فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی محیطی گیاهی
پیاپی 54 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جسیم طه*، جعفر حاجی لو، غلام رضا دهقان صفحات 1-11

    امروزه توجه زیادی به کیفیت میوه ها از جمله میوه های هسته دار با توجه به عمر پس از برداشت کوتاه آنها می شود. هدف از این پژوهش ارزیابی بعضی از صفات کیفی در طی مراحل پایانی رشد و تعیین زمان مناسبت برداشت زردآلو رقم شاهرودی با توجه به زمان و بازار مصرف بود. میوه های زردآلو در فاصله 3 زمان مختلف، (فاصله هر برداشت از برداشت دیگر سه روز بود) برداشت شدند. آزمایش بر طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تیمار (مراحل مختلف برداشت) و 4 تکرار (جهت های اصلی جغرافیایی درخت) انجام شد. صفات کیفی اندازه گیری شده شامل: مواد جامد محلول کل، اسیدیته قابل تیتراسیون، ویتامین C ، سفتی بافت میوه، pH عصاره میوه، فنل، فلاونوئید کل، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل، آنتوسیانین کل، آنزیم های آنتی اکسیدانی (پراکسیداز، کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز، پلی فنل اکسیداز) و پروتئین کل بودند. تمامی صفات در سطح 5% معنی دار بوده و در طول زمان های مختلف برداشت تغییر کردند. آنزیم های آنتی اکسیدانی در طول برداشت بجز پلی فنل اکسیداز افزایش و فنل ها و فلاونوئید ها کاهش پیدا کردند. با توجه به نتایج بدست آمده به نظر می رسد بهترین زمان برداشت برای این رقم زردآلو برداشت دوم باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت، زردآلو، شاهرودی، زمان برداشت، افزایش آنزیم های آنتی اکسیدانی
  • سید کیوان مرعشی*، فروغ زاده امیدی صفحات 12-20
    نظر به تولید کمپوست نیشکر در شرکت های تولید نیشکرو لزوم استفاده از این تولیدات به عنوان کود آلی در جهت کاهش مصرف کودهای شیمیایی، این آزمایش به منظور بررسی اثر مقادیر کمپوست نیشکر و نیتروژن بر عملکرد کمی و کیفی ذرت دانه ای به مورد اجرا گذاشته شد. در این بررسی از کرت های یک بار خرد شده درقالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایش شامل مقادیر کمپوست نیشکر در سه سطح صفر، 15 و 30 تن در هکتار به عنوان عامل اصلی و کود نیتروژن از منبع اوره در سه سطح به صورت 80، 160 و 240 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که تاثیر کمپوست نیشکر و نیتروژن بر تعداد ردیف در بلال، تعداد دانه در ردیف، تعداد دانه در بلال، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و عملکرد پروتئین معنی دار بود ولی اثر متقابل بین تیمارها بر کلیه صفات معنی دار نبود. بیشترین عملکرد دانه و عملکرد پروتئین درشرایط 30 تن در هکتار کمپوست نیشکر و 240 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و کمترین عملکرد دانه و عملکرد پروتئین در شرایط عدم مصرف کمپوست نیشکر و 80 کیلوگرم در هکتار نیتروژن حاصل شد. نتایج کلی آزمایش نشان داد که افزایش مصرف کمپوست نیشکر و نیتروژن به ترتیب تا 30 تن در هکتار و 240 کیلوگرم در هکتار در افزایش عملکرد کمی و کیفی ذرت تاثیر بسزایی دارد و می تواند مورد توجه زارعین و محققین قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عملکرد پروتئین، عملکرد دانه، کشاورزی پایدار، کود اوره، کود آلی
  • ذبیح الله ریگی، محمد جمال سحرخیز، فاطمه رئوف فرد، مهرداد زرافشار* صفحات 21-31

    امروزه استفاده از نانولوله های کربن در علوم گیاهی جایگاه ویژه ای پیدا کرده و اثرات قابل قبولی از آن گزارش شده است. به منظور مطالعه اثر نانولوله های کربنی چند جداره (0، 10، 25، 50، 75 و 100 میلی گرم در لیتر) بر تحریک ریشه زایی قلمه های به لیمو (Lippia citriodora L.)، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 4 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شیراز انجام شد. نتایج نشان داد کاربرد نانولوله های کربنی چند جداره در غلظت های 10 تا 50 میلی گرم در لیتر به طور معنی داری منجر به بهبود ویژگی های مورفولوژیکی ریشه در مقایسه با شاهد شد. بیشترین افزایش در وزن ریشه (حدود 200% افزایش نسبت به تیمار شاهد) در پاسخ به کاربرد 50 میلی گرم در لیتر نانولوله های کربن مشاهده شد. همچنین حجم ریشه در پاسخ به این غلظت از تیمار تا حدود 165% نسبت به شاهد ارتقاء یافت؛ درحالی که کاربرد 100 میلی گرم در لیتر نانولوله های کربنی حجم ریشه را به طور معنی داری کاهش داد. پایین ترین تعداد ریشه ها در قلمه های تیمار شده با 100 میلی گرم در لیتر نانولوله های کربن مشاهده شد. اعمال نانولوله های کربنی به میزان 50 میلی گرم در لیتر تعداد ریشه های موجود در قلمه ها را به طور معنی داری (تا 50 درصد) نسبت به تیمار شاهد افزایش داد. از سوی دیگر، بالاترین طول ریشه در نمونه ها به دنبال اعمال این غلظت از تیمار مشاهده شد بطوری که 65/94درصد افزایش نسبت به شاهد ثبت شد. تحقیق حاضر ضمن گزارش اثرات امید بخش نانولوله های کربنی در ارتقاء ریشه زایی گونه به لیمو، مطالعات تکمیلی در رابطه با بهبود رشد اندام های بالازمینی این گونه دارویی را پیشنهاد می کند.

    کلیدواژگان: ریشه، قلمه، مورفولوژی، نانوتکنولوژی، وزن خشک
  • محمد امینی، حسین عجم *، ابوالفضل فرجی، بهرام مجد صفحات 32-49

    برای تعیین نیاز آبی ارقام گیاه آفتابگردان آزمایشی در سال 1394 و 1395 با استفاده از طرح اسپیلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار در ایستگاه زراعی اردستان اصفهان اجرا گردید. تیمارهای مورد بررسی عبارت بودند از: 3 رژیم آبیاری D1، D2 و D3 به ترتیب آبیاری پس از 60، 120 و 180 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A و پنج رقم ارقام آفتابگردان آذرگل، پروگرس، گابور، هایسان 25 و هایسان 36. نتایج نشان داد که در شرایط بدون تنش و تنش ملایم، ارقام آذرگل و پروگرس دارای بیشترین میزان دوره پرشدن دانه، وزن هزار دانه، قطر ساقه و قطر طبق بودند. در شرایط تنش کمبود آب شدید ارقام پروگرس و گابور برتری محسوسی داشتند به طوری که رقم پروگرس بیشترین میزان دوره پرشدن دانه، وزن هزار دانه، قطر ساقه و رقم گابور بیشترین میزان غنچه دهی، گلدهی و قطر ساقه را داشتند. در بررسی خصوصیات فیزیولوژیک در شرایط بدون تنش و تنش ملایم مشاهده شد که در ارقام پروگرس و گابور میزان کلروفیل a، b، کاروتنوئیدها، کلروفیل کل و فتوسنتز خالص در مقایسه با سایر ارقام افزایش معنی داری داشت. در شرایط تنش شدید نیز ارقام پروگرس و گابور در محتوای کلروفیل a، b و کلروفیل کل بر دیگر ارقام مورد بررسی برتری داشتند. در بررسی محتوای پرولین برگی نتایج نشان داد که با افزایش شدت تنش محتوای پرولین برگی به صورت معنی داری افزایش یافت. در بین ارقام مورد بررسی در شرایط تنش شدید، محتوای پرولین برگی در ارقام پروگرس و گابور نسبت به سایر ارقام افزایش معنی داری داشت. نتایج این پژوهش نشان داد که ارقام آذرگل، گابور و پروگرس تحمل بیشتری نسبت به تنش کم آبی در مقایسه با ارقام هایسان 25 و هایسان 36 دارد.

    کلیدواژگان: ارقام متحمل، تنش خشکی، رنگدانه های فتوسنتزی، فتوسنتز خالص
  • نیلوفر صمدی، سکینه سعیدی *، حسین عباس پور، ناهید مسعودیان صفحات 50-59

    گوجه فرنگی یکی از محصولات عمده کشاورزی در رده ی محصولات زراعی است که در بسیاری از کشورهای جهان و همچنین ایران از جنبه های مختلف دارای اهمیت می باشد. در این تحقیق تحت تنش سرما به بیان ژن SlNCED1در مسیر بیوسنتز هورمون آبسیزیک اسید به روش Real-Time qRT-PCR و اندازه گیری برخی خواص فیزیولوژیکی پرداخته شده است. بدین منظور پس از میوه دهی، بوته ها به مدت 12 و 24 ساعت در دمای 2 و 4 درجه سانتی گراد قرار گرفتند. پس از این مدت میوه ها جهت سنجش آنتی اکسیدان های غیرآنزیمی به روش DPPD و فنل کل به روش فولین سیکالتو و بیان ژن جدا شدند. نتایج حاکی از آن بود که بیشترین میزان بیان ژن SlNCED1مربوط به دمای 4 درجه به ترتیب در ساعات 24 و12 بود. همچنین نتایج آنالیز مقایسه میانگین نشان داد که فعالیت معنی دار آنتی اکسیدان وفنل کل در دمای 2درجه و 12 ساعت اتفاق افتاد. به طورکلی می توان گفت که از آنجایی که گوجه فرنگی رد کلود متعلق به نواحی گرمسیری است لذا در دماهای پایین تر از 12 درجه سانتی گراد دچار تنش سرمایی شده و متعاقب آن تغییرات بیان ژن ها و آنتی اکسیدان ها را جهت حفاظت از خود در برابر تنش ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: آبسیزیک اسید، آنتی اکسیدان های غیرآنزیمی، ریل تایم پی سی آر، SlNCED1، Solanom lycopersicum L
  • مهرداد قاسمی، حمید مدنی، نصیبه رضوان طلب*، سلمان دستان صفحات 60-73

    به منظور بررسی اثر نانوذرات سیلیس و پتاسیم و مقادیر نیتروژن در دو رقم بومی و اصلاح شده برنج، تحقیقی در مزرعه ای واقع در شهرستان ساری در سال 1393 اجرا شد. آزمایش به صورت اسپلیت - فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. دو رقم بومی طارم محلی و اصلاح شده طارم هاشمی به عنوان عامل اصلی و کود نیتروژن در سه سطح شامل 35 و 70 کیلوگرم اوره در هکتار به همراه کود بیولوژیک نیتروکسین (بدون مصرف کود شیمیایی نیتروژن) و نانو ذرات در سه سطح محلول پاشی نانوسیلیکون (20 پی پی ام)، محلول پاشی نانو پتاسیم (به میزان دو در هزار) و عدم مصرف آنها (شاهد) به صورت فاکتوریل به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد رقم طارم هاشمی حداکثر عملکرد شلتوک (5000 کیلوگرم در هکتار) با مصرف 70 کیلوگرم نیتروژن و نانوپتاسیم تولید شد. برای رقم طارم محلی نیز بیشترین عملکرد شلتوک (4657 کیلوگرم در هکتار) با مصرف 35 کیلوگرم نیتروژن و نانوپتاسیم به دست آمد. بیشترین غلظت سیلیس شلتوک با مصرف نانوسیلیس به دست آمد. بیشترین غلظت نیتروژن و پتاسیم شلتوک با مصرف 70 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به دست آمد. برای هر دو رقم بیشترین غلظت پتاسیم شلتوک با مصرف 70 کیلوگرم نیتروژن به همراه مصرف نانوپتاسیم و نانوسیلیس حاصل شد. بنابراین، مصرف نانوذرات در هر دو رقم باعث افزایش عملکرد کمی و کیفی برنج شد. از این رو، استفاده از منابع کودی نانوسیلیس و نانوپتاسیم در برنامه تغذیه برنج می تواند در افزایش عملکرد، بهبود کیفیت دانه و همچنین افزایش تحمل به تنش های محیطی موثر باشد.

    کلیدواژگان: عملکرد شلتوک، نانوپتاسیم، نانوسیلیس، نیتروژن، نیتروکسین
  • نفیسه مهدی نژاد*، حمیده جمال پور، حمیده آزاد، برات علی فاخری صفحات 74-89

    به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی نانو کلات آهن و تنش خشکی بر تغییرات فیزیولوژیکی و عملکرد دانه ارقام خرفه، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار، در مزرعه تحقیقاتی جهاد کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان اهر در سال 1394 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح تنش خشکی (90 (شاهد)، 70 و 50 درصد ظرفیت زراعی)، دو سطح نانو کلات آهن (صفر (شاهد) و یک لیتر در هکتار) و دو رقم خرفه (تهران و کازرون) بود. نتایج نشان داد محلول پاشی آهن در شرایط تنش خشکی تاثیر معنی داری بر برخی صفات داشت، به طوری که بیشترین مقدار کلروفیل b در شرایط نرمال آبیاری و محلول پاشی نانو کلات آهن، بیشترین غلظت سدیم از برهم کنش 50 درصد ظرفیت زراعی و عدم محلول پاشی و بیشترین پتاسیم در شرایط خشکی 50 درصد ظرفیت زراعی و محلول پاشی نانو کلات آهن حاصل گردید. با توجه به معنی داری اثرات سه جانبه، بیشترین میزان پرولین، قند محلول و میزان آهن  از رقم کازرون در شرایط خشکی 50 درصد ظرفیت زراعی با محلول پاشی نانو کلات آهن حاصل گردید. بیشترین میزان کلروفیل a ، کارتنوئیدها و آنتوسیانین ها از محلول پاشی نانو کلات آهن بر رقم کازرون در شرایط آبیاری نرمال به دست آمد. همچنین در شرایط تنش استفاده از نانو کلات آهن نسبت به شاهد موجب افزایش 66/32 درصدی عملکرد دانه گردید و رقم کازرون نسبت به رقم تهران برتری داشت به طوری که عملکرد دانه رقم کازرون 31/1 برابر رقم تهران بود.

    کلیدواژگان: تغذیه برگی، تنش خشکی، خرفه، رنگیزه فتوسنتزی، عملکرد دانه، عناصر غذایی، نانو آهن
  • احمد افکاری*، پروین فرج پور صفحات 90-103
    به منظور بررسی اثرات شوری و ورمی کمپوست بر میزان فعالیت آنزیم های آنتی کسیدان و رنگیزه های فتوسنتزی گیاه گاوزبان اروپایی (Borago officinalis L.) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در سال 1394 اجرا شد. تیمارها شامل چهار سطح ورمی کمپوست (صفر، 5، 10 و 15 درصد وزنی-وزنی) و چهار سطح شوری (صفر (شاهد)، 4، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر کلریدسدیم) بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که اثر متقابل تنش شوری و ورمی کمپوست بر میزان فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز، آسکوربات پراکسیداز، گلوتاتیون پراکسیداز، کاتالاز و کلروفیل کل معنی د ار بود. سایر نتایج مشخص ساخت که با افزایش شوری میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان افزایش و مقادیر رنگیزه های فتوسنتزی کاهش یافت. همچنین استفاده از کود ورمی کمپوست نسبت به شاهد به طور معنی داری میزان کلروفیل a، کلروفیل  bو کاروتنوئیدها را افزایش داد. نتایج مقایسه میانگین برهمکنش تنش شوری و ورمی کمپوست نشان داد که حداکثر میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان توسط تیمار 15% وزنی ورمی کمپوست در سطح شوری 12 دسی زیمنس بر متر کلرید سدیم حاصل شد. بنابراین، استفاده از ورمی کمپوست به عنوان یک کود آلی، علاوه بر افزایش میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و مقادیر رنگیزه های فتوسنتزی، می تواند راهکار مناسبی برای کاهش اثرهای منفی ناشی از غلظت زیاد یون های سدیم و کلر در خاک ها بر رشد گاوزبان اروپایی باشد.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، کاروتنوئید، کلروفیل، کلریدسدیم، گاوزبان اروپایی (Borago officinalis L، )، ورمی کمپوست
|
  • Jasim Taha *, Jafar Hajilou, Qolamreza Dehghan Pages 1-11

    Today, much attention is paid to the quality of fruits, including those of nuclear origin, with regard to their after-harvest life. The purpose of this research was to evaluate some of the qualitative traits during the final stages of growth and determine the time of harvesting apricot of Shahroodi cultivar according to the time and market of consumption. Apricot fruits were harvested in 3 different time intervals (distance between each harvest and another three days). Experiment was conducted on randomized complete block design in three treatments (different stages of harvesting) and four replications (main tree species). The measured qualitative traits included total soluble solids (TSS), titratable acidity (TA), vitamin C, fruit firmness, pH of fruit extract, phenol, flavonoid, total antioxidant capacity, anthocyanin, antioxidant enzymes (peroxidase, catalase, superoxide dismutase) , Polyphenol oxidase) and total protein. All traits were significant at 5% level and changed during harvesting. Antioxidant enzymes increased during harvesting, except polyphenol oxidase, phenols and flavonoids decreased. According to the results, it seems that the best harvest time for this apricot is the second harvest.

    Keywords: Quality, Apricot, Shahroodi, Harvesting time, Antioxidant enzymes
  • Seyed Keyvan Marashi *, Forogh Zadehomidi Pages 12-20
    Considering the production of sugarcane compost in some sugarcane companies and the need for using these products as organic fertilizers to reduce the application of chemical fertilizers, this experiment was conducted to investigate the effect of different amounts of sugarcane compost and nitrogen fertilizer on quantitative and qualitative yield of corn. In this study, split plots were used in a randomized complete block design with three replications. The treatments consisted of different amounts of sugarcane compost at three levels of 0, 15, and 30 ton/ha as main plots and nitrogen fertilizer from urea source at three levels of 80, 160, and 240 kg/ha nitrogen as sub plots. Results showed that the effect of sugarcane compost and nitrogen on number of rows per ear, number of seeds per ear, 1000 grain weight, grain yield, and protein yield were significant but the effect of interaction between treatments on all traits were not significant. The maximum grain yield and protein yield were obtaied under 30 ton/ha sugar cane compost and 240 kg/ha nitrogen and the minimum grain yield and protein yield were in non-consuming sugarcane compost and 80 kg/ha nitrogen. In general, the results of experiment showed that increasing the application of sugarcane compost and nitrogen up to 30 ton/ha and 240 kg/ha, had a significant effect on quantitative and qualitative yield of corn and can be considered by farmers and researchers.
    Keywords: grain yield, Organic fertilizer, Protein yield, Sustainable agriculture, Urea fertilizer
  • Mohammad Jamal Saharkhiz, Fatemeh Raouf Fard, Mehrdad Zarafshar *, Zabihollah Rigi Pages 21-31

    Nowadays, carbon nanotubes (CNTs) have a special place in plant science and promising effects have been reported. To study the effects of multi-walled carbon nanotube (MWCNTs), 0 (control), 10, 25, 50, 75 and 100 mg L-1, on rooting of cuttings in Lippia citriodora L., a factorial pot experiment in the form of randomized complete block design was set up in the research field of Shiraz University with 4 replications. Results showed that the application of multi-walled carbon nanotubes (10-50 mg L-1) significantly improved the root morphological traits compared to the control treatment. The highest increase in root weight (around 200% compared with control) was recorded in response to 50 mg L-1 MWCNT treatment. The root volume also increased by 165% under 50 mg L-1 MWCNT treatment while the lowest value was observed in cuttings treated with 100 mg L-1MWCNT. The lowest number of roots in cuttings belonged to 100 mg L-1MWCNT treatment. Application of 50 ppm MWCNT in comparison with control treatment significantly increased the number of roots in cuttings (by 50%). The application of this concentration caused the highest amount of root length which was 65.94% more than the control treatment. Although our finding showed promising effects of MWCNT on root of Lippia citriodora, the further comprehensive studies can are suggested on shoot biomass of the herbal plant.

    Keywords: Morphology, Dry biomass, Root, Nano technology
  • Mohammad Amini, Abolfazl Faraji, Bahram Majd, Hossein Ajam * Pages 32-49

    In order to determine the water requirement of sunflower cultivars, an experiment was conducted during 2015-2016 at Ardestan Station, Isfahan. The experiment was carried out in a factorial randomized complete block design with four replications. Treatments included 3 irrigation regimes (D1: irrigation after 60 mm, D2: irrigation after 120 mm, D3: irrigation after 180 mm evaporation from small tub evaporation) and 5 sunflower cultivars (Azargol, Prograss, Gabur, Hysan 25, and Hysan 36). Results showed that under non-stress and moderate stress, Azargol and Prograss cultivars had the highest rate, in terms of seed filling period, the weight of 1000 grains, stem diameter, and head diameter. Under severe stress, Prograss and Gabur cultivars were remarkable, so that Prograss cultivar had the highest seed filling period, weight of 1000 grains, stem diameter, and Gabur cultivar had the highest number of budding, number of flowering, and stem diameter. In the study of physiological characteristics, results showed that under non-stress and moderate stress chlorophyll a, b, total chlorophyll, and net-photosynthesis in cultivars Progerass and Gabor were significantly increased compared to other cultivars. In severe stress conditions, the Progress and Gabor cultivars in chlorophyll a, b and total chlorophyll content were superior to other cultivars. The results of proline analysis indicated that proline leaf content increased significantly with water stress. Among the cultivars under severe stress conditions, proline leaf content in Progerass and Gabor cultivars was significantly higher than other cultivars. The results of this study showed that Azargol, Gabor, and Progerass cultivars are more tolerant than Hysan 25 and Hysan 36.

    Keywords: Net-photosynthesis, Photosynthetic pigments, Physiological traits, Tolerant cultivars
  • Niloofar Samadi, Hossein ABBASPOUR, Nahid Masoudian, Sakineh Saeidi * Pages 50-59

    Tomato (Solanum lycopersicom L.) a main agricultural crops that is important in most countries including Iran. In this study, we investigated the SlNCED1 gene expression of biosynthetic Abscisic acid pathway by Real Time qRT-PCR and measured some of the physiological characteristics under cold stress. After fruiting, plants were placed under 2° and 4° C temperatures for 12 and 24 hours. Then, the fruits were collected for gene expression and measuring non-enzymatic antioxidant by DPPH and total phenols by Folin Ciocalteo. Results showed that the fruits at 4° C for 24 and 12 hours had more gene expression compared to other treatments. Also, non-enzymatic and total phenols had increased significantly at 2° C for 12 hours. Generally, since tomato Red Cloud cultivar belongs to tropical region, at temperatures below 12° C it is influenced by cold stress and, subsequently, it makes changes in gene expression and antioxidants to protect itself against stress.

    Keywords: Abscisic acid, Non-enzymatic antioxidants, Real Time PCR, SlNCED1, Solanum lycopersicum L
  • Hamid Madani, Salman Dastan, Mehrdad Ghasemi, Nasibe Rezvantalab * Pages 60-73

    In order to investigate the effect of silica and potassium nanoparticles and nitrogen levels in two native and improved rice varieties, a field experiment was conducted in Sari city in 2014. The experiment was split-factorial in a randomized complete block design with three replications. Two native cultivars of local and improved Tarom Hashemi were considered as main factor and nitrogen fertilizer in three levels including 35 and 70 kg of urea per hectare with biological fertilizer nitroxin (without fertilizer nitrogen fertilizer) and nanoparticles in three levels of nanosilicon spraying, Potassium and their lack of use (control) were considered as a sub-factor as factorial. The results indicated that cultivar of Tarom Hashemi produced the maximum grain yield (5000 kg ha-1) with 70 kg of nitrogen and nanopotassium. For local Tarom cultivar, the highest yield of rice (4657 kg ha-1) was obtained by consuming 35 kg of nitrogen and nanopotassium. The highest concentration of silica was obtained by using nanosilica. The highest nitrogen and potassium concentrations were obtained with 70 kg N ha-1. For each cultivar, the highest concentration of potassium potassium was obtained using 70 kg of nitrogen plus nanoparticulate and nano-silica. Therefore, the use of nanoparticles in both cultivars increased the quantitative and qualitative yield of rice.

    Keywords: Nano-silicon, Nano-potassium, Nitrogen, Nitroxin, Rice grain yield
  • Nafiseh Mahdi Nezhad *, Hamideh Jamalpour, Barat Ali Fakheri, Hameideh Azad Pages 74-89

    In order to study the effect of foliar application of chelated nano iron and drought stress on physiological changes and grain yield of purslane cultivars, an experiment was conducted as split plot factorial randomized complete block design with three replications in Ahar Agricultural Research and Natural Resources Station during 2015. The experimental factors included drought stress levels, 90 (control), 70, and 50 field capacity, two levels of chelated nano iron, 0 (control) and 1 lit.hr, and two cultivars (Tehran and Kazeron). Results showed that foliar application of nano iron under drought stress had a significant effect on some traits, so that the highest content of chlorophyll b (4.47 mg/g leaf tissue) was recorded under normal irrigation and foliar application of nano iron chelated, the highest sodium concentration (38.87%) was obtained from 50% filed capacity and non foliar application of chelated nano iron, and the highest potassium content (87.68%) was obtained under drought stress conditions of 50% filed capacity and foliar application of chelated nano iron. Considering the significance of interaction effects, the highest amount of proline (1.22 mg/g fresh weight), soluble sugar (96.92 mg/g fresh weight), and iron (1.11%) was obtained from Kazeron cultivar under drought conditions, 50% filed capacity by non foliar application of chelated nano iron. The highest amounts of chlorophyll a (6.99 mg/g of leaf tissue), carotenoids (1.67 mg/100 ml), and anthocyanins (0.017 mg/100 ml) were recorded by foliar application of chelated nano iron in Kazeron cultivar under normal irrigation. Also under stress conditions, the use of chelated nano iron compared to control increased the grain yield by 32.66% and Kazeron cultivar was superior to Tehran cultivar, so that the seed grain yield of Kazeron was 1.31 more than that of Tehran.

    Keywords: drought stress, food elements, grain yield, leaf nutrition, nano iron, photosynthetic pigment, purslane
  • Ahmad Afkari *, Parvin Farajpour Pages 90-103
    In order to investigate the effects of salinity and vermicompost on the antioxidant enzymes activity and photosynthetic pigments of Borage officinalis L., a factorial experiment was carried out in a completely randomized design with four replications in 2015. The study treatments consist of four vermicompost levels (0, 5, 10, and 15% wt potted soil in dry weight) and four salinity levels 0 (control), 4, 8, and 12 ds/m sodium chloride. The results of analysis of variance showed a considerable influence of salinity stress and vermicompost on the activity level of superoxide dismutase, ascorbate peroxidase, glutathione peroxidase, catalase, and total chlorophyll enzymes. Other results indicated that with increasing salinity, the activity level of antioxidant enzymes and photosynthetic pigments increased and decreased, respectively. Also, use of vermicompost fertilizer raised the levels of chlorophyll a, chlorophyll b, and carotenoids significantly compared to the control. Comparison of means of the interactions between salinity stress and vermicompost showed that the maximum antioxidant enzymes activity was obtained in 15 wt % vermicompost treatment at the salinity level of 12 ds/m NaCl. Therefore, the use of vermicompost as an organic fertilizer, in addition to increasing the activity of antioxidant enzymes and photosynthetic pigments, can be a good way to reduce the negative effects of high levels of sodium and chloride ions in soils on the growth of borage.
    Keywords: Antioxidant enzymes, Borago officinalis L, Carotenoids, Chlorophyll, Sodium chloride, Vermicompost