فهرست مطالب

نشریه مطالعات منافع ملی
پیاپی 4 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن مجیدی* صفحات 1-32

    صف آرایی احزاب و جبهه های سیاسی در آستانه انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم و بازتر شدن زمینه فعالیت احزاب  از یکسو، تصویب و اصلاح قانون احزاب در مجلس شورای اسلامی و مجمع تشخیص مصلحت از سوی دیگر، اهمیت پرداختن به مقوله تحزب در کشور را دو چندان ساخته است. تحزب از جمله پدیده های سیاسی مدرن است که در میان نظام های سیاسی  مردم سالار و غیر مردم سالار رواج یافته است. اتحاد و وحدت آنگاه که وصف ملت قرار گیرد در ارتباط با تحزب، نسبت ها و اثرات متفاوت و گاه متعارضی پیدا می کند. از یکسو قوام ملت سازی به منزله یکی از پدیده های مدرن و همزمان با حل شدن عوامل هویت بخش سنتی و بومی در هویت ملی  است؛ از سوی دیگر تحزب همانند دیگر اثرات توسعه، به تقویت و تثبیت شکاف های اجتماعی و سیاسی کمک می کند. درعین حال احزاب سیاسی از آن رو که ترجمان بخش های  جامعه و افکار و سلایق نظام سیاسی و ماشین انتخاباتی به شمار می آیند؛ با افزایش مشارکت سیاسی، به تقویت اتحاد ملی یاری می رسانند. در این مقاله ضمن تشریح نسبت اتحاد ملی و تحزب و کارکردها و بایسته های هر یک، با بهره گیری از الگوی بحران های پنجگانه در توسعه سیاسی، اثرات افزاینده و کاهنده تحزب بر اتحاد ملی شمرده شده است و در پایان این اثرات بر جمهوری اسلامی به طور مختصر تطبیق داده شده است.

    کلیدواژگان: تحزب، اتحاد ملی، شکاف های اجتماعی، انسجام، مردم سالاری
  • آرمین امینی*، عبدالله رحمانی صفحات 33-60

    رفتار انتخاباتی به عنوان کنش سیاسی، ریشه در فرهنگ سیاسی جامعه دارد. بنابراین در بررسی تحلیل رفتارهای انتخاباتی، نقش عوامل سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و فردی حائز اهمیت است. این پژوهش درصدد پاسخگویی به این سوال می باشد که، رفتار انتخاباتی شهر قزوین در انتخابات دوره نهم و دهم مجلس شورای اسلامی، تحت تاثیر چه متغیرها و الگویی بوده است؟ هدف اصلی این پژوهش، شناخت رفتار انتخاباتی شهروندان این حوزه، نوع و شیوه های رای دهی آنها می باشد. روش نگارنده در این تحقیق توصیفی- تحلیلی است. نتایج این پژوهش براساس داده های مربوط به 420 نمونه پژوهشی نشان داده است که از یک طرف، نقش رسانه ملی و مذهب در رفتار انتخاباتی مردم قزوین مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. از طرف دیگر به نقش و شخصیت های برجسته سیاسی، اجتماعی، احزاب و تبلیغات و نقش سوابق عملکرد، نقش اینترنت، نقش مذهب و برنامه های مدون کاندیداها در جهت دهی بها آرا مردم قزوین مورد بررسی قرار گرفته است.  

    کلیدواژگان: قزوین، انتخابات، جامعه شناسی انتخابات، نخبگان، مشارکت سیاسی، مجلس
  • محمدرضا رئوف شیبانی* صفحات 61-74

    بحران سوریه را  می توان از ابعاد مختلف داخلی، منطقه ای، بین المللی و همچنین با نگرش های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی مورد بررسی قرار داد. اما آنچه که از اهمیت اساسی برخوردار است، دیدگاه های نخبگان سیاسی و دیپلمات ها درباره خاستگاه و خصوصیات این بحران است. اقای محمدرضا رئوف شیبانی در اوج بحران سوریه، سفیر ایران در سوریه بوده است. ایشان از نزدیک بحران سوریه را از ابتدای شکل گیری تا 2016 لمس کرده است و در واقع در بطن حادثه بوده است. اقای شیبانی در سخنرانی خود در انجمن مطالعات جهان دانشگاه تهران، به دلایل شکل گیری بحران سوریه، سیاست های دولت بشار اسد در برابر معارضان، دلایل مخالفت تاریخی برخی کشورهای منطقه همانند عربستان با دولت سوریه و نگرش دولت ترکیه پرداخت. همچنین ایشان به تجزیه و تحلیل قدرت های منطقه ای و جهانی همانند ترکیه، لبنان، قطر، امریکا و روسیه در سال های گذشته، در وضعیت کنونی و آینده سوریه اشاره کرد. سیاست های جمهوری اسلامی ایران نیز از ابعاد مختلفی همانند محور مقاومت، استراتژیکی، حزب الله لبنان، داعش و رژیم صهیونیستی مورد بررسی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: سوریه، ایران، داعش، امریکا، بشار اسد
  • حسن شمسینی غیاثوند*، محسن صادقی صفحات 75-94

      هویت در عصر جهانی شدن از اهمیت خاصی برخوردار شده است. در همین راستا همه جوامع و متفکران به هویت و ابعاد مختلف آن اعم از ملی، دینی و بومی اهمیتی خاص در نظر گرفته اند. مقام معظم رهبری ملت را به عنوان یک مجموعه واحد و یکی از سطوح هویت جمعی مطرح می نمایند. ایشان براساس گرایش های منفی و مثبت در بحث ملی گرایی، دو نوع ناسیونالیسم را مطرح می کنند؛  ناسیونالیسم منفی و ناسیونالیسم مثبت. در ناسیونالیسم منفی وابستگی به خود و جماعت خودی، همراه با گرایش های منفی و نفی دیگران است. در ناسیونالیسم مثبت، فرد خود را وابسته به کشور و ملتی خاص می داند و به میهن خود علاقه دارد، اما ملل و اقوام دیگر را نفی نمی کند. به عبارت دیگر فرد از ملیت و وابستگی خود احساس عزت و افتخار می کند و دارای اعتماد به نفس است. حضرت آیت الله خامنه ای نه تنها ناسیونالیسم مثبت را بد نمی دانند بلکه چنین ملیتی را محترم دانسته است. مقام معظم رهبری هویت دینی  را برتر از ناسیونالیسم تلقی می کنند. بویژه آنکه ایشان معتقدند در کنار همه شرایط و امکانات، ارتباط با خدا، مهم ترین عاملی است که پیشرفت یک ملت را تضمین می کند. همچنین مقام معظم رهبری در مقوله هویت سیاسی به عناصری همچون مهدویت، عاشورا، امامت و ولایت فقیه، همگرایی دینی و استکبار ستیزی تاکید می کنند و در این راستا بر محورهایی همچون شناخت دشمن، اجتناب از تفرقه افکنی، عاشورا عامل وحدت نجات بخش شیعیان و عدم پذیرش وضعیت موجود در جهان تاکید می کنند.

    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، هویت، هویت دینی، امامت، مهدویت، ناسیونالیسم
  • مسعود مطلبی*، لیلی حیدری صفحات 95-118

    گروه اسلامی داعش یکی از مهم ترین جریانات سلفی محسوب می شود که در مدت کوتاهی توانسته است بر بخش هایی از عراق و سوریه تسلط یابد و در کانون تحولات منطقه ای و بین المللی قرار گیرد. داعش را می توان بازیگری افراطی دانست که در جستجوی رستگاری، رهایی بخشی و بازگشت به آرمان های اولیه اسلامی است.مسئله اصلی مقاله در این پرسش تجلی یافته است که گروه تروریستی داعش از حیث فکری چگونه بازیگری است و چگونه به بهره برداری از فضای سایبری در راستای پیشبرد اهداف خود مبادرت کرده است؟ فرضیه طرح شده آن است که داعش در حالی که از حیث فکری و در اعتقادات پیشامدرن است، نمونه بارز تروریسم پسامدرن در فضای مجازی محسوب می شود که از امکانات فضای جهانی شدن در راستای معرفی نمودن خود و ایجاد شبکه ای تروریستی در جهت تشکیل آنچه که «خلافت اسلامی» می نامند، استفاده می کند. این مقاله در تلاش است تا دو نکته را بطور مشخص به بحث و بررسی تحلیلی بگذارد؛ اول اینکه نشان دهد که داعش بازیگری با اعتقادات پیشامدرن است و در صدد احیای خلافت اسلامی می باشد. ثانیا این موضوع را به بحث بگذارد که چگونه این بازیگر پیشامدرن، از ابزارهای عملی عصر جهانی شدن و پسامدرن برای دستیابی به اهداف خود سود می جوید.

    کلیدواژگان: گروه اسلامی داعش، تروریسم، خلافت اسلامی، خاورمیانه، جهانی شدن
  • ابراهیم عباسی*، لیلا میرزایی صفحات 119-138

    بدنبال عملکرد دولت های نهم و دهم، بویژه در دو سال منتهی به انتخابات ریاست جمهوری در سال 92، در حوزه های مختلف اقتصادی و سیاسی که منجر به تورم 40 درصدی، کاهش ارزش پول ملی، کاهش ارزش دارایی های مردم، فضای ملتهب سیاسی و... شد انتظار می رفت که مشارکت مردم در انتخابات کاهش چشمگیری داشته باشد. اما با توجه به تقارن و برگزاری همزمان چهارمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا با یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری شاهد حضور قریب به 70 درصدی مردم در پای صندوق های رای می باشیم. پس از اعلام صلاحیت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری از سوی شورای نگهبان، شاهد تغییر در گرایش و اقبال مردم به سمت آقای روحانی بودیم. نتایج انتخابات آقای حسن روحانی بنا بر اطلاعیه وزارت کشور که در 25 خرداد 1392 منتشر شد در یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری در ایران  با کسب 71، 50 % آراء رسما به عنوان هفتمین رئیس جمهور ایران برگزیده شد.

    کلیدواژگان: انتخابات، دولت یازدهم، روحانی، رای دهی، رفتار انتخاباتی، مشارکت سیاسی
|
  • hassan majidi* Pages 1-32

    The party and national unity in the Islamic Republic of Iran (emphasis on rules)Dr.Hasan majidiAbstract:At the outset of the presidential election, freedom of activity of the parties and the adoption and amendment of the law of parties in parliament and the Expediency Council has doubled the importance of political parties in the country. The party is among modern political phenomena that is common among democratic and authoritarian political systems. Parties as well as other effects of development intensify the social and political gaps. The parties that related to society, public opinion, political system and election consolidate the national unity by increasing political participation. The author would explain the importance of national unity and the parties and their functions and would demonstrate the effect of parties on national unity by using the model of the Crises of Political Development. Finally, the author would briefly explain their effects on Islamic Republic of Iran.Key Words: Party, National Unity, Social Gaps, Coherence, Democracy

    Keywords: party, National Unity, Social gaps, Coherence, Democracy
  • Armin Amini*, Abdullah Rahmani Pages 33-60

    Comparative studies of political behavior in the ninth and the tenth parliamentary election in QazvinDr.Armin AminiAbdullah RahmaniAbstract:Political behavior as a political action is rooted in the political culture of a society. So in order to analyze election behaviors, everyone has to consider the role of political, social, economic, cultural and individual factors. The research is intended to answer the question: what kind of variables and model influence on the political behavior of Qazvin in the ninth and tenth parliamentary election? The aim of the research is to understand political behavior and the way of voting of Qazvin citizens. According to 420 research samples, the finding of the research suggests that the media and religion have a role in the political behavior of Qazvin citizens. Moreover, the research would analyze the role of famous political and economic figures, parties, propaganda, internet, religion, and the plans of the candidate in the voting in Qazvin.Key Words: Qazvin, Election, Sociology of Election, Elites, Political Participation, Parliament

    Keywords: Qazvin, Election, Sociology of Election, Elites, political participation, Parliament
  • Mohammad Reza Shibani* Pages 61-74

    The Analysis of Syrian CrisisDr.Mohammad Reza ShibaniAbstract:Syria crisis can be examined from different dimensions such as local, regional, international level as well as political, economic, social aspects. But the views of the political elite and diplomats about the origins and characteristics of this crisis have great importance. At the height of the crisis in Syria, Mr. Raouf Shibani was Iran's ambassador in Syria. Because he closely located in the heart of the event from the beginning of the Syrian crisis. Mr. Shaibani talked about the reasons for the formation of the crisis in Syria and the Assad government policies against its opposition and explained historical reasons of opposition of some regional countries such as Saudi Arabia and Turkish government to Assad government in his speech at the Association of World Studies of Tehran University. He also analyzes the role global and regional powers such as Turkey, Lebanon, Qatar, America and Russia in Syria in the past, the present and the future. From different dimensions such as the axis of resistance, strategies, the role Hezbollah, Islamic State and Israel, the policies of the Islamic Republic of Iran were examined.Key Words: Syria, Iran, ISIS, United States, Bashar Assad

    Keywords: Syria, Iran, ISIS, United States, Bashar Assad
  • Hasan Shamsini Ghiasvand*, Mohsen Sadeghi Pages 75-94

    Political identity in Supreme Leader's discourseDr.Hasan Shamsini GhiasvandAli Noroozi SlykanyAbstract:Identity has been important in the era of globalization. In this regard, all societies and thinkers' identity and its dimensions, whether national, religious and indigenous considered. The supreme leader is considered the nation as a whole and one of the levels of the collective identity. According to positive and negative trends in the debate on nationalism, he suggests two types of nationalism: positive nationalism and negative nationalism. Negative nationalism is dependence on his own congregation, along with negative attitudes and the rejection of others. According to the positive nationalism, the person depends on the particular country and the nation he /she knows and loves his homeland, but he/she does not negate the other nations. In other words, he/she has a sense of dignity and honor of the nation and its independence and he/she has confidence. Ayatollah Khamenei, not only doesn’t consider positive nationalism as a bad idea, but he believes that such nationality should be respected. Supreme Leader considers religious identity superior to nationalism. Especially as he believes that a relationship with God is the most important factor that will ensure progress of a nation in all conditions.In the field of political identity, the leader emphasizes the elements such as Messianism, Ashura, Imam, Velayat Faghih, and Anti-imperialism and Religious convergence. In this regard, he focuses on themes such as understanding the enemy, avoiding divisiveness, lifesaving unity of the Shiites and rejection of the status quo.Keywords: leader, identity, religious identity, leadership

    Keywords: leader, Identity, Religious identity, leadership
  • Masoud Motallebi*, Laila Haidari Pages 95-118

    ISIS: An Actor with Pre-Modern Thought and Ultra- Modern InstrumentsDr.Masoud MotallebiLaila HaidariAbstract:Islamic group Isis is one of the most important Salafi group. It has been able to dominate parts of Iraq and Syria in a short time and be in focus of regional and international change. ISIS can be seen as an extreme actors in search of redemption, rescues and returns to the initial ideals of Islam. This group considers itself as an identity phenomenon with the task of reviving the Islamic caliphate and Emarat and the restoration of Sunni glory. Isis is also an example of new terrorist groups, transnational and global nature, that emphases on terror and violence, it has transcended modern, state-centered, materialistic interests and seeking confined to the boundaries passed and focuses on identity claim is global. The main problem of the present article is manifested in question” how actors is Isis intellectually and how uses cyberspace in order to advance it is goals?” The proposed hypotheses are "Isis, although is intellectually pre –modern but is a typical of post-modern terrorism in virtual space that uses it is facilities in order to introduce itself and to make the terrorist network to create an Islamic caliphate" then this article tries to analyze two matters: First, they show that Isis is acting with pre-modern beliefs and attempted to revive the Islamic Caliphate is. Secondly, the issue to discuss how the actor modern, practical tools and the postmodern era of globalization seeks to achieve their own purposes.Key words: Islamic group ISIS, terrorism, Islamic Caliphate, Middle East, globalization

    Keywords: Islamic group ISIS, Terrorism, Islamic Caliphate, Middle East, globalization
  • Ebrahim Abbassi*, Laila Mirzaee Pages 119-138

    The reason of Rohani's victory in Presidential election on 15 June 2013Dr. Dr.Ebrahim AbbassiLaila MirzaeeAbstract:Due to the performance of ninth and tenth government, especially in the election year, in different political and economic sectors that would lead to 40% inflation, devaluation of national currency, reduction of the asset value of people, and political crisis, it was expected that the participation of people in the election would be decreased considerably. However, given the presidential and city council elections were held simultaneously, 70% eligible people participated in the election. After guardian council qualified Rohani candidacy, people inclined towards Mr. Rohani. According to the statement's internal ministry on 15 June 2013, Rohani elected as seventh President of Iran with 50/71% of the votes.Key Words: Election, Eleventh government, Rohani, Voting, Election behavior, Political participation

    Keywords: Election, Eleventh government, Rohani, Voting, election behavior, political participation