فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی مدیریت
سال سی‌ام شماره 2 (پیاپی 117، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • معصومه کاظمی*، سید محمد مقیمی، علی اصغر پورعزت صفحات 1-11
    زمینه
    محققان حوزه مدیریت استراتژیک معتقدند که قابلیت های پویا عملکرد شرکت را به واسطه ابزارها و مکانیسم های مختلف تحت تاثیر قرار می دهند.
    هدف
    پژوهش حاضر با توجه به شرایط کنونی شرکت های دارویی و نیاز آنها به قابلیت های پویا به دنبال شناسایی قابلیت های پویایی است که آینده نگری و پیشتازی و تحقق چشم انداز پیش روی آنها را در شرایط در حال تغییر کنونی امکان پذیر می کند.
    روش ها
    به منظور شناسایی این قابلیت ها از رویکرد کیفی و روش نظریه داده بنیاد استفاده شد. در این راستا با استفاده از مصاحبه عمیق با 12 نفر از خبرگان صنعت داروسازی قابلیت های اصلی شناسایی شدند.
    یافته ها
    در مرحله اول تحقیق 42 کد از جمله پویش بازار، پایش رقبا، تعامل با ذینفعان اصلی، جمع آوری اطلاعات مرتبط با روندها و رویدادهای صنعت، تولید محصول جدید، تولید مواد موثره داروها در ایران، سرمایه گذاری بر فناوری های جدید و... از مصاحبه ها استخراج شدند و در مرحله کدگذاری محوری کدهای احصا شده در مرحله قبل در قالب 13 کد پویش محیطی، ایجاد یک سیستم هوشمند اطلاعاتی، تولید ایده، توسعه محصول جدید، توسعه فرآیند جدید، انعطاف پذیری سازمانی، انعطاف پذیری فناورانه، سازگاری، توانایی ارزیابی و به کارگیری دانش خارجی، ایجاد شبکه ارتباطی، شناخت مدیریتی، تصمیم گیری استراتژیک و سرمایه انسانی مدیریتی دسته بندی شدند. در نهایت 5  قابلیت درک محیط، قابلیت نوآوری، قابلیت انعطاف پذیری، قابلیت جذب و قابلیت مدیریتی به عنوان قابلیت های پویای صنعت دارو مشخص شدند.
    نتیجه گیری
    شرکت های داروسازی از طریق قابلیت درک محیط قادر به شناسایی شرایط و تغییرات خواهند بود، به واسطه قابلیت نوآوری و انعطاف پذیری، قابلیت جذب و قابلیت مدیریتی نیز قادر به ارائه پاسخ مناسب به این شرایط خواهند بود.
    کلیدواژگان: قابلیت های پویا، درک محیط، نوآوری، انعطاف پذیری، قابلیت جذب
  • سعید قربانی، سیاوش صلواتیان*، عمار اعتمادنیا صفحات 13-28
    امروزه روند پیشرفت و توسعه فناوری و تاثیر آن بر رسانه های جمعی بسیار پرسرعت است. تغییرات حاصل از فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT)، در جوامع بشری بگونه ای است که جهان امروز به سرعت در حال تبدیل شدن به یک جامعه اطلاعاتی است. هدف مقاله حاضر شناسایی و اولویت گذاری فناوری های کلیدی اطلاعات و ارتباطاتی است که در حوزه انتشار محتوا برای صداوسیما کاربردی خواهد بود. پس از شناسایی فناوری ها، با استفاده از روش فناوری های کلیدی به عنوان یکی از روش های مرسوم اولویت گذاری در آینده پژوهی و به کمک ماتریس جذابیت-امکان پذیری، پرسشنامه ای تهیه و در اختیار 20 نفر از خبرگان تحقیق قرار گرفت که برای امکان پذیری و جذابیت این فناوری ها اعدادی از یک تا پنج مشخص کنند. سپس میانگین هندسی اعداد مربوط به امکان پذیری و جذابیت پس از وزن دهی محاسبه و اولویت گذاری فناوری های مورد نظر بر آن اساس صورت گرفت. فناوری هایی مانند تلویزیون هایبرید، تلویزیون اجتماعی، تلویزیون تعاملی موبایل، نسل پنجم ارتباطات همراه که پلتفرم های پخش همگانی و پهن باند را در کنار هم قرار می دهند، به عنوان فناوری های با امکان پذیری و اولویت بالا شناسایی شدند. اغلب این فناوری ها کاربر را در استفاده از وسیله ارتباطی محدود نکرده و به کاربر این اجازه را می دهند که در هر زمان و مکان از آن ها استفاده کند. علاوه بر آن فرصت بسیار خوبی در اختیار ارائه دهندگان سرویس قرار می دهند تا به راحتی سرویس های متنوع را در بستر های مختلف در اختیار کاربران و مخاطبان گذارند.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، پخش صدا و تصویر، صداوسیما، اولویت گذاری
  • محمود علی پور *، رشید رکابیان صفحات 29-39

    چشم انداز، روشی هنجاری و تصویرپرداز است، نه اکتشافی؛ اما برای اینکه آینده هنجاری و تصویرپرداز به ناکجاآباد نرسد، از آینده پژوهی اکتشافی نیز استفاده شده است. چشم انداز مهدوی هرگز از وضع موجود حادث نمی شود، بلکه از پویش منابع (آیات و روایات)، اسناد بالادستی (اندیشه های سیاسی امام خمینی (ره)، اندیشه های سیاسی مقام معظم رهبری، قانون اساسی و سند چشم انداز جمهوری اسلامی ایران)، ارزش های اساسی (core Values) و اهداف بنیادین (Core Purpose) در آرمان شهر مهدوی به دست می آید. برای گام برداشتن در مسیر جامعه آرمانی مهدوی باید علاوه بر آینده های تصویرشده، آینده هایی کوتاه تر با نام آینده های هنجاری (بیست ساله و سی ساله) ترسیم نماییم. پژوهش حاضر در صدد ارائه الگویی روشمند برای دستیابی به روش چشم انداز در مهدویت است. پژوهش با این پرسش آغاز شده است که «چگونه می توان از روش چشم انداز در سیاستگذاری مهدوی استفاده نمود؟». برای پاسخ به سوال اصلی، لازم است درک درستی از سوالات فرعی داشته باشیم که هریک در این پژوهش مورد بررسی قرار می گیرند. «معنای لغوی و اصطلاحی چشم انداز»، «ضرورت تدوین چشم انداز مهدوی»، «ضرورت الگوی مناسب از چشم انداز برای تحلیل مهدویت پژوهی» و «فرآیند تدوین چشم انداز در مهدویت پژوهی» پرسش هایی این پژوهش هستند. در پژوهش حاضر از روش هنجاری و تصویرپرداز چشم انداز، برای پیشبرد تحلیل استفاده شده است. پژوهش نشان می دهد چشم اندازی که همواره در ساختار مدیریتی و سازمانی مورد تحلیل قرار گرفته، می تواند به عنوان یک مدل مهدویت، در افق زمانی بلندمدت و متناسب با ارزش های اساسی و اهداف بنیادین مهدوی، به کار برده شود.

    کلیدواژگان: آرمان شهر مهدوی، چشم انداز، آینده پژوهی هنجاری، روند، رویداد، آینده تصویرشده
  • امیر توکلی *، آرش شاهین، اکبر نیلی پور صفحات 41-56

    پژوهش پیشروی یک بررسی توصیفی و تحلیل محتوا (بررسی وضع موجود) است که با استفاده از روش پیمایشی سازمانی مطالعات کتابخانه ای یا اسنادی و تحلیل داده های اولیه به انجام رسیدند. در این تحقیق چون هدف بررسی رابطه بین محرک های چابکی سازمانی و قابلیت های چابکی سازمانی و توانمندسازهای چابکی سازمانی در صنعت معدن کشور در راستای ارائه مدلی برای توسعه چابکی سازمانی در صنعت معدن کشور می باشد، لذا برای شناسایی ابعاد و گویه های محرک های چابکی سازمانی و قابلیت های چابکی سازمانی و توانمندسازهای چابکی سازمانی در صنعت معدن کشور به تعیین این ابعاد پرداخته شد. در راستای تعیین مولفه های چابکی(محرک ها ، قابلیت ها و توانمندسازها) از روش دلفی استفاده شده است. جامعه آماری را کلیه کارکنان چهار حوزه صنعت معدن کشور مجتمع سنگ آهن سنگان، گل گهر، چغارت و چادرملو فعال در صنعت معدن کشور تشکیل می دهند. تعداد کارکنان در زمان پژوهش 3262 نفر بوده و با بهره مندی از فرمول کوکران به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم و ساده 399 نفر به عنوان جامعه نمونه انتخاب شدند. جهت تعیین روایی پرسشنامه از روش اعتبار محتوایی استفاده شده است و پایایی پرسشنامه مورد استفاده در این پژوهش به کمک ضریب آلفای کرونباخ ارزیابی گردیده است. در این پژوهش ضریب پایایی پرسشنامه محرک های چابکی سازمانی، پرسشنامه قابلیت های چابکی سازمانی و پرسشنامه توانمندسازهای چابکی سازمانی بر اساس فرمول کوکران به ترتیب(%95)، (91%) و (%93) به دست آمده است. نحوه تجزیه تحلیل داده ها براساس تصمیم گیری چند معیاره و تحلیل عاملی می باشد. نتایج ارتباط معنا داری را بین ابعاد محرک های چابکی سازمانی، قابلیت های چابکی سازمانی و توانمندسازهای چابکی سازمانی نشان می دهند. مقدار استاندارد تمامی پارامترها میزان بالاتر از 0/8 را نشان می دهد که بیانگر رابطه قوی میان متغییرهای پژوهش و میان هر بعد یک متغییر با همان متغییر معرف می باشد، این مسئله می تواند نقطه ی قوی برای مدل ارائه در این پژوهش باشد.

    کلیدواژگان: صنعت معدن کشور، محرک های چابکی، قابلیت های چابکی، توانمندسازهای چابکی
  • صدیقه طوطیان *، رضا یاری فر، رضا جمالی صفحات 57-68
    زمینه

    خصوصی سازی فرایندی اجرایی، مالی و حقوقی است که دولتها در بسیاری از کشورهای جهان برای انجام اصلاحات در اقتصاد و نظام اداری کشور به اجرا در می آورند. واژه خصوصی سازی حاکی از تغییر در تعادل بین حکومت ، بازار و به نفع بازار است.

    هدف

    بررسی تاثیر خصوصی سازی بانکهای دولتی با سود آوری بانک ها (مورد مطالعه: بانک ملت)

    روش

    روش تحقیق بر اساس هدف کاربردی و بر مبنای زمان ، پس از رویداد قرار است. روش نمونه گیری تمام شمار است که تعداد52 مشاهده برای سالهای1382 تا 1394به صورت فصلی انتخاب شد. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها، از روش کتابخانه ای استفاده شد. به منظور توصیف و تلخیص داده های جمع آوری شده از آمار توصیفی و استنباطی بهره گرفته، برای تحلیل داده ها ابتدا پیش آزمون های ناهمسانی واریانس، بروش گادفری ، دیکی فولر و آزمون جارک - برا و سپس از آزمون رگرسیون چند متغیره برای تایید و رد فرضیه های تحقیق (نرم افزار ایویوز) استفاده شد.

    یافته ها

    ضریب برآوردی متغیر خصوصی سازی بر بازده دارایی ها برابر با 0.321 می باشد که نشان می دهد متغیر خصوصی سازی بر بازده دارایی ها تاثیر دارد. همچنین ضریب برآوردی متغیر خصوصی سازی بر بازده حقوق صاحبان سهام برابر با 0.003 می باشد ولی سطح معناداری آماره t متغیر مستقل تحقیق از سطح خطای 5 درصد بزرگتر است، پس تاثیر خصوصی سازی بر بازده حقوق صاحبان سهام بانک رد شد.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد خصوصی سازی بانک ملت بر سودآوری (بازده دارایی ها)، تاثیر دارد. ولی تاثیری بربازده حقوق صاحبان سهام ندارد. با توجه به این نتایج می توان گفت واگذاری امورات اقتصادی به بخش خصوصی به بهبود کیفیت کمک شایانی می کند.

    کلیدواژگان: خصوصی سازی، سوداوری، بازده دارایی، بازده حقوق صاحبان سهام، بانک ملت
  • مرتضی راعی * صفحات 69-86

    موضوع اصلی این پژوهش شناسایی موانع تجاری سازی دانش و فناوری است. اهمیت این موضوع به این خاطر است که باظهور اقتصاد دانش بنیان، خط مشی های آموزش عالی متحمل تغییراتی شده اند که سبب گردیده دانشگاه ها برای کسب مزیت رقابتی و افزونی منابع در بازارهای جهانی ایفای نقش کنند. این مهم می تواند از طریق تجاری سازی دستاوردهای تحقیقاتی و تکنولوژیکی میسر شود. هدف اصلی این پژوهش شناسایی و رتبه بندی موانع تجاری سازی دانش و فناوری در دانشگاه اصفهان می باشد. این ‎‎تحقیق ‎‎از ‎‎نظر ‎‎روش‎‎ توصیفی- زمینه یابی‎‎ و ‎با ‎‎ماهیت‎‎ کاربردی‎‎ می‎‎باشد. جامعه آماری پژوهش 141 نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه اصفهان درگیر در پروژه های تجاری سازی بود.  روایی صوری و محتوایی پرسشنامه توسط 5 نفر ازخبرگان مورد تایید قرار گرفت و روایی سازه آن توسط تحلیل عامل تاییدی با نرم افزار لیزرل مورد بررسی و تایید قرار گرفت. پایایی پرسشنامه نیز با آلفای کرونباخ 0/89 به تایید رسید. برای بررسی  فرضیه های این تحقیق از آزمون معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج در سطح اطمینان 95 درصد حاکی از آن بود که موانع ساختاری، رفتاری و محیطی بر تجاری سازی در دانشگاه اصفهان دارای تاثیر معکوس می باشند. همچنین از آزمون فریدمن برای رتبه بندی موانع  استفاده شد که موانع ساختاری- سازمانی، رفتاری- محتوایی، زمینه ای- محیطی،  به ترتیب اولویت رتبه بندی شدند.

    کلیدواژگان: تجاری سازی تحقیقات دانشگاه، موانع ساختاری- سازمانی، رفتاری- محتوایی، موانع محیطی- زمینه ای
  • هوشنگ گودرزی، حسین وظیفه دوست*، سید جمال الدین طبیبی، هاشم نیکومرام صفحات 87-100
    هدف

    هدف پژوهش طراحی مدلی جهت بهبود عملکرد نمایشگاه های تجاری در ایران از دیدگاه غرفه داران به عنوان یکی از حلقه های تکمیل کننده فرآیند اجرایی نمایشگاه های تجاری می باشد. در این پژوهش تلاش می شود به شاخص های تعیین کننده عملکرد نمایشگاهی و همچنین تبیین مدل مفهومی جامع و یکپارچه در خصوص اقدامات لازم جهت بهبود عملکرد نمایشگاه های تجاری از دیدگاه غرفه داران پرداخته شود.

    روش پژوهش

    پژوهش از نظر روش شناسی به صورت کیفی می باشد. در مرحله کیفی، از لحاظ رهیافت از نوع داده بنیاد یا نظریه زمینه ای می باشد و از نظر هدف بنیادی می باشد. از این جهت که به دنبال شناسایی مولفه هایی موثر بر عملکرد غرفه داران در نمایشگاه تجاری می باشیم و در این راه به دلیل اینکه فرضیه هایی برای خود در نظر نگرفته ایم، پژوهش بنیادی است. روش تحلیل در بخش کیفی نیز روش تحلیل محتوی می باشد. گردآوری اطلاعات از طریق مصاحبه عمیق براساس پروتکل جمع آوری می شود  و سپس در روش کمی با ارایه پرسشنامه در 4 نمایشگاه مهم بین المللی در تهران تحلیل های آماری مورد نیاز انجام می گیرد.

    محدودیت ها

     مقطعی بودن پژوهش فعلی و عدم ریسک پذیری پاسخگویان در خصوص ارایه اطلاعات به طور داوطلبانه به حسب حفظ اطلاعات محرمانه شرکت باعث شد تا پژوهش در استفاده از نمونه های متنوع تر و بیشتر محدودیت داشته باشد.

    نتایج و یافته های پژوهش

      نتایج پژوهش نشان داد اهداف تبیین شده نمایشگاه قبل از فرآیندهای نمایشگاهی به عنوان پیش بین و عامل کنترل زا در جهت کاهش خطا در اقدامات اجرایی بر کلیه فرآیندهای نمایشگاهی تاثیر مستقیم و معنی داری دارد. از طرفی فعالیت های نمایشگاهی به سه دسته قبل، حین و بعد از نمایشگاه اختصاص دارد که هر سه مرحله بر عملکرد نمایشگاهی تاثیر مستقیم و معنی داری دارند.

    کلیدواژگان: نمایشگاه تجاری، عملکرد نمایشگاهی، فرآیند نمایشگاهی، نظریه داده بنیاد
  • حسین دانش مهر، رضا رادفر*، کامبیز حیدرزاده صفحات 101-120
    زمینه

    با گذر از اقتصاد سنتی و شدت یافتن رقابت در ابعاد نوین، مشتری به صورت رکن اصلی و محور تمام فعالیت‏های سازمان درآمده است. علاوه بر این، مدیریت ارتباط با مشتری عامل موثر در افزایش رقابت پذیری شرکت هاست؛ به گونه ای که با ایجاد روابط بهتر و اثربخش تر با مشتریان، شرکت ها می توانند در رقابت با سایر رقبا به پیش بروند.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر ارائه مدل مدیریت ارتباط با مشتری برای کسب و کارهای مبتنی بر رسانه های اجتماعی می باشد. روش تحقیق پژوهش حاضر آمیخته (کیفی و کمی) از نوع اکتشافی است.

    روش ها

    در ابتدا با استفاده از رویکرد کیفی و همچنین  با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختار یافته با خبرگان و نظریه داده بنیاد، مدل مفهومی پژوهش تدوین گردید. در روش تحلیل  داده های کیفی از روش کدگذاری باز، تولید مفاهیم اولیه، تولید مقوله های عمده محوری استفاده شده است. پس از این مرحله محقق به منظور آزمودن مدل تدوین شده با استفاده از روش های تحقیق کمی یعنی معادلات ساختاری، اعتبار مدل مفهومی پژوهش را مورد سنجش قرار داده است. جامعه آماری در بخش کمی مدیران و کارشناسان کسب و کارهای مبتنی بر رسانه های اجتماعی که تعداد 607 نفر از آنان به عنوان نمونه انتخاب شده و پرسشنامه هایی روایی و پایایی آنا مورد ازمون قرارگرفته بود بین آنها توزیع و داده های بدست آمده با استفاده از نرم افزار لیزرل مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های بدست آمده از بخش کمی نشان داد که 53 درصد واریانس مدیریت ارتباط با مشتری، 53 درصد مدیریت دانش مشتریان، 28 درصد تخصص گرایی، 33 درصد قیمت گذاری، 36 درصد حفظ پویایی، 28 درصد مدیریت دانش سازمانی، 29 درصد چندرسانه ای بودن و 56 درصد واریانس عملکرد ارتباط با مشتری توسط متغیرهای مدل پژوهش تبیین می شود.

    نتیجه گیری

    شاخصهای برازش بدست آمده برای مدل آزمون شده نشان داد که شاخص RMSEA در مدل برآورد شده با میزان 069/0 از سطح قابل قبولی برخوردار بوده و دیگر شاخص برازش مانند CFI، GFI، NFI، و AGFI به ترتیب برابر با 0/97، 0/93، 0/94 و 0/91 همگی  در سطح مناسبی هستند و این مشخصه های نکویی برازش نشان می دهد داده های این پژوهش با ساختار عاملی این مدل برازش مناسبی دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتری، رسانه های اجتماعی، کسب و کار، تئوری داده بنیاد
  • فیروزه حاجی *، نرگس صدیقیان صفحات 121-134

    الگوی مصرفی خانوارها در طول زمان و منبعث از تحولات فرهنگی، اجتماعی ودرآمدی دستخوش تغییر و تحول می شودو انتظار می رود که به تبع آن تولیدکنندگان و برنامه ریزان اقتصادی هماهنگ با بازار حرکت کنند و نیازهای تولیدی،واردات کالا و به طور کلی نوع نگرش به کالاهای مصرفی رادر مجموعه ای واقع بینانه و منطبق با آمار و اطلاعات دقیق ساختارسازی نمایند. هدف اصلی پژوهش حاضر،شناسایی و اولویت بندی مهمترین عوامل تاثیرگذاربر تصمیم گیری مصرف کنندگان در انتخاب کالاهای تولید داخلی با هدف ارائه الگوی مصرفی کالاهای ایرانی در آینده است. روش تحقیق حاضر روش دلفی است،که با انجام مصاحبه بین 34 نفر از مصرف کنندگانی که دانش و آگاهی لازم در مورد محصولات ایرانی و خارجی را داشتند ،متغیرها استخراج شد و بعد از ساختن پرسش نامه وتایید روایی آن، ومحاسبه میانگین هندسی پر تکرارترین متغیرها احصاء گردید.با استفاده از نرم افزار MICMAC ارزیابی و تجزیه و تحلیل داده ها و مدل نهایی گردیده است.بر اساس مدل نهایی ارائه شده در پژوهش مشخص شد که هفت متغیر در گرایش مصرف کنندگان به سمت استفاده از کالای ایرانی بیشترین تاثیر را  دارند که عبارتند از:کیفیت،قیمت،کارکرد محصول،بسته بندی، پشیمانی بعد از خرید(شک و ناراحتی)،طراحی و گارانتی، که تولید کنندگان کالاهای ایرانی می توانند با اولویت دادن به این عوامل در راستای تولید و ورود به بازار،  از آنها بهره مند گردند.

    کلیدواژگان: کالای ایرانی، الگوی مصرفی، رفتار مصرف کننده و تصمیم گیری
  • فرهاد محبوب خواه، یوسف بیگ زاده* صفحات 135-148
    هدف اساسی این پژوهش بررسی روابط بین پایه های قدرت اجتماعی مدیران با ویژگی های شخصیتی کارآفرینی و تعهد سازمانی کارکنان با نقش میانجی عدالت رویه ای در ادارات دولتی استان آذربایجان غربی می باشد. نمونه آماری ابتدا بصورت خوشه ای و سپس در داخل خوشه ها بصورت طبقه ای نسبتی انتخاب گردید، ابزار سنجش پرسش نامه های استاندارد بودند که روایی و پایائی آنها توسط آزمون های مربوط تایید گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداکثر مربعات جزئی استفاده شد. نتایج حاصل از مدل ساختاری آشکار نمود که قدرت مرجعیت و تخصص مدیران در ویژگی های شخصیتی کارآفرینی و تعهد سازمانی کارکنان نقش مثبت و معنی دار دارند، قدرت های قانونی و پاداش در این متغیرها هیچ نقشی ندارند و قدرت اجبار هم دارای نقش منفی و معنی دار می باشد همچنین نتایج نشان داد که عدالت رویه ای در مدل ارائه شده دارای نقش میانجی می باشد و با توجه به مدل های مختلف بررسی شده مدل میانجی کامل دارای برازش مناسب تر نسبت به دیگر مدل ها می باشد و می تواند جهت تقویت ویژگی های شخصیتی کارآفرینی و تعهد سازمانی کارکنان در ادارات دولتی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: قدرت مدیران، کارآفرینی، تعهد سازمانی، عدالت رویه ای
  • فاطمه السادات ابوالمعالی*، کرم الله دانش فرد صفحات 149-160

    اتاق فکر به مثابه مرکزی جهت تولید فکر و ایده های نوین به حساب می آید و هم در افزایش توان ظرفیت خط مشی گذاری و تصمیم گیری های راهبردی، سیاست گذاری ها نقش تعیین کننده ای داشته و هم ابزار و چارچوبی مهم برای تصمیم گیری مدیران است. پس از تشخیص مسئله به عنوان گام نخست، مقوله استدلال، چانه زنی و اقناع بازیگران متعدد، ذی نفعان داخلی و خارجی بانک و اقناع ذی نفوذ ها جهت رفتن مسئله به دستور کار بانک حائر اهمیت است.  در این اثنا نقش اتاق فکر و اینکه آیا تصمیمات نهایی این کارشناسان متاثر از افراد ذی نفع، ذی نفوذ، ارزش های حاکم بر جامعه و یا بر اساس نیاز مشتریان و یا چه سناریو هایی است با هدف واکاوی نقش اتاق فکر بانک رفاه کارگران بر دستور کار مورد بررسی قرار گرفت. پژوهش از نظر نتیجه کاربردی و از نظر هدف توصیفی- پیمایشی است. متغیر مستقل اتاق فکر و متغیر وابسته دستور کار که مولفه های آن برگرفته از مدل کوب و روس است. جامعه آماری این پژوهش 400 نفر از اعضای اتاق فکر بود که بر اساس نمونه گیری تصادفی 45 پرسش نامه بین این اعضاء توزیع شد. روایی آن توسط خبرگان دانشگاهی تایید شد و پایایی آن 0.801 بود. داده ها توسط نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. برای نرمال بودن داده ها از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف و برای ارتباط بین متغیرها از آزمون تی تست تک نمونه ای، روش تصمیم گیری چند متغیره فازی و اولویت بندی عوامل موثر بر مزیت رقابتی با تکنیک تاپسیس فازی استفاده شد. یافته های آزمون تی حاکی از آن بود که خط مشی های ناشی از  هم اندیشی اعضای اتاق فکر  بانک رفاه بر دستور کار قرار گرفتن آنها تاثیر بسزایی داشته است. هرچند تا حدی به ترتیب بازیگران سیاسی، مالی و اداری مانع از قبول مسئله و به دستور کار رفتن آنها می شوند. مورد بعدی جهت پذیرش مسئله و  به چالش کشیدن آن عوامل اقتصادی جهت اتخاذ تصمیم نهایی بود. نتایج تکنیک تاپسیس موید تاثیر افکار عمومی بر تصمیم های اعضای اتاق فکر جهت پذیرش مسئله و به دستور کار رفتن آن جهت پذیرش آن به عنوان خط مشی بود.

    کلیدواژگان: رتبه بندی عوامل اثر بخش، اتاق فکر، دستور کار، ذی نفعان داخلی و خارجی
  • سمیه علی نژاد، مسعود کیماسی*، محمدعلی شاه حسینی صفحات 161-176
    هدف پژوهش حاضر، توسعه مدلی برای شناسایی ابعاد سنجش عشق به برند، متغیرهای موثر بر ابعاد عشق به برند و متغیرهای تاثیرپذیر از ابعاد عشق به برند در میان مصرف کنندگان ایرانی می باشد. در این پژوهش، محقق از روش تحلیل کیفی استفاده کرده است. بدین منظورجهت توسعه مدل عشق به برند از روش پژوهش کیفی و ابزار مصاحبه با نمونه ای از 106 مصرف کننده استفاده شده است. داده ها با استفاده از تکنیک تحلیل تم، تجزیه و تحلیل شده و سپس مدل عشق به برند بر اساس نظریه زمینه ای توسعه داده شده است. نتایج حاصل از تحلیل کیفی نشان می دهد که ساختار عشق به برند درمیان مصرف کنندگان ایرانی به واسطه 14 بعد (اعتماد، ابراز علاقه، ادراکات عملکردی، آرزو و رویا، جذابیت، خاطرات و لحظه ها، خود سازگاری، رضایت، زیبایی، صمیمیت، لذت، مدت زمان رابطه، منحصر به فرد بودن و وابستگی) سنجیده می شود. هویت برند، اعتماد به برند و تصویر برند به عنوان پیشایندهای عشق به برند شناخته شده اند. و همچنین تعهد به برند، وفاداری به برند، تبلیغات شفاهی و میل به پرداخت اضافه بها به عنوان پیامدهای عشق به برند شناخته شده اند.
    کلیدواژگان: عشق به برند، ابعاد عشق به برند، پیشایندهای عشق به برند، پیامدهای عشق به برند، مصرف کنندگان ایرانی
  • ثمین یوسفی، مسعود پورکیانی*، مهرداد گودرزوند صفحات 177-194

    زمینه- امروزه سیاست به یک مهارت اساسی برای مدیران تبدیل شده است و به عنوان عامل مهم اثربخشی مدیریتی قلمداد می گردد. از این رو افزایش چنین مهارتی برای دستیابی به نتایج مطلوب ضرورت دارد. هدف-هدف تبیین و تحلیل پیشایندها و عوامل مرتبط با مهارت سیاسی مدیران در بخش دولتی است. روش- پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بوده که به روش پیمایشی انجام شده و داده های آن از نمونه 345 نفری از مدیران وزارت کشور به روش نمونه گیری خوشه ای گردآوری شد که از بین استان های گیلان، تهران، مازندران، خراسان رضوی و کرمان به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده و روایی آن با نظرسنجی خبرگان و به روش تحلیل عاملی تاییدی و پایایی ابزار نیز از طریق ضریب آلفای کرانباخ تایید شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری و نرم افزارAmos استفاده شد. یافته ها- نتایج آزمون مدل پژوهش نشان داد مولفه های عوامل فردی(به غیر ازخودشیفتگی)، عوامل شغلی(به غیر از بازخوردشغلی)، عوامل سازمانی(به غیر از تمرکز و اندازه سازمان) و مولفه های عوامل محیطی پیش بینی کننده مهارت سیاسی مدیران می باشد و تمامی این مولفه ها رابطه مثبت و معناداری با مهارت سیاسی دارد به غیر از متغیر رسمیت که با مهارت سیاسی رابطه منفی و معکوس دارد. همچنین طبق نتایج آزمون فریدمن می توان گفت از میان متغیرهای پیش بین عوامل شغلی بیشترین رابطه مثبت را با مهارت سیاسی مدیران داشته و عوامل فردی، محیطی و سازمانی به ترتیب در رده های دوم، سوم و چهارم قرار دارند. نتیجه گیری- یافته های پژوهش نشان می دهد که مدیران با تقویت برخی از عوامل مرتبط با مهارت سیاسی می توانند در جهت افزایش مهارت سیاسی خود درسازمان گام بردارند.

    کلیدواژگان: مهارت سیاسی، عوامل سازمانی، عوامل فردی، عوامل شغلی، عوامل محیطی
|
  • Seyed Mohammad Moghimi, Ali Asghar Pourezzat Pages 1-11
    Background
    Strategy scholars have argued that capabilities can influence firm performance through a variety of means and mechanisms.
    Objective
    Present study, based on the current state of the pharmaceutical companies and their need for dynamic capabilities, is trying to identify dynamic capabilities that make prospective and pioneering and fulfill their vision in current changing environment.
    Methods
    In order to identify these capabilities, the qualitative approach and the Grounded theory approach have been used. In this regard, main capabilities were identified by 12 deep interviews with pharmaceutical industry experts.
    Findings
    In the first phase of the study, 42 codes including market scanning, competitor monitoring etc. were extracted from interviews. And in coding phase, the codes obtained from previous step were classified into 13 codes of environmental scanning, creating an intelligent information system, idea generation, new product development, new process development, organizational flexibility, technological flexibility, adaptability, ability to evaluate and apply foreign knowledge, creating a communication network, managerial recognition, strategic decision making and managerial human capital. Finally, the ability to understand the environment, innovation capability, flexibility capability, attractiveness capability, and managerial capability were identified as dynamic capabilities of the pharmaceutical industry.
    Conclusion
    Pharmaceutical companies will be able to identify the conditions and changes through the ability to understand the environment and they will be able to provide appropriate response to these conditions by innovation and flexibility capabilities, attractiveness and managerial capabilities.
    Keywords: dynamic capabilities, understand of environment, innovation, flexibility
  • Saeid Ghorbani, Siavash Salavatian *, Aamar Etemadnia Pages 13-28
    Today, the process of technology development and its impact on mass media is very fast. Changes in information and communication technology (ICT) in human societies are such that the world today is rapidly becoming an information society. The purpose of this article is to identify and prioritize key information and communication technologies that will be applicable to content broadcasting for audiovisual. After identifying the technologies, using a key technology approach as one of the conventional methods of prioritization in the future research, with the help of attractiveness-feasibility matrix, a questionnaire was prepared and provided to 20 research experts for the feasibility and attractiveness of a number of technologies. Five to specify. Then the geometric mean of the numbers related to the feasibility and attractiveness of the weighting was then calculated and prioritized based on the technologies in question. Technologies such as hybrid television, social television, mobile interactive television, the fifth generation of mobile communications that bring together broadband and broadband platforms have been identified as high-tech and high-priority technologies. Most of these technologies do not restrict the user from using the communication device and allow the user to use them at any time and place. In addition, they provide a great opportunity for service providers to easily provide diverse services across different platforms to users and audiences.
    Keywords: Futures Research, ICT, Audio, Video Playback, Audio Video, Prioritization
  • Rashid Rekabian, Mahmood Alipour * Pages 29-39

    The vision is a normative and image-oriented approach, not an exploration, but in order to prevent the future of the normative and image-maker from coming to fruition, the exploration of the future has also been used. The Mahdavi vision never comes from the present state, but from the resources (verses and narratives), the upstream documents, core values and core goals are achieved in the ideals of Mahdavi. The present study seeks to provide a methodological model for achieving the visionary approach in Mahdism. Research has begun with the question "How can I use the visionary method in Mahdavi's policy?" In order to answer the main question, we need to have an understanding of the sub-questions that each one is considering in this study. "The Linguistic Meaning of the Eye", "The Necessity of Compiling the Perspective of Mahdavi", "The Necessity of an Appropriate Pattern from the Prospect for the Analysis of Mahdist-Study" and "The Process of Creating the Perspective in the Study of Mahdism", the questions of this research are. In the present study, the normative method and eye viewer are used to advance the analysis. Research has shown that the vision that has always been analyzed in the management and organizational structure can be used as a model of Mahdism in the long term horizons and in line with the fundamental values and fundamental goals of Mahdavi.

    Keywords: Perspective, Normal Future Studies, Trend, Event, Future Illustrated, Ideal Mahdavi
  • Arash Shahin, Amir Tavakoli *, Akbar Nilipor Pages 41-56

    Delphi method has been used to determine the agility components (triggers, capabilities and empowerment). The statistical population consists of all the employees of the four mining industry sectors of Sangan Iron Ore, Gol Gohar, Chogarat and Chadormalo Complex in the mining industry of Iran. The number of employees at the time of the research was 3262. Using Cochran's formula, 399 people were selected as sample population by stratified sampling method. Content validity method was used to determine the validity of the questionnaire and the reliability of the questionnaire used in this study was evaluated using Cronbach's alpha coefficient. In this research, the reliability coefficient of organizational agility inventory questionnaire, organizational agility capabilities inventory and organizational agility capacity empowerment questionnaire based on Cochran formula were obtained 95%, (91%) and (93%) respectively. The results show a significant relationship between the dimensions of organizational agility drivers, organizational agility capabilities and organizational agility enablers

    Keywords: Organizational agility model, country's mining industry, agility drivers, agility capabilities, agility enablers
  • Sedigheh Tootian * Pages 57-68

    The purpose of the study is to examine the effect Privatization of Mellat banks on profitability. The realm of this research is the Mellat Bank and the realm of time from 2003 to 2015. Privatization as independent variable, ROA, ROE, as dependent variable are regarded. This is a kind of descriptive-correlative study. As data nature, this is a kind of quantitative study and as purpose, this is a kind of applied study. Jarque-Bra test is done for normality testing. Regression significance and coefficient significance tests are considered in order to investigate significance in regression pattern. Heterogenity, Brosh-Godfery are considered as regression pre-test as well. The results show that there is a significant relationship between Privatization of Mellat banks and profitability (ROA). There is not a significant relationship between Privatization of Mellat banks and profitability (ROE).

    Keywords: Privatization, Profitability, ROA, ROE
  • Morteza Raei * Pages 69-86

    The main topic of this research is identifying obstacles to the commercialization of knowledge and technology. The importance of this is because, with the emergence of knowledge based economy, higher education policies have undergone changes that led universities to attain a competitive advantage and increase resources that play a role in global markets. This can be achieved through the commercialization of research and technological achievements. The main objective of this research is to identify and rank barriers to the commercialization of knowledge and technology at the University of Isfahan. This research is descriptive-survey based on the nature of the application. The statistical population of the study was 141 faculty members of Isfahan University that are involved in commercialization projects. The face and content validity of the questionnaire was verified by 5 experts and the validity of the construct was verified by confirmatory factor analysis using Liserl software. The reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha of 0.89. The structural equation test was used to study the hypotheses of this research. The results at 95% confidence level indicated that structural, behavioral and environmental barriers to commercialization in the University of Isfahan had a reverse effect. Also, the Friedman test was used to rank the barriers that are structural - organizational barriers, behavioral - content, contextual - environmental, were ranked in order of preferences.

    Keywords: behavioral-content related barriers, commercialization of academic research, contextual-environmental barriers, structure l- organizational barriers
  • HOOSHANG GOODARZI, Hosein Vazifehdoost *, S. Jamalaldin Tabibi, Hashem Nikoomaram Pages 87-100
    Objective 

    The main objective is to design a model for improving trade fair performance in Iran from participant’s point of view. In this paper, we tried to elaborate important indices for trade fairs as well as presenting a comprehensive model including required activities for improvement of performance of trade fairs.

    Methodology

    This study is based on grounded theory so there are no hypothesizes from the beginning. Content analysis is implemented and we did collect information through deep interviews and then distributing questionnaire in 4 important international trade fairs.
    Limitations: Providing required information by respondents is vital for the research while they prefer secrecy of information of their companies and are not ready to take risk in this regard.

    Results

    The results showed that determined objectives of trade fairs in advance are forecasting and controlling factors for decreasing deviations in trade fairs and have direct and meaningful impacts on exhibition processes. Furthermore, exhibition activities have three stages; before, during and after trade fair and those three stages have direct and meaningful effects on trade fairs.

    Keywords: Trade Fair, Trade Fair Performance, Exhibition Process, Grounded Theory
  • Hossein Daneshmehr, Reza Radfar *, Kambiz Heidarzadeh Pages 101-120
    Background

    By passing the traditional economy and intensifying competition in the new dimensions, the customer has become the core of all activities of the organization. In addition, customer relationship management is an effective factor in increasing the competitiveness of companies, so that by creating better and more effective relationships with customers, companies can compete with other competitors.

    Purpose

    The purpose of this study is to present a customer relationship management model for social media based businesses. The research method of this research is qualitative and quantitative (exploratory).

    Methods

    First, a conceptual model of the research was developed using the qualitative approach and also using semi-structured interviews with the experts and the data theory of the foundation. In the method of analyzing qualitative data, an open source coding method, the production of basic concepts, and the production of major axial categories have been used. After this stage, the researcher evaluates the validity of the conceptual model of the research in order to test the developed model using quantitative research methods, structural equations. The statistical population is distributed among the few managers and experts of social media based businesses that 607 of them were selected as sample and reliability and reliability questionnaires were distributed among them and the data obtained using The LaserLear software was analyzed.

    Findings

    The findings from the quantitative section showed that 53% of customer relationship management variance, 53% customer knowledge management, 28% specialization, 33% pricing, 36% dynamic retention, 28% organizational knowledge management, 29% multimedia and 56% customer relationship performance variance are explained by the variables of the research model.

    Conclusion

    The fitting indices obtained for the tested model showed that the RMSEA index had an acceptable level of 0.69 in the model, and the other fitness indexes such as CFI, GFI, NFI, and AGFI were respectively 0.97, 0.93, 0.94 and 0.91 are all at the appropriate level, and these qualitative fit attributes indicate that the data of this research is appropriate to the structure of the model of this model.

    Keywords: Business, Customer Relationship Management, Foundation Data Theory, Social media
  • Narges Sadighian, Firozeh Haji* Pages 121-134

    The pattern of consumption of households is changing over time through cultural, social and income developments, and it is expected that, as a consequence, producers and economic planners will move in line with the market and meet the needs of production, import of goods and, in general, the kind of attitude to Construct consumer goods in a realistic and consistent manner with accurate statistics and information. The main objective of this study is to identify and prioritize the most important factors influencing consumer decisions in choosing domestic products with the aim of presenting a pattern of consumption of Iranian goods in the future. The research method is Delphi method, which was conducted by interviewing 34 consumers who had the knowledge and knowledge about Iranian and foreign products. The variables were extracted and after making the questionnaire and verifying its validity, and calculating the geometric mean of the most repetitive variables Consensus was made using MICMAC software. Data analysis and analysis were finalized. Based on the final model presented in the study, it was found that seven variables have the most effect on the tendency of consumers to use Iranian goods. Include: quality, price, product function, packaging, regret after purchase (doubts), Design and warranty, which Iranian manufacturers of goods can use to prioritize these factors in the direction of production and market entry.

    Keywords: Iranian Goods, Consumer Pattern, Consumer Behavior, Decision making
  • Farhad Mahbobkhah, Yusef Beigzadeh * Pages 135-148
    The main objective of this research is to investigate the relationships between the social strengths of managers with entrepreneurial personality traits and organizational commitment of employees with the role of mediator of procedural justice in government departments of West Azarbaijan. The statistical sample was firstly clustered and then clustered in a relative proportional manner. The standard questionnaire was used for measuring the validity and reliability of the questionnaire. The statistical sample was firstly clustered and then clustered in a relative proportional manner. The standard questionnaire was used for measuring the validity and reliability of the questionnaire. The results of the structural model reveal that the power of authority and specialty of managers in the personality characteristics of entrepreneurship and organizational commitment of employees have a positive and significant role, Legitimate powers and rewards in these variables have no role and compulsion power has a negative and meaningful role. Also, the results showed that procedural justice in the proposed model has a mediating role and according to different models, the full intermediate model has a more suitable fit than other models and can be used to strengthen the personality traits of entrepreneurship and Organizational commitment of employees in government departments
    Keywords: Managers Power, Entrepreneurship, organizational commitment, Procedural Justice
  • Fatemeh Sadat Aboalmaali *, Karamolaah Danesh Fard Pages 149-160

    Think Tank is the position of a center for creating new thoughts and ideas. Decision-making also plays a crucial role in increasing the capacity for policy making and strategic decisions as well as being regarded as an essential tool and framework which serves for the manager’s decision making. After recognition of the issues as the first step, the subject of argumentation, bargaining and satisfying numerous players, the bank’s internal and external stakeholders, and satisfying influential figures are of prominence for presenting the issues like the bank’s Agenda-setting. Meanwhile, the role of think tanks and the experts’ final decisions influenced by the stakeholders, influential figures, the ruling values on the society or the costumer’s necessities or the type of scenarios for the goal of analyzing the role of Refah Kargaran Bank’s think tank on the agenda-setting have been executed. The research’s finding is of practical nature, and its goal is of descriptive-survey type. The independent variable is the think tank, and the dependent variable is the agenda-setting whose factors have been extracted by the model of Cob & Ross. The population of the study consists of 400 individuals selected from the members of the think tank, and 45 questionnaires have been distributed among the individuals based on Convenience sampling. University journalists confirmed its validity and its reliability was calculated as 0.801. The data were analyzed by SPSS software. Kolmogorov-Smirnov test was used for normalization of the data and One-Sample t-Test was used for the relationship between the variables, fuzzy multivariable decision-making method and priority processing for influential factors on competitive merit was computed by using fuzzy TOPSIS technique. t-Test findings indicate that policies arising from the unison of Refah Kargaran Bank’s Think Tank’s members have a meaningful influence on their agenda-setting although to some extent political, financial and official players respectively prevent them from accepting the issues and following the agenda-setting. Another factor for receiving the issue and challenging it was the economic factor for making the final decision. The findings arising from the TOPSIS technique corroborated the influence of public opinions on the decisions made by the members of the think tank for accepting the issue and following the agenda-setting to be recognized as a policy

    Keywords: Ranking Effective Factors, Think Tank, Agenda Setting, Internal, External Stakeholders
  • Somayeh Alinejad, Masoud Keimasi *, Mohammad Ali Shahhoseini Pages 161-176
    The purpose of this study is to develop a model for identifying the dimensions of brand love measurement, antecedents and consequences of brand love among Iranian consumers. In this research, the researcher used a qualitative analysis method. For this purpose, the development of the brand love model has been used through a qualitative research method by interview with a sample of 106 consumers. The data analyzed by theme analysis technique, and then the brand love model has been developed based on the grounded theory. The results of qualitative analysis show that the structure of brand love among Iranian consumers is measured through 14 dimensions (Trust, Declaration of affect, Functional perceptions, Dreams, Attraction, Memories, Self-congruity, Satisfaction, Beauty, Intimacy, Pleasure, Duration of the relationship, Uniqueness and Attachment). Brand identification, brand trust and brand image are known as brand love antecedents. As well as brand commitment, brand loyalty, word of mouth and willingness to pay a price premium as a consequences of brand love.
    Keywords: Brand Love, Dimensions of brand Love, Antecedents of brand Love, Consequences of brand love, Iranian consumers
  • Samin Yousefi, Masoud Pourkiani *, Mehrdad Goudarzvand Pages 177-194

    Background-Today, politics has become a basic skill for managers and is considered as an important factor in management effectiveness. Hence, increasing such a skill is necessary to achieve the desired results. Purpose-The purpose of the research is to analyze the evolutions and factors associated with the political skills of managers in the public sector. Method-This is a descriptive-correlational study that has been done by survey method. Data were collected from a sample of 345 ministry directors by cluster sampling. Samples were randomly selected from the provinces of Guilan, Tehran, Mazandaran, Khorasanzarzavi and Kerman. The data gathering tool was a questionnaire and its validity was confirmed by using expert opinion and by using an analytical method. According to factor coefficients of the variables estimated above 0.4, validity was confirmed. The reliability of the instrument was also confirmed through the Cronbach alpha coefficient. Structural equation modeling and Amos software were used to analyze the data. Results-The results of the research model showed that the components of individual factors (except narcissism), Job factors(except occupational feedback), organizational factors(except organization's focus and size) and factors of environmental factors predict the managers' political skills, and all components have a positive and significant relationship Have a political skill other than the official variable, which has a negative and inverse relationship with political skill. Also, according to Friedman test results, it can be said that among the predictors of job variables, the most positive relationship is with the managers' political skills and the individual, environmental and organizational factors are respectively in the second, third and fourth grades respectively. Conclusions-The findings of the research show that managers, by strengthening some of the factors related to political skill, can take steps to increase their political skills in the organization

    Keywords: Political skills, organizational factors, individual factors, Job factors, Environmental factors