فهرست مطالب

مطالعات عمران شهری - پیاپی 8 (بهار 1398)

نشریه مطالعات عمران شهری
پیاپی 8 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهمن بهادری * صفحات 4-18

    تحقیق حاضر در پی استفاده از توانمندی نرم افزارهای سنجش از دور و GIS در آشکارسازی تغییرات پوشش اراضی و کاربری اراضی و همچنین تغییرات رشد دینامیک قلمرو شهر اهواز و وضعیت بوم شناسی آن بر مبنای اطلاعات حاصله از داده های ماهواره ای می باشد. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کاربردی است. روش گردآوری اطلاعات شامل مطالعات کتابخانه ای، میدانی و عکس های هوایی و سنجش از دور می باشد. داده های مورد نظر از طرح های جامع و تفصیلی شهری، آماده سازی زمین، نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن، سالنامه های آماری و سایر منابع معتبر تهیه شده است. داده های سنجش از دور که به صورت رقومی مورد نیاز می باشد از طریق مرکز سنجش از دور تهیه شده است. از نرم افزار های، Geomatica P.C.I, Arc GIS, Arc view, Auto cad, Excell استفاده شده است. در این پژوهش پس از تهیه نقشه ژیومورفولوژی، لندفرم ها و پدیده ها، شناسایی و تفسیر شده است. نتایج بررسی نشان داد که شهر اهواز در سال 1352با مساحتی برابر با12/138 کیلومترمربع و 16درصد تغییر داشته است. از سال های 1352 تا 1369 نیز مساحت شهر اهواز به 3/188 رسیده است و از سال های 1369 تا 1384، شهر اهواز به مقدار 13/260 کیلومترمربع بیشترین تغییر را نسبت به دیگر سال ها به خود اختصاص داده است. در سال های 1384 تا 1392 رشد شهر اهواز تغییر زیادی نداشته است. بصورت کلی می توان گفت رشد شهر اهواز از سال های 1373 تا 1392 رشد چندین برابری داشته است. زاد و ولد و مهاجرت شهرها و روستاهای مناطق جنگ زده و خیل مهاجرین جویای کار از سایر شهرهای استان و استان های همجوار به کلانشهر اهواز از جمله عواملی هستند که بر گسترش شهر اهواز تاثیرگذار بودند.

    کلیدواژگان: سنجش از دور، سیستم اطلاعات جغرافیایی، گسترش افقی شهر، کلانشهر اهواز
  • ایرج تیموری *، محمد نعمتی صفحات 19-33

    تحولات جمعیتی یک کشور به عنوان مبنایی برای سیاست‌گذاری‌ها و تصمیم‌گیری‌های کلان می‌باشد. به طوری که، جمعیت مبنای سرمایه‌گذاری در زمینه توسعه راه و مسکن، بنگاه‌های اقتصادی، تاسیسات آموزشی و درمانی، تسهیلات رفاهی و تامین انرژی و غیره است. از این رو، عدم درک صحیح از تحولات جمعیتی منجر به ناهماهنگی در برنامه‌ریزی‌ها و در نهایت اتلاف سرمایه و زمان خواهد بود. جمعیت سالخورده به جمعیتی اطلاق می‌گردد که بیش از ده درصد کل جمعیت شصت و پنج سال و بالاتر باشد. همچنین، تعریف فرد سالخورده در کشورهای مختلف و با توجه به امید به زندگی بین سن 50 تا 75 سال متغیر می‌باشد. در این پژوهش نیز، 70سالگی به عنوان سن سالخوردگی در نظر گرفته شده است. بر این اساس، هدف این پژوهش روندیابی سالخوردگی جمعیت گروه سنی منتخب در 37 سال آینده (در افق 1435) می‌باشد. در این راستا از مدل خود رگرسیون میانگین متحرک انباشته (ARIMA) برای اعمال روابط و پیش‌بینی استفاده شده است. داده‌های بکار رفته سرشماری‌های سال 1365 تا 1395 می‌باشد. نتایج بدست آمده، نشان می‌دهد که انتظار تغییرات جمعیت 70 ساله و بیشتر افزایشی می‌باشد که این گروه جمعیتی در افق 1435 به 16/743 درصد خواهد رسید. همچنین، طبق نتایج حاصل از پیش‌بینی توسط مدل آریما، انتظار می‌رود در افق 1435 جمعیت 70 ساله و بیشتر، «26644317» نفر باشد که برابر با 22 درصد کل جمعیت کشور در آن سال خواهد بود.

    کلیدواژگان: پیش بینی جمعیت، سالخوردگی، مدل آریما، افق 1345
  • مهناز جاسمی منش *، رضا شریفی اصل صفحات 34-47

    یکی از مراکز خدماتی مهم و جذاب برای شهروندان یک شهر، بانک ها هستند که مکان قرارگیری شعب بانک در سطح شهر محرکی برای جذب مشتری و رضایت آنان به حساب می آید. ضروری است که مکان استقرار آنها به صورتی انتخاب شود که دسترسی عموم ساکنین شهر را فراهم آورد و بیشترین سودآوری را برای بانک داشته باشد. هدف اصلی در پژوهش حاضر ارزیابی و تحلیل مکانی شعب بانک کشاورزی محدوده مرکزی شهر ایلام است که به روش توصیفی – تحلیلی انجام گرفته است. در این محدوده سه شعبه بانک کشاورزی مستقر است که شعبه خیابان آیت الله حیدری از نظر تحلیل مکانی در بهترین موقعیت قرار گرفته است. شعبه ایلام و شعبه خیابان فردوسی نیز از نظر مکانی مناسب توصیف شده اند. اما شعبه خیابان فردوسی از نظر زیبایی و خوانایی از کیفیت مناسبی برخوردار نیست. از این رو، شعب بانک کشاورزی محدوده شهر ایلام از مکانیابی مناسبی برخوردارند و رضایت مشتریان را جلب می نمایند.

    کلیدواژگان: مکانیابی، بانک کشاورزی، شهر ایلام
  • محمدتقی رضویان *، بشرا ناصری، هادی غلامی نورآباد، مرتضی باغبان نوینی صفحات 48-68

    سکونتگاه‌های غیررسمی به مثابه‌ی یکی از پیامدها و ویژگی‌های بارز شهرنشینی معاصر در کشورهای در حال توسعه و از جمله ایران بوده‌اند. در میان تمام مشکلاتی که این سکونتگاه‌ها دارند، امنیت تصرف، یکی از مهم ترین مسایلی است که با آن مواجه هستند. حق تامین سکونت، اصلی اساسی و لازم برای بهبود شرایط زندگی ساکنین در این سکونتگاه‌ها به شمار می‌رود و فقدان آن منجر به عدم تمایل به مشارکت، عدم سرمایه‌گذاری در بهبود مسکن و آسیب‌های روانی در ساکنان می‌شود. هدف این تحقیق، بررسی ارتباط میان امنیت تصرف و کیفیت کالبدی مسکن در محله‌ی عباس‌آباد شهر سنندج می‌باشد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش تحقیق توصیفی – تحلیلی است که با استفاده از اطلاعات کتابخانه ای و پیمایشی (پرسشنامه) انجام شد. جامعه‌ی آماری پژوهش کلیه‌ی سرپرستان خانوار محله عباس‌آباد سنندج تشکیل می‌دهند. داده‌های بدست آمده از طریق آزمون‌های تحلیل عاملی، رگرسیون چندمتغیره، آزمون همبستگی پیرسون، آزمون میانگین و تحلیل مسیر در نرم‌افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که عامل امنیت تصرف مشارکتی با ارزش عددی «846/0» بیش از عوامل امنیت تصرف قراردادی و تجربه‌محور بر کیفیت کالبدی مسکن در عباس‌آباد تاثیرگذار بوده است و همچنین نتایج آزمون تحلیل مسیر نشان داد که ارتباط مستقیم و مثبتی میان شاخص‌های امنیت تصرف با کیفیت کالبدی مسکن وجود دارد، بدین صورت که با افزایش شاخص‌های امنیت تصرف، کیفیت کالبدی مسکن در این محدوده نیز افرایش خواهد یافت.

    کلیدواژگان: کیفیت مسکن، امنیت تصرف، سکونتگاه غیررسمی، شهر سنندج، عباس آباد
  • هادی شهامت، عبدالکریم سلیمانی * صفحات 69-84

    اعداد و حکمت آنها به گونه‌ای رمزآلود و مقدس در معماری گذشته ایران، موثر بوده و در شکل‌گیری بسیاری از بناهای تاریخی نقشی کلیدی داشته است. فرهنگ، باورهای دینی، فلسفی و هنری هر ملتی در دل خود رازها و رمزهایی نهفته دارد که در صورت تجلی می‌توانند با ایفای نقش در قالب کالبدهایی هدفمند به خلق شگفتی‌هایی هنرمندانه به نام معماری بیانجامند. با ارزیابی و تحلیل حکمی رابطه بین حروف، اعداد و نقش آنها در باورها و اعتقادات طبقه خاصی از اهل سلوک می‌توان تاثیر شگرف مبتنی بر حکمت این نگاه خاص عرفانی را در شکل‌گیری کالبدی و خلق فرم‌هایی بسیار زیبا و نمادین مشاهده کرد، که اوج آن را در طراحی و اجرای متبحرانه گنبد مقبره شاه نعمت الله ولی واقع در ماهان کرمان به روشنی می‌توان دید. روش پژوهش مورد استفاده در این مقاله از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و نحوه گردآوری داده‌ها به شیوه اسنادی و کتابخانه‌ای است. نتایج حاصل از ارزیابی چگونگی شکل‌گیری گنبد شاه نعمت الله ولی نشان داد فشارهای اجتماعی، سیاسی و همچنین توجه به راز و رازداری در نزد رهروان طریقت در نزد معماران اهل سلوک، منجر به استفاده حکمی و رمزگونه از عدد یازده در معماری گنبد این بنا شده است. این امر از رابطه بین اعداد، حروف و تاثیر آن‌ها در خلق معماری انسان مدار و مبتنی بر حکمت و معناگرایی پرده برمی‌دارد.

    کلیدواژگان: حکمت، عدد یازده، گنبد، گنبد شاه نعمت الله ولی
  • محمدعلی کوشش وطن، اکبر اصغری زمانی * صفحات 85-100

    زمین دارای اهمیت قابل توجه در حیات بشری می باشد که محدود بودن آن و شرایط زندگی شهری امروزی بر اهمیت آن افزوده است. هدف اصلی پژوهش حاضر آنالیز شکلی قطعات تفکیکی مسکونی در بافت برنامه ریزی شده، بافت فرسوده و محدوده اسکان غیررسمی به لحاظ نسبت طول به عرض با استفاده از دو شاخص فشردگی شکلی، به نام های فاکتور فرم فضایی و شاخص هوسار است. چرا که مطلوبیت تفکیک زمین به معنای استفاده درست و بهینه از آن در وهله اول می باشد. پژوهش از نوع کاربردی بوده و به لحاظ روش توصیفی - تحلیلی است. جهت تجزیه و تحلیل از آزمون های آماری رتبه بندی تک متغیره ویلکاکسون، کروسکال والیس و همبستگی اسپیرمن استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون ویلکاکسون برای هر دو شاخص، نشان داد که هر سه بافت مورد پژوهش در وضعیت مطلوب قرار دارد. علاوه بر این، نتایج پژوهش براساس فاکتور فرم فضایی و شاخص هوسار نشان داد که بافت برنامه ریزی شده با محدوده اسکان غیررسمی و محدوده اسکان غیررسمی با بافت فرسوده به جهت مطلوبیت نسبت طول به عرض قطعات به لحاظ آماری دارای تفاوت می باشد و بین بافت فرسوده و بافت برنامه ریزی شده تفاوتی به لحاظ آماری در مطلوب بودن قطعات تفکیکی مسکونی از جهت نسبت طول به عرض وجود ندارد. در ادامه مشخص شد که بافت فرسوده با میانگین رتبه ای 79/17458 براساس فاکتور فرم فضایی و 15/17329 براساس شاخص هوسار در بهترین وضعیت نسبت به دو بافت دیگر به لحاظ مطلوب بودن نسبت طول به عرض قطعات تفکیکی مسکونی می باشد. همچنین نتایج حاصل از هر دو شاخص دارای هم راستایی و همبستگی کامل می باشد. بنابراین، نتیجه چنین است که فاکتور فرم فضایی و شاخص هوسار در منطقه یک تبریز دارای عملکرد یکسانی می باشد.

    کلیدواژگان: آنالیز شکلی، شاخص فشردگی، فاکتور فرم فضایی، شاخص هوسار، تفکیک زمین
|
  • Bahman Bahadori * Pages 4-18

    The present study seeks to use the capability of remote sensing software and GIS to detect changes in land cover and land use, as well as changes in the dynamic growth of Ahwaz's territory and its ecological condition based on information obtained from satellite data. This research is an applied design. The data collection method includes library, field and aerial photography and remote sensing studies. The data were collected from detailed and master urban plans, land preparation, population and housing census results, statistical yearbooks and other valid sources. Remote sensing data that is required in digital form is provided through the Remote Sensing Center. The software used is Geomatica P.C.I, Arc GIS, Arc view, Auto cad, Excell. In this study, geomorphology map, landforms and phenomena have been identified and interpreted. The results showed that Ahwaz city with an area of 138.12 km2 in 1973 had 16% change. From 1973 to 1990, the area of Ahvaz has reached 188.3, and from 1990 to 2005, Ahvaz has had the largest change as 260.13 km2 compared to other years. Ahwaz did not change much between 2005 and 2013. In general, it can be said that the growth of Ahvaz has been increased several times between 1994 and 2013. Births and migration from cities, war-torn villages and many job seekers from other cities in the province and adjacent provinces to Ahvaz metropolis were among the factors affecting the expansion of Ahwaz.

    Keywords: Remote Ssensing, Geographic information System, Horizontal city expansion, Ahwaz Metropolis
  • Iraj Timouri, Mohammad Nemati Pages 19-33

    The demographic changes of a country serve as the basis for large-scale policymaking and decision-making. Hence, population is the basis of investment in the development of roads and housing, economic enterprises, educational and health facilities, amenities and energy supply, and so on. Thus, a misunderstanding of demographic changes will lead to disparities in planning and ultimately loss of time and capital. The elderly population is a population that is more than ten percent of the total population aged 65 years. Also, the definition of an elderly person in different countries varies according to life expectancy between 50 and 75 years. In this study, age 70 is considered as the age of aging. Accordingly, the purpose of this study is to route the aging population of the selected age group over the next 37 years (at 2056 horizon). In this regard, the Autoregressive integrated moving average (ARIMA) model is used to apply relationships and predictions. The data used are the censuses of 1986 to 2016. The results show that the population change is expected to increase by 70 years and above, which will reach 743.16% in 2056. Also, according to the results predicted by the ARIMA model, it is expected that by the 2056, population aged 70 years and over is "26644317" with is equal to 22% of the total population in that year.

    Keywords: Population forecasting, Aging, Arima Model, Horizon 2056
  • Pages 34-47

    One of the most important service centers for the citizens of a city are the banks, which is the driving force of bank branches throughout the city to attract customers and satisfy them. It is necessary that their location be selected so that it provides public access to the city's residents and maximizes profitability for the bank. The main purpose of the present study is to evaluate and analyze the location of the branches of the Agricultural Bank of Ilam's central area . The study method is descriptive-analytical design. There are three branches of the Agricultural Bank in this area, where Ayatollah Heidari Street branch is in the best position for spatial analysis. Ilam branch and Ferdowsi Street Branch are also described as suitable. But Ferdowsi Street branch is not of a good quality in terms of legibility and aesthetics. Therefore, the branches of the Agricultural Bank of the Ilam city are well located and satisfy the customers.

    Keywords: Location, Agricultural Bank, Ilam City
  • Mohammad Taghi Razavian, Boshra Naseri, Hadi Gholami Noorabad, Morteza Baghbanouni Pages 48-68

    Informal settlements have been one of the outcomes and features of contemporary urbanization in developing countries, including Iran. Of all the problems these settlements have, occupancy security is one of the most important issues they encounter. The right to housing is a fundament element in improving the living conditions of residents in these settlements, and the lack of which leads to unwillingness to participate, unwillingness to invest in housing improvements and psychological trauma to residents. The purpose of this study was to investigate the relationship between occupation security and physical quality of housing in Abbasabad neighborhood of Sanandaj. The present study is an applied and descriptive-analytical research method that was conducted using library and survey information (questionnaire). The statistical population of the study consists of all household heads of Abbas Abad neighborhood of Sanandaj. Data were analyzed using factor analysis, multivariate regression, Pearson correlation test, mean test, and path analysis in SPSS software. The results showed that participatory occupation security factor with numerical value of “0.846”was more effective than conventional occupation security and experience-based factors on physical quality of housing in Abbasabad. Also, the results of path analysis showed that there is a positive and direct relationship between physical quality of housing and occupancy security indices, so as by increasing the occupancy security indices, the physical quality of housing in this area is increased.

    Keywords: Housing quality, Occupational security, Informal settlement, Sanandaj City, Abbas Abad
  • Hadi Shahamat, Abdul Karim Suleimani Pages 69-84

    The numbers and their interpretation have been mysteriously influential in Iran's past architecture and played a key role in the formation of many monuments. The culture, religious, philosophical, and artistic beliefs of every nation have their own secrets and mysteries that, if manifested, can lead to the creation of artistic works called architecture. By analyzing the interpretation of the relationship between letters, numbers and their role in the beliefs of a particular class of Seluk, one can see the great impact of the wisdom -based mystical view on the physical formation and creation of very beautiful and symbolic forms, as it is clearly manifested in the design and execution of the Nematollah Vali's tomb in Mahan of Kerman. The research method of this article is descriptive-analytical and data collection is done through documentary and library method. The results of the evaluation of the formation of Shah Nematollah Vali dome showed that social, political pressures, as well as attention to the secrecy and confidentiality among the mystical groups and Seluk architects, led to the symbolic use of eleven in the dome architecture of this building. This issue reveals the relationship between numbers, letters, and their impact on the creation of human-centered architecture based on wisdom and semantics.

    Keywords: Wisdom, Eleven, Dome, Dome of Shah Nematollah Wali
  • Mohammad Ali Koushesh Vatan, Akbar Asghari Zamani * Pages 85-100

    Land is of significant importance to human life, whose limitations and the conditions of modern urban life have increased its importance. The main purpose of the present study is the shape analysis of the residential subdivision parcels in the planned texture, worn out texture and informal settlement in terms of length to width ratio using two compactness indexes of Areal form factor and the Hussar Index. The desirability of land subdivision means the proper and optimal use of it in the first place. The research is applied and is descriptive-analytical in terms of method. Uni-variate Wilcoxon, Kruskal-Wallis and Spearman correlation tests were used for analysis. The results of Wilcoxon test for both indices showed that all three textures were in good condition. In addition, the results based on the spatial form factor and Hussar index showed that the planned texture with informal resettlement area and informal settlement area with worn texture was statistically different in terms of desirability of the length to width ratio of parcels. Also, there was no statistically significant difference between the worn-out texture and the planned texture in terms of the length to width ratio in terms of the desirability of residential subdivision parcels. It was then found that the worn-out texture with the average rating of 17458/79 based on the spatial form factor and 17329/15 based on the Hussar index is in the best position compared to the other two textures in terms of optimal ratio of length to width of the residential subdivision parcels. Also the results of both indices have a full correlation and consistency. Therefore, the result is that the spatial form factor and the Hussar index have the same function in the Tabriz region.

    Keywords: Shape analysis, Compactness index, Spatial form factor, Hussar index, Land subdivision