فهرست مطالب

نشریه مطالعات سیاسی جهان اسلام
پیاپی 30 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • روح الله درآینده، حمید احمدی*، کیهان برزگر، علیرضا موسوی زاده صفحات 1-26
    هدف

    در چند سال اخیر، بحران سوریه به عنوان یکی از مهمترین موضوعات بین المللی بوده و توجه بسیاری از کشورهای جهان را به خود معطوف کرده است. سوریه، عرصه همکاری و رقابت برخی از قدرت های منطقه ای و بین المللی شده است. در این بین، جمهوری اسلامی ایران و روسیه، از اصلی ترین بازیگران تاثیرگذار در سوریه بوده اند. تهران و مسکو بنا به دلایلی در یک جبهه واحد قرار داشته و با همکاری یکدیگر از نظام سوریه حمایت می کنند. از طرف دیگر، دو کشور دارای زمینه های اختلاف در سوریه هستند که همکاری آنها را تحت تاثیر قرار می دهد. لذا هدف اصلی پژوهش بررسی زمینه های همکاری و اختلاف ایران و روسیه در بحران سوریه می باشد.

    روش

    روش مورد استفاده در این پژوهش توصیفی - تحلیلی است و از چارچوب نظری واقع گرایی ساختاری برای تجزیه و تحلیل زمینه های همکاری و اختلاف دو کشور استفاده می کند.

    یافته ها

    نیازهای متقابل و الزامات بین المللی و منطقه ای زمینه ساز همکاری ایران و روسیه در حوزه های امنیتی برای مقابله با تهدیدات امنیتی مشترک شده است. از طرف دیگر، نوع رویکرد دو کشور در فرآیند راه حل سیاسی و ساختار دولت سوریه در شرایط پسامنازعه و تلاش آنها برای نقش آفرینی و نفوذ بیشتر، و همچنین، نوع رابطه آنها با سایر بازیگران درگیر در سوریه، از زمینه های اختلاف دو کشور می باشد.

    نتیجه گیری

    همکاری جمهوری اسلامی ایران و روسیه در بحران سوریه، تاکتیکی است. آنها به علت نیازهای متقابل مقطعی با یکدیگر همکاری داشته اند، بنابراین، در درازمدت با تضعیف زمینه های همکاری، اختلافات دو کشور جلوه بیشتری پیدا خواهد کرد؛ ولی، به علت برخی محدودیت ها یک سطح حداقلی از همکاری میان آنها حفظ خواهد شد.

    کلیدواژگان: بحران سوریه، جمهوری اسلامی ایران، روسیه، همکاری، اختلاف، واقع گرایی ساختاری
  • شهره پیرانی، حامد کاظمی، شهرام پیرانی صفحات 27-50
    هدف

    بررسی و فهم دلایل فروپاشی، خشونت و فرسایش حاکمیت ملی در دولت نوین عراقی که از سال 2003 به بعد پایه گذاری شد. برای کشف این دلایل سعی شد تا با بهره گیری از نظری محرومیت نسبی بتوانیم ریشه های فرسایش حاکمیت ملی در عراق به نمایش گذاریم.

    روش

    در این مقاله ما با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای، سعی در دستیابی و پیشبرد هدف کاری خود داشتیم.

    یافته ها

     نویسندگان حاضر با بررسی عرصه های سیاسی-نظامی و اقتصادی در دوران حاکمیت جدید دوت عراق، و استخراج داده هایی که نشانگر نوعی تبعیض و بی عدالتی در حق برخی از گروه های عرب سنی شد، با دریافت این داده ها به سمت پاسخ گویی به هدف و فرضیه مقاله پیش رفتند.

    نتایج

    نتایجی که نویسندگان بر مبنای داده های ارائه شده و دریافت شده در عرصه های سیاسی-نظامی و اقتصادی به آن دست یافتند، ریشه های فرسایش حاکمیت ملی و خشونت در عراق را به سیاست های دولت عراقی نسبت به اعراب سنی نسبت می دهند. بنابراین، خشونت مسلحانه اعراب سنی در واکنش به محرومیت های متکثر و چند بعدی(اقتصادی، نظامی، سیاسی)، سبب فروپاشی اقتدار دولت ملی عراق و به تبع فرسایش حاکمیت ملی در بسیاری از مناطق سنی نشین این کشور شد.

    کلیدواژگان: عراق، اعراب سنی، محرومیت، اقتصادی، نظامی، سیاسی
  • سیداحمد فاطمی نژاد* صفحات 51-74

    با ظهور داعش در عراق و سوریه، به نظر می رسید که پاکستان نیز مقصد طبیعی گسترش این گروه است. زیرا نه تنها جمعیت مسلمان قابل توجهی دارد بلکه اغلب با نوعی بی ثباتی سیاسی اعم از منازعه مذهبی یا کودتای نظامی نیز مواجه است. از این رو، هدف مقاله حاضر بررسی ضریب نفوذ واقعی داعش در پاکستان است. به نظر می رسد که با همسنجی همزمان عوامل و موانع موفقیت داعش در پاکستان و مقایسه آنها با همدیگر می توان ضریب نفوذ و تهدید واقعی داعش در پاکستان را سنجید. برای آزمون فرضیه بالا، از روش توصیفی- مقایسه ای استفاده می شود. یعنی تک تک عوامل و موانع موفقیت داعش توصیف شده و با یکدیگر مقایسه می شود. مبنای این سنجش، الگوی نظری جاستین جرج در باب رابطه تروریسم و دولت های ورشکسته است. یافته های مقاله نشان می دهد که نمی توان پاکستان را مقصد طبیعی داعش تلقی کرد بلکه این گروه با موانع جدی برای نفوذ در این کشور مواجه است.

    کلیدواژگان: داعش، پاکستان، گروه های جهادی، دولت ورشکسته، تروریسم
  • سامان محمدی*، مهدی ذاکریان صفحات 75-102
    هدف

    با آغاز ناآرامی ها در سوریه، عربستان سعودی بر خلاف مواضع ضدانقلابی گری گذشته خود، اقدام به حمایت از بازیگران سیاسی و مذهبی متفاوت براساس منافع و هویت پادشاهی نمود. لذا با دقت و حساسیت ویژه ای تحولات سوریه را دنبال کرده و به عنوان یک بازیگر و قدرت مهم منطقه ای، تلاش کرد که در راستای شکل دادن به محیط راهبردی و نیز حفظ منافع ملی و منطقه ای خود، اقدام به اتخاذ مواضع حمایتی از مخالفان حکومت بشار اسد در سوریه نماید. هدف پژوهش حاضر نیز مشخص نمودن ابعاد و زوایای مختلف شکل دهنده به سیاست ها و مواضع عربستان سعودی در قبال بحران سوریه می باشد.

    روش

    این مقاله بر اساس دو نظریه ی واقع گرایی ساختاری و سازه انگاری و با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی، به بررسی مواضع عربستان سعودی در قبال بحران سوریه پرداخته است.

    یافته ها

    سیاست خارجی عربستان سعودی در قبال تحولات سوریه براساس گزاره های دو نظریه سازه انگاری و واقع گرایی ساختاری مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها حاکی از آن دارد که رفتار فراملی این نظام سیاسی، همزمان متاثر از مبانی هویتی(هویت نوعی و نقشی) و واقعیات محیط منطقه ای و بین المللی بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد که عناصر هویتی مسلط در پادشاهی سعودی و اداراکی که این کشور از نقش خود در منطقه دارد در کنار منافع نظام سیاسی و تلاش برای حداکثرسازی امنیت خود و تغییر توازن قدرت منطقه ای، بر جهت گیری سیاست خارجی آن در قبال بحران سوریه موثر بوده است.

    کلیدواژگان: عربستان سعودی، بحران سوریه، امنیت، هویت، موازنه قدرت
  • علیرضا صابرفرد*، حسن کبیری صفحات 127-147
    هدف

    هدف اصلی از نگارش این پژوهش درک صحیح مولفه های بحران زا در روابط ایران - عربستان به عنوان دو قدرت منطقه ای در خلیج فارس است و همچنین در کنار این هدف به دنبال بررسی تاثیر عوامل سیاسی- امنیتی موثر بر واگرایی ایران - عربستان در یک دهه گذشته و همچنین تبیین عوامل اقتصادی موثر بر واگرایی ایران - عربستان در یک دهه گذشته می باشیم.

    روش

    اما روش پژوهش در این مقاله توصیفی - تحلیلی یعنی از طریق روش تحلیلی مولفه های بحران زا اقتصادی و امنیتی موجود در روابط راهبردی ایران با عربستان سعودی در چارچوب رویکردهای روابط بین الملل و با تکیه بر مولفه های اقتصادی، سیاسی و امنیتی... موردبررسی قرار می گیرد و اهداف، منافع و تاثیرگذاری جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با این مسائل توصیف شده است.

    یافته ها

     آنچه در این پژوهش به عنوان یافته به آن دست یافتیم؛ مهم ترین مولفه های بحران زا در روابط دو کشور عبارت اند از؛ ایجاد نوسان در قیمت انرژی، تهدید به بسته شدن تنگه هرمز، رقابت بر سر رهبری جهان اسلام و حضور نظامی در کشورهای منطقه می باشد.

    نتیجه گیری

    در جریان روابط ایران و عربستان سعودی به خصوص در بین سال های 2015 تا 2017 آنچه مشهود است می توان مولفه های بحران زا در روابط دو کشور را در دو حوزه سیاسی- امنیتی و اقتصادی تقسیم کرد. هرچند در سال های گذشته آنچه مشهود بوده است عدم فهم مقامات سیاسی دو کشور از خواسته ها و منافع دو طرف بوده است و عدم مذاکره مستقیم پیرامون اتفاقات و رخدادهای منطقه بیش ازپیش به چشم می آید.

    کلیدواژگان: ایران، عربستان، تنگه هرمز، جهان اسلام، نفت، بحران
  • علی اکبر اسدی*، محمدزمان راستگو صفحات 149-172
    هدف

    با تغییر نظام سیاسی بعثی در عراق در سال 2003 و درنتیجه برجسته شدن هویت های قومی و مذهبی جنگ داخلی شدت یافت؛ با ظهور داعش، مداخلات منطقه ای و بین المللی در این کشور به بیشترین حد خود رسید و درنهایت با برگزاری همه پرسی استقلال کردستان، سمت وسوی آینده عراق در قالب یک دولت- ملت با چالش هایی جدی مواجه شد؛ هدف اصلی پژوهش بررسی این مسئله است که تحت تاثیر فضای سیاسی- اجتماعی عراق و مولفه های مختلف داخلی، منطقه ای و بین المللی، چه سناریوهایی برای نظام سیاسی عراق در یک دهه آینده قابل تصور است؟

    روش

    در این تحقیق از رویکرد آینده پژوهی و روش سناریونویسی پیتر شوارتز استفاده شده است.
    یافته ها: پس از بررسی عوامل و پیشران های تاثیرگذار در آینده نظام سیاسی عراق، دو عدم قطعیت اصلی - به مثابه عوامل تعیین کننده و با قطعیت کم- در خصوص آینده نظام سیاسی این کشور شناسایی شده است که عبارت است از: افزایش یا کاهش اقتدار دولت مرکزی؛ و افزایش یا کاهش منازعات قومی و مذهبی. سه سناریو اصلی بر اساس این عدم قطعیت ها طراحی شده اند: عراق منسجم با اقلیم کردی، تجزیه عراق و فدرالیسم.

    نتیجه گیری

    درصورتی که توان و اقتدار دولت مرکزی افزایش و منازعات قومی- مذهبی کاهش یابد، نظام سیاسی عراق، به سمت انسجام سوق می یابد. کاهش اقتدار دولت مرکزی و افزایش منازعات قومی- مذهبی باعث تجزیه عراق می شود. افزایش هم زمان اقتدار دولت مرکزی و منازعات قومی و مذهبی نیز منجر به ظهور سناریوی فدرالیسم (بر مبنای خطوط قومی- مذهبی) خواهد شد.

    کلیدواژگان: عراق، نظام سیاسی، تجزیه، فدرالیسم، انسجام، آینده پژوهی
|
  • Rouhollah Darayandeh, Hamid Ahmadi *, Kayhan Barzegar, Alireza Moussavizadeh Pages 1-26
    Objective

    In recent years, the Syrian crisis has been one of the most important international issues and has attracted the attention of many countries around the world. Syria has become an area of cooperation and competition between some regional and international powers. Meanwhile, the Islamic Republic of Iran and Russia have been the main influential actors in Syria. Tehran and Moscow, for some reason, are on the same front, working together to support the Syrian regime. On the other hand, the two countries have fields of conflict in Syria that affect their cooperation. Therefore, the main purpose of this study is to investigate the areas of cooperation and differences between Iran and Russia in the Syrian crisis.

    Methods

    The method used in this study is descriptive-analytical and uses the theoretical framework of structural realism to analyze the areas of cooperation and difference between the two countries.

    Result

    Mutual needs and international and regional requirements underpin Iran-Russia security cooperation are common to address security threats. On the other hand, the two countries' approach to the process of political settlement and the structure of the Syrian government in post-conflict conditions and their efforts for greater role-playing and influence, and the type of relationship they have with other actors involved in Syria, are areas of dispute between the two countries.

    Conclusion

    Cooperation between the Islamic Republic of Iran and Russia in the Syrian crisis is tactical. They have been working together because of the cross-cutting needs, so in the long run the weakening of cooperation will make the differences between the two countries more pronounced, but due to some constraints a minimal level of cooperation between them will be maintained.

    Keywords: Syria crisis, Islamic Republic of Iran, Russia, Cooperation, difference, Structural realism
  • Shoreh Pirani, Hamed Kazemi, Shahram Pirani Pages 27-50
    Objective

    The main objective of this article is to investigate the causes of violence and erosion of national sovereignty in the Islamic community of Iraq based on the theory of relative deprivation.

    Methods

    This paper uses descriptive-analytical methods and library resources.

    Result

    Present authors examine three political-military and economic areas to identify the origins of violence in Iraq. The data extracted from it indicate the existence of discriminatory policies towards Iraqi Sunni Arab group.

    Conclusion

    Armed Sunni Arab violence in response to multiple and multidimensional deprivations (economic, military, political) has led to the collapse of Iraqi national government authority and consequently the erosion of national sovereignty in many Sunni areas of the country.Keywords: Iraq, Sunnis Arab, Deprivation, National Sovereignty, Authority, Nation State

    Keywords: Iraq, Sunni Arabs, deprivation, economic, military, political
  • Seyed Ahmad Fateminejad * Pages 51-74
    Objective

    After the rise of ISIS in Iraq and Syria, it seems that Pakistan is the normal destination of the group enlargement. This is why Pakistan not only has significant Muslim population but also subjects to political instability whether religious conflict or military coup d’état. So, the article aims to assess real ratio of ISIS influence in Pakistan.

    Method

    It seems that simultaneous co-assessing factors and obstacles of ISIS success in the country and comparing them to each other could be helpful to evaluate real threat of ISIS for Pakistan. The hypothesis will be tested by descriptive-comparative method. The base of the testing is theoretical model of Justin George on connection between terrorism and failed states.

    Results

    Findings show that it is impossible to consider Pakistan as a normal destination for ISIS. But the group is subject to serious barriers in the country.

    Conclusion

    regarding the Pakistan situations, it is possible to conclude that different factors including US-Afghanistan’s Taliban talks, agreements between Iran and Pakistan on cross-borders terrorism, and tensions in Indo-Pak relations would alter ISIS circumstances in Pakistan.

    Keywords: Pakistan, ISIS Threat, Radical Groups
  • Saman Mohammadi *, Mehdi Zakerian Pages 75-102
    Objective

    With the onset of chaos in Syria, Saudi Arabia contrary to its anti-revolutionary positions on the past, has been supporting different political and religious actors based on the interests and identities of the kingdom. So, Saudi Arabia has followed Syria's developments with special precision and sensitivity and as an actor and major regional power, tried to take supportive positions from opponents of the Bashar al-Assad's regime in Syria in order to shape the strategic environment and maintain its national and regional interests. The purpose of the present study is to identify different dimensions and angles shaping the Saudi Arabia's policies and positions towards the Syrian crisis.

    Methods

    This article based on two theories of structural realism and constructivism and using descriptive-analytical method, examines Saudi Arabia's position on the Syrian crisis.

    Result

    Saudi Arabia's foreign policy towards Syrian developments was examined on the basis of two theories of constructivism and structural realism. The findings indicates that the transnational behavior of this political system, simultaneously has been influenced by the foundations of identity (typical and role identity) and the realities of the regional and international environment.

    Conclusion

    The findings of this study indicate that dominant identity elements in the Saudi kingdom and the perception that this country has its role in the region along with the interests of the political system and attempting to maximize its security and changing the balance of power, has been effective on its foreign policy orientation towards the Syrian crisis.

    Keywords: Saudi Arabia, Syrian Crisis, Security, Identity, Balance of Power
  • Alireza Saberfard *, Hassan Kabiri Pages 127-147
    Purpose

    The main purpose of this study is to understand the critical components of Iran-Saudi relations as two regional powers in the Persian Gulf and also to investigate the impact of political-security factors affecting Iran-Saudi divergence in the past decade and also. We are explaining the economic factors influencing Iran-Saudi divergence over the past decade.

    Methodology

    But the research method in this descriptive-analytical article, through the analytical method of the critical economic and security components in Iran's strategic relations with Saudi Arabia, is examined within the framework of international relations approaches and based on economic, political and security components ... The goals, interests and influence of the Islamic Republic of Iran in relation to these issues are described.

    Findings

    What we found in this study, the most critical components in the two countries' relations are: energy price fluctuation, threat of closure of the Strait of Hormuz, competition over Islamic world leadership and military presence in the region.

    Conclusion

    During the period between Iran and Saudi Arabia, especially between 2015 and 2017, what is evident is that the critical components of the two countries' relations can be divided into two areas - political, security and economic. However, what has been evident in recent years has been a lack of understanding by both sides of the wishes and interests of the political authorities of the two countries, and a lack of direct negotiation over what is happening in the region is increasingly evident.

    Keywords: Iran, Saudi Arabia, Strait of Hormuz, Islamic world, Oil, crisis
  • ali akbar asadi*, Mohammadzaman Rastgoo Pages 149-172
    Objective

    the civil war intensified as a result of the ethno-religious identities highlighted by the Baathist regime change in Iraq in 2003; In the following these conflicts, with the advent of ISIS, regional and international interventions in the country reached their highest levels; finally, Iraq's future direction in the form of a nation-state confronted with serious challenges by holding a referendum on independence for Kurdistan. So, the main question of the study is that what can be considered scenarios for the Iraqi political system for the next decade under the influence of the political-social environment of Iraq and the various components of domestic, regional and international?

    Method

    in order to perform this future study, we use Peter Schwartz scenario planning method.

    Results

    After examining the factors and drivers affecting ethno-religious conflicts of Iraq in three domestic, regional and international dimensions, we identified two main uncertainties - as determinants and with limited certainty - about the future of the Iraqi political system which are: Increase or decrease in authority of the central government; and increase or decrease in ethnic and religious conflicts. Based on these uncertainties, three major scenarios were designed: integrated Iraq with the Kurdish region, disintegration of Iraq and federalism.

    Conclusion

    If the power and authority of the central government increases and ethno-religious conflicts are reduced, the Iraqi political system will lead to coherence. Reduction in the authority of the central government and as well as increasing ethnic-religious conflicts will break down Iraq. The simultaneous increase in the authority of the central government and ethno-religious conflicts will also lead to the emergence of a federalist scenario (based on ethno-religious lines).

    Keywords: Iraq, Political System, Disintegration Federalism, Integration, Futures Studies