فهرست مطالب

سیاست نامه علم و فناوری - سال نهم شماره 2 (پیاپی 27، تابستان 1398)

نشریه سیاست نامه علم و فناوری
سال نهم شماره 2 (پیاپی 27، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شیوا ابن یامینی* صفحات 5-13

    شرکت های ارائه دهنده خدمت در میادین نفتی، محور توسعه فناورانه در صنعت جهانی نفت هستند. در حال حاضر، نمونه های موفق این شرکت ها از جهات مختلفی مانند: درآمدزایی، سهم بازار، پیشرفت های فناورانه، سطح دانش تخصصی، انجام ابرپروژه-ها و توانمندی های فناورانه با شرکت های بین المللی نفت برابری می کنند. شرکت های بین المللی نفت قدمتی بسیار طولانی در صنعت نفت دارند و از ابتدا حضوری پررنگ داشتند اما، شرکت های ارائه دهنده خدمت با سابقه ای بسیارکمتر، چطور توانستند از منظر فناورانه به جایگاهی بعضا برتر از شرکت های معظم دست یابند؟ این سبقت فناورانه چطور رخ داد؟ در این مقاله سعی داریم این جهش عظیم را ریشه یابی کرده و همچنین نگاهی گذارا به روند قدرت گیری شرکت های بین المللی نفت داشته باشیم. شرکت های ارائه دهنده خدمت به دنبال موج برون سپاری شرکت های بین المللی در اواخر دهه 90 میلادی به قدرت رسیدند و از آن پس، به منظور بقا و رقابت پذیری، سعی کردند کلیه نیازمندی های رقابتی صنعت نفت را در خود ایجاد کنند. وابستگی سایر بازیگران به این شرکت ها در انجام بسیاری از پروژه ها رو به افزایش است زیرا، آنها به عنوان تنها تامین کننده برتر در صنعت نفت، نقش آفرینی می کنند.

    کلیدواژگان: شرکت های ارائه دهنده خدمت در میادین نفتی، شرکت های بین المللی نفت، برون سپاری، سبقت فناورانه
  • جواد مشایخ* صفحات 15-29

    نظام مالکیت فکری عبارت است از مجموعه نهادها و قوانینی که در طراحی، به کارگیری و اجرای مالکیت فکری در اقتصاد ملی دخیل هستند. نظام مالکیت فکری به عنوان یکی از مهم ترین خرده نظام های نظام ملی نوآوری، به طور بالقوه ابزار قدرتمندی برای سیاست های نوآوری در همه کشورها با هر سطحی از توسعه به شمار می آید. با این حال، به دلیل تفاوت در ماهیت و عملکرد نظام ملی نوآوری در کشورهای درحال توسعه با کشورهای توسعه یافته، نظام مالکیت فکری نیز باید از تناسب لازم با سطح توسعه و ظرفیت نوآوری در این کشورها برخوردار باشد. در این تحقیق پس از بررسی تاریخی شکل گیری نظام مالکیت فکری در ایران و تشریح مولفه های نظام فعلی، با استفاده از روش SWOT قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدهای نظام مالکیت فکری در ایران تحلیل شد. در پایان نیز توصیه های سیاستی برای تطابق هرچه بیشتر نظام مالکیت فکری با نظام ملی نوآوری در ایران ارائه شده است.

    کلیدواژگان: نظام مالکیت فکری، نظام ملی نوآوری، کشورهای در حال توسعه، SWOT
  • مریم صیادی*، سید محمدرضا میراحمدی صفحات 31-42

    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر ابعاد سرمایه اجتماعی یعنی سرمایه ساختاری، شناختی و ارتباطی بر نوآوری تیمی از طریق اشتراک گذاری دانش در شرکت هلدینگ توکا فولاد می پردازد. این تحقیق از نظر هدف کاربردی، از نظر ماهیت توصیفی- همبستگی می باشد که به شیوه پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه پرسنل شرکت هلدینگ توکا فولاد در شهر اصفهان به تعداد 400 نفر می باشد که نمونه مورد بررسی بر اساس جدول مورگان، 196 نفر برآورد گردید. این نمونه به روش نمونه گیری تصادفی ساده در دسترس انتخاب گردید که از این تعداد، 192 نفر، به پرسش نامه پاسخ کامل داده بودند. برای گردآوری داده ها در این تحقیق از پرسشنامه با طیف لیکرت استفاده شد، که روایی آن به تایید کارشناسان رسید و پایایی آن نیز از طریق آلفای کرونباخ به میزان 769/0 مورد تایید قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده از طریق تحلیل داده ها به روش مدل سازی معادلات ساختاری، مشخص گردید که ابعاد سرمایه اجتماعی هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیر مستقیم و از طریق به اشتراک گذاری دانش، بر نوآوری تیمی کارکنان شرکت هلدینگ توکا فولاد، تاثیر مثبت و معنی داری داشت.

    کلیدواژگان: نوآوری تیمی، اشتراک گذاری دانش، سرمایه اجتماعی شناختی، سرمایه اجتماعی ساختاری، سرمایه اجتماعی ارتباطی
  • حمزه صمدی *، حسین صمدی صفحات 43-65

    عصرحاضر مملو از نیروهایی است که بر اشکال مختلف زندگی انسان اثرگذاربوده و موجب آشوب ناکی، ابهام، گسستگی، تغییرپذیری، بی ثباتی و عدم قطعیت فزاینده در درک پدیده ها و ارائه ی راه حل ها برای مسائل اصلی زندگی شده است. دانش علمی و فن آورانه به پیش رفته ترین سطح خود رسیده است؛ به طوری که، سرعت فزاینده ی پیشرفت در فن آوری های نوین، انسان را از فشار کارهای فرسایشی رهانیده و زندگی او را آسان تر و غنی تر کرده است، اما به جای آسایش، ناآرامی، بی قراری، و فشارهای روحی و روانی مهلکی را برای انسان به ارمغان آورده و او را برده ی فن آوری کرده است. علاوه بر این، مسائل مربوط به توسعه، فساد اقتصادی، تخریب محیط زیست، استفاده از سلاح های کشتارجمعی، درگیری های سیاسی در سطوح ملی و بین المللی، بی عدالتی، افراط گرایی، دموکراسی سازی، حکمرانی، و سایر مسائل فردی، سازمانی، اجتماعی، و جهانی نیازمند چیزی بیش از دانش موجود در دنیاست. «حکمت»، فراتر از دانش علمی و فن آورانه، مفهومی است که می تواند میان عقلانیت ابزاری و عقلانیت-ارزشی توازن برقرار نماید، ارزش ها و اخلاقیات را موردتوجه قرار دهد، مسائل زندگی را برطرف نماید، نفع عامه را تامین نماید، و زندگی بهتری را برای انسان فراهم آورد. ازاین رو، هدف این پژوهش ارائه ی مفهوم «دانشگاه حکیمانه» و تبیین نقش و ماموریت خطیر نسل جدیدی از دانشگاه ها، موسسات آموزش عالی، و سایر نهادها و موسسات علمی، آموزشی، و پژوهشی در حل مسائل زندگی فردی و اجتماعی انسان است.

    کلیدواژگان: دانشگاه حکیمانه، حکمت، دانش علمی، فن آوری، ماموریت جدید دانشگاه
  • سیدامیرحسین طیبی * صفحات 67-95

    پیدایش و گسترش روش شناسی کیفی در خلال چند سال اخیر در جامعه علوم اجتماعی و انسانی ایران، موضوع مناقشات و مجادلات ضمنی نظری و روشی متعددی بوده است. توجه و گسترش روزافزون استفاده از روش های کیفی در جامعه دانشگاهی کشور، نه تنها مستلزم آشنایی با این روش شناسی و چگونگی طراحی و اجرای آن است، بلکه نیازمند آشنایی با رویه های تحلیلی این روش ها و استفاده از آن ها نیز می باشد. اما این رویه های استاندارد به ندرت به صورت مقاله کاربردی معرفی شده است. هدف این مقاله، معرفی رویه های استاندارد تحلیل داده های کیفی و فنون مرتبط با آن به صورت خلاصه و کاربردی است. لذا تلاش شده است به کمک روش پژوهش منابع کتابخانه ای، 11 روش جامع این حوزه مورد بررسی قرار گیرند. این روش ها عبارتند از: تحلیل مردم نگارانه تماتیک، تحلیل نظریه زمینه ای، تحلیل روایتی، تحلیل پدیدارشناسی، تحلیل محتوای کیفی، تحلیل مکالمه، تحلیل نشانه شناختی، توصیف ضخیم، تحلیل موقعیتی، تحلیل گفتمان و تحلیل داده های مشاهده ای. در بخش پایانی مقاله نیز، خلاصه کاربردی از شیوه کدگذاری در روش های کیفی ارائه می شود.

    کلیدواژگان: روش کیفی، تحلیل، رویه، مدل، ارزیابی
  • لیلا سرایی*، بهرام غفاری صفحات 97-110

    امروزه سازمان های فناور و نوآور می توانند با بهبود روابط مدیریتی، اثر بخشی و کارایی خود را بهبود بخشیده و با استفاده از استراتژی نوآوری باز و ایجاد ظرفیت جذب، فرصت های جدید را اکتشاف و از آن استفاده کنند. جامعه آماری این تحقیق شرکت های فناور و نوآور ایرانی شرکت کننده در نمایشگاه اینوتکس خرداد ماه 1396 تهران بوده اند. نتایج حاصل نشان داد که بین روابط مدیریتی بر نوآوری باز ، روابط مدیریتی بر ظرفیت جذب و ظرفیت جذب بر نوآوری باز تاثیر معناداری وجود دارد، به این معنا که وجود روابط مدیریتی، نوآوری باز و ظرفیت جذب را و ظرفیت جذب، نوآوری باز را در شرکت های فناور و نوآور تقویت می کند. در این وضعیت شرکت ها به طور موثر، دانش و ایده های ابتکاری را کشف و بهره برداری و دسترسی به طیف وسیعی از ایده ها و منابع جدید را فراهم می کنند که آنها را در ارزیابی، ادغام، بهره برداری و بازسازی این ایده ها قادر ساخته و نقش حیاتی ظرفیت جذب در ترویج فعالیت های نوآورانه باز را برای تجاری سازی دانش و منابع شرکت مشخص می کند.

    کلیدواژگان: روابط مدیریتی، نوآوری باز، ظرفیت جذب
  • سیدامیرحسین طیبی *، زهرا دانیالی صفحات 111-124

    اکثر مشارکتهای نظری در مدیریت استراتژیک به جای معرفی پارادایم های جدید "نظریه بزرگ "، نظریه های پذیرفته شده را به شیوه های جدید و جالب؛ گسترش داده، شفاف می سازند و یا به کار میگیرند. در اینجا ما دستورالعملی جهت چگونگی ایجاد این نوع مشارکتهای نظری ارائه میدهیم. نظریه معمولا با یک سوال تحقیق مبتنی بر پدیده مورد علاقه، تغییرات یا محدودیت های نظریه موجود یا خلاقیت فکری آغاز میشود. علاوه بر سوال تحقیق، جوانب تخصصی تر دیگری از نظریه وجود دارد که میتوان مشارکتها را در مورد آنها اعمال کرد: روش نظریه پردازی، سطح تحلیل، درک پدیده اصلی، سازوکارهای علی، ساختارها و متغیرها و شرایط مرزی از جمله این جنبه ها میباشند. این جوانب نظریه، مجموعه ای از نتایج را در قالب توضیحات، پیش بینی ها یا دستورالعمل ها ایجاد میکنند. مقالات در این موضوع ویژه از مجله مدیریت استراتژیک ، با استفاده از چارچوب ارائه شده ما بعنوان نمونه های این رویکرد به تدوین مشارکت های نظری تفسیر شده است.

    کلیدواژگان: نظریه، مشارکت نظری، مدیریت استراتژیک، راهنمای کاربردی
|
  • Shiva Ebneyamini * Pages 5-13

    Oilfield service companies are the technological leaders of the global oil and gas industry. Successful Oilfield service companies are currently competing with supermajors in numerous aspects such as monetization, market share, technological advancement, offering specialized knowledge, conducting mega projects and having advanced technological capabilities. International oil companies have been in the oil game since day one and were considered as the main player in the oil and gas industry, but depending on the evidences gathered in this study, oilfield service companies with less experience, are winning the technological race over the other players. In this article, we try rooting this technological takeover and also discuss the international oil companies’ road to success. Oilfield service companies have gained a better position since the outsourcing wave in the 90s and afterward tried to achieve and maintain the pillars of powers in the oil and gas industry in order to survive and meet their customers’ demands. Now, most of the players’ project fulfillment and success are partially/fully dependent on the Oilfield service companies’ performance as they are the main supplier in the oil and gas industry.

    Keywords: Oilfield service companies, International oil companies, outsourcing, technological take over
  • Javad Mashayekh * Pages 15-29

    Intellectual property system (IPS) can be defined as the set of institutions and rules involved in the design, implementation, and enforcement of intellectual property in a national economy. Intellectual property system as a main subsystem of the national innovation system potentially is a powerful tool for innovation policies in every country with different developmental level. However, due to differences in the nature and function of the national innovation system in developing countries vs. developed countries, intellectual property system must be proportionate to the developmental level and innovation capacities in these countries. In this paper, after reviewing the history of the evolution of intellectual property system in Iran and describing its main components, SWOT method has been used to analyze strengths, weaknesses, opportunities, and threats of the current intellectual property system. Finally, policy suggestions for further conformity between the intellectual property system and the national innovation system in Iran are presented and discussed in detail.

    Keywords: Intellectual Property System, National Innovation System, Developing Countries, SWOT
  • Maryam Sayadi *, Seyyed Mohammad Reza Mir Ahmadi Pages 31-42

    The present study investigates the impact of structural, cognitive and communication social capital on team innovation through knowledge sharing, in Tuka Steel holding company. This research belongs to descriptive-correlational researches and conducted by survey method. The statistical population of the study consisted of 400 employees of Tuka Steel holding company in Isfahan. The sample was 196 people based on Morgan's table. This sample was selected through simple random sampling method. 192 respondents completed the questionnaire. Validity of questionnaire was confirmed by experts and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha of 0.769. Based on the results obtained by analyzing the data by structural equation modeling, it was determined that the dimensions of social capital, both indirectly and indirectly, through knowledge sharing, had a positive and significant impact on the innovation of the employees.

    Keywords: Dimensions of Social Capital (Structural, Cognitive, and Communication), Knowledge sharing, Team Innovation
  • Hamzeh Samadi*, Hossein Samadi Pages 43-65

    The present era is full of forces that influence on the different forms of living and cause increasingly chaos, ambiguity, discontinuity, changeableness, and uncertainty in the understanding of phenomena and representing solutions for living's main problems. The scientific and technological knowledge have been reached to the highest level ever before; so that increasingly speed progress in the new technologies liberated the human from exhausting physical labor, and maked his life easier and richer; but instead of rest and comfortableness living, it introduce a grave restlessness and psychological pressure into his life and make him a slave to this technology. Further, relevant problems to the development, economic corruption, environment destruction, using mass destruction weapons, political conflicts in national and international levels, injustice, extremism, democratization, governance, and other individual, organizational, social, and global problems needs something more than existing knowledge in the world. Wisdom, beyond scientific and technological knowledge, is a concept that is able to create balance between instrumental rationality and value rationality, to pay attention to the values and ethics, to resolve living problems, to serve the common good, and to provide a better living for human. Therefore, the purpose of the present study is to represent the concept of "Wise University" and to explain the crucial role and mission of the new generation of universities, higher education institutions, and other scientific, educational, and research institutions in the resolving of individual and social problems of human living.

    Keywords: Wise University, Wisdom, Scientific Knowledge, Technology, the New Mission of Universities
  • Amirhossein Tayebi * Pages 67-95

    The emergence and development of qualitative methodology over the past few years in the social and human sciences community of Iran has been the subject of controversy in theory and practice in a number of ways. The increasing attention to and increasing the use of quality methods in the academic community of the country not only requires familiarization with this methodology and how it is designed and implemented, but also requires familiarization with the analytical procedures of these methods and their use. But these standard procedures are rarely introduced as an applied article. The purpose of this paper is to introduce standard procedures for analyzing qualitative data and related techniques in a brief and practical way. So, with the help of library resources research methodology, 11 comprehensive methods of this field have been examined. These include: Ethnographic Thematic Analysis, Grounded Theory, Narrative Analysis, Phenomenological Analysis, Qualitative Content Analysis, Conversation Analysis, Semiotic Analysis, Thick Description, Situational Analysis, Discourse Analysis, Observational Data Analyze. In the final section of the paper, a brief practical summary of the coding method in qualitative methods is presented.

    Keywords: Qualitative method, analysis, procedure, model, Evaluation
  • Leila Saraei *, Bahram Ghaffari Pages 97-110

    Nowadays, technology and innovation organizations can improve their managerial relationships; improve their efficiency and efficiency by exploring and exploiting new opportunities using open innovation strategy and capacity building. The statistical population of this research is the Iranian technology and innovation companies that participated in the Inotex exhibition in June 2012 in Tehran. The results showed that there is a significant relationship between managerial relationships on open innovation, managerial relationships on absorption capacity and absorption capacity on open innovation, in other words, the existence of managerial relationships, open innovation and absorption capacity, and absorption capacity, open innovation in Enhancing technology and innovation companies. In this situation, companies effectively discover innovative knowledge and ideas and provide access to a range of new ideas and resources that enable them to evaluate, integrate, exploit and rebuild these ideas. And identifies the critical role of absorption capacity in promoting open innovation activities for the commercialization of knowledge and resources of the company.

    Keywords: managerial relationships, open innovation, absorption capacity
  • Zahra Daniali, Amirhossein Tayebi * Pages 111-124

    Rather than introducing radical new “grand theory” paradigms, most theory contributions in strategic management extend, clarify, or apply received theories in new and interesting ways. Here we offer a guide on how to make these kinds of contributions to theory. Theory usually begins with a research question, which can come from the phenomenon of interest, variations/limitations of existing theory, or intellectual creativity. Along with the question, there are a number of more craftsmanship-level aspects of a theory where contributions can be made: the mode of theorizing, the level of analysis, an understanding of the underlying phenomenon, causal mechanisms, constructs and variables, and boundary conditions. These aspects of the theory lead to a set of outcomes in the form of explanations, predictions, or prescriptions. The articles in this special issue are interpreted through our framework as illustrations of this approach to making theory contributions.

    Keywords: theory, theory contributions, strategic management, practical guide