فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روابط بین الملل
پیاپی 46 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/07/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مسعود اخوان کاظمی*، طیبه سادات حسینی، فرشته بهرامی پور صفحات 9-39

    امروزه نگرانی های زیست محیطی به یک مسئله جدی امنیتی در مناسبات بین المللی تبدیل گردیده و دغدغه های مهمی را برای دولتمردان ایجاد نموده است. از آنجا که مشکلات زیست محیطی ناشی از تغییرات آب و هوایی در حال جدی تر شدن است، این امر می تواند بعنوان متغیری تاثیر گذار در منازعات داخلی، یا بین المللی قلمداد شود. تغییرات آب و هوایی نه تنها زیست گاه های طبیعی بلکه ترتیبات اجتماعی جوامع را مختل می سازند و احتمال درگیری های خشونت آمیز را افزایش داده و صلح و امنیت بین الملل را با خطر مواجه ساخته و عدالت زیست محیطی را تحت تاثیر قرارمی دهند. هدف پژوهش حاضر بررسی و شناسایی تهدیدات و عوامل زیست محیطی ناشی از تغییرات آب و هوایی بر صلح و امنیت نظام بین الملل است و میزان و مکانیسم چگونگی این تاثیرگذاری را مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد. یافته های این پژوهش نشان می دهند که تغییرات آب و هوایی آتی بر همگرایی ملی جوامع و صلح و امنیت پایدار و امنیت نظام بین الملل تاثیراتی غیر قابل انکار بر جای خواهند گذارد و منشا انواع جدیدی از منازعات خواهند شد.

    کلیدواژگان: تغییرات آب و هوایی، گرمایش جهانی، نظام بین الملل، امنیت زیست محیطی، تروریسم
  • مجتبی تویسرکانی*، ابومحمد عسگرخانی صفحات 41-86
    هرچند الگوهای مربوط به ظهور و افول قدرت‏ها طی قرن‏های متمادی تکرار شده‏اند، اما به‏طور شگفت‏آوری حتی امروزه نیز شواهد قاطعی برای پاسخ به این پرسش که «دلیل پیدایش و سقوط قدرت‏ها چیست؟» در دست نیست. تلاش‏هایی که تا به امروز به‏منظور به نظم درآوردن الگوهای ظهور و سقوط قدرت‏های جهانی انجام شده‏است پیوندی تنگاتنگ میان الگوهای تناوبی پیدایش (و افول) نظم‏های جهانی با چرخه های ظهور (و سقوط) هژمون‏های جهانی برقرار نموده‏اند که هر دوی آنها نیز شدیدا متاثر از امواج جنگ‏های سراسری هستند. مقاله پیش‏رو، با بهره‏گیری از ادبیات موجود در این زمینه و ارائه مفاهیم جدیدی ازجمله درون‏گرایی (جستجوی منابع قدرت در داخل) و برون‏گرایی (درون‏گرایی+جستجوی منابع قدرت در خارج از مرزها)، در پاسخ به پرسش آغازین بالا این فرضیه را به آزمون گذاشته است که «کسب منزلت هژمونی جهانی ازسوی قدرت‏های بزرگ مستلزم اتخاذ رویکرد درون‏گرایی تا زمان ورود هژمون مستقر به مرحله افول و سپس گذار به رویکرد برون‏گرایی است. ازسوی دیگر، درپیش‏گرفتن رویکرد درون‏گرایی ازسوی هژمون مستقر منجر به کوتاه‏شدن چرخه هژمونی و سقوط هژمون خواهد شد.» این پژوهش از نوع اکتشافی بوده و برای تجزیه‏وتحلیل داده های گردآوری‏شده از روش علی یا پس‏رویدادی استفاده شده است. یافته های پژوهش نیز ضمن تایید فرضیه بالا، این نتیجه را درپی دارند که اگرچه گریزی از تکرار چرخه هژمونی و نظم جهانی نیست، اما تطویل یک چرخه هژمونی ممکن و منوط به درپیش‏گرفتن رویکرد برون‏گرایی ازسوی هژمون درعین حفظ تعادل میان افزایش تعهدات و مسئولیت‏های بین المللی و افزایش قدرت اقتصادی، نظامی و هنجاری است.
    کلیدواژگان: هژمونی، چرخه جنگ‏های سراسری، الگوی تناوبی نظم جهانی، درون‏گرایی، برون‏گرایی
  • ملک تاج خسروی*، احسان خسبانی یزدانی صفحات 87-121
    از جنگ جهانی دوم تاکنون و در تاریخ سیاسی معاصر، یکی از پرچالش ترین کشورهای منطقه جنوب غرب آسیا (خاورمیانه)، کشور عراق بوده است. بی شک یکی از دلایل اصلی این چالش ها نقش مهم و تعیین کننده شرایط سیاسی عراق در فضای ژئوپلتیک این منطقه است. در تحولات جاری این منطقه به مانند گذشته، عراق نقش کلیدی و تعیین کننده ای را داراست و این نقش موجب برخورد اقدامات و منافع قدرت های گوناگون منطقه ای و فرامنطقه ای در این نقطه حساس شده است. هدف اصلی این مقاله، آینده عراق با تاکید بر شرایط سیاسی و امنیتی حاکم بر این کشور و اهداف فرعی آن را می توان تاثیر گذاری بازیگران داخلی، منطقه ای و فرامنطقه ای در تحولات کشور عراق، پیش بینی آینده سرزمینی عراق و امکان سنجی تجزیه عراق معرفی نمود. با طراحی سناریو های محتمل درباره تجزیه یا عدم تجزیه کشور عراق در دهه آتی، آینده این کشور به شکل ذیل پیش بینی می گردد: 1.سناریوی تجزیه عراق 2. سناریوی جنگ داخلی در عراق  3. سناریوی تقسیم عادلانه و دموکراتیک قدرت.در نهایت، نویسندگان به این نتیجه می رسند که بر مبنای سناریوهای مذکور، در دهه آتی تجزیه عراق میسر نخواهد شد.
    کلیدواژگان: عراق، سناریوهای تجزیه عراق، تقسیم قدرت، بازیگران منطقه، بازیگران فرا منطقه ای
  • امیر ساجدی*، سیناز ساجدی صفحات 123-155
    بسیاری از افراد و شرکت‏ها، تصمیمات اقتصادی خود را بر مبنای تحولات و تغییرات سیاسی اتخاذ می کنند. در این مقاله سعی گردیده تا به بررسی یک رویداد سیاسی مهم یعنی خروج آمریکا از برجام و تاثیر آن بر بازار سرمایه ایران پرداخته شود. با خروج آمریکا از برجام و تهدیدهای آمریکا مبنی بر از سرگیری تحریم ها، اقتصاد ایران دچار نابسامانی و تغییر و تحول های شدیدی شده است که این مسئله به وضوح در روزهای قبل و بعد از زمان ازسرگیری تحریم ها در بازارهای مالی ایران مشاهده می شود. ما در این پژوهش برآنیم تا تغییرات ناشی از خروج آمریکا از برجام و تاثیرگذاری آن بر اقتصاد وابسته نفتی و بازارهای مالی ایران را بررسی نموده و با استفاده از روش های گارچ چند متغیره سرایت و شدت تلاطم در اقتصاد ایران بخصوص بازارهای مالی ایران را تجزیه و تحلیل نمایم. در این راستا از مدل گارچ چند متغیره (DCC) و رویکرد تجزیه واریانس برای بررسی اثر این رویدادها بر شاخص بورس تهران استفاده می شود.
    کلیدواژگان: وابستگی اقتصادی، خروج امریکا از برجام، تحریم اقتصادی، گارچ چند متغیره، شدت تلاطم در اقتصاد ایران
  • منصور صالحی، محمد توحیدفام* صفحات 157-176
    مشکلات و مسائل روابط بین الملل غالبا از یک سو به دولت ملی ارتباط پیدا می کنند؛ آنگونه که هر گاه الگوی ساخت سیاسی ملی کارآمد باشد شاهد مشکلات و مسائل روابط بین الملل هستیم و برعکس. مهم ترین وظیفه علم سیاست ارائه راهکارهایی جهت بهبود این وضعیت است. این پژوهش با استفاده از رویکرد پژوهشی اسپریگنز تلاش دارد عمده مسائل مبتلا به روابط بین الملل در عصر حاضر را شناسایی نموده و در سطح تحلیل دولت به ارائه راه حل هایی اقدام نماید. در این پژوهش سوال اصلی بیان می دارد که «دولت نئوپلورالیسم در مواجهه با نظام بین الملل پساوستفالیایی چه سازوکارهایی ارائه می دهد؟». فرضیه اصلی این پژوهش بیان می دارد که «دولت نئوپلورالیسم با رویکرد پساوستفالیایی و توجه به فرهنگ سیاسی و مشارکت شهروندان در مقابل تمامیت خواهی دولت مطلقه در نظام بین الملل قرار می گیرد». یافته های این پژوهش، فرضیه مطرح شده را تایید می نماید. آنگونه که دولت های نئوپلورال در عصر جهانی شدن کارآمدی لازم جهت کاهش مشکلات و مسائل مبتلابه روابط بین الملل را دارا می باشند.
    کلیدواژگان: دولت، روابط بین الملل، پلورالیسم، نئوپلورالیسم، نظام پساوستفالیایی
  • حجت سلیمی ترکمانی صفحات 177-205

    انرژی هسته ای امروزه جایگاه قابل توجهی در تامین انرژی در سطح بین المللی دارد. با وجود این احتمال وقوع حوادث هسته ای به دلیل ناکارامدی سیستم ایمنی هسته ای و تاثیرات زیست محیطی منفی آن، یکی از چالش های اساسی پیش روی توسعه انرژی هسته ای است. مساله اساسی این است که آیا حقوق بین الملل هسته ای با حقوق بین الملل محیط زیست در زمینه ایمنی هسته ای هم راستا است؟ بررسی مفاد اسناد بین المللی موجود در حقوق بین الملل هسته ای حاکی از توجه کافی رژیم ایمنی هسته ای به اصول  و قواعد حقوق بین الملل محیط زیست است. با وجود این، وقوع حادثه هسته ای فوکوشیما در سال 2011 در ژاپن علیرغم  توسعه سیستم ایمنی هسته ای، حاکی از این واقعیت است که به لحاظ عملی تا به امروز حقوق بین الملل محیط زیست و حقوق بین الملل هسته ای در تضمین نیل به پایداری زیست محیطی کاملا همسو نمی باشند. عملیاتی نمودن اصول زیست محیطی مندرج در حقوق انرژی هسته ای و انتقال تکنولوژی هسته ای می تواند گام مطلوبی در کاهش آثار زیست محیطی ناشی از حوادث هسته ای باشد.

    کلیدواژگان: حقوق بین الملل هسته ای، حقوق بین الملل محیط زیست، توسعه پایدار، رژیم ایمنی هسته ای
|
  • Masoud akhavan kazemi *, Tayebeh Sadat Hoseini, Fereshteh Bahramipoor Pages 9-39

    Today, environmental concerns, has become a serious security question in international relations and created a major inquietude for statesmen and policy makers. Since environmental problems caused by climate change are becoming more serious, it would transform to an influential variable in internal or international conflicts. Climate changes not only destroy human natural habitats but also disrupt social arrangements and increase the likelihood of violent conflicts and endanger peace and international security and affect the environmental justice. The aim of this study is to identify threats and environmental factors resulting from climate changes and analyze their effects on peace and security in the international system. The findings of this study suggest that future climate changes have un undeniable impact on national integration of societies and on the peace and stable security in the international system and will cause the new types of disputes.

    Keywords: Climate Change, Global Warming, The International System, Environmental Security, Terrorism
  • Mojtaba Touiserkani *, Abumohammad Asgarkhani Pages 41-86
    Although the patterns of emergence and decline of the powers are recurred for centuries, surprisingly there are no clear evidences to answer the question of what are the causes for rise and fall of powers. The efforts made to date to order the patterns of rise and fall of world powers have created a close link between the periodic patterns of emergence (and decline) of world orders with the cycles of rise (and fall) of global hegemons, which both are severely influenced by the waves of global wars. Utilizing the literature on this field and introducing new concepts such as introversion (seeking for internal power resources) and extroversion (introversion + seeking for external power resources beyond the borders), this essay is to test this hypothesis that “achieving the status of global hegemony by a super power requires the adoption of an introvertist approach until deployed hegemony enters into a decline period and subsequently transition into an extrovertist approach. On the other hand, taking on an introvertist approach by the deployed hegemon will abridge the hegemonic cycle and leads to the decline of the hegemon”. This research is exploratory in nature. To analyze the collected data, this study uses the causal or post-event method. Findings of the study confirm the above hypothesis and draw the conclusion that although there is no desertion of the recurrence of the hegemonic cycle and the global order, the length of a hegemonic cycle is subject to the pursuit of an extrovertist approach by the hegemon.
    Keywords: hegemony, Global War Cycle, Periodic Patterns of Word Orders, Introvertism, Extrovertism
  • Malektaj Khosravi Khosravi *, Ehsan Khosbani Yazdani Pages 87-121
    Since the Second World War up to now and in contemporary political history, Iraq was one of the most challenging countries in south west Asia (Middle East). Unmistakable, determinant and important role of Iraq in political conditions in geopolitics of the region is one of the main reasons of these challenges. Like the past, Iraq has the key and determinant role in the current developments of the region. This role will lead to interest and actions conflict among different regional and international powers in this supersensitive region. The main objective of this research is the future of Iraq with respect to political and security conditions of this country. In the context of secondary objectives we can refer to influence of internal, regional and international actors in Iraq’s current developments, predicting territorial future of Iraq and feasibility study of Iraq’s disintegration. Researcher based on the future studies, with respect to the type of current trends and also through the game theory, surveyed the subject. Within analyzing the subject, the role of different actors and alter ant factors in geopolitical scene of Iraq and its impacts on the future and territorial integrity of Iraq is surveyed. Finally after planning probable scenarios about disintegration or non-disintegration of Iraq through the next decade, the future of this country is anticipated as follows: 1- Iraq disintegration scenario 2- Iraq civil war scenario3- democratic and square distribution of power scenario.  At last, the position of actors in respect to mentioned scenarios, before and after ISIS outbreak in Iraq as well as determinant factors of actors’ role in Geopolitical scene of Iraq are surveyed. And finally the result of this research is that: disintegration of Iraq through the next decade is not possible.
    Keywords: Iraq, Scenarios of Iraq’s disintegration, regional, international actors. Iran, USA
  • Amir Sajedi *, Sinaz Sajedi Sajedi Pages 123-155
    Many people and companies make their own financial decisions on the bases of the changing and evolving political developments. In this paper we try to examine two major events, presidential election in the USA and American exit from JCPOA with their effects on the Iranian economy. For this we shalll use two methods, Multiple GARCH (DCC Model) and Analysis Variance methods. By using DCC model in this work, we show that the volatility spillover of the exchange price (US Dollar in the Free Market) has a direct impact on the overall Tehran Stock Exchange index. And by using of Varyance Analytical method we have shown the severity of this volatility spillover which was measured before and after the US election. As a result of this study one may say that due to Iran's dependency on oil export, any major political development in Iran has great impact on the Iran's economy index. Therefore, in making financial and investment decisions in Iran, all the companies consider the political conditions of the country and also the prediction of any changes in the effects of political developments.
    Keywords: Economic dependency, America's Exit from JCPOA, Economic Sanction, Multivariate GARCH, Intensity of volatility spillover
  • Mansour Salehi, Mohammad Tohidfam * Pages 157-176
    One of the most important terms of political science is the concept of state. Governments in the international system are in contact with each other and all face difficulties. Since politics is always in the midst of political and realities, it has tried to provide solutions to these problems in international relations. These solutions are regulated in the form of patterns for the government's mechanism in dealing with the problems. Our main question in this research is that "what mechanisms do the neo-pluralism government present in dealing with the post-cosmopolitan international system?" Using Springer's research approach, this research attempts to identify major issues of international relations in the present era and to provide solutions at the level of government analysis. According to Sprig's research approach, the crisis has always been the point where the solution to the crisis is to be presented. As always, theories of the "government" have been developed in this manner.
    Keywords: State, International Relations, Pluralism, Neo Pluralism, Post Westphalia System
  • Hojjat Salimi Turkamani Pages 177-205

    Although nowadays, nuclear energy has significant role in energy secure at international level, the risk of nuclear accidents due to inefficient nuclear safety and its negative environmental impact is one of the major challenges facing the development of nuclear energy. The main issue is this weather international nuclear law is compatible with international environment law in the context of safety regime? and what mechanisms observe on respect of fundamental environment norms in nuclear activities? Assessing Provisions of international documents on nuclear energy implies attention of nuclear safety regime to the principles of international environmental law. However, in spite of promotion of nuclear safety regime, occurrence of nuclear accident in Fukushima power plant in 2011 in Japan showed that by now international environmental law and international nuclear energy law are not factually compatible in approaching to sustainable development. Actualizing of environmental principals included in international nuclear law and technology transferring from developed countries to developing counties based on article 4 of NPT could be positive step in declining of negative environmental effects of probable nuclear accidents.

    Keywords: International nuclear law, International environmental law, sustainable development, Nuclear safety regime