فهرست مطالب

پژوهش نامه کتابداری و اطلاع رسانی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/18
  • تعداد عناوین: 18
|
  • آزاد پاک نژاد*، مریم سلامی، فرامرز سهیلی، ثریا ضیایی صفحات 5-38
    مقدمه

    پژوهش حاضر در نظر دارد با توجه به اهمیت کارآفرینی و اشتغال زایی در رشته علم اطلاعات و دانش شناسی به بررسی و تحلیل کیفی محتوای آخرین سرفصل های جدید علم اطلاعات و دانش شناسی در انطباق با یکی از عرصه های ارزشمند و پرمخاطب بازار کسب و کار مبتنی بر وب، یعنی بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو یا سئو بپردازد و از این رهگذر، نقطه شروعی را برای ایفای نقش و کارآفرینی در این عرصه، فراروی متخصصان و دانش آموختگان علم اطلاعات و دانش شناسی قرار دهد. مهمترین مساله پژوهش حاضر این است که شایستگی های اصلی کارآفرینی در عرصه سئو چیست و میزان برآورده کردن آن توسط سرفصل های جدید رشته علم اطلاعات و دانش شناسی چه مقدار است.

    روش شناسی

     پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی است و از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده کرده است. جامعه پژوهش شامل آگهی های استخدام قید شده در عرصه سئو در دو سایت معروف indeed.com و monster.com در خارج و سایت Iranjobs.ir در داخل کشور و نیز آخرین سرفصل های مصوب رشته علم اطلاعات و دانش شناسی در دو مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد می باشد.
     

    یافته ها

    پس از تحلیل محتوای 261 آگهی استخدام در سایت های مطرح کاریابی داخل و خارج از کشور، شایستگی های اصلی کارآفرینی در عرصه سئو در قالب سازه تحلیل محتوا در پنج مقوله کلی و 39 گویه تدوین شد. تحلیل سرفصل های رشته بر مبنای آن نشان داد، در مجموع 66 درصد از شایستگی های سئو در سرفصل های رشته به صورت پراکنده وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد، بازنگری و روزآمدسازی محتوای سرفصل های رشته علم اطلاعات و دانش شناسی در عرصه مباحث وب به ویژه بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو (SEO) و نیز کارآفرینی از خلاهای اصلی آخرین سرفصل مصوب مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در این عرصه است.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، سرفصل مصوب، علم اطلاعات و دانش شناسی، بهینهسازی سایت، موتور جستجو، سئو، SEO
  • فرزانه قنادی نژاد*، غلام رضا حیدری صفحات 39-62
    مقدمه

    مطالعه و پژوهش در زمینه چالش ها و نیازهای پژوهشی کارآفرینی در علم اطلاعات و دانش شناسی، می تواند به توسعه کارآفرینی در این حوزه کمک کند. در این راستا، هدف پژوهش حاضر شناسایی و دسته بندی محورهای پژوهشی مهم کارآفرینی در علم اطلاعات و دانش شناسی و سنجش میزان اهمیت آن ها به منظور تعیین مهم ترین نیازهای پژوهش در این زمینه است.

    روش شناسی

     پژوهش حاضر که به صورت پیمایشی انجام شده است، به لحاظ هدف از نوع کاربردی و به لحاظ ماهیت از نوع توصیفی و تحلیلی است. جامعه پژوهش شامل کلیه استادان و دانشجویان مقطع دکتری در رشته علم اطلاعات و دانش شناسی در دانشگاه های تهران، خوارزمی، الزهرا، فردوسی مشهد، شیراز، اصفهان و شهید چمران اهواز در سال تحصیلی 1395 تا 1396 هستند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ای محقق ساخته بود که برای سنجش روایی صوری آن از نظرات متخصصان حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی و کارآفرینی و برای سنجش روایی سازه آن از ضریب هم بستگی پیرسون و برای سنجش پایایی آن از آلفای کرونباخ استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین) و آمار استنباطی (آزمون های فریدمن و تی مستقل) انجام گرفته است.

    یافته ها

    پس از مرور متون و نظرخواهی از استادان، 58 موضوع پژوهشی شناسایی و در 8 محور کلی دسته بندی شدند. مهم ترین محورهای پژوهشی از دیدگاه جامعه مورد بررسی شامل «آموزش کارآفرینی»، «پژوهش در کارآفرینی»، «فناوری اطلاعات» و «رابطه کارآفرینی و علم اطلاعات و دانش شناسی» هستند.

    نتیجه گیری

     نتایج بیانگر آن است که از دیدگاه استادان و دانشجویان دکتری، موضوعات تازه و کاربردی و موضوعات مرتبط با فناوری های اطلاعاتی نسبت به موضوعات سنتی و مباحث نظری، برای انجام پژوهش های آینده در این زمینه دارای اولویت بیشتری هستند. برنامه ریزی در زمینه پژوهش به منظور هدفمند کردن موضوعات پژوهش ها، مستلزم شناسایی مهم ترین محورهای پژوهشی است. نتایج این پژوهش به روشن شدن نیازهای پژوهشی حوزه کارآفرینی در علم اطلاعات و دانش شناسی کمک می کند.

    کلیدواژگان: محورهای پژوهشی، موضوعات پژوهش، کارآفرینی، علم اطلاعات و دانش شناسی، اس، ادان، دانشجویان دک، ری
  • امیرحسام رادفر*، فاطمه فهیم نیا، محمدرضا اسمعیلی، ملوک ‏سادات حسینی صفحات 63-86
    مقدمه

    بررسی نظام مسائل و آسیب های آموزش علم اطلاعات و دانش شناسی نشان می دهد نبود الگویی جامع و یکپارچه از عناصر کلیدی آموزشی و کم توجهی به رویکردهای نوین آموزشی از عوامل کلیدی در بروز مشکلات پیش روست. طراحی و اعتبارسنجی مدل معنایی آموزش در حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی به عنوان الگوی کاربردی و برخاسته از ادبیات پژوهش، به منظور فائق آمدن بر مسائل مذکور هدف این پژوهش است.

    روش شناسی

     روش پژوهش حاضر از منظر تدوین، پیاده سازی و آزمون مدل روش علم طراحی است. در مرحله اول از روش فراترکیب و در مرحله بعد به منظور بومی سازی و اعتبارسنجی مدل به دست آمده از محاسبه ضریب توافق بهره گرفته شده است.

    یافته ها

    با اجرای مراحل هفت گانه فراترکیب، مدل نهایی در سه لایه مفهومی، مقوله ای و مولفه ای به دست آمد. در هر یک از لایه ها مفاهیم و موضوعاتی شکل گرفتند که در نهایت به شناسایی 62 شاخص اصلی منتج شد. به منظور اعتبارسنجی کیفی مدل، از ضریب توافق خبرگی کاپا و تایید خبرگی بالا استفاده شد.
     

    نتیجه گیری

    مدل به دست آمده، نه تنها قادر خواهد بود مسائل مطرح در آموزش علم اطلاعات و دانش شناسی را پاسخ دهد بلکه می تواند به عنوان مبنایی برای پژوهش های آتی در جهت طراحی و پیاده سازی نظام آموزش معنایی در رشته های مختلف قرار گیرد.

    کلیدواژگان: الگوی معنایی آموزش، فناوری های وب 3، علم اطلاعات و دانش شناسی، آموزش مبتنی بر هستان نگاری، وب معنایی
  • سید مهدی طاهری*، سهراب رستمی، یعقوب نوروزی صفحات 87-103
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف طراحی و تدوین پروفایل کاربردی فراداده‏ای برای توصیف و سازماندهی اشیای محتوایی پایگاه های مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی با رویکرد تحلیلی- سیستمی انجام شد.

    روش شناسی

     جامعه پژوهش را اشیای محتوایی چهار پایگاه حوزه نت، نورمگز، نورلایب و اندیشوران تشکیل می‏دادند. افزون بر اشیای محتوایی این پایگاه ها، عناصر، عناصر فرعی، و خصائص پرکاربردترین استانداردهای فراداده ای از جمله استانداردهای طرح فراداده ای توصیف شیء (مادس)، طرح فراداده ای هسته دوبلین، استاندارد کدگذاری و انتقال فراداده (متس) و قالب فراداده ای مارک به عنوان بخش دیگر جامعه پژوهش مورد مطالعه قرار گرفتند. به منظور انتخاب این استانداردها به عنوان مبنای طراحی پروفایل، ویژگی های بومی اشیای محتوایی، اهداف و کارکردهای مد نظر چهار پایگاه عضو جامعه پژوهش با ویژگی های طرح های فراداده ای استاندارد تطبیق داده شدند، و مناسبترین آنها (استانداردهای مادس و هسته دوبلین) که بتوانند نیازهای بومی توصیف و سازماندهی چهار پایگاه را تامین نمایند، مورد گزینش واقع شدند. روش گردآوری داده ها مصاحبه و مشاهده طراحی شده، و ابزار آن پرسشنامه و سیاهه وارسی بود.

    یافته ها

     برای طراحی و تدوین پروفایل کاربردی، عناصر، عناصر فرعی، و خصائصی از استانداردهای فراداده ای منتخب که متناسب با ویژگی های بافت بومی (پایگاه های چهارگانه) بود و نیازهای محلی بافت هدف را تامین می نمود، استخراج و در بستر معناشناختی همخوان با بافت اطلاعاتی هدف قرار گرفت. در مواردی که عنصر، عنصر فرعی و یا خصیصه ای جدید نیاز بود و یا عناصر، عناصر فرعی و خصائص موجود نیاز به بازتعریف بومی داشتند، عنصر یا خصیصه جدید طراحی و در صورت وجود، تعریفی بومی ارائه شد تا کاربردپذیری آن برای پایگاه ها افزایش یابد.

    نتیجه گیری

     پروفایل کاربردی فراداده ای مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی بر اساس ویژگی ها و نیازهای بومی پایگاه های آن مرکز، و همچنین شناسایی ساختار، عناصر، کارکردها و ویژگی‏های معناشناختی با مجموع 23 عنصر، 16 عنصر از استاندارد فراداده‏ای مادس، 5 عنصر از استاندارد فراداده‏ای هسته دوبلین و 2 عنصر تعریف شده به صورت بومی، و با تهیه توصیفی (شناسنامه ای) برای هر عنصر طراحی و تدوین گردید.

    کلیدواژگان: پروفایل کاربردی فرادادهای، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، توصیف و سازماندهی، اشیای محتوایی
  • شیوا یاری*، رضوان اجاقی صفحات 105-127
    مقدمه

    نظر به اهمیت خواندن برای فرد و جامعه و پایین بودن سرانه خواندن در کشوری چون ایران، پژوهشگران، اندیشمندان و مسئولان حوزه خواندن از جمله مجموعه کتابخانه های عمومی کشور سال هاست که هر یک به شیوه ای در تلاش اند تا بتوانند با ارائه راهکارها، برنامه ها، بسترسازی و فراهم نمودن زیرساخت ها و تبلیغات مناسب، افراد را به سمت خواندن جذب کنند. در این میان، بارها از مفید بودن خواندن و مزایای آن بحث شده است. در اهمیت خواندن و وجود مزایا و منافع فراوان آن برای فرد و جامعه تردیدی وجود ندارد، اما آنچه مهم است این است که در نهایت خواندن، عملا چه آثار و نتایجی در زندگی افراد اهل مطالعه داشته است. به دیگر سخن، دستاوردها و اثرات عملی خواندن در زندگی افراد چیست؟ از این‏ رو، پژوهش حاضر درصدد است دستاوردها و اثرات عملی خواندن را در بین اعضای کتابخانه ‏های عمومی شهر کرمانشاه شناسایی نماید.

    روش ‏شناسی

    پژوهش حاضر با رویکرد روش شناختی کیفی انجام شده و روش پژوهش، تحلیل محتوای کیفی است. داده ها با استفاده از مصاحبه عمیق گردآوری شده است. مشارکت کنندگان 31 نفر از اعضای کتابخانه ‏های عمومی شهر کرمانشاه در تابستان سال 1395 بودند. نمونه‏ گیری به روش هدفمند انجام گرفت و تا اشباع اطلاعات ادامه یافت. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از روش تحلیل محتوا استفاده شد. تحلیل داده ‏ها هم زمان با جمع آوری اطلاعات انجام گرفت.

    یافته ‏ها

    تحلیل داده ‏ها منجر به استخراج 14 موضوع اصلی، 27 زیر موضوع و 21 موضوع فرعی گردید. 14 موضوع اصلی عبارت‏اند از: پیشرفت علمی؛ توسعه ذهن؛ به روز بودن؛ تفریح سودمند؛ دستیابی به آرامش و نشاط؛ خودسازی و شخصیت ‏سازی؛ کسب توان و باز توانی اجتماعی؛ کسب تجربه؛ درمان مشکلات؛ بهبود کیفیت زندگی؛ کسب اعتبار؛ الگوبرداری؛ خلاقیت و مشارکت ذهنی. هر کدام از موضوعات اصلی نیز دارای زیر موضوعات و موضوعات فرعی هستند.

    نتیجه‏ گیری

     نتایج پژوهش حاکی از آن است که با خواندن، دستاوردهایی عاید فرد می‏ شود که در هر مرحله از زندگی باعث دستیابی وی به موفقیت و ایجاد تغییرات مثبت عینی و ذهنی به صورت مشهود و یا نامشهود می‏شود. این تغییرات هر چند فردی است اما به صورت غیرمستقیم در پیشرفت و بهبود جامعه نیز تاثیرگذار است. بنابراین اهمیت دادن و شناسایی چنین دستاوردهایی، می تواند در جهت رسیدن به جامعه ای اهل خواندن راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: خواندن، دستاوردها، اثرات عملی، کتابخانه های عمومی، اعضا، شهر کرمانشاه
  • عسگر اکبری*، فاطمه نوشین فرد، نجلا حریری صفحات 129-146
    مقدمه

    مدیریت دانش در سازمان، فرایند ایجاد، توزیع و به کار بردن دانش برای اهداف سازمانی را هدایت می کند. شناخت نقاط ضعف و موانع عوامل موفقیت جریان دانش در سازمان، می تواند بر روند مدیریت دانش تاثیر گذارد. از این رو پژوهش حاضر به شناسایی و اولویت بندی موانع جریان دانش در کتابخانه های دانشگاهی براساس مدل بلوغ مدیریت دانش مرکز بهره وری و کیفیت آمریکا می پردازد.

    روش شناسی

     روش پژوهش حاضر پیمایشی- تحلیلی است. جامعه آماری شامل 184 نفر از مدیران کتابخانه های مرکزی دانشگاه ها می باشند که همه آنها با سرشماری در پژوهش شرکت داده شدند. گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته انجام شد.

    یافته ها

     موانع جریان دانش از نظر درجه اهمیت به ترتیب اولویت؛ عوامل مدیریتی با میانگین 5/72 در رتبه اول، بعد منبع دانش با میانگین 5/17 رتبه دوم، بعد عوامل سازمانی با میانگین 4/67 رتبه سوم، بعد عوامل زمانی با میانگین 4/37 رتبه چهارم، بعد کانال های ارتباطی با میانگین 4/22 رتبه پنجم، بعد عوامل فردی با میانگین 4/21 رتبه ششم، بعد عوامل فناوری با میانگین 3/92 رتبه هفتم و بعد ویژگی های دانش با میانگین 3/72 رتبه هشتم قرار دارند. از نظر رتبه بندی موانع ابعاد جریان دانش با سطح بلوغ مدیریت دانش، به ترتیب بیش ترین موانع، سطح نوآوری، سطح بهینه سازی، سطح استانداردسازی، سطح توسعه و سطح شروع می باشند.

    نتیجه گیری

     کتابخانه های دانشگاهی در گام های اصلی چرخه مدیریت دانش با موانع و گلوگاه هایی مواجه هستند. اگرچه این موانع در کل ابعاد جریان دانش وجود دارد اما این موانع در بعد مدیریتی از دیگر عوامل ملموس تر است. بنابراین توجه به شاخص های رهبری کارآمد، سبک درست مدیریت، حمایت سازمانی، توجه به کارکنان دانشی، برای رفع موانع ضروری می باشد

    کلیدواژگان: ابعاد دانش، بغود مدیریت دانش، جریان دانش، کتابخانه دای دانشگادا، مدیریت دانش
  • قدسی آقابابایی، احمد شعبانی*، سیدعلی سیادت صفحات 147-160
    مقدمه

    اهمیت شایسته سالاری برای پیشبرد اهداف کتابخانه و نقش خلاقیت در توانمندسازی کارکنان بر کسی پوشیده نیست.هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین مولفه های شایسته سالاری و خلاقیت بین کتابداران کتابخانه های دانشگاه های دولتی شهر اصفهان در سال 1394 بوده است.
     

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش، تمام کتابدارانی است (155نفر) که در کتابخانه های دانشگاه های دولتی شهر اصفهان در سال تحصیلی 1394-1395 مشغول به کار بودند. از این بین، 102نفر به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم نمونه اتنخاب شدند. در پژوهش حاضر، برای جمع آوری اطلاعات از دو پرسش نامه استفاده شد: پرسش نامه شایسته سالاری که محقق ساخته و پرسش نامه خلاقیت که بر اساس پرسش نامه رندسیپ بود. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی، آزمون تی، آنالیز واریانس یک طرفه، ضریب اتا) استفاده شده است.

    یافته ها

     یافته های پژوهش نشان داد، خلاقیت با مولفه های شایسته سالاری یعنی مولفه های برنامه ریزی، سازماندهی، رهبری، کنترل و نظارت، نقش های ارتباطی، نقش های اطلاعاتی و تصمیم گیری رابطه مثبت و معناداری دارد (0/05≥p). یافته های حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد، بیشترین مقدار بتا متعلق به مولفه سازماندهی با 38درصد است. این یافته به معنای سهم بیشتر این متغیر در تبیین واریانس متغیر ملاک است و بیشترین تاثیر را بر متغیر خلاقیت دارد. خلاقیت همچنین قادر است، 30درصد از تغییرات مربوط به شایسته سالاری را پیش بینی نماید.

    نتیجه گیری

     باتوجه به وجود رابطه شایسته سالاری با خلاقیت، کتابداران کتابخانه های دانشگاه های دولتی شهر اصفهان  بهتر است، کتابداران تلاش نمایند مهارت های حرفه ای خود را افزایش دهند. همچنین در کتابخانه ها به خلاقیت کتابداران و شیوه های خلاقانه برای ارتقا و اداره بهتر کتابخانه اهمیت بیشتری داده شود.

    کلیدواژگان: شایستهسالاری، خلاقیت، کتابداران، کتابخانه های دانشگاهی
  • پروانه اسماعیل زاده*، محمدحسن زاده صفحات 161-179
    مقدمه

    با توجه به امکان نشر/بازنشر پیام در شبکه های اجتماعی مجازی ، دقت به صحت پیام ها مسئله مهمی است که توجه به آن موجب افزایش اعتماد به محتوای این شبکه ها می شود. ازسویی دیگر، توان کاربران در تشخیص نیاز اطلاعاتی و بازیابی، ارزیابی و کاربست اطلاعات مهم تلقیمی شود. پژوهش حاضر، به دنبال فهم تاثیر سواد اطلاعاتی کاربران شبکه های اجتماعی بر میزان دقت آن ها نسبت به صحت پیام های منتشره در شبکه های اجتماعی است.

    روش شناسی

     پرسش نامه شامل دو قسمت مربوط به سواد اطلاعاتی و صحت اطلاعات بوده. نتایج آزمون کرونباخ برای بخش صحت اطلاعات 0/894 و بخش سواد اطلاعاتی 0/875 بوده. روایی براساس نظر صاحب نظران این دو حوزه بررسی شد. پرسش نامه به  300 کاربر شبکه اجتماعی تلگرام ارسال و 165 پرسش نامه گردآوری شد.

    یافته ها

     سطح سواد اطلاعاتی کاربران شبکه ها در حد متوسط است؛ در 7 شاخص سواد اطلاعاتی کاربران، شاخص «به کارگیری اطلاعات» بیشترین مقدار (3/76) و مهارت «ارزیابی منابع اطلاعاتی و پایگاه های جست وجو» دارای کمترین مقدار (3/47) است.  در خصوص دقت به صحت اطلاعات بیشترین مقدار مربوط به «سلامت» با میانگین 3/73 و کمترین مقدار، «تخصص نقل کننده» با میانگین 3/54 است.

    نتیجه گیری

     همچنین براساس نتایج آزمون اسپیرمن، بین سواد اطلاعاتی کاربران گروه یک و دو و دقت به صحت اطلاعات رابطه وجود داردکه شدت کمی دارد. بین میزان توجه به صحت اطلاعات منتشره در این شبکه ها از سوی کاربران گروه یک و دو رابطه معناداری وجود دارد که شدت کمی دارد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، سواد اطلاعاتی، صحت اطلاعات، اینترنت
  • مجتبی کفاشان *، شعله ارسطوپور، نریمان کاشفی، یاسر آسمان دره صفحات 181-203
    مقدمه

    سرانه مطالعه به عنوان یکی از شاخص های مهم ارزیابی، رشد و توسعه فرهنگی جوامع محسوب می شود. از این رو، توجه به چگونگی استفاده از فناوری های نوین در راستای به خدمت گرفتن آن به منظور افزایش سرانه مطالعه منطقی به نظر می رسد. با توجه به گسترش و اهمیت شبکه های اجتماعی؛ این پژوهش با هدف بررسی عواملی که در شبکه های اجتماعی بر قصد مطالعه افراد تاثیر می گذارد؛ به انجام رسید. به منظور سنجش تطابق متغیرهای مورد ارزیابی از نظریه فرهنگ مصرف کننده استفاده شد.

    روش شناسی

     این پژوهش با روش «توصیفی- پیمایشی» انجام گرفت. پس از استخراج برخی از مهمترین عوامل موثر بر مطالعه در فضای رسانه های اجتماعی بر پایه مطالعه اکتشافی، الگوی مفهومی پژوهش طراحی و پس از تعیین روایی و پایایی پرسشنامه، با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تعداد 400 پرسشنامه در بین دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد توزیع شد که 366 پرسشنامه مبنای تحلیل داده ها قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

     در این پژوهش، 7 فرضیه مورد بررسی و آزمون قرار گرفت که تمامی فرضیه ها مورد تایید قرار گرفت. نتایج تحلیل مسیر نشان داد عواملی از قبیل اعتبار منبع اطلاعاتی، کیفیت مباحث و مذاکرات مطرح شده، بررسی کنندگان صفحات مجازی و تعاملات فرا اجتماعی، به ترتیب بیشترین تا کمترین میزان تاثیر بر قصد مطالعه افراد را نشان می دهند. همچنین دو عامل اعتبار منبع و تعداد فالوورها بیشترین میزان هم افزایی را بر دو گروه ناآشنایان و بررسی کنندگان نشان داده اند. همچنین، افراد بیش از آشنایان به ناآشنایان و بررسی کنندگان و نظرات آنها تکیه می نمایند که خود این نظرات نیز تحت تاثیر جدی مسائلی همچون اعتبار منابع، تعداد فالوورها و به ویژه تعاملات فرا اجتماعی بررسی کنندگان قرار می گیرد.

    نتیجه گیری

     نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان دهنده انطباق معنادار مفاهیم مطرح شده در نظریه فرهنگ مصرف کننده با قصد مطالعه افراد در شبکه های اجتماعی بود. از این رو، توسعه فرهنگ مطالعه با بهره گیری از فضای مجازی متاثر از عوامل متعددی است که می توان به مواردی از قبیل کیفیت کپشن ها، نظرات یا هشتک های نوشته شده، نظرات مثبت یا منفی درباره یک اثر علمی، تعداد لایک ها در صفحات، بهره گیری از نظرات افراد مشهور؛ همچنین نظرات دوستان و ناآشنایان، تعداد کامنت ها و یا تعداد فالوورها اشاره نمود که می تواند منجر به قضاوت مثبت یا منفی افراد پیرامون یک پست و در نهایت قصد مطالعه آنها شود. بر این پایه، متولیان این حوزه به منظور استفاده از ظرفیت های فضای مجازی در راستای معرفی آثار علمی مانند کتاب ها یا سایر منابع قابل مطالعه و سودمند ضروری است به موارد برشمرده شده توجه ویژه ای نمایند. در فضای مجازی صفحاتی که به صورت تخصصی/ علمی به معرفی کتاب یا سایر آثار علمی اختصاص دارد باید به تمامی موارد برشمرده شده و چگونگی تاثیر آنها توجه نمایند. در این صورت می توان امیدوار بود که گامی در راستای توسعه فرهنگ مطالعه و ترغیب آن در جامعه با استفاده از ظرفیت های شبکه های اجتماعی برداشته شود.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، اینستاگرام، قصد مطالعه، نظریه فرهنگ مصرف کننده
  • زهرا ناصری* صفحات 205-220
    مقدمه

    کسب وکار کتاب‏ از دیگر کسب وکارها متفاوت است. کتاب‏ ها محصولات نامطمئنی هستند که با شکست بالا در پیدا کردن مخاطبان مواجه‏ اند و تنها درصد کوچکی از آن ها به فهرست خرید مشتریان راه پیدا می ‏کنند. از این رو، چنین کسب وکارهایی همواره باید به دنبال راهبردهای کم هزینه و نوآور برای جلب نظر مشتریانشان باشند. بازاریابی محتوایی یکی از این راهبردهاست که با وجود اهمیت آن برای دستیابی به مخاطبان، اثربخشی آن در حوزه کتاب کمتر بررسی شده است. این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی بازاریابی محتوایی بر افزایش فروش برخط کتاب در سطح یک موسسه انتشاراتی انجام شده است.

    روش شناسی

     این مطالعه یک پژوهش کاربردی است و به لحاظ رویکرد، کیفی است که با استفاده از روش مطالعه موردی انجام شده است. راهبرد بازاریابی محتوایی در سطح یک موسسه انتشاراتی به مدت شش ماه اجرا و اثربخشی آن در افزایش فروش برخط کتاب مورد ارزیابی قرار گرفت. به این منظور از میان بنگاه ‏ها، موسسات و کسب‏ وکارهای فعال در زمینه نشر کتاب چاپی فارسی در حوزه‏ های فرهنگی و هنری شهر تهران، موسسه انتشاراتی آبان به روش هدفمند و قضاوتی به عنوان مورد مطالعه انتخاب شد. برای گردآوری داده‏ ها از مشاهده و تراکنش های فروش برخط استفاده شد.

    یافته ها

    یافته‏ های حاصل از به کارگیری بازاریابی محتوایی، افزایش 6/3 درصدی فروش برخط کتاب را نسبت به وضعیت پیشین نشان داد. این بدان معناست که فعالیت‏ های بازاریابی محتوایی در متقاعد کردن مخاطبان به خرید در مدت زمان کوتاه تا حدودی اثربخش بوده است. با این حال، این احتمال نیز وجود دارد که افراد تحت تاثیر عوامل مختلف تصمیم گرفته باشند خرید غیر برخط خود را افزایش دهند. این امر با توجه به رفتار مصرف‏ کننده‏ در محیط‏ های برخط قابل توجیه است. به این معنا که افراد در محیط‏ های برخط به کالایی علاقه مند می‏ شوند؛ اما تصمیم‏ می‏ گیرند به شکل فیزیکی آن را تهیه کنند.

    نتیجه گیری

    چنانچه بازاریابی محتوایی به عنوان تلاش طولانی ‏مدت در نظر گرفته شود؛ با به کارگیری و یکپارچه ‏سازی آن با دیگر فعالیت‏ های بازاریابی نتایج بهتری فراهم می کند.

    کلیدواژگان: بازاریابی محتوایی، اثربخشی، فروش غیرمستقیم، فروش برخط، بازاریابی کتاب
  • فاطمه محمدبیگی*، الهه امیراینان لو، عاطفه زارعی، علیرضا اسفندیاری صفحات 221-241
    مقدمه

    شبکه های اجتماعی کتاب محور به عنوان یکی از انواع شبکه ها مورد توجه واقع شده است. لذا با رشد و گسترش فناوری ها کتابخانه ها علاوه بر خدمات سنتی باید با این نوآوری ها همگام شوند. هدف از این پژوهش پیشنهاد مولفه های شبکه اجتماعی کتاب محور بومی با استفاده از مدل معادلات ساختاری مبتنی بر شبکه های اجتماعی کتاب محور بین المللی است.

    روش شناسی

     این پژوهش از نوع آمیخته بوده و از دو روش کمی و کیفی استفاده شده است. ابتدا شبکه های اجتماعی کتاب محور که در سایت الکسا جزء رتبه های برتر بازیابی هستند شناسایی شد، سپس به منظور تهیه سیاهه ای در خصوص مولفه های شبکه های اجتماعی کتاب محور به بررسی این سایت ها پرداخته شد و عناصر تشکیل دهنده آن ها مورد بررسی قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها چک لیست محقق ساخته متشکل از 14 معیار و 73 مولفه بود که به روش دلفی نهایی گردید و برای ارزیابی مورد استفاده قرار گرفت و در نهایت با استفاده از معادلات ساختاری بارعاملی مولفه های پیشنهادی جهت استفاده در الگوی بومی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان داد که همه مولفه های مورد بررسی در این پژوهش دارای اهمیت بوده و باتوجه به بارعاملی به دست آمده تمامی معیارهامی تواند در الگوی پیشنهادی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین شاخص های مورد بررسی نشان داد که مدل ارائه شده از برازش مناسبی برخوردار است.

    نتیجه گیری

     نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که تمامی مولفه های شناسایی شده این نوع شبکه ها برای طراحی ضروری است و چنانچه این شبکه ها بر اساس معیارهای به دست آمده طراحی شود از کارایی لازم برخوردار خواهد بود. از نتایج حاصل از این پژوهش و مولفه های شناسایی شده آن می توان در طراحی شبکه اجتماعی کتاب محور بومی استفاده نمود. تاکنون پژوهش پیرامون طراحی شبکه اجتماعی کتاب محور بومی انجام نگرفته است.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی کتاب محور، ودریدز، لایبرری تینگ، انابی
  • سولماز فروتنی، محسن نوکاریزی*، محمدرضا کیانی، حمیدرضا مختاری صفحات 243-263
    مقدمه

    دانش بومی،دانش محلی، سنتی یا قومی است که ماهیت آن تجربی،شفاهی وذهنی است. تدوین آن دشوار است چرا که دانشی ضمنی و پنهان است با ظهور علم نوین و پیشرفت جوامع مورد غفلت قرار گرفته و در معرض نابودی است. این جنوبی در کتابخانه های روستایی انجام گرفت مطالعه با هدف پیشنهاد و ارائه الگویی به منظور مستندسازی، حفظ و اشاعه دانش بومی روستاییان خراسان.

    روش شناسی

    این مطالعه کیفی به روش نظریه زمینه ای انجام شد. داده ها به کمک ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته از نمونه ها گردآوری شد. نمونه را بیست مرد و ده زن روستایی، هشت کتابدار و سه نفر مطلع از دانش بومی استان خراسان جنوبی تشکیل داد. روایی پژوهش به کمک بازخورد همتایان و توضیح مفصل و غنی و داوران بیرونی تایید شد. پایایی پژوهش نیز از طریق تصویربرداری و ضبط صدا و یاداشت برداری واژه به واژه با آوانگاری تقویت شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد  سازمان های بسیاری می توانند به منظور حفظ و اشاعه دانش بومی فعالیت کنند. دراین میان، کتابخانه های روستایی می توانند در بین سازمان ها نقش موثری ایفا کنند؛ چون نزدیکترین مراکز دانش در روستا هستند و با ایجاد انگیزه و افزایش مهارت های تخصصی، فنی، پژوهشی و کلامی به کتابداران و همچنین با مستندسازی دانش بومی به هر دو صورت رقومی و چاپی می توانند در نقش هماهنگ کننده ظاهر شوند.

    نتیجه گیری

    شیوه نامه به دست آمده مهم ترین نتیجه حاصل از این پژوهش بود. این شیوه نامه بر چهار اصل تخصص، تعهد، تعامل و تعادل استوار است. از طریق این شیوه نامه، ده مرحله شناسایی، انتخاب، یادگیری، ارتباط، اقدام، پیاده سازی، بازبینی، ثبت، سازماندهی و دسترسی، به منظور مستندسازی، حفظ و اشاعه دانش بومی روستاییان به کتابخانه های کتابخانه روستاییروستایی خراسان جنوبی ارائه داده شده است.

    کلیدواژگان: کتابخانه روستایی، دانش بومی، نظریه زمینه ای، مستندسازی، اشاعه
  • احمد خسروی، احمد زارعی، مهدی قیصری * صفحات 265-281
    مقدمه

     برای تدوین برنامه های راهبردی در هر سازمان ابزارهای مختلفی وجود دارد. ماتریسSWOT یکی از این ابزارهاست که با تحلیل عوامل موثر بیرونی و داخلی هر سازمان به مدیران در تدوین این برنامه کمک می کند.  هدف این تحقیق شناسایی مهمترین نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای موجود درحوزه کتابخانه های وابسته سازمان کتابخانه ها موزه و مرکز اسناد آستان قدس رضوی براساس ماتریس SWOT و ارائه راهبردهای اجرایی به منظور بهبود برنامه ها می باشد.

    روش شناسی

    تحقیق حاضر از نوع توصیفی پیمایشی است. برای جمع آوری اطلاعات از یک پرسش نامه خودساخته استفاده شد. روایی پرسش نامه با استفاده از نظرات کارشناسی اساتید مربوطه و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ محاسبه و مقدار آن 98% برآورد گردید. جامعه آماری این پژوهش مدیران و کارکنان معاونت امور کتابخانه های وابسته به سازمان کتابخانه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی است. امتیاز وزنی مولفه ها با  روش وزن دهی رتبه ای محاسبه شد. در نهایت پس از تحلیل عوامل و بر اساس اهمیت و وزن هر عامل ، استراتژی های مناسب پژوهش تدوین و راهبردهای اجرایی اثربخش در جهت تقویت قوت ها و فرصت ها و کاهش ضعف ها و تهدیدها ارائه گردید. 

    یافته ها

     یافته ها نشان داد که تعلق کتابخانه ها به آستان قدس رضوی، حضور نیروهای تحصیل کرده و متخصص و مدیران با تجربه مهمترین نقطه قوت کتابخانه ها و کمبود فضا و استاندارد نبودن ساختمان برخی از کتابخانه ها، نبود ساز و کار مناسب برای وجین منابع قدیمی و نبود نگرش کلی به ضرورت پژوهش مهمترین نقطه ضعف کتابخانه ها محسوب می شود. مهمترین فرصت های موجود اهتمام رهبر فرزانه انقلاب و تولیت محترم آستان قدس رضوی به توسعه کمی و کیفی کتابخانه ها، حضور کارکنان تحصیل کرده و وجود پتانسیل مناسب علمی و پژوهشی در این حوزه و شناساندن کتابخانه ها به مراکز آموزشی و فرهنگی با توجه به انتساب کتابخانه ها به امام رضا(ع) و تنوع خدمات در این کتابخانه ها می باشد. مهمترین تهدیدهای موجود گسترش مدرک گرایی و عدم علاقه به مطالعه بعد از فراغت از تحصیل و محیط و مشکلات اقتصادی جامعه می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که سازمان کتابخانه ها با قرار داشتن در وضعت تهاجمی، دارای فرصت ها و نقاط قوت زیادی می باشد که می تواند با اتکال به آنها در مسیر اهداف سازمانی، بر موانع موجود غلبه نموده و نقاط ضعف خود را تقویت نماید.

    کلیدواژگان: تحلیل SWOT، برنامه ریزی راهبردی، کتابخانه های وابسته به سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی
  • علی دایی*، سید حبیب الله میرغفوری، محمدرضا ایزدی صفحات 283-298
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان کیفیت ارائه خدمات و ارزیابی عملکرد خدمات کتابخانه الکترونیکی دانشگاه یزد و چگونگی دریافت و ارزیابی خدمات توسط دانشجویان و شناسایی عوامل موثر بر کیفیت این خدمات و میزان اثر آنها نوشته شده است. کتابخانه الکترونیکی دانشگاه یزد بخشی از کتابخانه مرکزی دانشگاه یزد است که در آن دانشجویان به منابع الکترونیکی، شامل کتاب و پایان نامه به صورت تمام متن و همچنین به پایگاه های اطلاع رسانی علمی جهت دریافت مقالات تمام متن دسترسی دارند.

    روش شناسی

     پس از مروری بر ادبیات تحقیق و مصاحبه با کارشناسان این حوزه، 20 مولفه موثر بر کیفیت خدمات کتابخانه ای شناسایی شده است که پس از طراحی و توزیع پرسشنامه میان 120 نفر از کارشناسان و کاربران کتابخانه الکترونیکی دانشگاه یزد، درباره هر کدام از این مولفه های کیفی در قالب طیف لیکرت بیانی فازی-شهودی نظرخواهی شد. در مرحله بعد، این عوامل با به کارگیری روش ویکور فازی شهودی اولویت بندی و در نهایت، با به کارگیری روش مدل سازی ساختاری تفسیری، استراتژی های افزایش سطح کیفیت خدمات سطح بندی شدند.

    یافته ها

    با به کارگیری روش شرح داده شده عوامل موثر بر کیفیت خدمات رتبه بندی گردیده و عامل حفظ اطلاعات کاربران با Q=/07 دارای اولویت اول، عامل سرعت پردازش با Q=0/08 اولویت دوم و عامل به روز بودن اطلاعات با Q=0/15 اولویت سوم را به خود اختصاص داده است. سایر عوامل نیز به همین ترتیب رتبه بندی شدند. در مرحله بعد، با به کارگیری روش مدل سازی ساختاری تفسیری استراتژی های افزایش سطح کیفیت خدمات سطح بندی شد که عوامل ایجاد دسترسی گسترده به مجلات الکترونیکی و عدم افشای اطلاعات کاربران در سطح یک و بقیه عوامل به ترتیب در سطوح 2 و 3 قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

     کاربران کتابخانه الکترونیکی موردنظر بیشتر توجه و اولویت خود را به حفظ اطلاعات معطوف نموده اند، که با توجه به این عامل مدیران این کتابخانه باید به مقوله امنیت و استفاده از سیستم های مطمئن توجه بیشتری نمایند. هم چنین سرعت پردازش که در اولویت بعدی کاربران قرارگرفته است نیازمند توجه ویژه به فراهم آوردن پهنای باند و بسترهای مناسب و استفاده از فناوری های به روز و نوین جهت ارائه خدمات به کاربران با سرعت مناسب و کسب رضایت آنان می باشد. هم چنین سایر عوامل که در این پژوهش استنتاج و اولویت بندی شدند به ترتیب نیازمند توجه و فراهم آوردن کیفیت مناسب جهت ارائه خدمات شایسته و مناسب و کسب رضایت مشتریان می باشد.

    کلیدواژگان: کتابخانه الکترونیکی، ویکور فازی شهودی، مدلسازی ساختاری تفسیری، دانشگاه یزد
  • حمید قاضی زاده*، سعید غفاری صفحات 299-316
    مقدمه

    ازآنجاکه خدمات مرجع مجازی، خدماتی است که از قابلیت های مطلوبی برخودار بوده و می تواند در فرایند خدمات رسانی در محیط وب، نقش آفرین نیز باشد، بررسی نقش این گونه قابلیت ها در روند تحقیقات کاربران، بیش ازپیش محسوس خواهد بود. ازاین رو، هدف از این پژوهش، بررسی نقش خدمات و قابلیت های مربوط به مولفه های مرجع مجازی بر بهبود عملکرد فعالیت های تحقیقاتی دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی است.   

    روش شناسی

     تحقیق حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و به روش پیمایشی انجام شده است. ابزارگردآوری داده ها، پرسش نامه و جامعه آماری آن، کلیه دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی بوده که 377 نفر  به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و براساس جدول مورگان گزینش انتخاب شدند.

    یافته ها

     تحلیل ها نشان داد که از میان انواع مولفه های مرتبط با قابلیت های مرجع مجازی، سرعت ارائه پاسخ با میانگین امتیاز 4/29، وضعیت مطلوبی داشته و در اولویت قرار گرفت و سایر مولفه ها مانند پاسخ گویی کتابدار، جامعیت پاسخ و اعتبارمنابع با میانگین 3/94، 836/86 و 3/75  به ترتیب در مراتب بعدی قرار گرفته و وضعیتی نسبتا مطلوب داشتند.

    نتیجه گیری

    ارزش مقاله حاضر در نشان دادن قابلیت های مرجع مجازی در کتابخانه ها است. تمرکز بر مولفه های مرتبط با مرجع مجازی، خواهد توانست تا امور پژوهشی کاربران درکتابخانه ها را  تسهیل نماید. دراین راستا، بهره گیری از قابلیت های مرجع مجازی کتابخانه های دانشگاه توسط دانشجویان، درحدمطلوب بوده و همچنین اعتماد دانشجویان به میز مرجع مجازی کتابخانه دانشگاه در حد بالایی بوده و این بدان معنا است که مسئولان کتابخانه باید در این راه توجه و دقت نظر بیشتری داشته باشند.

    کلیدواژگان: مرجع مجازی، خدمات مرجع، دانشگاه شهید بهشتی، پژوهش دانشگاهی
  • هدی ژیان *، حمیدرضا آقامحمدیان، مه دخت پورخالقی صفحات 317-338
    مقدمه

    بررسی اختلالات شخصیت در علم روان شناسی با مشاهده و بررسی رفتارهای فرد دارای اختلال و مصاحبه های بالینی انجام می پذیرد و به پژوهش بر انواع اختلالات شخصیتی در متن و شخصیت های داستانی خصوصا آثار کودک و نوجوان، توجه چندانی نشده است. در این جستار سه اختلال شخصیتی (دوری گزینی، افسردگی و اسکیزوتایپی) در سه شخصیت (توکا، مادر توکا و نیما) در دو کتاب نوجوان (کنسرو غول و خواهران تاریک) از مهدی رجبی، نویسنده آثار کودک و نوجوان، با نگاهی به کتاب درمانی، بررسی شده است.

    روش شناسی

     مولفه های اختلالات شخصیت در این پژوهش به روش کتابخانه ای گردآوری شده و روش پژوهش ، کیفی است که با شیوه تحلیل محتوا انجام شده است. ابزار در این پژوهش ملاک های تشخیصی در سه اختلال شخصیتی است. این ملاک ها در اختلال شخصیت دوری گزین شامل: «حقارت روانی، حقارت بدنی، مقایسه خود با دیگران، انزوا، دست پاچگی و عدم ریسک در زندگی است»؛ در اختلال شخصیت افسرده نیز نشانه های تشخیصی: «سبک زندگی تکراری، چاقی و پرخوری عصبی، داغدیدگی، عیب جویی، خرافاتی بودن» است و نشانه ها در اختلال شخصیت اسکیزوتایپی: «توهم، تفکر جادویی و سحرآمیز، رفتارهای غیرعادی و عجیب، سفر در زمان و مکان، اندیشه پردازی پارانویا، حالت عاطفی نابجا یا محدود، تنهایی و فقدان دوست» می باشد که در شخصیت های داستانی (توکا، مادر توکا و نیما) بررسی شده است.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده به ترتیب فراوانی، در متن کتاب خواهران تاریک، هشتاد و شش نمونه، بر اساس مولفه های اختلال شخصیت اسکیزوتایپی در شخصیت نیما مشاهده شد. در متن کتاب کنسرو غول نیز بیست و چهار نمونه بر اساس مولفه های اختلال شخصیت افسرده در شخصیت مادر توکا و بیست و دو نمونه بر اساس مولفه های اختلال شخصیت دوری گزین در شخصیت توکا مشاهده شد.

    نتیجه گیری

     در بررسی نمونه ها بر اساس ملاک های شخصیتی در سه اختلال شخصیت، به ترتیب فراوانی، ابتدا اختلال شخصیت اسکیزوتایپی، پس از آن اختلال شخصیت افسرده و در نهایت اختلال شخصیت دوری گزین در دو کتاب کنسرو غول و خواهران تاریک قرار گرفت. در بررسی شخصیت ها نیز بر اساس میزان فراوانی بیشترین آمار به نیما و پس از آن به مادر توکا و سپس به توکا اختصاص دارد و در مجموع اختلال شخصیت در کتاب خواهران تاریک بیشتر از کتاب کنسروغول مشاهده شد. در شخصیت های این دو اثر مشکلات روان شناختی بارزی وجود دارد که می تواند به کتابدار، معلم و روان شناس به عنوان درمانگر در رویکرد کتاب درمانی کودکان و نوجوان کمک بسزایی کند، زیرا مخاطبان کودک و نوجوان با همانندسازی خود با شخصیت های داستان می توانند روش هایی کاربردی برای حل مشکلات خویش بیایند.

    کلیدواژگان: اختلال شخصیت، دوریگزینی، افسردگی، اسکیزوتایپی، کتاب درمانی، مهدی رجبی، کنسرو غول، خواهران تاریک
  • امیر نیک زمان صفحات 339-354

     

    مقدمه

    مبتنی بر میزان آگاهی افراد از نیاز اطلاعاتی خود و نیز، هدفمندی در رفع آن، میتوان رفتارهای اطلاعاتی انسان را به دو مقوله کلی تقسیم کرد؛ رفتار اطلاع یابی و مواجهه اطلاعاتی. در تعریفی ساده، مواجهه اطلاعاتی، کسب اطلاعات به صورت غیرمنتظره است. هدف این مطالعه، شناخت درباره چیستی و عوامل روانشناختی و محیطی موثر بر رخداد این پدیده است.

    روش

    این پژوهش با استفاده از روش کتابخانه ای انجام گرفته است.

    یافته ها

    تصمیم آگاهانه یا ناآگاهانه برای پیگیری اطلاعات به وسیله فرایند پیچیدهای از شناخت، انگیزش و هیجان هدایت میشود. ویژگی های شخصیتی خاص و همچنین، حالت های انگیزشی و هیجانی خاص، کشف غیرمنتظره را بهبود میدهند. برخی از عوامل محیطی وجود دارند که میتوانند احتمال رخداد مواجهه اطلاعاتی را افزایش دهند.

    نتیجه گیری

    رفتار انسان محصول سه عامل است؛ انگیزش، توانایی و محرک های بیرونی. در زمینه رفتار اطلاعاتی، نیازها و علاقه های اطلاعاتی، انگیزش را پدید می آورند. منظور از توانایی، توانایی های شناختی و روانشناختی است. محرک های بیرونی، ساختارهای همگرا و واگرا در محیط اطلاعاتی را شامل می شود که امکان بروز رفتارهای اطلاعاتی همگرا و واگرا را فراهم میکنند. از اینرو، میتوان گفت اگرچه میزان آگاهی کاربر از نیاز اطلاعاتی خود و هدفمندی در رفع آن و همچنین، توانایی های شناختی و روانشناختی وی، همگرا بودن یا واگرا بودن رفتارهای اطلاعاتی او را تعیین میکنند، اما این ساختار محیط اطلاعاتی است که راه های تعامل کاربر با محیط اطلاعاتی را شکل میدهد و زمینه را برای ظهور رفتارهای همگرا و واگرا فراهم میسازد. همچنین، تفاوتهای فردی در میزان مواجهه اطلاعاتی به صورت عمیقی در توانایی های شناختی انسان از جمله پردازش اطلاعات، توجه و ادراک ریشه دارد. رخداد مواجهه اطلاعاتی مستلزم واگرایی در رفتار اطلاعاتی است. واگرایی در رفتار اطلاعاتی نشانهای از تفکر واگرا است. از اینرو، چنین به نظر میرسد که ضروری است درباره عواملی که بر تفکر واگرا موثر هستند، شناخت بهدست آور

    کلیدواژگان: رفتار اطلاعاتی، رفتار اطلاع یابی، مواجهه اطلاعاتی، کشف تصادفی اطلاعات، رویداد غیرمنتظره، الگوی غیرمنتظره
  • پرستو علی خانی، مرتضی رضایی زاده*، محسن حاجی، مجتبی وحیدی صفحات 355-370
    مقدمه

    در دهه های اخیر، واقعیت افزوده توجهات بیشتری را به خود جلب نموده و با افزودن لایه ای از اطلاعات مجازی، تجربه نوینی را برای کتابخانه ها نیز فراهم کرده است تا پاسخ گویی به نیازهای جمعیت عظیم و گوناگون کاربران را افزایش دهد. بر اساس این تحولات فناورانه، شناسایی ابعاد تاثیرگذاری واقعیت افزوده بر خدمات کتابخانه ای هدف پژوهش حاضر بوده است؛ تا از این طریق، این فهم بدست آید که اکنون، چه چیزی و چگونه توسط فناوری درحال رخ است.

    روش شناسی

    باتوجه به دانش ناکافی و پراکنده ای که درباره ورود واقعیت افزوده به کتابخانه ها به چشم می خورد، پژوهش حاضر با رویکرد مروری و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی در راستای استخراج نظامند یافته های متون پیشین، در میان منابع گردآوری شده از سه پایگاه علمی وب آوساینس، گوگل اسکالر، و اسکوپوس، به دنبال پاسخ به این سوال بوده است که مطالعات، اثربخشی واقعیت افزوده را در چه ابعادی از خدمات کتابخانه ای شناسایی کرده اند.

    یافته ها

     یافته ها حاکی از این هستند که واقعیت افزوده ظرفیت پشتیبانی از عملکرد کتابداران در مدیریت منابع کتابخانه ای را دارد. به علاوه کاربران را در این زمینه ها یاری می دهد:

    1. جست وجوی منابع کتابخانه؛ 2. آموزش خدمات کتابخانه ای و سواد اطلاعاتی؛ 3. ارائه خدمات مبتنی بر مکان؛ 4. ایجاد شبکه های تعاملی و پژوهشی و 5. بازدید از منابع تاریخی و کم یاب.

    نتیجه گیری

     نتایج این پژوهش نشان داد که تمرکز بیشتر پژوهشگران و توسعه دهندگان نرم افزارهای واقعیت افزوده برای خدمات کتابخانه ها، بر تسهیل عملکرد کاربران بوده است تا کتابدارن. همچنین، توانمند نمودن کودکان و نوجوانان بع نوان کاربران مستقل کتابخانه مورد توجه ویژه ای قرار گرفته است. پژوهشگران گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، کتابداران، مدیران کتابخانه های کودک و نوجوان، متخصصان علوم کامپیوتر می توانند از پیشنهادات کاربردی این پژوهش بهره مند شوند. بنابراین، ضرورت دارد در تعامل پژوهشگران با کتابداران و کاربران کتابخانه ها یا حتی مطرح شدن کتابداران به عنوان پژوهشگر، از مسائل این مکان ها اطلاع یافته و در جهت تحقق کتابخانه های نسل چهارم از طریق فناوری هایی مانند واقعیت افزوده گام بردارند.

    کلیدواژگان: واقعیت افزوده، خدمات کتابخانه ای، کتابخانه های آینده
|
  • Azad Paknejad* Pages 5-38
    Introduction

    In the current situation of employment in the field of Knowledge and Information science (KIS), it is essential to carry out researches that provide a groundwork for entrepreneurship and employment. The main goal of this study is to conduct a qualitative content analysis of the new syllabus of KIS in order to identify entrepreneurship competencies in the field of Search Engine Optimization (SEO) and the degree of compliance of the syllabus with it.

    Methodology

    The present study is an applied research based on a qualitative content analysis method. The research population included ads for the SEO field and the latest approved syllabuses of the undergraduate and masterdegrees in the KIS.

    Findings

    The main entrepreneurial competencies of SEO in the form of Content Analysis Structures were developed in five general categories and 39 items. The analysis of the syllabuses showed that there was 66% of the SEO competencies in the KIS’s syllabuses.

    Conclusion

    The results showed that the main drawbacks of the KIS’s syllabus in web topics are site optimization for search engines (SEO) as well as entrepreneurship, and reviewing and updating the syllabus is essential in this regard.

    Keywords: Syllabus, Entrepreneurship, Search Engine Optimization, Knowledge, Information Science, SEO
  • Farzaneh Ghannadinejad* Pages 39-62
    Introduction

    Studying and researching the challenges and research needs of entrepreneurship in knowledge and information science can help us to develop entrepreneurship in this field. In this way, the purpose of this study was to identify and categorize the important entrepreneurship research topics in knowledge and information science and measuring their importance to determine research priorities in the field.

    Methodology

    This study was conducted as a survey, The purpose of the study was application and the nature of the research was descriptive and analytical. The study population consisted of faculty members and doctoral students of knowledge and information science in Tehran University, Kharazmi University, Al-Zahra University, Ferdowsi University of Mashhad, Shiraz University, University of Esfahan and Shahid Chamran University in the academic year 2016-2017. Data were collected by a questionnaire was made by researchers. To assess the formal validity of the questionnaire, the opinions of experts in the field of knowledge and information science were used and construct validity was applied to assess its validity and Pearson's correlation coefficient Cronbach's alpha was used to measure its reliability. In order to analyze the data, descriptive statistics (mean) and inferential statistics (Friedman test and t test) were used.

    Findings

    After reviewing the literature and experts' views, 58 research topics were identified and classified in 8 main aspects. Among the research topics identified, research priorities from the viewpoint of the studied population were included "entrepreneurship education", "research in entrepreneurship", "information technology", and "the relationship between entrepreneurship and knowledge and information science".

    Conclusion

    Results indicate that new and applied topics and topics related to information technology are more preferred than the traditional subjects and theoretical subjects for future research in this area. Research planning in order to target research topics requires identification of the most important research axes. The results of this study will help to clarify the research needs of the field of entrepreneurship in knowledge and information science.

    Keywords: research priorities, research topics, knowledge, information science, faculty members, doctoral students
  • Amirhesam Radfar* Pages 63-86
    Introduction

    This study aims to design and validate a semantic model of education in the field of Information Sand Knowledge Science (KIS) as a domestic pattern taking from research literature. For achieving the goal, a pattern based on ontologies was followed. In this way, it can introduce an influential solution for current issues dealing with this field and bring a bright area in front of the academic society including policy-makers, educators and learners by representing a comprehensive scene of educational elements and their relations.

    Methodology

    In view of designing, implementing and testing model, the method of design science was used in this research. In view of research approach, it is considered as a qualitative one. Applying the meta-synthesis in the first step, this study used Cohen’s kappa coefficient for model validation in the second step. All original articles related to different aspects of education semantic model including twenty works from 430 ones were selected and analyzed.

    Findings

    Using the seven steps of Meta-Synthesis, the final model consisting of three layers (category, concept, and index) was attained. Five categories, sixteen concepts and sixty-two indices were realized. To validate the semantic model, Cohen’s kappa coefficient was calculated.

    Conclusion

    The obtained model, was approved by high level of expert agreement. It not only can be a suitable solution for the problems dealing with KIS in Iran, but also considered as a pattern for future researches in designation and implementation of semantic model of education in other disciplines. The findings indicate that the semantic model is a complex concept including different aspects and indices which can be noticed by policy-makers, designers and other role-players in designation and assessment of teaching-learning systems.

    Keywords: Semantic pattern of education, Web 3.0 technologies, Knowledge, Information Science, Ontology-based education, Semantic web
  • Seyed Mahdi Taheri* Pages 87-103
    Introduction

    The research was carried out with the aim of designing and constructing a metadata application profile for describing and organizing content objects of the databases of the Computer Research Center of Islamic Sciences (CRCIS) with analytical-systematic approach.

    Methodology

    The research population included the content objects of four databases including Hawzah Net, Noormags, Noorlib and Andishvaran. In addition to the content objects of these databases, elements, sub-elements and attributes of the most utilized metadata standards including Metadata Objects Description Schema (MODS), Dublin Core Metadata Initiative (DCMI), Metadata Encoding and Transmission Standard (METS) and MARC Metadata Format have been studied as the another part of the research. The data was gathered by interviews and structured observations made by the means of  a questionnaire and a checklist.

    Findings

    To design application profile, native features of the content objects and the goals and desired functions of the four databases of the research population were compared with the features of the studied metadata standards and the best elements, sub-elements and attributes that were able to meet the needs of describing and organizing of the four databases were chosen. In some cases, if a new element, sub-elements or attribute, was needed or it was needed to redefine the existing elements, sub-elements or attributes natively, the new elements, sub-elements or attributes were designed and if existed, a native definition was presented to increase its functionality and usability for the databases.

    Conclusion

    The metadata application profile of the Computer Research Center of Islamic Sciences was designed and constructed based on the native requirements and features of the databases of that center and also identifying structures, elements, functions and semantic features resulted in totally 23 elements -16 elements from Metadata Object Description Schema (MODS), 5 elements from Dublin Core Metadata Initiative (DCMI) and 2 native elements- and by providing a description for each element.

    Keywords: Metadata application profile, Computer Research Center of Islamic Sciences (CRCIS), Description, Organization, Content objects
  • Shiva Yari* Pages 105-127
    Introduction

    Due to the importance of reading for individuals and society and the low per capita reading in some countries like Iran, some researchers, thinkers, and authorities on reading, including those of public libraries are attempting to attract people towards reading through providing approaches, programs, and fitting and establishment of infrastructures and suitable advertisement. There is no doubt about reading and its advantages and benefits for individuals and society, but the effects and results of reading in people’s life is important, eventually. This study aimed at studying the achievements and practical effects of reading among the members of Kermanshah’s public libraries.

    Methodology

    This research has been done in a qualitative methodological approach named content analysis. Data has been gathered with a deep interview technique. Participants were 31 members of Kermanshah’s public libraries in autumn 2016. Sampling was done in a purposeful way and continued up to saturation of information. Data analysis was done at the same time with data gathering along with content analysis approach.

    Results

    Data analysis led to extraction of 14 main subjects, 27 sub-subjects, and 21 subsidiary subjects. 14 main subjects including scientific progress, development of mind, updating, useful recreation, reaching to calm and vitality, self-development and character creation, achieving power and social rehab, earning experience, problem solving, improving the quality of life, earning credibility, creativity and mental participation. Each one of these main subjects has sub-subjects and subsidiary ones.

    Conclusion

    Results showed that people will get achievements through reading that causes them to reach success and positive objective and subjective changes, tangibly or intangibly. Although these changes are individual, but are indirectly effective in progress and improvement of society. So, emphasizing on/and recognition of these achievements could be a way to reaching the reading community.

    Keywords: reading, achievements, practical effects, public libraries, library members, Kermanshah
  • Asgar Akbari* Pages 129-146
    Introduction

    Knowledge management is used in the organization for guidance on the process of creating, disseminating and applying knowledge for organizational purposes. Understanding the weaknesses of/and barriers to the success factors in the flow of knowledge in the organization can affect the knowledge management process. Therefore, the present study deals with the identifying and prioritizing the barriers to knowledge flow in university libraries based on the maturity of knowledge management model taken from the American Productivity and Quality Center.

    Methodology

    The present study is a survey-analytical study. The statistical population included 184 managers of central libraries of some universities, all included as the research census. Data were collected through a researcher-made questionnaire.

    Findings

    The barriers to knowledge flow are ranked in priority order: Management factors with a mean rate of 5.72 in the first rank, the source of knowledge with a mean rate of 5.7 in the second rank, organizational factors with a mean rate of 4.67 in the third rank, time factor with a mean rate of 4.37 in the fourth rank, communication channel with a mean rate of .22 in the fifth rank, individual factors with a mean rate of 4.21 in the sixth rank, technical factors with a mean rate of 3.92 in the seventh rank, and knowledge characteristics with a mean rate of 3.72 in the eighth rank. In terms of ranking the barriers of the dimensions of the flow of knowledge with the level of maturity of knowledge management the barriers are the level of innovation, the level of optimization, the level of standardization, the level of development and the level of beginning, respectively.

    Conclusion

    Academic libraries face the barriers and bottlenecks in the main steps of the knowledge management cycle. Although these obstacles exist in the entire dimensions of the flow of knowledge, the barriers are more tangible in the management dimension. Therefore, attention to effective leadership indicators, the right styles of management, organizational support, and attention to knowledge workers are necessary to eliminate these barriers.

    Keywords: knowledge dimensions, maturity of knowledge management, knowledge flow, university libraries, knowledge management
  • Ahmad Shabani* Pages 147-160
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the relationship between the components of meritocracy and creativity among librarians working in the libraries in Isfahan governmental universities in 2015. 

    Methodology

    This study was a descriptive–correlational one. The study population included all librarians in the libraries of Isfahan governmental universities in the academic year of 2015-2016.. A random sample of 102 persons selected by a stratified random sampling approach have been included. In the present study collected data from two questionnaires were used; meritocracy based on a questionnaire developed by the researchers and creativity based on the scale developed by Randsepp. To analyze the data, descriptive statistics (frequency, percentage, mean, standard deviation) and inferential statistics (Pearson correlation coefficient, linear regression, t-test, ANOVA, eta coefficient) were used.

    Findings

    Creativity related in significantly positive vein with all components of meritocracy including the components of planning, organizing, leading, controlling and monitoring, communication, informational roles and decision making(p<.05). Creativity can also predict 30 per cent of meritocracy changes.

    Conclusion

    Given the relationship between meritocracy and creativity, librarians of governmental university libraries of Isfahan are better to try to increase their professional skills. Libraries need to focus on the creativity of librarians and their creative ways to promote and better manage the library.

    Keywords: meritocracy, creativity, librarians, universities libraries
  • Parvaneh Esmaelzadeh* Pages 161-179
    Introduction

    With rapid growth of social networks and due to their facilities including the possibility of publishing/re publishing messages by all users, the accuracy of messages is critical. The accuracy of messages will lead to improve confidence of content in social networks. User’s ability to recognize and retrieve, evaluate and use of information is considered to be important factor in this matter. The purpose of this study was to determine the relationship between information literacy of social networks users and messages correctness on this networks.

    Methodology

    Data were collected with an information literacy and information correctness two-part questionnaire. This questionnaire was sent to 300 users of Telegram social network and 165 cases were collected. The Cronbach's Alpha (reliability) for information literacy component was .875 and that for information correctness was .894. Questionnaire validity were confirmed based on the views of the experts of these two matters.

    Findings

    This study shows that information literacy of social network users is in the moderate level. Out of information literacy seven indexes, use of information has maximum size (mean of 3. 76) and skill in evaluating information sources and searching databases has minimum size (mean of 3.47).  Between accuracy of message correctness indexes, “health” is in the maximum level (average 3.72) and "narrator expertise" in the minimum level (average3.54).

    Conclusion

    There is a relative relationship between users’ information literacy skills and the accuracy of messages disseminated in the social networks.

    Keywords: social networks, information literacy, Information correctness, internet
  • Mojtaba Kafashian* Pages 181-203
    Introduction

    The per capita reading is seen as one of the key indicators for the evaluation, growth and development of societies. Therefore, it is reasonable to consider how to take advantage of modern technologies to increase per capita book-reading. Given the importance and spread of social networks, this study aims to examine the factors that affect intention to read in social networks. The consumer culture theory was used to assess the adaptation of variables under study.

    Methodology

    This research was undertaken by using a descriptive-survey method. After extracting some of the major determinants of the study in the social media environment based on the exploratory study, the conceptual model of the research was designed. Following the assessment of validity and reliability of the questionnaire, 400 questionnaires were distributed among students of Ferdowsi University of Mashhad using stratified sampling method, out of which 366 questionnaires were used for the data analysis. Structural equation method was used for data analysis.

    Findings

    In this study, all the seven hypotheses tested were approved. The results of path analysis indicated that factors such as the reliability of sources, the argument quality and issues raised, reviewers of cyberspace and Para-social Interaction had the highest to lowest impact on the intention to read, respectively. Also, two factors of source credibility and the number of followers revealed the greatest level of synergy in both groups of non-peers and reviewers. Also, subjects were more reliant on comments made by strangers and reviewers than were on comments made by acquaintances, and these comments were in turn strongly motivated by factors such as the credibility of resources, number of followers, and in particular, the social interactions of reviewers.

    Conclusion

    The results of this study showed that concepts of consumer culture theory were adaptable to the intention to read in social networks. Therefore, promoting a reading culture via cyberspace is underpinned by several factors such as the quality of captions, comments or hashtags, positive or negative comments about a scientific work, number of likes on pages, inclusion of comments by renowned figures as well as the comments made by friends and strangers and the number of likes, comments, or followers, which can in turn influence the positive or negative judgment of people about a post and ultimately the intention to read that post. Accordingly, relevant authorities should pay particular attention to these factors in order to exploit cyberspace capabilities for the introduction of scientific works such as books or other readable and useful resources. In cyberspace, pages that are particularly dedicated to introduction of specialized and scientific books or other works should take into account all of the above points and their upshots. In this case, we can hope that some steps for the development of the culture of reading and its encouragement in society are taken.

    Keywords: social networks, Instagram, intention to read, consumer culture theory
  • Zahra Naseri* Pages 205-220
    Introduction

    The business of the book is different from other ones. Books are uncertain products that have a high failure rate in reaching the target audience, with only a small percentage of them entering the customer's shopping list. Hence, such businesses should always seek low-costs and innovative strategies to attract their customers. Content marketing is one of these strategies that despite its important role in reaching the audience, there have only been a few books related to it and its effectiveness. The purpose of this study was to investigate the effect of content marketing on increasing the rate of online book sales at a certain publishing company.

    Methodology

    This study is a qualitative research; done by using a case study method. Content marketing strategies were performed at a publishing company for six months and its effect on increasing the rate of online sales of books was evaluated. For this purpose, among the active Persian publishing companies in Tehran, the Aban publishing company was purposefully selected as a case study. Data was collected using observation and online sales transactions.

    Findings

    The findings from the use of content marketing showed a 3.6% increase in book online sales rate compared to the previous state. However, it is also likely that people affected by different factors have decided to increase their offline purchases. This is justified by the consumer's behavior in online environments.

    Conclusion

    If content marketing is considered as a long-term effort, it will provide better results by integrating it with other book-marketing activities.

    Keywords: Content marketing, Effectiveness, Indirect sales, Online sales, Book marketing
  • Fatemeh Mohammadbeigi* Pages 221-241
    Introduction

    Social networks are being considered and used in all societies. Book-based social networks have also been featured as one of these kinds of networks. Therefore, with the growth and expansion of various technologies in libraries, in addition to traditional services, these innovations should be synchronized and applied. The present study addresses the components of these types of networks in an indigenous level.

    Methodology

    This research is a mixed type and has used quantitative and qualitative methods. First, top-ranked social cataloging sites on Alexa's site were identified, including the Goodreads, Librarything and Anobii, and then, in order to provide a checklist about the components of book-based social cataloging sites, these sites and their constituent elements were studied. Library studies were used to provide an evaluation checklist on the criteria and components of book-based social network sites evaluators. Then, the components presented in various texts and sources were extracted and classified according to the proposed criteria. The data gathering tool was a checklist consisting of 14 criteria and 73 components, finalized by using the Delphi method. Finally, using structural equations, the proposed components were investigated for use in the indigenous pattern.

    Findings

    The results of this study showed that all of the components studied in this research are important and all of the criteria can be used in the proposed model and have the appropriate amount and all of the factors are of an appropriate size and credibility. Also, in the bookbased social sites, the Librarything ranked first and Goodreads ranked second and Anobii ranked third in terms of compliance with the components. Also, the indicators showed that the proposed model has suitable goodness of fit.

    Conclusion

    The results of this study showed that all the identified components of this type of network are necessary for design, and if these networks are designed based on the criteria, they will be effective. It is suggested that a similar research be done for other social cataloging sites and their elements be examined in an indigenous level.

    Keywords: Book-based Social Networks, Librarything, Goodreads, Anobii
  • Mohsen Nokarizi* Pages 243-263
    Introduction

    Indigenous knowledge is an experiential, verbal and mental knowledge. It is difficult to compile because the implied knowledge is hidden and is neglected and subject to destruction with the advent of modern science and the progress of societies. This study aimed to propose and provide a protocol to document, preserve and promote South Khorasan villagers’ indigenous knowledge in rural libraries.

    Methodology

    Grounded theory method was performed. Data were collected based on a semi-structured interview from 3 different samples, including a sample of 20 rural males and 10 rural females, a sample of 8 rural librarians, and finally a sample of 3 governmental officers informed in indigenous knowledge in South Khorasan province. The study validity was confirmed by peer feedback, detailed and rich explanations, and external reviewers. The study reliability was strengthened by imaging and sound recording and verbatim taking notes along with transliteration.

    Findings

    Based on the results, many organizations are able to work in order to preserve and promote indigenous knowledge. In the meantime, as rural libraries are the nearest centers for preserving knowledge in the country, they can motivate and increase the professional, technical, research and verbal skills of their librarians, and play a coordinating role among other organizations, with documentation of indigenous knowledge in both digital and print formats. The yielded protocol was the most important outcome of this study which was based on four principles of expertise, commitment, interaction and balance, and in which ten stages, including identification, selection, learning, communication, action, implementation, monitoring, recording, organization and access were offered to document, preserve and promote indigenous knowledge of villagers in rural libraries of South Khorasan.

    Conclusion

    Paying attention to the role of the libraries, especially rural libraries, is a new subject in documenting, preserving or disseminating indigenous knowledge and proposing a protocol for this aim can be beneficial and applicable in Iran.

    Keywords: rural libraries, indigenous knowledge, grounded theory, documentation, dissemination
  • Mahdi Gheisari* Pages 265-281
    Introduction

    There are different tools to formulate strategic plans in each organization. The SWOT matrix is one of these tools that helps managers in managing the programs by analyzing the external and internal factors of each organization. The purpose of this research was to identify the strengths, weaknesses, opportunities and threats in the Libraries, Museums and Documents Center of Astan Qods Razavi based on SWOT matrix and offer executive solutions to improve the programs.

    Methodology

    This research is a descriptive-survey. A researcher-made questionnaire was used to collect data. The validity of the questionnaire was confirmed by using the expert opinions of the faculty members and its reliability was calculated by using Cronbach's alpha (amounted to %98). The statistical population of this research was all affiliated managers and employees of the library deputy in Libraries, Museums and Documents Center of Astan Qods Razavi. After collecting internal strengths and weaknesses and external opportunities and threats, these factors were placed in a separate table and component weight scores were calculated using a rated weighting method. Finally, after analyzing the factors, based on the importance and weight of each factor, appropriate research strategies were formulated and effective executive strategies were developed to strengthen strengths and opportunities and reduce weaknesses and threats.

    Findings

    The results showed that belonging to the Astan Quds Razavi Libraries, presence of educated and expert personnel and experienced managers were of the greatest strength. Lack of space and standard library buildings in some libraries, proper mechanisms for weeding old resources and general attitude to the necessity of research were important weakness of these libraries. The most opportunities were attention of supreme leader and respected custodian of Astan Quds Razavi to qualitative and quantitative development of these libraries, presence of educated staff and existence of a suitable scientific and research potential in this area and presentation of these libraries to educational and cultural centers, belonging the libraries to Imam Reza and variety of services made in these libraries and the most important threats were academic credentials, lack of interest in studying after graduation, and the environmental and economic problems of society.

    Conclusion

    The results showed that the libraries have many opportunities and strengths for being in an aggressive situation that by relying on them, can be directed toward the way of organizational goals, overcoming existing obstacles and strengthening their weaknesses.

    Keywords: SWOT, Strategic planning, Libraries, Museums, Documents Center of Astan Qods Razavi
  • Ali Daee* Pages 283-298
    Introduction

    This article was written with the objective of assessing the quality of service delivery and performance evaluation of Yazd University’s electronic library services and its user’s perception of these services along with identification of factors affecting the quality of services and these factors’ degree of importance..

    Methodology

    After reviewing the research literature and interviewing experts in this field, 20 failure factors in the quality of library services have been identified. After designing and distributing questionnaires among 120 users and experts in the form of failure mode and effect analysis (FMEA) approach, these failure factors were questioned in a linguistic form and intuitionistic-fuzzy environment. In the next step, these factors were ranked using VIKOR method. Eventually, using interpretation structural model (ISM), reducing barriers’ strategies were ranked.

    Findings

    With using the described method, the factors affecting the quality of service were ranked and found that the user information retention factor with Q = 07 is in the first priority, the processing speed factor with Q = 08 is in the second priority and the factor of updating the information with Q = .15 is in the third priority. Other factors were ranked similarly. In the next stage, using the method of interpretive structural modeling, the strategies for increasing the level of service quality were ranked. The factors creating wide access to electronic journals and the non-disclosure of user information were placed at level 1.

    Conclusion

    The users of the electronic library have focused their attention on maintaining information, due to which managers of this library should pay more attention to security and use of secure systems. Also, the processing speed that is the next priority of users requires special attention to provide the appropriate bandwidth and platform and the use of up-to-date and new technologies to provide users with the right speed and satisfaction. Also, other influential factors that have been prioritized in this study need some attention and, by doing so, the library can provide an appropriate quality for providing appropriate services and obtaining customers’ satisfaction.

    Keywords: Electronic library, Intuitionistic Fuzzy WIKOR, interpretation structural model (ISM), Yazd University
  • Hamid Ghazizadeh* Pages 299-316
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the role of services and capabilities related to virtual reference components in improving the research performance of students at Shahid Beheshti University.

    Methodology

      The study was an applied study and a survey was carried out. Data collection tool was a questionnaire. The statistical population of the study was all students of Shahid Beheshti University. 377 students were selected by stratified random sampling based on Morgan's sampling table.

    Findings

    The results of the study showed that among the various types of components related to virtual reference capabilities, the response rate with an average score of 4.29 is desirable and prioritized. Other dimensions, such as being respondent with a mean rate of 94.3, the comprehensiveness of responses with a mean rate of 3.86, and credibility of resources with an average rate of 3.75 were in the next orders, and were relatively favorable.

    Conclusion

    The results of the research indicate that the students' trust in Internet resources for research is high and this means that librarians should pay more attention to the dimensions and frameworks related to this issue. The value of the present study is to demonstrate virtual reference capabilities in libraries. Focusing on the components related to virtual reference, libraries will be able to facilitate the process related to researching their users in the library.

    Keywords: Virtual Reference, Reference Services, Shahid Beheshti University, Academic Research
  • Hoda Zhian* Pages 317-338
    Introduction

    The study of personality disorders in psychology has been done by observing and investigating the behaviors of a person with a disorder, and clinical interviews and variations of personality disorders in the book-text and fictional characters are not considered especially in children’s literature. In this research, three personality disorders (avoidant, depressive and schizotypal) in three characters (Tuka, Mother of Tuka and Nima) of two teenage novels (THE GIANT FROM THE TIN CAN and THE DARK SISTERS) from children literature, authored by Mehdi Rajabi were studied in a bibliographic approach.

    Methodology

    The components of personality disorders in this research are collected by library method (literature review) and research method was of qualitative and content analysis type. The instrument in this study was a diagnostic criterion in three personality disorders. These criteria in the disorder of the alternate personality included: "mental retardation, physical degradation, self-comparison, isolation, distress, and the lack of risk in life; in depressed personality disorder diagnostic symptoms:" were repetitive lifestyles, obesity and neurology, and symptoms in schizotypal personality disorder were "illusion, magical and magic thinking, unusual and strange behavior, traveling in time and place, paranoid thinking, an egalitarian or limited emotional state, loneliness, and the lack of friend. These criteria were studied in three fictional characters (Tukka, Mother Tuka and Nima) have been investigated.

    Findings

    In the text of the book Dark Sisters, eighty-six samples were observed based on the components of schizotypal personality disorder in Nima's personality. In the book THE GIANT FROM THE TIN CAN, there were twenty-four samples based on the components of depressed personality disorder in the mother of Tuka, and twenty-two samples based on the components of the personality disorder in the Tuka personality. 

    Conclusion

    In examining the samples based on personality criteria in the three personality disorders, schizotypal personality disorder, depressive personality disorder, and avoidant personality disorder were observed more, respectively. IIn the characters of these two works, there are significant psychological problem that can help the librarians, teachers and psychologists as therapists in the children's and adolescent’s bibliographic approach, as the children and teenagers' audience, by replicating themselves with the characters of the story, can come up with practical ways to solve their actual problems.

    Keywords: personality disorder, distortion, depression, Schizotypy, Bibliotherapy, Mahdi Rajabi, THE GIANT FROM THE TIN CAN, THE DARK SISTERS
  • Amir Nikzaman* Pages 339-354
    Introduction

    Information behaviors can be divided into two general categories based on the degree of users’ awareness of information need and purposiveness in meeting it: information seeking and information encountering. In a simple definition, information encountering is serendipitous acquisition of information. The aim of this study is to see what information encountering is and to identify psychological and environmental factors affecting the occurrence of this phenomenon.

    Methodology

    This research implemented a library research method.

    Findings

    The conscious or unconscious decision to pursue information is guided by a complex process of cognition, motivation and emotion. Certain personality traits as well as certain motivational and emotional states seem to enhance serendipitous discovery. There are some environmental factors increasing the occurrence possibility of information encountering.

    Conclusion

    Human behavior is the product of three factors: motivation, ability, and extrinsic triggers. Regarding the information behavior, information needs and interests create motivation; ability includes cognitive and psychological abilities; Extrinsic triggers include divergent and convergent structures in informational environment providing possibilities of appearing divergent and convergent information behavior. Although the degree of user’s awareness of own information need and purposiveness in meeting it and so his/her cognitive and psychological abilities determine the divergence or convergence of information behavior, but this is the structure of informational environment that provides the ways users can interact and make it possible users to be diverged or converged. Individual differences in the degree of information encountering relate profoundly to cognitive abilities such as information processing, attention, and perception. The occurrence of information encountering requires divergence in information behavior. Divergent information behavior signifies divergent thinking. Therefore, it is necessary to recognize factors influencing the divergent thinking.

    Keywords: information behavior, information seeking behavior, information encountering, accidental information discovery, serendipity, serendipity pattern
  • Morteza Rezayezadeh* Pages 355-370
    Introduction

    In recent decades, Augmented Reality has attracted more attention and by adding a layer of virtual information, it has provided a new experience for libraries to increase their response to the needs of a large and diverse population of users. The present study seeks to identify the impact of Augmented Reality on library services in order to develop an understanding about what and how actions are currently being taken by technology.

    Methodology

    Due to the inadequate and scattered information on the Augmented Reality flooding into the libraries, this study aimed to investigate the aspects of library services influenced by Augmented Reality. To this end, a qualitative content analysis was used to employ the data gathered from the three scientific databases of Web of Science, Google Scholar, and Scopus.

    Findings

    The findings suggest that Augmented Reality is well capable of supporting librarians in managing library resources. Moreover, it could aid users in (1) searching for library resources, (2) learning about library services and information literacy, (3) receiving location-based services, (4) creating interactive and research networks, and (5) visiting historic and scarce recourses.

    Conclusion

    The results of present study showed that the focus of most researchers and developers of Augmented Reality applications was on facilitation services for library users than librarians. In addition, the empowerment of children and adolescents as independent library users has been special attention. Researchers at the department of information and knowledge science, librarians, child and adolescent librarians, and computer science experts can use the practical suggestions of this research. Therefore, it is imperative that researchers interact with librarians and library users, or even bring librarians as researchers, to inform the issues of these sites and to move towards the realization of fourth-generation libraries through technologies such as Augmented Reality.

    Keywords: Augmented Reality, Library Services, Future Libraries