فهرست مطالب

فصلنامه زیست شناسی تکوینی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرنگیس قاسمی*، عصمت عباس فرد صفحات 1-12

    با توجه به اهمیت خفاش ها در اکوسیستم و اطلاعات محدودی که در رابطه با تولید مثل این موجود نافع در دست است چرخه اسپرماتوژنز خفاش میوه خوار مصری (Rousettus aegyptiacus) برای اولین بار در سه فصل بهار تا پاییز مورد مطالعه استریولوژیک قرار گرفت. بدین منظور از غار سنگتراشان جهرم (فارس) در اواخر هر فصل، 7 خفاش نر با تور نامرئی صید و به آزمایشگاه منتقل گردید. پس از بیهوشی و تشریح خفاشها، بیضه ها خارج و پس از اندازه گیری تثبیت شدند. از نمونه های تثبیت شده مقاطع 5 میکرونی تهیه و رنگ آمیزی شدند. حجم پارامترهای مورد بررسی با روش کاوالیه تعیین و قطر لوله ها و تعداد سلولهای بیضه با استفاده از نرم افزار stereo Lite اندازه گیری گردید. داده های حاصل با آزمون کروسکال والیس تحلیل و توسط آزمون فریدمن مقایسه گردیدند. طبق نتایج حاصل، بیضه ها در اسکروتوم با اختلاف معنی دار بین وزن و حجم بیضه چپ و راست و بیشترین وزن (g0/19± 0/765) و حجم (mm0/341± 862) آن در فصل بهار بود. انواع سلول جنسی و اسپرم زیاد در مرکز لوله های اسپرم ساز در همه فصول مشاهده گردید. قطر لوله اسپرم ساز با اختلاف معنی دار (P<0.05) بین بهار(µm 1/06± 235/90) و پاییز (µm 1/29± 227/82) مشاهده شد. ببیشترین میانگین تعداد اسپرماتوسیت (106×294/6)، سرتولی (106×11/59) و لایدیگ (106×39/30) در بهار و کمترین آنها در پاییز بود اما اسپرماتید در پاییز (106×284/2) ببیشترین تعداد داشت. طبق این نتایج، اوج فعالیت جنسی این گونه خفاش، در فصل بهار و تایستان است.

    کلیدواژگان: سلول های جنسی، لوله منی ساز، مطالعه استریولوژیکی، خفاش میوه خوار مصری
  • گلشن خلفیان، ملیحه انتظاری* صفحات 13-22
    زمینه و هدف
    سرطان کولورکتال چهارمین علت مرگ و میر ناشی از سرطان می باشد. با توجه به پیش آگاهی ضعیف و شیوع بالای این بیماری، تشخیص زود هنگام این بیماری حائز اهمیت می باشد. مطالعات گسترده ای نشان داده اند که مسیر سیگنالینگ فاکتور رشد فیبروبلاست از جمله مسیرهای موثر در تقویت رشد و متاستاز سلول های توموری می باشد. بنابراین این مطالعه با هدف اندازه گیری سطح رونوشت ژن FGF12 در بافت توموری و حاشیه ای تومور افراد مبتلا به سرطان کولورکتال انجام شد.
    مواد وروش ها
    کل از 30 بافت توموری و 30 بافت سالم بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال استخراج و سپس سنتز cDNA انجام شد. پرایمرهای اختصاصی برای ژن FGF12 و بتااکتین طراحی گردید در نهایت سطح mRNA ژنهای مورد مطالعه با روش RT-PCR اندازه گیری شد و داده ها با استفاده از نرم افزار REST تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که میزان رونوشت ژن FGF12 در بافت توموری نسبت به بافت سالم افزایش داشته ولی این افزایش معنی دار نبود در بررسی سایر فاکتورها میزان رونوشت FGF12 در بیماران در مرحله ی 3 و 4 نسبت به افراد در مرحله 0، 1 و 2 معنادار بود در حالی که میزان رونوشت این ژن با دیگر فاکتورهای بالینی ارتباط معناداری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش رونوشت FGF12 درمراحل 3 و 4 سرطان کولورکتال نسبت به افراد در مراحل 0، 1 و 2 شاید بتوان بیان کرد که این ژن در تومورزایی سرطان کولورکتال نقش دارد.
    کلیدواژگان: سرطان کولورکتال، FGF12، بیوماکر
  • سمانه توحیدی، کاظم پریور* صفحات 23-36
    زمینه و هدف

    بره موم با نام علمی propolis ماده ای شبیه موم که توسط زنبورعسل تولید میشود. از منابع گیاهی جمع آوری می شود و محیط کندو را ضدعفونی میکند. بره موم سرشار از آنتی اکسیدانها میباشد. با توجه به اینکه میزان ناباروری افزایش چشمگیری در دهه اخیر داشته و بره موم بعنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل میکند. این مطالعه با هدف بررسی اثر عصاره الکلی بره موم بر روی اووژنز موش نژاد NMRI در شرایط in vivo صورت گرفت.

    روش کار

    از 30 موش بالغ نژاد NMRI با وزن 25 گرم در گروه های تجربی, شاهد و کنترل استفاده شد. گروه های تجربی در3 دسته مختلف این عصاره را بصورت گاواژ به میزان 75/0, 57/0, 18/0 میلی گرم بر میلی لیتر به هرموش در مدت یک ماه دریافت نمودند. پس از پایان دوره تیمار رحم و تخمدانها از بدن حیوانات خارج و مراحل تهیه بافت با رنگ آمیزی هماتوکسیلین ائوزین رنگ آمیزی انجام گرفت و نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS از طریق آزمونهای Anova و تست Tukey با در نظر گرفتن سطح معنی داری (p<0.05) مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.

    یافته ها

    گاواژ عصاره الکلی بره موم بطور قابل ملاحظه ای روی رحم و تخمدان اثر داشته است.

    نتیجه

    بره موم بدلیل اینکه آنتی اکسیدان قوی میباشد باعث افزایش تعداد همه فولیکول های تخمدان به جز فولیکولهای آترتیک شده و لایه های رحمی آندومتریوم و پریمتریوم افزایش و لایه میومتریوم کاهش نشان داد.

    کلیدواژگان: عصاره الکلی بره موم، اووژنز، رحم، تخمدان
  • شیوا کثیرالخیر، چنگیز احمدی زاده*، هوشنگ حسین زاده صفحات 37-46
    سابقه و اهداف

    آنفارکتوس میوکارد به عنوان یکی از شایع ترین بیماری های قلبی ناتوان کننده و مرگ آورناشی از انهدام و مرگ سلولی دائم و برگشت ناپذیر در بخشی از عضله قلب است. بعد از کشف بیش از 2500 نوع miRNA رفته رفته اهمیت این تنظیم کنندگان مکانیسم و سیگنال های مولکولی و مسیرهای ژنی در پروسه ها و مکانیسم سلولی بخصوص در سیستم قلبی عروقی مشخص شده است. هدف از این تحقیق بررسی miR-133 دخیل در روند آپوپتوز سلول های قلب شناور درسرم خون بیماران دچار (Myocardial Infarction)MI می باشد

    روش بررسی

    برای این منظور، در این مطالعه موردی -شاهدی بیان miR-133 در 70 بیمار بستری به علت MI در بیمارستان شهید مدنی تبریزدر سال 96،توسط Real time PCRبررسی و با همان تعداد فرد سالم مقایسه شد. تجزیه و تحلیل آماری با نرم افزارSPSS (version19)و با به کار بردن t-test انجام شد.مقادیر0.05 ≤Pمعنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    سطح بیان miR-133در بیماران مبتلا به MIدر مقابسه با گروه کنترل افزایش چشمگیری نشان داد که از لحاظ آماری نیز معنادار بود. (P=0.009)همچنین نتایج نشان داد بیان miR-133 در جنسیت های مختلف تفاوت معنی داری از نظر آماری ندارند(P=0.06)

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که بیان ژن miR-133در افراد دچار MI بیشتراز افراد سالم می باشدو بیان آن می تواند به عنوان عامل تشخیصی و همچنین در تعیین پیش آگهی بیماران مبتلا به MI به کار رود .

    کلیدواژگان: انفارکتوس میوکارد حاد (MI)، آپوپتوز، miR-133
  • نازنین فیروزشاهیان، خوش ناز پاینده*، سیما سبزعلی پور صفحات 47-60

    در اکوسیستم های آبی، گیاهان آبزی شاخص های زیستی مناسبی برای پایش فلزات سنگین می باشند، زیرا در آب ساکن هستند و می توانند سطوح آلودگی را تعیین کنند. این تحقیق در سال 1397 با هدف بررسی فلزات سنگین کادمیوم، نیکل و وانادیوم در گیاهان آبزی نی (Phragmites australis) و لویی (Typha latifolia) تالاب هورالعظیم انجام شد. نمونه برداری از 3 ایستگاه تالاب با 9 تکرار انجام شد. جهت سنجش عناصر سنگین از روش طیف سنجی پلاسمای جفت شده القایی (ICP) استفاده گردید. بالاترین میزان کادمیوم در ریشه گیاه نی 0/020±1/486 میلی گرم در کیلوگرم بود و پایین ترین میزان این فلز در ساقه گیاه لویی 0/001±0/036 میلی گرم در کیلوگرم به دست آمد (P<0/05). بالاترین میزان فلز نیکل در ریشه گیاه لویی 0/045±4/770 میلی گرم در کیلوگرم بود و پایین ترین میزان فلز نیکل در ساقه گیاه نی 0/072±0/843 میلی گرم در کیلوگرم بود (P<0/05). بالاترین میزان فلز وانادیوم در ریشه گیاه لویی 0/128±16/553میلی گرم در کیلوگرم بود و پایین ترین میزان این فلز در ساقه گیاه نی 0/015±3/136 میلی گرم در کیلوگرم به دست آمد (P<0/05). غلظت کادمیوم، نیکل و وانادیوم در ریشه گیاهان آبزی نی و لویی بالاتر از برگ و ساقه بود (P<0/05). کادمیوم در ریشه، ساقه و برگ گیاه نی بالاتر از گیاه لویی بود، اما میزان نیکل و وانادیوم در ریشه، ساقه و برگ گیاه لویی بالاتر از گیاه نی مشاهده شد (P<0/05).

    کلیدواژگان: تالاب هورالعظیم، شاخص انتقال، فلزات سنگین، لویی، نی
  • الهام سیاسی*، بهاره قانع، فاطمه اشرفی صفحات 61-74
    مقدمه
    ژن TOX3نقش مهمی در خطر بروز سرطان سینه در زنان دارد. پلی مورفیسم هایی در این ژن شناسایی شده اند که می توانند با ایجاد سرطان سینه مرتبط باشند. هدف این مطالعه بررسی ارتباط سرطان سینه و پلی مورفیسم rs3803662 از ژن TOX3 در جمعیت زنان ایرانی با روش Tetra Arms PCR بود.
    مواد و روش ها
    نمونه گیری از خون 50 نفر فرد سالم و 50 نفر بیمار مبتلا به سرطان سینه انجام شد. پس از استخراج ژنوم از نمونه ها فراوانی این پلی مورفیسم در ژن TOX3 با روش Tetra Arms PCR بررسی شد.
    نتایج
    فراوانی ژنوتیپ های TT، TC و CC به ترتیب در افراد سالم 10% ، 88% و 2% و در بیماران 6% ، 50% و 44% بدست آمد. بین فراوانی حضور ژنوتیپ هموزیگوت مغلوب CC از پلی مورفیسم rs3803662 در ژن TOX3 بین افراد سالم و مبتلا به سرطان سینه اختلاف معنادار مشاهده شد (P<0.05). بحث: تحقیق حاضر برای اولین بار به بررسی ارتباط خطر ابتلا به سرطان پستان و حضور پلی مورفیسم rs3803662 از ژن TOX3 در جامعه زنان ایرانی انجام گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که حضور پلی مورفیسم rs3803662 از ژن TOX3 می تواند به عنوان مارکر ژنتیکی، با سرطان سینه در زنان ایرانی مرتبط باشد.
    کلیدواژگان: پلی مورفیسم rs3803662، ژن TOX3، سرطان سینه، Tetra Arms PCR
  • احمد افکاری* صفحات 75-86

    به منظور بررسی اثر همزیستی قارچ میکوریزا آربوسکولار بر برخی از صفات فیزیولوژیک ذرت هیبرید سینگل کراس 704 در شرایط تنش کمبود آب، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه فیزیولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل در سال 1394 اجرا گردید. فاکتور های مورد بررسی شامل چهار سطح تنش کمبود آب (صفر، 4-، 8- و 12- بار) و پیش تیمار بذر با سه گونه قارچ میکوریزا (فونلی فورمیس موسهآ، ریزوگلوموس فسیکولاتوم و کلاروئیدوگلوموس اتانیکاتوم) و تیمار بدون تلقیح قارچی به عنوان شاهد بودند. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که تاثیر تیمار تنش کمبود آب بر تمامی ویژگی های مورد بررسی معنی دار بود. نتایج نشان داد که با افزایش تنش کمبود آب میزان کلروفیل a، b، کلروفیل کل، کاروتنوئید، محتوای نسبی آب برگ کاهش و میزان پرولین و کربوهیدرات های محلول افزایش یافت. بذرهای تلقیح یافته با ریزوگلوموس فسیکولاتوم از افزایش میزان صفات مورد ارزیابی در مقایسه با عدم تلقیح برخوردار بودند. نتایج مقایسه میانگین برهمکنش تنش کمبود آب و میکوریزا نشان داد که بیش ترین محتوای کلروفیل a (85/23 میلی گرم در گرم وزن تر)، کلروفیل کل (35/33 میلی گرم در گرم وزن تر) و محتوای نسبی آب برگ (45/86 درصد) مربوط به تیمار بدون اعمال تنش و گیاهان تلقیح شده با ریزوگلوموس فسیکولاتوم بود. به طور کلی، کاربرد قارچ میکوریزا آربوسکولار سبب افزایش تحمل در برابر تنش کمبود آب از طریق تاثیر بر برخی از ویژگی های فیزیولوژیک در گیاه ذرت شد.

    کلیدواژگان: پیش تیمار بذر، کربوهیدرات های محلول، کودهای بیولوژیک، محتوای نسبی آب برگ، محتوای کلروفیل
|
  • Farangis Ghassemi *, Esmat Abas Fard Pages 1-12

    Due to importance of bats in ecosystem and the limited information about reproduction of this useful organism, the spermatogenesis of the Egyptian Fruit bat (Rousettus aegyptiacus) was studied stereologically in three seasons, spring to autumn, as the first record. For this purpose, 7 male bats were captured by mistnet in Sangtārashan Cave (Fars- Jahrom ), and transferred to the laboratory at the end of every season. After anesthetization and dissection of bats, their testicles were removed and fixed after measuring. The sections (5μm) were prepared from fixed samples and stained. The volume of studied parameters was determined by using Cavallier method, and seminiferous diameters and testicular cells number were measured with stereo Lite software. Obtained data were analyzed by Kruskal–Wallis, and compared by Friedman test. According to obtained results, the testicles were in the scrotum out of the body with significant difference of weight and volume in the left and right testis, and the maximum weight (0.7650± 0.19g) and volume (862± 0.41 mm3) were in spring. The germ cells and many sperm were observed in the lumens in all seasons. The diameter of seminiferous tubule were different (P<0.05) between spring (235/90±1.06 µm) and autumn (227.82±1.29 µm) were observed. Maximum mean number of spermatocyt (294.6×106), sertoli (11.59×106) and lydig (39.30×106) were estimated in spring and the lowest of them in autumn, but the maximum number of spermatid (284.2 ×106) were in autumn. According to these results, the peak of sexual activity of this bat species is in spring and summer.

    Keywords: Germ cells, Seminiferous tubule, Stereological study, Egyptian Fruit bat
  • Golshan Khalafian, Malihe Entezari * Pages 13-22
    Background
    Colorectal cancer (CRC) is the fourth-leading cause of cancer-related deaths Many studies have indicated that the signaling pathway of fibroblast growth factor is one of the effective pathways for growth and metastasis of tumor cells. Hence, the objective of this study was to evaluate the level of FGF12 gene expression in tumor tissue and adjunct tumor tissue in patients with colorectal cancer.
    Methodology
    Total RNA was extracted from 30 tumor tissues and 30 adjunct normal tissues in patients with colorectal cancer based on Qiagen RNeasy mini kit protocol and the cDNA was synthesized based on RevertAid First Strand cDNA Synthesis kit protocol. Specific primers for FGF12 and β-actin (internal control) genes were designed. Finally, the mRNA level of the studied genes was measured by using quantitative real-time PCR method. Data were analyzed using REST2009 and SPSSv23 software.
    Results
    Comparing the mean expression of FGF12 gene in the tumor tissue compared to that in the adjacent normal tissue showed that a significant relationship was seen between two groups in terms of FGF12 gene expression with a total expression of 3.98 However, the expression of FGF12 gene was not significantly correlated with other clinical factors (P> 0.05).
    Conclusion
    over-expression of FGF12 gene in colorectal cancer in normal tissue and increase in expression of FGF12 gene in this group were more in high-stage group compared to those in low-stage group, indicating that FGF12 gene may be used as a diagnostic biomarker for colorectal cancer.
    Keywords: colorectal cance, FGF12, biomarker
  • Samaneh Tohidi, Kazem Parivar * Pages 23-36
    Introduction

    antioxidants prevent the occurrence of unwanted factors in the female reproductive system by absorbing free radicals in damaged cells which may cause damage to the cell's enzymes and DNA changes and infertility.Propolis is a resinous substance collected by honeybees from some plant sources to disinfect the hive's environment.The propolis is rich in antioxidants. Given that the infertility rate due to the production of oxidative esters has increased dramatically in recent decades, and on the other hand, propolis acts as an antioxidant.

    Method

    There are five mouse groups in this study:Control group (Without receiving alcoholic extract of propolis), Sham group (receiving 1 cc distilled water for 30 days), experimental groups 1, 2 and 3 (Under the influence of concentrations of 0.75, 0.57 and 0.18 mg / ml of alcoholic extract of propolis, 1 cc for 30 days). All mice were autopsied after gavage completion and their uterus and ovaries were isolated and for final examinations were prepared for microscopic study after taking the necessary steps.

    Results

    Propolis being a strong antioxidant, increased the number of all follicles except the atritic follicles and hence uterine layers of the endometrium and primetriumwere increased and the myometrial layer decreased.

    Conclusion

    Gavage of propolis alcoholic significantly is effective on ovary follicls and uterus tissue Keywords: Alcoholic extract of propolis, Oogenesis, Uterus, Ovary

    Keywords: Alcoholic extract of propolis, Oogenesis, Uterus, Ovary
  • Shiva Kasiolkheir, Changiz Ahmadizadeh *, Hoshang Hosseinzadeh Mogbeli Pages 37-46
    Background and goals

    Myocardial Infarction is known as one of the most common disabling and threatening heart diseases resulted from irrevocable and degenerative cellular death in a part of heart muscle. After the discovery of miRNA in 1990 and the discovery of more than 2500 types of miRNA, gradually the importance of these mechanism regulators and molecular signals and gene routes were identified in the processes and the cellular mechanisms, specifically in cardiovascular system. The goal of this research is Studying MiR-133 influencing the process of apoptosis of Cardiomyocytes floating in blood serum of patients suffering from acute Myocardial Infarction

    Methods

    To achieve our goals in this case-observation study type regarding miR-133, 70 patients in Shahid Madani Hospital in Tabriz in the year 2017 were investigated by Real time PCR and the data were compared with those of the healthy persons. The statistical analyses were carried out using SPSS (version19) and a t-test method. The amounts for P>0.05 were considered meaningful.

    Findings

    The expression levels of miR-133 among patients suffering from MI have had a considerable increase compared with control group and it was meaningful statistically. (P=0.009). Also the results showed that miR-133expression among fat and normal people did not have a meaningful difference statistically (P=0.06).

    Conclusion

    The present study showed that the expression of miR-133among individuals suffering from MI has been greater than healthy people and it can be utilized as an identification factor and also prognosis of the patients suffering from MI.

    Keywords: Myocardial Infarction, Apoptosis, miR-133
  • Nazanin Firozshahian, Khoshnaz Payandeh *, Sima Sabz Alipour Pages 47-60

    In aquatic ecosystems, aquatic plants are good biochemical indicators for monitoring heavy metals because they are stagnant in water and can determine contamination levels. This research was conducted in 2018 to investigate heavy metals of cadmium, nickel and vanadium in aquatic plants of straw (Phragmites australis) and Louisiana (Typha latifolia) of Horralzim wetland in Khuzestan province. Sampling was performed from three stations. In order to measure heavy elements was used to measure the induction plasma (ICP). The highest of cadmium in root of Phragmites australis was 1.486±0.020 mg Kg-1 and lowest concentration of this metal in stem of Typha latifolia was 0.036±0.001 mg Kg-1 (P<0.05). The highest of nickel in root of Typha latifolia was 4.770±0.045 mg Kg-1 and lowest concentration of nickel in stem of Phragmites australis was 0.843±0.072 mg Kg-1 (P<0.05). The highest of vanadium in root of Typha latifolia was 16.553±0.128 mg Kg-1 and lowest concentration of vanadium in stem of Phragmites australis was 3.136±0.015 mg Kg-1 (P<0.05).The concentrations of cadmium, nickel and vanadium were obtained in the root of Phragmites australis and Typha latifolia above the leaves and stems (P<0.05). Cadmium in the roots, stems and leaves of the Phragmites australis was higher than the Typha latifolia, but the amount of nickel and vanadium in the roots, stems and leaves of Typha latifolia were higher than Phragmites australis (P<0.05).

    Keywords: Hooralazim Wetland, Transfer Factor, Heavy elements, Typha latifolia, Phragmites australis
  • Elham Siasi *, Bahare Ghane, Fatemeh Ashrafi Pages 61-74
    Objective
    TOX3 gene plays an important role in the risk of breast cancer in females. Polymorphisms were identified in this gene, that can associated with breast cancer. The aim of this study was relation between breast cancer and rs3803662 polymorphism of TOX3 gene in Iranian females by Tetra Arms PCR.
    Materials and Methods
    Blood samples were collected from 50 normal groups and 50 Breast cancer Patients. Then was extracted DNA from samples. Genotype frequency of this polymorphism in TOX3 gene were determined by using Tetra Arms PCR.
    Results
    Genotyp frequency for TT, TC and CC in normal groups was 10%, 88% and 2%, and For patient groups was 6% , 50% and 44%, respectively. Frequency of CC recessive homozygous genotype of rs3803662 polymorphism in TOX3 gene between normal groups and breast cancer patients was statistical significant difference (P < 0.05).
    Conclusion
    This research for first time was studied relation between the risk of breast cancer and presence of rs3803662 polymorphism in TOX3 gene in Iranian females. The results of this study was showed that presence of rs3803662 polymorphism in TOX3 gene, as genetic marker, can associated with breast cancer in Iranian female.
    Keywords: breast cancer, rs3803662 Polymorphism, TOX3 Gene, Tetra Arms PCR
  • Ahmad Afkari * Pages 75-86

    In order to investigate the effects of arbuscular mycorrhizae on some physiological characteristics of maize (SC704) under water deficit condition, a factorial experiment based on randomized complete design with three replications was conducted at the physiology laboratory of Islamic Azad University Branch Ardabili, during 2015. Studied factors were: water potential in four levels (Zero, -4, -8 and -12 MPa) and Seed pre-treatment with mycorrhizal fungus in four levels (no inoculation, Seed pre-treatment with Funneliformis mosseae, Rhizoglomus fasciculatum and Claroideoglomu etanicatum. The results showed that increasing water stress decreased chlorophyll a, b, total chlorophyll, carotenoid, relative water content and increased soluble carbohydrates and proline compounds followed, The seeds were inoculated with rhizoglomus fasciculatum of increasing traits in comparison with non-inoculated, respectively. The results of the comparison of mean interactions of drought stress and mycorrhiza showed that The highest content of chlorophyll a (85.23 mg/g fresh weight), total chlorophyll (35.33 mg/g fresh weight) and leaf water content (45.8%) related to stress-free treatment and inoculated plants with rhizoglomus fasciculatum. In general, the application of arbuscular mycorrhizal fungi increased the tolerance to water deficit stress through its effect on some physiological characteristics of corn.

    Keywords: Biofertilizers, Chlorophyll content, Relative watwer content, Seed pre-treatment, Soluble carbohydrates