فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات غلات
سال هشتم شماره 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهشید زاد، رئوف سید شریفی*، راضیه خلیل زاده صفحات 409-421

    به منظور مطالعه عملکرد دانه، کاراییمصرفنیتروژن، انتقال مجدد و مولفه های پرشدن دانه برنج در واکنش به کاربرد نیتروژن و کودهای زیستی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1393 در مزرعه ای در شهرستان سیاهکل استان گیلان انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل مقادیر کود نیتروژن در چهار سطح (صفر، 60، 90 و 120 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص) از منبع اوره و کودهای زیستی در چهار سطح (عدم کاربرد کود زیستی، کاربرد میکوریز، کاربرد ازتوباکتر و آزوسپریلیوم، کاربرد توام میکوریز با ازتوباکتر و آزوسپریلیوم) بودند. نتایج نشان داد که بیش ترین عملکرد دانه و مولفه هایپرشدندانه (سرعت، طول دوره و دوره موثر پر شدن دانه) در بالاترین سطح نیتروژن و کاربرد تواممیکوریز با ازتوباکتر و آزوسپریلیومبه دست آمد. با افزایش سطوح نیتروژن، میزان انتقال مجدد ماده خشک از کل بوته و ساقه کاهش یافت. کاربرد میکوریز، ازتوباکتر و آزوسپریلیوم با 120 کیلوگرم در هکتار نیتروژن، سهم فرآیند انتقال مجدد در عملکرد دانه و میزان مشارکت ذخایر ساقه را کاهش داد. بیش ترین کارایی مصرف نیتروژن به سطح کودی 60 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و کم ترین آن به سطح کودی 120 کیلوگرم در هکتار نیتروژن تعلق داشت. به طور کلی، نتایج این تحقیق نشان داد که120 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص و کاربرد توام میکوریز با ازتوباکتر و آزوسپریلیوم می تواند به عنوان ابزار مناسب برای افزایش عملکرد دانه برنج مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: انتقال مجدد، باکتری های محرک رشد، سرعت پر شدن دانه، میکوریز
  • حسین رحیم سروش، احمد اسماعیلی، علی اکبر عبادی، فرهاد نظریان *، مریم حسینی صفحات 423-441

    به منظور شناسایی QTLهای اصلی و اپیستاتیک و برهمکنش آن ها با محیط برای برخی صفات مهم زراعی برنج، تعداد 242 لاین خالص نوترکیب از دو جمعیت نسل F6حاصل از تلاقی IR67017-180-2-1-2 / علی کاظمی (جمعیتIRA) و صالح / علی کاظمی (جمعیتSA) در دو منطقه مورد ارزیابی قرار گرفتند. نقشه پیوستگی دو جمعیت با استفاده از 87 نشانگر ریزماهواره (SSR)، 1356 سانتی مورگان از ژنوم برنج را با فاصله متوسط 58/15سانتی مورگان بین نشانگر ها پوشش داد. در مجموع بیست QTL اصلی و 33 QTL اپیستاتیک با آثار مثبت و منفی شناسایی شدند. تعداد پنج QTLاصلی و پنج QTL اپیستاتیک دارای برهمکنش معنی دار با محیط بودند و هشت QTLاصل یوده QTLاپیستاتیک کنترل کننده صفات زراعی مطلوب شناسایی شدند که هیچ گونه برهمکنش معنی داری با محیط نداشتند. اینQTLها شامل: دوQTL اصلی و دو QTL اپیستاتیک برای کاهش ارتفاع بوته، سه QTLاصلی و سه QTL اپیستاتیک برای کاهش تاریخ خوشه دهی، یک  QTLاصلی و یک QTL اپیستاتیک برای افزایش طول خوشه و دو QTL اصلی و چهارQTL اپیستاتیک برای افزایش عملکرد دانه بودند که بین 11/12 درصد (qHD6) تا 24/5درصد (qGY1) از تنوع فنوتیپی صفات مربوطه را توجیه کردند. بنابراین، از این QTLهای مطلوب می توان در برنامه هرمی کردن ژن ها برای بهبود صفات مورد مطالعه استفاده کرد. همچنین، شش نشانگر پیوسته (RM421، RM178، RM3441، RM5101، RM7551 و RM5302) با فاصله کم تر از پنج سانتی مورگان با این QTLها شناسایی شدند که می توان از آن ها در برنامه های انتخاب به کمک نشانگر به منظور به نژادی لاین های برنج برای صفات مطلوب در نسل های در حال تفکیک استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اپیستازی، عملکرد دانه، لاین های خویش آمیخته نوترکیب، نقشه پیوستگی
  • محمد ضابط*، امیر ابراهیم زاده، زهره علی زاده، علیرضا صمدزاده صفحات 443-454

    افزایش عملکرد دانه مهم ترین هدف به نژادگران در گندم است. از آنجا که عملکرد دانه دارای توارث پلی ژنتیک است، مطالعه آن مشکل است. بر این اساس، به نژادگران غالبا از اجزای عملکرد برای بهبود آن استفاده می کنند. جهت بررسی ژنتیکی عملکرد و صفات وابسته به آن در گندم،آزمایشی در قالب طرح دی آلل 7×7 یک طرفه تحت شرایط تنش خشکی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بیرجند طی سال زراعی  95-1394اجرا شد. ژنوتیپ ها شامل هفت والد (الوند، آنفارم9، چمران2، بک کراسروشن، قدس، افق و رقم محلی سرخ دانه) و 21 دورگ حاصل از آن ها طی سال زراعی 96- 95 کشت شدند. تجزیه واریانس نشان داد که در کلیه صفات بین ژنوتیپ ها تفاوت معنی دار وجود داشت.تجزیه دای آلل با روش گریفینگ نشان داد که اثرات GCA و SCAبرای کلیه صفات به استثنای شاخص برداشت معنی دار بود. تجزیه دای آلل به روش هیمن نیز نشان داد که جزء a (واریانس افزایشی)، جزء b (واریانس غالبیت)، جزء b2(فراوانی نابرابر آلل های غالب و مغلوب) و جزء b3 (ترکیب‏پذیری خصوصی) در بیش تر صفات معنی دار بود. جزء b1(هتروزیس) نیز در همه‏ صفات به جزء شاخص برداشت، طول پدانکل، عملکرد زیستی، وزن ساقه و وزن سنبله معنی دار شد و بنابراین هتروزیس برای این صفات وجود داشت. در مجموع نتایج این تحقیق نشان داد که رقم محلی سرخ دانه و الوند به عنوان بهترین و رقم های افق، قدس و آنفارم9 ضعیف ترین والدین از نظر ترکیب پذیری عمومی بودند.دورگ های قدس×سرخ دانه و آنفارم9×الوند نیز دورگ های مناسب و دورگ های افق×سرخ دانه و چمران2×سرخ دانه دورگ های ضعیفی در شرایط آب و هوایی بیرجند بودند.

    کلیدواژگان: آثار افزایشی و غالبیت، ترکیب پذیری، روش های گریفینگ و هیمن، وراثت پذیری
  • امیدعلی اکبرپور*، حمیدرضا عیسوند، خدیجه دولتی صفحات 455-469

    شاخص های تحمل به تنش، از جمله پرکاربردترین روش های انتخاب ژنوتیپ های متحمل به تنش در بین محققین می باشند. در این تحقیق، یازده رقم گندم نان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفیبا سه تکرار تحت دو شرایط بدون تنش و تنش خشکی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان- خرم آباد، که دارای اقلیم گرم و خشک است، در سال زراعی 96-1395 مورد ارزیابی قرار گرفتند و سپس از شاخص های مختلف تحمل به تنش برای بررسی تحمل رقم های مورد مطالعه استفاده شد. همچنین، برای تشخیص بهترین شاخص از ضریب تبیین (مربع ضریب همبستگی، R2) بین شاخص ها با عملکرد دانه تحت دو شرایط بدون تنش و تنش خشکی استفاده و با روش بوت استرپ، حدود اطمینان ضریب تبیین شاخص های مرتبط با عملکرد تحت شرایط بدون تنش و تنش خشکی برآورد شد. نتایج نشان داد که شاخص های تحمل به تنش تغییریافته تحت شرایط بدون تنش(K1STI)، میانگین هندسی بهره وری(GMP) و متوسط بهره وری (MP) شاخص های اختصاصی شرایط بدون تنش و شاخص های تحمل به تنش تغییر یافته تحت شرایط تنش (K2STI) و حساسیت به خشکی(DI) شاخص های اختصاصی برای شرایط تنش خشکی بودند. شاخص میانگین هارمونیک (HM) نیز همبستگی نسبتا پایداری با عملکرد دانه تحت هر دو شرایط بدون تنش و تنش خشکی داشت. در نهایت، بر اساس تمامی شاخص های اختصاصی و عمومی، رقم آفتاب برترین رقم در هر دو شرایط بدون تنش و تنش خشکی بود و رقم پوگاری نیز به عنوان متحمل ترین رقم برای شرایط تنش خشکی شناخته شد.

    کلیدواژگان: ارقام متحمل، شاخص میانگین هارمونیک، ضریب تبیین، عملکرد دانه
  • زهرا عرفانی، رضا فتوت*، احسان محسنی فرد، ویکتور رودریگز صفحات 471-482

    حساسیت ذرت به تنش سرما طی مراحل اولیه رشد اتوتروفیک، محدودیت مهمی جهت کاشت آن در مناطق سرد به شمار می رود. به منظور شناسایی اساس فیزیولوژیک هتروزیس تحمل به سرما در گیاهچه ذرت، تغییرات برخی از صفات فیزیولوژیک در لاین ها و هیبریدهای متحمل و حساس به سرما در مرحله گیاهچه ای در دانشگاه زنجان در سال 1396  مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که تاثیر تیمار سرما بر صفات فلورسانس کلروفیل، محتوای رطوبت نسبی، نشت الکترولیت، محتوای کلروفیل a، محتوای کلروفیل b، کاروتنوئیدها، حجم ریشه، سطح ریشه و وزن خشک ریشه معنی دار بود. هتروزیس نسبت به والد برتر در محتوای کلروفیل b، سطح ریشه، حجم ریشه و نشت الکترولیت در بیش تر هیبریدها مشاهده شد. کارایی هیبرید MO17×EP80 از نظر صفات فیزیولوژیک تحت شرایط تنش نسبت به بقیه هیبریدها بهتر بود. هیبریدهای EP42×MO17 و A661×MO17 نیز رشد و گستردگی ریشه بهتری تحت شرایط تنش سرما داشتند. همبستگی معنی دار بین مقادیر هتروزیس فقط در برخی صفات که دارای اساس ژنتیکی، فیزیولوژیک و یا نموی مشترک بودند، مانند وزن خشک ریشه و محتوی آب نسبی و یا محتوای کلروفیل b و نشت الکترولیت مشاهده شد، اما همبستگی بین مقادیر هتروزیس در سایر صفات به طور کلی ضعیف بود که نشان می دهد اساس ژنتیکی هتروزیس وابسته به صفت است و احتمالا توسط یک مکانیسم واحد کنترل نمی شود. وجود اختلافات معنی دار بین ژنوتیپ ها در همه صفات، امکان جدیدی برای بهبود تحمل به تنش سرما در یک گیاه گرمسیری با استفاده از اصلاح نباتات فراهم می کند.

    کلیدواژگان: راندمان کوانتومی فتوسیستم II (Fv-Fm)، ریشه، محتوای کلروفیل، نشت الکترولیت
  • مهران فلک ناز، علی اعلمی*، عاطفه صبوری، دانیال کهریزی، علی اشرف صفحات 483-494

    خشک سالی و آثار ناشی از آن مهم ترین و رایج ترین تنش محیطی است که تولیدات کشاورزی را در جهان با محدودیت روبه رو ساخته است. یکی از راه بردهای مفید اصلاح گیاهان زراعی برای مقاومت به خشکی، حفظ و بهره گیری از تنوع موجود ژرم پلاسم آن ها می باشد. به منظور شناسایی منابع مقاومت به خشکی، 125ژنوتیپ گندم نیای آژیلوپس تائوشی در قالب طرح آگمنت با سه تکرار و تحت دو شرایط بدون تنش (آبیاری تکمیلی در سه مرحله ساقه دهی، گلدهی و پرشدن دانه) و تنش خشکی (بدون آبیاری تکمیلی) کشت و بر اساس شاخص های تحمل به خشکی مورد ارزیابی قرار گرفتند. مطالعه همبستگی عملکرد با شاخص های تحمل نشان داد که شاخص های میانگین حسابی (MP)، میانگین هندسی (GMP)، تحمل به تنش (STI) و تحمل (TOL) برای شناسایی ژنوتیپ های با عملکرد بالا در هر دو شرایط تنش و بدون تنش خشکی مناسب بودند. بر اساس این شاخص ها،به ترتیب ژنوتیپ های شماره 55، 50، 58 و 65 متحمل ترین ژنوتیپ ها و ژنوتیپ های شماره 45، 34، 3 و 9 حساس ترین ژنوتیپ ها تعیین شدند. گروه بندی ژنوتیپ ها بر مبنای شاخص های تحمل با استفاده از تجزیه خوشه ایبه روش متوسط فاصله بین گروه ها (UPGMA)، ژنوتیپ ها را در هفت گروه مختلف دسته بندیکرد. ژنوتیپ های شماره50،55، 58 و 65 کهدارایبیش ترین مقادیر برایاین شاخص ها بودند، در دو گروه سه و پنجقرار گرفتند. نتایج تحلیل های آماری مختلف در این تحقیق نشان داد که دو ژنوتیپ شماره 50 و 55 به عنوان متحمل ترین ژنوتیپ ها بودند و می توانند به عنوان منابع ژنتیکی مناسب در برنامه های به نژادی گندم برای تحمل به خشکی مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، تنش خشکی، ژرم پلاسم، عملکرد دانه
  • محمد مهدی سوهانی* صفحات 495-515
    امروزه پیشرفت های زیادی در به نژادی گیاهان زراعی با استفاده از ابزار مهندسی ژنتیک به دست آمده به طوری که سطح زیرکشت گیاهان تغییریافته ژنتیکی (Genetically modified=GM) در 20 سال گذشته در نقاط مختلف دنیا افزایش قابل توجه ای یافته است.با وجود مزایای زراعی و اقتصادی و تاثیرات مفید غیرقابل انکار آنها بر محیط و سلامتی انسان، شک و تردید جامعه و مصرف کنندگان نسبت به گیاهان GMسبب شده است تا اجرا، بهره برداری و تجاری سازی آن ها و به عبارتی کاربرد تکنیک هایمولکولی در بسیاری از گیاهان زراعی متوقف شود.این امر عمدتا به سبب ورود ژن های نشانگر انتخابی با منشا باکتریایی به ژنوم گیاه میزبان و نیز مرتبط با آثار سوء احتمالی انتقال عناصر ژنتیکی بین گیاهانی است که در طبیعت معمولا غیرقابل تلاقی هستند. اولین مرحله در اجرای این هدف، طراحی یک ناقلDNA  ویژه برای هر گیاه زراعی است به گونه ای که منطقه T-DNA آن فقط از عناصر ژنتیکی همان گیاه و یا خویشاوندان نزدیک ژنتیکی آن به دست آمده باشد که در این صورت می تواند پذیرش مصرف کنندگان را به همراه داشته باشد. از مهم ترین عناصر، پروموتر، ترمیناتور، مرزهای تکراری چپ و راست T-DNA و غیره است که باید با انواع گیاهی جایگزین شود. در اغلب موارد استفاده از ژن هاینشانگر که منشا باکتریایی دارند باید اجتناب شود یاپس از تولید و ایزوله کردن گیاه تراریخت، از گیاه هدف به روش های مختلف حذف شوند. در این مقاله،مفهوم رهیافت های سیس ژنیک یا اینتراژنیکبرای به نژادی گیاهان و نکات علمی و فنی برای طراحی وکتورهای گیاهی به طور خلاصه بررسی و ارایه شده است.
    کلیدواژگان: انتقال ژن، بدنه ناقل، حذف نشانگر انتخابی، گیاهان تغییریافته ژنتیکی
|
  • Raouf Seyed Sharifi *, Razieh Khalilzadeh, Mahshid Zad Pages 409-421

    To study the grain yield, nitrogen use efficiency, remobilization and grain filling components of grain rice (Oryza sativa L.) in response to application of nitrogen and biofertilizers, a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted under field conditionin Siahkal, Guilan province, Iran, in 2014. The experimental factors were nitrogen rates in four levels (0, 60, 90 and 120 kg.ha-1N) from urea fertilizer and biofertilizers in four levels (without biofertilizer, application of Mycorrhiza, application of Azotobacter + Azospirillum andapplication ofMycorrhiza +Azotobacter + Azospirillum). The highest grain yield and grain filling components (rate, grain filling period and effective grain filling period) were obtained from the highest level of nitrogen and application of Mycorrhiza + Azotobacter+Azospirillum. Dry matter remobilization from whole plant and stem decreased with increasing nitrogenlevels.Application of Mycorrhiza+ Azotobacter+ Azospirillum together with 120 kg.ha-1 nitrogen reduced the contribution of dry mater remobilization for grain yield and stem reserves. The highest nitrogen use efficiency was obtained from the 60 and 120 kg.ha-1nitrogen, respevtively. The results of this research showed that the application of 120 kg.ha-1net N and the application of Mycorrhiza with Azotobacter+ Azospirillum can be used as a suitable tool to increase rice grain yield.

    Keywords: Grain filling rate, Mycorrhiza, Plant growth promoting rhizobacteria, Remobilization
  • Hossein Rahimsoroush, Ahmad Esmaeili, Ali Akbar Ebadi, Farhad Nazarian *, Maryam Hosseini Pages 423-441

    To detect main and epistatic QTLs and their environmental interactions for rice important agronomic traits, 242 recombinant inbred lines (RIL) from two F6 rice populations derived from crosses between Alikazemi / IR67017-180-2-1-2 (IRA population) and Ali Kakami / Saleh (SA) cultivars were evaluated in two locations. Results of the present experiment showed that the linkage map of the two populations using 87 polymorph microsatellite markers (SSR) covered 1356.0 cM of rice genome with an average distance of 15.58 cM between two markers. A total of 20 main QTLs (M-QTLs) and 33 epistatic QTLs (E-QTLs) were identified with positive and negative effects. Five M-QTLs and five E-QTLs had a significant interaction with the environment. Eight M-QTLs and ten E-QTLs with significant effect on agronomic traits were stable and did not have any significant interaction with the environment. These QTLs include two M-QTLs and two E-QTLs for reducing plant height, three M-QTLs and three E-QTLs for decreasing heading date, an M-QTL and an E-QTL for increasing panicle length and two M-QTLs and four E-QTLs to increase grain yield. These main QTLs explained 11.12% (qHD6) and 24.5% (qGY1) phenotypic variation, respectively. Therefore, such useful QTLs can be used for gene pyramiding programs to improve rice agronomical traits. Furthermore, six linked SSR markers (RM421, RM178, RM3441, RM5101, RM7551 and RM5302) were identified with less than 5 cM distance from important QTLs, suggesting that such SSR markers can be used in marker-assisted selection to select rice lines with desirable traits in segregation generations.

    Keywords: Epistasis, Grain yield, Linkage map, Recombinant inbred lines
  • Mohammad Zabet *, Amir Ebrahimzadeh, Zohreh Alizadeh, Ali Reza Samadzadeh Pages 443-454

    Increasing the grain yield is the most important goal for breeders. Since grain yield has a polygenic heritability, it's difficult to study and so often breeders use the yield components to improve it. In order to investigating the genetic analysis of yield and it’s related traits in wheat, a 7×7 one-way diallel design was carried out in drought stress condition at research field of the University of Birjand, Iran, in 2015-2016. The genotypes included seven parents (Alvand, Anfaram9, Chamran2, Back Cross-Roshan, Ghods, Ofogh and local variety Sorkh-Dane) and 21 hybrids. Analysis of variance showed that there was a significant difference between genotypes in all studied traits. Griffing;s diallel analysis showed that general combining ability (GCA) and specific combining ability(SCA) of the parents for all studied traits except for harvest index were significant. The analysis of variance by Hayman’s method showed that the component a (additive variance), component b (dominance variance), component b2 (unequal frequency of dominant and recessive alleles) and component b3 (specific combining ability) were significant for most of the traits. Also,the component b1 (heterosis) was significant in all traits, except for harvest index, peduncle length, biological yield, stem weight and spike weight. The results of this research showed thatthe local varieties Sorkh-Dane and Alvand were the best and Anfrarm9 and Ofogh were the worst varietiesfor general combing ability. Also,the hybrids Ghods×Sorkh-Daneand Anfarm9× Alvandwere the best and Ofogh ×Sorkh-Daneand Chamran2 ×Sorkh-Danewere the worst hybrids for specific combining ability in Birjand weather conditions.

    Keywords: Additive, dominance effects, Combining ability, Griffing, Hayman methods, Heritability
  • Omidali Akbarpour *, Hamidreza Eisvand, Khadijeh Doulati Pages 455-469

    The use of stress tolerance indexes is one of the most promising methods for selection of stress tolerant genotypes among researchers. In this research, 11 bread wheat cultivars were evaluated in a randomized complete block design with three replications under two non-stress and drought stress conditions at research field of Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Iran, with warm and dry climate,in2016-2017 crop season, and different stress tolerance indices were used to evaluate drought tolerance of the studied cultivars. Also, coefficient of determination (R2, square of the correlation coefficient)between the indices and grain yield under two non-stress and drought stress conditions was usedto determine the best indices andR-square confidence intervals of the tolerance indices related to grain yield under non-stress and drought stress conditions were estimatedusing bootstrap method. The results showed that the modified stress tolerance index under non-stress conditions (K1STI), geometric mean productivity (GMP) and mean productivity(MP)were the specific indices for non-stress conditions andthe modified stress tolerance index under drought stress conditions(K2STI) and drought index (DI) were the specific indices for drought stress conditions. Harmonic mean(HM) index had also a relatively stable correlation with grain yield under both non-stress(Yp) and drought stress(Ys)conditions. Finally, according to all specific and general indices, Aftabwas the best cultivar under non-stress conditions and Pougari was identified as the most tolerant cultivar for drought stress conditions.

    Keywords: Coefficient of determination, Grain yield, Harmonic mean index, Tolerant varieties
  • Reza Fotovat *, Ehsan Mohsenifard, Victor Rodriguez, Zahra Erfani Pages 471-482

    Corn susceptibility to cold stress during early autotrophic growth is an important limitation for its cultivation in the cold areas. To identify the physiological basis of cold tolerance heterosis in maize seedlings, the changes of some physiological traits were studied in maize cold tolerant and susceptible inbred lines and hybrids at seedling stage in University of Zanjan, Iran, in 2017. The results showed that the effect of cold treatment onchlorophyll fluorescence, relative water content, electrolyte leakage,chlorophyll acontent, chlorophyll bcontent, carotenoids, root volume, root area androot dry weight were significant. The better-parent heterosis was detected in chlorophyll b content, root area, root volume and electrolyte leakage in most hybrids. Performance of MO17×EP80 hybrid was better than other hybrids for all physiological traits under stress conditions. EP42×MO17 and A661×MO17 hybrids also had better root growth and extension under cold stress conditions.The significant correlation was only observed between heterosis values of some traits that had a common genetic, physiological and developmental basis, such as root dry weight and relative water content or chlorophyll b content and electrolyte leakage. However, the correlation between heterosis values of the other traits was generally poor, indicatingthat the genetic basis of heterosis is trait dependent and probably not controlled by a single mechanism. The significant differences among genotypes in all traits, provide a new opportunitto improve cold stress tolerance in a tropical plant using plant breeding.

    Keywords: Chlorophyll content, Electrolyte leakage, Quantum efficiency of photosystem II (Fv-Fm), Root
  • Mehran Falaknaz, Ali Aalami *, Atefeh Sabouri, Danial Kahrizi, Ali Ashraf Pages 483-494

    The drought and its effect are the most important and common environmental stress that has limited agricultural production in the world. One of the useful strategies of crop breeding for drought resistance is maintaining and exploiting the diversity of their germplasms. To identify drought tolerant sources, 125 Aegilops tauschii genotypes in an augmented designwith three replications under twocontrol (supplementary irrigation in three stages of jointing, flowering and seed filling) and drought stress (without supplementary irrigation) conditions were cultivated and evaluated based on tolerance indices. Correlation coefficients between yield and tolerance indices showed that the indices ofmean productivity (MP), geometric mean productivity(GMP), stress tolerance index(STI) and tolerance index (TOL) were suitable for identifying high yielding genotypes under both stress and non-stress conditions. Based on these indices, genotypes 50, 55, 58 and 65 were identified as the most tolerant genotypes and genotypes 45, 34, 3 and 9 as the most sensitive genotypes. Cluster analysis based on tolerance indices using between-group average method (UPGMA) classified the studied genotypes into seven different groups. Genotypes number 50, 55, 58, and 65, with the highest values for above mentioned indices, were placed in two groups three and five. Finally, according to the results of different analyzes, genotypes number 50 and 55 were identified as the most tolerant genotypes, which could be considered as suitable genetic sources in wheat breeding programs for drought tolerance.

    Keywords: Cluster analysis, Drought stress, Germplasm, Grain yield
  • Mohammad Mehdi Sohani * Pages 495-515
    The area under cultivation of genetically modified (GM) crops hasincreased dramatically within the last 20 years. In spite of the economic/agronomic benefits, and their undeniable effects on the environment and human health, social rejection towards GM food, has hindered implementation, exploitation, and commercialization of the molecular techniques. It is chiefly due to the introduction of prokaryotic genes as a selectable marker and transgene from sources that are not naturally crossable with target crop. Using a plant-derived DNA transformation vectors specially designed for each crop with genetic elements from its own genome should rise less environmental concern and may increase consumer’s acceptance. The promoter, terminator, T-DNA borders, etc. remain the prime genetic elements within T-DNA region that need to be replaced with plant-derived types. In addition, putative right border should be designed and selectable marker gene need to be avoided or removed following production of a transgenic plant.In the current paper, the concept of cisgenic and intragenic approaches for plant improvement and the essential technical points need to be considered when designing a plant-derived vector are briefly reviewed.
    Keywords: Gene transfer, Selectable marker removal, Transgenic plants, Vector backbone