فهرست مطالب

مطالعات باستان شناسی پارسه - پیاپی 8 (تابستان 1398)

مجله مطالعات باستان شناسی پارسه
پیاپی 8 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/07/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • لیلی نیاکان * صفحات 7-24

    شروع بررسی و کاوشهای باستانشناسی در شمالغرب ایران از 1948 م. بهبعد، نشانه هایی از تحولات فرهنگی که در روند جابهجایی جمعیتی بهوجود آمده بودند را مشخص میکرد. مهاجرانی که بر اثر تغییرات زیستمحیطی یا افزایش جمعیت و کمبود منابع زیستی در اواخر هزاره چهارم و اوایل هزاره سوم قبلازمیلاد در گستره وسیعی از شرقباستان از شمالشرق آناتولی تا جنوب لوانت استقرار پیدا کردند. این دوره فرهنگی در ادبیات باستانشناسی، دوره ماوراءقفقاز قدیم یا فرهنگ کوراارس نامیده شده است. شاخصه این فرهنگ در بعد سفالگری، ساخت و تولید گونهای از سفال سیاهرنگ صیقلی، داغدار منقوش با معماری مدور و راستگوشه است. هدف اصلی از ارائه این پژوهش، دستیابی به چگونگی ارتباط شکلی و نوع نقوش سفالهای این محوطه است که در پی ساماندهی مخازن موزه ملی در سال 1383 ه.ش. شناسایی، ثبت و مطالعه گردید. پرسش محوری این پژوهش را میتوان اینگونه مطرح کرد که سفالگران مهاجر، تجارب هنری خاستگاه اولیه خود را تا چهحد توانستند بر سبک هنری این سفالها نشان دهند؟ داده های این پژوهش براساس مطالعات موزه ای و منابع کتابخانه ای، جمعآوری و موردمطالعه تطبیقی قرار گرفت. شیوه تجزیه و تحلیل اطلاعات از گونه کیفی بوده و ازنظر ماهیت پژوهشی در دسته پژوهشهای تاریخی-فرهنگی قرار میگیرد. تفکیک آماری سفالها نشان داد که بیشترین نقشها مربوط به تلفیق الگوهای هندسی چون نوارهای تزئینی و ساده با نقش جانوران و پرندگان بوده که اهمیت این جانوران در بافت زیستمحیطی منطقه را در روند اقتصاد معیشتی با تمرکز بردامداری و شکار نشان میدهد. مقایسه این نقشها با دیگر حوزه های فرهنگی در گستره جغرافیایی عصرمفرغ قدیم در محدوده جغرافیایی شمالغرب، غرب و مرکز فلات ایران تا مناطقی از آناتولی و ماوراءقفقاز بیانگر برخی نقوش تاثیرپذیر از مبدا و نقوشی دیگر برروی این سفالها بومی و محلی بوده است.

    کلیدواژگان: آذربایجان، یانیقتپه، مفرغ قدیم، سفال، موزه ملی ایران
  • کمال الدین نیکنامی، طاهره شکری صفحات 25-36

    دوره فرهنگی آغازایلامی به دلیل ورود فلات ایران به مرحله ای دیگر از دوره شهرنشینی و داشتن گل نوشته هایی که معرف شروع نوشتار در این سرزمین است، یک مرحله مهم در آغاز تاریخی ایران محسوب می شود. پس از آن، دوره ایلام به دلیل ایجاد اولین حکومت های سلسله ای سرزمین ایران بسیار موردتوجه است. توالی آغازایلامی تا شروع دوره ایلام قدیم برمبنای نوشتار آغازایلامی و ایلامی، خطی دارای شبهاتی است و برمبنای برخی اطلاعات و داده ها ازجمله نوشتار آغازایلامی، توقف یک باره دوره آغازایلامی مدنظر قرار گرفته و سیر تحول آن تا دوره ایلام قدیم با علامت سوال مطرح می شود، اما توالی یادشده در متون بین النهرین (شبه میخی و میخی دوره های اوروک، جمدت نصر، سلسله های اولیه تا دوره اکد و حتی بعد از آن) قابل پی گیری و بررسی است. پژوهش انجام گرفته با هدف بررسی نام ایلام، سرزمین و ایالات آن در بازه زمانی پس از آغازایلامی تا ایلام قدیم در متون بین النهرینی انجام گرفت و مهم‎ترین پرسش این پژوهش پاسخ به شناخت چگونگی توالی دوره آغازایلامی تا ایلام قدیم برمبنای متون بین النهرینی در این فاصله زمانی است. پی جویی های انجام گرفته درکنار یافته های باستان شناسی، وجود نام ایلام و ایالات ایلامی را در هزاره سوم قبل ازمیلاد در متون زبان شناسی بین النهرینی به دست آمده از این برهه زمانی، تایید می نماید. پژوهش حاضر دارای نظام کیفی و راهبردی است و براساس هدف های بنیادی صورت گرفته و ازنظر روش، توصیفی است. روش یافته اندوزی به شیوه کتابخانه ای انجام شده و تمامی آن ها از منابع معتبر استخراج شده اند. اساس تحلیل بیشتر متکی بر اطلاعات و یافته های کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: آغازایلامی، ایلام قدیم، بین النهرین، متون سومری
  • میثم علیئی، Iسماعیل همتی ازندریانی، محمدحسن ذال، Iبراهیم رایگانی صفحات 37-56

    موسیقی ازجمله پدیده های هنری جوامع بشری است که از دوران باستان تاثیر بسیاری بر زندگی بشر داشته و ابزار و آلات آن در هر دوره به اشکال و فرمهای مختلف نمود پیدا کرده است. برخی از محققین بدونتوجه به جایگاه موسیقی در جوامع باستانی ایران، نظرات ضدونقیضی در رابطه با پیشینه آلات موسیقی مطرح کردهاند. با استناد به مدارک بهدستآمده از کاوشهای باستانشناختی، نقوشبرجسته و سنگنبشته ها، بیانگر ارتباط دیرین هنر موسیقی با جوامع و فرهنگهای ایرانباستان است. هنر موسیقی در دوران تاریخی (ایلامی ها، مادها، هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان) دارای شواهد و یافته های گوناگونی است که با مطالعه، تجزیه و تحلیل روند آنها میتوان به اهمیت و نقش این هنر در جوامع دوران باستان پیبرد. در همینراستا مهمترین پرسشهای این پژوهش عبارتند از: 1. در هرکدام از دوره های پیش از اسلام از چهنوع آلات و ادوات موسیقی استفاده میشده است؟ 2. نمود و شواهد هنر موسیقی در دوران باستان را براساس چه مدارکی میتوان مورد مطالعه و بررسی قرار داد؟ 3. تنیدگی و پیوند هنر موسیقی با طبقات اجتماعی و شرایط فرهنگی جوامع ایرانی قبل از اسلام چگونه قابل تفسیر است؟ پژوهش حاضر دارای رویکرد توصیفی-تحلیلی است و داده های آن ازطریق مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی گردآوری شده و با روش کیفی، تحلیل شده اند. نتایج این پژوهش بیانگر آن است که موسیقی در دوران تاریخی، هنری است که بیشتر در طبقه حاکم اجتماع رواج داشته و دربار، محل و جایگاهی برای تجمع هنرمندان خبره در زمینه موسیقی بهشمار میرفته و احتمالا هنرمند چیرهدست موسیقی، خود فردی از طبقه فرودست جامعه تلقی میشده است. همچنین شواهد پژوهش نشان میدهد در هر دوره تاریخی، از آلات و ادوات موسیقی خاص استفاده میشده و نواختن سازهای گوناگونی همچون: چنگ، نی، طبل، سرنا، دهل و غیره در نیایشها، مراسم قربانی، عروسی و عزا، بیانگر پیوستگی این هنر با زندگی معنوی و حتی نظامی جامعه وقت بوده است.

    کلیدواژگان: موسیقی، دوران تاریخی، آلات و ادوات موسیقی، جوامع و فرهنگهای ایران
  • مصیب امیری صفحات 57-72

    مهمترین راه شناخت بشر در ادوار گذشته، مطالعه و پژوهش برروی آثار به یادگار مانده آنهاست و ازجمله آثاری که سهم بارزی در شناسایی فرهنگ و تمدن و بسیاری از مسائل گوناگون ادوار کهن ایرانزمین داشته، نقوش مهرها و آثارمهری است. مطالعات اینگونه داده ها، سالها و بارها موردتوجه پژوهشگران باستانشناس و مورخ قرار گرفته و مقالات و کتب بسیاری درمورد این مقوله بیپایان منتشر شده است؛ چراکه مهر و نقش آن پاسخگوی برخی از پرسشها، عامل جهت گیری صحیح تعدادی از پرسشها و مطرحشدن پرسشهای جدیدی در رابطه با مسائل اجتماعی، اقتصادی و ادراکات مردمان گذشته است. در برخی نقوش، هنرمند جهان خود را توصیف میکند و اینگونه توصیف درحقیقت استفاده بهینه از نمادهاست. در موزه تختجمشید مهری سیاهرنگ وجود دارد که تفاوت اساسی با دیگر مهرهای منسوب به دوره هخامنشی دارد. این مهر مسطح دوسو نقشی است که کمتر در هنر مهرسازی مشاهده شده و در مهرسازی هخامنشی نیز تاکنون منحصربهفرد است. این مهر برای نخستینبار با درنظر گرفتن معیارهای مختلف مانند سبک هنری و نیز تفسیر نمادها، منتشر و مورد بازخوانی و ارزیابی قرار میگیرد. هدف اصلی در این مقاله، مستندسازی و معرفی نمادهای این مهر است. همچنین نگارنده بر این است که با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع معتبر کتابخانه ای بعد از توصیف کامل این مهر به چند پرسش درباره این مهر پاسخ دهد. نخست اینکه نقوش حکشده برروی مهر با چه مفاهیمی بهکار رفته است؟ چگونگی منشاشناسی این نمادها و اینکه این اشکال، زاییده افکار و باورهای هخامنشیان بوده و یا نه، میراثی از یک فرهنگ بسیار قدیمی است؟

    کلیدواژگان: مهر مسطح، هخامنشیان، تختجمشید، نماد
  • ایمان خسروی، سیدرسول موسوی حاجی صفحات 73-88

    تاکنون تعداد 35 نقشبرجسته از دوره ساسانی شناسایی شده است که از این تعداد، یک نقشبرجسته در خارج از مرزهای سیاسی ایران و در محلی موسوم به رگ بیبی در خاک افغانستان واقع شده و 34 نقشبرجسته دیگر در درون مرزهای سیاسی ایران امروز و در مناطق مختلفی چون: شهرری، تاقبستان، سلماس، برمدلک، گویوم، تنگچوگان بیشاپور، نقشرستم، نقشرجب، سراببهرام، تنگاب فیروزآباد، دارابگرد، تنگ قندیل و سرمشهد کشف شده است. هرچند یکایک این نقشبرجسته ها بارها و بارها ازسوی باستانشناسان و متخصصان داخلی و خارجی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتهاند، اما غالب مطالعات انجامشده، معطوف به تعیین هویت شخصیت اصلی نقشبرجسته ها، یعنی شاهنشاه ساسانی بوده و تلاش چندان جدی و نافذ در تعیین هویت دیگر شخصیتهای حاضر در نقشبرجسته های ساسانی انجام نگرفته است و در مواردی هم که اظهارنظر شده، این تعیین هویتها عموما بدون پشتوانه علمی و بدون آنکه بر بنیان متون تاریخی و منابع مکتوب، شواهد چهرهشناسی و مطالعات نشانهشناسی استوار باشند، صرفا براساس حدس و گمانهای شخصی و بافتار ذهنی پژوهشگران مطرح شده است. مهمترین پرسشی که مقاله حاضر درصدد پاسخگفتن به آن است این است که «شخصیت موردنظر در نقشبرجسته اردشیر بابکان کیست؟». فرضیه متناظر با این پرسش نیز چنین است: «شخصیت موردنظر در نقشبرجسته اردشیر بابکان با استناد به قرائن تاریخی، شواهد چهرهشناسی و نشانهشناسی، تنسر (توسر، دوسر) است». در این پژوهش که براساس هدف از نوع تحقیقات بنیادی و براساس ماهیت و روش از نوع تحقیقات تاریخی است، سعی شد تا بهمدد قرائن تاریخی، شواهد چهرهشناسی و مطالعات نشانهشناسی، هویت واقعی یکی از شخصیتهای حاضر در نقشبرجسته های اردشیر بابکان -که بهغلط «خدمتکار بادبزن، خواجه مگسپران و یا نماینده یکی از خاندانهای اشرافی» معرفی شده است - روشن شود. نتایج مطالعات موید آن است که شخصیت موردنظر در نقشبرجسته های اردشیر بابکان، شخصیت بلندپایه روحانی و مذهبی، کسی نیست جز «تنسر» (توسر)؛ روحانی نامدار و بانفوذی که در اشاعه آیین مزدیسنا و تنظیم متون اوستا بسیار کوشید و بشارت آمدن اردشیر بابکان را پیش از آغاز فعالیتهای فراگیر او، به مردم داد و هم در رسیدن به قدرت و هم در تثبیت آن، اردشیر را همراهی نمود.

    کلیدواژگان: نقش برجسته های ساسانی، اردشیر بابکان، تنسر، رهیافت تاریخی، شواهد چهره شناسی، نشانه شناسی
  • رضا نظری ارشد، خلیل الله بیک محمدی، نسرین بیک محمدی صفحات 89-108

    دشت تویسرکان از دشت های میان کوهی مرتفع کرانه های غربی رشته کوه الوند، از نظر سوق الجیشی در زمره مهم ترین دشت های مواصلاتی نواحی غربی ایران به شمار آمده و درطول تاریخ، بالاخص دوران اسلامی در مسیر خراسان بزرگ از اهمیت قابل توجهی برخوردار بوده است. این دشت در زمستان 1391، طی پژوهشی مورد بررسی و شناسایی قرار گرفته است؛ این بررسی به صورت فشرده (پیمایشی) با گردآوری مواد فرهنگی از سطح محوطه ها به روش تصادفی، با هدف شناسایی و ثبت محوطه های باستانی و آثار تاریخی مطالعه گردیده است. برآیند بررسی، دربردارنده 44 محوطه از دوران مس وسنگ تا ادوار متاخر اسلامی بوده و با توجه به آثار سطحی شناسایی شده از این میان، 14 محوطه دارای آثاری از دوران مختلف اسلامی هستند که نشان از جایگاه این منطقه در دوران اسلامی بوده، اما تاکنون دشت مذکور از منظر تحولات فرهنگی استقرارهای دوران اسلامی مورد کنکاش قرار نگرفته است. حال پرسش این ست که آثار دوران اسلامی در دشت تویسرکان از چه ویژگی هایی برخوردار بوده و پراکندگی و گسترش آن ها از چه الگویی پیروی کرده و همچنین در چه دوره هایی با افزایش و گسترش، مواجه بوده است؟ هدف اصلی جستار پیش رو مطالعه منظرباستان شناسی (زمین سیما) دشت تویسرکان، با گونه شناسی و بررسی تحولات فرهنگی آثار و استقرارهای دوران اسلامی و ترسیم الگویی مناسب از توزیع، پراکنش در دشت مذکور است؛ روش پژوهش با بهره مندی از تحلیل های فضایی GIS و به روش های میدانی و کتابخانه ای، تحلیلی از آثار و مواد فرهنگی گردآوری شده از بررسی و مطالعه باستان شناختی صورت گرفته از استقرارهای دوره اسلامی دشت تویسرکان (در سه خوشه)، مبتنی بر نظریات رایج تحلیل الگوی استقرار و منظرباستان شناسی خواهد بود. برآیند پژوهش، نشانگر آن ست که استقرارهای دوران اسلامی این دشت با توزیع در تمامی بخش های دشت، متشکل از محوطه های بزرگ، به عنوان هسته های اصلی مکان گزینی و محوطه های کوچک، به عنوان پایگاه های خرده اقماری با وابستگی به راه ها و زمین های قابل کشت شکل یافته اند؛ همچنین دشت تویسرکان در دوره صفوی، شاهد رشد فزآینده تعداد استقرارها بوده که «کاروانسرا» و «پل» فرسفج از شاخص ترین آثار به جامانده آن ست و درنهایت دوره های زند و قاجار نیز با گسترش وسعت استقرارها و جمعیت مواجه می شود.

    کلیدواژگان: بررسی باستان شناختی، تویسرکان، دوران اسلامی، منظر باستان شناسی، الگوی استقرار
  • محمد ابراهیم زارعی، محمد شعبانی صفحات 109-126

    وجود مسیرهایی مانند شاهراه خراسان و راه فرعی شاهی در منطقه همدان باعث شده است که این منطقه به عنوان یک چهارراه منطقه ای در طول دوران مختلف تاریخی شناخته شود. در دوران اسلامی این مسیرهای تجاری و زیارتی باعث پیدایش انواع فرهنگهای مختلف سفالگری میشوند. باتوجه به تاثیرپذیری فرهنگهای سفالگری منطقه همدان از مناطق بزرگ تولید سفالینه های اسلامی، در این پژوهش سعی شده به پرسشهایی از قبیل: گونه های سفالگری دوران اسلامی همدان کداماند؟ کدام گونه های سفالی منطقه همدان از ویژگی های بومی و محلی برخوردارند؟ پاسخ داده شود. هدف اصلی نیز شناسایی انواع گونه های سفالی منطقه است که این فرآیند ازطریق مطالعه داده های باستانشناختی حاصل از بررسی ها و کاوشهای علمی صورت گرفته است. درطول این پژوهش تعداد بیش از 12 گونه سفالی دوران اسلامی در منطقه شناسایی گردید. تمامی این گونه ها در بازه زمانی قرون نخستین اسلامی، قرون میانی و قرون متاخر قرار میگیرند. در قرون نخستین اسلامی منطقه، انواع سفالینه های ساده بدون لعاب، گونه منقوش گلی و سفالینه های اسگرافیاتو بهدست آمده است. دوره بعدی مربوط به سفالینه های قرون میانی است. ازجمله گونه های سفالی این دوران منطقه، میتوان به انواع سفالینه های تکرنگ، سفالینه های بدون لعاب با نقوش قالبی، سفالینه های قلممشکی، سیلوئت (سایهنما)، سفالینه های سلطانآباد، سفالینه های زرینفام و گونه آبی و سفید قرون میانی اشاره نمود. آخرین گروه از سفالینه های دوران اسلامی همدان مربوط به سفالینه های قرون متاخر است. در این دوران، تولید گونه هایی مانند آبی و سفیدهای دوران صفوی و سفالینه های منقوش روی لعاب با نقوش ناشیانه رواج پیدا میکند.

    کلیدواژگان: همدان، گونه های سفالی، دوران اسلامی
  • حسن اکبری، محمدحسین بحرالعلومی، محمدشریف مرادسلطان صفحات 127-140

    واقعیت این است که تعدادی از یادمانهای باستانی مشهود ایران، ناشناخته مانده است و علت آن نیز نامنظم بودن فعالیتهای باستانشناسی در ایران است که باعث شده تا از یکطرف بسیاری از مناطق به دلیل فقدان پژوهشهای هدفمند و علمی باستانشناختی همچنان ناشناخته باقی بمانند و ازطرفی در مناطقی که پژوهشها تمرکز داشته، تاکید بر دورهای خاص صورت گیرد. برخی از این یادمانها که در دهه های اخیر کشف شده، کاربری نامشخص داشته اند. یکی از این آثار، بنایی است منسوب به مسجد جامع زاوغان که در کوچهباغهای ورودی شهر سمنان واقع شده است. پژوهش حاضر توصیفی است از بقایای اندکی از این بنا؛ سازهای که تنها یک سردر مرتفع و چند حجره از آن باقیمانده و اهالی به آن «مسجد جامع» میگویند و تاکنون کتیبهای و یا آثار تکمیلی از آن یافت نشده است تا مسجد بودن آنرا اثبات کند؛ حتی در ورودی یا احتمالا ایوان صحن آن نیز کمی اختلاف درجه با قبله وجود دارد که باعث شده نگارندگان با دیده تردید به وجود کاربری مسجد بنگرند. هدف اصلی این پژوهش نیز معرفی این بنای نسبتا نویافته است ازطریق مطالعات میدانی که شامل کاوشهای پیگردی، بررسی سطحالارضی، مشاهدات مستقیم و مستندنگاری. مهمترین نتایج این پژوهش نشان میدهند که این عمارت دروازهای در جاده خراسان بزرگ بوده که رو بهسوی شهرری داشته و در دوره تیموری و صفویه دایر بوده است. در حین بحث درمورد این عمارت، راهکارهایی برای نگهداری و مرمت بنا نیز ارائه میشود. با اینحال این ابتدای کار پژوهش و کاوش در این محل و بنا بوده و امیدواریم که تداوم یابد.

    کلیدواژگان: زاوغان، مسجدجمعه، دروازه، عصر صفوی
  • اسماعیل شراهی، حسین صدیقیان صفحات 141-158

    پژوهش در مورد آثار سفالین دوران اسلامی ایران قدمتی بالغبر صد سال دارد که در نتیجه آن تاکنون انبوهی از کتب و مقالات بهچاپ رسیدهاند؛ اما همچنان یافته های جدیدی در کاوشها و بررسی های باستانشناسی بهدست میآیند که بخشی از ابهامات موجود را بر طرف کرده یا دانش ما را در مورد این آثار کاملتر میکند. در برنامه کاوش باستانشناسی دستکند زیرزمینی تهیق نمونه های متنوعی از سفالینه های بدونلعاب و لعابدار بهدست آمد که تاکنون هیچ پژوهشی در مورد آنها صورت نگرفته است. بر همین اساس، هدف اصلی پژوهش حاضر طبقهبندی، گاهنگاری نسبی یافته های سفالین بهدست آمده در کاوش تهیق و تبیین برهمکنشهای فرهنگی این یافته ها با دیگر مناطق است. دو پرسش اصلی این پژوهش نیز در ارتباط با دوره زمانی سفالینه های تهیق و نیز مرکز یا مراکز تولیدی این آثار است. روش گردآوری داده های این مقاله اسنادی-میدانی و روش پژوهش آن توصیفی-تحلیلی است. این آثار با توجه به مطالعات مقایسهای صورت گرفته احتمالا متعلق به قرون میانی اسلامی باشند. همچنین براساس داده های موجود، احتمال داده می شود بیشتر این آثار وارداتی از مناطق نزدیک یا همجواری در فلاتمرکزی ایران همچون: ذلفآباد فراهان، مشکویه زرندیه، آوه، ری و کاشان، باشند؛ اما هیچ نمونه وارداتی از مناطق دورتر مانند کردستان، زنجان و کرمان و کشورهایی چون چین و هند، در این آثار شناسایی نشد.

    کلیدواژگان: دستکند زیرزمینی، تهیق خمین، سفال، قرون میانی اسلامی
  • فتانه محمودی صفحات 159-177

    در شمایل های دوره قاجار رابطه بین عناصر تصویری و ترکیببندی نقاشی ها از اصول دقیق و معینی تبعیت میکنند که با نظام نقشمایه برای نقاشی پاپیهماشه هماهنگ است. تفاوتی که شمایلنگاری دوره قاجار نسبت به دوره های قبل دارد، این است که مضامین عامیانه در آن رواج یافته و انواع مضامین نقاشی های آن در قالب کاشینگاره ها، پرده های رنگ روغنی، عیدیسازی و چاپ سنگی مشاهده میشود. پرسشهای اصلی پژوهش عبارتنداز: 1- شمایلنگاری دوره قاجار بر آثار نقاشی زیرلاکی ازمنظر آیکونوگرافیک چگونه است؟ 2- عناصر بینامتنی در شمایلنگاری دوره قاجار برروی آثار لاکی چیست؟ مساله اصلی، تحقیق در زمینه خوانش آیکونوگرافیک شمایلهای دوره قاجار بر آثار نقاشی زیرلاکی (پاپیهماشه) است. بههمین منظور در این مقاله، دو نمونه پرکار از آثار نقاشی زیرلاکی با تاکید بر شمایلنگاری، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته و چگونگی روند شمایلنگاری در آنها بررسی، و تلاش شده است تا با شیوهای توصیفی-تحلیلی، به شناختی هرچه عمیقتر به نوع نگرش هنرمند نگارگر دستیابد. هدف تحقیق در شناسایی نقش مضامین رایج دوره قاجار در شمایلنگاری آثار مذکور است. بهمنظور رسیدن به این هدف، شناسایی منابع ادبی و تاریخی و هنری ضروری است. شناسایی منابع و گردآوری اطلاعات بهشیوه کتابخانه ای و تجزیه و تحلیل اطلاعات بهشیوه کیفی بوده است. فرضیه پژوهش بر این اصل استوار است که تقریبا در تمامی آثار، اشاره ها و نشانه هایی برای رسیدن به داستانی دیگر یا بهعبارت درستتر به متن دیگر وجود دارد. یافته ها و نتایج حاکی از آن است که: در این آثار علاوهبر ویژگی های رایج شیوه نقاشی قاجاری، میان متون ادبی، مذهبی و سیاسی و مضامین نقاشی های زیرلاکی، روابط بینامتنی برقرار است، درواقع در تمامی نمونه های موردی اشاره هایی ضمنی به متنهای ادبی، مذهب، اندیشه و خط فکری خاص دیده میشود.

    کلیدواژگان: نقاشی زیرلاکی، شمایلنگاری قاجار، آیکونوگرافی، بینامتنیت
|
  • Lily Niakan * Pages 7-24

    Beginning in 1948, archaeological surveys and excavations in northwest Iran brought to light evidence of cultural developments related to the movements of people who colonized vast parts of the Near East from northeast Anatolia to southern Levant in the late 4th and early 3rd millennium B.C., prompted by environmental changes, population boom or shortage of biological resources in their homeland. The period is best known in the archaeological literature as the Early Trans-Caucasian (ETC) or Kura-Araxes culture, and is distinguished, by a disparate black burnished pottery with incised decorations. Here is published for the time a sample of decorative patterns on the related pottery from Yanik Tepe. The main question of the study was: To what extent did the newcomer potters communicated on this pottery the artistic traditions they had brought with themselves from their homeland? Data gathered through museum and library enquiries were used to carry out a comparative study. Data analysis was of qualitative nature, and the study represented one of culture-historical. 

    Keywords: Azarbaijan, Yanik Tepe, Early Bronze Age, Pottery, National Museum of Iran
  • Kamal Aldin Niknami, Tahereh Shokri Pages 25-36

    The cultural period of the Proto-Elamite, due to the entry of the Iranian plateau into another phase of the urbanization period and having a number of writings indicating the beginning of writing in this land, is an important stage in the historical beginning of Iran. Since then, the Elamite period has received much attention due to the creation of the first Dynastic governments on the Iranian Land. The Sequence of the Proto-Elamite to the beginning of the Old Elamite period is based on the Elamite text, with some ambiguities and based on some information and data, including the Elamite text, stop is considered, and its evolution until the time of Old Elam is questionable but the sequence mentioned in Mesopotamian texts can be traced and reviewed. A study was carried out with the aim of examining the name of Elam, its land and its states in the period from the Proto-Elamite to Old Elamite in Mesopotamian texts, and the most important question in this research is to find out how the succession of the Elamite to Old Elamite was based on Mesopotamian texts during this period. Research alongside archaeological data confirms the existence of the Elam and Elam states in the third millennium B.C in Mesopotamian linguistic texts obtained at this time. The Present study has a qualitative and strategic system and is based on fundamental goals and is descriptive in terms of methodology. The method of collecting the findings was done in a library manner and all of them were extracted from valid source. The base for further analysis relies on library information and findings. 

    Keywords: Proto-Elamite, Old Elamite, Mesopotamia, Sumerian Texts
  • Meysam Aliei *, Ismaeil Hemati Azandariani, Mohammad Hassan Zal, Ebrahim Raigani Pages 37-56

    Evidences found from Archaeological explorations, rock reliefs and rock inscriptions, express immemorial connections between music art and Iranian societies and cultures in the historical age. The music of Mythic era (Pishdadians and Kayanids) and Historical era (Medians, Achaemenids, Parthians and Sassanians) is the most general division of music history of pre Islam. The flourish of Elamid music, before the Achaemids, can be noted as well. This research is a descriptive – analysis type, conducted to survey the position of music art in the societies and cultures of Iran at the Historical age. The research findings are gathered by documentary and field studies and analyzed in qualitative manner. The results of this research state that the upper and lower classes of the society had an important role in formation, transition and evolution of this art at the aforementioned time. Playing various instruments such as harp, reed (Ney), Drum, hornpipe, timpani, etc. in orisons, sacrifice, wedding and mourning ceremonies, indicating the association of this art with social life of people and closed connection between music and cultural, religious, social, economical and political characteristics of societies in ancient Iran.

    Keywords: Music, Historical Age, Dominant Class, Iranian Societies, Cultures
  • Mosayeb Amiri * Pages 57-72

    The most important way of understanding human being in the past is to study their relics and among the works that have made a significant contribution to identifying culture and civilization and many other issues of ancient Iran, the motif are seals. Studies of this kind of data have been the focus of archeologists and historians for many years and many articles and books have been published on this endless subject. Because the seal and sealing in answering some questions, the correct orientation of a number of questions and new questions about social, economic and people perceptions of the past have been raised. In some motives the artist describes his/her world and this kind of description is actually the optimal use of symbols. In the Persepolis museum, there is a black seal that differ substantially from other Achaemenid seals. This bilateral seal is a lesser-known role in the art of molding and is unique in Achaemenid molding. This seal is first published and revised based on various criteria such as art style and symbol interpretation. The main purpose of this article is to document and introduce the symbols of this seal; the author will also answer a few questions about this seal by using descriptive-analytic methods and by using authentic library resources after fully describing this seal. First, what are some of the concepts used on the engraving on the seal? How these symbols originated and whether these forms were the result of Achaemenid thought or a legacy of a very ancient culture?

    Keywords: Seal, Achaemenid, Persepolis, Symbol
  • Iman Khousravi *, Seyed Rasool Mousavi Haji Pages 73-88

    Up to now, 35 rock reliefs have been identified from the Sassanid period, one of them is located outside the political borders of Iran, at the site known as the Rag-e Bibi in Afghanistan. 34 other rock reliefs have been discovered inside Iran’s political borders in various regions such as: Rey city, Taq-e Bustan, Salmas, Barm-e Delak, Goyum, Tang-e chogan of Bishapour, Naqsh-e Rostam, Naqsh-e Rajab, Sarab-e Bahram, Tangab-e Firouzabad, Darabgerd, Tang-e Qandil and Sar Mashhad. Although all of these rock reliefs were studied by archaeologists and domestic and foreign researchers repeatedly, but most studies have focused on identifying the main character of the rock reliefs -the Sassanid king. And there is no serious and diligent attempt at identifying other characters on the scene. Of course, some scholars tried to clarify the true identity of some of the characters in the Sasanian rock reliefs. But most of them did not succeed. Because most of these identities are based on speculation. However, identifying individuals in the Sasanian rock reliefs should be based on historical evidence or face recognition or semiotic studies. For example, some researchers said that the character discussed in this article should be the servant of the king. Some also said that he should be the representative of the Karin family. In this research, which is based on the purpose of basic research and based on the nature and method of historical research, was attempted to clarify the true identity of one of the characters in the rock reliefs of Ardashir Babakan with the help of historical evidence, face recognition and semiotic studies. The results of the studies show that the person present in the rock reliefs of Ardashir Babakan should be Tansar. An influential clergyman who has been tried to spread Zoroastrianism and to regulate the texts of Avesta, and helped Ardashir Babakan to reach power and also helped him stabilize his power.

    Keywords: Sasanian Rock Reliefs, Ardashir Babakan, Tansar, Historicl Approach, Face Recognition, Semiotic
  • Reza Nazari Arshad_Khalilollah Beik Mohammadi * _Nasrin Beik Mohammadi Pages 89-108

    Tuyserkan plain is one of the middy mountain and highland plains in Alvand Range, strategically one of the most important connector plains of western Iran and throughout history, especially the Islamic period, the path of the great Khorasan has been of considerable importance. This plain has been studied and identified during the winter of 2012. This study has been studied at random by collecting cultural material from the area of the site in order to identify and record ancient sites and monuments. The results of the study include 44 sites from the copper and stone Age to the late Islamic period, and according to the identified surface artifacts 14 of these sites have artifacts from different Islamic times, this area has shown importance in the Islamic era but so far the plain has not been explored in terms of the cultural developments of the Islamic settlements. The question now is, what are the characteristics of Islamic period in Tuyserkan plain and what is their pattern of distribution and expansion, and in what periods has it grown and expanded? The main purpose of the research is to study the archaeology of the Tuyserkan plain with the typology of cultural changes in the works and settlements of the Islamic periods and it is an appropriate pattern of distribution in the Tuyserkan plain. The research method utilizes spatial analysis and field and library, analysis of cultural works and materials collected from archaeological survey and study of Islamic settlements of Tuyserkan plain, it will be based on current theories of settlement patterns and archaeological landscape. The results show that the settlements of Islamic period of this plain are distributed in all parts of the plain, consisting of large enclosures as the main dwelling cores and small enclosures formed as small bases dependent on roads and arable land, in the Safavid period, the Tuyserkan plain also witnessed a growing number of settlements with the Carvansara and Bridge Farasfaj  being one of the most significant monuments of that period, and finally in the Zandieh and Qajar period expanding population and settlement.

    Keywords: Archaeology Study, Tuyserkan, Islamic Period, Archaeology Aspect
  • Hamadan Mohammad Ebrahim Zarei *, Mohammad Shabani Pages 109-126

    The existence of route such as the Khorassan highway and the Shah’s subway in the Hamadan have made the region known as an important station throughout the historical periods. In the Islamic era, these trade routes have led to the emergence of various types of pottery cultures in the region. Due to the influence of the pottery cultures of Hamadan from the large areas of Islamic pottery production, this research has tried to address the issues such as: the era of Islamic pottery of Hamadan region? Which types of Hamadan region have local cultures? With the aim of identifying various kinds of clay of the Islamic period of the region, which is carried out through the study of archaeological data, a variety of pottery styles of the Islamic Ages are identified and introduced. During this research, more than 12 pottery styles were identified. All these types of pottery date back to the early centuries, the Middle Ages, and the later centuries. In the first centuries a variety of Unglazed pottery’s, Flower-shaped species and Sgraffiato were obtained. In the medieval pottery the types of pottery can be mentioned: Monochrome, Unglazed pottery with marble and mosaic designs, Ghalam Meshki, Silhouette, Lakaby, pottery of Sultanabad, Zarinfam and the Blue and White of the Middle Ages. The last group of Islamic pottery of Hamadan is related to the late centuries. During this period, the production of species such as Blue and White Safavid era and engraved pottery on ghosts with abnormal designs are prevalent.

    Keywords: Hamadan Region, Pottery Styles, Islamic Era
  • Hassan Akbari *, Mohammad Hossein Bahroloulomi, Mohammad Sharif Moradsoltan Pages 127-140

    he results of experiments on the materials of this building revealed that most of the material was composed of very small amounts of rock, lime, sand and gypsum, the brick baking temperature is below 800 c and some gypsum is used inside the bricks. The bricks used in Semnan game Mosque are different in terms of construction and baking technology in many parts of the building we are witnessing the wear and tear of the brick layers, that have been imbalanced either in terms of increased vulnerability or aesthetically impaired. Some of the 200- meter- high bricks on the side of the city entrance were used by Russian occupation forces to build a swimming pool in the midst of world war II. With the current state of the building, we needed to put them in our context for a complete understanding of the data and to achieve a reasonable result by adapting to the context. All the data in this building were partial and incomplete parts that we had to put together in order to build a unit, understanding them will help us achieve the best possible results. The lack of historical documents about the building, the construction in the words of the local people    about the building and the belief that the Mosque was destroyed in the flood of 1346 AH, (some past floods have been blamed for the devastation). While there were no traces of belongings except this porch and the two hogreh, and the lack of architectural work around the building reinforced this hypothesis, from the beginning there was no trace of the building or residential area that was destroyed and before that, gardens and farmlands surrounded the building needless to say, small finds were scattered around the building in a small area and as we move away from this set, the number of findings is also greatly diminished.

    Keywords: Safavid Era, Gate, Jomeh Mosque, Zavaghan
  • Ismaeil Sharahi, Hossein Sedighian * Pages 141-158

    Islamic potteries have been studied since about 100 years ago, which concluded to whole bunch of disseminated literature, including books and articles. However, new findings from archaeological excavations and surveys light ambiguities and develop modern knowledge of potteries. Archaeological excavation project of troglodytic structure of Tahigh revealed glazed and unglazed potsherds that have been left unstudied. Accordingly, present research aims to classify findings from Tahigh to define cultural interactions with neighboring areas, further than relative chronology. Two main problems raise here as period of potteries of Tahigh and relevant manufacturing center(s). collecting data follow bibliographic and field work studies that is based on analytic-descriptive method. Considering comparative studies, the findings probably date to Islamic medieval centuries; and regarding available data, exotic items mostly imported from sudden neighboring areas or close regions of Central Iranian Plateau, including Zolf Abad of Farahan, Moshkoyeh Zarandieh, Aveh, Rey, and Kashan, however, there have not been identified any items from further regions of Kurdistan, Zanjan, and Kirman or other countries of China and India.

    Keywords: Underground Hand Making, Tahigh Khomein, Pottery, Investigation of Medieval Islamic
  • Fataneh Mahmoudi * Pages 159-177

    In the Qajar period, the relationship between the visual elements and the composition of the paintings follows certain precise principles that are consistent with the art of Laquer painting. In Persian lacquer the base is almost always of papier-mâché. The surface was thinly coated with a fine plaster, or gesso, and upon this the painter executed his design in the miniature-painting technique of the time. The whole was then covered with a layer of transparent lacquer or varnish, which not only protected the painting, but enriched and mellowed the colors. The difference between the iconography of the Qajar period and the previous period is that folk themes are prevalent and their types are found in tiling, oil painting, Laquer, and Lithography. The main questions of the study are: 1- How is the Qajar period illustrated on the Laquer artworks from the iconography approach? 2- What are the intertextual elements in the Qajar iconography on Lacquer’s artworks? The main problem of research is about iconographic reading of the icons in the Qajar period Laquer painting. For this purpose, in this article, two exemplary examples of artworks with emphasis on iconography have been analyzed. The research method is descriptive-analytical. The purpose of this research is to identify the role of the common themes of the Qajar period in the iconography of these works. In order to achieve this goal, it is necessary to identify literary, historical and artistic sources. Identifying sources and gathering information has been in a library manner. Data analysis has been qualitative. The research hypothesis is that in almost all works there are signs to reach another story or text. Findings and results indicate that: In addition to the common features of the Qajar style of painting, these works have a strong relationship between literary, religious and political texts and intertextual relations.

    Keywords: Laquer, Qajar Jllustration, Jconography, Jntertextuality