فهرست مطالب

Health and Development Journal
Volume:8 Issue: 2, 2019

  • تاریخ انتشار: 1398/04/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم فلاح*، سیدعلی اکبر هدایتی، احمدرضا پیرعلی صفحات 114-128
    مقدمه

    امروزه منابع آبی تحت تاثیر عوامل مختلف از قبیل ورود مواد آلی، عوامل بیماری زا (باکتریایی و میکروبی)، موادمعدنی (ازجمله فلزات سنگین) قرار گرفته است. به همین دلیل نیاز به بررسی مداوم تغییرات مکانی و زمانی آلاینده های زیست محیطی از مهم ترین مولفه های مطالعات کیفی آب است.

    روش ها

    نمونه برداری از (سرب، نیکل ، روی و کادمیوم) در آب تالاب از 8 ایستگاه مختلف طی چهار فصل سال 1393 صورت گرفت. بعد از انجام مراحل آماده سازی نمونه ها برای اندازه گیری عناصر براساس روش پیشنهاد شده در کتاب استاندارد متد استفاده شد.


    نتا یج

     در بین ایستگاه ها بیشترین غلظت فلزات در ایستگاه پیر بازار اندازه گیری شد. غلظت این فلزات در فصل بهار و تابستان نسبت به بقیه فصل ها بیشتر بود. نتایج حاصل نشان داد که ترتیب غلظت فلزات در آب ایستگاه های مختلف در چهار فصل به ترتیب به صورتNi <Cd<Zn<Pb بود. در کل غلظت فلزات نسبت به سال 1386 روند افزایشی نشان داد و بیشتر از استانداردهای موجود بود. میزان غلظت هریک از فلزات در ایستگاه های مختلف سال 1393 اختلاف معنی داری با یکدیگر نداشتند (0/05<P)؛ اما با مدت زمان مشابه خود در سال 1386 اختلاف معنی دار را نشان داد (0/05>P).


    بحث و نتیجه گیری

     اتخاذ روش های مدیریتی مناسب جهت ارزیابی زیست محیطی جامع همراه با کنترل آلاینده هایی که منشا انسانی دارند و کاهش  بار آلی پساب های صنعتی، شهری و کشاورزی ، پایش های کیفی آب در طول سال و در نهایت بهسازی تالاب انزلی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: تالاب انزلی، فلزات سنگین، سرب، نیکل، روی، کادمیوم
  • احمد زارعی، عبدالایمان عمویی، زهرا آقالری*، مجتبی افشارنیا، مهدی قاسمی، زهرا گرایلی صفحات 129-140
    مقدمه

    تعیین شیوع علائم سندرم ساختمان بیمار در دانش آموزان و معلمان مدارس که به فضای فیزیکی محیط مربوط می شود حائز اهمیت است؛ لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین شیوع سندرم ساختمان بیمار در دانش آموزان و معلمان مدارس راهنمایی شهرستان بابل انجام شد.

    روش ها

    مطالعه مقطعی و توصیفی- تحلیلی حاضر در زمستان 1396 در 15 مدرسه راهنمایی شهرستان بابل و بین 150 نفر از دانش آموزان و 95 نفر از معلمان انجام پذیرفت. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه (Miljomedicine040) MM040EA استفاده شد که به صورت مصاحبه ای تکمیل گردید. آنالیز داده ها از طریق آزمون های آماری مجذور کای انجام شد.

    نتایج

     از 12 علامت سندرم ساختمان بیمار، 50/7 درصد از دانش آموزان خستگی و 44/7 درصد سردرد داشتند. بین سنگینی سر (0/042 =P) و سردرد (0/029=P) با جنسیت دانش آموزان ارتباط معنی داری وجود داشت. قرمزی یا خشکی پوست صورت (015/0=P) و قرمزی یا خارش دست ها (0/009=P) و خستگی (0/003=P) با جنسیت معلمان ارتباط معنی داری داشت. در دانش آموزان بین هوای خیلی گرم (0/059=P) و در معلمان بین سروصدا (0/040=P) با علائم سندرم ساختمان بیمار ارتباط معنی داری وجود داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد بیش از نیمی از دانش آموزان و معلمان علائم سندرم ساختمان بیمار داشتند. از آنجا که علائم سندرم ساختمان بیمار با بعضی از شرایط فیزیکی محیط کلاس و مدرسه ارتباط دارد، باید سالانه وضعیت بهداشت محیط مدارس بررسی شود.

    کلیدواژگان: سندرم ساختمان بیمار، دانش آموزان، معلمان
  • شیرین خواجه حسینی، احمدرضا صیادی، محمد مبینی، شهین حیدری* صفحات 141-151
    مقدمه

    شغل پرستاری در آمیخته با وضعیت نوبت کاری در ساعات مختلف شبانه روز می باشد، بروز اختلالات خواب ناشی از به هم خوردن چرخه خواب وبیداری و سیکل سیرکادین منجر به از هم گسیختگی بنیاد جسمی و روانی فرد می شود. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت خواب پرستاران نوبت کار بیمارستان های شهر رفسنجان انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه مقطعی، توصیفی- تحلیلی بر روی 180 پرستار نوبت کار بیمارستان های آموزشی شهر رفسنجان در فروردین و اردیبهشت سال 1397 انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه کیفیت خواب پیترزبورگ استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تی تست، کای مربع ، تست دقیق فیشر توسط نرم افزار SPSS نسخه 18 انجام شد.

    نتا یج

     کیفیت خواب 56 ( 10/31 درصد) پرستار نوبت کار مطلوب و 124 نفر (90/68 درصد) آن ها نامطلوب بود. از لحاظ آماری ارتباط معنی داری بین کیفیت خواب پرستاران و رضایت شغلی وجود داشت (036/0=P). به صورتی که افراد با رضایت شغلی دارای کیفیت خواب مطلوبی بودند. در ابعاد کیفیت خواب بیشترین مشکل پرستاران در بعد تاخیر در به خواب رفتن بود.

    بحث و نتیجه گیری

     یافته های این مطالعه نشان داد که کیفیت خواب پرستاران نوبت کار بیمارستان های شهر رفسنجان مطلوب نمی باشد که این امر احتمالا بر رضایت شغلی و سلامت روانی و عمومی آن ها اثرگذار می باشد و می تواند در عملکرد حرفه ای، کیفیت خدمات پرستاری ارائه شده و همچنین زندگی شخصی و ایفای سایر نقش های آنان، اختلال جدی ایجاد نماید.

    کلیدواژگان: کیفیت خواب، پرستاران، نوبت کاری، پرسشنامه کیفیت خواب پیترزبورگ، رفسنجان
  • نوید حسن آبادی، محمد دانش پژوه، زهرا مهدوی * صفحات 152-162
    مقدمه

    آلودگی شیر و فرآورده های آن به فلزات سنگین، باعث بروز اثرات سمی و تاثیر سوء بر سلامت انسان می شود. ازاین رو این مطالعه باهدف اندازه گیری میزان فلزات سنگین سرب، آرسنیک، روی، مس، کبالت، نیکل، کروم، منگنز و فلز معدنی منیزیم در شیر خام تولید شده از دام های مناطق اطراف کارخانه ذوب مس خاتون آباد شهربابک انجام شد.


    روش ها

     نمونه های شیر خام از ده ناحیه محل اسکان عشایر در منطقه خاتون آباد شهر بابک، در بهار سال 1394 جمع آوری شد. در مجموع بر روی 10 نمونه شیر جمع آوری شده، پس از هضم نمونه ها با اسید نیتریک غلیظ، 90 آزمایش برای تعیین مقدار فلزات با کمک دستگاه طیف سنج جذب اتمی با شعله و کوره انجام گرفت و داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتا یج

     میانگین غلظت منیزیم، روی ، مس و نیکل به ترتیب 3/06±15/66، 0/67± 1/53، 0/11± 0/47 و 0/54± 1/95  میلی گرم بر کیلو گرم بود و در هیچ کدام از نمونه ها، فلزات سرب، آرسنیک، کبالت، کروم و منگنز قابل اندازه گیری نبود.

    بحث و نتیجه گیری

     میزان فلزات اندازه گیری شده در پژوهش حاضر به غیر از نیکل، در حد استاندارد های جهانی (FAO/WHO و کدکس 2007) بود.

    کلیدواژگان: فلزات، شیر خام، دام، سلامت غذایی، شهربابک
  • طیبه فصیحی، مونس اسدی * صفحات 163-174
    مقدمه

    نتایج مطالعات در زمینه سلامت معنوی و اختلالات روان شناختی در میان جمعیت دانشجویی کافی و یکدست نیست. این مطالعه به بررسی ارتباط سلامت معنوی و برخی اختلالات روان شناختی در دانشجویان فرزند شهید و جانباز در شهر کرج پرداخت.

    روش ها

     پژوهش حاضر به شکل مقطعی، توصیفی-تحلیلی در سال 1396، بر روی 160 نفر از دانشجویان فرزند شهید و جانباز شهر کرج و به روش نمونه گیری چندمرحله ای صورت گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای چندبخشی حاوی اطلاعات جمعیت شناختی، مقیاس اضطراب، استرس و افسردگی (DASS) و پرسشنامه سلامت معنوی (SWBS) بود. آنالیز داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 19 و با استفاده از آماره های توصیفی و آزمون های همبستگی پیرسون، تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی انجام گرفت.

    نتا یج

     میانگین سنی افراد 5/5 ±25/1سال بود و 5/53 درصد از دانشجویان فرزند جانباز بودند. میانگین نمره کل سلامت معنوی و مقیاس DASS به ترتیب 16/1± 91/21و 9/1±16/81به دست آمد. ازنظر سلامت معنوی افراد در محدوده متوسط و ازنظر علائم روان شناختی بیشتر آن ها طبیعی بودند. بین میزان سلامت معنوی و افسردگی، اضطراب و استرس در دو گروه فرزندان شهدا و جانبازان اختلاف معنی داری مشاهده نشد. بین سلامت معنوی با افسردگی، اضطراب و استرس در دانشجویان ارتباط معکوس و معنی داری برقرار بود.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه پیشنهاد می شود که برنامه های مداخله ای و فرهنگی در جهت افزایش سلامت معنوی دانشجویان بر اساس تئوری های مناسب طراحی و اجرا گردد.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، جانباز، شهید، دانشجو، دیسترس روان شناختی
  • سید تقی میرمحمدی، علی قلی زاده *، سیدنورالدین موسوی نسب، سیداسماعیل حسینی نژاد، حمیرا علی زاده صفحات 175-186
    مقدمه

    وظایف حمل دستی بار می تواند در کوتاه مدت باعث خستگی شده و در بلندمدت بارکاری فیزیکی و آسیب های اسکلتی- عضلانی در افراد را افزایش دهد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی ارگونومیک وظایف حمل دستی بار انجام شد.

    روش ها

     این مطالعه به صورت توصیفی، تحلیلی و مقطعی در سال 1396 بر روی 100 نفر از کارگران صنایع غذایی شهرستان ملارد انجام شد. برای تعیین فراوانی اختلالات اسکلتی -عضلانی از پرسشنامه نوردیک و برای ارزیابی ارگونومیک وظایف حمل دستی بار از دو روش نرم افزار «پیش بینی نیروی استاتیک» و روش شاخص کلیدی KIM استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 صورت پذیرفت.

    نتا یج

    بیشترین فراوانی ناراحتی اسکلتی- عضلانی افراد مربوط به اندام پا و قوزک پا بود (26 درصد). از روش شاخص کلیدی، امتیاز نهایی ریسک در 61 درصد وظایف بین 10 تا 24 و در 39 درصد آن ها بین 25 تا 49 به دست آمد. همچنین نتایج در نرم افزار «پیش بینی نیروی استاتیک» نشان داد نیروهای فشاری و برشی وارد به دیسک L5/S1 به ترتیب در 30 و 8 درصد از پوسچر کارگران از حد مجاز بالاتر بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    اغلب ریسک فاکتورهای وظایف بلندکردن دستی بار در این مطالعه با استفاده هم زمان از دو روش شاخص کلیدی KIM و نرم افزار 3DSSPP به طور کامل و دقیق مورد ارزیابی ارگونومیک قرار گرفتند؛ بنابراین با این ارزیابی ها می توان شرایط ارگونومیکی حمل دستی بار را با دقت بیشتری اصلاح و تعدیل نمود.

    کلیدواژگان: روش شاخص کلیدی KIM، حمل دستی بار، نرم افزار 3DSSPP، صنایع غذایی، پرسشنامه نوردیک
  • بی بی فاطمه باقرنژاد، رضا صادقی*، ویکتوریا مومن آبادی صفحات 187-196
    مقدمه

    از راه های مهم کنترل بیماری دیابت، انجام خودمراقبتی و بالا بردن خودکارآمدی بیمار می باشد. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت آگاهی، خودکارآمدی و رفتارهای خودمراقبتی در بیماران دارای دیابت نوع 2 شهر بیرجند در سال 1397 انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی، تحلیلی بود که به صورت مقطعی بر روی 100 بیمار دیابتی در سال 1395 انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه سه قسمتی شامل سوالات آگاهی، خودکارآمدی و سوالات مرتبط با رفتار خودمراقبتی، جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 20 و با استفاده از آزمون های توصیفی، آنالیز واریانس یک طرفه، همبستگی اسپیرمن، آزمون تی مستقل انجام شد.

    نتا یج

    میانگین نمره آگاهی افراد 5/67 ±16/47بود. 35 درصد افراد دارای آگاهی مناسب و 19 درصد آگاهی نامناسب داشتند. میانگین نمره خودکارآمدی افراد 52/59±138/17و میانگین نمره خودمراقبتی 21/45±55/15بود. نتایج آزمون همبستگی نشان داد که بین خودکارآمدی و آگاهی (0/007=P)، خود مراقبتی و آگاهی (0/002=P) و همچنین خودکار آمدی و رفتارهای خودمراقبتی (0/001 P≤) ارتباط معنی داری وجود دارد. قوی ترین ارتباط، بین خودکارآمدی و خودمراقبتی مشاهده شد.


    بحث و نتیجه گیری

     به منظور ارتقای سطح سلامت بیماران دیابتی باید به آگاهی بیماران در رابطه با بیماری دیابت، خودکارآمدی و انجام رفتارهای خودمراقبتی توجه ویژه شود. همچنین برنامه ریزی آموزشی در این زمینه و شناخت موانعی که مانع از خودمراقبتی بیشتر می شود، ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: آگاهی، خودکارآمدی، خودمراقبتی، دیابت نوع 2
  • مرضیه جعفرپناه، بهروز رضایی* صفحات 197-209
    مقدمه

    امروزه بررسی و تقویت فرهنگ ایمنی بیمار به طور گسترده مورد توجه سازمان های مراقبتی قرار گرفته است و اولین مرحله از ارتقای ایمنی بیمار، ارزیابی فرهنگ ایمنی بیمار است؛ لذا مطالعه حاضر با هدف شناسایی نقاط قوت و ضعف فرهنگ ایمنی بیمار از دیدگاه پرستاران انجام شد.

    روش ها

     در این پژوهش مقطعی، توصیفی- تحلیلی، نمونه ای در دسترس شامل 214 نفر از پرستاران بیمارستان آموزشی امام رضا (ع) کرمانشاه در سال 1395 انتخاب شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه فرهنگ ایمنی بیمار در بیمارستان (HSOPSC) به روش خودگزارش دهی در 12 حیطه جمع آوری شد و با آزمون های من ویتنی یو و کروسکال - والیس در نرم افزار SPSS نسخه 19 تحلیل شدند.

    نتا یج

    حیطه یادگیری سازمانی - بهبود مداوم با کسب 75/86% امتیاز مثبت، نقطه قوت فرهنگ ایمنی بیمار بود. درحالی که حیطه های ارائه بازخورد به خطاها (45/64%)، تناوب گزارش دهی وقایع (41/70%)، مسائل کاری کارکنان (27/33%)، باز بودن مجاری ارتباطی (24/63%) و پاسخ غیر تنبیهی به خطاها (15/59%) نقاط ضعف فرهنگ ایمنی بیمار بودند. امتیاز کلی فرهنگ ایمنی بیمار در سطح نامطلوب (48/93%) و نیازمند ارتقاء بود. فرهنگ ایمنی با متغیرهای فردی پرستاران رابطه معنی داری نداشت (0/05<P).

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته های مطالعه، فرهنگ ایمنی به ویژه در حیطه های باز بودن مجاری ارتباطی، پاسخ غیرتنبیهی به خطاها و مسائل کاری کارکنان در سطح مطلوبی نبوده و نیازمند مداخلات مدیریتی جهت بهبود است. ارتقای فرهنگ ایمنی بیمار می تواند زمینه تدارک مراقبت های ایمن و با کیفیت را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، فرهنگ ایمنی، پرستاران، بیمارستان آموزشی
|
  • Maryam Fallah*, Seyed Aliakbar Hedayati, Ahmadreza Pirali Pages 114-128
    Background

    Todays, water resources are affected by various factors such as organic materials, pathogens (bacterial and microbial agents), and minerals (including heavy metals). For this reason, continuously examining the spatiotemporal changes in environmental pollutants is one of the most critical components of water quality studies.   

    Methods

    The sampling of some heavy metals (Ni, Cd, Zn, Pb) took place from 8 different stations in four seasons of 2014. After the preparation of the samples, they were used to measure the elements based on the technique proposed in Standard Methods.

    Results

    Among the studied stations, the highest concentrations of metals were measured at the Pirbazar Station. The concentration of these metals was higher in the spring and summer than in the rest of the seasons. The results showed that the concentration of metals in water at different stations in the four seasons was Ni 0.05), but the results of the paired-sample t-test showed a significant increase in heavy metals(Ni, Cd, Zn, Pb) in comparison with the results obtained in 2007 (p<0.05).

    Conclusion

    Adoption of appropriate management approaches for comprehensive environmental assessment and control of anthropogenic pollutants reducing the organic load from industrial, urban and agriculture waste, continuous quality surveillence around the year and finally environmentaly upgrading the wetland is suggested.

    Keywords: Anzali wetland, Heavy metals, Lead, Nickel, Zinc, Cadmium
  • Ahmad Zarei, Abdoliman Amouei, Zahra Aghalari*, Mojtaba Afsharnia, Mehdi Ghasemi, Zahra Geraili Pages 129-140
    Background

    It is important to determine the prevalence of Sick Building Syndrome (SBS) symptoms in school students and teachers, which is relevant to the physical environment of the building. The aim of this study was to determine the prevalence of sick building syndrome in students and teachers of guidance schools in Babol.

    Methods

    This descriptive and analytical cross-sectional study was carried out in 15 guidance schools in Babol in the winter of 2018, among 150 students and 95 teachers. The MM040EA (Miljomedicine040) questionnaire was used to collect data and was completed by interview. Data were analyzed using Chi-square test.

    Results

    Among the 12 symptoms of SBS, 50.7% of students had fatigue, and 44.7% had headaches. There was a significant correlation between heavy headedness (p = 0.42) and headache (p = 0.029) with students’ gender. There was a significant correlation between the teachers’ gender with the redness or dryness of facial skin (p = 0.015), redness or itching of hands (p = 0.009) and also fatigue (p = 0.003). There was a significant correlation between the symptoms of the SBS with very high temperature in the students (p = 0.050), and with the noises (p = 0.40) in the teachers.

    Conclusion

    The present study showed that more than half of the students and teachers had symptoms of SBS. Since the symptoms of SBS are associated with some physical conditions of the classroom and school environment, the health condition of the schools should be annually checked for all aspects.

    Keywords: SBS, Students, Teachers
  • Shirin Khajeh Hosseini, Ahmadreza Sayadi, Mohammad Mobini Lotfabad, Shahin Heidari* Pages 141-151
    Background

    Nursing deals with shift working in different hours of the day and night. Sleep disorders due to disturbed sleep-wake cycle and the circadian cycle lead to physical and mental disintegration of the person. This study was conducted to examine the sleep quality of shift-working nurses in the hospitals of Rafsanjan.

    Methods

    This descriptive and analytical cross-sectional study was carried out on 180 shift-working nurses in educational hospitals of Rafsanjan during April and May 2018. In order to collect data, the Pittsburgh Sleep Quality Questionnaire was used. Data analysis was done using t-test، Chi-Square، Fisher Exact test and through SPSS 18.

    Results

    The sleep quality of 56 shift-working nurses (31.10%) was optimal, while 124 nurses (68.90%) had inappropriate sleep quality. There was a statistically significant relationship between sleep quality and job satisfaction among nurses (P=0.036), so that, nurses who had job satisfaction had also optimal sleep quality. In terms of sleep quality dimensions, delayed sleep was the most prominent problem of nurses.

    Conclusion

    Research findings showed improper sleep quality of shift-working nurses in hospitals of Rafsanjan, which probably affects their job satisfaction, as well as their mental and general health. This can cause serious disorders in professional performance, quality of nursing services, personal life and other roles.

    Keywords: Sleep Quality, Nurses, Shift Work, Pittsburgh Sleep Quality Questionnaire, Rafsanjan
  • Navid Hasan Abadi, Mohammad Danesh Pazhooh, Zahra Mahdavi * Pages 152-162
    Background

    The contamination of milk and its products with heavy metals causes toxic and harmful effects on human health. The purpose of this study was to measure the levels of Pb, As, Zn, Cu, Co, Ni, Cr, Mn, and Mg in raw milk produced from livestock around the Khatoon-Abad Copper Smelter in Shahr-e-Babak, Kerman.

    Methods

    Samples of raw milk were collected from 10 nomadic settlements in Khatoon-Abad district, Shahr-e-Babak, in the spring of 2015. After digestion of 10 samples of milk with concentrated nitric acid, a total of 90 experiments were conducted using Atomic Absorption Spectrometry to determine the levels of the above-mentioned heavy metals. Data were analyzed using SPSS 16.

    Results

    The average concentration of Mg, Zn, Cu, and Ni was 15.66±3.06, 1.53± 0.67, 0.47±0.11, and 1.95±0.54 mg/kg, respectively. The levels of Pb, As, Co, Cr, and Mn were not measurable by, in any sample.

    Conclusion

    The amounts of metals measured in the present study, except Ni, were within the ranges of the global standards (FAO/WHO and Codex 2007).

    Keywords: Metals, Raw milk, Livestock, Shahr-e-Babak
  • Tayebeh Fasihi, Mounes Asadi * Pages 163-174
    Background

    The results of the studies about spiritual well-being and psychological disorders among the student population are not enough and harmonious. This study examined the relation between spiritual well-being and some psychological disorders (stress, anxiety and depression) among martyr and veteran children students in Karaj Universities (Iran).

    Methods

    This cross-sectional (descriptive-analytical) study was conducted on 160 martyr and veteran children students in the universities of Karaj in 2017, using the multistage sampling method. The data gathering tool was a multi-sectional questionnaire containing demographic data, the depression, anxiety, and stress scale (DASS), as well as the spiritual well-being scale (SWBS). Data were analyzed by SPSS software (version 19) using descriptive statistics, Pearson correlation, independent t-test, one-way ANOVA, and Linear Regression.

    Results

    The mean age of students was 25.1±5.5 years, and 53.5% of them were the child of veterans. The mean of total SWBS and DASS scores were 91.21±16.1 and 16.81±9.1, respectively. Regarding spiritual well-being, students were in the medium range, and the majority of them were normal regarding psychological distress. No significant difference was found in spiritual well-being and depression, anxiety and stress between the two groups of martyr and veteran children students. There was a significant negative correlation between spiritual well-being and depression, anxiety and stress in these students.

    Conclusion

    According to the findings of this study, it is suggested that interventional and cultural programs be designed and implemented to increase the students' spiritual well-being based on appropriate theories.

    Keywords: Spiritual well-being, Veteran, Martyr, Student, Psychological disstres
  • Seyed Esmaeil Hosseininejad, Homira Alizadeh, Sayed Taghi Mirmohammadi, Ali Gholizadeh *, Seyed Nourddin Mousavinasab Pages 175-186
    Background

    Manual material handling tasks can cause fatigue in the short term and, in the long run, increase physical workload and musculoskeletal injuries in individuals. The  The present study was conducted with the aim of ergonomic evaluation of the manual material handling tasks.
     

    Methods

    This descriptive-analytical and cross-sectional study was carried out on 100 workers in the food industries of Malard County in 2017. The Nordic questionnaire was used to determine the frequency of musculoskeletal disorders, and the 3DSSPP software, as well as the KIM key indicator method, were used for the ergonomic assessment of the manual material handling tasks. Data analysis was performed using SPSS software (version 23).
     

    Results

    The most frequent musculoskeletal discomfort was in the foot and the ankle (26%). The key indicator method showed that the final risk score in 61% of the tasks ranged from 10 to 24, and in 39% between 25 and 49. Also, the results of 3DSSPP software showed that the compressive and shear forces on the L5 / S1 disc were higher than the permissible limit in 30 and 8 percent of the workers' posture, respectively.
     

    Conclusion

    Most of the risk factors for manual material handling tasks in this study were thoroughly and accurately evaluated using both the KIM key indicator method and 3DSSPP software. Therefore, with this evaluation, the ergonomic conditions for manual material handling can be improved more precisely.

    Keywords: Key Indicator Method (KIM), Manual Material Handling (MMH), 3DSSPP Software, Food Industry, Nordic Questionnaire
  • Reza Sadeghi*, Victoria Momenabadi, Bibi Fatemeh Baghernezhad Pages 187-196
    Background

    One of the most important ways to control diabetes is through self-care behaviors and increased self-efficacy of patients. This study aimed to determine knowledge, self-care, and self-efficacy in patients with type 2 diabetes in Birjand city.
     

    Methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was performed on 100 patients. Data were collected using a questionnaire designed in three parts including knowledge questions, self-efficacy questions, and questions about self-care behavior. Data were analyzed by SPSS20 software using descriptive analysis, one way ANOVA, Mann-Whitney, and Kruskal-Wallis test.
     

    Results

    The mean score of knowledge was 16/47±5/67. Thirty-five percent of the subjects had appropriate, and 19% had inadequate knowledge. The mean scores of self-efficacy and self-care were 138.17±52.59 and 55.15±21.45, respectively. Correlation test results showed a significant relationship between self-efficacy and knowledge (P=0.007), self-care and knowledge (P=0.002), as well as self-efficacy and self-care behaviors (P≤0.001). The highest level of significance was observed between self-efficacy and self-care.
     

    Conclusion

    In order to improve the health of diabetic patients, attention should be paid to patients' knowledge about diabetes, self-efficacy, and self-care behaviors. It is also necessary to plan educational training in this field and to identify the barriers which prevent self-care.

    Keywords: Knowledge_Self-efficacy_Self-care_Type 2 Diabetes
  • Marziyeh Jafarpanah, Behrooz Rezaei* Pages 197-209
    Background

    Nowadays, strengthening Patient safety culture has received widespread attention by healthcare organizations. The first step in improving the safety of the patient is to assess the safety culture of the hospital. Therefore, the aim of this study was to investigate the strengths and weaknesses of Patient safety culture from the nurses' point of view.
     

    Methods

    In a cross-sectional study, a convenient sample, including 214 nurses, was selected among nurses in Imam Reza university hospital, Kermanshah, 2016. Data were collected by   a hospital survey on patient safety culture (HSOPSC) in 12 dimensions via self-reporting method and were analyzed with Mann-Whitney U and Kruskal–Wallis tests using SPSS 19 software.
     

    Results

    The dimension of "organizational learning - continuous improvement" with 75.86% positive score was the strength of the Patient safety culture. While the dimensions of feedback to errors (45.64%), the frequency of reporting events (41.70%), staffing issues (27.33%), the openness of communication channels (24.63%), and the non-punitive response to errors (15.59%) were the weaknesses of the Patient safety culture. The overall Patient safety culture score was at an undesirable level (48.93%) and needed to improve. The Patient safety culture score was not significantly correlated with individual variables of nurses (P >0.05).
     

    Conclusion

    Based on the findings, the Patient safety culture, particularly in the dimensions of "communication openness", "non-punitive response to errors", and "staffing issues" was in an undesirable level and required managerial interventions to improve. Improving Patient safety culture can prepare the basis for providing safe and high-quality care.

    Keywords: Patient Safety, Safety Culture, Nurses, University Hospital