فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال بیست و هفتم شماره 2 (پیاپی 76، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مصطفی خوشنویس*، مریم تیموری، محمدحسین صادق زاده، محمد متینی زاده، انوشیروان شیروانی صفحات 125-134

    با وجود مقاومت ارس (.Juniperus excelsa M. B) به شرایط سخت محیطی، دخالت های انسانی منجر به تغییر شرایط طبیعی رویشگاه های ارس و درنتیجه کاهش زادآوری و وسعت رویشگاه های طبیعی آن شده است. از روش های احیای رویشگاه های طبیعی گونه‎های جنگلی می توان به نهال کاری اشاره کرد که پیش نیاز موفقیت در برنامه‎های احیا، شناخت عوامل موثر بر استقرار، رشد و زنده‎مانی نهال ها است. در پژوهش پیش رو، اثر فرم رویشی درختان مادری و سایبان (فقط در سال اول) بر زنده مانی و متغیرهای رویشی نهال های ارس در ایستگاه سیراچال در یک دوره چهارساله پایش شد. چهارصدوپنجاه نهال تولیدشده از سه فرم رویشی مختلف درخت مادری (A، B و C) در قالب بلوک های کامل تصادفی و به صورت کرت های خرد کاشته شدند. تجزیه وتحلیل آماری داده ها نشان داد که فرم رویشی در سال های اول و دوم به ترتیب باعث افزایش معنی دار رشد ارتفاعی و سطح تاج نهال ها شد. در سال اول، سایبان بر قطر یقه تاثیر مثبت داشت، اما در سال دوم، اثر سایبان سال اول بر رشد طولی نهال ها منفی بود. با توجه به نتایج و هزینه های زیاد، استفاده از سایبان در برنامه های نهال کاری ارس توصیه نمی شود. نتایج پژوهش در سال چهارم بیانگر اثرگذاری بیشتر فرم رویشی درختان مادری بر استقرار، زنده‎مانی و رشد نهال های ارس بود. از بین سه نوع فرم رویشی که زنده‎مانی و متغیرهای رشدی آن ها طی چهار سال بررسی شد، نهال های تولیدشده از درختان گروه C شرایط بهتری داشتند. بنابراین، توصیه می شود برای احیای رویشگاه های طبیعی ارس، جمع آوری بذر و تولید نهال از درختانی با فرم رویشی C که دربرگیرنده درختانی با فرم رویشی A و B هستند، استفاده شود.

    کلیدواژگان: احیای رویشگاه، البرز جنوبی، تاج پوشش، زنده‎مانی، نهال
  • علی نجفی فر*، عبدالعلی کرمشاهی صفحات 135-148
    مدیریت بهینه جنگل مستلزم استفاده چندگانه مطابق با اصول پایداری زیست بوم های طبیعی است. امروزه با افزایش روزافزون تقاضا برای گردشگری جنگل، پژوهش درزمینه ارزیابی اثرات محیط زیستی توسعه این کاربری ضروری است. در پژوهش پیش رو، اثرات محیط زیستی دو گزینه اجرا (دو فاز ساختمانی و بهره برداری) و عدم اجرای پروژه گردشگری پارک جنگلی ارغوان واقع در بخش زاگرسی استان ایلام با استفاده از روش RIAM اصلاح شده در چهار محیط بیولوژیکی- بوم شناختی، فیزیکی- شیمیایی، اجتماعی- فرهنگی و اقتصادی- عملکردی ارزیابی شد. اصلاح انجام شده در روش RIAM شامل استفاده از منطق فازی و فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP) در اولویت بندی معیارهای ارزیابی بود. نتایج نشان داد که مقدار شاخص ارزیابی روش مرسوم در هر دو گزینه اجرا و عدم اجرای پروژه مثبت بود، اما مقدار آن در گزینه اجرا حدود دوبرابر گزینه عدم اجرا به دست آمد. همچنین، نتیجه مقایسه شاخص ارزیابی روش اصلاحی نسبت به روش معمول حاکی از کاهشی ناچیز (حدود شش درصد) در گزینه اجرا و کاهشی قابل توجه (حدود 115 درصد) در گزینه عدم اجرا بود. براین اساس، نتایج ارزیابی با فرض رعایت پیش فرض های اجرایی بیانگر آثار مثبت بیشتر در گزینه اجرای پروژه بود. اگرچه تحلیل نتایج روش اصلاحی به پژوهش های تکمیلی بیشتری نیاز دارد، اما به دلایل ذهنی بودن ماهیت ارزیابی، وجود خطا در سنجش معیارها، عدم قطعیت در پیش بینی اثرات و روابط داخلی زیاد بین عناصر ارزیابی، استفاده از منطق فازی و ANP در راستای بهبود نتایج ارزیابی اثرات محیط زیستی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: جنگل های زاگرس، فرآیند تحلیل شبکه ای، ماتریس ارزیابی سریع اثرات، منطق فازی
  • ایرج امیری، حمید سودایی*، اصغر مصلح، جواد طایی، محمدعلی حکیم زاده صفحات 149-158

    انار شیطان (Tecomella undulata (Roxb.) Seem.) ویژگی هایی مهمی مانند مقاومت مناسب به دمای زیاد و خشکی، تثبیت شن های روان، خاصیت دارویی و نیز چوب محکم و بادوام دارد. در این پژوهش، تنوع ژنتیکی 30 ژنوتیپ از این گونه در استان های بوشهر، کرمان و هرمزگان با استفاده از نشانگر SSR بررسی شد. پس از استخراج DNA، تکثیر با استفاده از چهار آغازگر ریزماهواره به‎روش PCR انجام شد. پس از الکتروفورز قطعات تکثیرشده در ژل آگارز، در مجموع 29 مکان ژنی شناسایی شد. آغازگر In831 بیشترین تعداد مکان (15) را تولید کرد. ماتریس تشابه داده های اثر انگشت جدایه ها در SSR با محاسبه ضریب جاکارد ترسیم و بررسی شد. دندروگرام ها نیز با روش میانگین های حسابی بی وزن (UPGMA) ترسیم شدند. براساس نتایج، ژنوتیپ ها به هشت گروه تقسیم شدند که بیانگر تنوع ژنتیکی زیاد ژنوتیپ ها در این پژوهش بود. در این بررسی، میانگین هتروزیگوتی مشاهده شده و موردانتظار به ترتیب 0/4 و 0/29 برآورد شد. همچنین، تعداد آلل موثر از 1/2 در مکان ژنی In831 تا 1/81 در مکان ژنی Tau16 با میانگین 1/51 متغیر بود. این نتایج نشان می دهد که نشانگرهای SSR در شناخت اندازه تنوع ژنتیکی در جامعه گیاهی انارشیطان، کارایی زیادی دارند. تنوع ژنتیکی زیاد بیانگر منبع غنی ژرم پلاسم در این گیاه است که از آن می توان در برنامه های به نژادی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آغازگر، تنوع ژنتیکی، ژنوتیپ، ژرم پلاسم
  • حمیدرضا اسلامی، سید محمد حسینی نصر، سیدکمال کاظمی تبار*، فائزه زعفریان صفحات 159-168

    ون (.Fraxinus excelsior L) یکی از گونه های جنگلی با بذر سخت همراه با خواب سنگین است که جوانه زنی آن به سختی انجام می شود. در پژوهش پیش رو، با هدف تسهیل جوانه زنی بذر ون، رویانیدن بذر با استفاده از کشت درون شیشه ای جنین انجام شد. بذرهای تهیه شده از چهار منطقه کلاردشت و الندان کیاسر (استان مازندران) و علی آباد و گالیکش (استان گلستان) پس از ضدعفونی با الکل 70 درصد، با استفاده از اسکالپل استریل از محل نوک شکافته و جنین ها بدون هیچ گونه آسیبی خارج شدند. جنین ها پیش از انتقال به محیط کشت به مدت یک دقیقه در الکل 70 درصد خوابانده شدند. سپس، سه بار با آب مقطر سترون زیر هود لامینار شستشو شدند. درنهایت، در محیط کشت های Monier، WPM و MS در سه تکرار (پتری دیش و داخل هر پتری، پنج عدد جنین) قرار گرفتند. تمام شاخص های مورد بررسی در چهار منطقه جغرافیایی برای محیط MS به طور معنی داری بیشتر از دو محیط کشت دیگر بودند و کمترین مقدار در محیط کشت Monier مشاهده شد. در بین چهار منطقه، الندان و گالیکش، بیشترین شاخص ها را داشتند و کمترین مقدار نیز در علی آباد به دست آمد. تمام شاخص ها، همبستگی معنی دار مثبت و قابل توجهی با یکدیگر نشان دادند. به طور کلی، می توان بیان کرد که محیط کشت MS برای تکثیر درون شیشه ای جنین درخت ون مناسب تر است.

    کلیدواژگان: جنگل های هیرکانی، رویشگاه، محیط کشت Monier، محیط کشت MS، محیط کشت WPM
  • سیدیوسف عرفانی فرد*، افروز چناری، مریم دهقانی، فرشاد امیراصلانی صفحات 169-181
    برآورد ویژگی های زیست سنجی مانند ارتفاع تک درختان که به طور مستقیم روی تصاویر هوایی پهپادها قابل مشاهده نیستند، دشوار است، بنابراین پژوهش پیش رو با هدف معرفی روشی برای برآورد ارتفاع تک درختان بنه (.Pistacia atlantica Desf) انجام شد. یک محدوده 45 هکتاری از جنگل تحقیقاتی بنه استان فارس با پهپاد فانتوم 4 تصویربرداری شد. سپس، الگوریتمی پیشنهاد شد که روی مدل رقومی سطح (DSM) منطقه، پس از شناسایی خودکار هر درخت، تفاضل ارتفاع بین پیکسل زمین و پیکسل نوک تاج را به عنوان ارتفاع درخت درنظر بگیرد. به این ترتیب، ارتفاع 100 درخت بنه روی DSM با توان های تفکیک مکانی 3/47، 10، 20، 40، 60، 80 و 100 سانتی متر برآورد شد. نتایج نشان داد که بیشترین ضریب تبیین (0/89) و کمترین جذر میانگین مربعات خطای نسبی (11/8 درصد) مربوط به ارتفاع های برآوردشده در توان تفکیک مکانی 3/47 سانتی متر بود. همچنین، بین میانگین های ارتفاع برآوردی و واقعی در سه توان تفکیک مکانی 3/47، 10 و 20 سانتی متر، اختلاف معنی داری مشاهده نشد. برآورد ارتفاع درختان بنه در توان تفکیک مکانی 3/47 سانتی متر اندکی بیشتر از مقدار واقعی (امتیاز اریبی 1/15)، در توان تفکیک مکانی 10 سانتی متر نزدیک به مقدار واقعی (امتیاز اریبی 1/01) و در موارد دیگر، کمتر از مقدار واقعی بود. به طور کلی، برآورد ارتفاع درختان بنه با استفاده از تصاویر هوایی پهپاد فانتوم 4 امکان پذیر است. دراین بین، تصاویر هوایی با توان تفکیک مکانی 10 سانتی متر، توانایی بیشتری در برآورد ارتفاع درختان بنه داشتند.
    کلیدواژگان: استان فارس، جنگل تحقیقاتی بنه، مدل رقومی سطح، هواپیمای بدون سرنشین
  • پریسا عباسیان، پدرام عطارد*، جواد بذرافشان، جان تولند ون استان، شهرام خلیقی صفحات 182-193

    تولید اولیه خالص (Net Primary Production, NPP) از شاخص های مهم ارزیابی توان تولید بوم سازگان ها است که به شدت تحت تاثیر تغییر اقلیم قرار دارد. پژوهش پیش رو با هدف بررسی اثر تغییر اقلیم بر روند و حساسیت NPP در ناحیه رویش هیرکانی با استفاده از داده های طولانی مدت (31ساله) ایستگاه های هواشناسی گرگان، قائم شهر، بابلسر، نوشهر، رامسر، انزلی و آستارا، در بازه زمانی 1987 تا 2017 میلادی (1365 تا 1396) انجام شد. NPP با استفاده از مدل اقلیم مبنای سینتتیک برآورد شد و ارزیابی روند آن و نیز روند عوامل اقلیمی با استفاده از آزمون من- کندال انجام شد. نتایج نشان داد که میانگین دمای سالانه در تمام ایستگاه های مورد مطالعه، روندی افزایشی و معنی دار داشت، درحالی که روند بارندگی سالانه در هیچ یک از ایستگاه ها معنی دار نبود. میانگین سالانه NPPدر ناحیه رویشی هیرکانی 10/6 تن در هکتار در سال (انحراف معیار 1/91±) برآورد شد. بیشترین و کمترین مقدار NPP به ترتیب مربوط به ایستگاه های انزلی و گرگان بود که به ترتیب 13/42(انحراف معیار 1/38±) و 7/6 (انحراف معیار 1±) تن در هکتار در سال تخمین زده شد. مقدار NPP از شرق به غرب ناحیه هیرکانی تا ایستگاه انزلی به صورت افزایشی برآورد شد. ضریب حساسیت NPP نسبت به دما در کل ناحیه، 0/5 برآورد شد. این عدد نشان می دهد که در صورت افزایش دما به مقدار تقریبی 0/6 درجه، NPPسالانه می تواند نزدیک به 0/2 تن در هکتار در سال افزایش یابد. نتایج این پژوهش می تواند در برنامه ریزی برای استفاده از خدمات بوم سازگان ها استفاده شود.

    کلیدواژگان: بوم سازگان، ضریب حساسیت، مدل اقلیم مبنا
  • ساحل امیری، مرتضی پوررضا*، احسان صیاد صفحات 194-206
    زادآوری جنسی از مهم ترین عوامل موثر بر بقا و پایداری جنگل ها محسوب می شود که تحقق آن تحت تاثیر مجموعه ای از منابع و شرایطی قرار دارد. در این بین، خردزیستگاه اهمیت زیادی در استقرار زادآوری دارند. پژوهش پیش رو با هدف شناسایی نقش خردزیستگاه ها در بخشی از جنگل های زاگرسمیانی منطقه بابایادگارشهرستان دالاهو در استان کرمانشاه انجام شد. در منطقه مورد مطالعه، 372 قطعه نمونه به ابعاد 5 × 5 متر مربع که تعیین کننده خرد زیستگاه های درختی مختلف شامل برودار (.Quercus brantii Lindl)، مازودار (.Q. infectoria Oliv)، زالزالک (.Crataegus pontica C. Koch)، آمیخته و فضای باز بدون درخت) بودند، در امتداد هفت ترانسکت نمونه برداری شدند. در هر قطعه نمونه، ویژگی های زیست سنجی درختان، زادآوری جنسی آنها و عمق لاش برگ خاک اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که خردزیستگاه مازودار بیشترین میانگین قطر برابر سینه و خردزیستگاه آمیخته بیشترین تعداد جست را داشتند. همچنین، بیشترین میانگین تنوع زادآوری در خردزیستگاه برودار مشاهده شد. نتایج تجزیه وتحلیل چند متغیره نشان داد که مهم ترین عوامل تفکیک خردزیستگاه ها تنوع و وفور درختان بود که بیشتر از 83 درصد خردزیستگاه های مورد مطالعه رابه درستی تفکیک کردند. درمجموع، براساس نتایج پژوهش پیش رو مشخص شد که خردزیستگاه ها و ویژگی های آنها، نقش کلیدی در استقرار و تنوع زیستی زادآوری و درنتیجه، ساختار آینده توده های جنگلی دارند، بنابراین توجه به آنها می تواند تاثیر به سزایی در موفقیت برنامه های احیایی جنگل های زاگرس داشته باشد.
    کلیدواژگان: احیای جنگل، برودار، دالاهو، عمق لاش برگ
  • نغمه پاک گهر، جواد اسحاقی راد*، غلام حسین غلامی، احمد علی جان پور، دیوید رابرتز صفحات 207-218

    طبقه بندی، ابزاری کارآمد برای پژوهش های جوامع گیاهی و بررسی پدید ه های بوم شناختی است. هدف از پژوهش پیش رو، مقایسه روش های مختلف خوشه بندی در تجزیه وتحلیل خوشه ایبود. سه قطعه جنگلی با جهت جنوبی از توده های بلوط در جنگل های چهارزبر استان کرمانشاه با شرایط مشابه ازنظر شیب و ارتفاع از سطح دریا انتخاب شدند. در هر قطعه در فاصله های صفر، 25، 50، 100 و 150 متری با استفاده از سه خط نمونه که در فاصله های 200 متری از هم قرار گرفتند، نمونه برداری انجام شد. در این بررسی از روش تجزیه وتحلیل خوشه ایبرای طبقه بندی پوشش گیاهی استفاده شد. برای محاسبه ماتریس فاصله ها از روش Gower و برای اتصال خوشه ها از چهار روش نزدیک ترین همسایه، دورترین همسایه، اتصال میانگین و اتصال وارد استفاده شد. برای یافتن تعداد بهینه خوشه ها و بررسی کیفیت خوشه بندی در روش های مختلف از معیار سیلوئت استفاده شد. همچنین، انطباق بین ماتریس فاصله محاسبه شده و دندروگرام به دست آمده از روش های مختلف با ضریب همبستگی کوفنتیک ارزیابی شد. نتایج نشان داد که تعداد بهینه خوشه ها در جوامع بلوط منطقه مورد مطالعه، دو خوشه بود. مقدار همبستگی کوفنتیک بین ماتریس فاصله و دندروگرام به دست آمده از روش های میانگین و نزدیک ترین همسایه بیشتر از دو روش وارد و دورترین همسایه به دست آمد. همچنین، کیفیت خوشه بندی روش های نزدیک ترین همسایه و میانگین بهتر از دو روش دیگر بود، اما میانگین شاخص سیلوئت در خوشه دوم روش نزدیک ترین همسایه، بسیار کم بود، بنابراین روش اتصال خوشه میانگین همراه با ضریب فاصله Gower برای داده های ترتیبی مطلوب تر است و تغییری در داده ها ایجاد نمی کند.

    کلیدواژگان: خوشه بندی، داده های ترتیبی، طبقه بندی، ضریب فاصله Gower
  • عبدالرحیم دهقانی، اصغر میرفردی*، آرمان حیدری صفحات 219-231
    هدف پژوهش پیش رو، تحلیل الگوهای فرهنگی و اجتماعی مشارکت مردم بومی و محلی حوزه آبخیز طیبی سرحدی شرقی واقع در استان کهگیلویه و بویراحمد در حفظ و مدیریت منابع طبیعی تجدیدشونده با تاکید بر نهادمندی، کشف شرایط زمینه ای و عوامل علی و مداخله گری بود که بر این کنش اثر می گذارند. برای دستیابی به این هدف، از روش نظریه بنیانی استفاده شد. با بهره گیری از کدگذاری سه مرحله ای، مفاهیم، مقوله ها و قضایای نظری ساخته شدند. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند با 32 مشارکت کننده تا اشباع نظری، مصاحبه عمیق انجام شد. مصاحبه شوندگان این پژوهش را افراد ذی نفع و بهره برداران از منابع طبیعی تشکیل می دادند. یافته های پژوهش نشان داد که «فقدان نهادمندی» مقوله مرکزی این پژوهش بود. شرایط علی همچون تصمیم گیری های متمرکز، به هم خوردن ساختار قدرت در روستاها، تجاری شدن اقتصاد روستایی و تضاد ذی نفعان، شرایط زمینه ای مانند فقر منابع طبیعی، فقر مردم بومی و شرایط مداخله گری همچون ضعف سرمایه اجتماعی، بیگانگی اجتماعی و خرده فرهنگ قومی باعث ضعف و فقدان نهادمندی شده بودند. از راهبردهای مردم بومی در چنین وضعیتی می توان به حمایت خواهی، یارانه خواهی، نادیده گرفتن مسئله، سواری مجانی گرفتن و پذیرش شرایط فعلی اشاره کرد. هریک از راهبردهای مذکور، پیامدهایی مانند عدم مشارکت در طرح های منابع طبیعی، کم شدن حساسیت نسبت به این منابع، بیگانگی از طبیعت، بهره برداری افراطی از منابع طبیعی و پیگیری منافع فردی در برخورد با منابع طبیعی را به دنبال داشت. براساس یافته های پژوهش پیش رو، عوامل خرد و کلان در یک برهم کنش باعث عدم مشارکت سازمان یافته ذی نفعان بومی و محلی در حفظ و مدیریت منابع طبیعی تجدیدشونده شده اند.
    کلیدواژگان: بیگانگی اجتماعی، بیگانگی از طبیعت، حمایت خواهی، کنش جمعی، منافع فردی، نهادمندی
  • مسعود بازگیر*، الهام نوروزی، زیبا مقصودی صفحات 232-243
    از آنجایی که پایداری درازمدت بوم سازگان های طبیعی به حفظ کیفیت خاک بستگی دارد، آگاهی از وضعیت خاک عرصه های طبیعی می تواند در مدیریت صحیح آنها موثر باشد. هدف از پژوهش پیش رو، بررسی تاثیر تاج پوشش درخت کنار (.Ziziphus spina-christiL) بر ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک منطقه دهستان مرغا در ایذه بود. نمونه برداری از خاک سطحی (عمق صفر تا 20 سانتی متری) زیر تاج و خارج تاج (نمونه شاهد) درختان کنار با استفاده از روش خط نمونه تصادفی انجام شد. برخی مشخصه های فیزیکی (جرم مخصوص ظاهری و درصد رطوبت اشباع)، شیمیایی (pH، کربن آلی، پتاسیم و فسفر) و بیولوژیکی (کربن و نیتروژن زیست توده، تنفس پایه، تنفس میکروبی، بهره میکروبی و بهره متابولیکی) خاک اندازه گیری شدند. میانگین کربن آلی خاک زیر تاج 1/9 درصد اندازه گیری شد که 5/23 درصد بیشتر از خاک خارج از تاج بود. پتاسیم قابل دسترس خاک (233/35 میلی گرم بر کیلوگرم خاک) زیر تاج درختان کنار، غلظتی بیشتر نسبت به خارج تاج داشت. pH تحت تاثیر درختان کنار قرار نگرفت و تفاوت معنی داری بین فضای آزاد و زیر تاج مشاهده نشد. بیشترین کربن و نیتروژن زیست توده میکروبی (به ترتیب 547/7 و 60/1 میلی گرم در کیلوگرم خاک) در زیر تاج به دست آمد. همچنین، خاک زیر تاج، بیشترین مقدار تنفس پایه (19/29 میلی گرم دی اکسید کربن در هر کیلوگرم خاک) و بیشترین بهره میکروبی (1/68 درصد) را داشت. مقدار بهره متابولیکی، روندی معکوس را نشان داد، به طوری که بیشترین مقدار آن در خارج از سایه انداز درختان مشاهده شد. براساس نتایج این پژوهش، وجود درختان کنار در منطقه مورد مطالعه منجر به افزایش حاصلخیزی خاک و نیز بهبود زیست توده و فعالیت میکروبی خاک شده بود.
    کلیدواژگان: تاج درخت، تنفس پایه خاک، جنگل های خوزستان، حاصلخیزی، ماده آلی
|
  • Mostafa Khoshnevis *, Maryam Teimouri, Mohammad Matinizadeh, A. Shirvany, Mohammad Hossein Sadegzadeh Pages 125-134

    In spite of Greek Juniper´s (Juniperus excelsa M. B.) resistance to harsh environmental conditions, the area of its natural habitat is decreasing due to human activities and a low rate of natural regeneration. Therefore, the plantation is one solution to rehabilitate its natural habitats. Understanding the factors that affect the establishment, survival, and growth of seedlings are necessary to design and implement the rehabilitation programs. In this study, the effect of vegetative form and shading (only during the first year) was evaluated on the survival and growth parameters of J. excelsa in the Sirachal research station for a four-year period. Four hundred and fifty saplings that were produced from three different maternal vegetative forms (A, B and C) were planted in the Sirachal research station as complete random blocks in split plots. The shading treatment was applied only in the first year. Statistical analysis showed the positive significant effect of vegetative form on current height growth and crown in the first and second years, respectively. In addition, the significant effect of shading increased collar diameter in the first year but decreased height growth in the second year. Given the results and also the high costs, there is no advice to use shading in Juniper´s plantation programs. Following four years of surveys, our results showed that vegetative form is more influential in the establishment, survival, and growth of J. excelsa saplings. Due to the importance of genetic diversity, selection of seeds from C vegetative form (including both A and B vegetative forms) with high potential of seed production will increase the success chance of planting and rehabilitation programs of J. excelsa habitats.

    Keywords: crown cover, site rehabilitation, south Alborz, sapling, survival
  • Ali Najafifar *, Abdolali Karamshahi Pages 135-148
    Optimal forest management implies multiple uses in accordance with the principles of sustainability in natural ecosystems. Due to the ever-increasing demand for forest tourism in recent years, further research is required in terms of the environmental impact assessment. In this research, the environmental aspects of two implementation scenarios (two construction phases and exploitation) as well as non-implementation of the Arghavan forest park project were evaluated using an improved RIAM method in biological-ecological, physical-chemical, social-cultural and economic-functional aspects in the Ilam province within the Zagros region. Improving the RIAM method involves the use of fuzzy logic and network analysis (ANP) to prioritize evaluation criteria. The results showed that while the evaluation index in the conventional method was positive in both implementation and non-implementation of the project, its magnitude in the implementation option was almost doubled compared with the non-implementation option. The result of comparing the evaluation index of the improved method with that of the initial method showed a minor reduction (~6%) in the implementation and a significant decrease (~115%) in the non-implementation. Accordingly, assuming compliance with the implementation defaults, the evaluation revealed the most positive effects of the project implementation. Although the analysis of the results of the method requires complementary research, the use of fuzzy logic and ANP in improving the environmental impact assessment seems to be necessary due to the subjective nature of the evaluation, criteria measurement error, the uncertainty in predicting the aspects and the complex internal relations between the evaluation elements.
    Keywords: ANP, fuzzy logic, RIAM, Zagros forests
  • Iraj Amiri, Hamid Sodaiezade *, Mohammad Ali Hakimzade, Asghar Mosleh, Javad Taie Pages 149-158

    Tecomella undulata (Roxb.) Seem. is an important evergreen plant species from different points of view. This species has important characteristics including resistance to high drought and temperature, sand fixation, medicinal properties, and durable wood. The objective of this study was to investigate the genetic diversity among 30 genotypes of the species collected from Bushehr, Kerman and Hormozgan provinces using molecular data obtained from SSR primers. DNA samples were extracted and used in PCR tests by applying microsatellite primers. After agarose gel electrophoresis of DNA Fragments, a totally 29 alleles were distinguished. In831 primer generated most locus. Results of cluster analysis using the UPGMA algorithm based on the Jaccard similarity coefficient categorized the genotypes into eight groups, indicating a high level of genetic diversity among the genotypes. Furthermore, observed and expected heterozygosity were estimated to be 0.4 and 0.29, respectively. Furthermore, the effective number of alleles ranged between 1.2 in the In831 gene to 1.81 in the Tau16 gene with average values of 1.51. These results showed that SSR markers are highly effective in determining the amount of genetic diversity in the population of T. undulata. The observed high diversity among the genotypes of the species showed a rich source of germplasm which can be used in breeding programs.

    Keywords: Genetic diversity, genotype, germplasm, primer
  • Seyyed Mohammad Hosseini Nasr, Seyyed Kamal Kazemitabar *, Faezeh Zafarian, Hamid Reza Islami Pages 159-168

    Ash (Fraxinus excelsior L.) is a forest species with seeds consisting of hard woody skin and high dormancy that complicate the germination. This study was designed to facilitate the growth of ash seed using the in vitro culture of the embryo. Seeds from four regions of Kelardasht, Alandan-Kiyasar (in the Mazandaran province), Aliabad and Galikesh (in the Golestan province) were collected and sterilized using a sterilized scalpel to split tip of an embryo without any damage. Prior to being transferred to the culture medium, the embryo was washed by 70% of alcohol per minute as well as with sterile water under laminar hood. It was then placed in Monier, WPM and MS mediums in three replicates (with five ash seed per each petri dish). All indices studies here in the four geographical regions for the MS medium were significantly higher than the other two media, with the lowest amount observed in Monier culture media. In all four regions, all indices in Alandan and Galikesh were significantly higher than the other two regions, with the lowest amount observed in the Aliabad area. In addition, all indicators showed a significant and positive correlation with each other. Regressions between the length and weight index of vigor with other variables resulted in high R2 values that showed that changes in independent variables are influenced by dependent variables in a close fit. Therefore, it can be concluded that MS medium is more suitable for the in vitro propagation of the embryo plant of the ash.

    Keywords: Hyrcanian forests, Monier, MS, Site, WPM
  • Seyyed Yousef Erfanifard *, Afrouz Chenari, Maryam Dehghani, Farshad Amiraslani Pages 169-181
    Estimation of allometric tree attributes such as heights that are not directly observed on unmanned aerial vehicle (UAV) imagery is challenging. Therefore, this study aimed to introduce a method to estimate the height of wild pistachio (Pistacia atlantica Desf.) single trees in the Zagros region. Therefore, a 45-ha area in Baneh Research Forest of Fars province was captured by a Phantom IV UAV. An algorithm was then suggested to consider the difference between pixels of ground and crown top as tree height on the digital surface model (DSM) following automatic single tree detection. The heights of 100 trees were estimated on DSMs with spatial resolutions of 3.47, 10, 20, 40, 60, 80, and 100 cm. The results showed that the highest coefficient of determination of 0.89 and the lowest relative root mean square error of 11.8% were returned for heights estimated on DSM with 3.47 cm spatial resolution. Moreover, no significant difference was observed among measured and estimated height values on spatial resolutions of 3.47, 10, and 20 cm, respectively. The tree heights were overestimated on DSM with a spatial resolution of 3.47 cm (bias score 1.15), while they were close to the measured values on 10 cm spatial resolution (bias score 1.01) and were underestimated in other spatial resolutions. In general, the results showed the feasibility to estimate heights of wild pistachio trees on Phantom IV imagery, in particular on UAV imagery with a 10 cm spatial resolution.
    Keywords: Baneh Research Forest, digital surface model, Fars province, unmanned aerial vehicles
  • Parisa Abbasian, Pedram Attarod *, Javad Bazrafshan, Johnt. Van Stan, Shahram Khalighi Pages 182-193

    Net primary production (NPP) is an important indicator of ecosystem production potential, which is heavily affected by climate change. The purpose of this study was to investigate the effect of climate change on-trend and sensitivity of NPP in the Hyrcanian region of northern Iran using long-term (31 years, 1987-2017) meteorological data recorded in Gorgan, Ghaemshahr, Babolsar, Nowshahr, Ramsar, Bandar Anzali, and Astara synoptic stations. The synthetic climate-based model was used to estimate NPP and Mann-Kendal test was employed to test the trends of NPP and other meteorological parameters. We observed that the trends of annual temperature were statistically significant in all stations, whereas the annual precipitation trends were not statistically significant. The average annual NPP in the Hyrcanian region was found to be 10.6 t. ha-1 per year on average (SD: ±1.91), in which the maximum and minimum NPPs were corresponded to Bandar Anzali (13.42 t. ha-1 per year; SD: ±1.38) and Gorgan (7.6 t. ha-1 per year: SD: ±1) stations, respectively. The amount of NPP showed an increasing trend from the eastern to the western Hyrcanian region up to Bandar Anzali. Furthermore, the sensitivity of the NPP coefficient was estimated at 0.5 throughout the Hyrcanian region in response to changing temperature. This indicated that a 0.6 °C increase in temperature could approximately increase annual NPP by 0.2 t. ha-1 per year. Conclusively, understanding the temporal change of NPP in response to changing climate is necessary for the utilization of ecosystem services and benefits.

    Keywords: Climate-based model, Ecosystem, sensitivity coefficient
  • Sahel Amiri, Morteza Pourreza *, Ehsan Sayad Pages 194-206
    Sexual regeneration is amongst the most important factors that affect the survival and sustainability of forests. It is controlled by the total resources and conditions representing the role of microhabitats in the establishment of the regeneration. Thus, identifying the role of microhabitats on the establishment and diversity of regeneration is of great significance. Therefore, the present study was conducted in a central part of the Zagros region in Baba-Yadegar forests of Dalahoo County, Kermanshah province. A total of 372 5 × 5  plots were established with respect to the tree microhabitats, including Quercus brantii Lindl., Q. infectoria Oliv., Crataegus pontica C. Koch., mixed and open spaces (with no trees) along 7 transects. In each plot, the biological characteristics of the trees were measured together with sexual regeneration and soil litter depth. The results showed that the mean value of DBH was significantly higher for Q. infectoria microhabitat compared to other microhabitats. In addition, the number of sprouts was significantly higher for mixed microhabitat compared to others. The highest species diversity of regeneration was observed in Q. brantii microhabitat. Furthermore, the result of multivariate analysis showed that the species diversity and abundance of trees in the microhabitat were the most important factors in the discrimination among microhabitats with over 83 percent of accuracy. It was concluded that the microhabitats and their characteristics play a major role in the establishment of tree species regeneration, diversity and consequently on the future forest structure that can contribute to the success of the restoration plans in the Zagros forests.
    Keywords: Brant`s oak, Dalahoo, forest restoration, litter depth
  • Naghmeh Pakgohar, Javad Eshaghi Rad *, Gholam Hossein Gholami, Ahmad Alijanpour, David W. Roberts Pages 207-218

    Vegetation classification is an essential tool to describe, understand, predict and manage ecosystems. The aim of this study was to compare different types of hierarchical clustering. Three forest patches with similar slope and altitude gradients located on the southern slopes of Chahar Zebar forests, Kermanshah province, were selected. Vegetation sampling in each patch was conducted at 0, 25, 50, 100 and 150-meter distances along three transects that were 200 m apart. Cluster analysis was used for the classification of samples. Amongst the applied methods, Gower’s distance (or similarity) initially computes distances between pairs of variables over data sets and then merges those distances with the nearest neighbor, complete neighbor, average neighbor, and Ward’s method. The optimal number and quality of clusters were evaluated with silhouette criteria. In addition, the Cophenetic correlation coefficient was computed for evaluating the correlation between the dendrogram and the distance matrix. Results showed that two was the optimal number of clustering for oak stands. Moreover, the Cophenetic correlation coefficient between the distance matrix and the nearest neighbor and average method was higher than that returned between complete neighbor and Ward’s method. Based on silhouette criteria, the nearest neighbor and average methods were associated with higher cluster quality compared with two other methods. However, the mean value of the silhouette index was low for the second cluster of the nearest neighbor method. Considering the disadvantages of the nearest neighbor, the average method is suggested for clustering categorical data.

    Keywords: Classification, Clustering, Gower distance, ordinal number
  • Abdolrahim Dehghani, Asghar Mirfardi *, Arman Haidari Pages 219-231
    Participation of local communities plays a significant role in preserving natural resources. The purpose of this study was to analyze the cultural and social patterns of local people´s cooperation in the preservation and management of renewable natural resources as well as the emphasis on internalization and findings on background conditions and causal factors affecting this. To this aim, the Grounded theory was used. The categories and theorems were constructed by means of three-step coding of the concepts. Sampling was used for a deep interview with the association of 32 subjects. Interviewees were composed of stakeholders and users of natural resources. The findings showed non-internalization is the hub of the study, which was due to focused decisions, the chaos of power structure in villages’ economy trading, the natural poverty of local people, the lack of social investment, social alienation, and tribal micro-cultures. Dominating endeavors of local communities in such conditions include asking for support and the development of subsidy-seeking spirit and ignorance. Each of these abovementioned procedures bears consequences, including non-cooperation of natural resources schemes, reducing sensitivity to declining natural resources and alienation to nature, excessive exploitation of natural resources, following individual interests in the face of natural resources. Based on the findings of this study, macro- and micro-scale factors in one interaction have resulted in the lack of organized participation of indigenous and local stakeholders in the conservation and management of renewable resources.
    Keywords: Social alienation, Alienation from nature, support seeking, collective action, individual interests, institutionalization
  • Masoud Bazgir *, Elham Noorozi, Ziba Maghsodi Pages 232-243
    Since the long-term sustainability of the natural ecosystem depends on soil quality protection, knowledge about soil conditions in natural lands is effective for their correct management. The aim of this study was to investigate the impact of Christ's thorn (Ziziphus spina-christi L.) crown on soil physicochemical and biological characteristics in the Izeh region of Khuzestan province. Soil sampling was carried out from the soil surface (0-20 cm) under the crown and open area (control) by using random transects. In addition, several numbers of soil physical (bulk density, and saturation moisture), chemical (acidity, organic carbon, potassium, and phosphorous) and biological (carbon microbial biomass, basal respiration, and microbial quotient) properties were measured. According to the result, the organic carbon content under the crown was 1.90 percent, which was 23.5% higher than that of the soil outside the crown. The available soil potassium content (233.35 mg kg-1) under Christ's thorn crown was higher than that of open area. However, pH was not shown to be affected by trees, with no significant difference between measured values in free space and under the crown. The highest amounts of carbon and nitrogen microbial biomass (547 and 60.1 mg kg-1, respectively) were found under the canopy. In addition, the highest basal respiration rate was 19.29 mg of carbon dioxide per kg of soil under the tree crown. The microbial quotient of 1.68% was highest under the crown. Based on the results, the metabolic rate showed an inverse trend, with the highest amount was observed outside the tree shadow. Furthermore, the presence of Christ's thorn trees in the study area has resulted in increasing soil fertility and the improvement of soil microbial activities.
    Keywords: Khuzestan forests, Organic Matter, soil basal respiration, soil properties, Tree crown