بررسی تاثیر سطوح مختلف آبیاری بر تعدادی از شاخص های رشد نهال زبان گنجشک، پژوهشی در دو سال آبی 1395 و 1396 در شهر تهران انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل چهار سطح مختلف آبیاری (50، 75، 100 و 125 درصد نیاز آبی) به عنوان عامل اصلی و زمان به عنوان عامل فرعی بود که به صورت طرح کرت های خرد شده در زمان در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. نیاز آبی گیاه با استفاده از روش پیشنهادی فائو در سیستم آبیاری قطره ای و روش WUCOLSIII محاسبه شد. نتایج نشان داد که در هر دو سال، آبیاری با سطح 50 درصد نیاز آبی سبب کاهش معنی دار ارتفاع، طول شاخه، قطر تاج، فراوانی برگ، شادابی و سطح برگ در مقایسه با تیمار شاهد شد. نیاز آبی با توجه به فصل رشد (بر اساس زمان و مرحله رشد نهال) و دمای هوا از 50 درصد نیاز آبی اولیه تا 100 درصد نیاز آبی اولیه متغیر بود. در مجموع، با بررسی شاخص های رشد و شادابی نهال های تحت آبیاری و با در نظر داشتن باران موثر و بازده آبیاری، آبیاری در سطح 75 درصد نیاز آبی گیاه زبان گنجشک در عرصه مورد بررسی با روش آبیاری قطره ای قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: برنامه آبیاری، تبخیر و تعرق، فضای سبز، نیاز آبی
  • زهره خلیلی *، زهرا میرآزادی، رامین منصور صفحات 245-257

    این پژوهش برای بررسی مقدار ترسیب کربن و زی توده درختان کیکم در منطقه قلعه گل استان لرستان انجام شد. از این رو با استفاده از روش نمونه برداری کاملا تصادفی، تعداد 30 اصله درخت کیکم انتخاب شدند و ویژگی های کمی مانند قطر بزرگ و کوچک تاج، ارتفاع درخت، طول تاج و قطر برابرسینه مورد نظر در آن ها اندازه گیری شد. سپس تعداد پنج برگ در ارتفاع یک و نیم متری از هر چهار جهت تاج درخت جمع آوری و وزن تر و وزن خشک آن ها اندازه گیری شد. بعد از احتراق برگ ها و توزین خاکستر برگ های خشک شده، مقدار کربن به دست آمد. همچنین مقدار دی اکسید کربن جذب شده توسط برگ ها پس از اعمال ضریب 67/3 در مقدار کربن آلی ذخیره شده در برگ ها برآورد شد. نتایج نشان داد که میانگین زی توده، کربن ترسیب یافته و متوسط مقدار جذب دی اکسید کربن از جو در هکتار به ترتیب 17/8 و 57/8 و 45/31 کیلوگرم و مقدار سطح برگ 868/0 متر مربع در هکتار برآورد شد. تفاوت معنی داری بین میانگین کربن ترسیب یافته و زی توده برگ، در چهار جهت جغرافیایی تاج درخت وجود دارد. در حالی که میانگین سطح برگ در احتمال 95 درصد تفاوت معنی داری را نشان نداد. مقدار زی توده برگ در جهت شرق و مقدار کربن ترسیب یافته در جهت غربی بیشترین مقدار را به خود اختصاص دادند.

    کلیدواژگان: ترسیب کربن، جنگل قلعه گل، زی توده، کیکم
  • میر سجاد میر یوسف زاده، جواد اسحاقی راد*، مهناز حیدری صفحات 259-276

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر تراکم توده بر تنوع گونه ای چوبی و علفی در جنگل های سردشت استان آذربایجان غربی انجام شد. بدین منظور اثر تراکم بر روی تنوع و غنای پوشش درختی و علفی در سه توده با تراکم های کاملا تنک، تنک و به نسبت انبوه بررسی شد. تعداد 30 قطعه نمونه مربعی چهار آری با روش منظم تصادفی پیاده شد. فاصله بین قطعات نمونه 100 متر و فاصله بین ترانسکت ها 200 متر در نظر گرفته شد. نوع و مشخصات کمی گونه های درختی و درختچه ای در هر قطعه نمونه ثبت شد. فراوانی و نوع گونه های علفی در پنج ریز قطعه نمونه با ابعاد 5/1×5/1 متر در هر قطعه نمونه ثبت شد. همبستگی بین تراکم توده، شاخص های غنا و تنوع گونه ای علفی و درختی به روش پیرسون بررسی شد. از آزمون توکی برای مقایسه میانگین شاخص های غنا و تنوع گونه ای بین تراکم های مختلف استفاده شد. نتایج نشان داد که تعداد 117 گونه گیاهی (پنج گونه درختی و 112 گونه علفی) در منطقه حضور دارند. بررسی همبستگی مشخصه های علفی با مشخصات کمی درختی نشان داد شاخص یکنواختی شانون با تعداد جست ها همبستگی مثبت معنی دار و با متوسط قطر و سطح مقطع برابرسینه همبستگی منفی معنی دار دارد و شاخص های تنوع گونه ای سیمپسون با متوسط سطح مقطع برابرسینه همبستگی مثبت معنی دار دارد و غنای گونه ای مارگالف با متوسط قطر برابرسینه همبستگی منفی معنی دار دارد. همچنین بین تنوع و غنای گونه ای علفی و درختی در تراکم های مختلف اختلاف معنی داری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: بلوط، تراکم، تنوع زیستی، زاگرس شمالی
  • فاطمه اسحاقی*، بیت الله محمودی صفحات 277-292

    تخریب عرصه های جنگلی برای رفع نیازهای سوختی جنگل نشینان آسیب های جبران ناپذیری به این منابع وارد ساخته است. استفاده از انرژی های نو به ویژه بهره گیری از انرژی خوشیدی راهکار موثری برای جایگزینی چوب سوخت در روستاهای جنگلی است. یکی از ابزارهای مورد استفاده برای گرم کردن آب از روش انرژی خورشیدی، آبگرمکن های خورشیدی است که استفاده از آن روز به روز در حال افزایش است. در این پژوهش اثر به کارگیری آبگرمکن های خورشیدی در کاهش وابستگی خانوارهای جنگلی شهرستان لردگان در استان چهار محال و بختیاری به چوب هیزمی بررسی شد. در مجموع 40 خانوار که به مدت سه سال از آبگرمکن خورشیدی استفاده کرده اند، در قالب سه روستای له دراز، لیرابی و سرپوت در بخش مرکزی شهرستان لردگان مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس نتایج این پژوهش قبل از نصب آبگرمکن های خورشیدی متوسط مصرف سالانه چوب هیزمی برای گرم کردن آب برابر 17/19 مترمکعب برای هر خانوار بوده است، که این مقدار بعد از نصب آبگرمکن به 72/2 متر مکعب کاهش یافته است. این کاهش 86 درصدی مصرف چوب نشان از موفقیت به کارگیری آبگرمکن های خورشیدی برای کاهش مصرف چوب سوخت در روستاهای جنگلی شهرستان لردگان دارد.

    کلیدواژگان: انرژی خورشیدی، چوب هیزمی، شهرستان لردگان
  • جلیل بادام فیروز، اردوان زرندیان*، رویا موسی زاده، سیده بهاره عظیمی صفحات 293-316
    در این پژوهش ابتدا روند تغییرات پوشش/ کاربری سرزمین جنگلی دو هزار و سه هزار در شهرستان تنکابن در استان مازندران در دوره زمانی 95-1363 با تحلیل تصاویر ماهواره ای تعیین شد. سپس اثرهای تغییرات پوشش/ کاربری بر کمیت ترسیب و ذخیره کربن طی دوره زمانی مذکور با استفاده از مدل کربن InVEST مورد نقشه سازی، کمی سازی و ارزش گذاری قرار گرفت. نتایج نشان داد که 18 درصد از پوشش جنگلی متراکم و 55 درصد از پوشش جنگلی کم تراکم طی سه دهه کاهش یافته است و 63 درصد به پوشش جنگلی نیمه متراکم اضافه شده است. اثرهای ناشی از این تغییرات ساختاری در پوشش جنگلی موجب شده تا توان ترسیب کربن به مقدار 1927474 تن کاهش یابد. این مقدار کاهش، خسارتی معادل 80/53.137.258 دلار آمریکا (معادل 568.568.699.160 میلیارد ریال) طی سه دهه ایجاد کرده است.
    کلیدواژگان: اراضی جنگلی دوهزار و سه هزار، خدمات بوم سازگان، دینامیک فضایی زمانی کربن
  • مجید توکلی، صمد خاقانی نیا، اسدالله حسینی * صفحات 317-328

    تاکنون آفات متعددی از روی درختان زبان گنجشگ گزارش شده و زنبورهای برگ خوار زبان گنجشک از جنس Tomostethus در زیر خانواده Blennocampinae یکی از آفات مهم این درخت است به طوری که مواردی از طغیان آن در اروپا گزارش شده است. پژوهش حاضر در بهار سال 1396 طی طغیان شدید زنبور برگ خوار زبان گنجشک در استان آذربایجان غربی، مناطق جنگلی زاگرس شمالی انجام شد. شناسایی نمونه های جمع آوری_شده زنبور با روش مولکولی و توالی یابی قسمتی از ژن COI انجام شد. نتیجه بلاست توالی ها در بانک ژن نشان داد که توالی این حشره متعلق به جنس Tomostethusو شبیه به گونه T. nigritus با شباهت 92 درصد است. زنبور برگ خوار درختان زبان گنجشک به شکلی آرام در حاشیه رودخانه زاب در استان آذربایجان غربی در حال پراکنده شدن است. پژوهش اولیه حاضر در مورد وجود و شیوع این آفت در زاگرس شمالی باید به صورت جدی مورد توجه قرار گیرد. توصیه می شود جزئیات جنبه های کنترل و نظارت شدید، برای مدیریت این آفت مهاجم برای متولیان امر حفاظت جنگل ها، در آینده مورد بررسی قرار داده شود.

    کلیدواژگان: زاگرس شمالی، زبان گنجشک، زنبور، طغیان، COI
  • مهرداد میرزایی*، امیراسلام بنیاد، رضا اخوان، رامین نقدی صفحات 329-342
    هدف از این پژوهش، علاوه بر تاثیر عوامل فیزیوگرافی شیب (سه کلاسه)، جهت (چهار جهت اصلی) و ارتفاع از سطح دریا (سه کلاسه) بر زوال درختان بلوط ایرانی، مدل سازی خشکیدگی درختان بلوط ایرانی تحت تاثیر عوامل فیزیوگرافی در جنگل های دالاب ایلام بود. بدین منظور، محدوده ای به مساحت 509 هکتار از جنگل های دالاب ایلام انتخاب شد و تعداد 100 قطعه نمونه دایره ای شکل (20 آری) به روش نمونه برداری منظم تصادفی با ابعاد شبکه 250×200 متر برداشت شد. در داخل قطعات نمونه علاوه بر مشخصات فیزیوگرافی هر قطعه نمونه، درصد خشکیدگی درختان اندازه گیری شد. برای بررسی تاثیر عوامل فیزیوگرافی بر خشکیدگی جنگل ها از آزمون های تجزیه واریانس و دانکن استفاده شد. برای مدل سازی خشکیدگی درختان از رگرسیون لجستیک استفاده شد. برای ارزیابی مدل رگرسیون لجستیک از آزمون های اوم نی بوس، لگاریتم درست نمایی و ضریب تعیین پزودو استفاده شد. نتایج آزمون تجزیه واریانس نشان داد که عوامل فیزیوگرافی تاثیر معنی داری بر خشکیدگی درختان بلوط داشتند. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش شیب و ارتفاع از سطح دریا، مقدار خشکیدگی نیز افزایش می یابد و کمترین و بیشترین مقدار خشکیدگی به ترتیب مربوط به جهت های شرقی و جنوبی است.
    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، خشکیدگی، زاگرس، رگرسیون لجستیک، عوامل فیزیوگرافی
|
  • Roya Rostami, Nasrin Seyedi *, Hamed Yousefzadeh Pages 169-179
    Apple (Malus orientalis) has been distributed throughout the Hyrcanian forest from lowland regions to steep and mountainous areas. For evaluation of genetic diversity, leaf materials were collected from 60 individuals of 6 populations. DNA was extracted and studied by six SSR primers: (GD142), (GD12), (GD147), (GD96), (GD100) and (GD162). The results showed that 45 alleles with 0.39 heterozygosity were detected for six primers. The mean of heterozygosity was 0.39 and the lowest (0) and highest amount (1) were observed for (GD100) in “Afratakhte”, “kodir”, “Sourdar”, “Yoush bala”, “Yoush paein” population and for GD162 in “kodir”, “asalem”, “yoush miani” and “yoush paein” populations, respectively. The maximum Nei genetic distance was belonged to “asalem” and “sourdar” populations and the minimum was related to “Yoush bala” and “asalem”. The result of AMOVA indicated that the intra and inter population diversity were 97% and 3%, respectively that indicated significant diversity within population of this species. Because of different habitat conditions and long geographical distance among populations, The low genetic differentiation and similar heterozygosity within populations show high gene flow among populations of Malus orientalis in north of Iran.
    Keywords: Hardy–Weinberg principle, Heterozygosity, Microsatelites markers
  • Bahram Nemati, Mohammad Naghi Adel *, Mehrdad Ghodskhah Pages 181-195

    The aim of this study was to study effect of fire on vegetation and natural regeneration in Shanderman forests, Guilan province 7 years after burning. For this purpose, two burned and unburned areas were selected. Within each of the study areas, we used a random systematic 150 m × 150 m sampling grid to locate 40 circular plots of 1000 m2 for tree and shrub species (20 plots in burned area and 20 plot in control area). In each plot, density and DBH of tree species and density of shrub species were measured. Regeneration density was studied by 100m2 plots. Regeneration was studied in three classes as height < 1.3 m, DBH < 2.5 cm, and 2.5 cm < DBH < 7.5 cm. The results showed that density, the DBH and basal area of tree species and density of shrub species significantly deceased after burning. Also, density of regeneration significantly increased after burning. In tree layer, density of Quercus castaneifolia, Carpinus betulus, Zelkova carpinifolia and Parrotia persica significantly increased after burning. In shrub layer, density of Prunus divaricate, Mespilus germanica, Crataegus microphylla and Ruscus hyrcanus significantly decreased after burning. Forest structure was uneven-aged with a reverse J distribution in each two areas. Composition and pattern of dominance didn’t changed in tree, shrub and regeneration layers.

    Keywords: Composition, Fire, Regeneration, Restoration, Shanderman Forest, Structure
  • Yaghoub Iranmanesh *, Hassan Jahanbazi, Mahmoud Talebi, Hamid Mahinpour Pages 195-207

    This research was performed in order to survey quantitative characteristics of Pistacia atlantica trees on gum production in the forests of Chaharmahal & Bakhtiari Province. At the first step, two elevation classes (1200-1600 m and 1600-2000 m) were choosen and trees selected in different DBH classes. Biometric characteristics of wild pistachio trees such as DBH, crown diameter, total height and bole height were used to assess the impact of gum production on wild pistachio trees. The gum was extracted from selected trees separately and weighted. The results showed that the mean of gum production is 571.9 g in each pistachio tree. Also, significant difference at 5% level between the factors of DBH and total height and at 1% level between crowns diameters were seen. The tree gender also showed a significant effect on the amount of gum production, so that the average production of gum in male and female trees were 608.1 and 354.8 g respectively. The results showed that there is no significant difference between amounts of gum production in different bole height.

    Keywords: Altitude_Pistacia atlantica_Chaharmahal & Bakhtiari Province_Gum_Morphological variables
  • Ahmad Alijanpour, Nooshin Vafaei, Abbas Banj * Pages 209-227

    By paying little attention to the process of organizational growth, the reason of the fall and end of the life-cycle of most organizations, non-update knowledge and data and lack of consistency with the world’s recent condition and on the other side, employees resistance against the change, carelessness of organization's Senior Managers about human capabilities for acquisition and application of up-to-date knowledge and exit of huge part of valuable and practical organizational knowledge because of experienced employee retirement, can be realized. This research aimed for studying factors influencing knowledge management of West Azerbaijan Province Natural Resources Administration. This research has been done in a survey and descriptive-analytical method using random sampling. 74 questionnaires based on The APO model (Its validity was proved by other studies) with Likert's five-option spectrum, were distributed and Reliability Analysis test and Cronbach's alpha statistic were used to determine reliability of the questionnaire. Data like: Information Technology infrastructure, funds, education and learning and innovation, key work processes, knowledge sharing incentives, organizational training, career development programs and etc, were asked by the questionnaire. The statistical population of this research includes employees of West Azerbaijan Province Natural Resources Administration. To determine the contribution of factors affecting knowledge management, multiple linear regression (stepwise) and SPSS23 software were used. Results showed that “employees” and “learning and innovation” are factors affecting knowledge management results and employees have positive and significant effect on learning and innovation. Also, from the point of view of knowledge management maturity, West Azerbaijan Province Natural Resources Administration is in the development phase.

    Keywords: Knowledge management, Natural Resources Administration, Organizational knowledge, Personnel, West Azarbaijan province
  • Vahid Gholami, Najmedin Delfan *, Teymour Rostami, Seyyed Ebrahim Hashemi Pages 229-244

    Improvement of the irrigation water efficiency through irrigation management is one of the most effective ways to save water use in the agriculture. The experiment was conducted to evaluation of different irrigation levels on various indicators of growth in ash in 2016 and 2017. The experiment treatments were included irrigation (50, 75, 100 and 125% water requirements) as main factor and time as sub factor that was accomplished in a split plot replicated in time at randomized complete block design with four replications. Irrigation was done with estimated value of irrigation water requirements using FAO equation and WUCOILSIII method. The results showed that in both years irrigation with 50% of plant water requirements resulted in significant decrease in height, shoot length, crown diameter, leaf abundance, succulence and leaf area index in comparison with the control treatment. Results indicated that water demand varied from 50% to 100% basic water requirement due to the growing season (based on time and growth stage of the seedling) and air temperature. Generally, by examining the growth index and succulence of plants under irrigation and considering effective rainfall and irrigation efficiency, irrigation at 75% of basic water requirement in studied field was recommendable as optimal irrigation.

    Keywords: Evaporation, transpiration, Green space, Irrigation schedule, Water requirements
  • Zahra Mirazadi, Ramin Mansuor, Zohre Khalili * Pages 245-257

    This research aimed to investigate carbon sequestration and biomass of Acer monspessulanum stands in Ghale Gol region. For this purpose, 30 Acer monspessulanum trees were selected using random sampling method, and quantitative characteristics including big and small crown diameters, tree height, crown height and DBH of them were measured and recorded. Then, of all geographical aspect 5 leaves at a height of 1.5 meters of crown tree were collected. At first wet weight of leaves were measured, then dried leaves were weighted again. Amount of carbon was obtained after burning leaves and weighing ash of dry leaves. Also, amount of carbon dioxide absorbed by the leaves after applying 3/67 in the amount of organic carbon stored in the leaves was estimated. The results showed that biomass average, carbon sequestration and the average amount of carbon dioxide absorbtion, were measured 8.17, 8.57 and 31.45 kg per ha respectively, and the leaf area was estimated 0/868 m2 / ha. Probability level, there is a significant difference between the average of carbon sequestration and biomass, in four geography tree crown aspects. However, at 95% probability level there isn’t significant difference between the average leaf areas, at four geography aspect. Amount of leaf biomass in the east aspect and amount of carbon sequestration in the western aspect were higher than other aspects.

    Keywords: Acer monspessulanum, Biomass, carbon sequestration, Ghaleh Gol forest
  • Javad Eshaghi Rad *, Mir Sajad Mir Yusefzadeh, Mahnaz Heidari Pages 259-276

    This research was carried out with the aim of investigating the effect of mass density on woody and herb diversity in oak stands in Sardasht forests of West Azerbaijan province. For this purpose, the effect of density on the diversity and richness of tree and grass cover in three populations with Sparse, Completely sparse and relatively dense populated densities was investigated. 30 square plots were arranged in a randomized manner in the forests of the region, The distance between the sample units was 100 meters and the distance between the transects was 200 meters. Types and characteristics of tree species and shrubs were recorded in each sample. The frequency and species of herbaceous species were recorded in 5 micro particles with a dimension of 1.5 × 1.5 m in each sample. The correlation between stand density, richness and diversity indices of herbaceous species and tree species diversity was investigated by Pearson method. Tokay test was used to compare the mean of richness and species diversity between thinness, thinness and fairly massive densities. The results showed that 117 species of plants (5 tree species and 112 grass species) are present in the region. Correlation between grassland characteristics and tree specification showed that the Shannon uniformity index is correlated with the number of spikes, mean diameter and cross-section, and the Simpson species diversity and Margalof species richness with the average diameter and cross-sectional area is correlated. Also there was no significant difference between the diversity and richness of herbaceous and tree species in different densities.

    Keywords: Biodiversity, Density, North Zagros, Oak
  • Fatemeh Eshaghi *, Beytollah Mahmoudi Pages 277-292

    Destruction of forest areas to meet the fuel needs of forest dwellers has caused irreparable damage to these resources. The use of new energy, especially the use of solar energy, is an effective solution for replacing fuel wood in the country's forest villages. One of the tools used to heat water through solar energy is solar water heaters that their use are increasing day by day. In this research, the effect of using solar water heaters on reducing the dependence of forest households of Lordegan Township in Chaharmahal-o- Bakhtiari province has been studied and analyzed. A total of 40 households using solar water heater for three years were surveyed in the three villages of Lahderaz, Lirabi and Sarpoot in the central part of Lordegan city. According to the results of this study, before the installation of solar water heaters, the average annual consumption of wood for heating water was 19.17 cubic meter per household, which was reduced to 2.72 cubic meters after installation of the water heater. This 86% reduction in fuelwood consumption is indicative of the success of the solar water heater project.

    Keywords: Solar energy, Firewood, Lordegan Township
  • Jalil Badamfirooz, Ardavan Zarandian *, Roya Mousazadeh, Seyedeh Bahareh Azimi Pages 293-316
    In this study, firstly, the process of changes in land coverage/usage was determined through satellite image analysis in the Dohezar and Sehezar forested landscape in Tonekabon County, Mazandaran Province during the years of 1984-2016 .Then, impacts of changes in land coverage/usage on the quantity of carbon sequestration and storage were mapped, quantified and valued using InVEST carbon model within the same time period. The result showed that dense and low-dense forest cover have been decreased by 18 and 55 percent, respectively during three decades, while semi-dense forest has been increased by 63 percent. It was also found that the effects of these structural changes in forest cover have reduced carbon sequestration capacity by 1927474 tons. This reduction has caused a loss of 53,137,258.80 US $ (equivalent to 568,568,699,160 billion rials) over three decades.
    Keywords: Dohezar & Sehezar forested watershed_Ecosystem services_Carbon spatiotemporal dynamics
  • Majid Tavakoli, Asadollah Hosseini *, Samad Khaghaninia Pages 317-328

    Until now, many pests associated with the common ash and its outbreaks from Europe have been reported including the ash sawfly, Tomostethus (Blennocampinae). The present study was carried out in spring of 2017 following the severe outbreak of the ash sawfly in West Azarbayjan, north Zagros forests. The collected specimens were identified using molecular methods and sequencing of a partial COI. The Blast results showed a sequence of the present study is related to the genus Tomostethus and the species, T. nigritus with 92 percent similarity. The ash sawfly is dispersed as calmly on the margin of the Zab River in West Azarbayjan province. The current primary study on the existence and prevalence of this pest in northern Zagros should be considered seriously and details of the aspects of intense control and monitoring should be determined for the management of the invading pest in the attention of forestry conservation officials.

    Keywords: COI, Fraxinus angustifolia, North Zagros, Outbreak, Sawfly
  • Mehrdad Mirzaei *, Amir Eslam Bonyad, Reza Akhavan, Ramin Naghdi Pages 329-342
    In addition to investigate effects of physiography factors including of slope (3 classes), aspect (4 classes), height above sea level (3 classes) on decline of oak trees, the aim of this study was decline modelling of Quercus brantii under effects of physiographic factors in Dalab forests of Ilam province. For this purpose, 509 hectares of Dalab forests of Ilam province were selected. Based on systematic-random sampling method with 200 × 250m dimensions, 100 circular plots (2000 m2) were measured. In each sample, physiography factors and percentage of decline were measured. ANOVA and Duncan tests were used to compare of oak decline in different physiography factors. Logistic regression model was used for modelling of oak decline. Omnibus test, log-likelihood and pseudo r-square coefficients were used to evaluate the logistic regression model. The results of ANOVA test showed that physiography factors had a significant effects on the oak decline. Also the results showed that with increasing slope and altitude, decline of oak trees was increased. The results showed that the lowest and highest of tree decline were belong to east and south aspects respectively. The results of this study can conserved areas that have oak decline, to be effective.
    Keywords: Decline, logistic regression, Physiography factors, Quercus persica, Zagros forest