فهرست مطالب
مجله راهور
پیاپی 29 (تابستان 1398)
- تاریخ انتشار: 1398/06/01
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحات 9-44زمینه و هدف
نصب و اصلاح تجهیزات ایمنی جاده ها، تاثیر قابل ملاحظه ای در کاهش سوانح ترافیکی دارد. شناخت تصادفات و عوامل بروز آن ها به خصوص عامل راه و همچنین برداشتی دقیق از ایمنی و مولفه های آن به مهندسان در افزایش ایمنی جاده ها کمک بسزایی می نماید. کمی نمودن مولفه های ایمنی در حمل ونقل، نقش مهمی در ارزیابی و ارتقای کیفی ایمنی ایفا می کند.
روشدر این پژوهش، آمار سه ساله تصادفات در محور ملایر - جوکار از استان همدان موردبررسی قرار گرفت. در محور مذکور، طی یک دوره سه ماهه، مجموعه اقدامات کم هزینه بهبود ایمنی از قبیل ایجاد خاک ریز کنار پل ها، نصب تابلوهای هشداردهنده و جهت نما، ترمیم و رنگ آمیزی علایم افقی، ایجاد شیار لرزاننده و... توسط اداره راه انجام شده است. با توجه به آمار موجود تصادفات و تجزیه وتحلیل آن و همچنین با مشخص بودن اقدامات بهبود ایمنی انجام شده در هر بخش از این مسیر، تاثیر اقدامات ارتقای ایمنی بر کاهش سوانح ترافیکی توسط نرم افزار SPSS ارزیابی گردید. در طی این پژوهش، آمار تصادفات سه ساله به صورت توصیفی تحلیل شد. همچنین به منظور بررسی و ارزیابی تاثیر انجام اقدامات ایمنی بر تصادفات، از آزمون علامت زوج نمونه ای و ضریب هم بستگی اسپیرمن استفاده گردید.
یافته هابا درنظرگرفتن میزان افزایش تعداد خودروهای عبوری در این محور و آمار تصادفات قبل و بعد از زمان اجرای اقدامات بهبود ایمنی، تاثیر مثبت و به دنبال آن، کاهش شدت و تعداد تصادفات پس از نصب تجهیزات و علایم ایمنی در این مسیر، مشخص شد. در پایان، یک مدل رگرسیون خطی بین انجام اقدامات ایمنی به عنوان متغیر وابسته و دو متغیر شدت و تعداد تصادفات به عنوان متغیرهای مستقل ارائه گردید.
نتیجه گیریمطابق مدل ارائه شده مشخص شد که انجام اقدامات اصلاحی کم هزینه در کاهش چشمگیر هر دو متغیر شدت و تعداد تصادفات، تاثیر مثبت دارد؛ هرچند این تاثیر بر کاهش شدت تصادفات کمی بیشتر از این تاثیر بر کاهش تعداد تصادفات می باشد.
کلیدواژگان: اقدامات ایمنی راه، تصادفات، تجهیزات و علایم ایمنی، مدل سازی -
صفحات 45-68
با توجه به استفاده فراوان از سرعت گیر و سرعت کاه ها به عنوان ابزارهای آرام سازی در راه های کشور خصوصا در استان های شمالی (به علت دسترسی های زیاد، تداخل نقش های اجتماعی و جابه جایی راه و تفاوت زیاد سرعت وسایل نقلیه با سرعت مجاز تعیین شده)، در این پژوهش، بررسی اثربخشی این اقدامات در کاهش سرعت مدنظر قرار گرفته است. این مطالعه به تعیین ارتباط بین مشخصات هندسی سرعت کاه ها و سرعت وسایل نقلیه در 90 سرعت کاه نصب شده در نواحی مختلف از راه های واقع در شرق استان مازندران پرداخته است. ازآنجایی که نمونه موردبررسی شامل انواع سرعت کاه ها اعم از قوسی و تخت بود و در راه هایی با رده های مختلف عملکردی اجرا شد، برای بررسی بهتر، سرعت کاه ها دسته بندی شدند و به طور جداگانه مشخصات هندسی هرکدام مشخص و سرعت وسایل نقلیه در پیرامونشان برداشت شد. سرعت وسایل نقلیه در چند نقطه قبل، رو و بعد از سرعت کاه با استفاده از دوربین سرعت سنج ثبت شد و ابعاد هریک از سرعت کاه ها با استفاده از دوربین توتال استیشن به صورت دقیق برداشت شد. درنهایت با استفاده از مدل رگرسیون خطی، داده ها در نرم افزار SPSS موردارزیابی قرار گرفته و عوامل اصلی تاثیرگذار روی کاهش سرعت وسایل نقلیه به همراه مدل رگرسیونی برآورد کاهش آن ارائه گردید. با توجه به اینکه تعداد سرعت کاه های موردمطالعه زیاد بوده است، نتایج این پژوهش نشان داد که برای طراحی و اجرای سرعت کاه ها در سرعت های عبور و سرعت های هدف مختلف می توان از این مدل ها استفاده نمود تا اثربخشی سرعت کاه ها در کاهش سرعت و پروفیل سرعت در فاصله های مختلف از سرعت کاه ها را با سطح اطمینان بالایی موردارزیابی قرار داد.
کلیدواژگان: آرام سازی فیزیکی ترافیک، سرعت کاه، مدل سازی سرعت، رگرسیون چندگانه خطی -
صفحات 69-90زمینه و هدف
یکی از موضوعاتی که بر تصادفات عابرین پیاده تاثیر دارد، خصوصیات وسیله نقلیه شامل طراحی ظاهر، رنگ و تسهیلات دستیار راننده می باشد. در این پژوهش سعی شده که با استفاده از آمار تصادفات عابرین پیاده و همچنین نظرسنجی از کارشناسان ذی ربط، میزان تصادفات وسایل نقلیه تیره رنگ با وسایل نقلیه رنگ روشن مقایسه شوند. همچنین بررسی شده است که کدام نوع از وسایل نقلیه بیشتر در تصادفات عابرین پیاده دخیل هستند.
روشاین پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ نوع و روش، تحلیلی - توصیفی است. روش گردآوری داده ها، اسنادی و کتابخانه ای و سپس مصاحبه و پرسش نامه است. جامعه آماری از کارشناسان خبره ترافیک شامل اساتید دانشگاهی، شهرداری تهران و راهور انتخاب شده است. برای تحلیل اطلاعات پرسش نامه ها از روش تحلیل عاملی استفاده شده است. جامعه آماری تصادفات نیز شامل تمامی تصادفات عابرین پیاده در شهر تهران در سال های 93 تا 95 می باشد.
یافته هادر این پژوهش نشان داده شد که وسایل نقلیه تیره رنگ بیش از وسایل نقلیه رنگ روشن و همچنین خودروهایی با طراحی ناایمن، مثل پیکان، بیش از بقیه وسایل نقلیه با عابرین تصادف می کنند. همچنین مشخص شد که تسهیلات دستیار راننده در کاهش تصادفات عابرین پیاده موثر هستند.
نتیجه گیریتاثیر مثبت رنگ، طراحی و تسهیلات دستیار راننده بر ایمنی عابرین پیاده می تواند برای مردم به منظور خرید خودروهای ایمن تر موردتوجه قرار گیرد. همچنین با درنظرگرفتن تخفیف بیمه یا عوارض سالیانه خودرو برای رانندگانی که از خودروهایی با رنگ روشن استفاده می کنند و یا خودروهایی که طراحی ایمن تری دارند یا مجهز به تسهیلات دستیار راننده هستند، می توان مردم را به استفاده از خودروهای ایمن تر ترغیب نمود.
کلیدواژگان: رنگ خودرو، تسهیلات دستیار راننده، طراحی ایمن خودرو، عابران پیاده، معابر شهری -
صفحات 91-120هدف
با توجه به اهمیت آسیب های ترافیکی و محدودبودن مطالعات در خصوص رفتارهای منجر به پرت شدن حواس به ویژه در موتورسیکلت سواران، هدف این مطالعه، تعیین شیوع رفتارهای منجر به عدم تمرکز حین رانندگی بین راکبین موتورسیکلت می باشد.
روش مطالعهاین مطالعه مقطعی روی 273 نفر از دارندگان گواهینامه موتورسیکلت مراجعه کننده به یکی از مراکز پلیس+10 که مایل به تکمیل پرسش نامه بودند، با روش نمونه گیری آسان انجام شد. پرسش نامه به طور خودایفایی شامل سوالاتی درمورد رفتارهای پرخطری بود که می توانند تمرکز فرد را هنگام راندن موتورسیکلت کاهش دهند. پس از جمع آوری اطلاعات، اطلاعات در بانک اطلاعاتی طراحی شده با نرم افزار SPSS وارد و تجزیه وتحلیل شدند.
یافته هامتوسط سن افراد شرکت کننده در مطالعه، 02/9±4/36 و میانه 35 سال بود. حدود 1/86 درصد از راکبین موتورسیکلت، طی یک ماه اخیر حداقل یکی از رفتارهای منجر به پرت شدن حواس حین راندن موتور را انجام داده بودند. شایع ترین رفتارهای منجر به پرت شدن حواس طی ماه اخیر، جست وجوی آدرس در خیابان و صحبت با افراد ترک موتور بوده است. کمترین شیوع این رفتارها نیز مربوط به انتخاب آهنگ یا تنظیم صدای دستگاه پخش و خواندن نقشه برای پیداکردن آدرس بود. در خصوص نگرش موتورسیکلت سواران درمورد اینکه کدام یک از رفتارها بیشتر می تواند به پرت شدن حواس منجر شود، 7/96 باور داشتند که خواندن یا نوشتن پیامک حین راندن موتور می تواند در حد زیاد تا خیلی زیاد موجب پرت شدن حواس شود. ارتباط نگرش در خصوص میزان تاثیر رفتارهای منجر به پرت شدن حواس به شرح صحبت کردن با افراد ترک موتور، صحبت کردن با سایر موتورسواران و رانندگان، خواندن نقشه برای پیداکردن آدرس، جست وجوی آدرس در خیابان، سیگارکشیدن، خوردن و آشامیدن، مرتب کردن موها، صورت و لباس ها، تماشای افراد پیاده یا سواره، گوش دادن به موزیک، انتخاب آهنگ یا تنظیم صدای دستگاه پخش، شماره گیری با موبایل یا صحبت کردن با موبایل، حین رانندگی با موتورسیکلت، در پرت شدن حواس راننده، با انجام حداقل یک رفتار منجر به پرت شدن حواس طی ماه اخیر، معنی دار بود.
نتیجه گیریبا توجه به بار بالای آسیب های ترافیکی در کشورمان و فراوانی قابل توجه رفتارهای منجر به پرت شدن حواس، بهبود آگاهی و نگرش رانندگان در خصوص این رفتارها و تقویت قانون گذاری در این زمینه توصیه می شود.
کلیدواژگان: پرت شدن حواس، رانندگی، موتورسیکلت، نگرش، عملکرد -
صفحات 121-152زمینه وهدف
سطح پایین ایمنی راه های کشور و آمار بالای تصادفات نسبت به میانگین جهانی، امروزه یکی از چالش های پیش روی مدیران و تصمیم گیران در حوزه حمل ونقل و ترافیک می باشد. تصادفات علاوه بر خسارات مالی فراوانی که وارد می کند، به تلفات و جراحات فراوانی نیز منجر می گردد. ازاین رو پژوهشگران، توجه بسیاری به تحلیل و بررسی علل و شدت تصادفات کرده اند تا با ارائه راهکارهای مناسب به کاهش این خسارات کمک کنند. بررسی علت تصادفات و تعیین سهم پارامتر های مختلف در وقوع یک تصادف، مسئله اصلی (هدف) پژوهش حاضر می باشد.
روشدر این پژوهش با بهره گیری از 2433 داده واقعی تصادفات، به مدل سازی آماری و تعیین سهم عوامل مختلف در ایجاد تصادفات پرداخته شد. همچنین در این پژوهش، به ارائه مدل لاجیت ترتیبی برای پیش بینی شدت تصادفات و تعیین میزان اثرگذاری هریک از پارامتر ها پرداخته شده است. نتایج مدل سازی پیشنهادی با مدل های رایج مانند شبکه عصبی نیز مقایسه شده است.
یافته هابحث روی نتایج نشان می دهد که مدل لاجیت ترتیبی، کارایی بیشتری نسبت به مدل شبکه عصبی دارد. علاوه برآن، حضور عابرین پیاده، بیشترین اثر افزاینده در شدت تصادفات را دارد و تصادف عقب به پهلوی راست، بیشترین اثر کاهنده را در بین پارامترهای موثر دارد. از طرفی، فاصله از مبدا کمترین اثر افزاینده و تصادف در ساعات اولیه صبح، کمترین اثر کاهنده را در شدت تصادفات دارند. بعد از عابر پیاده، حضور خودروهای سنگین در شب، بیشترین سهم را در افزایش شدت تصادفات به خود اختصاص داده است.
پیشنهادهادر پژوهش های آتی برای پیش بینی شدت تصادفات، تاثیر پارامتری مانند میزان آشنایی راننده با مسیر بررسی گردد. همچنین تحلیل های مکانی - زمانی می تواند کمک شایانی به پیشبرد پژوهش ها در زمینه شدت تصادفات کند. از نظر کاربردی هم پیشنهاد می شود که آموزش رانندگان وسایل نقلیه عمومی در خصوص پارامترهای موثر در افزایش شدت تصادف توسط سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای در دستورکار قرار گیرد
کلیدواژگان: پیش بینی تصادفات، الگوی تصادفات، شدت تصادفات، مدل لاجیت ترتیبی، مدل انتخاب گسسته -
صفحات 153-190زمینه و هدف
اصلاح رفتار ترافیکی رانندگان، از موضوعات اساسی در کاهش سوانح رانندگی در کشورها است. در این میان، سه عامل انسانی، اجتماعی و فنی مهندسی بر رفتار ترافیکی راننده تاثیرگذار هستند و مداخلات در هریک از این مولفه ها، رفتار راننده را متاثر می سازد.
روشدر این پژوهش سعی شده است که به شیوه پژوهش های کیفی، رفتار ترافیکی راننده بر پایه سه عامل مذکور تبیین و شاخصه های هریک از این مولفه ها مشخص شده و تاثیر آن ها بر رفتار ترافیکی رانندگان موردپردازش قرار گیرد. این کار می تواند متولیان امر ترافیک را در جهت پیش بینی های مرتبط با رفتار ترافیکی راننده یاری رساند. در بخش کیفی، از طریق مصاحبه های عمیق و نیمه عمیق با نخبگان عرصه حمل ونقل از طریق تحلیل محتوای برنامه ریزی شده، عوامل موثر بر رفتار ترافیکی راننده تبیین و اثر هریک از عوامل مذکور رتبه بندی شد.
یافته هادر بین سه عامل مذکور، ابتدا عامل اجتماعی و کنترل های بیرونی به عنوان موثرترین عامل بر رفتار ترافیکی راننده و در مرتبه دوم، عامل فردی و در مرتبه سوم، عامل فنی و مهندسی در حوزه راه و خودرو برآورد شدند. در ادامه این بررسی، به وسیله آزمون آماری فریدمن، اولویت بندی شاخصه ها در هریک از این عوامل سه گانه مشخص و تبیین گردیده است.
پیشنهاد هابه نظر می رسد که کنترل های اجتماعی می تواند بخش اعظمی از رفتار ترافیکی را تنظیم نموده و در راستای تغییر و اصلاح رفتار ترافیکی در جامعه کارساز باشد که برای تغییر پژوهش رفتار ترافیکی راننده می بایست در زمینه هریک از این سه عامل، با توجه به رویکرد اثرگذاری عوامل اجتماعی بر رفتار ترافیکی، اقدامات لازم به عمل آید.
کلیدواژگان: عامل اجتماعی، عامل فردی، عامل غیرانسانی (فنی و مهندسی)، رفتار ترافیکی -
صفحات 191-220زمینه و هدف
وجود نظم اجتماعی و احترام به قوانین و مقررات، از ضروریات حیاتی هر جامعه است. مهم ترین هدف قانون گذاری، تامین نظم و امنیت و تعیین حدومرز و عدم گرایش انسان ها به بی نظمی، هنجارشکنی و قانون شکنی است. پذیرش قانون و مقررات موجود در جامعه از سوی عموم مردم موجب ایجاد نظم در سطوح و عناصر مختلف اجتماع می شود. جوامعی که موفق به درک مراحل توسعه شده اند، معمولا از افرادی منضبط و مقید به قانون برخوردار بوده اند. هر اندازه میزان پذیرش قانون از سوی اکثریت افراد جامعه کمتر باشد، امکان اجرای درست آن فراهم نخواهد شد؛ اجرانشدن قوانین در سطوح خرد و کلان جامعه در بلندمدت، مشروعیت قوانین موجود را زیر سوال می برد. در این رابطه، نهاد پلیس، وظیفه کنترل و اعمال قانون را دارد که در این رابطه با مشکلات و موانعی روبه رو است. با توجه به اینکه شهر مقدس قم، یکی از مهم ترین شهرهای زیارتی و مذهبی و سیاسی کشور می باشد و ساکنین آن متشکل از فرهنگ ها و قومیت های مختلف (داخلی و خارجی) می باشند؛ لذا لزوم بررسی موانع و مشکلات اعمال قوانین راهنمایی و رانندگی و بررسی راهکارهای رفع این موانع، ضروری به نظر می رسد.
روشاین پژوهش با هدف شناسایی موانع اعمال قوانین راهور در شهر قم انجام گرفته است. این پژوهش از نظر نوع، کاربردی و از نظر روش و ماهیت، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، مدیران و کارکنان صف راهور قم به تعداد 210 نفر می باشند. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران به تعداد 136 نفر به دست آمد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از معادلات ساختاری استفاده شد.
یافته هانتایج نشان داد که عمده ترین موانع اعمال قانون در شهر قم به ترتیب اولویت عبارتند از: 1- موانع مربوط به زیرساخت ها، 2- موانع سازمانی، 3- موانع مربوط به فرهنگ ترافیک و 4- موانع مقرراتی.
نتایج و پیشنهادهابا توجه به نتایج پژوهش، پیشنهاد هایی ارائه گردید؛ به طور مثال، موانع مربوط به زیرساخت ها از طریق مسئولین و دست اندرکاران شهری (ازجمله شهرداری، استانداری و فرمانداری قم) اصلاح گردد.
کلیدواژگان: موانع اعمال قانون، موانع ساختاری، موانع سازمانی، موانع فرهنگی، اعمال قانون و فرهنگ ترافیک -
صفحات 221-278
هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین میزان اثربخشی آموزش بسته ترافیکی ایمن ارائه شده در یادگیری کودکان دختر و پسر در پایه های اول، دوم، پنجم و ششم ابتدایی بود. روش پژوهش حاضر، آزمایشی از نوع «شبه آزمایشی» و با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کودکان (7-12 ساله) پایه های اول، دوم، پنجم و ششم ابتدایی (پسرانه و دخترانه) است که از طریق روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای از مدارس ابتدایی شهر تهران با حجم نمونه ای به تعداد 240 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه به تعداد 30 نفر در هریک از پایه ها و جنسیت ها قرار گرفتند. در این پژوهش، بسته رفتارهای ترافیکی ایمن در 8 جلسه 60 دقیقه ای به گروه آزمایش آموزش داده شد؛ اما گروه گواه، مداخله ای دریافت نکرد. ابزار پژوهش، پرسش نامه پژوهشگرساخته بر اساس ماده قانون های مقررات راهنمایی و رانندگی در سه حوزه عابر پیاده، دوچرخه سوار و سرنشین ماشین با 35 سوال 4 گزینه ای بود. این پرسش نامه با استفاده از روش اعتبار صوری، تعیین اعتبار شد و برای تعیین پایایی آن از ضریب آلفای کرونباخ (%91) استفاده شد. یافته های توصیفی پژوهش حاضر و شاخص های آماری مانند میانگین و انحراف معیار پیش آزمون و پس آزمون متغیر رفتارهای ایمن ترافیکی پسران و دختران به تفکیک گروه و پایه تحصیلی نشان می دهد که در گروه پسران و دختران، میانگین گروه آزمایش در بین دانش آموزان کلاس های اول، دوم، پنجم و ششم، تغییر محسوسی نسبت به گروه کنترل داشته اند. همچنین نتایج فرضیه ها با درنظرگرفتن نتایج تحلیل کوواریانس و در ادامه، تحلیل آماری و آزمون تعقیبی بونفرونی نیز نشان می دهد که تفاوت معناداری بین گروه های آزمایش و گواه و پایه های تحصیلی متفاوت وجود دارد؛ اما به لحاظ جنسیتی، تفاوت معناداری بین دانش آموزان دختر و پسر دیده نمی شود و پیشرفت آن ها به یک اندازه بوده است.
کلیدواژگان: بسته آموزشی، یادگیری رفتار ترافیکی، اثربخشی
-
Pages 45-68
In this study, the effectiveness of these measures in reduction of vehicles speed has been considered, considering the extensive use of speed humps and humps as physical traffic calming measures in Iran, especially in the northern provinces (due to high accesses, interference of social roles and displacement of road, and the significant difference between speed of vehicles and speed limit). This study was carried out to determine the relationship between geometric characteristics of humps and vehicles speed in 90 different areas of roads in eastern part of Mazandaran province. Since the studied sample consisted of all types of humps, including arches and beds and they performed in different functional classes of roads, they were categorized for better examination and Separately, each geometric feature was identified. and the speed of vehicles were determined individually around them. The speed of the vehicle was recorded at a few points before, on the humps and then it was recorded using a speedometer camera , and their dimensions were surveyed accurately by using the Total Station camera. Finally , data was evaluated using linear regression model in SPSS software and has been presented the main factors affecting vehicle speed reduction and models related to speed reduction. Considering the high number of selected humps in the study, the results of this research showed that it is possible to use these models to design and implement humps for passage speed and different specific speeds; in addition, these models could evaluate the effectiveness of the humps in speed reduction, and determine the speed profile at different distances from the humps in a high level of confidence.
Keywords: physical traffic calming measures, speed humps, speed modeling, multiple linear regression -
Pages 69-90Background and aim
One of the issues that affect pedestrian accidents , is the vehicle features including the appearance design, color and driver assist facilities. In this study, we attempted to compare the use of pedestrian accidents statistics as well as survey of related experts to the rate of accidents in dark-colored vehicles to light-colored vehicles. It also investigates which types of vehicles are most likely to be involved in pedestrian accidents.
MethodThis research is applicable in terms of objective and analytical-descriptive in terms of type and method. The method of data collection was documentary and library and then interview and questionnaire. The statistical population is selected from traffic skilled experts including university professors, Tehran municipality and traffic police. Factor analysis method was used for data analysis of questionnaires. The statistical population of accidents includes all pedestrian accidents in Tehran between 2014 and 2016 years.
FindingsIn this study it was shown that dark-colored vehicles more than light-colored vehicles as well as unsafe vehicles such as Peykan than others with pedestrians are more likely to be involved in a car accident. It was also found that driver assistance facilities were effective in reducing pedestrian accidents.
ConclusionThe positive impact of color, design and driver assistance facilities on pedestrian safety can be considered for people to buy safer cars. You can also encourage people to use safer cars by considering insurance discount or car annual complications for drivers who use light-colored cars or cars that have a safer design or equipped with driver assistance facilities.
Keywords: Car color, Driver Assist Facilities, Car Safe Design, Pedestrians, Urban Roads -
Pages 91-120Background and aim
Given the importance of traffic injuries and limited studies of distraction behaviors, especially in motorcyclists, the aim of this study was to determine the prevalence of decentralized driving behaviors among motorcycle drivers.
MethodThis cross-sectional study was carried out by simple sampling method on 273 motorcycle license holders who referred to one of the +10 police stations who were willing to complete the questionnaire. The self-administered questionnaire included questions about high-risk behaviors that could reduce one's concentration when riding a motorcycle. After data collection, the data were entered and analyzed into a database designed with SPSS software.
FindingsThe mean age of participants was 02/9±4/36 years and the mean age was 35 years. About 86.1 percent of motorcycle riders have performed at least one distracting behavior while driving a motorcycle in the last month. The most common behaviors leading to distraction in recent months have been search for street addresses and talk to motor passenger. The least prevalent of these behaviors were song selection or tuning the player and reading the map to find the address. On motorcyclists' attitudes about which of the following behaviors can lead to distraction. 96/7 believed that reading or texting while driving the motor can cause distractions too much or too much. The relationship between attitudes about the extent of the effects of behaviors leading to distraction such as talking to motor passenger, talking to other motorcyclists and drivers, reading map to find address, searching addressing at street, smoking, eating and drinking, arranging hair, face and clothes, watching people walking or riding, listening to music, selecting songs or adjusting the sound of the player, dialing or talking on a mobile phone while driving a motorcycle, distracting the driver, was significant in driver distraction, doing at least one behavior that resulted in distraction during the last month.
ConclusionConsidering the high number of traffic injuries in our country and the high frequency of distracting behaviors, it is recommended to improve the awareness and attitude of drivers regarding these behaviors and to strengthen the legislation in this field.
Keywords: distraction, Driving, Motorcycle, Attitude, performance -
Pages 121-152Background and aim
The low level of road safety in the country and high crash statistics relative to the global average are nowadays a challenge for managers and decision makers in the field of transport and traffic. The accidents in addition to the many financial losses it causes, also result in many casualties and injuries. Therefore, researchers have focused much attention on analyzing the causes and severity of accidents to help provide appropriate solutions to reduce these damages. the main objective of this study is to investigate the cause of accidents and determine the contribution of different parameters to the occurrence of an accident.
MethodIn this research, statistical modeling and determining the contribution of different factors in the occurrence of accidents were investigated using 2433 real accident data. Also, in this study, a sequential logit model is presented to predict the severity of accidents and determine the effect of each parameter. The results of the proposed modeling are also compared with current models such as neural networks.
FindingsDiscussion of the results shows that the sequential logit model is more efficient than the neural network model. In addition, the presence of pedestrians has the greatest additive effect on the severity of accidents, and the right-lateral accidents has the greatest decreasing effect among the effective parameters. On the other hand, the distance from the origin and the accident in the early hours of the morning have the least additive effect and andthe least reducing effect on the intensity of accidents, respectively. After pedestrians, the presence of heavy vehicles at night has been the highest contributor to the increase in the accident severity. Suggestions: In future studies the effect of parametric factors such as the driver's familiarity with the route is investigated to predict the severity of accidents. Location-time analysis can be a great help in advancing researches in the context of the severity of accidents. From a practical point of view, it is also suggested that the education of drivers of public transport concerning the parameters affecting the increase in the severity of an accident be included in the agenda by the Road and Transportation Organization.
Keywords: Accidents Prediction, accidents pattern, accidents severity, sequential logit model, discrete choice model -
Pages 153-190Background and aim
Modifying the traffic behavior of drivers is one of the key issues in reducing accidents in countries. In the meantime, three human, social, and technical-engineering factors influence driver traffic behavior, and interventions in each of these components affect driver behavior.
MethodIn this study, it has been attempted to qualitatively investigate the drivers 'traffic behavior based on these three factors and to determine the characteristics of each of these components and their impact on the drivers' traffic behavior. This can assist traffic constellations in predicting driver traffic behavior. In the qualitative section, through in-depth and semi-in-depth interviews with transport elites through planned content analysis, the factors affecting driver behavior were explained and ranked the effects of each of the factors.
FindingsAmong the three mentioned factors, at first social factor and external controls were considered as the most effective factors on driver's traffic behavior and secondly, individual factor and third, technical and engineering factor in road and automobile domain. In the continuation of this study, the Friedman statistical test has identified and explained prioritizing the attributes in each of these three factors.
Suggestions: It seems that social controls can regulate much of traffic behavior and work to change and modify traffic behavior in society. To change the research on traffic behavior, one must consider each of these three factors in view of the impact of social factors. Take action on traffic behavior. In order to change the research on traffic behavior of driver should be taken the necessary actions considering the approach of influencing social factors on traffic behaviorKeywords: Social factor, Individual factor, Inhuman factor (Technical, Engineering), traffic behavior -
Pages 191-220Background and aim
The existence of social discipline and respect for laws and regulations are vital to any society. The most important purpose of lawmaking is to maintain discipline and security and to determine the boundaries and no tendency of human beings with disorder, breaking the norm and lawlessness. The acceptance of the rule and regulations of society by the public creates discipline at different levels and elements of society. Societies that have succeeded in understanding the developmental stages, they have usually been disciplined and bound by law. Whatever the rate of acceptance of the law be less than most people in the community, it will not be possible to execute it properly. Failure to enforce laws at the micro and large levels of society in the long run questions the legitimacy of existing laws. In this respect, the police have the task of controlling and enforcing the law in the face of difficulties and obstacles. As the holy city of Qom is one of the most important pilgrimage, religious and political cities in the country and its inhabitants are of different cultures and ethnicities (domestic and foreign). Therefore, it is necessary to examine the obstacles and difficulties of applying traffic laws and to find ways of removing these obstacles.
MethodThe purpose of this study was to identify barriers to the application of traffic rules in Ghom. The research is applicable in terms of type and descriptive-survey in terms of method and nature. The statistical population of the study consisted of 210 managers and staff of Ghom Traffic police queue. The sample size was 136 people using Cochran formula. Structural equations were used to analyze the data.
FindingsThe results showed that the most important barriers to law enforcement in Ghom were priority, respectively: 1- Barriers related to infrastructure, 2- Organizational barriers, 3- Traffic culture barriers and 4- Regulatory barriers. Results and Suggestions: Based on the results of the research, suggestions were made; for example, infrastructure barriers should be remedied through urban authorities and stakeholders (including municipality, provincial government and governorate of Ghom).
Keywords: Barriers to law enforcement, structural barriers, organizational barriers, cultural barriers, law enforcement, traffic culture -
Pages 221-278Background and purpose
The purpose of doing this study was to determine the effectiveness of safe traffic package training offered in Children's Learning of boys and girls in first, second, fifth and sixth grades of elementary school.
MethodThe method of the present study was experiment in type of a quasi-experimental with a pretest-posttest design with control group. . The statistical population of this study consisted of all children (12-7 years old) in the first, second, fifth and sixth grades of elementary school (boys and girls) who were selected through multistage cluster sampling from elementary schools in Tehran with sample size of 240 individuals and randomly divided into experimental and control groups with 30 individuals in each of the bases and sexes. In this study, the package of safe traffic behaviors, was trained the experimental group in 8 sessions of 60-minute. But the control group received no intervention. The research tool was a researcher-made questionnaire according to article of Traffic Laws in three areas of pedestrian, bicyclist and car driver with 35 questions 4 options. This questionnaire was validated by face validity method and Cronbach's alpha coefficient (91%) was used to determine its reliability.
FindingsThe descriptive findings of the present study and statistical indices such as mean and standard deviation of pre-test and post-test of boys and girls traffic safety behaviors variable by group and educational level show that in boys and girls group, the mean of experimental group among the first, second, fifth and sixth grades students had a significant change compared to the control group.
ResultsAlso the results of hypotheses considering the results of covariance analysis followed by statistical analysis and Bonferroni follow-up test show that there is a significant difference between experimental and control groups and different educational levels. ؛ But in terms of gender, there was no significant difference between boy and girl students and their progress was equal.
Keywords: Learning package, Learning traffic behavior, effectiveness