فهرست مطالب

نشریه پژوهش های نهج البلاغه
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 57، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید جمال الدین دین پرور صفحات 7-10
  • محمود شریعتی*، عباس علی رهبر صفحات 11-36

    مبنای اندیشه امام علی ع بر پایه الگوی اعتدال بنیان نهاده شده است. حقیقت دوگانه اعتدال، یعنی اعتدال به مثابه «روش» و اعتدال به مثابه «بینش»، با ماهیت توازن بخش و تقارن آمیزش، گاه در میانه و گاه در طرف صورت بندی خواهد شد. با تکیه بر نظریه تشکیک، فهم دوگانه اعتدال در تناسب با مدرج سازی پدیده ها و امکان راهیابی به معنای اعتدال و چگونگی مفهوم سازی آن برای کاربست مفید و موثر در عرصه جامعه و سیاست فراهم خواهد شد. مدعای نوشتار حاضر بر آن است که اعتدال چارچوبی مشروعیت بخش در اندیشه امام علی ع است که بر محور، اجتناب از «افراط گرایی» و در مسیر «توحید» قرار گرفتن هدف گذاری شده است. عناصر سه گانه عقلانیت، دیانت و اخلاق، امکان صورت بندی اعتدال به مثابه بینش را فراهم خواهد نمود. با در نظر گرفتن این سه عنصر به صورت پیوسته و مدرج، اعتدال به مثابه بینش انتظام خواهد یافت. این سه عنصر، سه جزء و رکن وجودشناسانه، قوام بخش و تفکیک ناپذیر اعتدال در اندیشه امام علی ع به شمار می روند.

    کلیدواژگان: توازن، حدوسط، تدرج، افراط گرایی، توحیدگرایی
  • فاطمه علایی، صدیقه لبانی، فهیمه غلامی نژاد* صفحات 37-57

    توجه به عرفان عملی ، زمینه سازی برای سیر الی الله و وسعت بخشیدن به آموزه های آن ، از اهداف تعلیم و تربیت اسلامی به شمار می آید . با توجه به آنکه آموزه های عرفانی نهج البلاغه تاثیر قابل توجهی بر اندیشمندان مسلمان متاخر، نظیر امام خمینی (ره) داشته است، عنایت به چگونگی و میزان تاثیر پذیری امام خمینی از کلام امیرالمومنین علی7 در نهج البلاغه و از آن جمله مفهوم "یقظه" که یکی از مراحل ابتدایی عرفان عملی است ، امری بایسته اهتمام می باشد. نظر به تاثیرگذاری وافر تربیت اسلامی بر ارتقای فرهنگی کشور، تبیین خط مشی های ترسیم شده توسط امام علی ع و بنیانگذار انقلاب اسلامی (ره) در این زمینه ضرورت دارد. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی، پس از تبیین مفهوم "یقظه" با رویکرد بینامتنی به عنوان یکی از روش های نوین در خوانش و تحلیل متن ، ارتباط و میزان تاثیر پذیری آرا و نظریات امام خمینی (ره) را در پرتو عناصر مشترک از کلام امام علی ع در نهج البلاغه بررسی می کند. در این راستا، این پرسش مطرح است که امام خمینی (ره) در موضوع یقظه تا چه میزان از کلام حضرت علی7 در نهج البلاغه تاثیر پذیرفته اند؟ فرضیه تحقیق آن است که مفهوم "یقظه" با تکرار محدود در آثار امام خمینی به کار برده شده است اما در اکثرکاربردهای این مفهوم، امام خمینی با تاثیرپذیری مستقیم از نهج البلاغه، ارتباطی تنگاتنگ را با آن داشته است . نتیجه پژوهش با تمرکز بر شاخص آشکار شدگی یا پنهان سازی در ارتباط این متون، نشان می دهد که نحوه تعامل نهج البلاغه با آثار امام خمینی در موضوع یقظه به صورت ضمنی است و رابطه آن ها از نوع رابطه نفی متوازی به شمار می‏آید .

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، امام خمینی، بینامتنیت، عرفان عملی، یقظه
  • محسن رفعت* صفحات 59-96
    شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید و ابن میثم بحرانی از جمله شروح برجسته نهج البلاغه هستند. مولفان این شروح در یک نگاه کلی با صبغه ی مشترک کلامی و ادبی به شرح سخنان امام علی ع پرداخته اند. از جمله خطب بی نظیر نهج البلاغه در بازشناسی وقایع تاریخی گذشته بر امام، خطبه شقشقیه است که البته ابن ابی الحدید و ابن میثم مفصل به شرح آن همت گماشته اند. ابن میثم خطبه شقشقیه را متواتر معنوی می داند و نه متواتر لفظی؛ گرچه ابن ابی الحدید در اینکه عبارات امام به تواتر رسیده سخنی صریح ندارد، اما در فرازهایی دیگر، تواتر صدور سخنان امام علی ع مبنی بر شکایت از تظلم به حق خویش بر او ثابت شده است. ابن میثم با دید تشیع گونه و واقع بینانه ی خود و ابن ابی الحدید با نگاه کلامی اعتزالی خود و البته متعصبانه به شرح محتوایی و تاریخی عبارات امام پرداخته و در فقره های مختلف شرح عبارات دست به توجی هات و مغالطات ناصواب زده که بررسی آن ضروری می نماید. این مقاله با بررسی توصیفی تحلیلی به بررسی تطبیقی رویکرد ابن ابی الحدید و ابن میثم از خطبه شقشقیه می پردازد.
    کلیدواژگان: امام علی علیه السلام، ابن ابی الحدید، ابن میثم، نهج البلاغه، خطبه شقشقیه
  • حسین اسماعیلی* صفحات 97-117
    دراین پژوهش توحید ازدیدگاه امام علی ع درنهج البلاغه مورد بررسی قرار گرفته، که مقایسه ی بین نظر آن حضرت و آنچه وهابیت بعنوان توحید مطرح کرده است بیان شده، تا تفاوت این دو دیدگاه روشن گردد به طوری که حضرت ساحت قدس الهی را، از هرگونه شرک در ذات و صفات و افعال خداوند تبارک و تعالی دور دانسته است. و ذات او را منزه، از جسمیت و ترکیب و حلول در اجسام توصیف کرده است، اما وهابیت معنایی ازتوحید ارائه داده است که، ساحت قدسی خداوند را در حد یک موجود جسمانی، دارای مکان و از آسمان به زمین می آید که بر روی کرسی کنار پیامبر(صل الله علیه) می نشیند، و با مردم صحبت می کند بر این اساس خدا را، هم ردیف انسان ذکر کرده است. این پژوهش، به روش تحلیلی توصیفی، تفاوت های این دو دیدگاه را بررسی می کند و امتیاز مهم دیدگاه حضرت علی7 را بر دیدگاه وهابیت بیان کرده است.
    کلیدواژگان: توحید، شرک، نهج البلاغه، امام علی، وهابیت، ابن تیمیه
  • عبدالعلی شکر، آیسودا هاشم پور* صفحات 119-137
    اثبات جانشیی پیامبر گرامی اسلام 9 در قالب استدلال منطقی، امری است که در بیانات حضرت علی 7 در ضمن خطبه ها و نامه های ایشان در نهج البلاغه قابل توجه است. حضرت در این مسئله به صرف ادعای حق جانشینی بسنده نکرده است، بلکه ادعای خویش را با مستندات کافی و استدلال های قوی و منطقی همراه ساخته است. در این نوشتار تلاش شده است خطبه ها و نامه هایی که حضرت در آن ها به مسئله خلافت پرداخته و در برابر مخالفین به شایستگی های خویش احتجاج نموده اند، بررسی و در قالب های معمول و پذیرفته شده منطقی نشان داده شود. نتایج نشان می دهد که ادله ایشان بر اثبات جانشینی خویش پس از رحلت پیامبر اسلام 9، علاوه بر استحکام مقدمات براهین، از ساختار و شکل منطقی صحیحی نیز برخوردار است؛ به گونه ای که جای هیچ گونه شبهه و تردیدی باقی نمی گذارد. توانایی، شایستگی، خویشاوندی و توصیه های پیامبر اسلام 9، مبنای استدلال های ایشان قرار گرفته است. در رویارویی با مخالفین، حضرت از قیاس جدلی نیز بهره می گیرد. هر چند در برهه ای از زمان، مصالح جامعه اسلامی ایجاب می کرد که حضرت برای پرهیز از تفرقه، طریق سکوت را برگزیند.
    کلیدواژگان: خلافت، نهج البلاغه، قیاس منطقی، علی (ع)
  • محمدرضا پیرچراغ*، عبدالهادی فقهی زاده صفحات 139-166
    یکی از مهمترین جنبه های شاخصه های ادبی- بلاغی زبان نهج البلاغه اشتمال آن بر واژگان، ترکیب ها و تعابیر خاص است. این مقوله در دو سطح به گزینی ها و خلق واژگان و تعابیر خاص در کلام امام(ع) قابل بررسی است. به گزینی های نهج-البلاغه اختصاص دارد به به گزینی در انتخاب واژگان و کلمات و انتخاب تعابیر و عبارات خاص که امام(ع) از بین انواعی از واژگان دارای معنای نزدیک به هم و یا هم معنا، به گزینی کرده و یک واژه را به بهترین صورت و مناسب ترین وجه از نظر معنا و ظاهر انتخاب می نماید که با بررسی فروق اللغوی می توان دقت این انتخاب و گزینش امام(ع) را کشف نمود. خلق تعابیر و واژگان جدید در نهج البلاغه، استخراج آن دسته از کلمات و تعابیر خاص در نهج البلاغه است که امام(ع) آنها را برای اولین بار به کار برده و یا در معانی خاصی که قبلا استعمال نمی شده به کار گرفته اند، در وجهی دیگر از خلق واژگان و تعابیر در نهج البلاغه، نوگزینی های امام علی(ع) است که در آن فرایند یک وا ژه ی موجود در زبان عربی را انتخاب شده و مفهوم جدیدی به آن اعطا می شود که بی ارتباط با مفهوم اولیه نیست و این فرایند از شاهکارهای نهج البلاغه محسوب می شود. غرابت واژگان و عباراتی که امام(ع) را در استفاده از آنها منفرد کرده و پس از استفاده ایشان رایج شده نیز از نمونه های دیگر خلق تعابیر و واژگان در نهج البلاغه است که نشانه ای بر مرجعیت ادبی امام علی(ع) می باشد
    کلیدواژگان: واژگان نهج البلاغه، به گزینی واژگان، تعابیر خاص نهج البلاغه، ابداع ادبی در نهج البلاغه، بلاغت نهج البلاغه
  • محمدرضا بهدار* صفحات 167-190
    دیربازی است مصلحان و اندیشمندان اسلامی، اتحاد و همبستگی ملل اسلامی را یکی از ضروری ترین نیازهای امت اسلامی می دانند و همواره جهت نائل شدن بدین هدف راهکاره هایی را ارئه داده اند. بی تردید شناسایی و تحلیل واقع گرایانه، مولفه ها و عوامل وحدت آفرین جامعه مسلمین از نگاه تیزبین امیرالمومنین علی(ع)، بسیار حائز اهمیت و راه گشا خواهد بود؛ بدین منظور در این نوشتار با بهرمندی از سخنان حکیمانه آن حضرت، به توصیف و تحلیل مبانی نظری و اعتقادی، ایجاد وحدت امت اسلامی، پرداخته شده است. با تاملی در رهنمون های امام علی(ع)، می توان به این محورهای اساسی و تاثیر گذار اشاره داشت: توحید، اسلام، قرآن، سنت نبوی، امامت و رهبری عادل و بصیر. پس آن گاه که آحاد جامعه در نظام وحدت درآیند وهمه در مسلک وحدت به خرامند و به مبانی آن تمسک یابند، جامعه به ساحل مقصود نزدیک و از نزاع و جدال دور می‏ ماند.
    کلیدواژگان: امیر المومنین علی(ع)، وحدت، امت اسلامی، توحید، قرآن
  • حفیظ الله فولادی*، عباس شفیعی صفحات 191-206
    چکیده موضوع این پژوهش، پاسخگویی در جامعه با نگاهی به آموزه های علوی است و تلاش می کند به منظور دستیابی به تبیین پاسخگویی با روشی توصیفی - تحلیلی، به این پرسش پاسخ دهد که در رویکرد برگرفته از کلام حضرت امیر علیه السلام، چه مکانیزمی برای پاسخگویی کارگزاران و مدیران عالی در جامعه وجود دارد و اساسا توقع پاسخگویی از یکدیگر در تعامل های اجتماعی مبتنی بر چه خاستگاه هایی است؟ مقاله با بحثی درباره مفهوم نظارت و پاسخگویی آغاز می شود و در ادامه از هدف های پاسخگویی در بخش دولتی و گونه های متفاوت آن سخن به میان می آورد. هدف های پاسخگویی می تواند در برگیرنده مواردی همچون ابزار موثر برای نظارت بر قدرت، تضمینی بر کاربرد صحیح منابع ملی و ابزاری برای ارتقاء مدیریت خدمات عمومی باشد. در عین حال، بررسی ها نشان می دهد که پاسخگویی بر اساس کلام حضرت امیر علیه السلام مشتمل بر پاسخگویی در قبال مسولیت، پاسخگویی در قبال مردم، پاسخگویی در قبال بیت المال (اموال عمومی) و پاسخگویی در قبال عملکرد است.
    کلیدواژگان: پاسخگویی، نظارت، مسولیت، بیت المال، عملکرد، قدرت
  • صفحات 209-216
|
  • Mahmood Shariati *, Abbasali Rahbar Pages 11-36

    The basis of Imam Ali (AS)'s ideas is merely on the model of sobriety. The dual reality of sobriety, namely sobriety as a "method" and sobriety as an "insight" will be formulated with the balancing and symmetrical nature sometimes in the middle and sometimes on the side. Through using Tashkik theory, the dual understanding of sobriety in relation to the calibration of phenomena and the clarifying the meaning of sobriety as well as its conceptualization for the useful and effective usage in society and politics will be provided. The present paper argues that sobriety is a legitimate framework in Imam Ali's (AS) thought that is targeted on avoiding extremism and on the path of Tawhid. The three elements of rationality, religion, and morality will form sobriety as insight. Considering these three elements in a continuous and gradual manner, sobriety will be regulated as an insight. These three elements are the three ontological, the integral and indivisible components of sobriety in Imam Ali's thoughts.

    Keywords: Balance, Mediation, Graduation, Extremism, Monotheism
  • Fatemeh Alaee, Sedigheh Labani, Fahimeh Gholaminejad * Pages 37-57

    Among the goals of Islamic education are paying attentions to practical mysticism, preparing the necessary elements for mystical journey and expanding its teachings. Since the mystical teachings of Nahj al-Balagha have had a significant impact on later Muslim scholars, such as Imam Khomeini, it is important to consider how and to what extent Imam Khomeini was influenced by the word of Amir al-Mu'minin Ali (AS) in Nahj al-Balagha, including the notion of Yaghze, which is one of the earliest stages of practical mysticism. Given the profound impact of Islamic education on the country's cultural promotion, it is necessary to explain the policies outlined by Imam Ali and the founder of the Islamic Revolution in this regard. The present article through descriptive-analytical study, after explaining the concept of Yaghze (awakening) with an intertextual approach as one of the new approaches to reading and analyzing text, examines the relevance and effectiveness of Imam Khomeini's views and theories in the light of common elements of Imam Ali's words in Nahj al-Balagha. In this regard, the question is to what extent has Imam Khomeini been influenced by the words of Imam Ali (AS) in Nahj al-Balagha on the subject of Yaghze (awakening)? The research hypothesis is that the concept of Yaghze has been used with limited repetition in Imam Khomeini's works, but in most of its applications, Imam Khomeini has been directly influenced by Nahj al-Balagha.

    Keywords: Nahj al-Balagha, Imam Khomeini, intertextuality, practical mysticism, Yaghze
  • Mohsen Rafat * Pages 59-96
    Nahj al-Balagha's description by Ibn Abi'l-Hadid and Maitham al- Bahrani are prominent descriptions of Nahj al-Balagha. The authors of these descriptions, in an overview with a common theological and literary approach, have described the words of Imam Ali (AS). For instance the unique sermons of Nahj al-Balagha in the recognition of past historical events regarding Imam is the sermon of Shaqshaqiya, of course, Ibn Abi'l-Hadid and Maitham al- Bahrani have elaborated it. Maitham al- Bahrani considers Shaqshaqiya sermon more spiritual and not literal; although Ibn Abi'l-Hadid does not explicitly state that the Imam's words have been stated in  Tawator (sequencing), but in some other statements, the sequencing of Imam Ali's (AS) words regarding his complain about cruelty toward him, has been proved to Ibn Abi'l-Hadid . Maitham al- Bahrani, through realistic approach, and Ibn Abi'l-Hadid with his dismissal theological approach, and of course biased approach, provided a detailed and historical description of the Imam's utterances, and in various instances described the utterances through false justifications and misinformation which is in need of further investigation. This paper compares Ibn Abi'l-Hadid and Maitham al- Bahrani's approaches to the Shaqshaqiya sermon with a descriptive-analytical review.
    Keywords: Imam Ali (AS), Ibn Abi'l-Hadid, Maitham al- Bahrani, Nahj al-Balagha, Shaqshaqiya sermon
  • Hosain Esmaily * Pages 97-117
    This study examines the Tawhid  from the perspective of Imam Ali (PBUH) in Nahj al-Balagha, which compares the views of Imam Ali (PBUH) and what Wahhabism has been stated as Tawhid, so that the difference between these two views can be clarified as Imam Ali (PBUH) has deprived the divine nature of God from any idolatry in essence and has described Him free of body and composition in solitude, but Wahhabism has given a sense of unity that, the divine nature of God as a physical being, comes to earth and sits on the seat next to the Prophet (peace be upon him). Therefore in Wahhabism God is the same as human being. This research, in a descriptive-analytical way, examines the differences between these two points of view, and highlights the importance of the approaches Imam Ali (PBUH) over Wahhabi perspective.
    Keywords: Tawhid, shirk, Nahj al-Balagha, Imam Ali, Wahhabism, Ibn- Taymiyyah
  • Abdolali Shokr, Aysooda Hashempour * Pages 119-137
    Approving the succession of the beloved Prophet of Islam in the form of logical reasoning is remarkable in the statements of Imam Ali (pbuh) particularly in his sermons and letters in Nahj al-Balagha. In this matter, Imam Ali (pbuh) did not merely claim for the succession, but supplemented his claim with sufficient documentation and strong and rational arguments. This article attempts to examine the sermons and letters in which the Imam Ali (pbuh) addressed the issue of caliphate and asserted his competence in front of the opposition, and present them in a rational and accepted format. The results showed that his argument for proving his succession after the death of the Prophet (peace and blessings be upon him), in addition to solidifying the foundations of the proofs, also has correct rational structure and form, so that there is no doubt. The abilities, competence, kinship, and recommendations of the Prophet (peace be upon him) are the basis of his arguments. In dealing with the opposition, the Imam Ali (pbuh) also uses controversial analogy. However, at some point in time, the interests of the Islamic community required the Imam Ali (pbuh) to choose the path of silence in order to avoid division.
    Keywords: Caliphate, Nahj al-Balagha, Logical Analogy, Imam Ali (PBUH)
  • Mohammadreza Pircheragh *, Abdolhadi Faghhizadeh Pages 139-166
    One of the most important aspects of the literary-rhetorical features of the Nahj al-Balagha is its specific vocabularies, combinations, and expressions. This can be studied at two levels of appropriateness and the creation of specific words and expressions in the Imam's words. The appropriateness in Nahj al-Balagha is devoted to the appropriateness of vocabulary, words and selecting specific expressions and phrases that the Imam (AS) have chosen from among the vocabularies that had the same meaning. Therefore he has selected a word in the best and most appropriate manner from the based on their meaning that only is possible through precise studies. Creating new expressions and vocabularies in Nahj al-Balagha, is the extraction of those specific vocabularies and expressions in Nahj al-Balagha that the Imam (AS) has used them for the first time. Another form of vocabularies creation and expressions in Nahj al-Balagha is the process of selecting a certain vocabulary in Arabic and using it in a new meaning that is related to its original meaning which is one of the masterworks of Nahj al-Balagha. The vocabularies and phrases that Imam (AS) used them for the first time have become common after their usage by him. This is another example of the creation of the vocabularies and expressions in Nahj al-Balagha, which presents Imam Ali (AS) as a literary authority.
    Keywords: Nahj al-Balagha, Vocabulary appropriateness, Specific expressions of Nahj al-Balagha, Literary innovation in Nahj al-Balagha, Rhetoric in Nahj al-Balagha
  • Mohamaad Reza Behdar * Pages 167-190
    It's been a long time that Islamic scholars consider the unity and solidarity of the Islamic nations as one of the most urgent needs of the Islamic Ummah and have always provided solutions to this end. Undoubtedly, the identification and analysis of the components and factors of creating unity among Muslim community from the point of view of Amir al-Mu'minin Ali (AS) will have a great importance. Therefore the present article aims by the use of the speech of Imam Ali attempts to investigate the theoretical and doctrinal foundations of establishing the Islamic Ummah. Through focusing on the Imam Ali (AS) guidelines, one can point to these fundamental and influential axes: Tawhid, Islam, Quran, the tradition of prophetic, the imamate and fair and wise leader. So when the people of the society come into the unity and accept the principles, society will be close to the intended purpose and away from conflict.
    Keywords: Amir al-Mu'minin 'Ali (AS), Unity, Islamic Ummah, Tawhid, Quran
  • Hafizallah Fooladi *, Abbas Shafiee Pages 191-206
    The purpose of this research is to look at the Alavi teachings and explain them through descriptive-analytical method. It also aims to answer this question that in the approach taken from the word of the Imam Ali (peace be upon him), what mechanism is there for the accountability of senior executives and managers in society, and what are the origins of the expectation of accountability in social interactions? The article begins with a discussion of the concept of oversight and accountability, and then discusses the goals of accountability in the public sector and its different types. Accountability goals can include effective tools for monitoring power, ensuring the proper use of national resources, and tools for enhancing public service management. At the same time, studies show that accountability based on the word of the Imam Ali (peace be upon him) includes accountability toward responsibility, accountability to the people, accountability to the public (property) and accountability to the performance.
    Keywords: Accountability, Supervision, Responsibility, Bayt al-mal
  • Pages 209-216